Dodaj do ulubionych

Aktualizacja PN160

09.02.24, 08:36
Przeglądacie czasem ogłoszenia motoryzacyjne?
Mam wrażenie, że umarł król, niech żyje król.
Czasy, gdy 15-letni Patuch B5 TDI miał w co drugim ogłoszeniu 160 tysięcy przebiegu minęły bezpowrotnie. Zdechła "Polska Norma 160" (PN160)
Ale świat handlarzy nie znosi próżni, w ogłoszeniach pojawił się nowy standard. Teraz to "PN195".
Nie ważne, czy sprzedawany jest 20-letni diesel, czy umęczony repem kilkuletni, vo drugi ma teraz przebieg w okolicy 195.000.

Rzecz jasna nie dotyczy to aut krajowych, bo tu CEPiK i zdarza się wśród 5-latków nawet i 250, a importowanych przez Mirków.

Też zauważyliście?
Obserwuj wątek
    • bolo2002 Re: Aktualizacja PN160 09.02.24, 09:26
      I dlatego wózkami VW czy Audi, BMW z przebiegami kręconymi się nie interesujemy. Zasada jest prosta-jak diesel-to max przebieg 150 tys km i nie robiony w 3-4 lata/ a takich jest duzo- i pisze się, ... po I-szym włascicielu/. Diesle do 150 tys km, max 8 letni, i tylko francuskie hdi, włoskie Multijety lub koreańskie CRDi. To sa diesle długowieczne- i jezdzisz 10 lat ! Kupisz za 35-40 tys zł Pozdrawiam.
      • dodekanezowiec Re: Aktualizacja PN160 09.02.24, 11:58
        I jeszcze! Na! Podwórko! Przywiozą!
        • qqbek Re: Aktualizacja PN160 09.02.24, 23:38
          dodekanezowiec napisał:

> I jeszcze! Na! Podwórko! Przywiozą!

Ta.
          Bolo żyje we własnym świecie, nie odbieraj mu złudzeń.

Silnik mi się w Micrze powoli kończy. 255 przebiegu, zaczynam słyszeć rozrząd.
          Mógłbym robić, ale to łańcuszek, w najlepszym wariancie 1200-1500 zeta z robocizną.
          Jeszcze rok, dwa lata pojeździ, to się nie przejmuję.

Jemu ta cerata zgnije, zanim silnik zajeździ, tyle będzie miał z "niezawodnej koreańskiej techniki".
          Ja będę miał satysfakcję z oddania samochodu, który już dożył "swoje" do stacji rozbiórki, jemu nadal będzie kompleks niemieckiej motoryzacji szkodził.

Kupię potem cokolwiek, co mi się spodoba.
          Ja w końcu chory jestem, jak raz na rok-dwa-trzy auta nie kupię (i jak raz na pół roku nie rozważam poważnie kupna jakiegoś auta).
          Po prostu to lubię.
          Gdybym miał kupić samochód na 10 lat, tak jak bolo, to chyba bym z nudów zszedł.

Przez ostatnie 3 lata miałem już 4 samochody, a Zafira jest już "na wylocie"... to chyba lepiej niż bolo, co jeździł rajdową Ładą, przedprodukcyjnym Wartgolfem, VW Boratem na cztery lata przed premierą, a którego znajomy miał Megane na dwa lata przed premierą... ale który od dekady jeździ jednym gratem.
    • wislok1 Re: Aktualizacja PN160 10.02.24, 17:47
      No, to jest oczywiste, ze handlarze musieli podwyzszyc stan licznika, bo w mediach zaczela sie awantura, ze stan licznika aut sprowadzanych jest falszowany i ze beda strasznie surowe kary....

No to podwyzszyli, ale nie za duzo, zeby nie stracic klientow....

Klienci w sumie sami sa sobie winni, bo wierza w cuda, ze te 195 przy autach starszych to prawda....

W zasadzie sami sie oklamuja, chca wierzyc....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka