Dodaj do ulubionych

OT: Mieszkania od/dla leśników.

19.01.24, 20:25
Co jakiś czas jest informacja, że ktoś kupił czy zamierza kupić mieszkanie za 5% ceny. Nie interesuje mnie kto, jak i gdzie, a tylko sprawa związana z podatkiem. W Kanadzie wszystkie rzeczy jakie otrzymuje się od pracodawcy muszą być opodatkowane. Oprócz standardowych spraw jak nagrody pieniężne czy bonusy, wiele innych rzeczy też jest opodatkowanych. Jeśli dostaniesz od firmy Rolexa, to jest to tak jakbyś dostał jego równowartość w gotówce, która jest dopisana do twojego dochodu (brutto). Oczywiście w tym wypadku firma doda ci dodatkową sumę na pokrycie tego podatku, więc ze swojej kieszeni nic nie płacisz. I tutaj mam właśnie pytanie: jak to jest z tymi mieszkaniami za 5% wartości? Bo według mnie z punktu podatkowego, to kupujący "dostają" premię wartości 95% mieszkania, więc technicznie ich dochód się powiększył o te 95%. Czy przepisy podatkowe w Polsce tego nie uwzględniają?
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 19.01.24, 20:38
      Nie wiem jak jest z takimi mieszkaniami w Polsce ale na pewno jakis sposob zeby sie napic piwa i nie zaplacic sie znajdzie bo oszustwo mamy w genach. A w tej Kanadzie to nie ma kwoty darowizny wolnej od podatku? Albo innego podatku od dochodu jako takiego i innego od darowizny, spadku itp? A jak sprzedajesz samochod i frajer da Ci tysiac wiecej niz on byl wart to zglaszasz ten tysiac jako dochod? A jak kupisz samochod za tysiac mniej niz on jest wart to ten tysiac zglaszasz jako dochod? Cos mi tu nie gra.
      • jeepster Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 19.01.24, 20:52
        Oczywiście, że w Kanadzie też każdy kombinuje jak może. Ale głównie dotyczy to tego co w Polsce nazywa się VAT (u nas nazywa się to HST). Bardzo często jak płacisz gotówką za usługi to ci HST nie doliczą. Jak płacisz kartą, to HST zawsze będzie doliczany, Jak sprzedajesz auto, to jako sprzedający nie płacisz podatku, ale kupujący musi płacić HST. Wartość auta jest ustalana na podstawie tzw. Blue Book, chyba że zapłaciłeś mniej i masz na to kwit.
        • marekggg Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 19.01.24, 21:09
          widze ze w kanadzie to tacy sami kombinatorzy jak w belgii.

jak kiedys jak tu przyjechalem 17 lat temu i musialem kupic meble, to mi koledzy powiedzieli zebym sie przejechal po producentach lokalnych i kupil za gotowke - bedzie bez VAT-u.
          tego akurat nie zrobilem...

i pozniej jak zmienialem raz opony, to gosciu mowi 60 euro, chce pan paragon? - nie no to 45. zaplacilem i tak wszystko i wzialem paragon.

ze 2 lata temu bylem z kolega w restauracji, chcialem zaplacic, wyszlo jakies 90 euro, mialem tylko karte. kolega mial gotowke, kelner byl zachwycony, pochachmencil przy rachunku i wyszlo 20 euro mniej.

faktem jest, ze tutaj w restauracjach nie zawsze dostaje sie paragon z kasy fiskalnej. tylko jakis recznie wypisany kwit.

przyznam sie ze mnie to troche zdziwilo. ale tutaj chyba oszukuja wszystcy, ja sie staram unikac, bo mnie to wkurwia.
          • jackk3 Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 20.01.24, 00:12
            > widze ze w kanadzie to tacy sami kombinatorzy jak w belgii.>

To zle widzisz. Juz nawet nie pamietam kiedy za cos gotowka placilem a nawet jesli (wiele lat temu) to zawsze dostawalem tzw. 'Invoice' czyli chyba cos co u was nazywa sie paragon fiskalny (?). Przez ostatnie 3 lata dokladalem sie do wielu rzeczy (czyli placilem) swoja czesc do roznego rodzaju uslug w PL i 90% tego co dostawalem to wygladalo jak z epoki PRL-u, doslownie pisane odrecznie. Po paru razach przestalem na to reagowac (dano mi do zrozumienia ze trzeba sobie 'radzic'). Wiec nie mow mi ze w Kanadzie kombinuja na codzien.
            • marekggg Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 20.01.24, 00:27
              dobra, zrozumialem z twojego postu, ze ludzie w kanadzie kombinuja z podatkami jak moga.

jak bylem teraz na swietach - trasa belgia - niemcy, polska, slowacja, austria, niemcy - belgia, to nawet nie jestem pewien czy w ogole mialem jakas gotowke. przepraszam, mialem, wyciagnalem miesiac temu.

nawet za kibel na stacji benzynowej na autostradzie mozna zaplacic karta (zblizieniowo - 0.75 euro) i masz bon na 0.50 centow na cos tam

ja mam bardziej problem, ze mi czasami brakuje monet na rozne male/idiotyczne uslugi

a te paragony w restauracjach tutaj - to juz odrebna kwestia - ja nie mam nic do powiedzenia, place co mi dadza.
            • jeepster Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 20.01.24, 01:06
              Wydaje mi się, że masz trochę wyidealizowany obraz, chyba, że Alberta jest diametralnie różna od Ontario w tym względzie. Oczywiście, że nie jest to robione na szeroką skalę, ale jest to ogólnie spotykane. Być może nie miałeś do czynienia z tzw. "małym biznesem", bo to tam jest najczęstsze. Pojedź sobie do pierwszego lepszego mechanika (nie serwisu autoryzowanego) i powiedz, że płacisz gotówką i nie potrzebujesz rachunku. Od razu będzie inna cena. Czy oni to jakoś potem sobie rozpisują, bo w końcu muszą HST płacić dla fiskusa, to inna sprawa. Oczywiście jak potrzebujesz rachunek, to ten numer nie przejdzie.
              • hell-raiser1 Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 22.01.24, 18:12
                Nie spotkałem się by w Niemczech płacić kartą w kiblach. Być może nie po takich chodzę. Na dużych parkingach to lepiej głęboko nie chodzić bo można w coś wdepnąć, choć są od tego toalety.
    • pekaes886 Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 19.01.24, 20:39
      W Polsce stosowane są polskie przepisy, nie kanadyjskie.

isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19971150741/U/D19970741Lj.pdf
      • jeepster Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 19.01.24, 20:54
        Czytanie 164 stron maszynopisu to nie jest zbyt wesołe spędzanie czasu. Nie masz czegoś bardziej skrótowego?
        • marekggg Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 19.01.24, 21:10
          mysle ze odpowiedz jest prosta - nie ma z tego dodatkowych podatkow, bo to zostalo tak a nie inaczej wycenione.
          • jeepster Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 19.01.24, 21:15
            W sumie to dobrze dla kupujących. Chociaż z drugiej strony czytałem kiedyś, że urząd podatkowy czepiał się użytkowników samochodów służbowych, że używają ich do celów prywatnych, więc powinni z tego tytułu płacić podatki. Nie mówiąc też o podatkach od podarków (ślubnych czy komunijnych).
            • marekggg Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 19.01.24, 21:21
              tak, samochody sluzbowe, paliwo i te wszystkie darowizny to juz inny problem.
    • hell-raiser1 Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 19.01.24, 21:23

Kiedyś było że można było wykupić te 95 procent i sporo ludzi skorzystało. Tylko notariusz i wieczyste cały czas. I podatek od gruntu raz do roku. A co najlepsze mając starą książeczkę mieszkaniową z dawnych lat, z niepełnym wkładem. Bank PKO pokrywał ci to w całości wraz z notariuszem.

• waga173 Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 19.01.24, 22:14
        No wrecz raj na ziemi za tego pisu byl. Dali ludziom milion mieszkan po 5 procent ceny rynkowej i jeszcze oplacili notariusza.
        • marekggg Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 19.01.24, 22:26
          czy to juz nie bylo przypadkiem wczesniej? kupienie starego mieszkania ze wspoldzielni za marna kase?
          • qqbek Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 19.01.24, 22:50
            marekggg napisał:

> czy to juz nie bylo przypadkiem wczesniej? kupienie starego mieszkania ze wspol
            > dzielni za marna kase?
            Było kilka takich "promocji":

Przez chwilę, w 1990 było tak, że raty kredytów mieszkaniowych nadal były oprocentowane ustawowo, a mieliśmy 700% inflacji - sporo osób spłaciło wtedy "socjalistyczne" kredyty równowartością ledwie kilku poborów. Tak reszty kredytu mieszkaniowego pozbyła się moja mama.

Inaczej było z mieszkaniami zakładowymi i komunalnymi.
            Te pierwsze likwidatorzy majątków upadłych zakładów nierzadko sprzedawali lokatorom za bezcen, bo ci mieli z likwidowanymi zakładami takie umowy, że po prostu lepiej było wyzbyć się tego majątku, niż trzymać lokatorów. Tak mieszkanie wykupili moja babcia i jej drugi mąż (obydwoje emerytowani już wtedy pracownicy jednej z komunistycznych central wojewódzkich) - dostali propozycję zakupu za jakąś 1/4 ceny rynkowej, bo i tak by musiał ich likwidator w mieszkaniu do końca życia trzymać na mocy umowy. Najlepsze jest, że budynek był 4-rodzinny i pomimo takiej oferty bujali się z tym ponad rok, bo jedna z lokatorek (co śmieszniej była radczyni prawna, a wcześniej prawnik tej centrali) wiecznie nie miała na nic kasy.

Co do mieszkań komunalnych, to czego nie oddano byłym właścicielom, tego próbowały się niektóre miasta po prostu pozbyć, bo koszt remontu budynków nierzadko dorównywał wartości mieszkań. W tym przypadku za komunałki naliczano rabat zależny od okresu zamieszkiwania w nich, ale też była to "średnia" okazja.

Dopiero PiS "wypierdolił stolik" (za pierwszych rządów) i zamienił (choć nie za złotówkę, a za kilkaset do tysiąca złotych) wszystkie pozostałe spółdzielcze mieszkania lokatorskie na odrębną własność (co było splunięciem w twarz tym bardziej zaradnym, którzy od razu mieli własnościowe). Rzecz jasna doszło przy tym do rażącego naruszenia Konstytucji (zmusiło spółdzielnie do wyprzedaży ICH majątku znacznie poniżej jego wartości rynkowej), co w swoim wyroku z 2008 uznał TK (jeszcze "konstytucyjny", a nie "kulinarny"). Szacuje się, że sprzedano tak 600-700 tysięcy mieszkań. Spółdzielnie właściwie nie podniosły się po tym "prezencie", ale rzecz jasna nikt nigdy im żadnych odszkodowań za to nie przyznał. Swoją drogą to ciekawe, że to właśnie PiS, tylko już za drugiego posiedzenia przy korycie, postulował promowanie spółdzielczości mieszkaniowej... no kurwa pięknie, wpierw te spółdzielnie zarżnęli, a potem pierdzielili o ich promowaniu.
          • waga173 Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 20.01.24, 00:03
            Pytajacemu chodzilo chyba o rozne stodoly Szyszko, 10 hektarow lasu za cene lesniczowki czy kamienice we Wroclawiu kupione za grosze przez czlonkow pis i czy teraz spotka ich "domiar".
            • marekggg Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 20.01.24, 00:13
              nie, nie spotka.
            • hell-raiser1 Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 20.01.24, 10:08
              waga173 napisał:

> Pytajacemu chodzilo chyba o rozne stodoly Szyszko, 10 hektarow lasu za cene les
              > niczowki czy kamienice we Wroclawiu kupione za grosze przez czlonkow pis i czy
              > teraz spotka ich "domiar".
              A to musiał by się wypowiedzieć sam Cimoszewicz, a po co komu taka wiedza jak w Polsce nie mieszka, ty podobno też. A ty co sądzisz o tym? Marek już odpisał. Nie czytam wszystkich pierdół, a powinienem.
          • hell-raiser1 Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 20.01.24, 10:05
            marekggg napisał:

> czy to juz nie bylo przypadkiem wczesniej? kupienie starego mieszkania ze wspol
            > dzielni za marna kase?
            Była taka okazja dla dłużej mieszkających. Czym szybciej to tanie, co roku to w górę i zabrali.
      • waga173 Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 20.01.24, 01:40
        Jak zwykle wlazl na watek taniarada i nie odrozniajac kupic za 5 procent od wykupic 95 procent, wypowiada sie i czuje jednym z dyskutantow.
        • hell-raiser1 Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 20.01.24, 10:02
          waga173 napisał:

> Jak zwykle wlazl na watek taniarada i nie odrozniajac kupic za 5 procent od wyk
          > upic 95 procent, wypowiada sie i czuje jednym z dyskutantow.
          Pajacyku tamten nie żyje, umarł ty też klepiesz bez sensu. Napisałem jak wygląda lub wyglądało mieszkanie. Tu każdy jest ekspertem od wszystkiego.

• marekggg Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 22.01.24, 18:48
            lepiej jedz machac lopata do reichu, bo jakos ci nie wychodzi, skoro musisz srac daleko w krzakach.
    • bolo2002 Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 20.01.24, 09:00
      Niestety nie uwzględniaja. Bo ten Obsrajtek nr 2-to nie dostał od firmy-tylko kupił i ma umowę kupna i mozesz mu nagwizdac podatkiem. Taka to subtelna różnica. W tej sprawie mogą jedynie pociągnąć do odpowiedzialnosci osobę, która ten zakup zatwierdziła- wyceniajac lokum na te 51 tys zł zamiast 700 i udowodnić korupcję. I tu takiej osobie powinni publicznie dopier... ć.
      • hell-raiser1 Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 20.01.24, 10:12
        No patrz: Hanna Gronkiewicz-Waltz powinna usłyszeć zarzuty prokuratorskie za reprywatyzacje, a nie dostała.
        • marekggg Re: OT: Mieszkania od/dla leśników. 20.01.24, 10:52
          tutaj to cos mi nie pasuje - nie dostala tych zarzutow za rzadow pi$$iorow i prokurwatora ZERO, wiec chyba nie jest tak jak niektorzy mysleli?
    • marekggg Na ten sam temat - podatki w PL 21.01.24, 19:01
      jeepster napisał(a):

> Co jakiś czas jest informacja, że ktoś kupił czy zamierza kupić mieszkanie za 5
      > % ceny. Nie interesuje mnie kto, jak i gdzie, a tylko sprawa związana z podatki
      > em. W Kanadzie wszystkie rzeczy jakie otrzymuje się od pracodawcy muszą być opo
      > datkowane.

znajomy kupil dzialke na mazurach. zaplacil X pieniedzy pare lat temu. i teraz sie urzad podatowy domaga zeby doplacil procenty z podatkow za nieruchomsci, bo wedlug urzedu dzialka jest warta 4 razy wiecej.

polskie prawo, czyli polnische witrschaft.
      • qqbek Re: Na ten sam temat - podatki w PL 21.01.24, 21:21
        To ja mogę już trzęść dupą.
        Działka pod moim domem to wynik podziału dwóch innych działek (i ich późniejszego scalenia).
        Skutkiem tego "M" mam tylko pod domem i podjazdem, cała reszta jest "R" - podatku płacę aż tyle, że zawsze płacę wszystkie kwartalne raty na raz, bo by mi było żal się na poszczególne rozdrabniać. Za sto metrów z hakiem "M" płacę kilkadziesiąt razy tyle, co za prawie trzysta metrów "R". Jak jakaś mądra głowa stwierdzi, że to wszystko jest "M" to chyba będę im musiał nasadzenia w ogrodzie, jako argument za "R" przedstawić.
        • waga173 Re: Na ten sam temat - podatki w PL 21.01.24, 22:10
          Nasadzenia w ogrodzie to moze byc za malo, kup traktorek zeby nim od czasu do czasu przeorac kawalek ogrodu. A i ze dwie kozy tez by sie przydaly jako zwierzeta hodowlane (a w rzeczywistosci kosiarki trawy).
      • hell-raiser1 Re: Na ten sam temat - podatki w PL 21.01.24, 22:53
        marekggg napisał:

> jeepster napisał(a):
        >
        > > Co jakiś czas jest informacja, że ktoś kupił czy zamierza kupić mieszkani
        > e za 5
        > > % ceny. Nie interesuje mnie kto, jak i gdzie, a tylko sprawa związana z p
        > odatki
        > > em. W Kanadzie wszystkie rzeczy jakie otrzymuje się od pracodawcy muszą b
        > yć opo
        > > datkowane.
        >
        > znajomy kupil dzialke na mazurach. zaplacil X pieniedzy pare lat temu. i teraz
        > sie urzad podatowy domaga zeby doplacil procenty z podatkow za nieruchomsci, bo
        > wedlug urzedu dzialka jest warta 4 razy wiecej.
        >
        > polskie prawo, czyli polnische witrschaft.
        Ceny rosną bo jest inflacja. Nowy rząd też tego nie zmieni. Zawsze można się odwołać lub wziąć kogoś co ma praktykę w urzędach skarbowych i w ich przepisach. Zgodnie z art. 22 ust. 6c do kosztów uzyskania przychodów można zaliczyć wydatki na remont będący "ulepszeniem" tj. podatnik ma możliwość zaliczenia udokumentowanych fakturą nakładów, które zwiększyły wartość nieruchomości oraz zostały poniesione w czasie ich posiadania.Można sobie to wrzuci w koszta bo tak ludzie robią. Wyszukujesz skrajne przypadki, cały czas narzekasz na wszystko, przeważnie na Pisiorów. Poczekam jak zaczniesz narzekać na nowy rząd Mareczku.
        • marekggg Re: Na ten sam temat - podatki w PL 22.01.24, 13:11
          hell-raiser1 napisał:

> Ceny rosną bo jest inflacja. Nowy rząd też tego nie zmieni. Zawsze można się od
          > wołać lub wziąć kogoś co ma praktykę w urzędach skarbowych i w ich przepisach.
          > Zgodnie z art. 22 ust. 6c do kosztów uzyskania przychodów można zaliczyć wyda
          > tki na remont będący "ulepszeniem" tj. podatnik ma możliwość zaliczenia udokume
          > ntowanych fakturą nakładów, które zwiększyły wartość nieruchomości oraz zostały
          > poniesione w czasie ich posiadania.Można sobie to wrzuci w koszta bo tak ludzi
          > e robią.

juz zaplacil krocie za to, zeby dzialke odkupic i przepisac na siebie.

Wyszukujesz skrajne przypadki, cały czas narzekasz na wszystko, przewa
          > żnie na Pisiorów. Poczekam jak zaczniesz narzekać na nowy rząd Mareczku.

tak, narzekam na pi$$iorow. kradli w mniejszym lub wiekszym stopniu wszystkie formacje polityczne, ale pi$$iory to juzjakas masakra. no chyba ze to "inflacja".

i spokojnie, bede narzekal nawet na rzad tuska, jezeli zajdzie taka potrzeba.
          • tbernard Re: Na ten sam temat - podatki w PL 22.01.24, 13:34
            marekggg napisał:

> i spokojnie, bede narzekal nawet na rzad tuska, jezeli zajdzie taka potrzeba.

Czyli wtedy staniesz się zwolennikiem PiS i Kaczyńskiego?
            • marekggg Re: Na ten sam temat - podatki w PL 22.01.24, 13:47
              troche bledny wniosek, nie sadzisz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka