Dodaj do ulubionych

czy ktos wie

17.09.23, 01:39
do czego sluza te czarne poziome linie jak na tym szyldzie?

nie wiedziale az nie doczytalem...

Obserwuj wątek
    • engine8t Re: czy ktos wie 17.09.23, 04:38
      Wyglda ze linia oddziela dwa jakby dwie informacje albo dwa znaki o podobnym znaczeniu ?
      • marekggg Re: czy ktos wie 17.09.23, 05:42
        poczekamy na "znawcof" europy
        • engine8t Re: czy ktos wie 17.09.23, 06:25
          A ty nie jestes jednym z nich?
          www.gettingaroundgermany.info/zeichen2.shtml#info
          • marekggg Re: czy ktos wie 17.09.23, 06:36
            znam - duzo, ale sa zawsze pewne roznice dostrzega(le)m

moze wytlumacz dokladnie co to oznacza
          • duze_a_male_d_duze_m Re: czy ktos wie 17.09.23, 06:39
            Wychodzi że najlepsze źródło wiedzy to tiktok.
            tiny.pl/cfczn
            • taniarada Re: czy ktos wie 17.09.23, 06:53
              Wujek Google człowieku .Wbijasz obraz i wiesz . Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera .
    • duze_a_male_d_duze_m Re: czy ktos wie 17.09.23, 06:09
      Na jakim szyldzie?
      • duze_a_male_d_duze_m Re: czy ktos wie 17.09.23, 06:25
        Drogowskaz. Ale zagadka ciekawa, nie wiedziałem.. Ci co zjeżdżają na Schwarte, po zjeździe powinni trzymać się lewej strony.
        • taniarada Re: czy ktos wie 17.09.23, 06:56
          "Czarna linia dzieli miejsca docelowe zjazdu i wskazuje, że droga rozdziela się bezpośrednio po zakręcie. Czarna linia dzieli miejsca docelowe zjazdu i wskazuje, że droga rozdziela się bezpośrednio po zakręcie. Kierowcy udający się do powyższego celu powinni po skręcie trzymać się lewej strony. Cel poniżej paska kontynuuje ruch na prawym pasie .
        • marekggg Re: czy ktos wie 17.09.23, 08:06
          tak jest. nie mialem pojecia. no i tani - choc piSSuar, to mial racje i dzieki za tikoktoka.

ja nie mialem pojecia.

zreszta jak pierwszy razem jecham juz nie wiem skad do belgii, to nie bardzo rozumialem szyldow. bo na slowacji i w polsce bylo tylko pare kierunkow. a na niemieckich autostradach kto nie wie, to mial problem. moze takie cos znajde. a szczegolnilo o to, ze na szyldzie nad jezdnia przy jakimkolwiek zjezdzie byl kolejny zjazd.

co mi sie spodobalo w belgii w latach '80 to bylo to, ze kazdy zjazd mial numer.
          • bywalec.hoteli Re: czy ktos wie 17.09.23, 11:42
            W Niemczech tych znaków szyldów jest za dużo niekoniecznie tylko przy drogach. Byłem w górach niemieckich to co chwile jakis znak, kierunkowskaz i trudno się połapać gdzie warto isc. Dodatkowo każdy obiekt typu większy kamien oznaczony jakimś szyldem
            • marekggg Re: czy ktos wie 17.09.23, 12:52
              no wiesz - znaim gdzies pojedziesz, to nalezy sie zapoznac z prawem lokalnym. bo nawet w ramach UE nie ma takich samych znakow drogowych, juz nie mowiac o tych zwyczajowych zachowaniach. naprzyklad - to ze z prawej ma prawie zawsze kazdy pierwszenstwo.
              • taniarada Re: czy ktos wie 17.09.23, 16:54
                Malo to się zmieniło .Jedynie związane z podpisaniem w 1968 roku Konwencji Wiedeńskiej .
                • marekggg Re: czy ktos wie 17.09.23, 17:06
                  duzo. i konwencja wiedenska do tego nic nie ma.
            • engine8t Re: czy ktos wie 17.09.23, 20:32
              I to potwierdza fakt ze Niemcy potrafi rzeczy tak - czesto niepotrebnie, skomplikowac ze nawet sami sobie z tym nie radza.
              A reszta europy nie wiem czy pod wplywem a chyba raczej tak sa zafascynwani tym co robi aNiemcy ze ich nasladuja bez pomyslunku.

A tu lista nimieckich znakow drogowych
              routetogermany.com/drivingingermany/road-signs

A tu ot pierwsza lepsza lista z USA - no w Californi wymagania uzywane na egzaminie
              www.drive-safely.net/california-road-signs/

A tu chyba najdluzsza lista
              mutcd.fhwa.dot.gov/services/publications/fhwaop02084/index.htm
              • wislok1 Re: czy ktos wie 17.09.23, 20:49
                Znaki jak znaki,

bardzo rzadko dziwne, ale w obu panstwach sa raczej OK

Z tym znakiem na poczatku watku sie nigdy w Bawarii nie spotkalem i to jest faktycznie cos dziwnego
              • marekggg Re: czy ktos wie 17.09.23, 22:09
                engine8t napisał:

> A tu chyba najdluzsza lista
                > mutcd.fhwa.dot.gov/services/publications/fhwaop02084/index.htm

niektore sa troche dziwne.
                • engine8t Re: czy ktos wie 18.09.23, 00:45
                  Co jest dziwnego - ze zwyklej ciekawosci pytam?

Ni chodzi o to jakie one sa ale ile ich jest. Podobnie roznica ilosci stron Niemieckiego podrecznika do nauki na prawo jazdy ktore kursant musi znac a "naszego"
              • jeepster Re: czy ktos wie 18.09.23, 00:28
                Nie we wszystkim tak jest. Porównaj wjazd do Polski i wjazd do Niemiec.
                • marekggg Re: czy ktos wie 18.09.23, 14:23
                  akurat ze w niemczech tesa oplaty na drogach dla ciezarowek, ale skoro nie mam ciezarowki, to nie wiem jakie i jaka jest dla roznych pojazdow o roznej masie. tak samo w niemczech maja ciezarowki na roznych drogachach wedlug masy rozne maks. predkosci.
                  • jeepster Re: czy ktos wie 18.09.23, 17:23
                    Ja chciałem pokazać jak wyglądają tablice informujące o ograniczeniach prędkości. Tablica niemiecka podaje 3 ograniczenia, tablica polska - 10. Chodzi o to, że przejeżdżając obok takiej tablicy jesteś w stanie "zapamiętać" 3 znaki, ale 10 to już raczej nie.
                    • marekggg Re: czy ktos wie 18.09.23, 19:43
                      no niby tak, z drugiej strony jak cie zlapie milicja to nie mozesz powiedziec ze nioe wiedziales
                      • jeepster Re: czy ktos wie 18.09.23, 20:03
                        W Kanadzie natomiast można spotkać takie tablice na przejściach granicznych. Najważniejsza informacja, to że nie można używać detektora radarów.
                        • engine8t Re: czy ktos wie 18.09.23, 20:11
                          Kanada to socjalistyczna zamordziacha jak w Europie
                          • wislok1 Re: czy ktos wie 18.09.23, 20:35
                            Engine, nie pij tyle ....

Kanada to 100 % kapitalistycznya kraj i sojusznik USA, BARDZO bliski sojusznik,
                            zamiast katolickiego prezydenta Bidena twoim zdaniem lewaka ( czysty twoj idiotyzm )
                            , maja krola Karola III

Kanada nie ma nic wspolnego z lewakami i komunistami....

Chyba, ze lewactwo i komunizm to zakaz kupowania w sklepach bez ograniczen broni polnej i potem mordowania nia kolegow w szkolach przez innych uczniow, czy inne tego typu sprawy
                            • engine8t Re: czy ktos wie 18.09.23, 20:58
                              No nie pierd o tym kapitalizmie Kanady - sami sie tak nazywaja a naprawde sa socjalistyczni do bolu.
                              • jeepster Re: czy ktos wie 18.09.23, 21:15
                                @engine8t: Posłuchaj co mówi Dude. Możesz się od niego jeszcze wiele nauczyć: youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ
                    • wislok1 Re: czy ktos wie 18.09.23, 20:29
                      Dokladnie tak
    • wislok1 Re: czy ktos wie 17.09.23, 15:28
      Sa 2 zjazdy z tej drogi....

Pierwszy zaraz za znakiem,
      drugi jest oddalony od pierwszego o 300 metrow
      • wislok1 Re: czy ktos wie 17.09.23, 15:37
        Nie mialem racji....

W Bawarii takich znakow nie ma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka