donaldte 10.06.25, 13:00 Engine co tam się wyrabia? Trump jest silny i ma rację wysyłając Gwardię. Nie ma tolerancji dla dzikusów rzucającymi kamieniami w radiowozy i podpalającymi samochody. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vogon.jeltz Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 13:12 > Nie ma tolerancji dla dzikusów rzucającymi kamieniami w radiowozy Rzekł tow. gen. Kiszczak wysyłając ZOMO na górników w KWK Wujek. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 13:18 Trochę wstyd takie porównanie ukręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 13:23 Bo? Kto jest "dzikusem", a kto "stoi na straży porządku" jest zawsze względne. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 13:27 Nie jest względne. Ktoś kto rzuca kamieniem w radiowóz i podpala samochody to dzikus. Nawet jeśli ma swoje racje. Niech je wyraża w inny sposób bardziej pokojowy. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 14:23 > Nie jest względne. Ktoś kto rzuca kamieniem w radiowóz i podpala samochody to dzikus. > Nawet jeśli ma swoje racje. Niech je wyraża w inny sposób bardziej pokojowy. Słusznie. Ci kolesie, co zburzyli Bastylię to dzikusy były. Albo ci drudzy, co trochę wcześniej wywalili w Bostonie do oceanu ładunek herbaty - przecież to była czyjaś własność, do cholery! Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 15:15 To może od początku choć jak mniemam wyznawcy Trumpa zastosują mechanizm wyparcia. Więc tak, administracja Trumpa zaczęła robić łapanki, z kraju deportowano nawet osoby które tam legalnie przebywały bo takie widzimi się mieli urzędnicy. Ludzie zaczęli pokojowo protestować, policja nic nie miała do protestów, ale Trump stwierdził, że teraz to ja wam pokażę i na pokojowe protesty wysłał gwardię narodową. To spowodowało, że zamiast sytuacje wygasić, tylko ją zaogniło, a z pokojowych protestów, przerodziło się w zamieszki, a za chwilę to może być regularna bitwa partyzantów z wojskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 19:02 only_the_godfather napisał: > To może od początku choć jak mniemam wyznawcy Trumpa zastosują mechanizm wyparc > ia. Więc tak, administracja Trumpa zaczęła robić łapanki, z kraju deportowano n > awet osoby które tam legalnie przebywały bo takie widzimi się mieli urzędnicy. > Ludzie zaczęli pokojowo protestować, policja nic nie miała do protestów, ale Tr > ump stwierdził, że teraz to ja wam pokażę i na pokojowe protesty wysłał gwardię > narodową. To spowodowało, że zamiast sytuacje wygasić, tylko ją zaogniło, a z > pokojowych protestów, przerodziło się w zamieszki, a za chwilę to może być regu > larna bitwa partyzantów z wojskiem. > Usprawiedliwiasz bandytów tym że Donald wysłał wojsko? Sorry. Nie kupuje tego, bo według tej moralności jak kogoś coś zdenerwuje, coś mu się nie spodoba i zostanie sprowokowany to już mu wolno niszczyć palić i bić? Dziwna moralność. Ja przenigdy bym nie podpalił samochodu ani nie rzucił kamieniem choćby było sto powodów i przyjechała cała armia świata. Wystarczy nie łamać prawa i załatwić papiery to nie deportują. Jesteś w tym kraju to przestrzegaj prawa i zasad. Proste. Paląc samochody tylko pokazali światu, że Trump ma rację, że należy ich deportować bo są dziczą. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 19:03 Oczywiście nie wszyscy. Większość jest normalna i spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT/Miasto Aniołów płonie 11.06.25, 06:53 Czyli jesteś głupi i nie potrafisz czytać z zrozumieniem. Nowe, nie znałem. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 13.06.25, 23:05 only_the_godfather napisał: > To może od początku choć jak mniemam wyznawcy Trumpa zastosują mechanizm wyparc > ia. Więc tak, administracja Trumpa zaczęła robić łapanki, z kraju deportowano n > awet osoby które tam legalnie przebywały bo takie widzimi się mieli urzędnicy. > Ludzie zaczęli pokojowo protestować, policja nic nie miała do protestów, ale Tr > ump stwierdził, że teraz to ja wam pokażę i na pokojowe protesty wysłał gwardię > narodową. To spowodowało, że zamiast sytuacje wygasić, tylko ją zaogniło, a z > pokojowych protestów, przerodziło się w zamieszki, a za chwilę to może być regu > larna bitwa partyzantów z wojskiem. Nie jest tak jak to obrazują meRdia gównego ścieku, zwane też ścierwomediami. Audiatur et altera pars Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 13:23 Różnica jest taka że ZOMO strzelało ostrą aminicją a Gwardia kulami gumowymi i od gumowych kul nikt nie zginął. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 13:24 Dlatego porównanie do ZOMO jest nie na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 13:36 > Różnica jest taka że ZOMO strzelało ostrą aminicją a Gwardia kulami gumowymi > i od gumowych kul nikt nie zginął. Czy nie zginął - to się zobaczy. W poprzednich zamieszkach w LA zginęło 60 osób, w tym 10 zostało zabitych przez siły policyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 14:44 donaldte napisał: > Różnica jest taka że ZOMO strzelało ostrą aminicją a Gwardia kulami gumowymi i > od gumowych kul nikt nie zginął. Sprowadzają cię na manowce. Dobrze że wygrał Karol Nawrocki w Polsce. A komuna nie odeszła. Wiecznie żywa. Widzisz że kolesie z sympatią ją wspomnianą. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 13:24 Tak wyglądali górnicy z kopalni Wujek? A to płonące to czołgi zomowców? [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/lf/dh/hwai/k46dDrCafMEMKtXaX.jpg[/img] [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/lf/dh/hwai/Rb08bqqX6NiJXVLZX.jpg[/img] vogon.jeltz napisał: > > Nie ma tolerancji dla dzikusów rzucającymi kamieniami w radiowozy > > Rzekł tow. gen. Kiszczak wysyłając ZOMO na górników w KWK Wujek. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 13:25 [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/lf/dh/hwai/Rb08bqqX6NiJXVLZX.jpg[/img] [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/lf/dh/hwai/k46dDrCafMEMKtXaX.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 18:40 W kopalni Wujek to byla regularna bitwa, gornicy zostali zaatakowani i bardzo slusznie po prostu walczyli z ZOMO.... To nie tak, ze ZOMO zaatakowalo bezbronnych ludzi... Tyle ze ZOMO uzylo broni palnej i to rozstrzygnelo bitwe Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 13:42 > Tak wyglądali górnicy z kopalni Wujek? A to płonące to czołgi zomowców? Po pierwsze: ZOMO nie dysponowało czołgami, mieli do dyspozycji najwyżej bewupy. Czołgi, które wzięły udział w pacyfikacji kopalni Wujek, należały do LWP. Po drugie: myślisz, że pojazdy zomowców zostałyby oszczędzone, gdyby dotarli do nich górnicy z kilofami? Te obrazki dowodzą jedynie większej skuteczności ZOMO niż oddziałów policyjnych w LA, a i to tylko ze względu na wielkość obszaru objętego zamieszkami. Po trzecie: chodziło mi o to, że w przypadku tego rodzaj niepokojów społecznych władza - oprócz policji i wojska - zawsze chętnie sięga po argumenty z cyklu "dzikusy", "chuligani", ostatnio też "terroryści". KAŻDA władza. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 13:52 Ty naprawdę myslisz, że tu chodzi o czołgi czy SKOT-Y czy BWP? Biorąc po uwagę ilość nielegalsów we Włoszech, u ciebie niewiele brakuje do podobnych scen. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 14:07 > Biorąc po uwagę ilość nielegalsów Każda władza znajdzie sobie uzasadnienie, żeby sobie móc postrzelać do ludzi. Raz będą to "wichrzyciele", innym razem "chuligani", jeszcze innym "nielegalsi". Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 14:50 vogon.jeltz napisał: > Po trzecie: chodziło mi o to, że w przypadku tego rodzaj niepokojów społecznych > władza - oprócz policji i wojska - zawsze chętnie sięga po argumenty z cyklu " > dzikusy", "chuligani", ostatnio też "terroryści". KAŻDA władza. Słusznie! Bo jak nazwać kogoś kto podpala niczego niewinny przypadkowo stojący samochód na który jego właściciel ciężko pracował przez 10 lat w pocie czoła i spłonął w 10 minut tylko dlatego że zaparkował na ulicy na której jest protest a z tym wszystkim nie ma nic wspólnego? Dzicz , bandytyzm i terroryzm. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 15:04 Wiesz...tu nawet nie chodzi tylko o światopogląd i politykę. Jako fan i miłośnik motoryzacji, uważam, że niszczenie pięknych samochodów z duszą i tradycją jest zwyczajnie głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 17:24 donaldte napisał: > vogon.jeltz napisał: > > > > Po trzecie: chodziło mi o to, że w przypadku tego rodzaj niepokojów społe > cznych > > władza - oprócz policji i wojska - zawsze chętnie sięga po argumenty z c > yklu " > > dzikusy", "chuligani", ostatnio też "terroryści". KAŻDA władza. > > Słusznie! Bo jak nazwać kogoś kto podpala niczego niewinny przypadkowo stojący > samochód na który jego właściciel ciężko pracował przez 10 lat w pocie czoła i > spłonął w 10 minut tylko dlatego że zaparkował na ulicy na której jest protest > a z tym wszystkim nie ma nic wspólnego? Dzicz , bandytyzm i terroryzm. Niektórym się marzy III wojna światowa. A u nas w Polsce być albo nie być Probierza. Lub jak skręcić wybory. By znowu liczyć głosy. Republikanie i demokraci. Dobrze że już nie ma Kamali Harris. I jest Trump🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 13:38 > Nie ma tolerancji dla dzikusów rzucającymi kamieniami w radiowozy Rzekl towarzysz pierwszy sekretarz Gomulka wysylajac ZOMO na Uniwersytet Warszawski w marcu '68. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 17:04 marecky81 napisał(a): > To są studenci? Nie wiem bo ich nie znam. Po czym patrzac na czyjes zdjecie rozpoznac ze on jest studentem? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 20:19 marecky81 napisał(a): > To są studenci? > Jemu chyba chodzi o tego studenta, posiadacza zielonej karty, którego wysłano do obozu koncentracyjnego na Salwador, bo śmiał krytykować Izrael. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 10.06.25, 21:43 Ja wspomnialem o ZOMO i "zamieszkach studenckich" marca 68 a on sie pyta czy ci z LA to studenci, to nie wiedzialem czy Meksykanow nie mozna bic a studentow mozna czy odwrotnie czy o co w ogole mu chodzi. Moze to i studenci, jeden studiuje wytrzymalosc materialow (ten na samochodzie) a drugi studiuje mechanike lotu miekkoplatowca. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 To nie takie proste 10.06.25, 18:15 wiadomosci.onet.pl/politico/protesty-w-los-angeles-moga-eksplodowac-samospelniajaca-sie-przepowiednia/b0hdx7d Protestujacy maja swoje argumenty, a to, ze czesc z nich stosuje przemoc to juz inna sprawa..... W kazdym razie zdecydowana wiekszosc mieszkancow Kalifornii nie trawi trampka i sila ich sie nie zmusi do jego pokochania Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 12.06.25, 09:19 Dzisiejsze miasto aniołów-to sen o Ameryce, wielkiej Ameryce. Kalifornia płonie i miasto aniołów też. No to powiem wprost- na mojej wsi nic nie płonie i jest tak cudownie- że ja płonę . Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/Miasto Aniołów płonie 12.06.25, 22:12 bolo2002 napisał: > Dzisiejsze miasto aniołów-to sen o Ameryce, wielkiej Ameryce. Kalifornia płonie > i miasto aniołów też. No to powiem wprost- na mojej wsi nic nie płonie i jest > tak cudownie- że ja płonę . A poza wielkim imiastami zycie sie toczy normalnie www.youtube.com/watch?v=b1_RKu-ESCY Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/Miasto Aniołów płonie 12.06.25, 22:21 engine8t napisał: > bolo2002 napisał: > > > Dzisiejsze miasto aniołów-to sen o Ameryce, wielkiej Ameryce. Kalifornia > płonie > > i miasto aniołów też. No to powiem wprost- na mojej wsi nic nie płonie i > jest > > tak cudownie- że ja płonę . > > A poza wielkim imiastami zycie sie toczy normalnie > www.youtube.com/watch?v=b1_RKu-ESCY Dla tych co nie zalapuja o co w tej piosence chodzi to chodzi o to ze ameryka nie jest tak jak LA czy inne duze miasta gdzie zawieruhy saa na zamowienie " ale sprobujcie K przyjsc do nas do naszych malych miasteczek to wam pokazemy" Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT/Miasto Aniołów płonie 12.06.25, 11:03 A co tam się dokładnie dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT/Miasto Aniołów płonie 12.06.25, 14:46 bywalec.hoteli napisał: > A co tam się dokładnie dzieje? To się dzieje , że tam władza jest sprawcza i zajmuje się nielegalnymi migrantami. Łapie i deportuje. U nas ludzie sami pilnują granicy. www.facebook.com/share/v/15YjdnB4s9/ Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/Miasto Aniołów płonie 12.06.25, 22:16 bywalec.hoteli napisał: > A co tam się dokładnie dzieje? Ponizej masz link do dyskusji Zychowicza z Grzywaczewskim dosc dobrze oceniajaca cala systuacje - warto posluchac aby zrozumiec co sie dziej i skad sie to bieze A tu masz kilka linkow kto za tym stoi nlpc.org/featured-news/soros-taxpayer-funded-group-condemns-violent-crackdown-on-peaceful-los-angeles-protesters/ apnews.com/article/entertainment-religion-race-and-ethnicity-george-soros-black-lives-matter-3a8b5ed85cb845960e7388e2ea4ec4e5 www.washingtonexaminer.com/news/3437325/los-angeles-protesters-who-they-are/ Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/Miasto Aniołów płonie 12.06.25, 21:53 Tu masz dobre podsumwanie we jezyku Polskim i ocen prze Polskich dziennikarzy. youtu.be/PLdUhFrBiU8 O i potwierdzjaca to czego ja zrozumiec nie moge ze demokraci uwazaaj ze nie ma czegos takig jak nieleglana emigracja a wiec kazdyma przwo tu przyjechac czy li nie ma granic.. Pytanie czy panstwo bez granic to ciagle panstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/Miasto Aniołów płonie 12.06.25, 23:35 ty przyjechales legalnie i zostales legalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/Miasto Aniołów płonie 12.06.25, 23:44 marekggg napisał: > ty przyjechales legalnie i zostales legalnie? Z tego co pamiętam, to on spierniczał z Polski przez Austrię (zobowiązując się do powrotu - czego nie zrobił) i potem został zrekrutowany do emigracji do USA. A więc przyjechał do USA legalnie z punktu widzenia władz USA, a nielegalnie z punktu widzenia polskich władz. Pewnie ma obywatelstwo, a nie tylko zieloną kartę, a do tego białą/czerwoną cerę, więc nic mu nie grozi ze strony władz imigracyjnych, oni mają swoje szablony. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/Miasto Aniołów płonie 13.06.25, 02:01 qqbek napisał: > marekggg napisał: > > > ty przyjechales legalnie i zostales legalnie? > > Z tego co pamiętam, to on spierniczał z Polski przez Austrię (zobowiązując się > do powrotu - czego nie zrobił) i potem został zrekrutowany do emigracji do USA. > A więc przyjechał do USA legalnie z punktu widzenia władz USA, a nielegalnie z > punktu widzenia polskich władz. > Pewnie ma obywatelstwo, a nie tylko zieloną kartę, a do tego białą/czerwoną cer > ę, więc nic mu nie grozi ze strony władz imigracyjnych, oni mają swoje szablony > . > W Polsce nigdy nie bylo prawa zabraniajacego wyjazdu i nie wracania. Jedyna kara to bylo to ze pozniej nie chcieli dac paszportu. Czesi mowili ze jak nie worcili w czasie to mogli dostac kare wiezienia ..ale nie w PRL Co znaczy spierniczyl? Po prostu legalnie wyjecchalem z Polski, legalnie wjechalem do Austrii, tam dostlem status uchodzcy - tez leglanie i legalnie wyjechalem do USA. Przeszedlem normalne interview w ambasadzie i dostalem prawo emigracji do USA od konsula a zyczenia sukcesow i zapewnienie ze "dam sobie rade" od agenta CIA ktory mowil po Polsku i gadal ze mna na osobnosci jako ze mieszkalem w Legnicy :) Pobyt Staly czyli Zielona Karte w USA dostalem na lotnisku w NYC a po 5 latach obywatelstwo. Nowa ojczyzna praaktycznie do mnie nie dolozyla poniewaz po kilku miesiacach od przyjazdu praowalem w zawodzie i placilem podatki I to jest wlsciwy i legalny sposob Jakie to prawo Polskie zabrania emigracji? Gdyby to byo nielegalne to Polska dal by mi nowy Polski paszport biorac stary w ktorym byly pieczatki z podrozy emigracyjnej ? Ty to piszesz tak jakbym ja to uciekal nielegalnie przez granice a tu bym byl tylko "tak sobie" legalnym" i mnie tu toleruja ze wzgledu na cere Ale my wiemy co za tym pisaniem stoi. Tobie sie wydaje ze tylko ty odniosles w zyciu sukcesy a innym sie po prostu udalo psim swedem bo sobie nie zasluzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 13.06.25, 02:36 qqbek napisał: > marekggg napisał: > > > ty przyjechales legalnie i zostales legalnie? > > Z tego co pamiętam, to on spierniczał z Polski przez Austrię (zobowiązując się > do powrotu - czego nie zrobił) i potem został zrekrutowany do emigracji do USA. > A więc przyjechał do USA legalnie z punktu widzenia władz USA, a nielegalnie z > punktu widzenia polskich władz. > Pewnie ma obywatelstwo, a nie tylko zieloną kartę, a do tego białą/czerwoną cer > ę, więc nic mu nie grozi ze strony władz imigracyjnych, oni mają swoje szablony > . > Weź może głęboki oddech i przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś….tobie chyba już odp…w tej misji dojebania Ameryce. Tu jest takie określenie doskonale pasujące ‘pathetic’… no kurwa Engine został zdrajcą PRLu BO SIĘ NIE WYWIĄZAŁ Z POWROTU DO KOMUNY…Odjazd totalny kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/Miasto Aniołów płonie 13.06.25, 22:33 jackk3 napisał: > Weź może głęboki oddech i przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś….tobie chyba j > uż odp…w tej misji dojebania Ameryce. Tu jest takie określenie doskonale pasują > ce ‘pathetic’… no kurwa Engine został zdrajcą PRLu BO SIĘ NIE WYWIĄZAŁ Z POWROT > U DO KOMUNY…Odjazd totalny kolego. Ojczyzny sobie nie wybierasz, to fakt. Ale już to co podpisujesz - owszem. Tak więc - jaki odjazd totalny, skoro swój kraj rodzinny porzucił i pokazał mu "faka"? Moja rodzina (zresztą i ja też - byłem w RFN za "komuny") jeździła na "zachód" i jakoś zawsze wracała do PRL. Choć "lojalek" nikt raczej nie podpisywał w tym celu (dziadek, który latał wtedy nawet do Stanów i Australii nie musiał, rodziców już nie zmuszano). Engine podpisał, a potem sobie tym buzię wytarł. Ja jak coś podpisuję, to sobie potem tym buzi nie wycieram, a on raczył. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/Miasto Aniołów płonie 14.06.25, 01:50 qqbek napisał: > > Ojczyzny sobie nie wybierasz, to fakt. > Ale już to co podpisujesz - owszem. > Tak więc - jaki odjazd totalny, skoro swój kraj rodzinny porzucił i pokazał mu > "faka"? > Moja rodzina (zresztą i ja też - byłem w RFN za "komuny") jeździła na "zachód" > i jakoś zawsze wracała do PRL. Po co jezdzila? Bo ani ja ani moja rodzina nie jezdzila? >Choć "lojalek" nikt raczej nie podpisywał w tym > celu (dziadek, który latał wtedy nawet do Stanów i Australii nie musiał, rodzic > ów już nie zmuszano). A tu juz chyba sciemniasz bo rzaczej nikt ni jedzil tak sobie bez korzysci dla wydawcow paszportow. M in dlatego my nie jezdzilismy. > Engine podpisał, a potem sobie tym buzię wytarł. > Ja jak coś podpisuję, to sobie potem tym buzi nie wycieram, a on raczył. > O jakiej lojalce mowisz? Ty sobie buzie wycierasz nie tylko tym co podpisujesz ale tym czym sie wycierasz to chyba juz tak Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/Miasto Aniołów płonie 14.06.25, 22:00 engine8t napisał: > > Moja rodzina (zresztą i ja też - byłem w RFN za "komuny") jeździła na "za > chód" > > i jakoś zawsze wracała do PRL. > > Po co jezdzila? Bo ani ja ani moja rodzina nie jezdzila? Mama jest lingwlistką, więc studia, a po studiach po to, żeby "utrzymać kontakt z językiem". Zresztą miała "byłego z czasów studiów" w RFN, który zawsze chętnie służył zaproszeniami dla całej rodziny. > A tu juz chyba sciemniasz bo rzaczej nikt ni jedzil tak sobie bez korzysci dla > wydawcow paszportow. M in dlatego my nie jezdzilismy. Dziadek był "szycha" w jednym z największych zakładów przemysłowych PRL (jak już mu "przeszło" z inicjatywą prywatną, którą do późnych lat 50-tych próbował uskuteczniać, to - a wykształconym specjalistom wtedy było łatwo zrobić karierę - poszedł "w państwowe"). Latał do Stanów i Australii służbowo i nikt o nic go nie pytał. Paszport miał za PRL w domu, a nie na komisariacie MO. > > Engine podpisał, a potem sobie tym buzię wytarł. > > Ja jak coś podpisuję, to sobie potem tym buzi nie wycieram, a on raczył. > > > > O jakiej lojalce mowisz? > Ty sobie buzie wycierasz nie tylko tym co podpisujesz ale tym czym sie wycieras > z to chyba juz tak Czy ty widzisz, że sam sobie przeczysz w dwóch zdaniach? "rzaczej nikt ni jedzil tak sobie bez korzysci dla wydawcow paszportow" i "O jakiej lojalce mowisz?" Jeżeli zaś trzeba tobie termin "lojalka" wyjaśnić - to to, co SB podpisałeś, żeby móc wyjechać - że nie będziesz pluł na PRL, że wrócisz i gdybyś powziął jakieś ważne dla obronności kraju wiadomości, to się z nimi podzielisz. To jak? Podpisałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/Miasto Aniołów płonie 14.06.25, 22:28 qqbek napisał: > Mama jest lingwlistką, więc studia, a po studiach po to, żeby "utrzymać kontakt > z językiem". > Zresztą miała "byłego z czasów studiów" w RFN, który zawsze chętnie służył zapr > oszeniami dla całej rodziny. Taaa.. i dlatego dostawal apaszport dla siebie i rodziny..... Srali muchi bedzie wiosna > > Dziadek był "szycha" w jednym z największych zakładów przemysłowych PRL (jak ju > ż mu "przeszło" z inicjatywą prywatną, którą do późnych lat 50-tych próbował us > kuteczniać, to - a wykształconym specjalistom wtedy było łatwo zrobić karierę - > poszedł "w państwowe"). > Latał do Stanów i Australii służbowo i nikt o nic go nie pytał. > Paszport miał za PRL w domu, a nie na komisariacie MO. > A to juz wile wyjasnia. Praktycznier wszytko wyjasnia > > Czy ty widzisz, że sam sobie przeczysz w dwóch zdaniach? > "rzaczej nikt ni jedzil tak sobie bez korzysci dla wydawcow paszportow" > i > "O jakiej lojalce mowisz?" > > Jeżeli zaś trzeba tobie termin "lojalka" wyjaśnić - to to, co SB podpisałeś, że > by móc wyjechać - że nie będziesz pluł na PRL, że wrócisz i gdybyś powziął jaki > eś ważne dla obronności kraju wiadomości, to się z nimi podzielisz. > > To jak? > Podpisałeś? Ok naosze w szczgolach: Absolutnie niczego nie podpisywalem ani mi nikt niczego nie sugerowal. Zlozylem wniosek i zadzwonil do mnie do pracy SBek - nawet sie przedstawil ze zostal przydzielony do naszego zakladu (bo to bylo niecale 2 mies przedstanem wojennym) jedynie zapytal gdzie jade i dlaczego z cala rodzina? wiec mu nalgalem ze jedziemy do Jugslawiii pohandlowac bo mieszkanie dostalismy a nie mamy kasy na wykonczenie a potem do Watykanu aby nam nasz Polski Papiez dziecko poblogolawil. Ten tylko kiwnal palcem mowiac "Tylko zeby mi pan jakiegos numeru nie wywinal i worcil na czas." Jak orzyszedl czas na odebraanie wniosku to ja mu wtedy dalem butelke Stocka aby " podziekowac". Ten mowi "to jak tu schowam do szafy a wypijemy jak Pan wroci." Wiec ja na to "E tam , zbliza sie dzien Milicjanta wiec nie Pan na mnie nie czeka i wypije z kolegami" A potem zapytal czy jade do miast i czy go moge podrzucic na Stacje. - Sure.. No i jadac pyta co mam na handel....? I tu dalem czadu bo mowie ze jeszcze ni bo nie wiem co kupic.... A ten od razu pospieszyl z pomoca i zribil liste - wedki, brzeszczoty , hacele etc... i dal maniar gdzie kupic. I jeszcze mowi "niech pan jedzi eprzez Boboszow i w bagaznika na gorze polocxypaczke Marlboro to ulatwi kontrole. O K i ciezko tego pozalowalem ale nie o to chodzi. LOL Tak ze jedyny grzech na sumieniu ma ze go swiadomie oszukalem. A taki porzedny byl chlop. LOL Ale podejrzewam ze Ty podpisywales bo znasz szczegoly? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT/Miasto Aniołów płonie 14.06.25, 22:43 engine8t napisał: > Taaa.. i dlatego dostawal apaszport dla siebie i rodziny..... Srali muchi bed > zie wiosna Nie wiem, z tego co opowiada lojalkę musiała podpisać tylko przed pierwszym wyjazdem, na początku lat 70-tych. > A to juz wile wyjasnia. Praktycznier wszytko wyjasnia Właściwie to nic nie wyjaśnia. Z PZPR i roboty wywalili go w 1981, ale miał już wtedy uprawnienia do wykonywania wolnego zawodu i temu się poświęcił - zresztą ze sporymi sukcesami. Latał (a nawet raz pojechał) potem, czyli już po 1982, na handel do Turcji, RFN, Francji, Wielkiej Brytanii i nigdy paszportu nie zwracał. Miał "kiepełe" nie tylko do interesów, ale też do odpowiednich kontaktów towarzyskich zawsze i to właśnie może sporo wyjaśniać, a nie jakieś agenturalne powiązania. W IPN, jak opublikowano listę Wildsteina, śladu po nim nie było. Co do mamy - tata był bardzo, a to bardzo "styropianowy", więc może rzeczywiście decydowały wpływy jej ojca, bo sama na paszport szanse miałaby marne. Co najśmieszniejsze, ojciec też dużo podróżował, ale głównie po "demoludach" i RFN - bo pomimo solidarnościowego "bagażu" był dobrym specjalistą w swojej dziedzinie, a do tego mówił biegle po niemiecku (zresztą też potem "uciekł" w wolny zawód). > Ok naosze w szczgolach: > > Absolutnie niczego nie podpisywalem ani mi nikt niczego nie sugerowal. Srali muchy, będzie wiosna. Co do tego, co podpisywałem, a czego nie - ja niczego nie podpisywałem, bo jak w 1988 pierwszy raz jechałem do RFN to miałem 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/Miasto Aniołów płonie 15.06.25, 01:30 qqbek napisał: > > Absolutnie niczego nie podpisywalem ani mi nikt niczego nie sugerowal. > > Srali muchy, będzie wiosna. > Widzisz ty nie potrafisz myslec Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/Miasto Aniołów płonie 13.06.25, 02:01 marekggg napisał: > ty przyjechales legalnie i zostales legalnie? Oczywiscie. Na lotnisku dostalem pobyt staly. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 13.06.25, 02:48 engine8t napisał: > marekggg napisał: > > > ty przyjechales legalnie i zostales legalnie? > > Oczywiscie. Na lotnisku dostalem pobyt staly. Jedno jest pewne - Newsom jest skończony jeśli chodzi o jego kandydaturę na prezydenta. A miał wszystkie atrybutu i był wielka nadzieja lewactwa czyli Dems. Co za baran… Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/Miasto Aniołów płonie 13.06.25, 03:04 wow gratuluje, to lepiej niz za mamusi merkel. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT/Miasto Aniołów płonie 13.06.25, 03:14 marekggg napisał: > wow gratuluje, to lepiej niz za mamusi merkel. Lepiej posluchajcie tego... Poawoli wam swiat zrozumiec youtu.be/SpAf20rlF9E Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 13.06.25, 04:24 engine8t napisał: > marekggg napisał: > > > wow gratuluje, to lepiej niz za mamusi merkel. > > Lepiej posluchajcie tego... Poawoli wam swiat zrozumiec > youtu.be/SpAf20rlF9E Engine lepiej hokej oglądaj bo jest 3:3 i trzecia tercja nadchodzi… Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/Miasto Aniołów płonie 13.06.25, 23:32 Ostatnio to Edmonton zrobil niezla akcje na boisku :-) ale to jest hokej. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT/Miasto Aniołów płonie 13.06.25, 03:15 marekggg napisał: > wow gratuluje, to lepiej niz za mamusi merkel. To były zupełnie inne czasy lata 70-80 i emigracja z Europy wschodniej. Porównaj to do tej dziczy przeskakującej ogrodzenie graniczne. I nie mówię tylko o USA. Zobacz co się dzieje na tzw zachodzie. Czytałem ostatnio ze taka Irlandia ma dość i dochodzi do zamieszek antyimigracyjnych coraz częściej. Mają dość. To są protesty zwykłych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT/Miasto Aniołów płonie 13.06.25, 23:40 Wierze, ze tak jest i wcale sie nie dziwie. "Europa" ma problem, ze nie ma jak sie bronic za bardzo przed inwazja roznych typow. nie da sie na wszystkich plazach europy poludniowej ustawic plot z drutu kolczastego jak za czasow mojej mlodosci na granicy CS-AT, czy CS-DE ze straznikami itp. co do UK oraz Irlandii - byloby prosciej, bo to wyspy i atlantyk nie sprzyja za bardzo plywaniu sobie. No ale strzelac do ludzi to potrafia komuchy oraz inne popierdolone kraje. Predzej czy pozniej, u was bedzie to samo, bo trumpeta nie bedzie w stanie tych wszystkich ludzi zatrzymac na poludniowej granicy. Juz nie mowiac o tym, ze ludzie z "zachodu" po prostu nie maja ochote na prace w niektorych slabo platnych jobach, ale ktos to robic musi. O narkotykach nawet nie mowie. Odpowiedz Link Zgłoś