Dodaj do ulubionych

Suvy zabijają.

03.08.25, 16:05
www.money.pl/gospodarka/mamy-nowy-problem-na-drogach-i-nie-mamy-pomyslu-jak-go-rozwiazac-opinia-7184214721006176a.html

tak sobie przeanalizowałem ostatni powrót do kraju w intensywnych opadach.
Większość zapier...jących lewym pasem, przy ścianie deszczu, to dwutonowe kioski ruchu na kołach
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Suvy zabijają. 03.08.25, 16:28
      Jeździłem ponad dwutonowym SUV-em, teraz najczęściej jeżdżę malutką popierdułką, która nawet z 1/4 tony bateryjek na pokładzie waży ledwie 1135 kg.
      Ludzi nie odwiedziesz od SUV-ów, bo po pierwsze taka teraz durna moda, a po drugie niektórzy lepiej się czują siedząc w samochodzie "na kiblu", bo kręgosłupy już nie te.
      Modzie można zapobiegać przepisami (np. nakładając dodatkowe podatki na najcięższe samochody), ale na schorowane kręgosłupy nie poradzisz, bo jedyną alternatywą były minivany, które (na skutek mody zresztą, a raczej braku mody na nie) w Europie wyginęły.
      Mam niedaleko od pracy elitarne prywatne liceum i mam wrażenie, że RAV4 to wśród "mamuś podrzucających pociechy" już obciach i przyznanie się do biedy - "bolid do dowożenia dzieci" zaczyna się od X5/Q7 (z mniejszych ewentualnie Evoque).
    • klemens1 Re: Suvy zabijają. 03.08.25, 16:29
      Dziwna tendencja w dobie ciśnienia na zmniejszanie emisji. Zamiast produkować samochody lekkie i ekonomiczne, produkuje się ciężkie i do tego nieaerodynamiczne. Jak widać, Europie nie jest daleko do prymitywnych Arabów.
    • trypel Re: Suvy zabijają. 03.08.25, 16:53
      Faktycznie
      Porównując popularnego na polskich drogach suva marki vw Passat widzimy ze różnica między pierwsza a aktualna generacja to ponad 500 kg (+50%)
      Podobnie jest z innym popularnym suvem vw golfem.
      Wspomniany w innym wątku SUV marki toyota camry utyl ponad 500 kg w 30 lat i pewnie dlatego mądrzy Belgowie nie chcą go u siebie sprzedawać.

A jak sobie porównamy dwa suvy ze stajni Toyoty produkowane obecnie (camry vs rav4) to sie okaże ze ważą tyle samo.
      • dodekanezowiec Re: Suvy zabijają. 03.08.25, 17:13
        Ponieważ jak zwykle setny raz odezwał się klemens-antysuvowiec (PRZERWAŁ MILCZENIE! - prawidłowe określenie dziennikarskie), kolejny raz odpowiem że Kia Stonic i Kia Xceed mają tylko 150 cm wzrostu. Takie strasznie wysokie?
        Jenakowoż na tym forum albo Kia jest be, albo jeden cudak widzi bożka w Kii Cerato z 2006 podczas gdy KIa "weszłą na salony" Ceedem z 2007.
        • trypel Re: Suvy zabijają. 03.08.25, 17:39
          150cm to wybitnie niski wzrost. Ja mam 177 i Zofia mowi ze jestem kurdupel
        • vogon.jeltz Re: Suvy zabijają. 03.08.25, 22:00
          Stanik i Exceed to nie są SUVy.
          • tbernard Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 00:31
            vogon.jeltz napisał:

> Stanik i Exceed to nie są SUVy.

Może one są bardziej krosoverami.
        • klemens1 Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 21:02
          dodekanezowiec napisał:

> Ponieważ jak zwykle setny raz odezwał się klemens-antysuvowiec (PRZERWAŁ MILCZE
          > NIE! - prawidłowe określenie dziennikarskie), kolejny raz odpowiem że Kia Stoni
          > c i Kia Xceed mają tylko 150 cm wzrostu. Takie strasznie wysokie?

Jak już napisano wcześniej - to nie są SUV-y.

• trypel Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 21:58
            Mój glc ma 160 cm, bmw zony 145 chyba.
            Ogromna różnica.
            A van którego wlasnie sprzedałem mial 175 plus relingi.
            • engine8t Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 23:33
              trypel napisał:

> Mój glc ma 160 cm, bmw zony 145 chyba.
              > Ogromna różnica.
              > A van którego wlasnie sprzedałem mial 175 plus relingi.
              >
              >
              Ilosc przestrzeni i powietrza w srodku ma duzy wplyw na komfort jazdy - zwlaszcza na dlugie trasy.
              A do tego wysokosc zawieszenia bo wtedy jak nawet co s sie widzi na drodze to mozna przez to przejchac.
              • trypel Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 07:03
                Ale ja to wiem.
                Lubie widzieć wokol i daleko do przodu i niestety plaskacz jest w tym kiepski
            • klemens1 Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 21:08
              trypel napisał:

> Mój glc ma 160 cm, bmw zony 145 chyba.
              > Ogromna różnica.
              > A van którego wlasnie sprzedałem mial 175 plus relingi.

Van jest cięższy i większy, ale przynajmniej wymiary zewnętrzne mają jakieś przełożenie na wymiary wewnętrzne.
    • wislok1 Ludzie zabijaja, nie auta 03.08.25, 17:31
      Inna osobowki tez sa coraz ciezsze, wystarczy porownac pierwszego VW Golfa z obecnym....

Jednak w wypadkach z roku na rok ginie coraz mniej ludzi, w DE i w PL

Czyli caly artykul z d... wziety
      • dodekanezowiec Re: Ludzie zabijaja, nie auta 03.08.25, 17:43
        SUV wysoki a kombi dlugie. Oba mogą mieć po 2 tony.
        SUV większy prześwit to moze chudzielec przeleży pod nim a kombi długie to dłużej po kimś przejedzie..
        Sorry za czarny humor.
        Swoją drogą, w Polsce ludzie maja kompleks Fiata 126p i muszą mieć duże auta czasem dla podreperowania kompleksow mimo ze np.ciezko nimi parkować itp.
        • trypel Re: Ludzie zabijaja, nie auta 03.08.25, 17:49
          To jest kompleks małego fiuta 126
    • engine8t Re: Suvy zabijają. 03.08.25, 18:23
      Tematy z przed 15 lat wracaja?
    • oixio Re: Suvy zabijają. 03.08.25, 22:02
      Skutki wypadków i kolizji są związane z energią kinetyczną pojazdu.
      Porównując pojazdy o prędkości 50km/h - to ten o masie 2 tony będzie miał energię zabijania o 40% większą niż ten o masie 1 tony. A ten o masie 3 tony - o 72% większą.
      Dla sprawiedliwości winno się pozwolić tym lekkim jeździć szybciej niż tym ciężkim? :)
      Albo odwrotnie...
      • waga170 Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 20:42
        oixio napisał:

> Skutki wypadków i kolizji są związane z energią kinetyczną pojazdu.
        > Porównując pojazdy o prędkości 50km/h - to ten o masie 2 tony będzie miał energ
        > ię zabijania o 40% większą niż ten o masie 1 tony. A ten o masie 3 tony - o 72%
        > większą.
        > Dla sprawiedliwości winno się pozwolić tym lekkim jeździć szybciej niż tym cięż
        > kim? :)
        > Albo odwrotnie...

Jest szansa na polski Nobel z fizyki. Ktos wymyslil nowy rodzaj energii, energie zabijania. Wojska juz sie zaczely ustawiac do przetargu o licencje:)
        • vogon.jeltz Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 08:48
          > Ktos wymyslil nowy rodzaj energii, energie zabijania.

Czemu nowy? Energia kinetyczna = energia zabijania. Czy to pocisk z karabinu, czy skok z wieżowca - zabija energia kinetyczna.
          • waga170 Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 11:08
            vogon.jeltz napisał:

> > Ktos wymyslil nowy rodzaj energii, energie zabijania.
            >
            > Czemu nowy? Energia kinetyczna = energia zabijania. Czy to pocisk z karabinu, c
            > zy skok z wieżowca - zabija energia kinetyczna.

Czyli zabija masa. Jak ja i moj kot zeskoczymy ze stolu to kot piardnie, ale ja 300 razy ciezszy od niego sie zabije.
            • dodekanezowiec Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 12:45
              waga170 napisała:

Czyli zabija masa.

Czyli zabija waga.
              A waga170 bardziej zabija niz np. 12,81 (misiaczek byl 1281)
            • vogon.jeltz Re: Suvy zabijają. 06.08.25, 13:37
              > Czyli zabija masa

Nie, zabija energia. Kula karabinowa ma małą masę, ale dużą prędkość czyli dużą energię.
              • waga170 Re: Suvy zabijają. 06.08.25, 14:12
                Smierc od kuli karabinowej ma nieco inny "mechanizm" niz smierc w wypadku samochodowym. Ba, bywaja przypadki gdzie pocisk przelatuje na wylot a zwierze zdycha powoli na skutek uplywu krwi albo i sie wykaraska, a w innych przypadkach nie zyje zanim upadnie na ziemie, a energia kuli byla taka sama.
      • klemens1 Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 21:03
        oixio napisał:

> Skutki wypadków i kolizji są związane z energią kinetyczną pojazdu.
        > Porównując pojazdy o prędkości 50km/h - to ten o masie 2 tony będzie miał energ
        > ię zabijania o 40% większą niż ten o masie 1 tony. A ten o masie 3 tony - o 72%
        > większą.

Przedstaw obliczenia.
        • oixio Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 22:21
          klemens1 napisał:

> oixio napisał:
          >
          > > Skutki wypadków i kolizji są związane z energią kinetyczną pojazdu.
          > > Porównując pojazdy o prędkości 50km/h - to ten o masie 2 tony będzie miał
          > energię zabijania o 40% większą niż ten o masie 1 tony. A ten o masie 3 tony -
          > o 73% większą.
          >
          > Przedstaw obliczenia.

E = 1/2 * m * v^2, gdzie E oznacza energię kinetyczną, m to masa obiektu, a v to jego prędkość.
          Przy tej samej prędkości energia będzie proporcjonalna do masy pojazdów.
          E1 = 1/2 * m1 * v^2
          E2 = 1/2 * m2 * v^2 ....m2=2*m1
          E3 = 1/2 * m3 * v^2 .... m3= 3*m1
          E2=2*E1
          E3=3*E1
          Obliczenie prędkości pojazdu lżejszego(1tona), aby miał energię równą z tym cięższym(2tony):
          v2^2=2* v^2 .... v2=pierwiastek z (2* v^2)
          50km/h=13,88m/s .... 13,88^2=193 .... 193*2= 385 ....pierwiastek z 385=19,6 m/s ...x3.6=70km/h
          70/50 = 1,4 ....1,4*100-100 = 40%
          50km/h=13,88m/s .... 13,88^2=193 .... 193*3= 579 ....pierwiastek z 579=24,0 m/s ...x3.6=86km/h
          86/50 = 1,73 ....1,73*100-100 = 73%
          • trypel Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 23:04
            Czyli skuterem (250 kg ze mna) moge zapierdzielać 120 po mieście bo będę mial energię zabijania niższa niz ursus jadący 15 na godz z przyczepa? Uff to dobrze
          • waga170 Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 00:09
            Energia kinetyczna liczy sie na przyklad przy wbijaniu mlotkiem gwozdzia. a nie ma absolutnie zadnego zwiazku z zabijaniem czlowieka w wypadku/zderzeniu. O tym czy delikwent bedzie zyl czy bedzie zeskrobywany decyduje przyspieszenie albo opoznienie jakiego doznaly jego poszczegolne organy. To sie mierzy w jednostkach g.
            • tbernard Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 14:10
              A pojawienie się owego przyśpieszenia lub opóźnienia to czy aby nie jest powiązane z gwałtownym przepływem energii pomiędzy ciałem człowieka i obiektem który dostarczył lub odebrał tą energię?
              • waga170 Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 14:43
                tbernard napisał:

> A pojawienie się owego przyśpieszenia lub opóźnienia to czy aby nie jest powiąz
                > ane z gwałtownym przepływem energii pomiędzy ciałem człowieka i obiektem który
                > dostarczył lub odebrał tą energię?

Nie mam czasu sie nad energia zastanawiac bo probuje rozgryzc mechanizmy zabijania przez lamanie kolem, nabijania na pal i sciskaniem glowy w imadle.
                • tbernard Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 17:26
                  Gdy nabijali Daniela Ruchaj Beja Azję to zastosowano bardzo małe przyspieszenie.
                  • trypel Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 17:36
                    Początki kolonoskopii nie byly łatwe. Ale dzięki tym nieszczęśnikom my będziemy zdrowsi
                  • waga170 Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 19:11
                    tbernard napisał:

> Gdy nabijali Daniela Ruchaj Beja Azję to zastosowano bardzo małe przyspieszenie

Ale masa Ruchajbeja byla chwilowo zwiekszona o mase dwoch przypietych do niego koni.
                    • tbernard Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 20:16
                      Czyli konstrukcja ta musiała mieć moc 2 koni mechanicznych.
          • oixio Re: Suvy i prędkość 05.08.25, 15:03
            oixio napisał:

> klemens1 napisał:
            >
            > > oixio napisał:
            > >
            > > > Skutki wypadków i kolizji są związane z energią kinetyczną pojazdu.
            > > > Porównując pojazdy o prędkości 50km/h - to ten o masie 2 tony będzi
            > e miał
            > > energię zabijania o 40% większą niż ten o masie 1 tony. A ten o masie 3
            > tony -
            > > o 73% większą.
            > >
            > > Przedstaw obliczenia.
            >
            > E = 1/2 * m * v^2, gdzie E oznacza energię kinetyczną, m to masa obiektu
            > , a v to jego prędkość.
            > Przy tej samej prędkości energia będzie proporcjonalna do masy pojazdów.
            > E1 = 1/2 * m1 * v^2
            > E2 = 1/2 * m2 * v^2 ....m2=2*m1
            > E3 = 1/2 * m3 * v^2 .... m3= 3*m1
            > E2=2*E1
            > E3=3*E1
            > Obliczenie prędkości pojazdu lżejszego(1tona), aby miał energię równą z tym cię
            > ższym(2tony):
            > v2^2=2* v^2 .... v2=pierwiastek z (2* v^2)
            > 50km/h=13,88m/s .... 13,88^2=193 .... 193*2= 385 ....pierwiastek z
            > 385=19,6 m/s ...x3.6=70km/h
            > 70/50 = 1,4 ....1,4*100-100 = 40%
            > 50km/h=13,88m/s .... 13,88^2=193 .... 193*3= 579 ....pierwiastek z
            > 579=24,0 m/s ...x3.6=86km/h
            > 86/50 = 1,73 ....1,73*100-100 = 73%

Powinno się liczyć w drugą stronę.
            Z jaką prędkością powinien jechać SUV 2 tony aby mieć tą samą energię kinetyczną co pojazd o masie 1 tony jadący 50 km/h.
            Odpowiedź: 35 km/h;
            Przy 3 tonach wychodzi 29 km/h.

Za przekraczanie prędkości kary otrzymają te same! a zagrożenie może różnić się 40 razy.

• trypel Re: Suvy i prędkość 05.08.25, 16:21
              oixio napisał:

> oixio napisał:
              >
              >
              > Za przekraczanie prędkości kary otrzymają te same! a zagrożenie może różnić się
              > 40 razy.
              >
              Sugerujesz ze powinny byc inne i uzależnione od energii zabijania?
              • oixio Re: Suvy i prędkość 05.08.25, 20:57
                Oj, byłoby ciekawie i sprawiedliwie.
                Przy okazji powstałaby motywacja do odchudzania:)
                • trypel Re: Suvy i prędkość 05.08.25, 22:53
                  oixio napisał:

> Oj, byłoby ciekawie i sprawiedliwie.
                  > Przy okazji powstałaby motywacja do odchudzania:)

A ja juz widzę ile by mi musieli dopłacać za jazdę skuterem 100 po mieście. Bo przecież energię zabijania miałbym niższa niz aut jadących 50.
                  Motocyklem (300 ze mna) mógłbym iść na maxa czyli ol 180 w mieście i dalej energia zabijania byłaby za niska do jakiejkolwiek kary
                  • dodekanezowiec Re: Suvy i prędkość 06.08.25, 09:32
                    Szkoda ze debil samobójca BMW X5 na S8 zrobił krzywdę tez drugiemu kierowcy (kolo Łodzi, 5 sierpnia).
                    Kierowca lawety w ciężkim stanie.
                    Ale tu nie SUV zabija, nawet nie do końca głupota tylko może jakaś depresja itp.
                    Na tę okolicznoac scenka obrazowa/ obrazująca
                    - Qr., tak mało zarabiam!
                    - To idz do psychologa!
                    - Jeszcze sie bardziej w.urvię, bo psycholog podrożał w 15 lat z 80 do 200, a mnie dali podwyżkę 30% przez te 15 lat!
          • klemens1 Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 21:11
            @oixio

W którym miejscu obliczeń wynika, że ten o 2-krotniej większej masie i tej samej prędkości będzie miał "energię zabijania" 40% większą?
            Bo ja widzę E2=2*E1, a nie E2=1,4*E1
    • vogon.jeltz Re: Suvy zabijają. 03.08.25, 22:10
      To, co w Europie nazywane jest SUVem, to już chuj, że może być niebezpieczne. To jest przede wszystkim bez sensu. Taki typowy crossover-SUV łączy w sobie wady wszystkich segmentów, których jest krzyżówką: duże spalanie, mała pojemność, utrudnione parkowanie, przeważnie niewielkie zdolności terenowe (ot tyle coby na krawężnik wjechać), wysoka cena.

Miałem Kaszkaja+2 4x4. Jego największą zaletą było pewne prowadzenie dzięki AWD, ale jeszcze lepsze można mieć w nie-SUVie. Poza tym miał prawie wszystkie wymienione wady, jedynie na bezdrożach spisywał się w miarę, też dzięki temu AWD. Kombivan w porównaniu jest DUŻO lepszy w każdej kategorii, gdyby jeszcze miał napęd na obie osie, byłby absolutnym ideałem.
      • wislok1 Re: Suvy zabijają. 03.08.25, 22:12
        Dlatego ja jezdze Megane Grand Tour
      • galtomone Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 08:43
        I dlatego z radoscia przsiadlem sie z SUV do kombi.
      • tbernard Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 14:15
        Kiedyś Cytreony miały regulowany prześwit dzięki zawieszeniu hydropneumatycznemu to jakby takie coś zastosować w kombivanie to w razie potrzeby można by go podnieść aby bardziej go do SUV-a upodobnić ale gdy to niepotrzebne na przykład na równym utwardzonym podłożu, to może mieć zawieszenie obniżone.
        • wybitniemondry Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 14:52
          tbernard napisał:
          > Kiedyś Cytreony miały regulowany prześwit dzięki zawieszeniu hydropneumatycznem
          > u

Ale mi przypomniałeś limuzynę.
          Cztery lata jeździłem Citroenem XM, trzy litry V6 w automacie. I diravi.
          Już nie ma takich samochodów i nie będzie.
          • tbernard Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 15:12
            wybitniemondry napisał:

> Ale mi przypomniałeś limuzynę.
            > Cztery lata jeździłem Citroenem XM, trzy litry V6 w automacie. I diravi.
            > Już nie ma takich samochodów i nie będzie.

A najlepszy to był Cytreon Fantomasa, który po rozpędzeniu przemieniał się w samolot odrzutowy.
    • waga170 Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 01:13
      Suvy zabijaja KOGO?

"Użytkownicy tych dużych samochodów są bezpieczniejsi kosztem nieproporcjonalnie dużego spadku bezpieczeństwa innych uczestników ruchu."

To male gowna zabijaja tych co w jakis taki czy inny sposob dali sie pierdolnac i zabic.

• marekggg Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 04:34
      kierowcy zabijaja a nie suv-y
      • waga170 Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 12:37
        marekggg napisał:

> kierowcy zabijaja a nie suv-y

Ja kiedys mialem pioro ktore robilo bledy ortograficzne.
        • marekggg Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 23:56
          i do tego pewnie zabijalo polonistow, ktorzy umierali na zawal serca jak to czytali
    • bywalec.hoteli Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 06:19
      jest o tym samym wątek na egrażynie, powiem tylko, że suvy są znacznie niebezpieczniejsze dla pieszych od tradycyjnych płaskich aut: zamiast przerzucić pieszego w przypakdu zderzenia przez szybę uderzają w jego kluczowe organy wewnętrzne i wciągają pod pojazd
      • trypel Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 07:09
        Wtedy trzeba zamonowac kangurka przed maska, takiego jak na zdjęciu, pieszy sie będzie miał za co chwycić i przeskoczyć przez suva albo nawet wykorzystać go do podwózki na następne przejście dla pieszych gdzie sprytnie zeskoczy i pójdzie do żabki na hotdoga
      • engine8t Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 19:20
        bywalec.hoteli napisał:

> jest o tym samym wątek na egrażynie, powiem tylko, że suvy są znacznie niebezpi
        > eczniejsze dla pieszych od tradycyjnych płaskich aut: zamiast przerzucić piesze
        > go w przypakdu zderzenia przez szybę uderzają w jego kluczowe organy wewnętrzne
        > i wciągają pod pojazd

I to SUV-om szkodzi?
        • waga170 Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 19:34
          Pamietam jak bylem u Was to sasiadka miala Chevy Suburban ktorym zawozila dzieci do szkoly. Jej maz byl strazakiem. Kiedys ot tak zapytalem czy faktycznie potrzebuje taka kolubryne. Powiedziala mi ze maz widzi czesto i wyciaga z samochodow trupy. I powiedzial jej ze nie da jej i dzieciom jezdzic niczym mniejszym niz Suburban.
        • klemens1 Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 21:05
          engine8t napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
          >
          > > jest o tym samym wątek na egrażynie, powiem tylko, że suvy są znacznie niebezpi
          > > eczniejsze dla pieszych od tradycyjnych płaskich aut: zamiast przerzucić piesze
          > > go w przypakdu zderzenia przez szybę uderzają w jego kluczowe organy wewnętrzne
          > > i wciągają pod pojazd
          >
          > I to SUV-om szkodzi?

Cały wątek jest o tym, że nie SUV-om coś szkodzi.
          • engine8t Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 21:46
            klemens1 napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > bywalec.hoteli napisał:
            > >
            > > > jest o tym samym wątek na egrażynie, powiem tylko, że suvy są znacz
            > nie niebezpi
            > > > eczniejsze dla pieszych od tradycyjnych płaskich aut: zamiast przer
            > zucić piesze
            > > > go w przypakdu zderzenia przez szybę uderzają w jego kluczowe organ
            > y wewnętrzne
            > > > i wciągają pod pojazd
            > >
            > > I to SUV-om szkodzi?
            >
            > Cały wątek jest o tym, że nie SUV-om coś szkodzi.

Dokladnie.. Dobrze tez miec dobre wycieraczki :)

Ale to nie tylko problem z SUV ami , z bogactwem jest podobnie. Czyz biedni nie uwazaja ze bogactwo nalezy zlikwidowac bo wtedy oni beda miec lepiej?
            • klemens1 Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 22:21
              engine8t napisał:

> Ale to nie tylko problem z SUV ami , z bogactwem jest podobnie. Czyz biedni nie
              > uwazaja ze bogactwo nalezy zlikwidowac bo wtedy oni beda miec lepiej?

Nie wiem - pewnie zależy, który.
              Tylko że z twoimi analogiami jest ten problem, że jeżeli w jednej kwestii występuje korelacja to nie oznacza, że pozostałych też będzie występować.
    • bolo2002 Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 08:11
      Ludzie kupuja SUV-y bo te ZASUWAJĄ ! Taka moda-tyle , że faktycznie to kupa żelastwa-tak 200-300 kg wiecej od normalnych i kupa trucizny-czyli poziom emisji CO2 i NO2 znacznie wyzszy niz w kompaktach czy kombiakach. Oczywiscie mowa o spalinowych SUV-ach. A jak kupisz elektryka to tak ca 400---500 kg masz w bateriach póki co.
      Rekordzista chinski ma w samych bateriach 900 kg . No to sobie wyobrazcie -jak zatruwa srodowisko oponami pod takim cięzarem-a podobno jest zeroemisyjny. Gówno prawda. SUV-y w niektórych miastach Europy sa dyskredytowane i płaca duże stawki za parkowanie. Taka teraz moda i tyle.
      • vogon.jeltz Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 08:51
        > No to sobie wyobrazcie -jak zatruwa srodowisko oponami

Widzę, bolo, że wciąż gorączkowo szukasz usprawiedliwienia dla swojej jazdy pełnoletnim gruzem-kopciuchem.
        • qqbek Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 09:38
          vogon.jeltz napisał:

> Widzę, bolo, że wciąż gorączkowo szukasz usprawiedliwienia dla swojej jazdy peł
          > noletnim gruzem-kopciuchem.

A co do masy akumulatorów - mój up ma 245 kg (ale od "zwykłego" jest cięższy tylko o jakieś 200, bo odpada silnik, skrzynia i część "gratów"), bateryjka w Dacii Spring waży ledwie 185 kg, a w Leapmotor T03 około 220 kg.
          Tak więc nie ma, że "musi być ciężko".
        • bolo2002 Re: Suvy zabijają. 07.08.25, 09:10
          Tak-tyle tylko, ze mój gruz emituje znacznie mniej zanieczyszczeń niz nowe SUV-y. A sprawdziłem tez, że znacznie mniej CO2 niż nowe diesle!!!!!! Wiec wstydu nie ma. U mnie jest 129 g/km a w nowiutkim dieslu tej samej firmy 159 g/km. A SUV-y emituje od 150 do 300 g/km-spalinowe oczywiście.
    • skitenis Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 12:26
      W zeszłym tygodniu (26.07) ,przed Katowicami na dk 86 podczas intensywnych opadów kierowca BMW ( chyba x5) docisnął seicento, gdzie zginęła sąsiadka mojej siostry w wysokiej ciąży, dziecko pomimo cesarki i odwiezienia do kliniki również zmarło, jej chłop chyba dalej walczy o życie.
      W tym samym dniu, syn byłego sąsiada, przywalił na zakręcie podczas deszczu, o 22 w nocy X-trailem w drzewo i i po transporcie helikopterem do Krakowa zmarł.
      W obu przypadkach "świetne prowadzenie" i napęd na cztery nie pomógł.,

• wislok1 Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 20:20
        Jak ktos wylaczy rozum, to nie pomoga techniczne gadzety....

• engine8t Re: Suvy zabijają. 04.08.25, 23:41
          wislok1 napisał:

> Jak ktos wylaczy rozum, to nie pomoga techniczne gadzety....
          >

Pomagaja i to bardzo ale ciagle nie odbieraj ludziom prawa do decydowania i nie pozbawiaja wolnej woli - na szczescie
          • wislok1 Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 20:34
            Wylaczenie rozumu to katastrofa, nic wtedy nie pomoze, tylko szczescie,

no, glupi ma czesto szczescie
      • bolo2002 Re: Suvy zabijają. 07.08.25, 09:18
        Przy intensywnych opadach deszczu jezdziłem dużym i cieżkim SUV-em max 80 km/godz i zawsze właczałem 4x4, bo to pomagało. A co dopiero małe gówno, co wazy 900-1000 kg- to mniej niz 60km/godz najwyżej! Zawsze miałem cięższe wózki: 1800 kg.- SUV , 1650 kg-Van .Nawet dzis mój stary diesel Kia Cerato waży wiecej niż wieksza o 20 cm - Skoda Octavia. I równiez ważny jest przesuniety do przodu środek cieżkosci. W takich warunkach waga ma duże znaczenie dla trzymania sie drogi.
    • tbernard Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 20:14
      Rozwiązaniem jest Tesla, która w zderzeniu z SUV-em więcej szkód narobiła przebywającym w SUV-ie niż temu w Tesli:
      Autopilot winny śmiertelnego wypadku
      • qqbek Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 21:01
        Tak, ale teraz wypada hajlować przy odbiorze nowej Tesli z salonu, a to nie dla mnie (choć "3" staniała prawie dwukrotnie od momentu jej pojawienia się w Polsce - co stanowi ewenement na naszym rynku).
        Po ponad pół roku skrajnie pozytywnych doświadczeń z posiadania "odkurzacza" stwierdziłem, że i to większe "na trasy" może być elektryczne, tylko póki co nie ma rozsądnych alternatyw dla Tesli (z jej siecią SuC przy trasach), przy moich wymogach (400 km zasięgu na trasie i ładowanie w góra 30-40 minut na kolejne 350-400).

Jakiś gość przejechał ostatnio z Podkarpacia do Świnoujścia swoim Lucid Air, na jednym ładowaniu (1001 km łącznie), ale to nie ta "półka cenowa".
        • engine8t Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 21:28
          qqbek napisał:

> Tak, ale teraz wypada hajlować przy odbiorze nowej Tesli z salonu, a to nie dla
          > mnie (choć "3" staniała prawie dwukrotnie od momentu jej pojawienia się w Pols
          > ce - co stanowi ewenement na naszym rynku).
          > Po ponad pół roku skrajnie pozytywnych doświadczeń z posiadania "odkurzacza" st
          > wierdziłem, że i to większe "na trasy" może być elektryczne, tylko póki co nie
          > ma rozsądnych alternatyw dla Tesli (z jej siecią SuC przy trasach), przy moich
          > wymogach (400 km zasięgu na trasie i ładowanie w góra 30-40 minut na kolejne 35
          > 0-400).
          >
          > Jakiś gość przejechał ostatnio z Podkarpacia do Świnoujścia swoim Lucid Air, na
          > jednym ładowaniu (1001 km łącznie), ale to nie ta "półka cenowa".
          >

Czyli wg Cibie to decyzja jakie auto miec - na prunt czy smierdzaca ciecz to tylko kwestia ceny?
          Jakbym ci dal milion zlotych ktore mozesz przeznczyc tylko na samochod i to tylko jeden..
          Co bys kupl?
          • qqbek Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 21:42
            engine8t napisał:

> Czyli wg Cibie to decyzja jakie auto miec - na prunt czy smierdzaca ciecz to ty
            > lko kwestia ceny?

Nie, na śmierdzącą ciecz można mieć nadal taniej, ale wolałbym na prąd.

> Jakbym ci dal milion zlotych ktore mozesz przeznczyc tylko na samochod i to tyl
            > ko jeden..
            > Co bys kupl?

Ferrari 512 TR.
            Gdybym miał milion na samochód, to tylko to "podchodziłoby cenowo" pod "listę życzeń", a do tego na pewno nie straciłoby na wartości w ogrzewanym garażu.
            To jak? Pióro nad czekiem już? Podać dane?
            • engine8t Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 22:05
              qqbek napisał:

> Ferrari 512 TR.
              > Gdybym miał milion na samochód, to tylko to "podchodziłoby cenowo" pod "listę ż
              > yczeń", a do tego na pewno nie straciłoby na wartości w ogrzewanym garażu.
              > To jak? Pióro nad czekiem już? Podać dane?
              >

Dawaj :)
              • qqbek Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 22:12
                engine8t napisał:

> Dawaj :)

Jednak poczucie humoru to masz.
                A jak serio piszesz, to się odezwij na gazetową ;)
                A serio - gdybym milion wygrał gdzieś na loterii to właśnie 512TR bym sobie kupił. Mam pieniądze na utrzymanie czegoś takiego na 2-3 tysiące kilometrów rocznie, ale nie mam na zakup.
                Właśnie sprawdziłem na Autoscout - są dwa, od pierwszych właścicieli, za poniżej 270k Euro każdy.
                Wcześniejsza Testarossa ma Jetronic-a od Boscha, więc mimo "bardziej kultowego" statusu, raczej nie do jazdy rekreacyjnej, tylko do "ciągłego dłubania", a 512 TR dość często widuję u siebie w Lublinie (a do tego jeszcze śliczne, czerwone 308 - takie, jakim detektyw Magnum z serialu jeździł) i widzę, że da się tym jeździć rekreacyjnie.
    • skitenis Re: Suvy zabijają. 05.08.25, 21:31
      Next one

www.o2.pl/informacje/tragedia-na-s8-jeden-z-naszych-kierowcow-walczy-o-zycie-7186054868486912a
    • engine8t Re: Suvy zabijają. 07.08.25, 00:50
      Ja mam juz 4 tego SUVa i jeszcz zaden nie zabil nikogo.. Jeden to niewiele brakowalo aby zabil agenta Mosadu jak mi ten droge zajechal innym SUv-em ale jak zwykle im sie udaje...i wyszedl skubaniec calo. :)

• oixio Re: Suvy zabijają. 18.08.25, 11:24
      Dużo zdjęć z wypadku czołowo-bocznego:
      www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/wyjechali-na-przeja%C5%BCd%C5%BCk%C4%99-zabytkow%C4%85-syren%C4%85-zgin%C4%99li-w-zderzeniu-z-suv-em-z-auta-prawie-nic-nie-zosta%C5%82o/ar-AA1KI61b?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=b0ac65abf45c4901bb35cad6528775cf&ei=52#image=9
      Około dwukrotna różnica mas.
      Zerowa prędkość syrenki.

Przy okazji widać jak niebezpieczne jest wyłączanie się z ruchu w lewą stronę.

Przy okazji widać jak ważne jest położenie środka ciężkości pojazdów i punkt ich styku. Przy styku poniżej srodka ciężkości powstaje moment obrotowy, który unosi pojazd a tym samym zwiększa energię uderzenia (zanika siła i energia hamowania).

Przy okazji widać skutki przeciążenia - przesunięcie syrenki o 12 m ratuje pasażerów I35 - zabija tych drugich...
      • qqbek Re: Suvy zabijają. 18.08.25, 12:29
        Przy okazji to widać skutki wtórnego analfabetyzmu.
        Jakie włączanie się do ruchu w lewą stronę?
        O czym ty misiu pocieszny znów bredzisz?
        • vogon.jeltz Re: Suvy zabijają. 18.08.25, 12:41
          > Jakie włączanie się do ruchu w lewą stronę?

Z opisu i zdjęć wynika, że Zipa ustawiła się poprzecznie na pasie do jazdy z przeciwka. To identyczne ustawienie jak przy skręcie w lewo na skrzyżowaniu. Może o to chodzi?
          • qqbek Re: Suvy zabijają. 18.08.25, 13:39
            vogon.jeltz napisał:

> Z opisu i zdjęć wynika, że Zipa ustawiła się poprzecznie na pasie do jazdy z pr
            > zeciwka. To identyczne ustawienie jak przy skręcie w lewo na skrzyżowaniu. Może
            > o to chodzi?

Ale z tego samego opisu wynika, że obydwa pojazdy znajdowały się w ruchu i nikt się do ruchu nie włączał.
            To ze skarpetą stało się coś dziwnego (pęknięcie końcówki drążka kierowniczego?), że ustawiło ją w poprzek drogi Hyundaia.

Do tego bredzi coś jeszcze o "około dwukrotnej różnicy mas".
            Skarpeta 105 waży 950 kg, ix35 od 1400 (benzyna) do 1500 (diesel)... daleko mu do 1900 kg, które musiałby ważyć, żeby mieć "około dwukrotną różnicę mas".
            • waga170 Re: Suvy zabijają. 18.08.25, 15:47
              O to to.Syrena wykonala manewr niezamierzony przez kierowce. Na zdjeciu nie widac lewego przedniego kola a cos mi mowi ze ono jest mocno skrecone w lewo. No bo chyba kierowca Syreny nie zawracal na trzy tempa nie przepuszczajac samochodu z naprzeciwka.
              • jackk3 Re: Suvy zabijają. 18.08.25, 17:18
                waga170 napisała:

> O to to.Syrena wykonala manewr niezamierzony przez kierowce. Na zdjeciu nie wid
                > ac lewego przedniego kola a cos mi mowi ze ono jest mocno skrecone w lewo. No b
                > o chyba kierowca Syreny nie zawracal na trzy tempa nie przepuszczajac samochodu
                > z naprzeciwka.
                Tez mi sie wydaje czy nie zawracał jak ten kretyn w załączonym linku poniżej?
                www.foxnews.com/us/illegal-immigrant-accused-killing-3-florida-highway-crash-crossed-border-california-2018-dhs
                Pytanie też do Engina jak to jest możliwe że nielegalny może dostać komercyjne prawko? Przecież ten buc doslownie nie wie co robi???
    • motobieda.689 Re: Suvy zabijają. 23.08.25, 15:44
      Długo tu nie pisałem, gdyż urlop. A w temacie zapierdalania suvów w deszczu, również potwierdzam, kiedyś podczas oberwania chmury, widziałem jak jakiś idiota, nowszym Audi Q7 jechał 180 albo i więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka