marekggg 17.09.23, 01:39 do czego sluza te czarne poziome linie jak na tym szyldzie? nie wiedziale az nie doczytalem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8t Re: czy ktos wie 17.09.23, 04:38 Wyglda ze linia oddziela dwa jakby dwie informacje albo dwa znaki o podobnym znaczeniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: czy ktos wie 17.09.23, 06:25 A ty nie jestes jednym z nich? www.gettingaroundgermany.info/zeichen2.shtml#info Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: czy ktos wie 17.09.23, 06:36 znam - duzo, ale sa zawsze pewne roznice dostrzega(le)m moze wytlumacz dokladnie co to oznacza Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: czy ktos wie 17.09.23, 06:39 Wychodzi że najlepsze źródło wiedzy to tiktok. tiny.pl/cfczn Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: czy ktos wie 17.09.23, 06:53 Wujek Google człowieku .Wbijasz obraz i wiesz . Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera . Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: czy ktos wie 17.09.23, 06:25 Drogowskaz. Ale zagadka ciekawa, nie wiedziałem.. Ci co zjeżdżają na Schwarte, po zjeździe powinni trzymać się lewej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: czy ktos wie 17.09.23, 06:56 "Czarna linia dzieli miejsca docelowe zjazdu i wskazuje, że droga rozdziela się bezpośrednio po zakręcie. Czarna linia dzieli miejsca docelowe zjazdu i wskazuje, że droga rozdziela się bezpośrednio po zakręcie. Kierowcy udający się do powyższego celu powinni po skręcie trzymać się lewej strony. Cel poniżej paska kontynuuje ruch na prawym pasie . Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: czy ktos wie 17.09.23, 08:06 tak jest. nie mialem pojecia. no i tani - choc piSSuar, to mial racje i dzieki za tikoktoka. ja nie mialem pojecia. zreszta jak pierwszy razem jecham juz nie wiem skad do belgii, to nie bardzo rozumialem szyldow. bo na slowacji i w polsce bylo tylko pare kierunkow. a na niemieckich autostradach kto nie wie, to mial problem. moze takie cos znajde. a szczegolnilo o to, ze na szyldzie nad jezdnia przy jakimkolwiek zjezdzie byl kolejny zjazd. co mi sie spodobalo w belgii w latach '80 to bylo to, ze kazdy zjazd mial numer. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: czy ktos wie 17.09.23, 11:42 W Niemczech tych znaków szyldów jest za dużo niekoniecznie tylko przy drogach. Byłem w górach niemieckich to co chwile jakis znak, kierunkowskaz i trudno się połapać gdzie warto isc. Dodatkowo każdy obiekt typu większy kamien oznaczony jakimś szyldem Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: czy ktos wie 17.09.23, 12:52 no wiesz - znaim gdzies pojedziesz, to nalezy sie zapoznac z prawem lokalnym. bo nawet w ramach UE nie ma takich samych znakow drogowych, juz nie mowiac o tych zwyczajowych zachowaniach. naprzyklad - to ze z prawej ma prawie zawsze kazdy pierwszenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: czy ktos wie 17.09.23, 16:54 Malo to się zmieniło .Jedynie związane z podpisaniem w 1968 roku Konwencji Wiedeńskiej . Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: czy ktos wie 17.09.23, 17:06 duzo. i konwencja wiedenska do tego nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: czy ktos wie 17.09.23, 20:32 I to potwierdza fakt ze Niemcy potrafi rzeczy tak - czesto niepotrebnie, skomplikowac ze nawet sami sobie z tym nie radza. A reszta europy nie wiem czy pod wplywem a chyba raczej tak sa zafascynwani tym co robi aNiemcy ze ich nasladuja bez pomyslunku. A tu lista nimieckich znakow drogowych routetogermany.com/drivingingermany/road-signs A tu ot pierwsza lepsza lista z USA - no w Californi wymagania uzywane na egzaminie www.drive-safely.net/california-road-signs/ A tu chyba najdluzsza lista mutcd.fhwa.dot.gov/services/publications/fhwaop02084/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: czy ktos wie 17.09.23, 20:49 Znaki jak znaki, bardzo rzadko dziwne, ale w obu panstwach sa raczej OK Z tym znakiem na poczatku watku sie nigdy w Bawarii nie spotkalem i to jest faktycznie cos dziwnego Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: czy ktos wie 17.09.23, 22:09 engine8t napisał: > A tu chyba najdluzsza lista > mutcd.fhwa.dot.gov/services/publications/fhwaop02084/index.htm niektore sa troche dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: czy ktos wie 18.09.23, 00:45 Co jest dziwnego - ze zwyklej ciekawosci pytam? Ni chodzi o to jakie one sa ale ile ich jest. Podobnie roznica ilosci stron Niemieckiego podrecznika do nauki na prawo jazdy ktore kursant musi znac a "naszego" Odpowiedz Link Zgłoś
jeepster Re: czy ktos wie 18.09.23, 00:28 Nie we wszystkim tak jest. Porównaj wjazd do Polski i wjazd do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: czy ktos wie 18.09.23, 14:23 akurat ze w niemczech tesa oplaty na drogach dla ciezarowek, ale skoro nie mam ciezarowki, to nie wiem jakie i jaka jest dla roznych pojazdow o roznej masie. tak samo w niemczech maja ciezarowki na roznych drogachach wedlug masy rozne maks. predkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepster Re: czy ktos wie 18.09.23, 17:23 Ja chciałem pokazać jak wyglądają tablice informujące o ograniczeniach prędkości. Tablica niemiecka podaje 3 ograniczenia, tablica polska - 10. Chodzi o to, że przejeżdżając obok takiej tablicy jesteś w stanie "zapamiętać" 3 znaki, ale 10 to już raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: czy ktos wie 18.09.23, 19:43 no niby tak, z drugiej strony jak cie zlapie milicja to nie mozesz powiedziec ze nioe wiedziales Odpowiedz Link Zgłoś
jeepster Re: czy ktos wie 18.09.23, 20:03 W Kanadzie natomiast można spotkać takie tablice na przejściach granicznych. Najważniejsza informacja, to że nie można używać detektora radarów. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: czy ktos wie 18.09.23, 20:11 Kanada to socjalistyczna zamordziacha jak w Europie Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: czy ktos wie 18.09.23, 20:35 Engine, nie pij tyle .... Kanada to 100 % kapitalistycznya kraj i sojusznik USA, BARDZO bliski sojusznik, zamiast katolickiego prezydenta Bidena twoim zdaniem lewaka ( czysty twoj idiotyzm ) , maja krola Karola III Kanada nie ma nic wspolnego z lewakami i komunistami.... Chyba, ze lewactwo i komunizm to zakaz kupowania w sklepach bez ograniczen broni polnej i potem mordowania nia kolegow w szkolach przez innych uczniow, czy inne tego typu sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: czy ktos wie 18.09.23, 20:58 No nie pierd o tym kapitalizmie Kanady - sami sie tak nazywaja a naprawde sa socjalistyczni do bolu. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepster Re: czy ktos wie 18.09.23, 21:15 @engine8t: Posłuchaj co mówi Dude. Możesz się od niego jeszcze wiele nauczyć: youtube.com/watch?v=XVCtkzIXYzQ Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: czy ktos wie 17.09.23, 15:28 Sa 2 zjazdy z tej drogi.... Pierwszy zaraz za znakiem, drugi jest oddalony od pierwszego o 300 metrow Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: czy ktos wie 17.09.23, 15:37 Nie mialem racji.... W Bawarii takich znakow nie ma Odpowiedz Link Zgłoś