Dodaj do ulubionych

Podróże po USA

11.11.24, 14:49
Wątek, gdzie możecie je opisywać, wklejać mapy, zdjęcia, wspomnienia, ciekawostki, anegdotki, historyjki, co chcecie.

Dwóch z nas ostatnio tam bylo, dwóch ma blisko a jeden jest cały czas.

Ja niestety nie byłem ale może Wasze wpisy mnie zmotywują 🙂
Na razie to podróżuję przez Amerykę wzdłuż i wszerz z Dawidem Andresem 🙂
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 17:52
      Sam poslucham. Najlpeiej niech pisza rzeczy negatywne bo jakbeda chwalic tonikt ni ebedzie chcial czytac i powiedz ze to bzdury bo przeciez kazdy wie jak jest ta Ameryka .... :)
    • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 18:00
      ja tu przycupne i bede obserwowac rozwoj sytuacji... :P
      • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 18:25
        klatwafornittyzostalarzucona napisał(a):

> ja tu przycupne i bede obserwowac rozwoj sytuacji... :P

Tylko siedz cicho i nieczgo ni epokazuj bo tylko w ten sposob masz szanse przezycia tu bez bana.
    • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 18:27
      a to moze ja tak zapytam, bo dzis w Polsce szczegolny dzien i mnie natchnelo. Haslo: wolnosc. jak to jest w Ameryce z ta wolnoscia? Jest nadrzedna wartoscia, czy wrecz przeciwnie? bo roznie ludzie gadaja...
      • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 20:03

> a to moze ja tak zapytam, bo dzis w Polsce szczegolny dzien i mnie natchnelo. H
        > aslo: wolnosc. jak to jest w Ameryce z ta wolnoscia? Jest nadrzedna wartoscia,
        > czy wrecz przeciwnie? bo roznie ludzie gadaja...

No i rozni z nja bywa.
        Wolnosc jest wazna tylko problem z tym ze rozni ludzi roznie ta wolnosc definiuja i interpretuja.
        Najbardziej sobie ja ceni wladza bo wtedy mowia ze im wszytko wolno.
        Ale wolnosc osobista stoi bardzo wysoko na czele listy wartosci.
    • hrasier_2 Re: Podróże po USA 11.11.24, 20:14
      A musi być Ameryka. Byłeś na Kubie i gdzie indziej. Ja we Francji i Islandii, we Włoszech i Austrii oprócz Niemiec. Ale te trzy ostatnie cię nie rajcują. Może być wątek podróżniczy po całym świecie.
    • kreinto Re: Podróże po USA 11.11.24, 20:26
      bywalec.hoteli napisał:

> Wątek, gdzie możecie je opisywać, wklejać mapy, zdjęcia, wspomnienia, ciekawost
      > ki, anegdotki, historyjki, co chcecie.
      Ale po co właściwie tam jechać? 🤔
      • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 20:53
        zeby zobaczyc grube baby.
        a nie, sorry, to juz w Polsce mamy ;)
        • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 20:59

> zeby zobaczyc grube baby.
          > a nie, sorry, to juz w Polsce mamy ;)

Murzyni to nwet nie lubia chudych bo mowia tak baba tyle samo kosztuje a gruba ma wiecej ciala do kochanie i ten tego.
          • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:02
            chcesz powiedziec, ze oni liczyc nie potrafia? gruba je dwa, albo trzy razy wiecej, to i wiecej kosztuje :P
            a prawda jest taka, ze czarnoskorzy lubia blondynki z niebieskimi oczami, moga byc grube, chude, srednie... byle jasne takie ;)
            • bywalec.hoteli Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:12
              Murzyni lubią grube baby bo uważają że one dużo żarcia gotują, rodzinę wyżywią i nie będą przy nich cierpieć głodu. To żart ale coś w tym też jest. To podświadome dążenie do przeżycia.
              • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:18
                mam wrazenie, ze wiekszosc facetow woli grube, a nie chude- jak ty ;) nawet tu na forum, popatrz; Waga lubi grube, QQbek cycate i dupiate, Zybi woli grube i jeszcze Tryper tez pisal, ze chude dupy sa ble
                podobaja sie grube, byle nie otylosc olbrzymia w stylu amerykanskim, bo to juz jest fetysz choroby jak sie komus tego typu ciala podobaja
                • bywalec.hoteli Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:32
                  Miałem owszem kiedyś dziewczynę która była ładna, bardzo szczupła a miała duże piersi, ale to był jakiś rzadko spotykany ewenement, ponadto z głową było u niej coś nie tak, więc zrezygnowałem z takiego ideału urody 🙂
                • hrasier_2 Re: Podróże po USA 12.11.24, 08:03

> mam wrazenie, ze wiekszosc facetow woli grube, a nie chude- jak ty ;) nawet tu
                  > na forum, popatrz; Waga lubi grube, QQbek cycate i dupiate, Zybi woli grube i j
                  > eszcze Tryper tez pisal, ze chude dupy sa ble
                  > podobaja sie grube, byle nie otylosc olbrzymia w stylu amerykanskim, bo to juz
                  > jest fetysz choroby jak sie komus tego typu ciala podobaja
                  Dobrze by go jeszcze te baby lubiły. Bo raczej nie widać na ematce. Pierdolety.
              • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:32
                bywalec.hoteli napisał:

> Murzyni lubią grube baby bo uważają że one dużo żarcia gotują, rodzinę wyżywią
                > i nie będą przy nich cierpieć głodu. To żart ale coś w tym też jest. To podświa
                > dome dążenie do przeżycia.

Mam takich wsrod znajomych i od nich slysze ze maja "wiecej baby" . slysze te zinne bardzij intymne benefity ale nie bede pisal bo zbanuja. ale sprbuje .. Tzn te grube ponoc moga tolerwac "wieksze i dluzsze" ze wzgldu na budowe cilala.
                • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:39
                  engine!!! kto cie biologii uczyl?! glebokosc i szerokosc jamy czarownicy od tuszy nie zalezy! nigdy sie nie daj nabrac na takie przechwalki kolegow, wkrecaja cie :P bo sie chca pochwalic, ze niby taaaakie wielkie paly maja, ze tylko w grubej sie zmieszcza. akurat
                  • bywalec.hoteli Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:41
                    No właśnie, przecież to łatwiej dostać się do waginy tudzież anusa pani jak nie blokują cię dodatkowe zwały tłuszczu.
                    • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:47
                      ktos to musial napisac, merci. ja nie moglam, bo kobiecie jednak nie wypada ;) ale tluszcz w seksie przeszkadza, meski tez tak po prawdzie. jak sie ma normalna, zdrowa wage, to przynajmniej nikt nikogo smiertelnie nie przygniecie, to tez trzeba brac pod uwage
                      • bywalec.hoteli Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:52
                        Tylko jak wytłumaczysz Fornita że te niskie dziewczyny lecą głównie na dużo wyższych facetów a tym wysokim nie przeszkadza jeśli facet jest podobnego wzrostu a nawet trochę niższy? Przecież duża różnica wzrostu to też kłopoty w łóżku bo niewygodniej, możesz przygnieść i niektórych rzeczy nie zrealizujesz?
                        • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:00
                          cos mi sie nie wysyla odp. to jeszcze raz; nie wszystkie niskie lubia wysokich, wlasnie w powodow, ktore wymieniles
                          • bywalec.hoteli Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:03
                            Tzn ja wiem z jakich powodów te niskie lubią wysokich:
                            1. Chcą żeby duży obronił małą i słabą
                            2. Chcą wyrównać wzrost przyszłym dzieciom

No ale jak sie dobierze para 150 i 190 jeszcze babka chuda a chłop misio to wygląda to jak komedia. Akurat znajomi tak mają. Nieraz się zastanawiałem jak oni seks uprawiają żeby jej nie zgnieść
                            • vogon.jeltz Re: Podróże po USA 12.11.24, 10:01
                              > Nieraz się zastanawiałem jak oni seks uprawiają żeby jej nie zgnieść

Na jeźdźca.
                              Jaki najeźdźca?
                              Germański kurwa oprawca!!!
                              • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 12.11.24, 10:21
                                vogon.jeltz napisał:

> > Nieraz się zastanawiałem jak oni seks uprawiają żeby jej nie zgnieść
                                >
                                > Na jeźdźca.
                                > Jaki najeźdźca?
                                > Germański kurwa oprawca!!!
                                :D dobre
                                • vogon.jeltz Re: Podróże po USA 12.11.24, 10:57
                                  Nie mów, że nie znałaś. To pvek, klasyka klasyki internetowego komiksu.
                                  • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 12.11.24, 17:02
                                    nie znalam. moze za mloda jestem, moze zbyt niewinna...
                                    a co do "najezdzcy"- chyba faceci bardziej lubia te pozycje, niz kobiety ;)
            • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:30

> chcesz powiedziec, ze oni liczyc nie potrafia? gruba je dwa, albo trzy razy wie
              > cej, to i wiecej kosztuje :P
              > a prawda jest taka, ze czarnoskorzy lubia blondynki z niebieskimi oczami, moga
              > byc grube, chude, srednie... byle jasne takie ;)

Nic nie kapujesz. Gruba zabierzesz do McDonaldsa i nawet jak zje podwojna porcje to to bedzie mniej niz polowa tego ile kosztuje mala i "zdrowa" porcja tej chudej. A przy grubej to i frykek mozna skubnac ...
              • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:34
                wez bo mi niedobrze. mc donalds powinni zdelegalizowac! no ale u was mowisz wolnosc (szkodzenia sobie) hula na calego. a czy czlowiek w ogole na wolnosc zasluguje, jak z niej zawsze zle korzysta?
                • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:36
                  aha, sztuczna-tuczna karma z mcdonalds jest w USA w pelni legalna, a ziolo pewnie nie? gdzie tu sens i logika, to ja nie wiem
                  • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:41

> aha, sztuczna-tuczna karma z mcdonalds jest w USA w pelni legalna, a ziolo pew
                    > nie nie? gdzie tu sens i logika, to ja nie wiem

Ziolo tez jest legalne w wiel;u stanach a Kaliforni aoczywoscie przoduje.

Ja Mcdonaldsa to jadlem w 2016 opolijalem Coca cola bo po drodze nie bylo nic innego.. I zobacz - zyje LOL
                    • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:50
                      engine8t napisał:

> Ziolo tez jest legalne w wiel;u stanach a Kaliforni aoczywoscie przoduje.
                      Co??? to ja tam powinnam mieszkac, nie ty! no to teraz ci naprawde zaczynam zazdroscic :/ a u nas szaro, buro, zimno i w dodatku wszystko co dobre- nielegalne
                • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:44

> wez bo mi niedobrze. mc donalds powinni zdelegalizowac! no ale u was mowisz wol
                  > nosc (szkodzenia sobie) hula na calego. a czy czlowiek w ogole na wolnosc zaslu
                  > guje, jak z niej zawsze zle korzysta?

No coz lpepiej dac wolnosc 90% sprawiedliwym i tolerowc 10% tych co nie niz odwrotnie.
                  Dlatego u nas na drogach praktycznie nie ma przepisow (poza predkoscia ktrego i tak niewiele przestrzega) albo nikt nie tego nie egzekwuje. Moze jest wiecej wypadkow statystycznych ale o ile wiecej swobody na drogch.

• trypel Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:54
                    Na drogach jest zajebiscie. Potwierdzam. Logicznie do bólu. 1/10 naszych znaków.
                    Jeździ się łatwo i człowiek się adaptuje po 2 dniach że musi za siebie myśleć i nikt go w tym nie zastąpi
                    • bywalec.hoteli Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:01
                      Gorsze są Niemcy: 10 razy więcej znaków niż u nas. Jak jest zjazd na wiochę to Niemcy go muszą 10 razy oznaczyć. Ja się tam gubię z nadmiaru informacji
                    • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:02
                      trypel napisał:

> Na drogach jest zajebiscie. Potwierdzam. Logicznie do bólu. 1/10 naszych znaków
                      > .
                      > Jeździ się łatwo i człowiek się adaptuje po 2 dniach że musi za siebie myśleć i
                      > nikt go w tym nie zastąpi
                      >

I jeszcze jak masz legalny Radar Detector co cie ostrzega z 2 mil to juz zupelnie.
                      No i nie wolno im zatrzymywac bez powodu a wiec po pijaku nalezy jechac zgodnie z przepisami i udawac ze jestes trzezwy tzn nie zaczynac hamowac za wczesnie i nie wjezdzac na pasy etc...LOL
                      Co mnie smieszy ze znakow malo - napisow po angielsku chyba wiecje zamiast znakow a prawo jazdy mozesz zdawac w swoim jezyku (np wietnamskim czy Polskim ) a wiec praktycznie mozesz nie znac angielskiego.... I to jest OK.. LOL
                      • trypel Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:13
                        No ale oszukiwałeś w jednym temacie- kalifornia mocno promuje donosicielstwo na drogach :)
                        • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:18
                          a ci juz o samochodach :/ a myslalam, ze pociagniemy temat, czy niska z wysokim sie da rade calowac w trakcie pelnej, tradycyjnej penetracji seksualnej :D
                          • bywalec.hoteli Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:20
                            Da rade się całować w formie 69 ;)
                            • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:22
                              skoro tak mowisz, wierze na slowo. ale calowac usta-usta, kiedy mezczyzna jest w kobiecie sie nie da.
                              • bywalec.hoteli Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:39
                                Ale za bardzo nie musi się ona schylać do loda
                                • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:43
                                  :D nie znam AZ TAK niskich dziewczyn :P (no i do loda to sie jednak kleczy, nie schyla, trzeba szanowac zdrowie kregoslupa)
                        • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:41
                          trypel napisał:

> No ale oszukiwałeś w jednym temacie- kalifornia mocno promuje donosicielstwo na
                          > drogach :)
                          >

Tzn jak?
                          O, moze to ze na tablicach nad autostrada pisza aby zglaszac tych DUI?
                          Nie wiem czy poza tym ktokolwiek cokolwiek robi.. Chybaa tylko tych winnych strasza..
                          Mnie to smieszy bo k skad ja mam wiedziec ze ktos jedzie pijany czy pod wplywem czegos tam? Polowa trzyma w rece telefon i jedzie wezykiem..
                          • trypel Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:44
                            No właśnie o tym :)
                            Nie wyobrażam sobie takiego hasła w Europie.
                            Report drunk drivers. Call 911
                            • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:50
                              trypel napisał:

> No właśnie o tym :)
                              > Nie wyobrażam sobie takiego hasła w Europie.
                              > Report drunk drivers. Call 911
                              >
                              A co u was pisza natych tablicach? A wogole sa takie?
                              Bo tu np pisz jak szukaja jakiegos auta bo ktos komus ukradl dziecko i podadza detaly i czesto wtedy ludzie dzwonia jak widza.
                              A jak nie maja co pisac to pisza "Click it or tickit" A im nie w olno zatrymac nikogo tylko z powdu niezapietych pasow - ale jak zatrzymaja za co innego to i za pasy doloza - podobnie za brak numerow z przodu.. a chyba 30% nie ma.
                              No u was mozna postawiec ciecia i bedzie kazdego zatrzymywal do kontroli kazal dmuchac i to jest OK a tu co biedaki maja robic?
                              Zatrzymywanie do kontroli jest nielegalne a nikt i tak nie donosi - chyba ze ktos rzeczywoscie jedzie jak pijany ale tego nie trzeb by pisac... Mysle ze oni ostrzgaja pijanych zeby uwazali bo na nich doniosa...

• engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 23:04
                                I tak myskle ze w zasadzie u nas policja nie daje mandatu ani ni emize ci nic zrobic jesli sami nie sa wstanie stweirdzic przestepstwa.. A jak podkablujesz pijanego to oni to moga stwierdzic wiec na dobra sprawe na to licza.. No a nie mozesz doniesc fimiku ze ci ktos zajechal droge bo to sie nie liczy.
                                Podobnie z wywalaniem smieci. Pisza ze wyrzucanie jest kara $1k ale sprobuj zadzownic ze widziales i podasz numery.... Nope - mowi ze musza widziec.
                                A smieci obok autostrad masa - wikesesc to niezabezpieczone smieci na truckach ale sa tacy co wyrzucaja.. No a zbieraj ci za kare jak ich zlapia po pijaku... :)

Tak np u was kiedy policja przyjezdza do wypadku to ustalaja kto winien i lupia mandat... u na spolicjant ni ema prw ustalc winy - moze to robic tylko sad dlatego policjanci nie daj mandatow a jedynie pisza co sami stwierdzili na powiestce do sadu i w sadzie wystepuja jako strona oskarzjaca.
                                Tu przy wypadki mandtow nie pisza. Chyba w wyjatkowych przypadkach. Oni dbaja o bezpieczenstwo w okolicach i w czasie usuwania skutkow oraz pisza raport. A wine ustalaja ubezpieczenia.
                              • trypel Re: Podróże po USA 12.11.24, 06:57
                                Dlatego generalnie świetnie mi się jeździło. Mimo ze bylem najwolniejszy na drodze i zwykle trzymałem się ograniczen
                                Ale np rozwiązanie ogranieczen przy szkołach- super rozwiązanie. Albo brak ograniczen na skrzyżowaniach poza miastami- widac ze skrzyżowanie jest, po co kazać zwalniać? No i te skrzyżowania z 4 stopami. Wbrew pozorom świetnie to działa i też zmusza to wzięcia odpowiedzialności.
                                Natomiast na tych nielicznych rondach to jeździć nie umiecie:)
                                • engine8t Re: Podróże po USA 12.11.24, 18:28
                                  trypel napisał:

> Dlatego generalnie świetnie mi się jeździło. Mimo ze bylem najwolniejszy na dro
                                  > dze i zwykle trzymałem się ograniczen
                                  > Ale np rozwiązanie ogranieczen przy szkołach- super rozwiązanie. Albo brak ogra
                                  > niczen na skrzyżowaniach poza miastami- widac ze skrzyżowanie jest, po co kazać
                                  > zwalniać? No i te skrzyżowania z 4 stopami. Wbrew pozorom świetnie to działa i
                                  > też zmusza to wzięcia odpowiedzialności.
                                  > Natomiast na tych nielicznych rondach to jeździć nie umiecie:)
                                  >

A skad mamy umiec jezdzic na rondach jak tego tu nie bylo ?
                                  Ale ja to wykorzytuje i zawsze mam pierwszenstwo LOL
                                  A co by bylo jaky jeszcze te Wasz turno ronda zrobili..... Dobrze ze wiekszsc ma tu trucki suvy zeby po tych kraweznikach jezdzic..
                                  • marekggg a znakow nie ma? 12.11.24, 20:50
                                    engine8t napisał:

> A skad mamy umiec jezdzic na rondach jak tego tu nie bylo ?

czy jak to jest. ignoranci?
                                    • trypel Re: Podróże po USA 12.11.24, 21:07
                                      Tu było dodatkowe utrudnienie w postaci jazdy durna strona drogi :)
                                      • jeepster Re: Podróże po USA 12.11.24, 21:15
                                        Pamiętam, że jak po raz pierwszy byłem w UK w roku 2000, to szczególnie w północnej Szkocji było bardzo dużo rond, gdzie znaki informacyjne były zasłonięte drzewami czy innymi krzakami. Dopiero po wjeździe na rondo było widać, gdzie trzeba zjechać. Nie raz i nie dwa musiałem zrobić "rundę honorową", żeby zjechać na właściwą drogę. Czasy przed GPS'em.
                                      • engine8t Re: Podróże po USA 13.11.24, 00:50
                                        trypel napisał:

> Tu było dodatkowe utrudnienie w postaci jazdy durna strona drogi :)
                                        >
                                        >

To sobie teraz wyobraz zmoje stresy w sytuacji ze masz miniwana i w nim 10 kolegow i wszyscy jestesmy ubzdryngolenie w Tokyo i ja ich mam zawiezc przez pol miasta do Hotelu... a tam ruch taki jak sobie mozna wyobrazic i naa YT zobavzyc ... Jedyna logika jaka uzywalem to byla - co bym zrobil u siebie a wiec tu zrobie odwrotnie LOL I zyje..
          • heniek.8 Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:05
            engine8t napisał:

> Murzyni to nwet nie lubia chudych bo mowia tak baba tyle samo kosztuje a gruba
            > ma wiecej ciala do kochanie i ten tego.

polscy górale też, mówią że gruba baba w zimie grzeje, a w lecie cień daje :)
            • hrasier_2 Re: Podróże po USA 12.11.24, 00:34
              heniek.8 napisał:

> engine8t napisał:
              >
              > > Murzyni to nwet nie lubia chudych bo mowia tak baba tyle samo kosztuje a
              > gruba
              > > ma wiecej ciala do kochanie i ten tego.
              >
              > polscy górale też, mówią że gruba baba w zimie grzeje, a w lecie cień daje :)
              Co za męski szowinizm. Nie ma czegoś takiego jak grube baby. Skąd takie cytaty wyciągasz. U chłopów to penis we wzwodzie to przebrzmiała historia. A zajmują się kobiecym ciałem..
              • heniek.8 Re: Podróże po USA 12.11.24, 07:07
                hrasier_2 napisał:

> Co za męski szowinizm. Nie ma czegoś takiego jak grube baby. Skąd takie cytaty
                > wyciągasz.

jeżeli grube baby nie istnieją, to nie ma się o co spinać, takie określenie nikogo nie obraża, żaden szowinizm
      • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 20:55
        kreinto napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
        >
        > > Wątek, gdzie możecie je opisywać, wklejać mapy, zdjęcia, wspomnienia, cie
        > kawost
        > > ki, anegdotki, historyjki, co chcecie.
        > Ale po co właściwie tam jechać? 🤔

Absolutnie sie zgadzam...
        • kreinto Re: Podróże po USA 12.11.24, 07:06
          engine8t napisał:

> Absolutnie sie zgadzam...
          Kilkadziesiąt wypowiedzi i nadal brak sensownego motywu. 🤔
          • trypel Re: Podróże po USA 12.11.24, 08:14
            Dla mnie motywem kolejnej i pewnie kolejnych podróży będą parki narodowe.
            Głównym.
            Poza tym podróże wakacyjne po stanach mają jeszcze jeden duży plus. Jadac do Hiszpanii czy naszych Włoch jestesmy skazani na lokalny język bo lokalsi innego w przeważającej części nie znają.
            A tu z angielskim można sobie pogadać o dupie Maryni co wieczór, dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, poznać ludzi, ogólnie łatwa komunikacja robi robotę
            Ale okoliczności przyrody to numer 1
            • vogon.jeltz Re: Podróże po USA 12.11.24, 11:00
              > Jadac do Hiszpanii czy naszych Włoch jestesmy skazani na lokalny język bo lokalsi innego
              > w przeważającej części nie znają.

Motywacja żeby nauczyć się włoskiego i hiszpańskiego, bo angielski i tak obowiązkowo trzeba znać.
              • trypel Re: Podróże po USA 12.11.24, 11:14
                Jasne. Dlatego się uczymy tego włoskiego. Przy okazji to co napisałeś że w nawigacji włączyłeś sobie wloski to faktycznie świetna lekcja :)
                Ale tam już umiemy a z drugiej strony tam każdy chce gadać z tobą więc te gadki z automatu się toczą.
                Dlatego komunikacyjnie jest to idealny kierunek.
                • vogon.jeltz Re: Podróże po USA 12.11.24, 11:23
                  > Przy okazji to co napisałeś że w nawigacji włączyłeś sobie wloski to faktycznie
                  > świetna lekcja :)

I jeszcze radio polecam. Wiem, że teraz radio to "przeżytek" i wszyscy słuchają Spotifaja, ale jednak to bardzo pomaga w osłuchaniu z językiem.
                  • trypel Re: Podróże po USA 12.11.24, 11:34
                    Mamy radio garden i sobie zawsze lokalnych stacji słuchamy
            • kreinto Re: Podróże po USA 12.11.24, 16:45
              trypel napisał:

> Dla mnie motywem kolejnej i pewnie kolejnych podróży będą parki narodowe.
              Ale po co? Parki narodowe są wszędzie na świecie. Co z tym parkiem zrobić? Do grobu kiedyś zabrać? Co to daje, że się go zobaczy? A w Krużewnikach był?
              • trypel Re: Podróże po USA 12.11.24, 18:39
                No i odwiedzam nie tylko te w usa :D
                Np w sobotę odwiedziliśmy ten na zdjęciu
    • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:06
      mialam nie gadac juz nigdy o polityce, ALE; nalezy odnotowac fakt, ze po raz pierwszy w zyciu sie zgadzam z Bywalcem ;) tez wole Trzaskowskiego, niz Sikorskiego. Niech juz Tusk bedzie mozgiem rzadu, a prezydent niech sie ladnie usmiecha i nie kombinuje sam nic :p
      • bywalec.hoteli Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:10
        Prezydent i tak nie ma władzy w Polsce. Ale Amerykanie mogą myśleć że ma i amerykański prezydent chce się spotykać z polskim prezydentem a nie premierem. Amerykanie, Francuzi itp nie rozumieją systemu premierskiego
        • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:12
          nie ma wladzy, ale bruzdzic moze. ja sikorskiego nie lubie i mu nie ufam. a trzaskowski pierdola, ale przewidywalna i porzadny czlowiek zdaje sie
          • bywalec.hoteli Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:20
            Trzaskowski by bardzo chciał tego żyrandola, tych rautów, bankietów i podróży.

Ale myślę że może znowu PiS zgarnąć stanowisko.
            Ważne by prezydent Duda kogoś namaścił.
            • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:24
              no zobaczymy... hmmm
              • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:34

> no zobaczymy... hmmm

Kurna, wezcie i wypowiedzcie wojne Ameryce. Zajma was w 24 godziny i bedziecie miec amerykanska flage na masztach i dolara jako walute
                • vogon.jeltz Re: Podróże po USA 12.11.24, 11:02
                  > Kurna, wezcie i wypowiedzcie wojne Ameryce. Zajma was w 24 godziny i bedziecie miec
                  > amerykanska flage na masztach i dolara jako walute

Przecież zaraz się znajdą tacy, co nie będzie Jankes pluł im w twarz. Chcecie mieć insurekcje w jednym ze stanów raz na pokolenie?
      • engine8t Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:48

> mialam nie gadac juz nigdy o polityce, ALE; nalezy odnotowac fakt, ze po raz pi
        > erwszy w zyciu sie zgadzam z Bywalcem ;) tez wole Trzaskowskiego, niz Sikorskie
        > go. Niech juz Tusk bedzie mozgiem rzadu, a prezydent niech sie ladnie usmiecha
        > i nie kombinuje sam nic :p

Znaczy sie straacilas z bywalcem cnote (polityczna)?
        A z soba sie przynajmniej zawsze zgadzasz? Bo ja nie.
        • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:51
          a w czym sie ze soba nie zgadzasz? moze cie jakos pogodze, bo to wazne, zeby zyc w zgodzie z samym soba
      • trypel Re: Podróże po USA 11.11.24, 21:57
        Rafau czy Sikorski? Znow wybor między dzuma a cholera
    • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 22:51
      p.s. ja z calego USA, to najbardziej bym chciala zobaczyc Stephena Kinga ;) nie zaden wielki Kanion, nie Las Vegas, nie Statue Wolnosci, tylko mistrza horroru w jego stanie Maine. i na Floryde bym wpadla skreta zapalic na plazy ;)
      • heniek.8 Re: Podróże po USA 11.11.24, 23:06

> p.s. ja z calego USA, to najbardziej bym chciala zobaczyc Stephena Kinga ;)

gdyby np uległ wypadkowi to mogłabyś mu udzielić pomocy i schronienia :)
        • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 11.11.24, 23:09
          o to to! w koncu jestem jego najwieksza fanka...
          ...
          ;)
    • trypel Re: Podróże po USA 12.11.24, 11:30
      Wracam jeszcze raz do tematu parków narodowych w USA vs np Tatrzański Park Narodowy.
      Jedziesz w Tatry, chcesz łazić przez tydzień. Jedziesz z kochanka (2 osoby dorosle)
      Samochodem bo spisz 20 km dalej.
      Płacisz 100 za wejście do parku
      Codziennie 30 pln za parking czyli za tydzień masz 310 pln,
      Włazisz do tego parku ale musisz do kibla. Płacisz
      Potem musisz uzupełnić wodę. Płacisz.
      Chciałbyś jakąś mapkę. Płacisz.
      Nie wiem jak wy ale ja w Tatrach czuje się jak portfel na 2 nogach.

Pojechałem tam. Za 80 usd kupiłem roczna wejściówkę do wszystkich parków narodowych obejmująca mnie + 3 osoby dorosłe (lub dowolna ilość dzieci) I samochód.
      Wjezdzam do parku, na wejściu dostaje mapkę i tyle informacji ile potrzebuje- chcecie spędzić 3 godziny to.idzcie tu i ty, chcecie 2 dni to tu i tu.
      W parku mam przygotowane parkingi, świetnie opisane, oznakowane tak żeby każdy zrozumiał.
      Na każdym parkingu toalety. Ze free oczywiście
      Malo tego- na parkingu jest też dostępna woda, pij i napelniaj sobie bidon ile razy chcesz..
      Są trasy dla inwalidów (wyasfaltowane z łagodnymi podejsciami) są dla reszty. Są parkingi tylko dla inwalidów położone bliżej atrakcji.
      Przy każdej atrakcji opis, zrobiony w ciekawy i przystępny sposób.
      Do tego ludzie którzy chcą pomóc jal tylko wyglądasz na takiego co pomocy oczekuje.
      Ok, podobno w sezonie jest tłoczno ale nikt nie każe jeździć tylko sezonie
      Byliśmy w 5 parkach i wszędzie było super.
      Zazdrość
      • marekggg Re: Podróże po USA 12.11.24, 13:50
        Mysle ze podobnie jest rowniez w roznych NORMALNYCH krajach europy. no moze oprocz belgii.
        • trypel Re: Podróże po USA 12.11.24, 14:02
          W których? Pytam z ciekawości.
          Bo w życiu się z taką organizacją nie spotkałem. Ani w Hiszpanii ani w UK ani we wloszech.
          I zdaje sobie sprawę że te 80 dolarów nie pokrywa w żadnym stopniu kosztów co przeczy nieco opinii o usa.
          • trypel Re: Podróże po USA 12.11.24, 14:05
            Oczywiście wiem że u górali to jest patologia w drugą stronę :)
      • engine8t Re: Podróże po USA 12.11.24, 18:46
        A ja jako emeryt mam taka karte darmowego wstepu do wszystkich parkow narodowych do konca dni swoich.
        No i u nas autostrady generalnie sa darmowe. Jest pare platnych i niektore maja platne pasy (zle i maja te darmowe jak jest wiecejeniz jedna osoba - kiedys to bylo fainie ale jak tera na te pasy moze wjezdzac kazdy Ev to juz ciasno sie tam robi) ale przy 4 darmowych to nie problem.
        • trypel Re: Podróże po USA 12.11.24, 19:18
          No goralenvolk na coś takiego by na pewno nie pozwolił w Tatrach. Żeby się emeryci za darmo panoszyli.
          • engine8t Re: Podróże po USA 12.11.24, 19:51
            trypel napisał:

> No goralenvolk na coś takiego by na pewno nie pozwolił w Tatrach. Żeby się emer
            > yci za darmo panoszyli.
            >
            >

Podobnie jak nasi indianie :)
      • jeepster Re: Podróże po USA 12.11.24, 20:53
        Nie wiem czy teraz tak jest, ale jak ja tam byłem, to Red Canyon (oficjalna nazwa Dixie National Forest - Red Canyon), znajdujący się w bezpośredniej bliskości parku Bryce, był za friko. Okazuje się, że jest on pod zarządem ministerstwa rolnictwa, więc w związku z tym jest bezpłatny.
        • hukers Re: Podróże po USA 13.11.24, 14:16
          jeepster napisał(a):

> Nie wiem czy teraz tak jest, ale jak ja tam byłem, to Red Canyon (oficjalna naz
          > wa Dixie National Forest - Red Canyon), znajdujący się w bezpośredniej bliskośc
          > i parku Bryce, był za friko. Okazuje się, że jest on pod zarządem ministerstwa
          > rolnictwa, więc w związku z tym jest bezpłatny.

Dalej jest za friko.
    • marekggg Re: Podróże po USA 12.11.24, 14:04
      no zajebisty watek.
      - grube murzynki - sa rowniez w brukseli - u nich to po prostu w kulturze i w genach. nalezy jesc jak cos jest, bo moze przyjsc czas kiedy nie wiele bedzie). kultura - gruba ma majatek.
      - podobno najgrubsi ludzi w US zamieszkuja Houston
      - w europie rumunia.

i w centralnej/wschodniej europie - coraz gorzej.

moze kiedys pojade do US, ale tylko jak mnie przestana traktowac jak intruza.
      • trypel Re: Podróże po USA 12.11.24, 14:14
        W temacie Rumunii
        Po wylądowaniu w LA w piątek, z uwagi na korek na autostradzie prowadziło nas bokami.
        Po ok 30 km mieliśmy z żoną jednakowe spostrzeżenie- tu jest jak w Bukareszcid 10 lat temu :) z uwagi na 3 aspekty
        Jakość dróg
        Ilość kabli nad drogami
        Kontrast między 90% bieda domków i 10% rezydencji.
        Ale to było tylko w LA. Potem już wrażenia się zmieniły
        Grubasów tak jak endzin pisał wiele razu u niego nie ma. Mniej niż w Europie na pewno. W każdym razie na ulicach.
        A jako intruz nie czułem się ani sekundy
        • marekggg Re: Podróże po USA 12.11.24, 17:42
          mnie wkurwia to podejscie na granicy, pytania we wniosku do wizy itp. chociaz wiem ze ja i zona nie mam problemow uzyskac wize.
          • trypel Re: Podróże po USA 12.11.24, 17:49
            Ok, potem na granicy tez Cie przemagluja
            Ale z drugiej strony urzędnik powiedział jasno że tak magluja tylko za pierwszym razem :)
      • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 12.11.24, 15:25
        marekggg napisał:

> no zajebisty watek.
        > - grube murzynki - sa rowniez w brukseli - u nich to po prostu w kulturze i w g
        > enach. nalezy jesc jak cos jest, bo moze przyjsc czas kiedy nie wiele bedzie).
        > kultura - gruba ma majatek.
        o fak, wlasnie odkrylam, ze jestem Murzynka :-O

• engine8t Re: Podróże po USA 12.11.24, 18:52

> marekggg napisał:
          >
          > > no zajebisty watek.
          > > - grube murzynki - sa rowniez w brukseli - u nich to po prostu w kulturze
          > i w g
          > > enach. nalezy jesc jak cos jest, bo moze przyjsc czas kiedy nie wiele bed
          > zie).
          > > kultura - gruba ma majatek.
          > o fak, wlasnie odkrylam, ze jestem Murzynka :-O
          >

A ze lestes tez pewnie lewaczka to jutro mozesz zmienic zdanie, kolos skory i plec i byc bialym chlopem
          • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 12.11.24, 19:26
            no juz tak nie zazdrosc lewakom wolnosci wyboru :P chlopem bym za nic nie chciala byc, ie ma opcji, faceci sa dziwni
            • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 12.11.24, 19:41
              a sprawdze cie, czys faktycznie juz prawdziwy Amerykanin z Florydy :P
              Key lime pie- znasz, lubisz, polecasz?
              • engine8t Re: Podróże po USA 12.11.24, 19:54

> a sprawdze cie, czys faktycznie juz prawdziwy Amerykanin z Florydy :P
                > Key lime pie- znasz, lubisz, polecasz?

Jestem tak prawdziwy jat wszyscy tutaj :))
                Mnie do Florydy jak Tobie do Maroka
                A Pie- ow nie jem zadnych bo nie lubie.... i jak mialbym jesc to taki z lime moze by byl OK.
                • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 12.11.24, 19:58
                  rany, przepraszam, ty Kalifornia :D ja w moich podrozach amerykanskich palcem po mapie, wedruje bez ladu i skladu, w marzeniach tak mozna. to jaka jest u ciebie lokalna potrawa najbardziej znana?
                  • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 12.11.24, 20:03
                    dobra, juz wiem. corndogi jecie- parowka w ciescie kukurydzianym smazona w glebokim tluszczu. ble, polskie pierogi ruskie lepsze :P
                    • engine8t Re: Podróże po USA 12.11.24, 21:05

> dobra, juz wiem. corndogi jecie- parowka w ciescie kukurydzianym smazona w gleb
                      > okim tluszczu. ble, polskie pierogi ruskie lepsze :P

Pitolisz..
                      Jemy: Clam Chowder, Sushi, Fish Taco, Avocado pod kazda postacia, burrito
                      • klatwafornittyzostalarzucona Re: Podróże po USA 12.11.24, 21:10
                        i cos narobil, teraz jestem glodna. od kiedy sie identyfikuje jako gruba Murzynka, caly czas bym cos jadla :(
                        • engine8t Re: Podróże po USA 13.11.24, 00:51

> i cos narobil, teraz jestem glodna. od kiedy sie identyfikuje jako gruba Murzyn
                          > ka, caly czas bym cos jadla :(

hamburgery, chipsy , burrito... i cola
                          • jeepster Re: Podróże po USA 13.11.24, 01:39
                            Oczywiście Diet Coke, bo mniej kalorii.
                            • trypel Re: Podróże po USA 13.11.24, 07:38
                              To mnie rozwala w UK.
                              Na lunch 2 paczki chipsów, hamburgera albo jakas kanapkę z 3 msc terminem ważności a do tego cola zero bo kalorie.. Ale jak mówię zjedź zamiast tego jablko, banana czy jakaś marchewkę to się na mnie patrzy jakbym jej rodzinę zabił
          • marekggg Re: Podróże po USA 13.11.24, 01:56
            no fak - lewaczka?

lewakiem/lewaczka to jest ktos, kto ze wzgledu na niewydolnosc wlasnej gospodarki ja probuje ochronic clami oraz innymi srodkami zabraniajacymi wolnemu handlowi.
            • jackk3 Re: Podróże po USA 13.11.24, 04:04
              Czyli to co robi Europa przez ostatnie 30 lat? Zgadzam się.
              • marekggg Re: Podróże po USA 13.11.24, 10:25
                czyli lewak trumpek, bo bedzie robil to samo?
            • trypel Re: Podróże po USA 13.11.24, 07:39
              marekggg napisał:

> no fak - lewaczka?
              >
              > lewakiem/lewaczka to jest ktos, kto ze wzgledu na niewydolnosc wlasnej gospodar
              > ki ja probuje ochronic clami oraz innymi srodkami zabraniajacymi wolnemu handlo
              > wi.

Również pomaga dotacjami i ulgami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka