Dodaj do ulubionych

O/T - ajfon a słuchawki

23.03.24, 18:20
Mam pytanie do użytkowników telefonów z tematu. Przy okazji porządków znalazłem słuchawki, które kiedyś dobrze mi służyły, ale mają oczywiście wtyk typowy, czyli jack 3,5 mm. Zakupiłem w markiecie przejściówkę za 20 zeta no i qrna nie działa.
Macie może jakieś doświadczenia/porady w tym temacie? Nie wydaje mi się, żeby to była sprawa softu w telefonie, ale mogę się mylić. Zapuściłem na szybko gugla, ale konkretnych porad nie znalazłem poza sugestią, aby sprawdzić gniazdo pod kątem zabrudzenia itp. Podłączyłem też inne słuchawki i też dupa. Może być tak, że zamiast 20 zeta trzeba wydać 200, bo to srajfon w końcu. Wtedy zrezygnuję.
Ktoś coś? Aha, moje ustrojstwo to model nr 13.
Obserwuj wątek
    • shellyanna Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 18:48
      A może to wina przejściówki?
      Dawno temu używałam tych przewodowych z przejściówka i było ok.

Polecam bezprzewodowe. Niekoniecznie AirPods, bo osobiście nie przepadam (nigdy nie pamietam gdzie zostawiłam). Mam teraz nauszne JBL i to jest mój ulubiony gadżet domowy. Słucham mnóstwo audiobooków i podcastów, maja spory zasięg (łapią mi nawet między piętrami), wiec nie muszę z tel łazić tylko odkładam i łażę w samych słuchawkach. I najważniejsze - wytrzymują bez ładowania jakieś 2-3 tygodnie przy codziennym używaniu.
      • nousecomplaining Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 19:02
        > A może to wina przejściówki?
        Może. Dlatego założyłem ten wątek, żeby spytać o ewentualne doświadczenia innych w temacie.
        > Polecam bezprzewodowe.
        Mam bezprzewodowe JBL i działają znakomicie. Ale z wiadomych tylko mi powodów : ) chcę mieć możliwość korzystania z tych starych przewodowych, czyli wracając do tematu - dlatego założyłem ten wątek.
        • shellyanna Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 19:24
          Weź zdradź powody 😁
          Ps. Tak mi się cos pamięta, ze trzeba było mocniej dopchnąć słuchawki w wejście w przejściówce (taki klik musiał być wyraźniejszy). Innymi słowy - na chama spróbuj 😁
          • nousecomplaining Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 19:53
            > Innymi słowy - na chama spróbuj
            Wadze odpowiedziałem w odpowiednim kontekście.
            Tobie merytorycznie w temacie - bardzo na chama dopchałem i ch..ja, nie funguje.
            • shellyanna Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 20:06
              :(
              jutro handlowa, to sobie ogarniesz ;)
              • nousecomplaining Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 20:13
                > jutro handlowa, to sobie ogarniesz
                Racja, ale rozjebałem opakowanie, więc zwrotu pewnie nie będzie, qrwa 20 zeta poszło w pizdu, cały dzień bez sześciopaka żubra, już mam traume o ja pierdole.
                • shellyanna Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 20:36
                  Zrób zrzutkę
                  • nousecomplaining Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 20:44
                    > Zrób zrzutkę
                    Ile zrzucasz?
                    • borsuczyca.klusek Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 20:54
                      Tu same skąpe cebule, nie licz na kokosy 🙄
                    • shellyanna Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 20:58
                      Ja nie muszę. Jestem gotowa na sezon plażowy.
        • waga173 Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 19:44
          Slydzysz? Masz dopchnac mocniej. Az uslyszysz klik. Na chama sprobuj.
          • nousecomplaining Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 19:51
            > Az uslyszysz klik.
            Próbowałeś na ślubnej? Powiedziała, że "bez klik to wypierdalaj"?
            • waga173 Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 20:04
              nousecomplaining napisał(a):

> Próbowałeś na ślubnej? Powiedziała, że "bez klik to wypierdalaj"?

Jeszcze wtedy nie byla slubna. Ale ja juz wtedy bylem w kilku klikach. I wypierdolilem!
    • tbernard Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 19:22
      Na pewno znacznie taniej niż za 200 zł da się zakupić nadajnik i odbiornik bluetooth i uzyskać przejściówkę bezprzewodową.
      • nousecomplaining Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 19:27
        > uzyskać przejściówkę bezprzewodową
        Czy kolega przeczytał moje wpisy w temacie i rozumie, o co mi chodzi?
        • tbernard Re: O/T - ajfon a słuchawki 24.03.24, 00:55

> > uzyskać przejściówkę bezprzewodową
          > Czy kolega przeczytał moje wpisy w temacie i rozumie, o co mi chodzi?

Przeczytałem wpis, że potrzebna przejściówka i pokazałem jak to niedrogo zrealizować. A co zrobisz to twoja sprawa. Możesz sobie jęczeć do skończenia świata, że nie działają przejściówki fizycznie łączące słuchawkę z telefonem.
          • nousecomplaining Re: O/T - ajfon a słuchawki 25.03.24, 13:04
            > Przeczytałem wpis, że potrzebna przejściówka i pokazałem jak to niedrogo zrealizować.
            W swojej realizacji pokazałeś rozwiązanie bezprzewodowe. Mnie chodzi o zwykłą przejściówkę kablową, nie o bawienie się w nadajniki i odbiorniki. Wątek założyłem nie żeby jęczeć, ale żeby uzyskać rozwiązanie teoretycznie prostego problemu.
      • shellyanna Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 19:30
        Kolega chce z kabelkiem.
        • borsuczyca.klusek Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 19:35
          Ja kolegę rozumiem, bo sama czasem lubię z kabelkiem
          • nousecomplaining Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 19:48
            > bo sama czasem lubię z kabelkiem
            Wiedziałem, że się włączy kontekst odpowiedni, nie do uniknięcia tutaj 😁
          • waga173 Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 19:50
            Za glebokiego PRL jak telewizja byla w powijakach to rzadko lecialo cos z jak to nazywali telerecordingu i duzo programow bylo na zywo. Raz byl reportaz z technikum lacznosci i rozmowa z jedna z nielicznych tam dziewczyn. W trakcie rozmowy dziewczyna powiedziala ze chlopaki mowia ze po tej szkole bede dobrze kabelki obciagala. Na zywo, na caly kraj:))
            • qqbek Re: O/T - ajfon a słuchawki 25.03.24, 13:17
              waga173 napisał:

> W trakcie rozmo
              > wy dziewczyna powiedziala ze chlopaki mowia ze po tej szkole bede dobrze kabelk
              > i obciagala. Na zywo, na caly kraj:))

Mogło tak być.
              Jak jej w n-tej klasie hormony strzeliły, to w takim samczym raju mogła ich mieć na pęczki ;)

Licea były bardziej egalitarne pod tym względem.
              Co prawda u mnie, w mat-fiz, dziewuch mieliśmy raptem 10 na całą klasę.
              Ale z drugiej strony skali była klasa pedagogiczna, gdzie był wszystkiego jeden chłopak... ale potem wyszło, że on ten-teges, waginosceptyczny jest.
              Wylądować w takiej klasie będąc nieheteronormatywnym, to jak wylądować na wypasionym all-inclusive z przepisanymi cefalosporynami.
    • marekggg Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 19:55
      mam tylko przejciowke usb-c -> jack 3,5 i to dziala super. tak samo jak dziala BT i sluchawki sennheiser HD 350BT.

do podrozy mam kabelkowe Bose nousecancelling
      • nousecomplaining Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 20:21
        > mam tylko przejciowke usb-c -> jack 3,5
        Jak masz ajfona, to usb-c możesz se wsadzić gdziekolwiek, ale nie do telefonu.
        • marekggg Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 23:01
          do srajfona nie mam nic, bo nie uzywam. tylko jak musze i to tylko do dzwonienia. XRY jest do dupy
      • engine8t Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 21:28
        marekggg napisał:

> mam tylko przejciowke usb-c -> jack 3,5 i to dziala super. tak samo jak dzi
        > ala BT i sluchawki sennheiser HD 350BT.
        >
        > do podrozy mam kabelkowe Bose nousecancelling

Te wasze ludzie to jakies gupie....japko kupuja i nie wiedza jak go urgyzc?
        • waga173 Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 21:59
          engine8t napisał:

> Te wasze ludzie to jakies gupie....japko kupuja...

Ciotka jak bylem maly to mnie pouczala ze nie mowi sie japko tylko jablko. Wiec zeby ciotke wkurzac, mowilem tez gruszlka i sliwlka. Chyba potem przestala mnie pouczac.
          • engine8t Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 23:03
            waga173 napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > Te wasze ludzie to jakies gupie....japko kupuja...
            >
            > Ciotka jak bylem maly to mnie pouczala ze nie mowi sie japko tylko jablko. Wiec
            > zeby ciotke wkurzac, mowilem tez gruszlka i sliwlka. Chyba potem przestala mni
            > e pouczac.

A na kabslowane wino marki wino owocowe to tez mowiles Jablcok czy japcok?
            • waga173 Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 23:34
              engine8t napisał:

> A na kabslowane wino marki wino owocowe to tez mowiles Jablcok czy japcok?

Wino marki wino u nas nazywalo sie "patykiem pisane", "Jot-23" (kapitan Kloss, bo kosztowalo 23 zlote), ale najpopularniejsza byla nazwa "alpaga". Tylko ze ono bylo korkowane i lakowane. Dlatego bylo kilka sposobow na otwieranie bez uzycia korkociagu, ktore do dzisiaj pamietam i czasami uzywam ku zdumieniu patrzacych:)
      • qqbek Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 23:38
        marekggg napisał:

> mam tylko przejciowke usb-c -> jack 3,5 i to dziala super. tak samo jak dzi
        > ala BT i sluchawki sennheiser HD 350BT.
        >
        > do podrozy mam kabelkowe Bose nousecancelling

Podpinam się pod opinię.
        Nie wiem, jak z kabelkowym podłączeniem tego g. z Cupertino (w nowym Sony mam teraz znów staromodne wejście mini-Jack), ale póki miałem poprzedniego Sony (bez wejścia na słuchawki) to po prostu przez BT i było dobrze. Do tamtego wcześniejszego Sony (Xperia 5 I) dostałem przejściówkę USB-C/Mini-Jack, ale wypierdoliłem ją prawie od razu i to pomimo tego, że działała.

A podpinam się, bo Sennheiser.
        Od chyba 20 lat nie kupiłem innych słuchawek (czy to dousznych, czy nausznych, czy to przewodowych, czy bezprzewodowych).
        Myślę, że dylemat kolegi nousecomplaining rozwiązałyby dowolne dobre słuchawki BT.
        Upieranie się przy przewodowych, przy braku złącza w telefonie, to moim zdaniem robienie sobie w poprzek.
    • engine8t Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 20:06
      I phone 13 nie ma wtyczki na sluchawki 3.5mm
      Potrzebny adapter 3.5mm do lightning adapter
      A zeby ajfone to zrozumal to nalezy mu wylaczyc BT

Albo posluchaj tego
      www.youtube.com/watch?v=jcHUz5fwBlQ
      • shellyanna Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 20:36
        No przecież o adapterze (przejsciowce) piszemy
        • nousecomplaining Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 20:46
          > No przecież o adapterze (przejsciowce) piszemy
          On tak ma - odpowiada bez przeczytania.
          • engine8t Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 21:21

> > No przecież o adapterze (przejsciowce) piszemy
            > On tak ma - odpowiada bez przeczytania.

Ch wie co to jest "przejsciowka".. To cos co przechodzi?
      • nousecomplaining Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 20:53
        > I phone 13 nie ma wtyczki na sluchawki 3.5mm
        Serio? Przeczytałeś, o co mi chodzi?
        > Potrzebny adapter 3.5mm do lightning adapter
        Serio? Przeczytałeś, o co mi chodzi?
        > A zeby ajfone to zrozumal to nalezy mu wylaczyc BT
        Na to sam wpadłem, ale nie zadziałało.
        > Albo posluchaj tego
        Nic z tych porad niestety mi się nie przydało. BTW, koleś w filmiku "mało prawdziwie hamerykański", że ty go akturat cytujesz, to mnie dziwi : ) Zdarzają się niebiali kumaci jednak???
        • engine8t Re: O/T - ajfon a słuchawki 23.03.24, 21:27

> > I phone 13 nie ma wtyczki na sluchawki 3.5mm
          > Serio? Przeczytałeś, o co mi chodzi?
          > > Potrzebny adapter 3.5mm do lightning adapter
          > Serio? Przeczytałeś, o co mi chodzi?
          > > A zeby ajfone to zrozumal to nalezy mu wylaczyc BT
          > Na to sam wpadłem, ale nie zadziałało.
          > > Albo posluchaj tego
          > Nic z tych porad niestety mi się nie przydało. BTW, koleś w filmiku "mało prawd
          > ziwie hamerykański", że ty go akturat cytujesz, to mnie dziwi : ) Zdarzają się
          > niebiali kumaci jednak???

No to wypierd...
          Kup se chinski telefon i bedzie ci dzialal
          A hindus czy murzyn ci najlepiej poradzi bo to Twoja liga

• nousecomplaining Re: O/T - ajfon a słuchawki 25.03.24, 13:07
            > A hindus czy murzyn ci najlepiej poradzi bo to Twoja liga
            Znam Hindusów i Murzynów na poziomie intelektualnym dla ciebie nieosiągalnym (znam też białasów prezentujących poziom niższy od twojego, choć wydaje się to niemożliwe), więc dzięki za komplement.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: O/T - ajfon a słuchawki 24.03.24, 05:15
      Z nieoryginalnymi akcesoriami do japka jest tak, że z jednym modelem działają, a z drugim już nie. Czyli to:
      www.apple.com/pl/shop/product/MMX62ZM/A/przej%C5%9Bci%C3%B3wka-ze-z%C5%82%C4%85cza-lightning-na-gniazdo-s%C5%82uchawkowe-35-mm
      Lub kupujesz różne po 20zl, aż trafisz.
    • waga173 Re: O/T - ajfon a słuchawki 24.03.24, 07:27
      W dupach sie poprzewracalo. Kiedys byl jeden telefon w calym bloku. Czym dalszy dystans to sie w niego glosniej krzyczalo. A tu kurwa Polski Zwiazek Gluchoniemych wymyslil jakies kurwa sluchawki do kurwa telefonu bez pokretla. Koniec swiata.
    • ciao.bambino Re: O/T - ajfon a słuchawki 24.03.24, 08:46
      Może to głupie: ale czy próbowałeś wtyczkę typu Apple odwrócić?
      • nousecomplaining Re: O/T - ajfon a słuchawki 25.03.24, 13:09
        > Może to głupie: ale czy próbowałeś wtyczkę typu Apple odwrócić?
        To wcale nie jest głupie. Próbowałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka