lemiatric 25.11.23, 14:23 Witam Na badaniu zbieżności kół wyszło mi -00°32' (lewe koło -00°10', prawe -00°22). Jak rozumieć taki wynik? Czy muszę ustawiać zbieżność czy mogę tak zostawić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kreinto Re: Wyniki 26.11.23, 08:38 lemiatric napisał: > . Jak rozumieć taki wynik? Czy muszę ustawiać zbieżność czy mogę tak zostawić? Zależy czy to FWD czy RWD i jakie są pozostałe parametry? Przy RWD lekka zbieżność jest możliwa. Przy FWD jest niewskazana. Wtedy powinno być zero lub lekka rozbieżność. Itd. Wszystkie kąty są że sobą w pewien sposób powiązane, więc mała różnica między stronami też jest możliwa jeśli kąt znoszenia jest bliski zeru, co wynika z innych wyników. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Wyniki 26.11.23, 11:17 lemiatric napisał: > Witam > Na badaniu zbieżności kół wyszło mi -00°32' (lewe koło -00°10', prawe -00°22) > . Jak rozumieć taki wynik? Tak, że koła są lekko pochylone do siebie "górnymi" częściami. > Czy muszę ustawiać zbieżność czy mogę tak zostawić? Ja bym wpierw zapytał, jaki to samochód, zanim bym wyrokował. Wartość kąta jest niewielka, jak to przód i FWD, to pewnie do wyregulowania na drążkach w kilka minut. Jak to tył i RWD (a w szczególności niemiecki lub japoński "wielowahacz") to "jeździć, obserwować", w takim zawieszeniu zbieżność jest "z difoltu" lekko ujemna. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna13 Re: Wyniki 26.11.23, 13:40 Co do zasady kąty na obu kołach powinny być takie same. Więc jakby się czepiać w Twoim przypadku to zamiast -10 i -22 to skorygować na obu kołach do -16. A ile łącznie ma być tej zbieżności i czy te -32 jest poprawne to powinno wynikać z tego co napisał producent w instrukcji dla tego konkretnego modelu. Odpowiedz Link Zgłoś