20.03.25, 20:08

Tak się zastanawiam czy kupić.
Znam się co prawda na tym jak świnia na grzmocie ale jak sądzę nawet ja coś tam, coś tam z tego wywnioskuję.
Coś do 200pln. Na droższe nawet jak stać to sensu nie ma.
Wyjaśnijcie, że;
1. W ogóle nie ma sensu.
2. Sens jest ale nie w moim przypadku.
3. Warto zainwestować.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: OBD2 20.03.25, 20:22
      Jak do prostej diagnostyki błędów silnika, to kup sobie "gwizdek" z BT za kilkanaście złotych (na układzie ELM237) i zainstaluj jakąś darmową apkę w telefonie.
      Jak szukasz czegoś bardziej skomplikowanego, co odczyta po magistrali CAN też inne układy, to nie zwracaj uwagi na cenę, tylko na listę obsługiwanych pojazdów i ich roczników i kup coś, co najbardziej będzie pasować do twojego.
    • vogon.jeltz Re: OBD2 20.03.25, 20:25
      W sensie że wtyczkę do podłączenia się do złącza OBD2? Polecam vLinker FD+, powinien kosztować właśnie coś w granicach 2 stów. Do tego Car Scanner na telefonie i możesz poustawiać sobie mnóstwo rzeczy, zrobić diagnostykę, skasować błędy. Bez obaw, wywnioskujesz.
    • trypel Re: OBD2 20.03.25, 20:26
      Mam jakiś za 50 czy 70. Dziala super. Ważne żeby bt bo na wifi mam ten sam i bez przerwy rwał.
      Warto mieć. I warto mieć w aucie.
      Jak z kołem zapasowym :)
    • bigimax4444 Re: OBD2 20.03.25, 20:28
      Warto
    • engine8t Re: OBD2 20.03.25, 20:31
      Pytanie #1
      - Po co ci to? Tzn jak masz zamiar z tego korzystac?

Ja zawsze mialem wiec dla mnie to jak miernk V/A
      Uwazam ze przydatne narzedzie
    • kreinto Re: OBD2 20.03.25, 21:30
      donvito52 napisał:

> Wyjaśnijcie, że;
      > 1. W ogóle nie ma sensu.
      > 2. Sens jest ale nie w moim przypadku.
      > 3. Warto zainwestować.
      Dobrze mieć. Przynajmniej jakiś firmowy BT. Polecam V-Linker MC bo chyba że wszystkimi autami się łączy i że wszystkimi sterownikami. Jest autoryzowany przez różne firmowe apki.
      Do tego darmowa apka MotorData i łączysz się że wszystkimi sterownikami. Jeśli będziesz chciał opisy bardziej wyszukanych błędów to trzeba dokupić płatną wtyczkę dla marki aut, którą potrzebujesz.
      Na co dzień nieprzydatne ale zdarza się, że trzeba coś odczytać/skasować.
    • hrasier_2 Re: OBD2 20.03.25, 21:31
      A do czego to. W Dubaju latają juz na motocyklach. Firma Maviator też stworzyła pierwszy w Europie i drugi na świecie latający motocykl. Maszyna ta ma służyć do rekreacji lotniczej ale potencjalnie może to być rozwiązanie przydatne dla służb i wojska. I ale kicha blada. Bo w Polsce nie ma inwestorów i trzeba spieprzać zagranicę, a najlepiej daleko za Europę. Dalej wklejaj te osiem gwiazdek. I ucz się niemieckiego bo to będzie drugi narodowy. crowdnews.pl/wiadomosci/od-lotnych-obietnic-do-ciszy-po-emisji-co-dalej-z-maviator-group/
    • bolo2002 Re: OBD2 21.03.25, 08:56
      Odpowiadam- OBD2 zupełnie nie ma sensu-szkoda kasy. Próbowałem- to lipa!
      • vogon.jeltz Re: OBD2 21.03.25, 10:32
        Ja rozumiem, że w Ładzie nie podłączysz, ale czyżby Cerata była też aż tak prymitywna, że nie ma nawet złącza diagnostycznego?
        • qqbek Re: OBD2 21.03.25, 11:14
          vogon.jeltz napisał:

> Ja rozumiem, że w Ładzie nie podłączysz, ale czyżby Cerata była też aż tak prym
          > itywna, że nie ma nawet złącza diagnostycznego?

W Ładzie nie komunikuje się z tym drugim gaźnikiem, dlatego zaniża odczyty spalania ;-)
          A Cerata nie ma filtra DPF, więc jest tak nowoczesna, że dane o zużyciu i laniu wtryskiwaczy przesyła bezpośrednio do chmury, do diagnostyki nie jest potrzebny żaden interfejs.
        • hrasier_2 Re: OBD2 21.03.25, 14:34
          vogon.jeltz napisał:

> Ja rozumiem, że w Ładzie nie podłączysz, ale czyżby Cerata była też aż tak prym
          > itywna, że nie ma nawet złącza diagnostycznego?
          Pochwal się jakim autem się bujasz?
        • bolo2002 Re: OBD2 22.03.25, 09:10
          Cerata ma wszystko-ale nie wpadłeś na to, że ja OBD testowałem dużo wcześniej w innym samochodzie. Bo pewnie nie wiesz, ze teraz jeżdzę 32-gim wózkiem! Na dodatek moja stara cerata ma wyposażenie lepsze niz wiele modeli Mercedesów! Jak nie wierzysz- to mogę Ci niedowiarku- wyliczyc wyposażenie- jest ogromne. Np. mam system oszczędzania akumulatora fabryczny- Mercedesy z tego okresu nie maja i dzisiejsze tez nie. I dlatego pierwszy akumulator -fabryczny z Korei-chodził 14 lat!!!!!! Pokaz mi taki drugi samochód-niedowiarku.Teraz nowy akumulator chodzi juz 5 lat bez problemów.
          • vogon.jeltz Re: OBD2 22.03.25, 13:20
            > Cerata ma wszystko-ale nie wpadłeś na to, że ja OBD testowałem dużo wcześniej w innym
            > samochodzie.

Co to w ogóle znaczy "testowałem OBD"?

> Na dodatek moja stara cerata ma wyposażenie lepsze niz wiele modeli Mercedesów!
            > Jak nie wierzysz- to mogę Ci niedowiarku- wyliczyc wyposażenie

Ależ oczywiście, że wierzę. Akurat co jak co, ale Mercedesy i BMW zawsze można było zamówić w dowolnej wersji wyposażenia, od "totalny golas" do "full wypas". Jak weźmiesz Mercedesa Balerona w podstawowej wersji z korbotronikiem, to na pewno twoja Cerata będzie miała lepsze wyposażenie. Tylko co z tego, Mietek i tak jest 10x fajniejszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka