wislok1 20.07.25, 22:38 kronikidziejow.pl/aktualnosci/kryminalne/historia-lucy-letby/ Przy niej wszycy popier.. celebryci obecnie to nic.... Podziwiam tylko jej meza, cysorza Franca Jozefa, ze wszysto akceptowal, naprawde musial ja kochac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klatwafornittyzostalarzucona Re: OT Sissi 20.07.25, 23:12 Ale doczytales do konca? Jej wina wcale nie jest taka oczywista... Odpowiedz Link Zgłoś
klatwafornittyzostalarzucona Re: OT Sissi 20.07.25, 23:15 Cos tu sie dziwnego zadzialo, chyba wkleiles nie ten link, ktory chciales ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Straszne 21.07.25, 18:18 Wczoraj przzeczytalem artykul o Sissi, wkleilem link i okazalo, ze sie link odnosi sie do zupelnie innego artykulu... Poszedlem spac i tego nei zauwazylem... Reraz powinno byc OK kronikidziejow.pl/aktualnosci/ciekawostki/wszystkie-obsesje-elzbiety-bawarskiej-czyli-syndrom-sisi/ Odpowiedz Link Zgłoś
klatwafornittyzostalarzucona Re: Straszne 21.07.25, 19:08 Biedna, udreczona kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Straszne 21.07.25, 20:04 Moim zdaniem raczej nie.... Raczej cwaniara, ktora zauwazyla, ze casarz jest nia zainteresowany i wygryzla starsza siostre z roli cesarzowej... Wszystko mialo byc bajka, ale byla masakra, bo tesciowa byla wyjatkowo wredna, sama Sissi nie dala sobie w kasze dmuchac i postawila na swoim wbrew calemu dworowi... Cesarz ja bardzo kochal, inaczej to by sie skonczylo rozwodem i deportacja do Bawarii A tak zdobyla niezalezna pozycje i robila, co chciala... To byla kobitka, co skutecznie budowala swoj PR i byla wielka celeberytka XIX wieku Miala swoje pomysly na zycie i je realizowala z zelazna konsekwencja... Wbrew milej legendzie wcale sie nie interesowala dziecmi, z zasadzie seks miala gdzies, musiala, to wspolzyla, , bo para cesarska potrzebowala potomkow, ale to nei byly jej klimaty Nastepca tronu Rudolf to bylo nieszczescie, ojciec i matka mieli go w d..., nie interesowali sie jego wychowaniem.... Koles olewany przez rodzicow wyrosl na pijaka i narkomana... Dopiero jak sie zastrzelil z kochanka, to Sissi sobie uswiadomila, ze zje.ala wychowanie dzieci Wczesniej wyjatkowo wrednie sie odnosila do zony Rudolfa Tak samo wyjatkowo wrednie traktowala brata cesarza Maksymiliana i jego zone, butowala ich przy kazdej okazji... Sissi to bylo niezle ziolko Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Straszne 21.07.25, 21:42 I widzisz wislok, teraz rozumiem czemu do historii nie czułem aż tak "chemii" :) Takie pierdóły mnie nigdy nie interesowały. Zawsze wolałem np.jakies ideologie itp.stad np.jezyk polski i wiedza o społeczeństwie byly dla mnie wyżej od historii w zainteresowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
klatwafornittyzostalarzucona Re: Straszne 21.07.25, 21:47 Ale co ty znowu opowiadasz. Takie smaczki obyczajowe, to margines historii. Dla amatorow ;) Prawdziwa historia, to po prostu polityka w przekroju dziejow. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Straszne 21.07.25, 22:30 Takie smaczki to jest tak samo wazna historia jak wojny... W sumie nawet wazniejsza, bo w tej historii wojennej widzi sie tylko napier.alanki, tysiace trupow i do tego jest propaganda po kazdej stronie.. a tu sa zywi ludzie, ich problemy prywatne, jak sobie z nimi radzili... Odpowiedz Link Zgłoś
klatwafornittyzostalarzucona Re: Straszne 21.07.25, 22:48 A wiesz, w sumie sie chyba z toba zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Straszne 21.07.25, 22:59 No moze i tak - język polski to nawet dodatkowo książki ze zmyślonymi bohaterami. Niestety historia mnie w podstawówce nie interesowała, w liceum trochę zainteresowała a trochę z musu (matura itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Straszne 21.07.25, 23:35 Mnie akurat literatura srednio interesowala... NIektore ksiazkii tak, inne kompletnie nie, szczytem bylo Nad Niemnem Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Straszne 21.07.25, 22:39 Kwestia gustu, dla mnie ideologie to tylko DEKORACJE... Czlowiek sobie uklada pewne ideologie, zycie realne jest bardziej skomplkowane, jak z Sissi... Sissi byla zwolenniczka liberalizmu, tak jak jej syn Rudolf... Byla za rownoscia wszystkich narodow Austro-Wegier Cysorz byl konserwatysta starej daty.... Z zona sie w tym punkcie zgadzal Jedyna corka, Maria Waleria, ktora osobiscie wychowywala, wyrosla na skrajna niemiecka nacjonalistke, choc mamusia Sissi ja uczyla liberalizmu Sissi kochala Wegry i Wegrow, Maria Waleria ich nienawidzila i twierdzila, ze jest Niemcy dla Niemcow, a Austriacy to Niemcy Zycie jest poje.ane Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT Sissi 21.07.25, 00:14 No fakt, to byl Jack the Ripper. Ale jak nic za mlodu nie "rozprules" i to krwawo tam "way down there" bron boze jeszcze wtedy nie way up there, to zaluj:) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT Sissi 21.07.25, 06:46 Myślałem w dziecinstwie ze Jacek to Jack/Jacques a Grzegorz to George :) A Jaques to Jakub, zasię - Jacek od Hiacynta :) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT Sissi 21.07.25, 07:27 Jesli jeszcze o Kubę chodzi to w siatkówce z Włochami w ćwierćfinale. My z Japonia. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT Sissi 21.07.25, 17:12 waga170 napisała: > No fakt, to byl Jack the Ripper. Ale jak nic za mlodu nie "rozprules" i to krwa > wo tam "way down there" bron boze jeszcze wtedy nie way up there, to zaluj:) Seks z dziewicami jest przereklamowany :P Odpowiedz Link Zgłoś