Dodaj do ulubionych

No dobra, jakie naprawdę macie samochody?

23.01.25, 18:24
Tak wiem, lexusy, volva, volswageny, audi....
Prawda jest jednak inna. Zacznę od siebie. Tak naprawde jeżdżę fiatem multiplą. Wisłok trabantem ale z silnikiem polo. Bywalec ma renaulta kangoo, Hukers volvo 850, Galtom wołgę ale z silnikiem mercedesa, Łojezu ma żuka, Bolo nie kię ale rometa z bagażnikiem, Waga jeździ metrem a do koscioła garbusem, Duże A ma dużego vw, Engine bmw ale motocykl, Qubek jeździ kią rio...

Wpisujcie czym jeżdzicie (budżet 10 tys) i czym chcielibyscie jeżdzić (budżet 15 tys).

Jeep
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 18:42
      Ja jezdze jeepem w dyzlu. A do kosciola gniadym w dyszlu.
      • jeepster Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:01
        waga173 napisał:

> Ja jezdze jeepem w dyzlu. A do kosciola gniadym w dyszlu.

Ja swojego wozu już nikomu nie pożyczam. Ostatnio jak pożyczyłem, to mi dyszel złamali.
        • waga173 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:05
          Bo zes pozyczyl woz bez konia. Ktos zalozyl chomonto na babe, dal jej batem po prezydencie a ona tak podskoczyla ze zlamala dyszel.
          • jeepster Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:15
            waga173 napisał:

> Bo zes pozyczyl woz bez konia. Ktos zalozyl chomonto na babe, dal jej batem po
            > prezydencie a ona tak podskoczyla ze zlamala dyszel.

Nie batem a kłonicą, bo za wolno ciągnęła.
            • waga173 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:18
              A to nie byl taniarada co klonica dal Stefci?
              • jeepster Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:24
                waga173 napisał:

> A to nie byl taniarada co klonica dal Stefci?

Z tego co słyszałem, to Stefcia oberwała orczykiem, ale może źle słyszałem.

• waga173 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 21:48
                  Zle slyszales. Orczykiem oberwal taniarada od Stefci. Bo w ogloszeniu matrymonialnym podal ze ma dyszel.
    • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 18:52
      > Wisłok trabantem ale z silnikiem polo

Czuję się podwójnie zdeprecjonowany. Raz, że pominąłeś mnie w tej wyliczance. Dwa, że Trampolka to akurat miałem ja.
      • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 18:57
        Czuję się podwójnie zdeprecjonowany. Raz, że pominąłeś mnie w tej wyliczance
        ---
        Nic mnie nie usprawiedliwia ale szczerze przepraszam....
        • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 20:37
          Wybaczam. A kupiłbym jakiegoś japońca z początku lat 90. Albo znowu Xantię. Albo lepiej od razu dwie, z czego jedną na dawcę części do hydro, których nie można już kupić.
          • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 07:58
            O, to jest mój typ do 10k
            www.olx.pl/d/oferta/2-5-v6-automat-od-i-wlasciciela-z-niemiec-CID5-ID11P0qq.html
        • hrasier_2 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 22:47
          jeepwdyzlu napisał:

> Czuję się podwójnie zdeprecjonowany. Raz, że pominąłeś mnie w tej wyliczance
          > ---
          > Nic mnie nie usprawiedliwia ale szczerze przepraszam....
          >
          Jak mogłeś Jeb takie oczko na auto moto pominąć😂
          • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 07:59
            Taniucha, czy ty naprawdę jesteś taki tępy? W tym kraju nie ma takich zwierząt.
    • wislok1 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 18:53
      Trabant z silnikiem polo ?

Masz fantazje

Jezddze Reanult Megane

photos.app.goo.gl/faFTkNjKfpHGj1DUA
      • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 18:56
        Jezddze Reanult Megane
        ----
        Twoje poczucie humoru jest znane w wielu krajach...
        • wislok1 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:36
          Na fotce jest moje auto
          • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:44
            Na fotce jest moje auto
            ---
            Wislok ten watek jest humorystyczny. W dupie mamy czym jeżdzisz NAPRAWDĘ. Tu żartujemy. Ż A R T U J E M Y.
            • wislok1 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 20:22
              OK
              • hrasier_2 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 10:50
                wislok1 napisał:

> OK
                Nie bierzesz wszystkiego na serio na tym forum. Bo ci pikawa pęknie kiedyś.
    • loyezoo Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:01
      Z tych co jeżdżę, to tylko 1 w budżecie do 10tys.Toyota Corolla e12. Natomiast do 15tys. kupiłbym -z rozsądku , jakąś Avensis, z serca hmm Cadillaca CTS
    • trypel Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:03
      Odkąd odkupiłeś ode mnie multiple (do dzisiaj nie mogę odzalowac że zgodziłem się na te 3200 to zbieram na starą c5, i na razie jeżdżę jawą 350. Ale TS.
      • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:26
        na razie jeżdżę jawą 350.
        ---
        Ja jestem team MZ
        Z jawoszczaków brechtalismy się latami....
        • trypel Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:31
          Wąchając nasze spaliny chyba :D
          • only_the_godfather Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:35
            Ja tam pamiętam Simsony ale to był szał jak ktoś miał na osiedlu.
            • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:46
              Ja tam pamiętam Simsony ale to był szał jak ktoś miał na osiedlu.
              ---
              No masz..
              Najpierw Simson potem MZ.
              • galtomone Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 06:48
                jeepwdyzlu napisał:

> Ja tam pamiętam Simsony ale to był szał jak ktoś miał na osiedlu.
                > ---
                > No masz..
                > Najpierw Simson potem MZ.

Nie, najpierw motorynka, potem Simson, potem MZeta
          • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:45
            Wąchając nasze spaliny chyba
            ---
            Idź pepiku zadawaj szyku u was na wsi. W miescie CZtą wstyd sie pokazać. Dziewczyny zabiłyby cię śmiechem.
            • trypel Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 20:03
              Na CZty w remizie najlepsze branie. Na jawę TS to mogę nawet w gminie pod urzędem zaszpanować.
              Na MZ to nawet laski nie wsadzisz bo of razu przednie kółko w górę idzie
              • trypel Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 20:59
                A jak ci się multipla znudzi to może będziesz chciał R4 w wersji offroad?
                Właśnie zacząłem projekt, na razie w telefonie, ale kto wie..
    • xstefciax Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 19:49
      i20 i golf 7
      • hrasier_2 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 22:46
        xstefciax napisała:

> i20 i golf 7
        Nie chwal się bo utoną zazdrości. A jak napiszesz że dwa to się powieszą😂
    • qqbek Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 20:04
      Do dychy?
      PuG 406 Coupe (jak się jeszcze za tyle da kupić) - koniecznie 2.0 (132 KM) i 4-biegowy automat, dzięki któremu do setki ma 13 sekund. Względnie Scenic II generacji (z założeniem, że co się tam miało zepsuć, to się już wcześniej zepsuło).
      Ambicje za piętnaście?
      Scenic III, albo 95% BMW E46 Coupe i 5% szwabskiego przystanku tramwajowego, sprzedawane jako "igła".

Z tym 406 Coupe się nie nabijam - jechałem szwagra dzisiaj i choć na dobrej trasie trudno cokolwiek z niego "wycisnąć", bo zamiast zawieszenia auta sportowego ma gumę z majtek, to jechaliśmy po up-a drogami 10-kategorii odśnieżania i tu można to auto było docenić.
      • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 20:35
        > Względnie Scenic II generacji (z założeniem, że co się
        > tam miało zepsuć, to się już wcześniej zepsuło).

Nie polecam. Zepsuć się może wszystko w każdej chwili, przeważnie pierdoły, ale wkurwiające. Poza tym prowadzi się zdecydowanie słabo przy dużych prędkościach.
        • qqbek Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 21:42
          vogon.jeltz napisał:

> Nie polecam. Zepsuć się może wszystko w każdej chwili, przeważnie pierdoły, ale
          > wkurwiające. Poza tym prowadzi się zdecydowanie słabo przy dużych prędkościach
          > .

No moje marzenia tak traktować?
          Jechałem ze dwa razy za kierownicą, inna sprawa, że podmiejsko, a nie na trasie i źle nie było.
          Inna sprawa, że kuzynostwo sprzedało go po drugiej awarii niesławnego ręcznego :P
          • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 09:30
            > Inna sprawa, że kuzynostwo sprzedało go po
            > drugiej awarii niesławnego ręcznego

U mnie, o dziwo, ręczny działał bd zarzutu, tak samo karta bezkluczykowa nigdy nie padła. Z Wielkiej Trójcy w Scenicu zdechły mi tylko zegary.

Ale za to miałem cała masę różnych innych upoerdliwości. Moja "ulubiona": czujnik ABS. On jest zamocowany do takiej blaszanej osłony tarczy hamulcowej. Tylko ze ta osłona jest stale narażona na skrajnie niekorzystne warunki (z jednej strony rozgrzana tarcza, z drugiej wilgoć i syf z drogi) i gnije. A jak zgnije, to czujnik wylata. Osłonę można oczywiście zmienić, ale jak na taką pierdołę jest to w chuj roboty, bo trzeba rozpinać całe zawieszenie i w zasadzie zrzucać zwrotnicę. Koniec końców wkleiłem ścierwo w to, co pozostało z gniazda, przy pomocy silikonu wysokotemperaturowego i tak jeździł do swej śmierci.
      • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 22:04
        Do dychy?
        PuG 406 Coupe
        ---
        Dlugo chciałem ten model. Nie kupiłem bo dzieci, bo wyjazdy, bo trzeba było być rozsądnym... Ale to zajebista fura, na peeno nie w aż tak niskich budżetach...

Moim pierwszym autem była Syrena 103. Tak, ta z jednym zamkiem po stronie pasażera :-))
        • qqbek Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 00:08
          jeepwdyzlu napisał:

> Dlugo chciałem ten model. Nie kupiłem bo dzieci, bo wyjazdy, bo trzeba było być
          > rozsądnym... Ale to zajebista fura, na peeno nie w aż tak niskich budżetach..
          > .

Szwagra raz (ze dwa lata temu) gość w SUV-ie nie dostrzegł, jak akurat był wyprzedzany z prawej - lusterko i drzwi zrobił, na błotnik nie starczyło z OC sprawcy, więc są "ślady" - myślę, że jak będzie sprzedawał w końcu (on go już z 5 lat sprzedaje), to za mniej niż dychę.

> Moim pierwszym autem była Syrena 103. Tak, ta z jednym zamkiem po stronie pasaż
          > era :-))

Jeździłem 105Lux chwilę (tą z "wajchą" już w podłodze) i nic dobrego o tym wyrobie samochodopodobnym nie mogę powiedzieć, no może poza tym, że w porównaniu z maluchem była wygodna i do tego jeździła jeszcze.
    • kreinto Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 21:38
      jeepwdyzlu napisał:

> Wpisujcie czym jeżdzicie (budżet 10 tys) i czym chcielibyscie jeżdzić (budżet 1
      > 5 tys).
      Nie mam samochodu. Chciałbym mieć znów Daihatsu Trevis. Dopiero co o tym pisałem. Jestem w nim zakochany.
    • hukers Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 21:49
      No dobra na co dzień zadaję szyku białym Cinquecento (z kratką).
      Ale marzę o czerwonym Audi 80 (bez kratki).

• duze_a_male_d_duze_m Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 21:50
      Jak, vw, to czaję się na to ponad 30letnie białe Vento z przebiegiem 136tys.km z otomomoto.
    • marekggg Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 22:09
      ja mam taki na czterych kolkach, jedno zapasowe w bagazniku i szostym sie zmienia kierunek jazdy.
    • engine8t Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 23.01.25, 23:36
      Jezdze tym co chce i co ma sens ze wzgledu na wiek i styl zycia/ jazdy. Motocykla nie mam.

• bywalec.hoteli Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 00:31
      Łoplem Łastrą.
      • waga173 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 00:44
        bywalec.hoteli napisał:

> Łoplem Łastrą.

Łobzeniles siem z Łursulom?
        • bywalec.hoteli Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 00:51
          A marzę o Polonezie Caro Atu
          • engine8t Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 00:54
            bywalec.hoteli napisał:

> A marzę o Polonezie Caro Atu

A ja o Hondajet elite 2
          • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 07:29
            Ooo, Polonez Coupe to było to! Choć oczywiście nie ten budżet.
            • bywalec.hoteli Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 10:06
              Takie polonezy można było co tydzień wygrać w Kole Fortuny, piękna Magda Masny wówczas otwierała bagażnik auta a był on wypełniony czymś co tam sponsor dostarczył. Co ciekawe jak oglądałem to prawie cały czas wygrywali te auta. Kojarzę, że taki Polonez kosztował 250 milionów. Czyli dzisiejsze 25 tysięcy. A może tylko 25 milionów? Pamięta ktoś?
              • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 10:38
                > Takie polonezy można było co tydzień wygrać w Kole Fortuny

Coupe?
              • hrasier_2 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 10:53
                bywalec.hoteli napisał:

> Takie polonezy można było co tydzień wygrać w Kole Fortuny, piękna Magda Masny
                > wówczas otwierała bagażnik auta a był on wypełniony czymś co tam sponsor dostar
                > czył. Co ciekawe jak oglądałem to prawie cały czas wygrywali te auta. Kojarzę,
                > że taki Polonez kosztował 250 milionów. Czyli dzisiejsze 25 tysięcy. A może tyl
                > ko 25 milionów? Pamięta ktoś?
                Można se kupić było za bony w Pewex.
                • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 11:24
                  taki Polonez kosztował 250 milionów. Czyli dzisiejsze 25 tysięcy.
                  ---
                  Nir. Srednia.pensja to były 5 milionów. Czyli to było 50 srednich pensji. Dzis średnia pensja to zaniżając 6 tys zł - czyli ten polonez "kosztował" 300 tys zł. Taka była jego dostępność. To pokazuje też jaki zrobilismy skok od 1989...
                  • bywalec.hoteli Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 14:04
                    No a dzisiaj większe auto kosztuje 200k. Więc nie zrobiliśmy takiego skoku wcale dużego?
                    • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 14:34
                      Więc nie zrobiliśmy takiego skoku wcale dużego?
                      --
                      Dacia bigster dużawchuj a kosztuje 99.
            • qqbek Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 11:56
              vogon.jeltz napisał:

> Ooo, Polonez Coupe to było to! Choć oczywiście nie ten budżet.

Atu, o którym mówi bywalec, to ten z "doczepionym prezydentem" z tyłu - popełnili tego dziesiątki tysięcy i można nadal jakiś zmęczony życiem egzemplarz za kilka tysięcy kupić.
              Coupe widziałem kilka razy w życiu, na początku znajomości z moją małżonką, bo jej wuj wtedy jeszcze ściągniętym z Holandii Coupe jeździł.
              Teraz by dostał za niego majątek, niezależnie od stanu, wtedy (początek tego wieku) poszedł na żyletki.
    • galtomone Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 06:55
      Cholera... nie wiem...
      Za 10k jest jednak wybór spory.

Na pewno Toyota....

Rozum mówi Celica 1.8 (o ile to nie to 1.8 co żłopało olej) a le pewnie połączyłbym rozum z sercem i kupił coś obrzydliwego (jak Previa) z tej stajni czyli Camry Solara 😁😁

A za 15k to mi sie marzy Avensis kombi z 2.4 VVTi 170KM 😍 - ale pewnie skończyłoby się na czymś nowoczesnym, oszczędnym i rozsądnym typu Prius
      • hrasier_2 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 07:05
        Przecież nie o to tu biega. Najlepiej sobie kupić aeroplan i dla równowagi wziąć sobie wagę..
        ..
      • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 07:58
        Czemu Solara miałaby być obrzydliwa? Przecież to wygląda jak Pug 406, nad którym wszyscy się tu spuszczają, a jeździ pewnie lepiej.

Chciałem też napisać, że za 15k to żadnego Priusa nie kupisz, ale o dziwo kupisz. Na olx jest nawet jedna jedyneczka za niecałe 9k, to byłaby oryginalna zabawka.
        • galtomone Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 08:54
          Tak miedzy bogiem a prawda, to najbardziej chciałbym Previe I.

W wersji supercharged (160KM) + stałe 4x4 (w środku kapitany + lodóweczka (och jakie to fajne było w lecie w trasie).

Waham sie tylko czy drugi otwierany dach (se można było stać w czasie jazdy) czy dodatkowy system nawiewu drugie rzędu siedzeń (bo albo/albo).

Kurde, nie ma (i juz nie bedzie) fajniejszego auta.
          • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 09:13
            > Kurde, nie ma (i juz nie bedzie) fajniejszego auta

Hyundai Staria 4wd 7-seater.

Jest nawet lodóweczka - akcesoryjna, ale OEM:
            www.hyundai.com/au/en/owning/accessories/staria-load/interior/c0a70aph25-portable-25l-fridge-freezer
            • galtomone Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 09:45
              vogon.jeltz napisał:

> > Kurde, nie ma (i juz nie bedzie) fajniejszego auta
              >
              > Hyundai Staria 4wd 7-seater.
              >
              > Jest nawet lodóweczka - akcesoryjna, ale OEM:
              > www.hyundai.com/au/en/owning/accessories/staria-load/interior/c0a70aph25-portable-25l-fridge-freezer

W PL też jest w ofercie (a podobno tylko SUV i Corssover...) i do tego hybryda.
              Ale nie ma 4x4 :-(

www.hyundai.com/pl/pl/modele/nowa-staria-hybrid.html
              Fajne... ale jednak Previa z silnikiem w podłodze lepiej po zakrętach jeżdzi na pewno 😁.

Poza tym ma być za 15k +/- a nie ponad 250k
              • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 09:59
                > Ale nie ma 4x4 :-(

Bo hybrydy nie ma z napędem na 4. Jak chcesz 4WD to musisz poszukać diesla (z używek albo "leżaków magazynowych") ewentualnie ściągnąć 3.5 V6 z jakiegoś kraju, gdzie był oferowany.

> Poza tym ma być za 15k +/- a nie ponad 250k

Ale ja mówiłem ogólnie co jest przynajmniej porównywalne do Previi 1. Jasne, że za 15k nie ma nic. Ale za 15k to i "Jajeczka" 4WD z superchargerem w dobrym stanie nie kupisz.
                • galtomone Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 13:48
                  vogon.jeltz napisał:

> > Ale nie ma 4x4 :-(
                  >
                  > Bo hybrydy nie ma z napędem na 4.

Wiem.. u Toyoty są...

> > Poza tym ma być za 15k +/- a nie ponad 250k
                  >
                  > Ale ja mówiłem ogólnie co jest przynajmniej porównywalne do Previi 1.

Eeee... to bez brawury. Do Previi 1 porównywalna jest tylko Previa 2 i 3 (ale to juz nie to...) oraz Eminy i Estimy 😁😁😁.

Potem jest dłuuugo nic ewentualnie z ciekawych Hyundai H1....

Staria jeszcze za mloda - ale ma potenciał ;-)

> Ale za 15k to i "Jajeczka" 4WD z superchargerem w dobrym st
                  > anie nie kupisz.

Ale jestem już blisko ceny zakupu...

Gorzej znaleźc. U nas bez szans. Previe 4x4 ze Szwacjarii były tylko w opcji manual i bez SC - pozostaja USA i Kanada.

Z Kanady latwiej trafic, ale bardziej zgnite.

Ideolo to byloby cos takiego z Californi sprowadzić.
          • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 10:32
            Tak miedzy bogiem a prawda, to najbardziej chciałbym Previe I.

W wersji supercharged (160KM) + stałe 4x4 (w środku kapitany + lodóweczka (och jakie to fajne było w lecie w trasie).

Waham sie tylko czy drugi otwierany dach (se można było stać w czasie jazdy) czy dodatkowy system nawiewu drugie rzędu siedzeń (bo albo/albo).

Kurde, nie ma (i juz nie bedzie) fajniejszego auta.
            ----
            Galtom... Są.
            Honda Odyssey.
            3,5 litra, bajecznie wygodny. Wiem bo wypożyczałem go w Stanach. Nawet sie wahałem czy sobie nie ściągnąć do Europy. I kto wie, może jeszcze to zrobię, to dostepne finansowo jest praktycznie dla każdego... A mało jest pojazdów równie wygodnych w trasie. Może limuzyna POTUSa.

Jeep
            • galtomone Pleaseeee!!!!! Nooooooo!!!!! 24.01.25, 15:42
              jeepwdyzlu napisał:

> Tak miedzy bogiem a prawda, to najbardziej chciałbym Previe I.
              >
              > W wersji supercharged (160KM) + stałe 4x4 (w środku kapitany + lodóweczka (och
              > jakie to fajne było w lecie w trasie).
              >
              > Waham sie tylko czy drugi otwierany dach (se można było stać w czasie jazdy) cz
              > y dodatkowy system nawiewu drugie rzędu siedzeń (bo albo/albo).
              >
              >
              > Kurde, nie ma (i juz nie bedzie) fajniejszego auta.
              > ----
              > Galtom... Są.
              > Honda Odyssey.

Taaaa... Chyba KURWA żartujesz? 😂😁😂

• tiges_wiz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 09:24
      Moje są wpisane.
      Córka jeździ oplem a ja lancią

reszta to co było
      '75 Polski Fiat 125p 1.3, '91 Ford Sierra 1.6CVH, '84 Ford Granada 2.3V6, '92 Ford Sierra 2.0 DOHC N9E, '93 Ford Sierra 2.0 DOHC N9A, '00 Lancia Kappa 2.4 TDs, '96 Daewoo Espero 1.8, '98 Daewoo Nubira 2.0 CDX, '01 Ford Mondeo 2.0, '00 Opel Vectra 1.8, '04 Lancia Lybra 2.4 JTD
      • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 09:42
        O, masz Lybrę. I to w mocniejszej wersji (pewnie z topowym wyposażeniem?). Kiedyś strrrasznie mi się to auto podobało i bardzo chciałem takie mieć, w kombiaku. W sumie nawet teraz do rozważenia w proponowanym budżecie.
        • trypel Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 10:20
          O lybra jest super. Tak jak ostatnio Scorpio. Też mi się podoba po latach
          • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 11:56
            Obie generacje Scorpio są bardzo spoko. Mam kumpla, który chorował na to auto i miał jedynkę i dwójkę. To było ze 20 lat temu (jak miał MK1) więc sobie wyobraź, jaki to wtedy był kosmos.
            • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 12:43
              Obie generacje Scorpio są bardzo spoko. Mam kumpla, który chorował na to auto i miał jedynkę i dwójkę. To było ze 20 lat temu (jak miał MK1) więc sobie wyobraź, jaki to wtedy był kosmos.
              ---
              Jechałem pierwszym scorpio jak pasażer z 400 km w 1991 roku... Ale to było niesamowicie efektowne i nowoczesne auto.... A jak wyciszone. I glośniki było ich chyba z sześć a na pewno cztery... I Sting z kasety... Się żyło kolorowo...
        • tiges_wiz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 10:40
          Prawie topowa. To chyba intensa jest. I właśnie kombi.
          • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 11:05
            Gratulacje! Niech służy jak najdłużej. Takich już nie robią.
            • tiges_wiz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 11:06
              www.bozhdynsky.com/cars/lancia-lybra/ss-intensa/ po tym co tu człowiek napisał, to wyposażenie się zgadza. Po obręczach też można je podobno rozpoznawać i też tu są takie same.
              • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 11:16
                Intensa i Emblema to były najwyższe wersje wyposażeniowe, ale już nie pamiętam, która była wyżej.
                • tiges_wiz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 11:33
                  Chyba Emblema, bo tam jeszcze ksenony są i pełna skóra. Moja ma po za serię nawigację i telefon, ale to już 3G i nie działa raczej ;) Nawigacja jest z 2006 roku, ale też tylko Europa Zachodnia. Więc się nie ma o co szarpać ;)
                  • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 11:54
                    > Chyba Emblema, bo tam jeszcze ksenony są i pełna skóra.

Akurat półskóra z Intensy bardziej mi się podobała. A tempomat masz? Bo to prawdziwa rzadkość była.

> Nawigacja jest z 2006 roku, ale też tylko Europa Zachodnia. Więc się nie ma o co szarpać

Aż sprawdziłem z ciekawości, czy na znanym chińskim portalu sprzedażowym jest jakieś aftermarketowe radio z Androidem do Lybry. Nie ma, niestety...
                    • tiges_wiz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 12:37
                      Tak, mi też te fotele bardziej odpowiadają, bo akurat lubię alkantarę :) Nie mam tempomatu. Co do radia, to tam jest chyba 200W wzmacniacz z subwooferem, to ciężko zrobić tani zamiennik ;)
                      • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 12:46
                        Nie mam tempomatu
                        ----
                        Samochód musi mieć dwa ficzery: klimę. I tempomat.
                        Nawet w DDR to wiedzieli - trabanty 601 miały tempomaty. Takie cięgno do blokowania linki gazu
                        • qqbek Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 14:08
                          jeepwdyzlu napisał:

> Samochód musi mieć dwa ficzery: klimę. I tempomat.
                          > Nawet w DDR to wiedzieli - trabanty 601 miały tempomaty. Takie cięgno do blokow
                          > ania linki gazu

Ale Trabant miał co najwyżej socrealistyczny klimat, a nie klimę :-)
                          Koleżanka z klasy miała 601, jakie to było toporne... jak się potem przejechałem trapolo, to stwierdziłem, że klimat zdechł.
                          Z drugiej strony, w trakcie jednej z wycieczek do Kazimierza Dolnego przekonałem się, że cewkę zapłonową z trampka można było bez problemu wpiąć (tylko wpiąć, bo włożyć już nie - większa była) w Warczyburga 353 i przywrócić mu "gar" do życia - tak więc ta toporność miała też swoje zalety - dawało się "zrobić" samodzielnie, na "szybko" (póki skarpet było jeszcze na drodze dużo, to widywało się na poboczach podniesione na tym "co się znalazło", w trakcie wymiany półosi, albo innego newralgicznego elementu).
                        • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 14:16
                          > Samochód musi mieć dwa ficzery: klimę. I tempomat.

Trzy. Jeszcze automatyczną skrzynię. Cała reszta jest mi niepotrzebna.
                          • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 14:32
                            Trzy. Jeszcze automatyczną skrzynię.
                            ---
                            Myślałem że to oczywiste. Jak wycieraczki. Bez automatu auto to zabawka dla sportowców...
                            • trypel Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 15:11
                              Dwa tyg temu w firmie pojawiło się auto do sprzedania. Idealne dla mojej żony, automat, benzyna ponad 250 Km, napęd na 4 kolo, zajebista cena przy małym przebiegu.
                              Znajomi do dzisiaj nie mogą zrozumieć dlaczego go nie wzięliśmy, ale jak wziąć auto które nie ma tempomatu i grzanego tyłka :)
                              Z drugiej strony zachodzę w głowę jak w marcu premium można było te 7 lat temu zamówić auto za ponad 200 tys bez tych dwóch rzeczy.
                              • qqbek Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 17:39
                                trypel napisał:

> Z drugiej strony zachodzę w głowę jak w marcu premium można było te 7 lat temu
                                > zamówić auto za ponad 200 tys bez tych dwóch rzeczy.

Oni tak serio?
                                Nawet up ma grzane taborety, a Jerychońska grzanie grabek nawet :)
                                A im daleko do "marek premium" 🤣
                              • waga173 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 18:58
                                Ten grzany tylek to jest absolutnie niezbedny w lecie. Wtedy pracuje w obiegu zamknietym. Na skutek grzania prezydent sie poci, po czym na skutek grzania sie suszy, poci, suszy, poci, suszy, az do zimy kiedy mata grzewcza sie zepsuje i w ASO bedzie nowa na wiosne.
                              • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 19:20
                                > ale jak wziąć auto które nie ma tempomatu i grzanego tyłka

Parę razy w życiu jechałem samochodem z grzaniem prezydenta. Zimą. Nie zrobilo mi to w ogóle, a lubię mieć.w zimie gorąco w aucie.
                                • trypel Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 19:27
                                  Ja odwrotnie, zbyt gorąco mnie usypia, więc w.zimie 19-20 max ale prezydent na 3 stopniu (w mercedesie niestety się po chwili wyłącza na 2 stopien)
                                  • qqbek Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 20:05
                                    trypel napisał:

> Ja odwrotnie, zbyt gorąco mnie usypia, więc w.zimie 19-20 max ale prezydent na
                                    > 3 stopniu (w mercedesie niestety się po chwili wyłącza na 2 stopien)

To spiseq!
                                    U mnie w Jerychońskiej też po chwili się robi 2. z 3!
                                    Ani w Golfie, ani w X5, ani nawet w Pug-u tak się nie działo, grzało do "wiwatu", aż sam wyłączyłem/zredukowałem.
                                    • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 25.01.25, 12:13
                                      To spiseq!
                                      U mnie w Jerychońskiej też po chwili się robi 2. z 3!
                                      -
                                      • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 25.01.25, 12:19
                                        > Kupujcie lexy.
                                        > Tu grzeje trójeczka aż jaja sie zrobią na twardo....

Jest coś takiego w japońskich samochodach, że ułatwiają życie kierowcy, ale nie udają, że są od niego mądrzejsze.
                        • loyezoo Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 17:32
                          Miałem 3 trabanty. Żaden nie posiadał nic do blokowania linki gazu.
                          A co do trabanta, to mogę jeździć...ale tym:)
                          www.youtube.com/watch?v=ksQX7ifu7Kg
          • trypel Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 11:16
            Piękna. Gratulacje. Zazdro :)
            • tiges_wiz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 25.01.25, 12:30
              Opel też jest w ciekawej wersji. Niezardzewiały, co już jest sukcesem. 2000 Edition z obniżonym fabrycznie zawieszeniem, klimą, pakietem nakładek, siedzeniami połkubełkowymi, kolorem british green racing i też powoli kandydat na youngtimera.
    • bolo2002 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 09:28
      No to sie zgadza-wypucowałem moją Kię- i postawiłem przed domem a przez okno zaproponowałem domownikom popatrzeć na ... mój " nowy" samochód-czytaj prawie 19-to letni. Tak wyglada jak nówka- . Chyba sie zawezmę i pokażę zdjęcia niedowiarkom . Co ciekawe-emisja CO2 w tym starociu jest znacznie niższa niz w dzisiejszych pieknych i drogich SUV-ach. Tylko 129 g/km a u SUV-a - 176 g/CO2/km. No to ten stary diesel jest bardziej eco przecież. No i nie wiem co jest grane- bo on nie chce sie zepsuć. Kiedyś ceratę robili z dobrych materiałów .
      • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 09:43
        Jak się na nią jeszcze parę razy spuścisz, to przepoleruj ją swoim nasieniem. Podobno czyni cuda.
        • hrasier_2 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 11:22
          vogon.jeltz napisał:

> Jak się na nią jeszcze parę razy spuścisz, to przepoleruj ją swoim nasieniem. P
          > odobno czyni cuda.
          Coraz bardziej na tym forum się pogrążasz. Zrobiłeś się takim psychofanem jego. Dał byś sobie czasami spokój. Ale nie musisz umoczyć dzióba u niego.
          • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 11:48
            > Coraz bardziej na tym forum się pogrążasz.

Nie ty o tym decydujesz, taniucha.

> Zrobiłeś się takim psychofanem jego.

Tęsknisz, żeby ktoś został twoim i dlatego się nieustannie wpierdalasz? Sorry, no banana.
            • hukers Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 12:49
              vogon.jeltz napisał:

> > Coraz bardziej na tym forum się pogrążasz.
              >
              > Nie ty o tym decydujesz, taniucha.
              >
              > > Zrobiłeś się takim psychofanem jego.
              >
              > Tęsknisz, żeby ktoś został twoim i dlatego się nieustannie wpierdalasz? Sorry,
              > no banana.

Tani wpierdala się nieustannie pod Twoje wpisy ponieważ jesteś jedyną osobą na forum, która mu odpowiada.
              W pewnym sensie nagradzasz go dając mu namiastkę konwersacji.
              Nie jest to jednak dobra metoda, ponieważ na pewno każdą Twoją odpowiedź przesyła do moderacji, jako niezgodną z netykietą i wkrótce zapewne Cię tu zbanują (podobnie jak kiedyś Quubka).
              A szkoda by było, bo ostatnio forum wyraźnie ożyło, przy Twoim wydatnym udziale.
              Zresztą tani ma tu niezagrożoną pozycję największego idioty na forum, więc te wpisy niewiele wnoszą w temacie.
              • waga173 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 13:00
                5 lat temu napisalem i kilka razy sam siebie cytowalem az Qubek stwierdzil ze juz wystarczy no to przestalem. Ale nie moge sie powstrzymac i moja "diagnoze" jeszcze raz przypomne:

Futrzasty debil nie jest az taki rzadki. U nas na podworku byla niejaka Hanka Wojcik, ktora seplenila, byla piegowata i ruda, ale przede wszystkim glupia. Koniecznie chciala sie dostac do bandy podworkowej ale sie z niej nasmiewalismy. Wiec wymyslila sobie ze przez to ze banda sie z niej nasmiewa to jest... czescia tej bandy! Dostarczala wiec pozywke do tego zeby czlonkowie bandy do niej sie odzywali, smiejac sie z niej, opluwajac ja, a ona dalej swoje, bo banda o niej mowila czyli cel byl osiagniety. Az raz taki Dyziek chcial jej zabrac skakanke...
                Zeby kontynuowac ktos musi mnie poprosic.

No dobra, dokoncze. Dyziek nie mogl jej wyrwac tej skakanki wiec Hanke napierdalal druga reka w ktorej trzymal luk zrobiony z kija debowego. Czym bardziej ja napierdalal tym mocniej ona trzymala skakanke. Dopiero po latach dotarlo do mnie ze ona ta skakanke tak trzymala, bo czym mocniej Dyziek ja napierdalal tym ona to bardziej lubila, jak nasz tu Misio.
                • jeepwdyzlu Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 13:25
                  No dobra, dokoncze. Dyziek nie mogl jej wyrwac tej skakanki wiec Hanke napierdalal druga reka w ktorej trzymal luk zrobiony z kija debowego. Czym bardziej ja napierdalal tym mocniej ona trzymala skakanke. Dopiero po latach dotarlo do mnie ze ona ta skakanke tak trzymala, bo czym mocniej Dyziek ja napierdalal tym ona to bardziej lubila, jak nasz tu Misio.
                  ---
                  Wzruszyła mnie ta historia... Przełykam łzy...
                  • waga173 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 14:58
                    jeepwdyzlu napisał:

> Wzruszyła mnie ta historia... Przełykam łzy...

Ale to prawda. Zabawki robilismy sobie sami, luk z kija i sznurka :)
              • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 14:18
                > Tani wpierdala się nieustannie pod Twoje
                > wpisy ponieważ jesteś jedyną osobą na
                > forum, która mu odpowiada.

Stu. Pszprszm, już nie będę.
              • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 14:19
                > Tani wpierdala się nieustannie pod Twoje
                > wpisy ponieważ jesteś jedyną osobą na
                > forum, która mu odpowiada.

Sru. Pszprszm, już nie będę.
      • hrasier_2 Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 10:55
        bolo2002 napisał:

> No to sie zgadza-wypucowałem moją Kię- i postawiłem przed domem a przez okno za
        > proponowałem domownikom popatrzeć na ... mój " nowy" samochód-czytaj prawie 19
        > -to letni. Tak wyglada jak nówka- . Chyba sie zawezmę i pokażę zdjęcia niedowia
        > rkom . Co ciekawe-emisja CO2 w tym starociu jest znacznie niższa niz w dzisiejs
        > zych pieknych i drogich SUV-ach. Tylko 129 g/km a u SUV-a - 176 g/CO2/km. No to
        > ten stary diesel jest bardziej eco przecież. No i nie wiem co jest grane- bo o
        > n nie chce sie zepsuć. Kiedyś ceratę robili z dobrych materiałów .
        Bez foty się nie liczy Bolo.
    • skitenis Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 24.01.25, 12:31
      W okolicach 15 mam dwa:
      -poniżej15- przezajebiaszcze czerwone (najszybsze) trzydrzwiowe ( to sportowe ) suzi swift ( na spółkę z synem),
      - trochę powyżej 15 - łopel astral h, ze ściąganym dachem, co się zowie tłin top
    • pffpffpff Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 25.01.25, 12:24
      Chciałabym Tarpana.
      • vogon.jeltz Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 25.01.25, 12:41
        A miałabyś dość siły, żeby to prowadzić?
        • pffpffpff Re: No dobra, jakie naprawdę macie samochody? 25.01.25, 12:45
          Potrzymaj mi piwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka