bywalec.hoteli
30.10.23, 15:47
Jest tu z tuzin osób umiejących w komputery i informatykę na czele z człowiekiem, który komputery zaniósł pod zadymione papierosami i oparami wybornego piwa strzechy gospody w drodzę na górę Krywań i do ponurych gmachów brukselskich euroidiotów.
Jest tu człowiek który w wielkich korporacjch "temi ręcami" malował magnetyczną farbą twarde dyski i dmuchał w cylindry żeby sprawdzić czy dobrze się kręcą. Jest tu wielotalentowiec prawnik-poliglota-wykończeniowiec co żadnej roboty się nie boi. Jest też ekspert do SAPa, ABAPa zwany też Rudy chudy Papa. Jest programista który zamiast kupić audi jedździ sprytną Skodą. Jest też kupa innych forowiczów i forowiczek z łbem na karku.
No więc:
Macie jakiś patent na przechowywanie zdjęć i filmików zgrywanych z telefonu? Z podróży, życia rodzinnego i codziennego itp.
Ja je zgrywam na komputer i jak zmieniam komputer to przegrywam go ze starego na nowy.
Ale tych zdjęć jest już tak dużo, że już się ledwo mieszczą na dysku.
Srajfon te zdjęcia robi strasznie dużej rozdzielczości, a więc rozmiar po 4-5 MB, a do tego jeszcze dochodzą krótkie filmiki tzw. Live view. które zajmują drugie tyle. Z tych live view nie chcę rezygnować bo fajne rzeczy się potrafią nagrać.
Oprócz tego filmiki po kilkadziesiąt - kilkaset mega.
Chciałbym to gdzieś przenieść, żeby zrobić sobie takie rodzinne archiwum zdjęć i filmów.
Oczekiwania:
- łatwo dostępne
- nikt nie skasuje
- nie ulegnie awarii
- osoby spoza rodziny nie będą miały dostępu
Myślałem, żeby albo:
- kupić zewnętrzny dysk USB i tam zgrywać zdjęcia i filmy
- albo może o jakimś storage w chmurze -> tu boję się że ktoś to po prostu wyłączy jak było już z wieloma serwisami storage'owymi, zablokuje, shakuje, zaszyfruje zacznie pobierać opłaty albo zdjęcia będą latać w sieci
Ale może mógłbym sobie zrobić jakiś serwer sieciowy w domu, gdzie mógłbym to archiwum prowadzić?
Miałbym miejsce, gdzie mógłbym taki serwerek umieścić w szafie sieciowej, podłączyć do prądu i sieci LAN.
Macie jakieś patenty, które możecie polecić? Może mógłby być również rejestratorem nagrań kamer taki serwerek sieciowy w domu?