26.07.24, 12:21
Dzisiaj otwarcie.
Faworytem do złota oczywiście Iga Świątek, królowa Paryża, oraz siatkarze, choć w tym przypadku nie aż tak zdecydowani jak Świątek. Jeszcze we wspinaczce na czas mamy rekordzistkę świata, ale na tym się akurat. nie znam. Plus lekka atletyka Kaczmarek na 400m i Nowicki w rzucie młotem, jeszcze chyba wioślarze powinni coś dorzucić do klasyfikacji medalowej.
Jutro siatkarze zaczynają z Egiptem (3:0 w godzinę z prysznicem), oraz Świątek, którą podobnie jak siatkarzy czeka w pierwszej rundzie spacerek.
W niedzielę siatkarki grają z Japonią. Tu poprzeczka jest zawieszona dość wysoko, ale mam nadzieję, że wygrają.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 26.07.24, 12:46
      Dzięki za zestawienie.
      A Anita Włodarczyk nie będzie walczyć tym razem o złoto?
      Myślę, że Ewa Swoboda i Pia Skrzyszowska też będą walczyc o medale :)
      Siatkarki myślę, że mają dobrą grupę. Wszystko w ich i Stefano rękach :)
      • hukers Re: Olimpiada 26.07.24, 13:09
        bywalec.hoteli napisał:

> Dzięki za zestawienie.
        > A Anita Włodarczyk nie będzie walczyć tym razem o złoto?
        > Myślę, że Ewa Swoboda i Pia Skrzyszowska też będą walczyc o medale :)

Będą walczyć, a jakże, a co z tego wyjdzie to zobaczymy.

> Siatkarki myślę, że mają dobrą grupę. Wszystko w ich i Stefano rękach :)

Mają w grupie Brazylię i Japonię, to raczej do słabych grupa nie należy. Wyjść pewnie wyjdą, ale w ćwierćfinale od razu trafią na mocną ekipę i trzeba będzie zagrać na 110%, żeby przejść do strefy medalowej.
        • hrasier_2 Re: Olimpiada 26.07.24, 15:04
          Świetna forma Magdy Linette przed igrzyskami olimpijskimi. Wygrała turniej w Pradze. Teraz biegusiem na olimpiadę.
        • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 26.07.24, 15:24
          hukers napisał:

> Mają w grupie Brazylię i Japonię, to raczej do słabych grupa nie należy. Wyjść
          > pewnie wyjdą, ale w ćwierćfinale od razu trafią na mocną ekipę i trzeba będzie
          > zagrać na 110%, żeby przejść do strefy medalowej.

Pytanie, kto silniejszy: Brazylia i Japonia czy USA, Chiny i Serbia albo Włochy i Turcja.
          Drużyny w każdej grupie są bardzo silne i żeby myśleć o medalu to trzeba myśleć i działać by wygrać i z Brazylią i Japonią.
    • borsuczyca.klusek Re: Olimpiada 26.07.24, 12:52
      A jak kajakarstwo i wioślarstwo? Wyników nie śledzę, ale zawsze nam coś z tych dyscyplin wpadało.
      Będę też trzymać kciuki za Anitę Włodarczyk i Marię Andrejczyk, fajne polskie dziewczyny
      • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 26.07.24, 13:02
        Ty to chyba za krajankę Olę Mirosław powinnaś trzymać kciuki?
        • borsuczyca.klusek Re: Olimpiada 26.07.24, 14:03
          Pewnie, że tak tylko ja tej wspinaczki w ogóle nie kumam a na lekkoatletykę zawsze chętnie rzucę okiem
          • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 26.07.24, 14:09
            Ja się kiedyś wpinałem i jak patrzę jak szybko ta Ola biega po tych ściankach, to dla mnie szczena w dół.
            Moim zdaniem dobry sport dla szczupłych, bezdzietnych, więc by Ci pasowało, niestety paznokcie raczej do ścięcia :D
            • borsuczyca.klusek Re: Olimpiada 26.07.24, 14:41
              Pazy ponad wszystko 🙄
            • hrasier_2 Re: Olimpiada 26.07.24, 14:58
              bywalec.hoteli napisał:

> Ja się kiedyś wpinałem i jak patrzę jak szybko ta Ola biega po tych ściankach,
              > to dla mnie szczena w dół.
              > Moim zdaniem dobry sport dla szczupłych, bezdzietnych, więc by Ci pasowało, nie
              > stety paznokcie raczej do ścięcia :D
              Zawsze można zmienić płeć. Już się odchudziłeś, ale foty nie wrzuciłeś. Gorzej tutaj z dziećmi. Ale nie ty je urodziłeś. Więc do boju. Następna olimpiada twoja.
            • qqbek Re: Olimpiada 27.07.24, 00:12
              bywalec.hoteli napisał:

> Ja się kiedyś wpinałem i jak patrzę jak szybko ta Ola biega po tych ściankach,
              > to dla mnie szczena w dół.
              > Moim zdaniem dobry sport dla szczupłych, bezdzietnych, więc by Ci pasowało, nie
              > stety paznokcie raczej do ścięcia :D

Mój kuzyn (wersja forumowa) tj. brat wujeczny (wersja dla ciebie) był swego czasu wicemistrzem Polski we wspinaczce skałkowej.
              Leser jak się patrzy, ledwie studia skończył, ale stypendium miał świetne, z racji "wyników sportowych".
              Ponoć zna Olę osobiście, ale nijak się teraz nie da zaaranżować spotkania, bo przeprowadził się był, o zgrozo, do grodu Kraka (i nawet mieszkanie tam kupił).
              • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 27.07.24, 01:57
                Podejrzewam że większość bywalców środowiska wspinaczkowego zna Ole osobiście, a z ludzi z mistrzostw Polski czołówki to wszyscy. a dlaczego? Bo w PL w skały jeździ się głównie w 2 miejsca : w Sokoliki koło Wroclawia i na Jurę Krakowsko/czestochowska
                To specyficzne środowisko alpinistyczno-wysokogórsko-skałkowe i ludzie się znają.

Tylko trochę niefajne klimaty tam panują : pycha i zawiśc jak to u Polaków.

Ale jest też masa fajnych ludzi i wierzę że Ola do nich należy
      • hukers Re: Olimpiada 26.07.24, 13:11
        borsuczyca.klusek napisała:

> A jak kajakarstwo i wioślarstwo? Wyników nie śledzę, ale zawsze nam coś z tych
        > dyscyplin wpadało.

Też nie śledzę, ale pewnie coś przywiozą, jak zwykle.
      • hrasier_2 Re: Olimpiada 26.07.24, 13:18
        28 lipca (niedziela)

17:45 - kajakarstwo slalomowe, K1 kobiet - finał (ew. Klaudia Zwolińska). Faworytką do złota we wspinaczce sportowej na czas jest Aleksandra Mirosław.
        • hrasier_2 Re: Olimpiada 26.07.24, 13:21
          31 lipca (środa)

12:26 - wioślarstwo, czwórka podwójna mężczyzn - finał (ew. Dominik Czaja/Fabian Barański/Mirosław Ziętarski/Mateusz Biskup, rezerwowy: Piotr Płomiński):

• mietek8 Re: Olimpiada 26.07.24, 17:57
            Dodajmy jeszcze 3 szanse medalowe o których zapomnieliście: Angelika Szymańska judo, to wicemistrzyni świata sprzed dwóch miesięcy. Klaudia Zwolińska i Karolina Naja kajakarstwo.
    • marekggg Re: Olimpiada - niezle jaja 26.07.24, 19:03

> W niedzielę siatkarki grają z Japonią. Tu poprzeczka jest zawieszona dość wysok
      > o, ale mam nadzieję, że wygrają.

moze i tak, jak na razie problemy z TGV itp itd...

szkoda
      • hrasier_2 Re: Olimpiada - niezle jaja 26.07.24, 21:39
        marekggg napisał:

>
        > > W niedzielę siatkarki grają z Japonią. Tu poprzeczka jest zawieszona dość
        > wysok
        > > o, ale mam nadzieję, że wygrają.
        >
        > moze i tak, jak na razie problemy z TGV itp itd...
        >
        > szkoda
        Mareczku prezydent Duda będzie na meczu to wygrają spoko😁
        • marekggg Re: Olimpiada - niezle jaja 26.07.24, 21:43
          trzymam kciuki wsztkim druzynom i sportowcom.
    • engine8t Re: Olimpiada 26.07.24, 20:09
      K i zobacz ile zdrowi ludzie traca aby byc najszybszym i naj cokowiek tam... a wszytko dla kasy.
    • wislok1 Re: Olimpiada 26.07.24, 20:15
      Zapowiada sie bardzo ciekawie

Cieszy, ze olimpiada jest w Paryzu, a nie w jakim egzotycznym miejscu, zapewne bedzie wiecej kibicow z PL....

W mediach jest juz hejt, czepianie sie WSZYSTKIEGO, tak jak podczas euro w Niemczech,

to jest bardzo smutne....

Bo wedlug wielu mediow tabloidowych kazda impreza to wymarzona okazja do jej zgnojenia, a ciemny lud to ma kupic

• hrasier_2 Re: Olimpiada 27.07.24, 10:08
        A ch z tą polityką i z hejtem. Niemcy grają z Japonią w siatkówkę, a 12 Iga Świątek z Rumunką.
    • waga173 Re: Olimpiada 27.07.24, 06:54
      Musze byc starym dziadem. Pamietam Rzym, Tokio, Meksyk '68 (moj kolega Zbigi Pacelt S.P. zjal 26-te miejsce w plywaniu) pomimo ze z Kielc to u nas w Warszawie jeszcze kombinowal w jakichs pieciobojach oficerskich, ale raczej bez sukcesu. Moj poglad na olimpiady popadl w niepewnosc po kacapskiej a potem jak my zesmy zbojkotowali Los Angeles 1984. Od Monachium '72 to juz przestala byc impreza sportowa tylko polityczna. Wiec ja tych kurwa olimpiad tudziez paraolimpiad nie sledze i mam je w dupie. Dziekuje za uwage.
      • marekggg Re: Olimpiada 27.07.24, 07:17
        witamy w klubie! ale ja to w ogole nie sledze sportu wiec niech sobie wyprawiaja co tam chca.

Ostatnio byl skandal w Niemczech, bo final mistrzowstw swiata w pilce noznej w niemczech grali na stadionie olimpijskim w Berlinie. No i "problem" byl w tym ze ten stadion zbudowano za czasow wujka adolfa. No i co, maja go zburzyc i zbudowac nowy czy jak?
        • waga173 Re: Olimpiada 27.07.24, 07:34
          Skandal w sporcie to nic nowego. Pierwszy co wygral maraton to sobie pobiegl na tylko sobie znane skroty a inne zrodla mowia ze go podwiezli (na szybkobiegajacym osiolku?). Potem co rusz okazywalo sie ze baba to jednak byl chlop i sto innych ciekawostek, chociazby Szewinska co udupila lepsza od siebie Klobukowska chwytem doslownie ponizej pasa. O dopingu NRD-owskich plywaczek pod nadzorem jakiegos Mengele nie wspomne. Ale pierwsze co mi sie logicznie nie zgadza, to organizowanie tego co 4 lata podczas gdy szczyt formy sportowca oprocz szachisty trwa chyba krocej? i mozna byc mistrzem i rekordzista swiata ale nie olimpijskim bo jedna olimpiada byla za wczesnie a druga za pozno w kalendarzu formy.
          • wislok1 Walasiewicz, jak facet wygrywal jako kobitka 27.07.24, 19:07
            de.m.wikipedia.org/wiki/Datei:Stanis%C5%82awa_Walasiewicz_na_fotografii_portretowej.jpg
            pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82awa_Walasiewicz
            Tu pisaz bardzo oglednie, faktycznie mial penisa, nie mial pochwy....

No, ale nikt tego oficjalnie nie odkryl...
            Wszyscy udawali, ze to kobitka,

choc wygladal na faceta w 100 procentach, ani troche na kobitke...

• wislok1 Re: Walasiewicz, jak facet wygrywal jako kobitka 27.07.24, 19:17
              Tu jest to dokladnie opisane

wielkahistoria.pl/smierc-stanislawy-walasiewicz-po-sekcji-zwlok-chciano-jej-odebrac-medale-olimpijskie-i-rekordy/
              • waga173 Re: Walasiewicz, jak facet wygrywal jako kobitka 27.07.24, 19:57
                Stella miala mozaikowatosc (mozaikizm) czyli i jedno i drugie naraz, wiec nie byla ani stuprocentowym mezczyzna ani w stu procentach kobieta i badz tu madry i pisz wiersze.
                A wiesz ze jest dziedzina olimpijska w ktorej razem wspolzawodnicza mezczyzni i kobiety?
                W dodatku sprzet tez moze byc obu plci, dla ulatwienia dodam ze to konie:)
                • trypel Re: Walasiewicz, jak facet wygrywal jako kobitka 27.07.24, 20:27
                  Tego moglibyśmy też wystawić
                  Żeby cała odre pod wodą przepłynąć a potem jeszcze biec. Jakby mu rower podstawili to by ironmana skończyl
                  gazetawroclawska.pl/horror-w-kamiencu-wroclawskim-maz-okladal-zone-tluczkiem-w-samych-slipach-wskoczyl-do-odry/ar/c1-18703879
                • wislok1 Re: Walasiewicz, jak facet wygrywal jako kobitka 27.07.24, 20:51
                  Nie wiem

Napisz, co to takiego
                  • waga173 Re: Walasiewicz, jak facet wygrywal jako kobitka 27.07.24, 21:13
                    We wielu sportach uczestnicza pary mieszane, dla przykladu jazda figurowa czy tenis, albo zespoly mieszane jak sztafeta plywacka, ale sportow gdzie bezposrednio indywidualnie konkuruje kobieta przeciw mezczyznie czy odwrotnie, jest malo i dla przykladu podalem jezdziectwo. Baba moze powiedziec ze wygrala z facetami.
        • trypel Re: Olimpiada 27.07.24, 09:33
          Cały wieczór wczoraj zastanawiałem się dlaczego nikogo tu nie ma. A to chyba wszyscy oglądali imprezę?
          Kolega Niemiec mi napisał ze czuł się wzruszony ze Francuzi zadbali o niemieckie akcenty podczas olimpiady i poopozniali wszystkie pociagi. Czuł się zupełnie jak u siebie:)
      • bolo2002 Re: Olimpiada 05.08.24, 07:53
        To prawda-olimpiady przestały być sportowe -tak od 1972-Monachium. Teraz są olimpiady polityczne.
    • hrasier_2 Re: Olimpiada 28.07.24, 15:07
      To siatkarki przełamały pierwsze lody.
    • hrasier_2 Re: Olimpiada 28.07.24, 18:45
      Klaudia Zwolińska w kajakarstwie górskim srebrny medal.
      • vogon.jeltz Re: Olimpiada 29.07.24, 08:56
        Drugie miejsce - czyli przegrała. Srebrny medal to nagroda pocieszenia dla pierwszego przegranego.
        • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 29.07.24, 10:53
          Ja uważam, że zawsze trzeba się bić o złoto, ale srebro i brąz smakuje też dobrze. Wielkie gratulacje dla srebrnej Klaudii Zwolińskiej!
          • engine8t Re: Olimpiada 29.07.24, 22:13
            bywalec.hoteli napisał:

> Ja uważam, że zawsze trzeba się bić o złoto, ale srebro i brąz smakuje też dobr
            > ze. Wielkie gratulacje dla srebrnej Klaudii Zwolińskiej!

Srebro Braz to przeciez nagrody pocieszenia?
            Wygrany jest tylko jeden?
        • wislok1 Re: Olimpiada 29.07.24, 11:17
          Lepsze takie pocieszenie niz 4 miejsce, najgorsze
          • vogon.jeltz Re: Olimpiada 29.07.24, 14:38
            4. miejsce jest "najgorsze" tylko dlatego, że ktoś ubzdurał sobie, że będą nagradzane tylko trzy pierwsze. Tzn. nagroda główna i dwie nagrody pocieszenia. Gdyby nagradzano, dajmy na to, pięciu, to "najgorsze" byłoby szóste. A tak naprawdę nagradzać powinno się tylko zwycięzcę. Reszta - od drugiego do ostatniego - to przegrani.
            • wislok1 Re: Olimpiada 29.07.24, 18:06
              Cos w tym jest

W starozytnej Grecji zapisywali tylko mistrzow olimpijskich w kronikach i tylko oni dostawali nagrody....

Np. Ateny fundowaly swoim dozywotnie utrzymanie na koszt panstwa, plus byly bardzo hojne nagrody od sponsorow...
            • hrasier_2 Re: Olimpiada 29.07.24, 21:27
              vogon.jeltz napisał:

> 4. miejsce jest "najgorsze" tylko dlatego, że ktoś ubzdurał sobie, że będą nagr
              > adzane tylko trzy pierwsze. Tzn. nagroda główna i dwie nagrody pocieszenia. Gdy
              > by nagradzano, dajmy na to, pięciu, to "najgorsze" byłoby szóste. A tak naprawd
              > ę nagradzać powinno się tylko zwycięzcę. Reszta - od drugiego do ostatniego - t
              > o przegrani.
              No chyba się mylisz. Nawet brązowy to cenny medal. Ile to wyrzeczeń. I ilu pokonanych.
              • vogon.jeltz Re: Olimpiada 29.07.24, 21:35

> No chyba się mylisz. Nawet brązowy to cenny
                > medal. Ile to wyrzeczeń. I ilu pokonanych.

No chyba się nie mylę. "Wyrzeczenia" ludzi uprawiajacych coś tak bezużytecznego i szkodliwego jak zawodowy sport w ogóle mnie nie obchodzą. Zaś brązowy medal oznacza, że jesteś frajerem, który dał się pokonać dwóm innym sportowcom.
              • engine8t Re: Olimpiada 29.07.24, 22:16
                hrasier_2 napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                >
                > > 4. miejsce jest "najgorsze" tylko dlatego, że ktoś ubzdurał sobie, że będ
                > ą nagr
                > > adzane tylko trzy pierwsze. Tzn. nagroda główna i dwie nagrody pocieszeni
                > a. Gdy
                > > by nagradzano, dajmy na to, pięciu, to "najgorsze" byłoby szóste. A tak n
                > aprawd
                > > ę nagradzać powinno się tylko zwycięzcę. Reszta - od drugiego do ostatnie
                > go - t
                > > o przegrani.
                > No chyba się mylisz. Nawet brązowy to cenny medal. Ile to wyrzeczeń. I ilu pok
                > onanych.

Jego wartosc jest taka jak metaly z ktorego jest zrobiona.

Jak dwoch z pistoletami staje naprzeciw do pojedynku to ten co ginie dostaje srebrny medal?
          • engine8t Re: Olimpiada 29.07.24, 22:14
            wislok1 napisał:

> Lepsze takie pocieszenie niz 4 miejsce, najgorsze

Najgorsze jest przeciez ostatnie miejsce?
            • trypel Re: Olimpiada 29.07.24, 22:27
              Jak kiedyś jeden ruski z amerykańcem się bili to potem prawda napisała że Amerykaniec był przedostatni a Rosjanin wywalczył zaszczytne drugie miejsce
            • vogon.jeltz Re: Olimpiada 29.07.24, 22:34
              > Najgorsze jest przeciez ostatnie miejsce?

Wcale niekoniecznie. Wielu kibicow do dziś pamięta brytyjskiego skoczka narciarskiego Eddiego "Orła" Edwardsa w okularach jak denka od jabola czy tego afrykańskiego pływaka, który popłynął najwolniej w cajej historii igrzysk. A kto został wtedy mistrzem olimpijskim? Eee... ktoś, coś?
              • jackk3 Re: Olimpiada 30.07.24, 00:09
                vogon.jeltz napisał:

> > Najgorsze jest przeciez ostatnie miejsce?
                >
                > Wcale niekoniecznie. Wielu kibicow do dziś pamięta brytyjskiego skoczka narciar
                > skiego Eddiego "Orła" Edwardsa w okularach jak denka od jabola czy tego afrykań
                > skiego pływaka, który popłynął najwolniej w cajej historii igrzysk. A kto zosta
                > ł wtedy mistrzem olimpijskim? Eee... ktoś, coś?
                To może rajcowac takich co znają sport z opowiadań i telewizji. Dla mnie to była żenada….
                • qqbek Re: Olimpiada 30.07.24, 07:32
                  A pamiętasz dwójkę bobslejową z Jamajki na igrzyskach u was na wsi, w Calgary?
                  Skończyli na 30. na 41 miejsc, a i tak wszyscy mówili tylko o nich.
                  • jackk3 Re: Olimpiada 31.07.24, 03:18
                    qqbek napisał:

> A pamiętasz dwójkę bobslejową z Jamajki na igrzyskach u was na wsi, w Calgary?
                    > Skończyli na 30. na 41 miejsc, a i tak wszyscy mówili tylko o nich.
                    >
                    Nie dwójkę… tutaj świetny artykuł jak naprawdę było www.insideedition.com/the-real-cool-runnings-1988-jamaican-bobsledder-says-true-story-was-even-more-remarkable-40754
                    Z ta wsią to mam nadzieje ze żartujesz…
                    • engine8t Re: Olimpiada 31.07.24, 03:26
                      jackk3 napisał:

> qqbek napisał:
                      >
                      > > A pamiętasz dwójkę bobslejową z Jamajki na igrzyskach u was na wsi, w Cal
                      > gary?
                      > > Skończyli na 30. na 41 miejsc, a i tak wszyscy mówili tylko o nich.
                      > >
                      > Nie dwójkę… tutaj świetny artykuł jak naprawdę było www.insideedition.com/the-real-cool-runnings-1988-jamaican-bobsledder-says-true-story-was-even-more-remarkable-40754
                      > Z ta wsią to mam nadzieje ze żartujesz…

Jego wielkie miasto wojewodzkie z przsiolkaami ma 1/4 tyle ludnosci co Calgary ale on miastowy. :)
                      • jackk3 Re: Olimpiada 31.07.24, 03:36
                        Tu nie chodzi o populacje…Calgary to jest naprawdę zamożne miasto, zamieszkałe przez młoda generacje oferujące naprawdę bardzo komfortowe życie dla młodych ludzi którzy cenią dostęp do nieskazitelnej przyrody.
                        Lotnisko u nas obsłużyło w 2023 roku chyba więcej pasażerów niż warszawskie. To Warszawa to tez wiocha (dla kolegi się pytam).
                      • jackk3 Re: Olimpiada 31.07.24, 04:00
                        engine8t napisał:

> jackk3 napisał:
                        >
                        > > qqbek napisał:
                        > >
                        > > > A pamiętasz dwójkę bobslejową z Jamajki na igrzyskach u was na wsi,
                        > w Cal
                        > > gary?
                        > > > Skończyli na 30. na 41 miejsc, a i tak wszyscy mówili tylko o nich.
                        > > >
                        > > Nie dwójkę… tutaj świetny artykuł jak naprawdę było www.insideedition.com/the-real-cool-runnings-1988-jamaican-bobsledder-says-true-story-was-even-more-remarkable-40754
                        > > Z ta wsią to mam nadzieje ze żartujesz…
                        >
                        > Jego wielkie miasto wojewodzkie z przsiolkaami ma 1/4 tyle ludnosci co Calgar
                        > y ale on miastowy. :)
                        Chyba raczej x5 ale tu właśnie wychodzi to podejście… ja bym nigdy nie nazwał Lublina wsią ani zreszta innych miast w PL bo tak naprawdę jaki by to miało sens??
                        • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 31.07.24, 10:09
                          Qqbek mówi o każdej miejscowości w której mieszka „wieś”, więc raczej nie trafiłeś.
                          Poza tym mogło mu chodzić też o wioskę olimpijską a poza tym w 1988 pamiętam że komentatorzy przedstawiali Calgary jako sympatyczne miasteczko w Kanadzie 🙂 zreszta chyba sam pisałeś albo drugi Kanadyjczyk ze od tego czasu bardzo się Calgary rozrosło.

Wg mnie Kanada bardzo się różni rozkładem demograficznym od tego co znamy z Europy.

Ja bym Kanadę widział raczej jako federacje okolo 10 wielkich ośrodków miejskich czasami bardzo odległych od siebie: Toronto, Ottawa, Montreal, Calgary, Vancouver itp które są jakby osobnymi krajami. Potwierdzasz?
                          • vogon.jeltz Re: Olimpiada 31.07.24, 11:12
                            Poza tym Calgary to może i duże miasto, ale straszna prowincja na końcu świata. I o ile do Europy dochodzą czasem jakieś wieści z Vancouver, Toronto, Montrealu, Ottawy oczywiście, o tyle o Calgary nie słyszałem nic od lat.
                          • qqbek Re: Olimpiada 31.07.24, 11:18
                            bywalec.hoteli napisał:

> Qqbek mówi o każdej miejscowości w której mieszka „wieś”, więc raczej nie trafi
                            > łeś.

O to to!

> Wg mnie Kanada bardzo się różni rozkładem demograficznym od tego co znamy z Eur
                            > opy.

Bardzo delikatnie powiedziane.
                            Mam znajomego pochodzącego z Saskatchewan - prowincja porównywalna do Alberty (czyli też ponad dwa razy większa niż Polska) - ludność? Trochę ponad milion.

> Ja bym Kanadę widział raczej jako federacje okolo 10 wielkich ośrodków miejskic
                            > h czasami bardzo odległych od siebie: Toronto, Ottawa, Montreal, Calgary, Vanco
                            > uver itp które są jakby osobnymi krajami. Potwierdzasz?

Ja bym powiedział, że to wschodnie wybrzeże z tymi dziwnymi, co to mają wszystko w dwóch językach, Wielkie Jeziora, Alberta z jej dwoma dużymi miastami (Calgary i Edmonton), zachodnie wybrzeże z Vancouver... i niezmierzona pustka dookoła (tym większa im dalej na północ - gęstość zaludnienia Nunavut jest taka, że mieszka tam niewiele mniej niedźwiedzi polarnych, niż ludzi).
                          • jackk3 Re: Olimpiada 01.08.24, 03:57
                            Qqbek pierdoli i Kanadę zna z opowieści teściowej… Anada to nie tylko pare dużych miast. Ta tzw. Rural Canada tez ma sporo do powiedzenia choć to oczywiscie zależy od prowincji. W Kanadzie liczą się: Toronto (właściwie tzw. GTO), Montréal, Vancouver i Calgary. Celowo pominąłem Ottawę bo to jest taki trochę sztuczny twór - stolica. Masz szmalu jak lodu - mieszkasz w Vancouver, masz odrobine mniej ale lubisz Detroit, Chicago czy NYC wybierasz Toronto, gadasz po francusku i lubisz UE klimaty to mieszkasz w Montrealu a jak pracujesz w nafcie i nie lubisz jak cię ruchaja podatkami w każda stronę a poza tym lubisz przestrzeń i przyrodę wybierasz Calgary. Oczywiscie to jest bardzo pobieżna opinia i wcale nie musi być wiążąca.
                            • engine8t Re: Olimpiada 01.08.24, 18:29
                              jackk3 napisał:

> Qqbek pierdoli i Kanadę zna z opowieści teściowej… Anada to nie tylko pare duży
                              > ch miast. Ta tzw. Rural Canada tez ma sporo do powiedzenia choć to oczywiscie z
                              > ależy od prowincji. W Kanadzie liczą się: Toronto (właściwie tzw. GTO), Montréa
                              > l, Vancouver i Calgary. Celowo pominąłem Ottawę bo to jest taki trochę sztuczny
                              > twór - stolica. Masz szmalu jak lodu - mieszkasz w Vancouver, masz odrobine mn
                              > iej ale lubisz Detroit, Chicago czy NYC wybierasz Toronto, gadasz po francusku
                              > i lubisz UE klimaty to mieszkasz w Montrealu a jak pracujesz w nafcie i nie lub
                              > isz jak cię ruchaja podatkami w każda stronę a poza tym lubisz przestrzeń i prz
                              > yrodę wybierasz Calgary. Oczywiscie to jest bardzo pobieżna opinia i wcale nie
                              > musi być wiążąca.

Ale ja - majace jedynie skape informacje na temat Calgary, bym sie z ta opinia zgodzil.
                • vogon.jeltz Re: Olimpiada 30.07.24, 16:42
                  > To może rajcowac takich co znają sport z opowiadań i telewizji. Dla mnie to była żenada….

Owszem, znam igrzyska olimpijskie z telewizji i opowiadań. Głównie z opowiadań, bo nie chce mi się od dawna tego badziewia oglądać. A ty co, biegłeś na sąsiednim torze obok Usaina Bolta?
                  • hukers Re: Olimpiada 30.07.24, 16:51
                    vogon.jeltz napisał:

> Owszem, znam igrzyska olimpijskie z telewizji i opowiadań. Głównie z opowiadań,
                    > bo nie chce mi się od dawna tego badziewia oglądać. A ty co, biegłeś na sąsied
                    > nim torze obok Usaina Bolta?

Nie do mnie pytanie, ale jak przy najszybszych ludziach na świecie jesteśmy, to był taki słynny olimpijski bieg na 100 metrów bodajże w Seulu, w którym startował m.in. Ben Johsnson, Carl Lewis i LInford Christie. Wygrał Johnson bijąc rekord świata, przed Lewisem, ale nie o tym. Okazuje się, że każdy uczestnik tego biegu, wcześniej tzn. przed biegiem, bądź później tzn. po tym biegu został przyłapany na dopingu. Johnsonowi nawet zabrali wszystkie medale i rekordy (Lewisowi nie, bo podobno miał mocne plecy w "organizacji".
                    • vogon.jeltz Re: Olimpiada 31.07.24, 11:32
                      > Nie do mnie pytanie, ale jak przy najszybszych ludziach na świecie jesteśmy, to był taki
                      > słynny olimpijski bieg na 100 metrów bodajże w Seulu, w którym startował m.in. Ben
                      > Johsnson, Carl Lewis i LInford Christie.

Ten bieg to akurat pamiętam, że widziałem na własne oczy - w telewizji oczywiście. Jasne, że oni wszyscy wtedy szprycowali się na potęgę. Flo-Jo była tak nakoksowana, że pobiła wtedy rekordy na 100 i 200 metrów, które przetrwały do dzisiaj. Sama już od tego ćpania dawno odwaliła kitę, ale ja i tak jestem zdania, że jak zawodnicy chcą się wspomagać, to dlaczego im tego zabraniać (co zresztą prowadzi do całej masy absurdów).
                      • hukers Re: Olimpiada 31.07.24, 12:51
                        vogon.jeltz napisał:

>
                        Flo-Jo była tak nakoksowana, że pobiła wtedy rekordy na 100 i 200 metrów, które przetrwały do dzisi
                        > aj. Sama już od tego ćpania dawno odwaliła kitę, ale ja i tak jestem zdania, że
                        > jak zawodnicy chcą się wspomagać, to dlaczego im tego zabraniać (co zresztą pr
                        > owadzi do całej masy absurdów).

Flo -Jo pamiętam z rekordów, ale również z nie byle jakich paznokci.
                    • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 31.07.24, 13:04
                      hukers napisał:

> Nie do mnie pytanie, ale jak przy najszybszych ludziach na świecie jesteśmy, to
                      > był taki słynny olimpijski bieg na 100 metrów bodajże w Seulu, w którym starto
                      > wał m.in. Ben Johsnson, Carl Lewis i LInford Christie. Wygrał Johnson bijąc rek
                      > ord świata, przed Lewisem, ale nie o tym. Okazuje się, że każdy uczestnik tego
                      > biegu, wcześniej tzn. przed biegiem, bądź później tzn. po tym biegu został przy
                      > łapany na dopingu. Johnsonowi nawet zabrali wszystkie medale i rekordy (Lewisow
                      > i nie, bo podobno miał mocne plecy w "organizacji".

Pamiętam jak Johnson jeszcze podniósł palec do góry w geście zwyciestwa
                    • jackk3 Re: Olimpiada 01.08.24, 04:03
                      hukers napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                      >
                      >
                      > > Owszem, znam igrzyska olimpijskie z telewizji i opowiadań. Głównie z opow
                      > iadań,
                      > > bo nie chce mi się od dawna tego badziewia oglądać. A ty co, biegłeś na
                      > sąsied
                      > > nim torze obok Usaina Bolta?
                      >
                      > Nie do mnie pytanie, ale jak przy najszybszych ludziach na świecie jesteśmy, to
                      > był taki słynny olimpijski bieg na 100 metrów bodajże w Seulu, w którym starto
                      > wał m.in. Ben Johsnson, Carl Lewis i LInford Christie. Wygrał Johnson bijąc rek
                      > ord świata, przed Lewisem, ale nie o tym. Okazuje się, że każdy uczestnik tego
                      > biegu, wcześniej tzn. przed biegiem, bądź później tzn. po tym biegu został przy
                      > łapany na dopingu. Johnsonowi nawet zabrali wszystkie medale i rekordy (Lewisow
                      > i nie, bo podobno miał mocne plecy w "organizacji".
                      Nie został przyłapany tylko zrobiono prowokacje tak ze zatestowal pozytywnie. Potem pod presja przyznał się do ciężkiego dopingu. Zorganizowała to ekipa Lewisa który nie mógł ścierpieć ze ktoś go tak zdeklasował… A podczas tej ceremonii w Paryżu Lewis został bohaterem choć się sam przyznał ze brał na potęgę…
                      • hukers Re: Olimpiada 02.08.24, 10:03
                        jackk3 napisał:

> hukers napisał:
                        >
                        > > był taki słynny olimpijski bieg na 100 metrów bodajże w Seulu, w którym
                        > starto
                        > > wał m.in. Ben Johsnson, Carl Lewis i LInford Christie. Wygrał Johnson bij
                        > ąc rek
                        > > ord świata, przed Lewisem, ale nie o tym. Okazuje się, że każdy uczestnik
                        > tego
                        > > biegu, wcześniej tzn. przed biegiem, bądź później tzn. po tym biegu zosta
                        > ł przy
                        > > łapany na dopingu. Johnsonowi nawet zabrali wszystkie medale i rekordy (L
                        > ewisow
                        > > i nie, bo podobno miał mocne plecy w "organizacji".

> Nie został przyłapany tylko zrobiono prowokacje tak ze zatestowal pozytywnie. P
                        > otem pod presja przyznał się do ciężkiego dopingu.

Można domniemywać, że bez presji przyznałby się do lekkiego
                  • jackk3 Re: Olimpiada 31.07.24, 03:48
                    vogon.jeltz napisał:

> > To może rajcowac takich co znają sport z opowiadań i telewizji. Dla mnie
                    > to była żenada….
                    >
                    > Owszem, znam igrzyska olimpijskie z telewizji i opowiadań. Głównie z opowiadań,
                    > bo nie chce mi się od dawna tego badziewia oglądać. A ty co, biegłeś na sąsied
                    > nim torze obok Usaina Bolta?
                    Nie nie biegałem. Ale znam sport na mniejszym poziomie. Sport to jest ostatnia dziedzina gdzie szmal praktycznie nie ma znaczenia aby wygrac. Jeśli to jest rywalizacja fair play to nawet najwiekszy szarak może wygrac z mistrzem. Dla ciebie to jest BS a dla mnie to jest esencja rywalizacji…
                    • vogon.jeltz Re: Olimpiada 31.07.24, 09:16
                      > Sport to jest ostatnia dziedzina gdzie szmal
                      > praktycznie nie ma znaczenia aby wygrac

Kandydujesz w konkursie na najgłupsze zdanie roku na forum, czy jak?
                      • marekggg Re: Olimpiada 31.07.24, 10:16
                        tez sie niezle usmialem :-)...
                      • jackk3 Re: Olimpiada 01.08.24, 04:06
                        vogon.jeltz napisał:

> > Sport to jest ostatnia dziedzina gdzie szmal
                        > > praktycznie nie ma znaczenia aby wygrac
                        >
                        > Kandydujesz w konkursie na najgłupsze zdanie roku na forum, czy jak?
                        A ty chyba jesteś z tych kolesi w okularkach gdzie na sama myśl o WF-ie dostawałeś sraczki i siedziałeś w szatni myśląc jak się zwolnić z tego WF-u?
                        • vogon.jeltz Re: Olimpiada 01.08.24, 14:24
                          > A ty chyba jesteś z tych kolesi w okularkach gdzie na sama myśl o WF-ie
                          > dostawałeś sraczki i siedziałeś w szatni myśląc jak się zwolnić z tego WF-u?

Drogi chłopcze, w czasach, kiedy ja chodziłem do szkoły, nie było czegoś takiego jak "zwolnienia z WF-u".
                          • jackk3 Re: Olimpiada 02.08.24, 03:12
                            Chłopcze??? Chyba poleciałeś teraz niezle, che che.
                            • vogon.jeltz Re: Olimpiada 02.08.24, 12:20
                              > Chłopcze??? Chyba poleciałeś teraz niezle, che che.

Ach, jeśli miało być "drogie dziewczę", to przepraszam.
                              • jackk3 Re: Olimpiada 02.08.24, 15:51
                                Starasz się być dowcipny to ci powiem wypierdalaj cwelu na drzewo… zadowolony?
                                • vogon.jeltz Re: Olimpiada 02.08.24, 16:11
                                  To ci powiem, że jest to ostatni twój post, który przeczytałem, miłośniczko taniej grypsery (odsiadkę też masz w życiorysie)?
                                  • jackk3 Re: Olimpiada 03.08.24, 03:04
                                    Doskonale tęczowy zwolenniku. Chyba się pójdę najebac z żalu. Au revoir!
        • hukers Re: Olimpiada 30.07.24, 16:34
          vogon.jeltz napisał:

> Drugie miejsce - czyli przegrała. Srebrny medal to nagroda pocieszenia dla pier
          > wszego przegranego.

No wiem, patrząc na to z perspektywy finansowej to 270 tys. pln od państwa, kawalerka od sponsora plus dożywotnia emerytura 4 tys pln.
          Nie w kij dmuchał..
          • vogon.jeltz Re: Olimpiada 30.07.24, 16:43
            > Nie w kij dmuchał..

No nie w kij dmuchał. Ale właściwie zupełnie nie rozumiem, dlaczego miałbym tej pani płacić cokolwiek z moich podatków.
            • hukers Re: Olimpiada 30.07.24, 17:04
              vogon.jeltz napisał:

> > Nie w kij dmuchał..
              >
              > No nie w kij dmuchał. Ale właściwie zupełnie nie rozumiem, dlaczego miałbym tej
              > pani płacić cokolwiek z moich podatków.

Oj tam, oj tam, Vogon, nie bądź taki sknera...
    • bolo2002 Re: Olimpiada 29.07.24, 08:47
      Chętnych do medali jest wielu-ale faktyczne szanse ma niewielu. Światek ma szanse , jesli zagra na swoim poziomie- siatkarze maja jednak szanse mniejsze-siatrki za to mogą byc na medal/ ale tylko brązowy/. A dzis okazuje sie, ze oto nasza kajakarka górska/ dyscyplina mało znana/- juz Polsce srebro przyniosła- brawo i fajna babka- powiem. No i jaką trzeba miec parę w rękach-żeby te prądy górskie pokonać. Brawo dla niej- tacy nieznani-to najlepsze dla nas niespodzianki. Czekam na kolejne.
      • hrasier_2 Re: Olimpiada 30.07.24, 10:04
        bolo2002 napisał:

> Chętnych do medali jest wielu-ale faktyczne szanse ma niewielu. Światek ma szan
        > se , jesli zagra na swoim poziomie- siatkarze maja jednak szanse mniejsze-siatr
        > ki za to mogą byc na medal/ ale tylko brązowy/. A dzis okazuje sie, ze oto nasz
        > a kajakarka górska/ dyscyplina mało znana/- juz Polsce srebro przyniosła- brawo
        > i fajna babka- powiem. No i jaką trzeba miec parę w rękach-żeby te prądy górsk
        > ie pokonać. Brawo dla niej- tacy nieznani-to najlepsze dla nas niespodzianki. C
        > zekam na kolejne.
        Nie jest nieznana. To mistrzyni juniorów. Ma szansę na kolejne medale. Swój zadedykowała Babiarzowi.
    • bywalec.hoteli Hukers flaszkę wisi B :P 29.07.24, 14:17
      Wieść od Fornity:

Tytuł: "Hukers flaszkę wisi B :P"
      Treść: "Aha, Hukerski wisi Borsuczycy flaszkę, bo wygrała zakład, kto Euro wygra. Tak tylko mówię..."
      • hukers Re: Hukers flaszkę wisi B :P 30.07.24, 17:17
        bywalec.hoteli napisał:

> Wieść od Fornity:
        >
        > Tytuł: "Hukers flaszkę wisi B :P"
        > Treść: "Aha, Hukerski wisi Borsuczycy flaszkę, bo wygrała zakład, kto Euro wygr
        > a. Tak tylko mówię..."

Nie było takiego zakładu, ale gratulacje dla Borsuczycy, bo faktycznie typowała Hiszpanię.
        Flaszkę nawet mógłbym z Borsuką wypić.
        Borsuczyca, jak będziesz w Krk, daj cynk.
        Ja stawiam.
        • borsuczyca.klusek Re: Hukers flaszkę wisi B :P 30.07.24, 17:24
          hukers napisał:

> Ja stawiam.

I obiad ma się rozumieć też? 🙄
          • hukers Re: Hukers flaszkę wisi B :P 30.07.24, 17:30

> hukers napisał:
            >
            > > Ja stawiam.
            >
            > I obiad ma się rozumieć też? 🙄
            >
            >
            Oczywiście.
            Flaszka bez obiadu mogłaby na Ciebie źle podziałać.
            • bywalec.hoteli Re: Hukers flaszkę wisi B :P 30.07.24, 19:12
              Flaszkę stawia Hukers a obiad gotuje Zofia z córkami?
          • engine8t Re: Hukers flaszkę wisi B :P 30.07.24, 19:32

> hukers napisał:
            >
            > > Ja stawiam.
            >
            > I obiad ma się rozumieć też? 🙄
            >
            >

Sniadanie raczej bylo na mysli hukersa?
            • hukers Re: Hukers flaszkę wisi B :P 31.07.24, 14:47
              engine8t napisał:

> borsuczyca.klusek napisała:
              >
              > > hukers napisał:
              > >
              > > > Ja stawiam.
              > >
              > > I obiad ma się rozumieć też? 🙄
              > >
              > >
              >
              > Sniadanie raczej bylo na mysli hukersa?

Nie projektuj Engin, nie projektuj...(psychologia, projekcja).

Spotkanie tylko w godz. 9.00 -17.00, inne, z rożnych względów, nie wchodzą w grę.
    • hukers Re: Olimpiada 30.07.24, 16:17
      Świątek dzisiaj o 18.00 w trzeciej rundzie tenisa. Po rezygnacji Sabalenki i dzisiejszym odpadnięciu Gauff, będzie musiała się bardzo postarać, żeby nie wygrać całego turnieju. Właściwie może przegrać tylko sama z sobą, ale pain psychologi nie odstępuje jej na krok, więc wykluczam taką możliwość.
      Siatkarki piękna wygrana za 3 pkt z Japonią, plus jutro 3 pkt z Kenią dają pewny ćwierćfinał. Dobrze byłoby jeszcze na Brazylii zrobić jakieś punkty (o trzech nie marzę, ale 1-2 mile widziane), żeby nie trafić od razu na giganta w ćwierćfinale.
      Panowie jutro o 9.00 z Brazylią, która po przegranej z Włochami 0:3 walczy o życie. Mimo wszystko myślę, ze nasi dadzą radę. Włosi w super gazie ciężko będzie z nimi wygrać ostatni mecz grupowy. Myślę, że Włochy i Polska to teraz główni faworyci do wygranej całego turnieju.

PS. Czytam w sobotę rano w Interii, że Polka właśnie bierze udział w olimpijskich zawodach w ujeżdżaniu.
      Czy tego typu dyscyplin nie powinno się pokazywać po 23.00?
      A wczoraj z kolei czytam, że ujeżdżanie grupowe.
      Sodomia i Gomoria w tym Paryżu.
      Wstyd.
      • trypel Re: Olimpiada 30.07.24, 18:01
        U nas się mówi Erasmus a nie sodomia i gomoria.
        Co się dzieje w Paryżu zostaje w Paryżu i tylko allach wie co
      • wislok1 Re: Olimpiada 30.07.24, 19:21
        Paryska Ostatnie Wieczerza Leonarda da Vinci w wykonaniu przebranych w damskie fatalaszki kolesi okazala sie faktycznie

uczta u Bachusa i z dzielem Leonarda nie miala nic wspolnego

Rozpetal sie dziki hejt, a tu strzal w stope.....

Zreszta nawet gdyby przebierance udawaly dzielo Italiano, to ich atakowanie tez byloby idiotyzmem...

Bo fresk Leonardo nie jest czescia biblii, nie jest tez zadnym przedmiotem kultu religijnego, zaden kosciol go nie uznaje za swiety obraz, to po prostu znany fresk....

Zrobil sie totalny medialny odjazd, z protestami facetow w sukienkach
        • wislok1 Re: Olimpiada 30.07.24, 19:22
          Faceci w sukienkach ( bardzo czesto homo ) atakowali desperacko innych facetow w damskich ciuchach, bo stracili monopol na noszenie damskich ciuchow....
      • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 30.07.24, 19:28
        Fajnie Hukers podsumowałeś.
        Większości tej olimpiady to nie śledzę.
        Ale mam nadzieję że Iga przywiezie złoto, siatkarze przywiozą złoto lub srebro, siatkarki przywiozą medal, Pia, Ewa i Natalia w biegach oraz któraś z ekipy Złotek w sztafecie przywiezie medal lub cała drużyna. No i Anita coś rzuci tym młotem na medal na koniec kariery. No i chyba możemy mieć nadzieję że Ola coś złotego na tej ściance zerwie ;)
    • hukers Re: Olimpiada 30.07.24, 16:19
      Zapomniałbym.
      Do tej pory największą polską gwiazdą na olimpiadzie jest Przemek Babiarz.
      • qqbek Re: Olimpiada 30.07.24, 18:54
        hukers napisał:

> Zapomniałbym.
        > Do tej pory największą polską gwiazdą na olimpiadzie jest Przemek Babiarz.

Konkurencja "artystyczne wypierdolenie siebie samego z roboty z powodu głupiego komentarza".
        Polska mistrzem Polski!

Podobno nowy rednacz TVP Sport bronił go przed siepaczami z KO i Piątej Kolumny, którzy chcieli go z Woronicza wywalić za pisioryzm.
        No to teraz ma.
        • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 30.07.24, 19:19
          Wywalenie Babiarza to sportowy samobój szefostwa telewizji czy może samo-nokaut?
          Już go tyle osób poparło zarówno wśród dziennikarzy jak i sportowców że byłoby co najmniej dziwne jakby chlopina nie powrócił za chwilę 🙂

Nawet za komuny nie wiem czy władza by się ośmieliła na taki krok

Zwłaszcza że Szpaku i Szaran są już starzy i któryś z nich poważnie choruje o ile dobrze pamiętam.

A powiedział przeca to co sam Lennon nie tylko śpiewał ale i o tej piosence powiedział.
          • qqbek Re: Olimpiada 30.07.24, 19:26
            Zrobił z Lenona Lenina i tym podpadł.
            Lenon miał tyle wspólnego z Leninem, że obydwaj jeździli Rolls-Royce'ami.
            • wislok1 Re: Olimpiada 30.07.24, 19:36
              Lenin mieszkal w wypasionym palacu Kreml w Moskwie i wypasionym palacu Gorki pod Moskwa....

Lennon mieszkal w kamienicy w Nowym Jorku

• wislok1 Re: Olimpiada 30.07.24, 19:28
            Lennon to rzadko kiedy nie byl nacpany i do tego nie mial zielonego pojecia, co tej jest komunizm...

W szkole w Liverpoolu go kiepsko nauczyli....

Ta piosenka to jakies totalne pier.oly, belkot bez sensu nacpanego kolesia, , nie ma nic wspolnego z zadna ideologia
            • wislok1 Re: Olimpiada 30.07.24, 19:31
              Ale jednoczesnie jako utwor poetycko-muzyczny jest genialna,

wpada w ucho, ludzie maja w d..., ze jest bez sensu merytorycznie ....

Mowi o pokoju, a ludzie nie chca wojny....

Kto by sie zastanawial nad poszczegolnymi zwrotkami, jak liczy sie tylko refren...
              • wislok1 Re: Olimpiada 30.07.24, 19:34
                Szczerze mowic, to utwory Mickiewiczy czy Slowackiego lub Krasinskiego to czesto taki sam totalny belkot i pier.olenie bez sensu....

ALe tak samo sa genialne poetycko

Te Dziady, Kordian, Nieboska Komedia to jest merytorycznie masakra tak samo jak Imagine....

Ale do nich sie Babiarz i sukienkowi nie przypier.alaja
            • trypel Re: Olimpiada 30.07.24, 19:45
              Może lepiej wiedzieć co o utworze powiedział autor a nie co się komuś wydaje
              According to John Blaney’s book Lennon and McCartney: Together Alone Lennon said: “‘Imagine that there was no more religion, no more country, no more politics,’ is virtually The Communist Manifesto even though I’m not particularly a Communist and I do not belong to any movement.”
              • wislok1 Re: Olimpiada 30.07.24, 20:21
                Lennon w zyciu nie widzial komunizmu na wlasne oczy, nigdy nie byl w kraju pod rzadami komunistow, nie wiedzial, co pisal Marks i Lenin, pier.olil w tym wywiadzie jak potluczony.....

No, nacpany.....

Ale talent literacki mial, nawet do twoorzenia calkowitego belkotu, jak Mickiewicz, Slowacki, czy Krasinski...
                • trypel Re: Olimpiada 30.07.24, 20:51
                  Rozumiem
                  Ty wiesz lepiej co autor miał na myśli niż on
                  Niezwykle
                  • qqbek Re: Olimpiada 30.07.24, 21:04
                    trypel napisał:

> Rozumiem
                    > Ty wiesz lepiej co autor miał na myśli niż on
                    > Niezwykle
                    >

Nadaje się na krytyka sztuki!
                    Albo na literaturoznawcę!

A mi telefon wykastrował Lennona z jednego "n" i dopiero teraz, na komputerze, zauważyłem :D
                    Lenin też był kastrowany, przez Dzierżyńskiego co dupcył mu partnerkę, więc mam już drugie podobieństwo.
                    • trypel Re: Olimpiada 31.07.24, 06:46
                      Albo na nauczycielkę polskiego. One też wiedzą zawsze lepiej od poety co on chciał powiedzieć

Ale nawet jak powiedział prawdę to się Babiarz wydurnil. Tak samo jakby skomentował- hymn napisany przez lejącego żonę narkomana
                      • hrasier_2 Re: Olimpiada 31.07.24, 08:02
                        trypel napisał:

> Albo na nauczycielkę polskiego. One też wiedzą zawsze lepiej od poety co on chc
                        > iał powiedzieć
                        >
                        > Ale nawet jak powiedział prawdę to się Babiarz wydurnil. Tak samo jakby skoment
                        > ował- hymn napisany przez lejącego żonę narkomana
                        >
                        Cieszy, że w polskim motłochu dziennikarskim (GW, TVN, Newsweek, Onet itd.) trafiają się normalni. Wątek o wydarzeniach sportowych. A pieprzenie o wszystkim i o niczym znudzonych facetów.
                      • vogon.jeltz Re: Olimpiada 31.07.24, 11:20
                        > Ale nawet jak powiedział prawdę to się Babiarz wydurnil. Tak samo jakby
                        > skomentował- hymn napisany przez lejącego żonę narkomana

Tak jak będę tu bronił Babiarza - bo przecież nic odkrywczego nie powiedział, wymowa "Imagine" jest powszechnie znana, może tylko niepotrzebne było to "niestety" - tak będę bronił też Lennona. Nie każdy, kto bierze narkotyki, jest od razu narkomanem (tak jak ty popijając sobie winko w swojej włoskiej chałupce nie jesteś alkoholikiem).
                        • trypel Re: Olimpiada 31.07.24, 12:05
                          Kwestia do czego to prowadzi - jak przeczytasz we włoskiej gazecie że pijany trypel potrącił grupę przedszkolaków na moście w Tolmezzo jadac starym citroenem to słusznie nazwiesz mnie pijakiem przestępcą.
                          Ja uważam że Babiarz miał rację. Może też przeczytał co o utworze sądził autor a wislok nie zdążył mu powiedzieć że autor się mylił.
                          Ale to nie był czas ani miejsce
                          Ja słuchając imagine od razu widzę Lennona piorącego yoko
                          • wislok1 Re: Olimpiada 31.07.24, 19:26
                            Babiarz ma obsesje na punkcie tej piosenki, bo juz na poprzedniej olimpiadzie sie o niej wymadrzal w takim samym stylu, czyli gadanie o komunizmie....

Piosenka jest bez sensu merytorycznie, ale genialnie zaspiewana i przy okazji mistrzostwo poezji....

Rpzni Babiarze i sukienkowi nie maja pojecia o tym, ze poeta jest natury popier.olony i tyle
                  • wislok1 Re: Olimpiada 30.07.24, 21:37
                    Tak
          • trypel Re: Olimpiada 03.08.24, 08:24
            Najlepszy komentarz jaki dzisiaj przeczytałem w temacie "no religion" Lennona - czy zdajecie sobie sprawę że brak religii oznacza też brak Żydów i Muzułmanów?
        • wislok1 Re: Olimpiada 30.07.24, 19:25
          Mieli go zaraz zwolnic po przejeciu TVP od pisiorow, to byl przy.upas Kurskiego....

No, ale nowy szef go zostawil ...

Bez sensu

Teraz sie sprawdza stare haslo, ze kto ma miekkie serce, jak ten dyrektor z TVP, musi miec twarda d.....
          • hrasier_2 Re: Olimpiada 04.08.24, 10:16
            Bezsensu to ty się urodziłeś.
    • trypel Re: Olimpiada 30.07.24, 19:47
      Ktoś się posrał z radości albo z rozpaczy
      www.onet.pl/informacje/ziemia-na-rozdrozu/olimpijski-cud-za-15-mld-euro-zmyl-zwykly-deszcz/pxg6mph,30bc1058
      • trypel Re: Olimpiada 31.07.24, 07:34
        Czy ktoś jest w Paryżu?
        No niech ktoś napisze ze to fejk i takich znaków w Europie nie ma
        Z drugiej strony skądś to 10 krotne przekroczenie ilości kału w sekwanie się wzięło
        • hrasier_2 Re: Olimpiada 31.07.24, 08:04
          W Paryżu jest Ruda spytaj się. Mogę podać ci telefon. Załóż sobie osobny wątek o tym. Jeśli już musisz zaśmiecać go.
          • qqbek Re: Olimpiada 31.07.24, 11:19
            hrasier_2 napisał:

> W Paryżu jest Ruda spytaj się. Mogę podać ci telefon. Załóż sobie osobny wątek
            > o tym. Jeśli już musisz zaśmiecać go.

Pytałem się rudej, ale odburknęła, że zajęta jest - wpierdala mi Micrę :P
            • trypel Re: Olimpiada 31.07.24, 12:11
              Weź kup sobie coś takiego
              www.otomoto.pl/osobowe/oferta/seat-ibiza-2-0-tdi-fr-143km-boccanegra-alu-klimatronic-szyberdach-ID6GDfg2.html
              Nudne ale niezawodne i nie rdzewiejace za bardzo
              Po tradycyjnych francuskich uszkodzeniach (ja bym miał w dupie i jeździł jak jest)
              Za 20 w sumie będziesz miał rezerwowe auto na lata i będziesz mógł sobie zostawić Zafirę jako pomnik
              • trypel Re: Olimpiada 31.07.24, 12:14
                Albo ten od tego samego goscia (znanego mi od 15 lat)
                www.otomoto.pl/osobowe/oferta/seat-ibiza-1-2-tdi-75km-klima-el-szyby-wspomaganie-ID6GinKh.html?_gl=1*1e5qgjb*_gcl_au*MTgyMDkyNjQ2OS4xNzE4MTIxMjYx*_ga*MTI0Mzc1NTA5LjE2NjkyNDA4ODc.*_ga_1MNBX75RRH*MTcyMjQyMDQzNS42MDAuMS4xNzIyNDIwODE3LjAuMC4w
              • qqbek Re: Olimpiada 31.07.24, 12:14
                Żeby to jeszcze automat miało, bo tak ślubna do tego nie wejdzie :(
                • trypel Re: Olimpiada 31.07.24, 12:25
                  Dobra
                  Będę pytał Krzysia
                  Ale jako auto rezerwowe to niezła opcja jest
                  Też jakoś daje rade z C8 z ręczna. I zona uwaza że to nieźle przypomina jak to drzewiej bywało
      • wislok1 Re: Olimpiada 31.07.24, 19:20
        Autor tego artykulu najpierw robi dziki hejt, a potem pisze:

Warto przy tym odnotować, że działania na Sekwanie przyniosły efekt. W inne dni woda w rzece była czystsza, a na potwierdzenie tego ostatnio wykąpały się w niej szefowa ministerstwa sportu oraz mer Paryża.

Stolica Francji nie jest zaś pierwszą, która wyznaczyła sobie podobny cel. W ostatnich latach część znanych miast znacząco oczyściła rzeki. Dzięki temu pływanie jest dziś powszechne np. w Kopenhadze, Berlinie i Wiedniu.

Przykład Sekwany nie uczy więc tego, że nie warto zadbać o stan rzek ani tego, że nie jest to osiągalne. Uczy raczej tego, że niszczeniu środowiska lepiej zapobiegać niż je leczyć.

Lekka schizofrenia

Bo z konkluzji artykulu wynika jasna, ze kasa zostala wydana slusznie, stan rzeki jest dobry, zdarzaja sie potkniecia
        • trypel Re: Olimpiada 31.07.24, 19:30
          Stan rzeki jest goowniany pp każdym deszczu
          Co wynika z zastosowanej w Paryżu kanalizacji. Nie ma oddzielnej deszczowej i duże opady trafiają do normalnej. Wtedy się przepełnia i goowno plynie do sekwany
          Musieliby by wydać wiele miliardów żeby przerobić cały system
          • wislok1 Re: Olimpiada 31.07.24, 20:32
            Ale i tak jest zdecydowanie lepiej niz wczesniej
            • trypel Re: Olimpiada 31.07.24, 20:59
              Na chwilę.
              Wydali wiedząc że to pomoże do pierwszego dużego deszczu
              • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 31.07.24, 21:08
                Czyli że Studzienek burzowych śmierdzi gownem jak się powącha?
                • trypel Re: Olimpiada 31.07.24, 21:11
                  Nie ma osobnych studzienek burzowych. Deszcz jest puszczany do kanalizacji
                  Jak jest go za dużo to się przelewają studzienki i wszystko plynie do rzeki.
                  Trzeba by było rozkopać całe miasto i zbudować oddzielna kanalizację burzowa nie laczaca się z aktualna
                  • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 31.07.24, 21:35
                    Ciekawe. Ale w Paryżu jest tyle linii i przystanków metra, że nie można powiedzieć, że się Francuzom nie chciało kopać.
                    • wislok1 Re: Olimpiada 31.07.24, 21:42
                      To jest co innego

Tu sie to nie oplaca specjalnie, bo koszt takie przebudowy to juz bylby kosmiczny...........
                      • trypel Re: Olimpiada 31.07.24, 21:51
                        Poza tym kiedy powstawało metro
                        Stopniowo
                        A tu trzeba by było całe miasto po kawalku zablokować na długo
                        Więc sekwana jest skazana na bakterie kałowe póki miasto istnieje
    • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 31.07.24, 11:56
      Brawo siatkarze!
      • hukers Re: Olimpiada 31.07.24, 12:50
        bywalec.hoteli napisał:

> Brawo siatkarze!

Piękny mecz.
        Brazylia zagrała na 110%, ale i tak wygraliśmy.
        Ostatni raz takie emocje na siatkówce reprezentacji Polski były chyba w kwalifikacjach olimpijskich kobiet w Łodzi.
        Teraz czas na makaroniarzy, jestem dobrej myśli.
        • hrasier_2 Re: Olimpiada 31.07.24, 13:20
          To już o pietruchę. Można sobie wybrać kogo w ćwierćfinale. To samo wieczorem siatkarki. Po co pojechał Kaczmarek nie wiem.
        • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 31.07.24, 22:46
          hukers napisał:

> > Brawo siatkarze!
          > Piękny mecz.

Oglądałeś na żywo?
          • hukers Re: Olimpiada 01.08.24, 00:11
            bywalec.hoteli napisał:

> hukers napisał:
            >
            > > > Brawo siatkarze!
            > > Piękny mecz.
            >
            > Oglądałeś na żywo?

Oczywiście.
            Nie lubię takich ważnych meczów oglądać z odtworzenia.
            • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 01.08.24, 00:47
              Ale czy w Paryżu?
          • hukers Re: Olimpiada 02.08.24, 10:16
            bywalec.hoteli napisał:

> hukers napisał:
            >
            > > > Brawo siatkarze!
            > > Piękny mecz.
            >
            > Oglądałeś na żywo?

Niestety nie, ale oglądałem na żywo siatkarki Polska-Serbia, ostatni mecz przed olimpiadą .
        • nousecomplaining Re: Olimpiada 04.08.24, 21:13
          > Teraz czas na makaroniarzy, jestem dobrej myśli.
          Ja nie byłem. Brazylia zagrała z nami słabo, tamten mecz niczego nie powiedział. A ten z Włochami pokazał, w jakim miejscu jesteśmy niestety. Patrząc na poszczególne mecze widać, że w nieszczególnym. Nie mamy ataku. Fornal nie ma nogi. Po ch. Grbic wziął Kaczmarka, który gówno gra? Miał Bołądzia. Miał też świetnie grającego Bednorza i Butryna.
          Najwyraźniej sentymenty z Zaksy działają. Oczywiście kibicuję naszym, ale IMHO medalu nie będzie. Patrząc na jakość gry naszych na tle innych ekip, mega sukcesem będzie wygrana ze Słowenią. A Słoweńcy grają jak natchnieni. Zobaczymy jutro rano.
          Szczerze to bardziej wierzę w nasze Panie.
          • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 04.08.24, 22:20
            Brazylia z nami nie zagrały słabo. Tak jak Hukers powiedział zagrali na 110%
            W obronie grali jak nie oni.
      • wislok1 Brawo Iga Swiatek 31.07.24, 19:21
        W polfinale

• bywalec.hoteli Re: Olimpiada 01.08.24, 14:04
      No i Świątek zrąbała.
      • qqbek Re: Olimpiada 01.08.24, 20:17
        bywalec.hoteli napisał:

> No i Świątek zrąbała.

To jest tenis, tu piłka jest okrągła, a paletki są dwie ;-)
        Może jeszcze wróci z krążkiem, tyle, że nie złotym, a sraczkowatym.
        • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 01.08.24, 22:48
          Z jednej strony myślę że dla Igi liczy się tylko zwycięstwo.
          Z drugiej strony emerytura Olimpijska to też łakomy kąsek niezależnie ile kasy zarobiła już na korcie:

pl.m.wikipedia.org/wiki/Emerytura_olimpijska
          • jackk3 Re: Olimpiada 02.08.24, 03:07
            bywalec.hoteli napisał:

> Z jednej strony myślę że dla Igi liczy się tylko zwycięstwo.
            > Z drugiej strony emerytura Olimpijska to też łakomy kąsek niezależnie ile kasy
            > zarobiła już na korcie:
            >
            > pl.m.wikipedia.org/wiki/Emerytura_olimpijska
            Chyba cię chłopie powaliło….
          • hukers Re: Olimpiada 02.08.24, 09:53
            bywalec.hoteli napisał:

> Z jednej strony myślę że dla Igi liczy się tylko zwycięstwo.
            > Z drugiej strony emerytura Olimpijska to też łakomy kąsek niezależnie ile kasy
            > zarobiła już na korcie:
            >
            Biorąc pod uwagę fakt, że w samym 2023r. zarobiła ok. 90 mln pln z gry i reklam, to 4 tys. pln emerytury olimpijskiej na pewno działa na nią bardzo motywująco.

• tbernard Re: Olimpiada 02.08.24, 11:16
              hukers napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
              >
              > > Z jednej strony myślę że dla Igi liczy się tylko zwycięstwo.
              > > Z drugiej strony emerytura Olimpijska to też łakomy kąsek niezależnie ile
              > kasy
              > > zarobiła już na korcie:
              > >
              > Biorąc pod uwagę fakt, że w samym 2023r. zarobiła ok. 90 mln pln z gry i reklam
              > , to 4 tys. pln emerytury olimpijskiej na pewno działa na nią bardzo motywująco.

Sportowcy zawodowi powinni mieć zakaz występowania w olimiadzie tak jak bokserzy lub piłkarze.
              Olimpiada powinna być tylko dla sportowców amatorów, którzy studiują lub pracują i sportem zajmują się po szkole lub po pracy.
              • trypel Re: Olimpiada 02.08.24, 11:19
                A bezrobotni też mogą? Bo jak nie pracują to mogą z nudów ćwiczyć
                • tbernard Re: Olimpiada 02.08.24, 11:46
                  trypel napisał:

> A bezrobotni też mogą? Bo jak nie pracują to mogą z nudów ćwiczyć

Bezrobotni powinni postarać się o jakieś kupony na posiłki aby podczas uprawiania sportu nie umrzeć z głodu. Jak już dostaną takie kupony, to nie ma przeciwwskazań.
              • hukers Re: Olimpiada 02.08.24, 11:43
                tbernard napisał:

> Sportowcy zawodowi powinni mieć zakaz występowania w olimiadzie tak jak bokserz
                > y lub piłkarze.

Zawodowi piłkarze nie mają zakazu występowania na olimpiadzie. Jest obostrzenie wiekowe, bodajże do 23 lat.
            • bywalec.hoteli Re: Olimpiada 02.08.24, 14:14
              hukers napisał:

> Biorąc pod uwagę fakt, że w samym 2023r. zarobiła ok. 90 mln pln z gry i reklam
              > , to 4 tys. pln emerytury olimpijskiej na pewno działa na nią bardzo motywująco

Myślałem, że tyle zarobiła w całej dotychczasowej karierze. Ale dzięki za aktualizację.
              Patrząc na casus Mike Tysona który zarobił chyba 150 mln$ ale miał długi i został bankrutem, to te 4200 zł po ukończeniu 40 lat do końca życia to nie jest takie nic.
              Ty byś na jej miejscu nie brał emy olimpijskiej (jeśli oczywiście zdąbędzie medal)?
              • hukers Re: Olimpiada 02.08.24, 14:39
                bywalec.hoteli napisał:

> hukers napisał:
                >
                > > Biorąc pod uwagę fakt, że w samym 2023r. zarobiła ok. 90 mln pln z gry i
                > reklam
                > > , to 4 tys. pln emerytury olimpijskiej na pewno działa na nią bardzo moty
                > wująco
                >
                > Myślałem, że tyle zarobiła w całej dotychczasowej karierze. Ale dzięki za aktua
                > lizację.
                > Patrząc na casus Mike Tysona który zarobił chyba 150 mln$ ale miał długi i zost
                > ał bankrutem, to te 4200 zł po ukończeniu 40 lat do końca życia to nie jest tak
                > ie nic.
                > Ty byś na jej miejscu nie brał emy olimpijskiej (jeśli oczywiście zdąbędzie med
                > al)?

On wydawał na dziwki i używki, Idze to raczej nie grozi.
                Co do emerytury olimpijskiej, to będąc na jej miejscu, nawet jeżeli bym brał, to na pewno bym jej nie zauważył.
                Przecież to jakiś promil promila.
        • jackk3 Re: Olimpiada 02.08.24, 03:09
          qqbek napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
          >
          > > No i Świątek zrąbała.
          >
          > To jest tenis, tu piłka jest okrągła, a paletki są dwie ;-)
          > Może jeszcze wróci z krążkiem, tyle, że nie złotym, a sraczkowatym.
          >
          Dla Igi liczy się tylko zwycięstwo… Brąz dla niej nie znaczy nic.
      • wislok1 Re: Olimpiada 01.08.24, 21:21
        zdarza sie

Ta Amerykanka ja totalnie wyprowadzila z rownowagi psychicznej gadajac to oszczerstwa...

Co za parszywy i wstretny babsztyl...

Iga nie mogla dojsc do siebie po tych bredniach, facet by zaprosil na udeptana zieme albo zje,al jak psa i splunal ....

Ale kobitki to inaczej przezywaja
        • jackk3 Re: Olimpiada 02.08.24, 03:23
          wislok1 napisał:

> zdarza sie
          >
          >
          > Ta Amerykanka ja totalnie wyprowadzila z rownowagi psychicznej gadajac to oszc
          > zerstwa...
          >
          > Co za parszywy i wstretny babsztyl...
          >
          > Iga nie mogla dojsc do siebie po tych bredniach, facet by zaprosil na udeptana
          > zieme albo zje,al jak psa i splunal ....
          >
          > Ale kobitki to inaczej przezywaja
          Collins ma fatalna reputacje… Iga jest jeszcze bardzo niedoświadczona w takich sytuacjach. Ale czy to faktycznie tak na nią zadziałało? Sporty takie jak tenis nie powinny być na IO. Taka jest moja opinia a grałem zawodniczo w Olszy Krakow.
          • hukers Re: Olimpiada 02.08.24, 09:46
            jackk3 napisał:

Sporty takie jak tenis nie powinny być na IO. Taka jest moja opinia a grałem zawodniczo w Olszy Krako
            > w.

A to niby dlaczego?
    • bolo2002 Re: Olimpiada 02.08.24, 07:44
      Widzieliście Tragedię Paryską- w wykonaniu Światek. ? Dlaczego tak prosto przegrała z Chinka? Bo nie jest gwiazda i nie ma klasy. Klasowy zawodnik- po chwilach gorszej gry myśli , co zmienić by było lepiej. Iga nie myślała. Jedynym jej celem było szybkie zwycięstwo- i tak sie spieszyła- ze sama sie zakiwała. Przegrała mentalnie, bo po każdej złej piłce- denerwowała sie tak-jak gdyby był to koniec świata. Zakiwała sie sama- wiec klasy tam nie było. Djokovic też miał problemy z Tsipsipasem- ale starał sie do końca zmieniać zagrania i wygrał. Iga ma niestety bardzo słaba psychikę- i nad tym powinna popracować pani psycholog- bo jak tego nie wyeliminuje- to trafi do 2-giej setki na świećie. Może to i dobrze, ze przegrała- zimny prysznic czasem dobrze robi.
      • hukers Re: Olimpiada 02.08.24, 09:44
        bolo2002 napisał:

> Widzieliście Tragedię Paryską- w wykonaniu Światek. ? Dlaczego tak prosto prz
        > egrała z Chinka? Bo nie jest gwiazda i nie ma klasy. Klasowy zawodnik- po chwil
        > ach gorszej gry myśli , co zmienić by było lepiej. Iga nie myślała. Jedynym jej
        > celem było szybkie zwycięstwo- i tak sie spieszyła- ze sama sie zakiwała. Prze
        > grała mentalnie, bo po każdej złej piłce- denerwowała sie tak-jak gdyby był to
        > koniec świata. Zakiwała sie sama- wiec klasy tam nie było. Djokovic też miał pr
        > oblemy z Tsipsipasem- ale starał sie do końca zmieniać zagrania i wygrał. Iga
        > ma niestety bardzo słaba psychikę- i nad tym powinna popracować pani psycholog-
        > bo jak tego nie wyeliminuje- to trafi do 2-giej setki na świećie.

Może do 5-tej setki trafi od razu?
        Póki co jest na pierwszym miejscu rankingu WTA i ma ponad 3 tys. pkt przewagi nad Gauff, więc nie pierdol Bolek o jakiejś drugiej setce. Z Djokovicem też przykład niemiarodajny, bo przecież chłop ma 37 lat, a Iga 23. Gdyby byli w tym samym wieku, to możny by był jakieś wnioski wyciągać. Może za kilka lat będzie potrafiła w trakcie gry wprowadzać zmiany dające jej większe szanse na zwycięstwo. A wczoraj chyba za bardzo chciała wygrać i się spaliła psychicznie. 36 błędów w dwóch setach, prawie dwa błędy na gem, to się nie miało prawa udać. Może zmęczenie, może upał, może ta zjebana Colinns z poprzedniej gry, może wszystko razem się nałożyło, no bo przecież wygrywając 4:0 seta, przegrać 6:7, to jest rzecz praktycznie niemożliwa, zwłaszcza biorąc pod uwagę jej serwis, i return, kiedy serwuje przeciwniczka.
        Warunki do wygrania były idealne. Ulubiony kort, gdzie przegrała ostatni raz trzy lata temu oraz brak Gauff i Sabalenki.
        Szkoda, ale młoda jest, jeszcze parę olimpiad przed nią, trzeba być dobrej myśli.
        • tbernard Re: Olimpiada 02.08.24, 11:14
          hukers napisał:

> Póki co jest na pierwszym miejscu rankingu WTA

Teraz już nie jest na pierwszym miejscu ale ma szansę zdobyć trzecie miejsce i brązowy medal.
          • hukers Re: Olimpiada 02.08.24, 11:30
            tbernard napisał:

> hukers napisał:
            >
            > > Póki co jest na pierwszym miejscu rankingu WTA
            >
            > Teraz już nie jest na pierwszym miejscu ale ma szansę zdobyć trzecie miejsce i
            > brązowy medal.

Jest pierwsza w rankingu WTA, nie na olimpiadzie.
            live-tennis.eu/en/wta-live-ranking
            • tbernard Re: Olimpiada 02.08.24, 11:43
              hukers napisał:

> tbernard napisał:
              >
              > > hukers napisał:
              > >
              > > > Póki co jest na pierwszym miejscu rankingu WTA
              > >
              > > Teraz już nie jest na pierwszym miejscu ale ma szansę zdobyć trzecie miej
              > sce i
              > > brązowy medal.
              >
              > Jest pierwsza w rankingu WTA, nie na olimpiadzie.
              > live-tennis.eu/en/wta-live-ranking

No tak ale gdyby po każdej aktualizacji tej tabelki dawali złoty medal tej co jest na pierwszym miejscu, to by nazbierała tego złota tyle, że mogłaby przetopić je i przerobić na klejnoty i sprzedawać w sklepie jubilerskim.
              • hukers Re: Olimpiada 02.08.24, 11:52
                tbernard napisał:

> No tak ale gdyby po każdej aktualizacji tej tabelki dawali złoty medal tej co j
                > est na pierwszym miejscu, to by nazbierała tego złota tyle, że mogłaby przetopi
                > ć je i przerobić na klejnoty i sprzedawać w sklepie jubilerskim.

To fakt.
                Ponadto nie musiałaby już, cała w nerwach, wyczekiwać na olimpijską emeryturę, w kwocie 4 tys. pln, o której z przejęciem wzmiankował Bywalec.
                • hrasier_2 Re: Olimpiada 03.08.24, 07:01
                  hukers napisał:

> tbernard napisał:
                  >
                  > > No tak ale gdyby po każdej aktualizacji tej tabelki dawali złoty medal te
                  > j co j
                  > > est na pierwszym miejscu, to by nazbierała tego złota tyle, że mogłaby pr
                  > zetopi
                  > > ć je i przerobić na klejnoty i sprzedawać w sklepie jubilerskim.
                  >
                  > To fakt.
                  > Ponadto nie musiałaby już, cała w nerwach, wyczekiwać na olimpijską emeryturę,
                  > w kwocie 4 tys. pln, o której z przejęciem wzmiankował Bywalec.
                  Wiesz gdzie Świątek ma tą emeryturę? Gdyby nie szanowny tatuś Igi to nie miała by takich dylematów..To on koniecznie chciał ten medal.
            • wislok1 Re: Olimpiada 02.08.24, 19:24
              Zdobyla brazowy medal, pozbierala sie i ladnie wygrala
              • jackk3 Re: Olimpiada 03.08.24, 03:15
                wislok1 napisał:

> Zdobyla brazowy medal, pozbierala sie i ladnie wygrala
                Jasne… ale wielki niesmak/niedosyt pozostał. Myśle ze ona tez to będzie długo pamietac. Niedługo US Open czyli prawdziwy tenis wiec się przekonamy jaki to miało wpływ na Igę.
                • wislok1 Re: Olimpiada 03.08.24, 18:49
                  No, smutek, ze nie zdobyla zlota....

Ale to nie maszyna, mialy slabszy dzien

Niesmak to by byl, gdyby doszlo do skandalu w tym meczu
        • bolo2002 Re: Olimpiada 03.08.24, 09:07
          Niestety obstaje przy swoim. Zawiodła w najwazniejszym meczu-to znaczy, ze nie jest powtarzalna i tak sie spieszyła- ze zapomniała o wygrywaniu. Potwierdziła to Radwańska. Psychikę ma juniorki . 6 razy wygrywała z Chinka i nagle przegrała? Coś tu jest nie tak-dla mnie słaba głowa.
    • tbernard Re: Olimpiada 02.08.24, 11:09
      A co sądzicie o przypadkach transgenderów typu facet, co kobietą się poczuł i to taką, co polubiła sport wybitnie siłowy, typu podnoszenie ciężarów, boks, dziudo, zapasy itp? Gdyby taka trans konkurowała w gimnastyce artystycznej machając wstążką to powiedzmy, że nikt by się nie czepiał. Ale o takich przypadkach raczej mało się mówi.
      • trypel Re: Olimpiada 02.08.24, 11:30
        Kolega sieje mowę nienawiści
        Nieładnie
      • hukers Re: Olimpiada 02.08.24, 11:36
        tbernard napisał:

> A co sądzicie o przypadkach transgenderów typu facet, co kobietą się poczuł i t
        > o taką, co polubiła sport wybitnie siłowy, typu podnoszenie ciężarów, boks, dzi
        > udo, zapasy itp? Gdyby taka trans konkurowała w gimnastyce artystycznej machają
        > c wstążką to powiedzmy, że nikt by się nie czepiał. Ale o takich przypadkach ra
        > czej mało się mówi.

Jeżeli chodzi o boks to ten akurat trans, który występuję na olimpiadzie, to taki raczej szczypiorek (chociaż wczoraj tak zajebał Włoszce, że ta od razu zrezygnowała z walki i się rozpłakała). Gorzej jak jakiś zaprawiony w bojach bokserski zakapior poczuje się kobietą i w drodze po olimpijskie złoto i wieczną chwałę, jakąś bokserkę w ringu jednym ciosem po prostu zabije.
        • wislok1 Re: Olimpiada 02.08.24, 18:37
          No, ale jak Walasiewicz wygrywal na olimpiadzie w zenskich biegach, to nikt sie nie czepial w PL, ze to jest facet i do dzisiaj jest slawiony ...

Teraz jak jest taki sam przypadek z Algierii, to jest nagle oburzenie w PL

Tyle ze Walsiewicz nie bil po twarzy
      • qqbek Re: Olimpiada 02.08.24, 12:42
        Posłużę się, jako komentarzem, dzisiejszym wpisem na blogu Ptaszek Staszek
    • hukers Re: Olimpiada 02.08.24, 22:22
      Uwolnili dzisiaj Przemka Barabiasza.
      • wislok1 Re: Olimpiada 02.08.24, 22:29
        Nikt go nie zamknal ....

Ani nie zwolnil z pracy,

tylko go zawiesili za pie.doly opowiadane w czasei transmisji, nie majace nic wspolnego z jego rola jako sprawozdawcy sportowego
      • qqbek Re: Olimpiada 02.08.24, 22:30
        hukers napisał:

> Uwolnili dzisiaj Przemka Barabiasza.

Uwolnić Błajana!
    • bolo2002 Re: Olimpiada 03.08.24, 09:13
      Baba-chłop z Algierii. To powinno być zakazane- fakt , ze władze MKOL-u zezwalają na występ takiego monstrum oznacza, ze nie dają równych szans innym pięściarkom. Ona Włoszce złamała nos jednym uderzeniem-dobrze , ze ta sie poddała- bo mogło dojść do tragedii. Co powinno sie zrobić z takim monstrum? Do kamieniołomu-z nia- bo tylko zdecydowaane działania sa skuteczne. I już nikogo nie skrzywdzi.
    • bolo2002 Re: Olimpiada 04.08.24, 10:08
      Dziwna ta olimpiada w Paryżu- coraz mniej przypomina zmagania sportowców a coraz bardziej zmagania polityków. Tylko jest pytanie-zmagania z kim i z czym. Bo oto wczoraj Jamajka freyser-Price-3-krotna medalistka olimpijska z sprincie- nie została wpuszczona na stadion i nie dopuszczona do biegu na 100m. Powód? Przyjechała na stadion prywatnie- a nie ze wszystkimi-autobusem!!!!!! No i oczywiście -ochroniarze jej nie wpuścili, bo ich nie obchodzi syf w hotelach olimpijskich, z którego to powodu- wielu wybitnych sportowców- wybrało prywatnie hotele poza blokowiskiem olimpijskim. Biathlon i pływanie w Sekwanie. Podobno czysta woda-wg Francuzów-tylko , ze wielu biatlonistów wymiotowało z tego powodu po pływaniu w tej kloace. Wniosek- olimpiady nie powinny być organizowane w takich zasyfionych aglomeracjach. A co do naszych- to ciągle wszyscy czekamy na prawdziwe medale- no bo idziemy z 4-ma medalami ciągle do tyłu/ tabeli/ a nie do przodu. Było 36-te miejsce- jest dzis 44-te. A nasze gwiazdy coraz bardziej bledną. I wygląda na to, ze ilości medali z Tokio nie powtórzymy . Swiatek-klapa, Swoboda-klapa. Siatkarze w kiepskim stylu przegrywają z Włochami i trafiają na swój ulubiony koszmar-Słowenje . A to w poniedziałek bedzie walka na śmierć i życie. Teraz to zwatpiłem - bo nie widzę -kto ma zdobywać z naszych medale? Stara gwardia chyba nie da rady- bo młociarze póki co to nie zachwycili- może Anita ? Zostaje nam tylko Skrzeszowska i Kaczmarek- ale szanse na medale są tu równie małe-jak patrzy sie na wyniki rywalek. Nadzieja w tym, ze moze pojawi sie jakaś niespodzianka- w stylu naszej kajakarki górskiej. To chyba jedyna nadzieja. Myslałem, ze może siatkarze- po tym , co pokazali i jak głupio wpadaja w blok przeciwnika- to niestety szanse medalowe sa marne. Po francusku marne-chance.
      • hukers Re: Olimpiada 04.08.24, 12:51
        bolo2002 napisał:

Teraz to zwatpiłem - bo nie widzę -kto ma zdobywać z naszych medale? Star
        > a gwardia chyba nie da rady- bo młociarze póki co to nie zachwycili- może Anita
        > ? Zostaje nam tylko Skrzeszowska i Kaczmarek- ale szanse na medale są tu równi
        > e małe-jak patrzy sie na wyniki rywalek. Nadzieja w tym, ze moze pojawi sie jak
        > aś niespodzianka- w stylu naszej kajakarki górskiej.

Dzisiaj o 18.30 finał na 50m stylem dowolnym w pływaniu. Wasick weszła z trzecim czasem. Może dorzuci jakiś krążek do skromnej puli. No i młociarze może odpalą, chociaż eliminacje im kiepsko poszły.

• wislok1 44 miejsce w klasyfikacji medalowej 04.08.24, 13:55
          Czyli aktualna pozycja PL

Jest fatalnie i nie wiem dlaczego, bo sportowcom zapewniono bardzo dobre warunki, a wynikow bardzo dobrych prawie nie ma

Media sie skupiaja na pie.dolach, zamiast analizowac wyniki sportowe

www.sport.pl/igrzyska-olimpijskie/7,154863,31200620,swoboda-robi-furore-za-granica-30-mln-wyswietlen-ludzie-pytaja.html#s=BoxMMtCzol1
          • hrasier_2 Re: 44 miejsce w klasyfikacji medalowej 04.08.24, 16:32
            Co tam znowu bredzisz. Szeremeta ma już medal. Tylko niewiadomo jaki. Dziewczyna z Lublina. Dorota Borowska została oczyszczona z zarzutów złamania przepisów antydopingowych i jedzie na igrzyska olimpijskie do Paryża. Borowska nie popełniła winy lub zaniedbania. Wyrok wydał Trybunał Arbitrażowy ds. Sportu w Lozannie. A tyle hejtu na nią spadło.
            • jackk3 Re: 44 miejsce w klasyfikacji medalowej 04.08.24, 17:55
              Oglądajcie baby na rowerach - Niwiadoma jedzie bardzo dobrze…zaraz się wszystko roztrzygnie!
              • jackk3 Re: 44 miejsce w klasyfikacji medalowej 19.08.24, 02:16
                jackk3 napisał:

> Oglądajcie baby na rowerach - Niwiadoma jedzie bardzo dobrze…zaraz się wszystko
                > roztrzygnie!
                Życiowy sukces Niewiadomej! Już w Paryżu było widać ze jest w świetnej formie ale wygrac TdF jest o wiele trudniej.9
            • wislok1 Re: 44 miejsce w klasyfikacji medalowej 04.08.24, 20:03
              Slabo to idzie na tej olimpiadzie, sa fajne wyjatki, ale generalnie nie jest dobrze
        • bolo2002 Re: Olimpiada 05.08.24, 07:57
          Miało byc tak pieknie-a wyszło jak zawsze. Tylko 5-te miejsce. Najgorsze jest 4-te-bo tuz za podium.
    • bolo2002 Re: Olimpiada 05.08.24, 08:03
      Dzis poniedziałek-5 sierpnia. Siatkarze walczą o przeżycie ze swoim odwiecznym koszmarem- Słowenią -jutro siatkarki z USA -a 2 nasze najlepsze lekkoatletki po południu. Wiec jutro wszystko bedzie jasne- czy w ogóle bedą jakies medale-czy tez mamy Tragedie Paryską, czyli najgorszą olimpiadę od 70-ciu lat ! Nawet takie malutkie kraje jak Dominika i Santa Lucia mają złoto . Maja złote dziewczyny- nasze są póki co-kartoflane.
      • wislok1 Re: Olimpiada 05.08.24, 18:18
        Slowenia okazala sie do ogrania

• bolo2002 Re: Olimpiada 07.08.24, 08:25
      Włodarczyk o 5 cm od brązu. Gdyby w ostatnim rzucie poprawiła sie o te 5 cm- miałaby brąz. Ale i tak pokazała sie z bardzo dobrej strony- że jest mistrzynią. Ona jedyna-w przeciwieństwie do młociarzy- walczyła do końca. Po tym poznaje sie prawdziwego mistrza.
    • wislok1 Zloto i braz 07.08.24, 18:27
      przegladsportowy.onet.pl/igrzyska-olimpijskie/paryz-2024/mamy-zloto-i-braz-igrzysk-wielka-aleksandra-miroslaw-i-aleksandra-kalucka/fm59t3x
      Gratulacje

Wygrala MIroslaw i wcale to nie jest blad jezykowy
      • bywalec.hoteli Re: Zloto i braz 07.08.24, 18:33
        Brawo Ola!
      • wislok1 Re: Zloto i braz 07.08.24, 18:59
        Szybka jest

eurosport.tvn24.pl/wspinaczka-1/igrzyska-olimpijskie-paryz-2024/2024/paryz-2024.-wspinaczka.-miroslaw-pobila-rekord-swiata-we-wspinaczce-na-czas.-wideo_vid30000546/video.shtml
    • hukers Re: Olimpiada 08.08.24, 10:53
      No wreszcie ruszyło z medalami.
      Te od wbiegania na pionową ścianę, złoto i brąz (swoją drogą to ciekawe, dlaczego jesteśmy światową potęgą we wbieganiu na pionową ścianę?)
      Siatkarze po wygranej z USA, co najmniej srebro.
      Szeremeta (boks) po wygranej w półfinale, również co najmniej srebro.
      Jeszcze Kaczmarek (nawiasem mówiąc, niezła laska) weszła do finału 400 m oraz Andrejczyk po świetnym pierwszym rzucie w eliminacjach, również finał rzutu oszczepem.
      Nie mogli tak od początku?
      • qqbek Re: Olimpiada 08.08.24, 15:55
        Siatkarze grają z faworyzowanymi przez sędziów gospodarzami - łatwo już było.
        Julka z Konfederacji ma obić Tajwańczyka (przynajmniej wg. IBF, która stwierdziła, że ma chromosom Y i bardzo wysoki poziom testosteronu - MKOL nic takiego nie stwierdził) - do tej pory biła kobiety, teraz mogą być "schody".
        Może złoto wywalczy, ale dopiero po dyskwalifikacji.
        • wislok1 Re: Olimpiada 08.08.24, 19:14
          Generalnie jest niespecjalnie .....

Dla porownania Tokio 2020

pl.wikipedia.org/wiki/Letnie_Igrzyska_Olimpijskie_2020

17 miejsce
          • hrasier_2 Re: Olimpiada 09.08.24, 05:49
            Dlaczego tak jest w polskim sporcie, gdzie nie odnosimy sukcesów. Tylko jakieś spektakularne epizody. To doskonałe stwierdził to piąty zapaśnik świata. sportowefakty.wp.pl/igrzyska-olimpijskie/1139418/zawodnik-zaatakowal-dzialaczy-nie-pozwolili-mi-na-sparingpartnera-a-na-igrzyska-
            • wislok1 Re: Olimpiada 09.08.24, 19:46
              To tez jest prawda

Ale glowny problem jest taki, ze za malo mlodych ludzi uprawia wyczynowo sport...

Wiec nie ma z kogo wybierac na olimpiade i jada w wiekszosci slabi zawodnicy....

Na pewno by chcieli zdobywac medale, ale brakuje umiejetnosci, talentu....
              • hrasier_2 Re: Olimpiada 10.08.24, 00:15
                Kto się będzie przemęczał i trzymał ciągle formę. Na nic nie ma pieniędzy. Tym bardziej na sport wyczynowy. Już się robi nudno na olimpiadzie. Jak nie ma Polaków w poszczególnych dyscyplinach. Tu nie ma fanów żużla. A wczoraj i dzisiaj jeździł mój Włókniarz. Tylko deszcz przeszkodził. Raków też dzisiaj grał z Lechem. Nie dało się oglądać. Wrócił Papszun, ale rewelki nie ma .
                • qqbek Re: Olimpiada 16.08.24, 00:02
                  hrasier_2 napisał:

> Kto się będzie przemęczał i trzymał ciągle formę. Na nic nie ma pieniędzy. Tym
                  > bardziej na sport wyczynowy. Już się robi nudno na olimpiadzie. Jak nie ma Pola
                  > ków w poszczególnych dyscyplinach.

Polacy są!
                  PiS-owcy na przykład, w "Domu Polskim" w Lasku Bulońskim.
                  Część sportowców mieszkać musiała w domu pielgrzyma.
                  W Lasku Bulońskim PKOL wynajął pałac, za bagatela, milion złotych... dziennie.

Wróbelki na Twitterze ćwierkają, że w trakcie Olimpiady w Paryżu nocował tam wielki zwolennik PiS i "dobrej zmiany", Rafał Tataruch.
                  Prezes Polskiego Związku Łyżwiarstwa Szybkiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka