Dodaj do ulubionych

OT polskie wynalazki

22.08.25, 15:05
Pozwoliłem sobie troche poszukać zeby sprawdzić czy naprawdę jestesmy tacy beznadziejnie jak Vogon pisal. I trochę znalazłem, kolejnosc przypadkowa:
1. Edmund Biernacki, odkrywca wartość diagnostycznej szybkości opadania erytrocytów, od ponad 120 lat badanie OB jest cały czas stosowane na całym świecie
2. Kazimierz Funk, odkrywca witamin 4 x nominowany do Nobla
3. Marta Karczewicz, dzieki niej mamy streaming wysokiej jakości filmów, ponad 700 patentów dotyczących kompresji video
4. Jozef Kosacki, wynalazca wykrywacza min ktory do niedawna byl wciąż używany
5.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 15:09
      5. Stefan Pieńkowski wynalazca świetlówki
      6. Zygmunt Wróblewski i Karol Olszewski - pierwsi skroplili tlen w 1883 r
      7. Michał Sędziwój- odkryli tlen w XVIII wieku
      Sprawdzam dalej
      • trypel Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 15:11
        8. Stefania Chwalek, ok urodzona poza Polską ale czuła sie Polka , kevlar
        • trypel Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 15:46
          9. Stefan Kudelski, wynalazca i twórca profesjonalnych magnetofonów Nagra, laureat 2 Oscarów (dzieki wynalazkowi)
          10. Jacek Karpiński, twórca pierwszego PC
          11. Rudolf Weigl, twórca szczepionki na tyfus
          12. Michał Doliwo-Dobrowolski - wynalazca silnika elektrycznego trójfazowego i pionier i twórca pierwszych sieci pradu trójfazowego
          13. Karol Pollak, ojciec akumulatorów
          14. Jozef Hoffman wycieraczki samochodowe
          15. Jan Czochralski ojciec fotowoltaiki, do dzisiaj metoda Czochralskiego jest podstawą produkcji monokryształów krzemu
          16.jan Trzmiel, założyciel Commodore
          • galtomone Bez jaj! 22.08.25, 15:59
            tania kurwa manipulacja

trypel napisał:

> 16.jan Trzmiel, założyciel Commodore

Firma została założona w 1954 roku w Toronto przez Jacka Tramiela, polskiego emigranta ocalałego z Auschwitz
            Jack Tramiel (urodzony jako Idek Trzmiel w Łodzi w 1928 roku) był Żydem polskiego pochodzenia.

A tu sie takich kurwa nie lubilo i nie lubi.

Kazimierz Funk, urodzony w Warszawie, pracował w USA i Europie, działał głównie poza Polską
            Stefan Kudelski urodzony w Polsce, wychowany w Szwajcarii
            Marta Karczewicz - owszem, Polka ale pracuje głównie w USA
            Jan Czochralski urodzony w Polsce, pracował w Niemczech

Takze takie to polskie wynalazki jak ta substancja z pisoneki Mlynarskiego... "Hej! Plyniemy!"

• trypel Re: Bez jaj! 22.08.25, 16:03
              Pięknie sie wpisujesz w vogonowa narracje. Czekałem na to.
              • galtomone Re: Bez jaj! 22.08.25, 16:34
                To nie narracja tylko fakty.

I badz KURWA uciciwy - pol tego narodu pluje na zydow i wszstkich niepolakow do tego stopnia, ze polakom z dziada prawdziada polskosc wymawia...

Ale jak kurwa pasuje, zeby wypiac piers do orderu i pokazac "JACY MY KURWA WIELCY - to taki zydowski Jack z Toronto nagle kurwa nasz Ci.

Wez idz pan w chuj z taka narraca i hipokryzja.

Trzbea byc najgorsza lajza bez honoru, zeby tak robic.

Na pewno Ci onucew konta nie zajebal?

Spodziewalem sie czegos wiecej po tobie bo niby kumaty jestes... Rozczarowales mnie dzis dyskusja.
                • trypel Re: Bez jaj! 22.08.25, 17:02
                  Idealnie sie wpisujesz. Podręcznikowo. Taka michnikowa filozofia - wstydźmy się za bycie Polakami.
                  • galtomone Re: Bez jaj! 22.08.25, 18:23
                    Chyba Ty, skoro ci to przyszło do głowy.

Ja nie mam się czego wstydzie, bo mam to głęboko w dupie czy ktoś mnie uzna za polaka czy nie.
                    • marecky81 Re: Bez jaj! 22.08.25, 18:30
                      galtomone napisał:

, bo mam to głęboko w dupie czy ktoś mnie uzna za
                      > polaka czy nie.

Smutne.
                      • galtomone Re: Bez jaj! 23.08.25, 19:27
                        Smutne ze nie nie przjmuje np. opinia Prezesa co do mojej narodowosci???

Smutne to jak ktos sie tym przejmuje...
                  • bigimax4 Re: Bez jaj! 22.08.25, 18:42
                    Tatus michnika to antypolski qurwiszon , niedaleko pada jabko, udalo sie tej mendzie podzielic polakow , na szczescie mlodzi sie na ten propagandaowy antypolski belkot nie lapa,
                  • galtomone Re: Bez jaj! 23.08.25, 19:26
                    trypel napisał:

> Idealnie sie wpisujesz. Podręcznikowo. Taka michnikowa filozofia - wstydźmy się
                    > za bycie Polakami.
                    >

Nie wiem w co Ci sie wpisuje... u siebie sie nie wpisuje ani nie zapisuje do niczego/nikogo.

Ja sie nie wstydze bycia polakiem... po prostu mi to loto. Ani to powd do wstydu ani dumy.. Bo jakiz ja mam wklad w to co ktos kiedys zrobil czy zrobi...

Interesuje mnie to co ja soba reprezentuje. Wypinanie piersi do medali za to, ze przypadkiem sie urodzilem tu... sorry, ale to trzeba miec dosc spuchniete ego i zero krytycznego spojrzenia na wlasne dokonania.

Dokladnie jak w Diatrybie miala substancja...

Naprawde nie rozumiem jak mozna być Dumnym Polakim/Niemcem?Rosjaniniem/wstaw se tu dowolna nacje... narodowosc to kwestia przypadku a nie zaslug i ciezkiej pracy.

Urodzilbym sie w czasie zaborow/1500 lat wczesniej czy kilkaset km w ina strone i bylbym innej narodowosci - i co z tego?
                    • waga170 Re: Bez jaj! 23.08.25, 19:36
                      galtomone napisał:

> Urodzilbym sie w czasie zaborow/1500 lat wczesniej czy kilkaset km w ina strone
                      > i bylbym innej narodowosci - i co z tego?

Ja z bratem mielismy ogromny globus i bawilismy sie tak ze jeden nim krecil, zapamietywal jkies miasto, dla niepoznaki jeszcze troche pokrecil zanim zatrzymal, a drugi mial te miasto palcem pokazc na globusie.

I tak mi sie skojarzylo ze slowami Poety:

Gdy Boży palec zaświtał nade mną; Nie zdając liczby z rzeczy, które czyni, Żyć mi rozkazał w żywota pustyni! (…).
                    • vogon.jeltz Re: Bez jaj! 23.08.25, 19:38
                      Najmniej wartościowym natomiast rodzajem dumy jest duma narodowa. Kto bowiem nią się odznacza, ten zdradza brak cech indywidualnych, z których mógłby być dumny, bo w przeciwnym wypadku nie odwoływałby się do czegoś, co podziela z tyloma milionami ludzi. Kto ma wybitne zalety osobiste, ten raczej dostrzeże braki własnego narodu, ponieważ ma je nieustannie przed oczyma. Każdy jednak żałosny dureń, który nie posiada nic na świecie, z czego mógłby być dumny, chwyta się ostatniej deski ratunku, jaką jest duma z przynależności do danego akurat narodu; odżywa wtedy i z wdzięczności gotów jest bronić rękami i nogami wszystkich wad i głupstw, jakie naród ten cechują.

Arthur Schopenhauer
                      • trypel Re: Bez jaj! 23.08.25, 19:58
                        Miszcz pesymizmu powiedział wiele durnych rzeczy. Ta sie wiele z innych nie wyróżnia
                        • vogon.jeltz Re: Bez jaj! 24.08.25, 01:17
                          > Miszcz pesymizmu powiedział wiele durnych rzeczy.

Co dokładnie jest w tym durnego?
                      • bigimax4 Re: Bez jaj! 23.08.25, 20:25
                        Jestes fanem innych zlotych mysli tego kretyna czy tylko tej jednej, bo akurat takie gowno gdzies tam udalo ci sie wygrzebac
            • qqbek Re: Bez jaj! 22.08.25, 23:24
              galtomone napisał:

> Jack Tramiel (urodzony jako Idek Trzmiel w Łodzi w 1928 roku) był Żydem polskie
              > go pochodzenia.

Czyli zarówno w momencie urodzenia, jak i w chwili osadzenia w Auschwitz był obywatelem polskim?
              Dla znajomego pytam?

> A tu sie takich kurwa nie lubilo i nie lubi.

Powiedz to, kurwa, mojemu pradziadkowi, który kulkę (a nawet kilka) zarobił na Zamku Lubelskim za pomaganie innym obywatelom.
              Owszem - większość Polaków zachowywała się wobec Żydów jak świnie - tak przed okupacją, jak i w jej trakcie.
              Ale na generalizacje w stylu "takich się tu nie lubiło i nie lubi" nie pozwolę - chociażby ze względów rodzinnych.

> Kazimierz Funk, urodzony w Warszawie, pracował w USA i Europie, działał głównie
              > poza Polską

Ale obywatel Polski.

> Stefan Kudelski urodzony w Polsce, wychowany w Szwajcarii

Ale obywatel Polski.

> Jan Czochralski urodzony w Polsce, pracował w Niemczech

Ale obywatel Polski.
              > Takze takie to polskie wynalazki jak ta substancja z pisoneki Mlynarskiego... "
              > Hej! Plyniemy!"

To nie są, do kurwy nędzy, wynalazki polskie.
              To są wynalazki Polaków, a sam takie twierdzenia uskuteczniając wyrzucasz ich poza nawias "polskości", którą pojmujesz chyba w tych samych kategoriach, co obywatel Bąkiewicz, co to 7 milionów długów narobił, uciekł przed wierzycielami przepisując majątek na żonę, a potem się z nią fikcyjnie rozwiódł.
              W moim mniemaniu twoje pojmowanie "polskości" jest nieodległe od prezentowanego przez tego troglodytę.
              • galtomone Re: Bez jaj! 23.08.25, 19:34
                qqbek napisał:

> galtomone napisał:
                >
                > > Jack Tramiel (urodzony jako Idek Trzmiel w Łodzi w 1928 roku) był Żydem p
                > olskie
                > > go pochodzenia.
                >
                > Czyli zarówno w momencie urodzenia, jak i w chwili osadzenia w Auschwitz był ob
                > ywatelem polskim?
                > Dla znajomego pytam?

No oczywiscie, ze byl. Jakby byl czarny alo byl chlopem z cyckami tez by byl. Po jarka sie mnie o oczywistosci pytasz?

>
                > > A tu sie takich kurwa nie lubilo i nie lubi.
                >
                > Powiedz to, kurwa, mojemu pradziadkowi, który kulkę (a nawet kilka) zarobił na
                > Zamku Lubelskim za pomaganie innym obywatelom.

Ale co ma pradziadek do faktu, ze +/- polowa z nas glosuje na partwie jak PiS, Korona, Konfa, itd...

Z faktami nie ma co dyskutowac.

Koles w sejmie swiece chanukowe gasi czy twierdzi ze niemcy żydow nie mordowali a ludzie na niego glosuja... Rownie smutne jest to, ze zydzi, ktorzy od 80 lat opowiadaja na calym swiecie jak ktos ich chcial eksterminowac teraz robia sasiadom podobne rzeczy.... Nosz kurwa mac.

> Owszem - większość Polaków zachowywała się wobec Żydów jak świnie - tak przed o
                > kupacją, jak i w jej trakcie.
                > Ale na generalizacje w stylu "takich się tu nie lubiło i nie lubi" nie pozwolę
                > - chociażby ze względów rodzinnych.

A se pozwalaj albo nie - - idz Braunowi to powiedz albo Memcenowi, ze im nie pozwalasz.

Ja stwierdzam fakty, a fakty sa takie, ze jestesmy tacy sami jak wszsycy inni - ani lepszi, ani gorsi.... a bycie dumnym z tego, ze ktos cos kiedy (moj przodek) skutecznie tych brunatnych mlodziencow usprawiedliwa przed robieniem czegos na wlasny rachunek - wtedy by mieli powod do dumy.

> To nie są, do kurwy nędzy, wynalazki polskie.
                > To są wynalazki Polaków

A czy ja twierdze inaczej/?
                A cy sa polakow to trzeba samych wynalzcow zapytac czy i jak sie czuja...

W kazdym razie sa to dziela LUDZI a nie KRAJU!

> W moim mniemaniu twoje pojmowanie "polskości" jest nieodległe od prezentowanego
                > przez tego troglodytę.

Dla mnie narodowosc jest bez znaczenia.
                Liczy sie czlowiek.
          • golfer2004 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 01:09
            Karpiński nie wynalazł pierwszego PC pacanie
            • trypel Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 14:36
              A kto pacanie stworzył K-202?
              • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 19:46
                > A kto pacanie stworzył K-202?

K-202 to nie był komputer osobisty (PC).
                • trypel Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 19:57
                  Na tamte czasy walizka to byl PC
                  • golfer2004 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:18
                    walizka to się pacnij w łeb, pacanie
                    • engine8t Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:53
                      golfer2004 napisał:

> walizka to się pacnij w łeb, pacanie

"Walizka PP czy PC – która jest trwalsza i lepsza do podróży? "

natanbugajski.pl/walizka-pp-czy-pc-ktora-jest-trwalsza-i-lepsza-do-podrozy-porownanie
              • golfer2004 Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 18:30
                dzięki takim pacankom Karpiński skończył jako hodowca świń
    • galtomone Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 15:51
      No to szału nie ma a komercji z tego tym bardziej zadnej...
      • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 15:56
        Wish, Piotr Szulczewski
    • gyatt Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 16:40
      Olge Malinkiewicz prosze dopisac (perowskity)- wspolczesna postac, wiec od razu mi przyszla na mysl. Z historycznych na pewno sie da duzo roznosci wyszperac...
    • hrasier_2 Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 17:25
      Beznadziejny to jest vagon. On wszystko krytykuje co polskie. Jakby był ruskim agentem. SKYctrl to nazwa wielosensorowego systemu antydronowego, który produkuje polska firma Advanced Protection Systems SA (APS) z Gdyni. Nie wiem dlaczego go Platfusy nie używają.
      • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 18:05
        Nie wiem dlaczego go Platfusy nie używają.

Slyszalem cos dzisiaj , ze beda uzywac , h wie czego za miliard dolarow,
    • waga170 Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 17:34
      Nabijanie gazem jednorazowych zapalniczek, napelnianie tuszem wypisanych dlugopisow, otwieranie wodki walnieciem w denko, otwieranie wina walnieciem denkiem w slup, otwieranie piwa drugim piwem, watowanie korkow, jazda na cycku tramwaju, oprocz nas nikt na to nie wpadl, i tysiace innych polskich wynalazkow..
      • trypel Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 18:44
        17. Antoni Piątek herbu Prawdzic. Za nowa jakość zegarków
        18. Henryk Magnuski, za walkie-talkie kładące podwaliny pod telefonie komórkowa
        19. Mieczysław Bekker za LRV w misjach apollo

Jazda na cycku na tramwaju znana jest nie tylko u nas Waga. A watowania korkow akurat nauczyłem sie od pewnego Niemca na wsi pod Neustadt Aisch w 92, a on w Polscd nigdy nie byl.
        • trypel Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 18:45
          Patek mimo ze dziś Piątek
        • waga170 Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 19:12
          Polacy ich nauczyli watowania, tak jak Francuzow uzywnia widelca. Widzisz, jak masz tysiac utytulowanych specjalistow/naukowcow pracujacych w super wyposazonych laboratoriach to wyprodukowanie przez nich wynalazku jest nietrudne. Ale "wynalazczosc narodu" powinna byc mierzona nie wsrod takiej grupy tylko raczej wsrod pospolitej reszty zbioru. Zaradnoscia i pomyslowoscia bijemy innych na glowe pomimo ze liczbe noblistow na milion mieszkancow oni moga miec wieksza od nas. Przykladem wynalazcy sa bracia Wright, ale takze ci trzej zolnierze, jedna kurwa i dwa kondony:)
          Amerykanie by na to nie wpadli.
          • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 19:23
            Co ty z tym watowaniem grubasie
            Masz korek , ktory sie zjebal
            Nie mozesz kupic korka w sklepie
            Korek sklada sie z drutu
            Co robisz,
            wymieniasz drut
            Siedzisz i placzesz w ciemnosci
            Kozystajac z ciemnosci zabawiasz sie z kura

Ty bys pewnie wybral opcje 3, ale normalny czlowiek zmienia drut
          • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 19:26
            > Zaradnoscia i pomyslowoscia bijemy innych na glowe

Tak jak napisałem: w kleceniu prowizorek na gumę do żucia i trytytki. Ale innowacyjność leży.

> ale takze ci trzej zolnierze, jedna kurwa i dwa kondony:)
            > Amerykanie by na to nie wpadli.

LOL, to prastara zagadka logiczna (odmiana wielu podobnych zagadek), która normalnie lata w anglojęzycznym internecie.
            • waga170 Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 19:30
              Lata w anglojezycznym internecie bo podchwycili to od Polakow.
              • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 19:32
                Taa, można powiedzieć, że podaliśmy im to na widelcu...
    • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 19:06
      1. Mylisz badania i odkrycia naukowe z wynalazkami. Połowa pozycji na twojej liście na dzień dobry wylatuje z tego powodu. Oprócz oczywistości (OB, witaminy, tlen) także np. Pieńkowski, który badał zjawisko luminescencji, ale konkretny praktyczny wynalazek - świetlówkę - stworzył Arthur Compton w USA. To mniej więcej tak, jak Maria Curie odkryła zjawisko promieniotwórczości, ale praktyczne zastosowanie - reaktor jądrowy - wymyślili i stworzyli Szilard z Fermim.

2. Niektóre odkrycia i wynalazki przypisujesz na wyrost. Sędziwój coś odkrył, ale nie miał za bardzo pojęcia co (nie jego wina, odpowiednie pojęcia chemiczne jeszcze wtedy nie istniały). Karpiński nie stworzył żadnego "pierwszego PC" (personal computer) tylko minikomputer K-202, który był jednak czymś innym niż komputer osobisty i w dodatku wcale nie był pierwszy. Pieńkowski j.w.

3. Zdecydowana większość z tych wynalazków, które faktycznie są ważne, istotne czy nawet przełomowe, dokonana była w ramach pracy dla instytucji i firm zachodnich (Karczewicz, Kudelski, Czochralski, Hofman etc.). W Polsce nie mieliby na to żadnej szansy, bo tu nie ma ani sprzyjającej atmosfery, ani właściwego finansowania, ani szans na komercjalizację.

To wynika - taka była moja teza - m.in. z podejrzliwego podejścia do wszelkich nowości, które objawia się w natychmiastowej ich krytyce, często bez żadnych podstaw. Taki jest niestety dominujący mindset w PL, który ujawnia się przy byle okazji, choćby głupich świateł w samochodzie. Nawet z językiem mamy ten problem -anglofoni z entuzjazmem tworzą i przyjmują nowe słowa, frankofoni z zapałem wymyślają ich francuskie odpowiedniki, a Polacy narzekają na "zachwaszczanie" i bronią "czystości" i "poprawności".

4. Niewiele z tych wynalazków - poza powiedzmy akumulatorami Pollaka i pośrednio waflami krzemowymi Czochralskiego - to coś przełomowego na skalę światową, co zmieniło życie ludzi. Gdzie jest coś kalibru samochodu, samolotu, nowego rodzaju napędu czy przekładni, linii produkcyjnej, kinematografu, telefonu, radia, telewizora, mikroprocesora, sieci komputerowej (tu masz Żyda urodzonego w Polsce, ale pracującego w USA Paula Barana, więc mógłbyś go podpiąć ale baardzo na siłę), ekranu LCD, antybiotyków, pigułki antykoncepcyjnej, czy nawet durnej żarówki?

5. Najgorsze, że jako Polacy w ogóle nie cenimy ani nawet nie znamy tych ludzi i ich osiągnięć. Sam musiałeś zrobić niezły risercz i przyznaj się: ile z tych nazwisk było ci znanych zanim zadałeś pytanie Chatowi GPT? W każdym polskim mieście jest ulica czy szkoła im. jakiegoś durnego klechy czy grafomana z okresu romantyzmu - w ilu znajdziesz coś im. Czochralskiego, Pollaka itd.? Dla porównania - w mojej włoskiej wiosce 6k mieszkańców mieszkam u zbiegu via Enrico Fermi i via Guigilelmo Marconi.

Niemcy, Francuzi, Włosi, Brytyjczycy czy nawet Rosjanie (o Amerykanach nie wspomnę, bo u nich bywa różnie, często są to ludzie z importu) mają tych naukowców i wynalazców o znaczeniu światowym tylu, że mogliby co parę lat wypuszczać całą nową serię banknotów z ich wizerunkami. A u nas ciągle: Kopernik, Skłodowska, Kopernik, Skłodowska i czasem, ale to bardzo czasem, pojawi się ten nieszczęsny Łukasiewicz, od którego zaczęła się cała ta dyskusja.

6. Jack Tramiel to amerykański Żyd urodzony w Polsce, jak wspomniany wyżej Paul Baran (którego znaczenie jest duużo większe). Może jeszcze, kurna, doliczysz Steve'a Wozniaka, który jest (przynajmniej w połowie) etnicznym Polakiem, a od paru lat ma ponoć także polskie obywatelstwo?

7. Nie ma też żadnej narracji "wstydu z powodu bycia Polakiem". Swierdzenie, że jesteśmy w ogonie innowacyjności wśród porównywalnych nacji szeroko rozumianego Zachodu to po prostu fakt, a jak zamierzasz się wstydzić z tego powodu, to już twój problem.
      • waga170 Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 19:44
        vogon.jeltz napisał:

> okazji, choćby głupich świateł w samochodzie.

Nareszcie zgodziles sie ze mna, te swiatla sa glupie.
      • trypel Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 19:47
        Akurat w tym wypadku nie korzystałem z AI wcale. Chat sie do tego nie nadaje za bardzo bo nie umie szukać kreatywnie albo ja jestem kiepski w promptingu. Ale faktycznie roboty sporo i połowa nazwisk nieznana.
    • wislok1 Polscy noblisci 22.08.25, 19:28
      I kandydaci do Nobla

pl.wikipedia.org/wiki/Lista_laureat%C3%B3w_Nagrody_Nobla_zwi%C4%85zanych_z_Polsk%C4%85
      Jest ich bardzo duzo i nie ma powodu do wpadania w kompleksy.....

Oczywiscie nie ma tez powodu do wpadania w samozachwyt....

Sredni poziom europejski

• engine8t Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 19:54
      No ale nikt nie wie ze Polskie i ile na tym Polska zyskala i finansowo i slawa swiatowa?
      • trypel Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 20:05
        To jest nasza slabosc. Grzebiąc w necie trafiłem na opis wizyty Rockefellera u Łukasiewicza, i ze ten jakis dziwny i naiwny byl bo podzieli sie cała wiedzą na temat wydobycia i przerobu ropy i nic za to nie chcial.
        • engine8t Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 21:17
          trypel napisał:

> To jest nasza slabosc. Grzebiąc w necie trafiłem na opis wizyty Rockefellera u
          > Łukasiewicza, i ze ten jakis dziwny i naiwny byl bo podzieli sie cała wiedzą na
          > temat wydobycia i przerobu ropy i nic za to nie chcial.
          >

Ale to siedzije na naszych oczach.
          Ot wez firme ICEYE.. Zalozona przez Polak i Fina ale nie w Polsce ale w Finlandii.

A co smieszniejsze ze Polska sie chwali ze to firma Polsko- Finska LOL

strefabiznesu.pl/polsko-finska-firma-umieszcza-na-orbicie-cztery-nowe-satelity/ar/c3p2-27171791
          Chyba nawet nie produkuja tych sateliow w Polsce, wiec jak ona "Polsko" ??
          Bo gdyby byla zalozona w Polsce i produkowalali by w Polsce to juz by bylo COS.
          A tak to G.

No Apple tez mozna by do tego dolaczyc? LOL
          • trypel Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 21:27
            A to jest ciekawe
            Znam Szweda ktory jakies 30 lat temu przyjechał do Polski, znalazl wspólnika i postawił firme produkującą umywalki z konglomeratu marmurowego. I aż do momentu sprzedania jej Niemcom wszyscy mowili ze to szwedzka firma i szwedzki biznes. A ty mówisz ze jak Polak cos wymysli i zacznie robic w Finlandii to to polskie nie jest.
            Moze to problem w naszej mentalności której tez ci nie brakuje
            • engine8t Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 01:01
              trypel napisał:

> A to jest ciekawe
              > Znam Szweda ktory jakies 30 lat temu przyjechał do Polski, znalazl wspólnika i
              > postawił firme produkującą umywalki z konglomeratu marmurowego. I aż do momentu
              > sprzedania jej Niemcom wszyscy mowili ze to szwedzka firma i szwedzki biznes.
              > A ty mówisz ze jak Polak cos wymysli i zacznie robic w Finlandii to to polskie
              > nie jest.
              > Moze to problem w naszej mentalności której tez ci nie brakuje
              >
              To ni ementalnosc - to formalnosci rejestaracji i podatkow.
              Jesli zalozyl Polska firme w Polsce , zarejestrowal ja w Polsce i placi od niej podatki w Polsce to Polska firma.
              Ilez tu frm zalozyli Polacy i zadna sie ani sama ani Polska jej nie uwaza za Polska firme?
    • qqbek Re: OT polskie wynalazki 22.08.25, 23:34
      Ludwik Hirszfeld - człowiek, któremu zawdzięczamy nowoczesną klasyfikację grup krwi.
      Zasymilowany Żyd, ale w 100% Polak pochodzenia żydowskiego (co prawdopodobnie kosztowało go nagrodę Nobla).
      • engine8t Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 01:08
        qqbek napisał:

> Ludwik Hirszfeld - człowiek, któremu zawdzięczamy nowoczesną klasyfikację grup
        > krwi.
        > Zasymilowany Żyd, ale w 100% Polak pochodzenia żydowskiego (co prawdopodobnie k
        > osztowało go nagrodę Nobla).
        >

No Noble to raczej im latwiej daja.
        Kurde ilez to osiagniec mielibysmy gdyby Zydzi sie uwazali za Polakow.
        Kiedys na poczatku pobytu spotkalismy Zyda na targu - sprzedawal tasmy z Polskimi piosenkami.
        Pytamy czy mowi po Polsku - mowi, A to Pan Polak?
        Oj jak na nas naskoczyl.. Jaki ja Polak - ja Zyd tylko w Polsce urodzony a Polacy to antysemici wiec musielm emigowac.
        • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 14:14
          Kurde ilez to osiagniec mielibysmy gdyby Zydzi sie uwazali za Polakow.

Znaczy wysiedlanie ich to dobry pomysl skoro polakami nigdy nie beda
          • engine8t Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 21:25
            bigimax4 napisał:

> Kurde ilez to osiagniec mielibysmy gdyby Zydzi sie uwazali za Polakow.
            >
            >
            > Znaczy wysiedlanie ich to dobry pomysl skoro polakami nigdy nie beda

Co wcalenie znaczy ze Zydzi maja wieksze osiagniecia ale to ze potrafia to lepiej wykorzystac i z nich zrobic wiekszy interes dajacy rozglos.
            Gdyby Ignacy Lukasiewicz byl Zydem to Swiat by na pewno wiedzial komu zawdziecza postep w praktycznie wszystkich dziedzinach zycia w okresie ostatnich prawie 200 lat.
            Niewiele ludzi poza naszymi rodakami wie kto to byl ten Lukasiewicz.

A nikt nie wspomina ze produkcje grafenu wymyslili Polacy ale ich sukces zniknal pod parasolem ruskich zydow co "odkryli" grafen i jedynie oni distali i Nobla i prawo do bycia "ojcmi grafenu".
            A Polacy wprawdzie opatentowali ten process ale nie tak dobrze jak Singer opatentowal igle do maszyby do szycia.
            Co z tego wynika? A to ze Polacy maja tegie glowy do wymyslania ale juz do "spienizenia" tych pomyslow to nie za bardzo.
            I gdyby bylo odwrotnie to pewnie Ci Zydzi by dastali Nobla za wymyslenie jak gragfen mozna produkowac i to bylby wazniejsze od samego odkrycia :)
            • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 21:42
              > Gdyby Ignacy Lukasiewicz byl Zydem to Swiat by na pewno wiedzial komu zawdziecza postep
              > w praktycznie wszystkich dziedzinach zycia w okresie ostatnich prawie 200 lat.

Też wcale nie jest to takie pewne. Wspomniany przeze mnie gdzie indziej Paul Baran (amerykański Żyd urodzony w Polsce) wymyślił podstawową zasadę działania sieci komputerowych i internetu. Co jakby zmieniło życie ludzi w porównywalnym stopniu do wynalazku Łukasiewicza. Kto zna jego nazwisko?
              • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:05
                komputerowych i internetu. Co jakby zmieniło życie ludzi w porównywalnym

W IT co kto "pierwszy" wymyslil nie ma zadnego znaczenia, prace odbywaly sie w wielu osrodkach a podwaliny teoretyczne powstawaly duzo wczesniej
                • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:28
                  > W IT co kto "pierwszy" wymyslil nie ma zadnego znaczenia

Nie w IT, tylko u was w Sowiecji. Wy, ruscy, wynajdujecie rzeczy na śmietniku amerykańskiej ambasady.
                  • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:34
                    Zabawne, tylko ze to jakos rosjanie zbudowali stacje kosmiczna na ktora polecial pierog slawoj, nie przeszkadza ci to?
                    Rosjanie to wielki narod kultury sztuki matematyki, szachow , a ty ograniczona spierdolino nigdy nie pojmiesz rosyjskiej duszy , ja ich lubie chociaz to sa kompletne swiry, zyj na maxa jak by nie bylo jutra ,
              • engine8t Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:19
                vogon.jeltz napisał:

> > Gdyby Ignacy Lukasiewicz byl Zydem to Swiat by na pewno wiedzial komu zaw
                > dziecza postep
                > > w praktycznie wszystkich dziedzinach zycia w okresie ostatnich prawie 200
                > lat.
                >
                > Też wcale nie jest to takie pewne. Wspomniany przeze mnie gdzie indziej Paul Ba
                > ran (amerykański Żyd urodzony w Polsce) wymyślił podstawową zasadę działania si
                > eci komputerowych i internetu. Co jakby zmieniło życie ludzi w porównywalnym st
                > opniu do wynalazku Łukasiewicza. Kto zna jego nazwisko?

"The Internet was developed by computer scientists Vinton Cerf and Bob Kahn, who created the communication protocols used today. However, Tim Berners-Lee is credited with inventing the World Wide Web, which made the Internet more accessible to the public"
                • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 01:03
                  > The Internet was developed by computer
                  > scientists Vinton Cerf and Bob Kahn, who
                  > created the communication protocols used today

Szukając analogii można powiedzieć, że Cerf z Kahnem stworzyli mikroprocesor, ale to Baran wymyślił tranzystor, który to umożliwił.
                  • engine8t Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 01:14
                    vogon.jeltz napisał:

> > The Internet was developed by computer
                    > > scientists Vinton Cerf and Bob Kahn, who
                    > > created the communication protocols used today
                    >
                    > Szukając analogii można powiedzieć, że Cerf z Kahnem stworzyli mikroprocesor, a
                    > le to Baran wymyślił tranzystor, który to umożliwił.

No i baran bo nie zrobil na tym gieszeftu
                  • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 02:45
                    Szukając analogii można powiedzieć, że Cerf z Kahnem stworzyli mikroprocesor, ale to Baran wymyślił tranzystor, który to umożliwił.

Dokladnie a jeszcze wczesniej ktos wymyslil pierwsza siec , telegraf
                    • engine8t Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 18:55
                      bigimax4 napisał:

> Szukając analogii można powiedzieć, że Cerf z Kahnem stworzyli mikroprocesor, a
                      > le to Baran wymyślił tranzystor, który to umożliwił.
                      >
                      >
                      > Dokladnie a jeszcze wczesniej ktos wymyslil pierwsza siec , telegraf

No ale on by tego nie wymyslil gdyby nie ten co druty wymyslil?
                      • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 20:06
                        No ale on by tego nie wymyslil gdyby nie ten co druty wymyslil?

No o tym pisze, ktos cos tam wymyslil, ale nie znaczy ze ludzkosc stanela by w miejscu gdyby tego nie wymyslil, bo wpadlby na to ktos inny
              • engine8t Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:23
                vogon.jeltz napisał:

> > Gdyby Ignacy Lukasiewicz byl Zydem to Swiat by na pewno wiedzial komu zaw
                > dziecza postep
                > > w praktycznie wszystkich dziedzinach zycia w okresie ostatnich prawie 200
                > lat.
                >
                > Też wcale nie jest to takie pewne. Wspomniany przeze mnie gdzie indziej Paul Ba
                > ran (amerykański Żyd urodzony w Polsce) wymyślił podstawową zasadę działania si
                > eci komputerowych i internetu. Co jakby zmieniło życie ludzi w porównywalnym st
                > opniu do wynalazku Łukasiewicza. Kto zna jego nazwisko?

Ludzie nie maja pojecia co to jest to co wymyslil Paul Baran - pocket switching, i "z czym sie to je"
                • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:48
                  > Ludzie nie maja pojecia co to jest to co wymyslil Paul Baran - pocket switching, i "z czym sie to je"

Ludzie nie mają też pojęcia jak działa rafinacja ropy naftowej albo "z czym się je" monokryształy Czochralskiego. No i?
                  • engine8t Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:56
                    vogon.jeltz napisał:

> > Ludzie nie maja pojecia co to jest to co wymyslil Paul Baran - pocket swi
                    > tching, i "z czym sie to je"
                    >
                    > Ludzie nie mają też pojęcia jak działa rafinacja ropy naftowej albo "z czym się
                    > je" monokryształy Czochralskiego. No i?

No i o Czochralskim nikt nie wie tak jak nie wie co niby komutery maja wspolnego z jakimis monokrysztalami?
                    A o rafinacji ropy nikt nie wspomina bo nie ma w tym interesu ale wszyscy wiedza ze bez ropy swiat by wygladal bardzo inaczej.
                    • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:04
                      > ale wszyscy wiedza ze bez ropy swiat by wygladal bardzo inaczej

Wszyscy wiedzą również, że bez krzemu świat wyglądałby inaczej. To siedlisko technologii u was to się zdaje się nazywa Dolina Krzemowa czy jakoś tak.
                      • engine8t Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 01:16
                        vogon.jeltz napisał:

> > ale wszyscy wiedza ze bez ropy swiat by wygladal bardzo inaczej
                        >
                        > Wszyscy wiedzą również, że bez krzemu świat wyglądałby inaczej. To siedlisko te
                        > chnologii u was to się zdaje się nazywa Dolina Krzemowa czy jakoś tak.

N u nas to sie nazywa "Silly -con Valley"
                        • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 01:17
                          Ola
            • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 02:04
              Gdyby Ignacy Lukasiewicz byl Zydem to Swiat by na pewno wiedzial komu zawdziecza postep w praktycznie wszystkich dziedzinach zycia w okresie ostatnich prawie 200 lat.

Ja se mysle ze amerykanski wampir kapitalista wiedzial jak grac w gre zarabiania pieniedzy a jakas lebiega z europy zyl w kompletnie innym swiecie, gdyby rozumial co sie dzieje i jak dziala swiat i patenty to standard oil moglby byc jego firma

Zreszta nie ma sie co zloscic, wynalazca wizjoner zadko jest biznesmenem przedsiembiorca, bo to kompletnie rozne swiaty
          • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 21:36
            > Kurde ilez to osiagniec mielibysmy gdyby Zydzi sie uwazali za Polakow

To, że się nie uważają, to w jakiejś mierze "zasługa" takich zjebów jak ty.
            • trypel Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 21:54
              vogon.jeltz napisał:

> > Kurde ilez to osiagniec mielibysmy gdyby Zydzi sie uwazali za Polakow
              >
              > To, że się nie uważają, to w jakiejś mierze "zasługa" takich zjebów jak ty.

Pierdzielisz. Jest dokladnie odwrotnie. Niechęć zydow do asymilacji jest wlasnie jednym z powodów ze bywają "nielubiani".
              • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:11
                > Pierdzielisz. Jest dokladnie odwrotnie.
                > Niechęć zydow do asymilacji jest wlasnie
                > jednym z powodów ze bywają "nielubiani".

To ty pierdzielisz. Rzekoma niechęć Żydów do asymilacji wynika z tego, że przez całe stulecia byli traktowani w świecie chrześcijańskim (a także, w mniejszym stopniu, muzułmańskim) jako ludzie gorszej kategorii. Obejmowały ich inne prawa, musieli mieszkać w wyznaczonych dzielnicach (getta) itd. Jak się chcieli asymilować w bliższych nam czasach, to dostawali w ryj - w rzekomo tolerancyjnej dla Żydów RP - gettami ławkowymi itp. wynalazkami. A i tak np. połowa lwowskiej szkoły matematycznej (kolejny wkład Polski, o którym nikt nie wie) to zasymilowani Żydzi. Plus cala masa twórców polskiej kultury. Na twojej liście też byś zasymilowanego Żyda znalazł.

Tam, gdzie traktowani są normalnie jak wszyscy inni obywatele - np. w USA - "niechęć do asymilacji" nie występuje.
                • trypel Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:15
                  A dlaczego byli tak traktowani?
                  • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:10
                    > A dlaczego byli tak traktowani?

Masz niżej mojej odpowiedzi do onucy.
                    • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:22
                      Widziales filmik ktory wrzucilem
                      • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:24
                        > Widziales filmik ktory wrzucilem

Z zasady nie tracę czasu na oglądanie gówien, które wrzucasz ty i engine. Jak masz coś do przekazania, to użyj, kurwa, literek.
                        • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:37
                          No dobra, widze ze poraz setny odmawiasz przyznania sie chociazby przed samym soba ze jestes pusta ograniczona zindojtrynowana spierdolina , nie zebym byl zaskoczony
                          • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:43
                            > No dobra, widze ze poraz setny odmawiasz przyznania

Ależ nie, od początku przyznaję, że gówien, które wrzucasz, nie tykam.
                            • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:47
                              Ok to ci wyjasnie
                              Grupa zydow na wycieczce w szkocji, znalazla krzyz ulozony z kamieni ktory byl tam conajmniej 50 lat i ulozyla z tych kamieni gwiazde dawida

Jakis komentarz spierdolino, na temat dlaczego chrzescijanie nie lubia zydow ?
                              • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:55
                                > Grupa zydow na wycieczce w szkocji, znalazla krzyz ulozony z kamieni ktory byl tam
                                > conajmniej 50 lat i ulozyla z tych kamieni gwiazde dawida

Ach te totemy plemienne dzikusów.

A chrześcijanie znaczą miejsca zagłady Żydów swoimi krzyżami, jak psy swoim moczem.

A.jak chrześcijańscy krzyżowcy zdobyli w 1099 Jerozolimę, to wyrżnęli wszystkich tamtejszych Żydów, chociaż ci absolutnie nic im nie zrobili. Muzułmanów też wyrżnęli, oczywiście, no ale to z założenia była wojna przeciwko muzułmanom.
                                • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 01:21
                                  Nic wiecej po tobie anty poldka anty chrzescijanska spierdoluno nie spodziewalem

Z ciekawosci, skoro nie kierujesz sie chrzescijanstwem czy patriotyzmem czy sa w twoim zyciu jakie kolwiek wartosci poza napchaniem kalduna ?
                                  • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 08:24
                                    > Z ciekawosci, skoro nie kierujesz sie chrzescijanstwem czy patriotyzmem czy sa w twoim zyciu jakie kolwiek wartosci

LOL, kurwa, tobie się wydaje, że plemienny szowinizm i wiara w bajki bliskowschodnich kozojebców to są jakieś "wartości"?
                                    • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 16:58
                                      Chrzescijanstwo to podstawa zachodniej cywilizacji, nawet to ze mozesz pluc na chrzescijanstwo wynika z chrzescijanstwa

Jak bys byl muslimem to by cie ukamienowali za inowierstwo jak bys sie tak zachowywal

Powracajac do pytania, sa w twoim zyciu jakies wartosci poza napchaniem kalduna?
                                      • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 17:45
                                        > Chrzescijanstwo to podstawa zachodniej cywilizacji,

Chrześcijaństwo było podstawą zachodniej "cywilizacji" tak gdzieś do XVIII wieku. Współczesna cywilizacja narodziła się z zanegowania chrześcijaństwa.

> nawet to ze mozesz pluc na chrzescijanstwo wynika z chrzescijanstwa

Nie, to właśnie wynika z faktu, że chrześcijaństwo już nic nie może.

> Jak bys byl muslimem to by cie ukamienowali za inowierstwo jak bys sie tak zachowywal

O, doskonały przykład. Jakbym żył przed XVIII wiekiem, to chrześcijanie tak samo by mnie ścieli, powiesili, spalili na stosie czy co oni tam mieli w repertuarze.

Ja zresztą nie użyłem słowa "chrześcijaństwo" tylko napisałem o bajkach bliskowschodnich kozojebców. To dotyczy także muslimstwa.

> Powracajac do pytania, sa w twoim zyciu jakies wartosci poza napchaniem kalduna

Najpierw musimy ustalić, co to są "wartości". Co właśnie próbuję zrobić. Ustaliliśmy do tej pory, że plemienne szowinizmy i wiara w wymyślonych przez dzikusów postacie nimi nie są.
                            • engine8t Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 01:21
                              vogon.jeltz napisał:

> > No dobra, widze ze poraz setny odmawiasz przyznania
                              >
                              > Ależ nie, od początku przyznaję, że gówien, które wrzucasz, nie tykam.

Ale rozmazujesz?
                              • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 18:43
                                > Ale rozmazujesz?

Tak, zaganiaczowi na ryju.
                        • engine8t Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 01:20
                          vogon.jeltz napisał:

> > Widziales filmik ktory wrzucilem
                          >
                          > Z zasady nie tracę czasu na oglądanie gówien, które wrzucasz ty i engine. Jak m
                          > asz coś do przekazania, to użyj, kurwa, literek.

Pieprzysz bo reagujesz LOL
                          A moze po prostu jestes czlowiekiem bez zasad i nie przestrzegasz nawet tych co sobie sam ustaliles?
                    • engine8t Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 01:18
                      vogon.jeltz napisał:

> > A dlaczego byli tak traktowani?
                      >
                      > Masz niżej mojej odpowiedzi do onucy.

Dzis weekend wiec pewnie onuce wypral i musisz powtorzyc
                    • trypel Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 10:05
                      Ta odpowiedź to jakies 10%. A co z resztą? Cyganie tez pożyczali kase królom?
                      • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 18:00
                        > Ta odpowiedź to jakies 10%. A co z resztą?

Masz rację. Pozostałe 90% to oczywiście przerabianie chrześcijańskich niemowląt na macę.

Zastanów się może kiedyś nad następującym faktem: Żydzi żyli przez stulecia w al-Andalus, byłi doskonale zintegrowani z iberoarabską kulturą, pelnili ważne funkcje na dworze Umajjadów, poza okresem fanatycznych Almohadów nikt ich nie prześladował. Jak tylko władcy chrześcijańscy odbili półwysep, zaczęli Żydów dyskryminować, tępić, zmuszać do konwersji, a w końcu wygnali w pizdu. Tych samych Żydów! To sorry, ale jak oni mieli sir integrować? Może to jednak z chrześcijanami było coś mocno nie teges?
                        • trypel Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 18:10
                          A gdzie oni uciekli jak ich w pizdu wygnali?
                          • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 18:30
                            > A gdzie oni uciekli jak ich w pizdu wygnali?

A jakie to ma znaczenie? Wiem oczywiście, do czego zmierzasz, ale ja nie piszę o Polsce tylko o całym świecie chrześcijańskim.

Później w Polsce też mieli zresztą przejebane, może nie tak mocno jak w XV wieku w Hiszpanii ale zawsze - za sprawą "polskiego Bandery" Dmowskiego i wyznawców jego ideolo. Zresztą, wcześniej także nie było tak, że nie byli dyskryminowani, chociaż opowiada się bajędy o polskiej "tolerancji". Pod pewnymi względami mieli nawet gorzej niż inne warstwy społeczne, np. chłop czy mieszczanin mógł uzyskać tytuł szlachecki, a Żyd nie (chyba że się kowertnął, ale nawet tych była jakaś epsilonowa garstka).
                            • trypel Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 19:11
                              Przejebane to mieli od początku z innych powodów które skrzętnie omijasz albo rzniesz głupa.
                              Jak masz hermetyczna grupę ludzi, używających własnego języka, własnych rytuałów, z duza doza tajemniczości i niezrozumienia, a dodatkowo grupa to uwaza się za lepszych ludzi to jest to idealny wrog. W każdym społeczeństwie i kazdej cywilizacji kiedys i w wielu wciąż.
                              Tylko kiedys ta obcość i tajemniczość rzucała sie w oczy 100 x bardziej i DOPIERO wtedy jak władca mial z tym problem bo długi go przerastały to starczyło rzucić plotkę i byl następny pogrom albo prześladowania.

A teras jak czytam takiego sqrwysyna www.rp.pl/polityka/art42881431-ambasador-izraela-jestem-pewien-ze-nasza-armia-nie-dopuszcza-sie-ludobojstwa to dalej widze ze uważają sie za lepszych.

Jak bym przez 30 lat zmienił pracę 30 x i po kazdej zmianie mówił- tam mnie nie lubili, tam sie nade mną znęcali, tam mnie gnębili. To problem bylby w tych miejscach czy we mnie? Ale broń boże tej analogii nie mozna stosować w przypadku Żydów. To niedobre jest.
                              • galtomone Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 09:06
                                trypel napisał:

> Przejebane to mieli od początku z innych powodów które skrzętnie omijasz albo r
                                > zniesz głupa.
                                > Jak masz hermetyczna grupę ludzi, używających własnego języka, własnych rytuałó
                                > w, z duza doza tajemniczości i niezrozumienia, a dodatkowo grupa to uwaza się z
                                > a lepszych ludzi to jest to idealny wrog.

Alez tak sie zawsze zachowuja przesladowane mniejszosci.
                                Kazda tworzy grupy, zeby zachowac "cos ze starego kraju" jesli mieli.

A co legendarnej tolerancji polakow.... to nie wiem z czego mialaby wynikac. Bylismy sobie krajem na skrzyzowaniu wschdu i zachodu (to akurat dosc dobrze bylo zawsze widac...) i bylismymy tak samo tolerancyjni jak wszyscy w okolo. Srednia na podobnym poziomie.
                                • trypel Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 11:39
                                  Właśnie dlatego sa prześladowane ze sie tak zachowują. Jakby sie chciały asymilować to w 3 pokolenia problemu nie ma.

A co do legendarnej tolerancji Polaków. Dziwni ci Żydzi ze tak lezli akurat do Polski skoro gdzie indziej bylo lepiej. Tylko tam gdzie indziej mieli przed 2 ws 1 % udziału w populacji nieraz 2%, nieraz nawet 4 czy 5 jak na wegrzech czy w Rumunii a w Polsce 10. Masochisci czy co?
                                  • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 12:49
                                    > Właśnie dlatego sa prześladowane ze sie tak zachowują. Jakby sie chciały
                                    > asymilować to w 3 pokolenia problemu nie ma.

Ale co to znaczy "asymilować"? Całkowicie upodobnić się do dominującej większości językiem, sposobem ubioru, obyczajami, dietą, religią?

> A co do legendarnej tolerancji Polaków. Dziwni ci Żydzi ze tak lezli akurat do Polski
                                    > skoro gdzie indziej bylo lepiej. Tylko tam gdzie indziej mieli przed 2 ws 1 % udziału w
                                    > populacji nieraz 2%, nieraz nawet 4 czy 5 jak na wegrzech czy w Rumunii a w Polsce
                                    > 10. Masochisci czy co?

Leźli do Polski, bo mieli bardzo ograniczony wybór (patrz też niżej). Ale ta legendarna tolerancja panująca w Rzeczpospolitej to nie była jakaś cudowna cecha samych Polaków, tylko konsekwencja tego, że samo państwo było multietniczne i multireligine. Oprócz katolików było też bardzo dużo prawosławnych, potem pojawili się protestanci, byli też muzułmanie (tych było mało, ale w krajach Zachodu nie było ich wcale), więc koniecznością było wypracowanie jakiejś pokojowej koegzystencji, inaczej by się wszyscy pozagryzali. Państwa zachodnie były z zasady monoreligijne, a jak pojawiała się konkurencja wyznaniowa to się kończyło nocą św. Bartłomieja albo wojną trzydziestoletnią - po której HRE jako całość było wprawdzie wieloreligijne, ale władca każdego wchodzącego w jego skład państewka ustanawiał u siebie jedno wyznanie i innych nie tolerował.

W RP to się zresztą zaczęło zmieniać po wojnach w XVII wieku aż do punktu, kiedy Konstytucja 3 maja ustanowiła katolicyzm jako religię panującą - choć faktycznie nie wprowadzała żadnych przepisów dyskryminujących Żydów.

Paradoksalnie jeszcze większa tolerancja religijna panowała w Imperium Osmańskim, chociaż było ono z założenia teokratycznym państwem islamskim. Tam to było inaczej zorganizowane, każde wyznanie miało własny "samorząd" i do pewnego stopnia system prawny, ale działało to sprawnie i prześladowań nie było. I nie tylko Osmanowie przyjęli znaczną część żydowskich uchodźców wygnanych przez katolickich królów Hiszpanii, ale wręcz sułtan turecki wysłał własną flotę, żeby ich ewakuować do siebie. No ale Turcja Osmańska też była państwem wielu narodów i religii.

Kalifat arabski po podbojach też był tolerancyjny dla Żydów i też z tego samego powodu. Dziś jest to przyczyna, dla której Żydzi (a także inne grupy mniejszościowe) mają się świetnie w USA.
                                    • trypel Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 13:02
                                      Asymilować to znaczy nie tworzyć hermetycznej grupy ze wszelkimi jej cechami.

Co do zycia innowiercow w islamie - tam chyba pozostałe dwie religie księgi placa wyższe podatki wiec tolerancja miala po prostu cenę.
                                      • galtomone Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 13:11
                                        trypel napisał:

> Asymilować to znaczy nie tworzyć hermetycznej grupy ze wszelkimi jej cechami.

Ale co to konkretnie znaczy....

Przeciez nawet dzis, w wielonardodowym USA jak Irlandczyk wejsdzie do Wloskiej rodiny to nigdy nie bedzie swoj i odwrotnie (mowimy o tych bardziej tradycyjnych, prostych rodzinach).

Nikt mu krzywdy nie zorbi ale "Nie zrozumiesz, bos nie nasz" bedzie slyszal do konca zycia.

Podobnie bedzie meksykanami, itd... itd...
                                        • trypel Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 13:21
                                          Zapytałem IA i wyszedl idealny opis Żydów w ostatnich kilkuset latach

1. Silna wewnętrzna tożsamość i spójność – członkowie mocno identyfikują się z grupą, często ponad inne więzi społeczne.

2. Izolacja od otoczenia – ograniczony kontakt z innymi grupami, niechęć do asymilacji.

3. Własne normy i wartości – system reguł, często różny od dominujących w społeczeństwie.

4. Kontrola dostępu – trudne kryteria wejścia, czasem niemożność dołączenia z zewnątrz.

5. Silne mechanizmy wewnętrzne – sankcje za złamanie zasad, nacisk na lojalność.

6. Kulturowa lub językowa odrębność – własny język, gwara, rytuały, ubiór.
                                          • galtomone Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 18:51
                                            Idealnie pasuje do (poznalem i bylem w szoku) powojennej polonii w Londynie.

Do tego nawet na polakow patrzyli z wyzszacia bo oni to w tej wolnej polsce dobrze urodzeni a nie w komunistycznej.. plebs jakis...

I nic wiecej nie wiedzieli... Po angliesku ani w zab, i tylko w swoim groniek zakupy w sklepie pl, czasem jakies imprezy w ramch stowarzyszenia ale glownie to co kosciol organizowal.

I w takim wiezieniu sobie zyli...
                                            • trypel Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 20:07
                                              galtomone napisał:

> Idealnie pasuje do (poznalem i bylem w szoku) powojennej polonii w Londynie.
                                              >
                                              > Do tego nawet na polakow patrzyli z wyzszacia bo oni to w tej wolnej polsce dob
                                              > rze urodzeni a nie w komunistycznej.. plebs jakis...
                                              >
                                              > I nic wiecej nie wiedzieli... Po angliesku ani w zab, i tylko w swoim groniek z
                                              > akupy w sklepie pl, czasem jakies imprezy w ramch stowarzyszenia ale glownie to
                                              > co kosciol organizowal.
                                              >
                                              > I w takim wiezieniu sobie zyli...

I byli lubiani?
                                              • galtomone Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 08:05
                                                Nie byli nie lubiani... ale raczej tak, czesc tego srodowiska to arystokraci i ci sie mieszali, a cala ta reszta byla dla angoli malo widoczna. Na ulicy podobni... tylko jako tlum w niedziele pod kosciolem sie rzucali w oczy.

Emigracja okolic lat 80tych (tez poznalem) troche inna... choc tez im sie wydawalo, ze wszystko wiedza - i o Polsce i o UK.

Generalnie szacun sie im nalezy, bo walczyli, uciekli - a nie to co my tu teraz...
                                                • trypel Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 08:40
                                                  No widzisz. Takie hermetyczne grupy nigdzie i nigdy nie sa lubiane. A jeszcze jak sie uważają za lepszych od innych to nie sa lubiane bardziej. I masz główny powód.
                                                  • galtomone Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 12:49
                                                    trypel napisał:

> No widzisz. Takie hermetyczne grupy nigdzie i nigdy nie sa lubiane. A jeszcze j
                                                    > ak sie uważają za lepszych od innych to nie sa lubiane bardziej. I masz główny
                                                    > powód.
                                                    >

Tyle, ze jak pisalem - anglikom zwisali... Nielubienie i kwasy byly miedzy starymi a nowymi polakami. Baaa. Polinia zasiedziana w UK wcale "nas nowych" tam nie chciala.

Co ciekawe, powiedzialbym ze bardziej niz sami anglicy
                                            • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 09:59
                                              Idealnie pasuje do (poznalem i bylem w szoku) powojennej polonii w Londynie.

Jana Zylinskiego poznales?
                                              W sumie watpie bo bys takich pierdol z dupy wyssanych nie pisal
                                          • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 11:54
                                            > Zapytałem IA i wyszedl idealny opis Żydów w ostatnich kilkuset latach

Nie, nie wyszedł idealny opis Żydów w ostatnich kilkuset latach. W przednowoczesnym społeczeństwie stanowym większość z tych punktów można zastosować do każdego stanu i każdej warstwy społecznej. Ten opis wyśmienicie pasuje np. do XVIII-wiecznej polskiej szlachty.

A np. "4. Kontrola dostępu – trudne kryteria wejścia, czasem niemożność dołączenia z zewnątrz." to już w ogóle całkowicie niesprawdzona spekulacja. Nikt nigdy nigdzie nie próbował przecież dołączyć do Żydów.
                                        • engine8t Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 19:51
                                          galtomone napisał:

> trypel napisał:
                                          >
                                          > > Asymilować to znaczy nie tworzyć hermetycznej grupy ze wszelkimi jej cech
                                          > ami.
                                          >
                                          > Ale co to konkretnie znaczy....
                                          >
                                          > Przeciez nawet dzis, w wielonardodowym USA jak Irlandczyk wejsdzie do Wloskiej
                                          > rodiny to nigdy nie bedzie swoj i odwrotnie (mowimy o tych bardziej tradycyjnyc
                                          > h, prostych rodzinach).
                                          >
                                          > Nikt mu krzywdy nie zorbi ale "Nie zrozumiesz, bos nie nasz" bedzie slyszal do
                                          > konca zycia.
                                          >
                                          > Podobnie bedzie meksykanami, itd... itd...

Kurede zebys sie tak znal na Polskich zwyczajach jak sie znasz na Amerykanskich :)
                                          • galtomone Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 08:33
                                            Takie zwyczaje sa wszedzie na swiecie.
                              • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 11:42
                                > Przejebane to mieli od początku z innych powodów które skrzętnie omijasz albo rzniesz głupa.

Nie, to ty się zachowujesz bez mała jak ten ambasador Izraela. "Prześladowanie ludzi nie jest ok, ale jak się wyróżniają, to w sumie sami się o to proszą, normalna rzecz".

Ciekawe, że zasymilowanych Żydów też prześladowano. W III Rzeszy do gazu szedł każdy, kto miałby choć jednego niemieckiego dziadka, niezależnie od tego, że sam był bardziej niemiecki od Bismarcka. W Hiszpanii po rekonkwiście, o której tu już wspominałem, część Żydów aby uniknąć wysiedlenia przeszła na katolicyzm, a i tak byli pod nieustannym czujnym okiem inkwizycji.

> Jak bym przez 30 lat zmienił pracę 30 x i po kazdej zmianie mówił- tam mnie nie
                                > lubili, tam sie nade mną znęcali, tam mnie gnębili. To problem bylby w tych
                                > miejscach czy we mnie?

Jakby z każdej z tych prac cię wyrzucali, chociaż twoje wyniki byłyby ponadprzeciętne, ale nie podobałby się im twój ubiór, fryzura i to, co jesz na obiad - to owszem, problem byłby w tych miejscach, a nie w tobie.
                                • trypel Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 11:52
                                  Argument ad Hitlerum kończy w sumie kazda dyskusje ale ostatni akapit pokazuje ze masz również niewielkie pojęcie o zarządzaniu, jesli byłoby to osobne niezależne stanowisko to ok, jeśli osoba toksyczna jest elementem zespołu to nawet jak jej wyniki sa 10x lepsze niż przeciętne to lepiej sie jej pozbyć zanim straci sie resztę.
                                  A osobnik co bedzie sie uważał za lepszego, będzie pracował wg swoich reguł i mial gdzieś resztę bedzie takim toksycznym osobnikiem.
                                  • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 12:00
                                    > Argument ad Hitlerum kończy w sumie kazda dyskusje

To nie jest "argumentum ad Hitlerum" tylko przykład jeden z wielu.

> ostatni akapit pokazuje ze masz również niewielkie pojęcie o zarządzaniu

Owszem, mam niewielkie pojęcie o zarządzaniu. Ale tyle, ile wiem, to że uleganie mobberom nie jest szczególnie efektywnym sposobem zarządzania.

> jeśli osoba toksyczna jest elementem zespołu

Pod warunkiem, że faktycznie jest toksyczna, a nie zespół ubzdurał sobie, że taka jest, bo się od nich różni wyglądem i dietą.

> A osobnik co bedzie sie uważał za lepszego, będzie pracował wg swoich reguł
                                    > i mial gdzieś resztę

Sugerujesz, że ci wszyscy prześladowani w Europie Żydzi uważali się za lepszych, pracowali wg swoich reguł i mieli gdzieś resztę? Ciekawe, że np. Arabowie i Turcy nie mieli tego problemu.
                                    • trypel Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 13:13
                                      Sugerujesz ze okreslenie "naród wybrany" zostało przypadkowo sobie nadane i nie oznacza wcale niczego?
                                      • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 13:24
                                        > Sugerujesz ze okreslenie "naród wybrany" zostało przypadkowo sobie nadane
                                        > i nie oznacza wcale niczego?

LOL, nie jest to pierwszy ani pewnie ostatni "naród wybrany" (or compatible) w historii ludzkości. Bywały i takie, które przypisywały sobie bycie nadludźmi albo wprost boskie pochodzenie.
                                        • trypel Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 13:25
                                          Czyli również uważały sie za lepsze od innych. CBDU
                                          • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 13:48
                                            > Czyli również uważały sie za lepsze od innych. CBDU

CBDSru. Prawie każdy naród uważa się w jakimś stopniu za lepszy od innych. Kompletnie nic z tego nie wynika.
                                            • trypel Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 14:00
                                              Historia pokazuje jak kompletnie nic z tego nie wynikło dla narodu wybranego.
                                              • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 16:56
                                                > Historia pokazuje jak kompletnie nic z tego nie wynikło dla narodu wybranego.

Z przekonania o superiority nie wynika fakt istnienia owej superiority. Ale faktycznie jako pretekst do zgnojenia kogoś może być wygodne - i to w obie strony tzn. "zajebiemy ich, bo uważają, że są lepsi" vs. "zajebiemy ich, bo uważamy, że jesteśmy lepsi".
                                                • trypel Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 16:57
                                                  No wlasnie cały czas o tym pisze jesli nie zauważyłeś.
                                                  • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 17:03
                                                    > No wlasnie cały czas o tym pisze jesli nie zauważyłeś.

Ale to nigdzie nie wynika ze stanu faktycznego. Pretekst w jedną czy drugą stronę zawsze można stworzyć - jak ktoś chce uderzyć psa, to kij się zawsze znajdzie.

Ten pierwszy to jest zresztą bardziej: "zajebiemy ich, bo uważamy, że oni uważają, że są lepsi". W jaki niby sposób objawiało się przekonanie Żydów o "byciu lepszymi", poza czysto religijną koncepcją "narodu wybranego" (obecną zresztą w takiej czy innej postaci we wszystkich monoteistycznych religiach)?
                                                  • trypel Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 17:14
                                                    Mam wrażenie ze wracamy jakies 100 wpisów do tyłu do momentu z hermetyczna uważająca sie za lepsza od innych grupą ludzi mających własne rytuały, z utrudnionym wejściem do tej grupy (albo niemozliwym), z własnym jezykiem i zwyczajami. To wszystko wynikało bezpośrednio z faktu bycia wybranym przez Boga narodem ktory jest przez niego doświadczany zeby za latwo nie bylo ale jest lepszy od innych wiec sie nie poddaje.
                                                    Ponieważ dla mnie koncepcja religii jest obca to nie jestem w stanie wejść w buty Żyda hiszpańskiego sprzed kilkuset lat i powiedzieć ci dlaczego za wuja nie chce sie ochlapac woda w kościele i jeść krewetek z boczkiem. Ale skoro wiem ze niektórzy sie upierali ze tego zrobic nie mogą to nieco drażnili otoczenie. Poza tym dla nich byli rodzajem piątej kolumny co została po muzułmanach z którymi dobrze żyli. Gdybam ale dla mnie to idealny obraz narodu systematyczna, wielowiekową praca u podstaw doprowadził do tego ze lubiany nie jest.
                                                  • wislok1 Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 19:59
                                                    Nie bylo lubiani, bo sie od WSZYSTKICH poza nimi odrozniali i nie chcieli sie wyrzec swojej religii, obyczajow, itp.

Klasyczny przyklad mniejszosci, ktora sama jest w opozycji do przeszlo 90 procent reszty ludnosci

Ale to nie jest wina, ze sie nie chcieli wyrzec samych siebie...

Ci co to zrobili, tez byli mordowani w czasie II wojny, choc przed wojna chcieli sie na sile upodobnic do reszty
                                                    Przyjmowali chrzest, zmieniali nazwiska, czasem zostawali zazartymi antysemitami

Np. pozniejszy szef policji w getcie warszawskim Szarynski, czyli niektorzy polscy faszysci z ONR ( sami tak sie okreslali, np. Jan Mosdorf )

Tak wiec asymiliacja nic nie dawala, bo i tak byli uznawani za wroga

Chocby nie wiem jak sie starali wiekszosci przypodobac i id reszta swoich sie odcinac
                                                  • wislok1 Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 20:17
                                                    Ciekawy artykul o tzw. mieszancach

pl.wikipedia.org/wiki/Mischling
                                • wislok1 Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 19:51
                                  To nie tak

Mordowano Zydow jako Zydow, ci co mieli babcie albo dziadka Zyda byli dyskryminowani, ale nie podlegali mordowaniu...

Jak ktos mial ojca lub matke Zyda, to te tez nie podlegal mordowaniu, no tak bylo w DE
                                  W praktyce na terenach okupowanych tez ich mordowano
                • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:17
                  Tam, gdzie traktowani są normalnie jak wszyscy inni obywatele - np. w USA - "niechęć do asymilacji" nie występuje.

Byles kiedys w stanach? Bo ja znam kogos kto byl, zyja w swoich dzielnicach , jakos specjanie sie nie asymikuja
                  • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:44
                    > zyja w swoich dzielnicach , jakos specjanie sie nie asymikuja

Polacy, Włosi, Irlandczycy, Chińczycy, Latynosi też często żyją w swoich dzielnicach. Co nie znaczy, że się nie asymilują. Zresztą, podaj przykład typowo żydowskiej dzielnicy w jakimś dużym amerykańskim mieście.
                    • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:12

Polacy, Włosi, Irlandczycy, Chińczycy, Latynosi też często żyją w swoich dzielnicach.

W ameryce polnocnej latynosi sa wszedzie wiec nie maja swojej dzielnicy ale
                      wylaczajac chinczykow, pokaz mi polskie wloskie irlandzkie dzielnice gdziekolwiek

Twoj problem wagon jest taki ze w dupie byles gowno widziales a wiedze o zyciu czerpiesz z tvn

Odnosnie polakow, to jest temat nad ktorym sie zastanawialem , dlaczego nie tworzymy ghetto, tylko celem jest wbic sie do dobrej dzielnicy gdzie sa dobre szkoly , czysto bezpiecznie i jakos szczegolnie polskosci nie celebrujemy, i wiesz do jakiego wniosku doszedlem , przez takie qurwy jak ty , ktorzy nienawidza polski i polakow nie mozemy sie zorganizowac , bo duza czesc udajacych polakow to zwykle qurwy, wiec ludzie normalni jak ja nie chca miec z tymi zjebami nic doczynienia i poprostu sie wtapiamy w otoczenie, bo jesli szansa na spotkanie antypolskiej spierdoliny udajacej polaka to 30-40 % to po co sie w to bawic , to tacy jak ty galto jestescie rakiem tego narodu

Zresztą, podaj przykład typowo żydowskiej dzielnicy w jakimś dużym amerykańskim mieście.

williamsburg

youtu.be/PT7vf0P3JQQ?si=GLkt0Wk7XaNqACRz
                      • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:16
                        Jak nie rozumiesz angielskuego jutube teraztlumaczy na polski, znajdz w ustawieniach
                      • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:42
                        > williamsburg

W Williamsburgu mieszkają głównie chasydzi. To są, owszem, Żydzi, ale to jest swego rodzaju sekta w obrębie judaizmu, większość Żydów to nie są chasydzi (i nigdy nie byli, bo ruch chasydzki powstał dopiero w XVIII wieku).

To tak, jakbyś podał Amiszów albo Mormonów jako przykład, że chrześcijanie się nie asymilują.

Poza tym Williamsburg jest częścią Brooklynu, gdzie znajdziesz dzielnice polskie, włoskie i latynoskie też (zamieszkane przez Portorykańczyków).
                      • galtomone Prosze matole! 24.08.25, 12:32
                        bigimax4 napisał:

> W ameryce polnocnej latynosi sa wszedzie wiec nie maja swojej dzielnicy ale
                        > wylaczajac chinczykow, pokaz mi polskie wloskie irlandzkie dzielnice gdziekolwi
                        > ek

Chicago - Jackowo
                        NY - Greenpoint
                        Detroit - Hamtramck
                        Milwaukee - Polonia - skad ta nazwa skoro polacy nie maja swoich dzielnic???
                        Buffalo Broadway-Fillmore

Toronto - Roncesvalles Avenue
                        Winnipeg - Polonia - ojej, znowu??
                        Montreal - Mile End / Rosemont

Podobne dzielnice znajdziesz w wielu innych miastach na swiecie.
                        • bigimax4 Re: Prosze matole! 24.08.25, 13:50
                          Chicago - Jackowo
                          NY - Greenpoint

Kolejny raz sie pograzasz swoim oglupieniem
                          To nie sa juz zadne polski dzielnice

Reszty nie znam zakladam ze belkot jak wszystko co produkujesz
                    • engine8t Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 01:26
                      vogon.jeltz napisał:

Zresztą, podaj przykład typowo żydo
                      > wskiej dzielnicy w jakimś dużym amerykańskim mieście.

Wszyscy wiedza ze to np Brooklyn w NYC :)
                      • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 01:27
                        Wszyscy oprocz vagona
                      • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 01:34
                        Chociaz ironiczne ze williamsburg kilkanascie przecznic od greenpoint

• vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 08:26
                        > Wszyscy wiedza ze to np Brooklyn w NYC

Brooklyn jest żydowskim gettem, w którym Żydzi (max 20% populacji) siedzą i się nie integrują? Litości, engine, myślałem że przynajmniej w kwestiach bezpośrednio dotyczących USA nie będziesz się kompromitował.
                        • engine8t Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 18:54
                          vogon.jeltz napisał:

> > Wszyscy wiedza ze to np Brooklyn w NYC
                          >
                          > Brooklyn jest żydowskim gettem, w którym Żydzi (max 20% populacji) siedzą i się
                          > nie integrują? Litości, engine, myślałem że przynajmniej w kwestiach bezpośred
                          > nio dotyczących USA nie będziesz się kompromitował.

Oczywiscie , nie caly Brooklyn i nie zadne getto czy brak integracji - przynajmnije tak nalezy to oceniac bo inaczej bedziesz antysemita.. A te pejsate na kazdym kroku to .... ah szkoda czasu..
                          Ty wszystko wiesz ale niczego nie rozumiesz i najwazniejsze abys wygrywal na argumenty - madre czy nie byle po twojej stroie..
                          Na to chyba jest nawet jakies okreslenie..? :)
                          • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 18:56
                            > Oczywiscie , nie caly Brooklyn i nie zadne getto czy brak integracji

A rozmowa była właśnie o tym, że Żydzi wg onucewa siedzą w swoich dzielnicach i się nie integrują.

> Ty wszystko wiesz ale niczego nie rozumiesz

Ty też za wiele nie rozumiesz, ale w odróżnieniu ode mnie gówno wiesz.
                            • engine8t Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 19:54
                              vogon.jeltz napisał:

> Ty też za wiele nie rozumiesz, ale w odróżnieniu ode mnie gówno wiesz.

LOL ale sie dowartosciowales? .... Powodzenia :)
                              Ja gowno wiem a ty wiesz wszytko na temat gowna..i to cie robi gowno-madrym?
                            • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 20:09

A rozmowa była właśnie o tym, że Żydzi wg onucewa siedzą w swoich dzielnicach i się nie integrują.

Drugiej czesci wypowiedzi , nie widziales czy nie zrozumiales?

przynajmnije tak nalezy to oceniac bo inaczej bedziesz antysemita.. A te pejsate na kazdym kroku to .... ah szkoda czasu..
                • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:18
                  stulecia byli traktowani w świecie chrześcijańskim (

Zabili Jezusa , to za co maja ich chrzescijanie lubic?
                  • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:09
                    > Zabili Jezusa , to za co maja ich chrzescijanie lubic?

Za to, że zabili, to powinni im, kurwa, pomniki stawiać. Gdyby nie zginął, toby nie mógł zmartwychwstać i cały boski plan "zbawienia" poszedłby w pizdu.
                    • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:16
                      Gardze toba z kazdym dniem bardziej
                      • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:20
                        > Gardze toba z kazdym dniem bardziej

Jak bardzo byś się nie starałm , mojego poziomu pogardy dla ciebie nie osiągniesz nigdy.
                    • galtomone Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 12:33
                      vogon.jeltz napisał:

> > Zabili Jezusa , to za co maja ich chrzescijanie lubic?
                      >
                      > Za to, że zabili, to powinni im, kurwa, pomniki stawiać. Gdyby nie zginął, toby
                      > nie mógł zmartwychwstać i cały boski plan "zbawienia" poszedłby w pizdu.

Od kiedy Cie rusza, ze sie zydzi miedzy soba zabiaja?

Powinenes sie cieszy, jak jeden zyd zabije drugiego to jednak zydow mniej...
                      • galtomone Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 12:33
                        To mialo byc do onucewa
                      • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 19:15
                        > Od kiedy Cie rusza, ze sie zydzi miedzy soba zabiaja?

Tak na marginesie, każdy, kto przeczytał tę łzawą historyjkę wie, że Jezus został osądzony i skazany przez rzymskiego prefekta prowincji Judea, że zginął na rzymskim narzędziu egzekucji, że na miejsce kaźni prowadzili go, wieszali na krzyżu i ostatecznie dobili rzymscy legioniści. Ale wiadomo, "zabili go Żydzi".

No ale jak Żymianie chcieli zwerbować Rzymian do swojego nowego kultu, to jakoś tak nie wypadało wypominać tym drugim udziału w zamordowaniu Boga. A że niespecjalnie był inny wybór, to padło na tych Żymian, którzy pozostali przy starej wierze.
                • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:32
                  youtu.be/DGibD7d_IYg?si=LjWGyIrVDbfceTK-
                  Zobacz wagon , jak na zawolanie, dlaczego mi to jutub akurat polecil , wole nie wnikac, ale masz powod dlaczego sa nielubiani przez chrzescijan
            • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:07
              To, że się nie uważają, to w jakiejś mierze "zasługa" takich zjebów jak ty.

To ty jestes zjebem wagon, bo ich nielubialnosc jest powszechna i miedzynarodowa, ale jak zawsze jak jest okazja to plujesz na Polakow
              • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:13
                A zeby cie dobic ty abtypolska psia koncowo to wlasnie ci "zli" polacy ich przyjmowali juz od XIX wieku, a przed wojna w polce byla jedna z wiekszych kumulacji na swiecie, wiec wypietdalaj zjebie
                • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:14
                  Od XIV wieku
                  • qqbek Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:31
                    bigimax4 napisał:

> Od XIV wieku

A potem getta ławkowe, szmalcownictwo w trakcie II WŚ (gdzie wydanego na śmierć Żyda ceniono na jeden kilogram cukru) i moczarowcy w PRL...
                    • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 01:38
                      A potem getta ławkowe, szmalcownictwo w trakcie II WŚ (gdzie wydanego na śmierć Żyda ceniono na jeden kilogram cukru) i moczarowcy w PRL...

Bo sie koncu na nich poznali, ze to element antypolski a cukier sie na cos przyda
              • qqbek Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:19
                bigimax4 napisał:

> To ty jestes zjebem wagon, bo ich nielubialnosc jest powszechna i miedzynarodow
                > a, ale jak zawsze jak jest okazja to plujesz na Polakow

"Prawdziwych Polaków" mieszkających w Irlandii, albo pod Irkuckiem, czy też tych prawdziwych, mieszkających w Polsce i mających szowinizm, bigoterię i nacjonalizm "w anżeju"?

Dla znajomego się pytam ;)

Z ciebie taki Polak, jak z kociej piczki gwizdek małyzaganiaczu, tyś internacjonalistyczna kurtyzana pod auspicjami Putina!
                To ja jestem Polakiem, a nie Ty!
                W 3/4 z rodzin innowierczych, z tradycjami wojskowymi w II RP, z solidnym przygotowaniem obywatelskim odebranym w domu, gdzie ojciec był "mocno styropianowy" i gdzie nawet raz gościliśmy Jacka Kuronia. Z drzewem rodowym, które mogę spokojnie po 14 stulecie w wypadku jakichś 3/8 rodziny pociągnąć wstecz.
                • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:36
                  gdzie nawet raz gościliśmy Jacka Kuronia

Juz sie tak nie maskuj ze nazywaliscie Iceka Kordbluma , jacek, w koncu byl wsrod swoich
                  • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:42
                    Stary tego gnoja jak i szechter zdobywali szlify w Komunistyczna Partia Zachodniej Ukrainy , nie ma sie czym chwaluc "polaku"
                    • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:45
                      Widzisz , nie da sie wyplenic nienawisci do polski , zamilowania do upadlincow i wielbienia komunizmu, teraz akurat razem "polaku"
                  • qqbek Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:09
                    bigimax4 napisał:

> Juz sie tak nie maskuj ze nazywaliscie Iceka Kordbluma , jacek, w koncu byl wsr
                    > od swoich

Nie mam Żydów w rodzinie.
                    Choć może szkoda.
                    Ty za to, jako 110% Wolak-Patolik masz w rodzinie przodków, co to co niedzielę modlili się o pomyślność Króla Polski (przez 122 lata był nim Car Rosji), bo tak im nakazał biały papa z Watykanu, potępiający przy tym polskie zrywy narodowowyzwoleńcze.

Zrozum wreszcie, że Polska była, przez większość swojego istnienia, krajem wielokulturowym, tolerancyjnym i wielonarodowym. To XX wiek położył temu kres - po części, dzięki działaniom kretynów z Sanacji, po części dzięki twojemu idolowi, kapralowi z Austrii, po części dzięki idolowi twojego obecnego idola, Dżugaszwili.

Chciałbyś celebrować Wołyń'43, ale gucio wiesz o polskiej akcji kolonizacyjnej, o dwojakim podejściu polskich władz okresu międzywojnia do terytoriów etnicznie ukraińskich, czy o tym, jak nasze "ani guzika" Wojsko Polskie wysadzało cerkwie. Może miast tego poczytaj sobie o akcji "Wisła" z 1947 roku?
                    • gyatt Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:16
                      Brawo Qqbek! Zwiezle, na temat- i pozamiatane.
                      (Sorry Wago, ze nie cytuje, ja tylko chcialam koledze uznanie wyrazic na szybko).
                      • waga170 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:31
                        gyatt napisał(a):

> Brawo Qqbek! Zwiezle, na temat- i pozamiatane.
                        > (Sorry Wago, ze nie cytuje, ja tylko chcialam koledze uznanie wyrazic na szybko
                        > ).

Ale przynajmniej napisalas do kogo to adresujesz. A jeden taki kutas potrafi tu napisac "To wszystko co wygrzebales?" i mysli ze ja stara malpa bede skakal po pionowym drzewie ze stoma galeziami i kombinowal czy to aby nie do mnie.
                    • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:52
                      Nie mam Żydów w rodzinie.
                      Choć może szkoda.

Nie ma sie co wypierac, okupacja sie skonczyla, nic ci nie bedzie

Ty za to, jako 110% Wolak-Patolik masz w rodzinie przodków, co to co niedzielę modlili się o pomyślność Króla Polski (przez 122 lata był nim Car Rosji), bo tak im nakazał biały papa z Watykanu, potępiający przy tym polskie zrywy narodowowyzwoleńcze.

Znow pudlo, wielkie ksiestwo poznanskie to nie kongresowka i to my jestesmy polska A, gniezno te sprawy a nie jakies wschodnie dziady przegrywy z burbunow gdzie konie hujami wode pija

Chciałbyś celebrować Wołyń'43, ale gucio wiesz o polskiej akcji kolonizacyjnej, o dwojakim podejściu polskich władz okresu międzywojnia do terytoriów etnicznie ukraińskich, czy o

Tu niestety znowu nasza slabosc pod tytulem tolerancja sie objawia, szoszonow z dzikich pol trzeba bylo wyeliminowac zanim podniesli leb

Może miast tego poczytaj sobie o akcji "Wisła" z 1947 roku?

Co akcja wisla?
                      A co niby milelismy zrobic z tymi qurwami po wolyniu, dac im snikersa ?
                      • engine8t Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:59
                        bigimax4 napisał:

> Nie mam Żydów w rodzinie.
                        > Choć może szkoda.
                        >

Cos mi sie wydaje ze prawie kazdy z nas ma Zyda w rodzinie - wystarczy jedynie okreslic co nazywamy rodzina i poszperac.
                        • qqbek Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 22:22
                          engine8t napisał:

> Cos mi sie wydaje ze prawie kazdy z nas ma Zyda w rodzinie - wystarczy jedynie
                          > okreslic co nazywamy rodzina i poszperac.

Może i racja.
                          A jak nie w "rodzinie" to w "genach" bo różnie to z tą wiernością bywało ;)
                          U mnie 1/4 ateistów-humanistów, 1/4 katolików, 1/4 adwentystów dnia siódmego (ale konwertyci z ewangelicko-augsburskiego) i 1/4 zielonoświątkowców w pokoleniu pradziadków. Z czego 1/4 pochodzenia chłopskiego, reszta mocno zubożona szlachta (ale też i mocno "herbowa").

Ale może i "krew niearyjską/niesarmacką" by się gdzieś wykryło, gdyby tylko poszukać badaniami genetycznymi.
                          Podobno co dwusetny facet chodzący dziś po tym łez padole jest potomkiem Czyngis-chana. To stawia tego jebakę nawet powyżej naszego forumowego zaganiacza, co to dziecko ma chyba jedno.
              • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:58
                > ich nielubialnosc jest powszechna i miedzynarodowa,

Bo chrześcijanie z zasady nie lubili mądrzejszych od siebie (mało kto lubi).

Ale nie to było zasadniczym powodem, tylko to, że pożyczanie na procent było zasadniczo zabronione dla chrześcijan, a dla Żydów nie. Więc Żydzi chętnie pożyczali, a władcy chrześcijańscy zadłużali się na potęgę, na różne wojny religijne głównie. A jak przychodziło do oddania, to nie bardzo mieli ochotę (a często po prostu nie mieli z czego), więc zamiast tego urządzali nagonkę na pożyczkodawców, Kościół dorabiał legendę o "zabójcach Jezusa" (i kurwa nikt nie widział logicznej sprzeczności z tym, że ów musiał zginąć, żeby "zbawić grzechy świata"), a chrześcijańscy poddani ochoczo słuchali i gonili parchów.

Bardzo podobny mechanizm zadziałał zresztą w przypadku już zupełnie chrześcijańskiego zakonu Templariuszy - król francuski miał u nich w chuj długów, więc zamiast oddawać postanowił ich wyrżnąć.

> ale jak zawsze jak jest okazja to plujesz na Polakow

Wypraszam sobie. Na takich Polaków jak ty, to ja nie pluję, tylko sram.
                • engine8t Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:03
                  vogon.jeltz napisał:

Kościół dorabiał legendę o "zabójcach Jezusa" (i kurwa nikt nie widział log
                  > icznej sprzeczności z tym, że ów musiał zginąć, żeby "zbawić grzechy świata"),
                  > a chrześcijańscy poddani ochoczo słuchali i gonili parchów.
                  >
                  Mysle ze Zydzi sie bardzo oszukali na tym zabiciu Chrystusa i nie przyznali sie do winy krotko potem oraz nie adoptowali i jego i wiary jako swojej.. Teraz zamiast czekac na swojego mesjasza w kotrego by i taak juz nikt nie uwierzyl, by rzadzili Swiatem oficjalnie i legalnie bo mieli by po kontrola i nasz bycie i dusze.
                  • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:06
                    > Mysle ze Zydzi sie bardzo oszukali na tym zabiciu Chrystusa i nie przyznali sie do winy
                    > krotko potem oraz nie adoptowali i jego i wiary jako swoje

Jedni nie adoptowali, inni adoptowali. Pierwsi chrześcijanie byli przecież Żydami.
                    • engine8t Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 01:32
                      vogon.jeltz napisał:

> > Mysle ze Zydzi sie bardzo oszukali na tym zabiciu Chrystusa i nie przyzna
                      > li sie do winy
                      > > krotko potem oraz nie adoptowali i jego i wiary jako swoje
                      >
                      > Jedni nie adoptowali, inni adoptowali. Pierwsi chrześcijanie byli przecież Żyda
                      > mi.

No ale pozwolili Gojom aby sie wkrecili, rozprzestrzenili i przejeli kontrole na chrzescijanstwem. A ci im na to spokonie pozwolili nie przewidujac jak sie losy potocza.
                      • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 18:54
                        > No ale pozwolili Gojom aby sie wkrecili, rozprzestrzenili i przejeli kontrole na chrzescijanstwem

Zdaje się, że takie było założenie i to (dopuszczenie gojów) to był jeden z punktów programowych różniących "nową sektę żydowską" (jak początkowo postrzegali chrześcijan Rzymianie przez "rz") od judaistycznego mainstreamu.

A w kwestii rządzenia światem to Żydzi tak czy owak w końcu dopięli swego, i to bez przyjmowania chrześcijaństwa. Izrael ma dzisiaj taką pozycję jak papiestwo w średniowieczu - sam nie jest duży, ale ma najpotężniejsze imperium na swoje skinienie.
                • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 00:28
                  Ale nie to było zasadniczym powodem, tylko to, że pożyczanie na procent było zasadniczo zabronione dla chrześcijan, a dla Żydów nie

Zgadza sie
                  Dla nas to niemoralne, moze nie dla ciebie bo jak i w twoja polskosc i chrzescijanstow watpie , ale jak to w zyciu, wiara i przekonania swoje zycie swoje , troche sobie bat ukrecilismy tym mysleniem ale jest cos takiego jak wiara i tradycja, mimo ze jestesmy zmuszeni do kredytu to chrzrscijanie wiedza ze to zydoska lichwa
                • galtomone Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 12:57
                  vogon.jeltz napisał:

> a chrześcijańscy poddani ochoczo słuchali i gonili parchów.

Z radoscia, bo sami mieli u nich dlugi.

Pamietam opowiesci Babci (z czasow jak byla mala dziewczynka).
                  Mieszkala w jednej z najwiekszych gmin zydowskich w polsce i... taka ukryta niechec i pretensja _ ze my polacy bylismy biedni a Zyd byl bogaty.... zyd mil... to zawsze gdzies sie czaila w glosie.

Ze pozyczali pieniadze, ale potem chcieli wiecej z powrotem a nie tyle samo - Babci sie to bardzo nie podobalo, ze jak to tak.

I powiem szczerze jakos bardzo ich nie zalowala. Niby byly tez opowiesci, ze sie zydoka z dziecmi w stodole wujka ukrywala, ale ktorko bo to bylo niebezpieczne.

A ze pradzaidaek zrobil deal przed wojna i mieli murowany dom, to srali ze strachu bo go pol na pol z GESTAPO dzielili.

Ale Niemcy z gestapo bardzo kulturalni (oficerowie) i im nigdy wlos z glowy nie spadl.
    • waga170 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 00:15
      Polskie wynalazki? Cos czego w innych krajach nigdy by nikt nie wymyslil a tu prosze bardzo, polski wunalazek nieznany w skali swiatowej: Bigzaganiacz.
    • tbernard Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 01:08
      Zapomniałeś o Syrence.
      • engine8t Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 01:11
        No ale jest produkt czy to wynalazek ktory wszyscy znaja i kojarza z Polska - pierogi.
        Tylko kto go wynalazl?
        Bo Bajgle sa znane i to w Polsce wymyslone ale znow przez Zyda.
        • tbernard Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 22:23
          Najlepsze w Polsce pierogi to ruskie :)
          • engine8t Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:28
            tbernard napisał:

> Najlepsze w Polsce pierogi to ruskie :)

Ale nie zapominaj ze tylko w Polsce je nazywaj ruskimi. W USA sa Polskimi.
            Tu Ruskie to "Pelmeni"
    • motobieda.689 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 16:08
      5. Choćby Jan Czochralski, wynalazca monokryształów metali, które są dzisiaj wykorzystywane w elektronice i każdy kto pisze coś na tym forum, robi to dzięki wynalazkowi Czochralskiego.
    • bywalec.hoteli Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 17:48
      Brawo nasi
      • waga170 Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 18:32
        bywalec.hoteli napisał:

> Brawo nasi

Nastepny analfabeta co nie umie uzywac opcji cytuj. Otwieram, szukam najnowszego wpisu i widze "Brawo nasi", i to wszystko co widze. Kiedys rasowy Zymianin jak sie z nim ostro targowalem to sie mnie zapytal w koncu A pan to moze z naszych? No wiec co znaczy brawo nasi? Zajebali i zaglodzili tysiac nastepnych? Brawo kurwa, brawo nasi.
      • engine8t Re: OT polskie wynalazki 23.08.25, 23:29
        bywalec.hoteli napisał:

> Brawo nasi

Brawo "nasi" LOL
    • engine8t Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 19:52
      O tu mamy przyklad Polskiego podejscia.
      Okazuje sie ze Polscy programisci wygraaywaj wszystkie olimpiady i sa najlepszymi programistami na swiecie.
      youtu.be/RpyQFxGvhQQ

I co z tego? Gdzie sa efekty tego talentu?
      • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 24.08.25, 20:01
        I co z tego? Gdzie sa efekty tego talentu?

Korpo ich przygarnie , beda sobie komfortowo zyc gdzies tam prawdopodobnie usa
        • engine8t Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 04:41
          bigimax4 napisał:

> I co z tego? Gdzie sa efekty tego talentu?
          >
          >
          > Korpo ich przygarnie , beda sobie komfortowo zyc gdzies tam prawdopodobnie usa

O tego profesoroa ze Stanfordu posluchajcie..

Przyznaje ze to dobry znajomy ale na te tematy nie rozmawiamy bo ja sie z nim cestone zgadzam.

www.youtube.com/watch?v=Q9fPMbPYkjU&t=251s&pp=ygUMcHJvZiBtb25jYXJ60gcJCa0JAYcqIYzv
    • qqbek Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 21:02
      A tak co do "polskich wynalazków".
      Blik, paczkomat, mObywatel.

Pierwsze - cholernie wygodna forma płatności, czy to kodem, czy przelewem na nr telefonu, która konkuruje u nas z kartami płatniczymi już.
      Paczkomat - czy ja muszę coś tłumaczyć?
      mObatel - wszystko, czego potrzebujesz (dowód osobisty, rejestracyjny, prawo jazdy i jeszcze wiele innych funkcjonalności - np. e-recepta) w telefonie - gdzie jest drugi taki kraj, gdzie masz to wszystko w telefonie?
      • engine8t Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 21:25
        qqbek napisał:

> A tak co do "polskich wynalazków".
        > Blik, paczkomat, mObywatel.
        >
        > Pierwsze - cholernie wygodna forma płatności, czy to kodem, czy przelewem na nr
        > telefonu, która konkuruje u nas z kartami płatniczymi już.
        > Paczkomat - czy ja muszę coś tłumaczyć?
        > mObatel - wszystko, czego potrzebujesz (dowód osobisty, rejestracyjny, prawo ja
        > zdy i jeszcze wiele innych funkcjonalności - np. e-recepta) w telefonie - gdzie
        > jest drugi taki kraj, gdzie masz to wszystko w telefonie?
        >

A dlaczego on ciagle pozostaja tylko Polskimi wynalazkami?
        • qqbek Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 21:52
          engine8t napisał:

> A dlaczego on ciagle pozostaja tylko Polskimi wynalazkami?

Paczkomaty InPost masz już w 1/3 krajów UE (a podobne rozwiązania w większości, ale nic się do firmy Brzoski nie zbliża nawet funkcjonalnością - aż mnie telepie, jak muszę coś z innego "piczkomatu" odebrać - pod swój ulubiony InPost podjeżdżam tyłem, wysiadam, zabieram - otwierając skrytkę zdalnie - i odjeżdżam w 10 sekund).

Alternatywne formy płatności bardzo ciężko "wchodzą" tam, gdzie sektor bankowy jest zbyt silny.

A co do mObywatela, to UE wydała już zalecenia co do cyfryzacji dokumentów obywateli, które są, mniej-więcej, zbieżne z tym, co mObywatel (który ma dziś ponad 10 milionów użytkowników, czyli bliżej 40% dorosłej populacji Polski) oferował już ponad 3 lata temu.
          • engine8t Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 23:45
            qqbek napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > A dlaczego on ciagle pozostaja tylko Polskimi wynalazkami?
            >
            > Paczkomaty InPost masz już w 1/3 krajów UE (a podobne rozwiązania w większości,
            > ale nic się do firmy Brzoski nie zbliża nawet funkcjonalnością - aż mnie telep
            > ie, jak muszę coś z innego "piczkomatu" odebrać - pod swój ulubiony InPost podj
            > eżdżam tyłem, wysiadam, zabieram - otwierając skrytkę zdalnie - i odjeżdżam w 1
            > 0 sekund).
            >
            To chyba jest zwiazane z tym ze wiekszsc ludzi mieszka w mieszkaniach i gdzie dostwaca ni ema jak doreczyc paczki pod prog bezpiecznie..
            No ale jak to ma konkurowac z tym ze ja paczki znajduje na progu? A jak ktos mi zostawi za bramka to zostaje skorygowany i juz tego nie robi?

> Alternatywne formy płatności bardzo ciężko "wchodzą" tam, gdzie sektor bankowy
            > jest zbyt silny.
            >
            > A co do mObywatela, to UE wydała już zalecenia co do cyfryzacji dokumentów obyw
            > ateli, które są, mniej-więcej, zbieżne z tym, co mObywatel (który ma dziś ponad
            > 10 milionów użytkowników, czyli bliżej 40% dorosłej populacji Polski) oferował
            > już ponad 3 lata temu.
            >

Tu testuja czy testowali takie aplikacje ale jak na razie to sie jakos nie przyjelo.
            Sam sie nawet tym nie zainteresowalem.. bo kto wie kto tam palce macza i moze macac?
            Nie wiedze wyraznych benefitow.
            Jeszcze w sytuacji np karty kredytowej na komorce to rozumiem bo to uzywam pare razy dziennie i telefon mam zwykle w albo pod reka i latwiej niz wyciagac portfel wiec uzywam tak mniej wiecej 50/50. Ale jak czesto potrzebuje prawo jazdy? Raz na rok moze ktos zapyta?
            A rejestracja auta w schowku.. Nie lubie trzmac dokumentow wszytkich w jedym miejsc bo jak zgubie czyz mi ktos podpierd to dopiero klopot. Nawet mam konta w roznych bankach do roznuch celow - wlasnie dlatego i nie lapie sie na to ze bank ci mowi - daj nam dostep i bedziesz mial wszytko w jednym miejscu..

Zreszta wdze ze Polacy sie zachwycaja ze maja dostep do wszystkich mozliwych zdobyczy technologii... ja uzywam tylko to co mi zycie wyraznie ulatwia.
            Tu sa opcje placenia elektronicznego ale placenie kartami kredytowymi jest tak popularne ze nie wiem jaki inny sposob jest "lepszy"?
            No bo skoro ja nie place praktycznie nigdy ze swojego konta bankowego to co mi daje Blik skoro karta kredytowa w telefonie i szybciej i latwiej i bezpieczniej i korzystniej? A jak musze z konta to albo gotowka albo czek albo debit w zaleznosci co preferuje odbiorca. Moge tez Zelle, Paypalem, GooglePay i co tam jeszcze ( i np Paypalem tez place z karty a nie z mojego banku a wec mam natychmistowe przelania na konto odbircy wpisujac jego adress emailowy czy # tlefonu ale ma benefity i zabezpeczenie karty kredytowej )
            • bywalec.hoteli Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 00:29
              Się często zastanawiam, że z takim badziewnym interfejsem jaki ma Amazon i z taką bezsensowną szukajką - obie rzeczy nie mają nawet podjazdu do interfejsu i szukajki Allegro, Amazon ma taki rynek. A sprawa jest prosta - siła przyzwyczajeń 300 milionów Amerykanów. Dla nich interfejs WWW to najlepszy taki jak był w latach 90-tych. Do tego karta kredytowa jak w latach 70-tych i czeki jak 100 lat temu i słodzona woda gazowana z kofeiną jak 100 lat temu jako najlepszy napój do posiłku. Więc oni nie potrzebują mieć blika ani paczkomatów, bo przesyłki ma im przywieźć kurier jak listonosz przywoził. Ale już w nowocześniejszych krajach, jak Polska, Amazon nie odniósł sukcesu.
              • engine8t Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 01:49
                bywalec.hoteli napisał:

> Się często zastanawiam, że z takim badziewnym interfejsem jaki ma Amazon i z ta
                > ką bezsensowną szukajką - obie rzeczy nie mają nawet podjazdu do interfejsu i s
                > zukajki Allegro, Amazon ma taki rynek. A sprawa jest prosta - siła przyzwyczaje
                > ń 300 milionów Amerykanów. Dla nich interfejs WWW to najlepszy taki jak był w l
                > atach 90-tych. Do tego karta kredytowa jak w latach 70-tych i czeki jak 100 lat
                > temu i słodzona woda gazowana z kofeiną jak 100 lat temu jako najlepszy napój
                > do posiłku. Więc oni nie potrzebują mieć blika ani paczkomatów, bo przesyłki ma
                > im przywieźć kurier jak listonosz przywoził. Ale już w nowocześniejszych kraja
                > ch, jak Polska, Amazon nie odniósł sukcesu.

A co takiego Amazonowi brakuje?
                Bo nie mialem nigdy problmow znalezc tego co chce ale moze nie mam pojecia ze moze byc lepiej?
                Co Allegro ma lepsiejszego?

Reszta to chyba nie nowoczesnosc ale koniecznosc czy tez konieczna nowoczesnosc ze wgledu na ogranczone mozliwosci finansowo mieszkaniowe?
                Nie wiem co zlego w kartach kredytowych albo nawet okazyjnie uzywanych czekach - ktore uzywam nie bo musze ale bo chce i zawsze mam inne opcje ale wybieram czeki dla wygody?
                Wytlumacz mi po ca chcialbym miec Blika i jakby to mi zycie ulatwilo?
                Bo placenie krta kredytowa telfonie wyglada tak:
                >Zakladajc ze ma odblokowany telefon.
                - Otwieram aplikacje jednym ruchem palca
                - zblizam telefon do terminala
                - slysze klik i DONE
                Tak samo jak karta zblizeniowa

Proste, szybkie i bezpieczne poniewaz uzywjac telefon za kazdym razem kiedy to robie to aplikacja generuje inny numer karty ktora sobie gdzies tam z bankiem zgrywaja i nawet jak ktos cos podlapie to nie moze uzyc.
                Tak place praktycznie wszedzie.....
                I jedyna decyzja to jak kartaa akurat placic.
                Bo jedna daje mi 5% napaliwo, inna 6% na zakupy jedzenia a jeszcze inn mile na samolot za kazdego wydaneg dolara itp..
                Ok w restauracjach pokazuje sie stronka na napiwek i musisz kliknac palcem czy i ile dajesz i OK.
                W kosciele moge im dac czek, moge dac gotowke albo moge sie zapisac na ich stronie i zarejestrowac ile i kiedy moga sbie pobrac..

Ja mysle ze tu inne rzeczy maja miejsce - brak mozliwosci i zrozumienia innego swiata.

Macie problemy z kurierami bo ci albo nie zostawia na klatce ani przed domem i czesto chca podpisu wiec paczkomaty to rozwiazaly. U nas nie ma tego problemu. Rzuca ci pod drzwi , strzel fotek i w tym momencie masz SMS ze zdjeciem ze towar dostarczono.
                A ze palcenie wasz karta debetowa i Blikiem to to samo bo kasa idzie z twojego banku wiec buc moze jest roznica.
                albo sobie byc moze nawzajem placicie bez przerwy albo moze sa miajsca gdzi placeni ekarta jest utrudnione bo trzeb wklepywac numery? Widac wam to poprawi jakosc zycia. Mnie by niepoprawilo bo ja nie uzywam swojej kasy na codzien ale bankowej bo mi sie to oplaca wiec co mi po Bliku?
                • bywalec.hoteli Re: OT polskie wynalazki 29.08.25, 00:54
                  hehe, wszystko ma lepsze :)
                  • engine8t Re: OT polskie wynalazki 29.08.25, 18:36
                    bywalec.hoteli napisał:

> hehe, wszystko ma lepsze :)

No przeciez wiem i tez bym chcial tak miec ale jak to zrobic jak nie wiem co?
                    • bywalec.hoteli Re: OT polskie wynalazki 29.08.25, 21:10
                      engine8t napisał:

> No przeciez wiem i tez bym chcial tak miec ale jak to zrobic jak nie wiem co?

Bardzo łatwo to zrobić. Umiesz obsługiwać browser internetowy? Wpisz w polu adresu: www.allegro.pl
                      • engine8t Re: OT polskie wynalazki 30.08.25, 00:42
                        bywalec.hoteli napisał:

> engine8t napisał:
                        >
                        > > No przeciez wiem i tez bym chcial tak miec ale jak to zrobic jak nie wie
                        > m co?
                        >
                        > Bardzo łatwo to zrobić. Umiesz obsługiwać browser internetowy? Wpisz w polu adr
                        > esu: www.allegro.pl

Wpisalem i nic nie zauwazylem takiego co by wygladalo ze tam latwiej znalezc to czego szukasz niz na Amazonie?

Moze jest jakas roznica w grafice czy formacie ale ja bym nie potrfil ocenic czy ktorys interface jest leoszy czy gorszy
                        W jednym i drugim wpisuje na gorze cego szukam i dostaje...
                        Kwestia przyzwyczajenia?

• vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 22:13
          > A dlaczego on ciagle pozostaja tylko Polskimi wynalazkami?

Pytasz czemu u was nie wchodzi blik? W kraju, gdzie wciąż posługujecie się czekami?
          • engine8t Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 23:23
            vogon.jeltz napisał:

> > A dlaczego on ciagle pozostaja tylko Polskimi wynalazkami?
            >
            > Pytasz czemu u was nie wchodzi blik? W kraju, gdzie wciąż posługujecie się czek
            > ami?

Dlatego widocznie ze Blik nie konkuruje z czekami ?
          • jackk3 Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 04:08

> Pytasz czemu u was nie wchodzi blik? W kraju, gdzie wciąż posługujecie się czek
            > ami?
            A w jakim kraju funkcjonuje ten super duper blik? Dla kolegi sie pytam? I nie udawał głupa bo ten cały blik srik powstał z wiadomych powodów o których doskonale wiesz. Zresztą co to za wynalazek? Aplikacja za którą zapłaciło kilka banków bo nie mieli dostępu do najnowszych systemów płatności wtedy. I tak już zostało…
            • trypel Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 07:33
              To chyba dobry powód żeby cos wymyslec.
              Samolot został wymyślony przez ludzi którzy chcieli latac ale nie mieli dostępu do wlasnych skrzydeł. I musieli jakos to obejść

Nie korzystam z blika ale w fundacji prowadzonej przez moją mamę większość wpłat jest realizowana za jego pośrednictwem. Bo moze łatwiej zapamiętać 9 cyfr niz 26.
            • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 12:02
              > Aplikacja za którą zapłaciło kilka banków bo nie mieli dostępu do najnowszych systemów płatności wtedy.

LOL, jakich najnowszych systemów płatności? W dostępie do najnowszych systemów płatności polskie banki są w czołówce. Światowej.
              • bywalec.hoteli Re: OT polskie wynalazki 30.08.25, 10:22
                vogon.jeltz napisał:

> LOL, jakich najnowszych systemów płatności? W dostępie do najnowszych systemów
                > płatności polskie banki są w czołówce. Światowej.

Z przelewami Elixir raczej nie są w czołówce nawet światowej?
                Trochę slabe że jak wpłacisz kase wczesnym popołudniem to odbiorca dostaje ja koło południa następnego dnia. Przelew do odbiorcy w innym banku powinien przy dzisiejszej technice it iść góra godzinę.
                Nie zawsze możesz czy chcesz płacić blikiem czy

W czołówce to są nasze banki w strzyżeniu klienta i wymyślaniu najdziwniejszych sposobów, żeby kasę trzymał w banku a nie zarobił nawet tych marnych 5 procent minus podatek, dają takie coś na 90 dni na nowe środki a potem marne gówno

Za to w kredytach są "świetni" - kredyty hipoteczne najdroższe w Europie
                • engine8t Re: OT polskie wynalazki 30.08.25, 22:09
                  bywalec.hoteli napisał:

>Przelew do odbiorcy w innym banku powinien przy d
                  > zisiejszej technice it iść góra godzinę.

Wystarczy se zastanowic i latwo odpowiedziec na to pytanie dlaczego przelewy trwaja tak dlugo.
                  Poniewaz kazdy bank operuje w swoim swiecie i musi sie upewnic ze tranzakcja jest legalna a wiec przyjmujac kwote - ze on istnieje i zostala przekazana.
                  Z jednej strony Kraje EU chcialyby operowc jako niezlezne a drugiej jak jednolite cialo?
                  A wiec tak bedzie kiedy kazdy bank w EU bedzie mial bezposredni dostep do twojego banku i twojego konta a tego chyba nie chcesz?
                  • bywalec.hoteli Re: OT polskie wynalazki 30.08.25, 23:39
                    engine8t napisał:

> Wystarczy se zastanowic i latwo odpowiedziec na to pytanie dlaczego przelewy tr
                    > waja tak dlugo.
                    > Poniewaz kazdy bank operuje w swoim swiecie i musi sie upewnic ze tranzakcja je
                    > st legalna a wiec przyjmujac kwote - ze on istnieje i zostala przekazana.

Przy małych kwotach to chyba nie jest konieczne.
                    Kwoty powyżej 15k EUR przelewów są raportowane do nadzoru finansowego

To chyba nie jest kwestia weryfikacji - nikt nie sprawdzi w godzinę kiedy trwa sesja rozliczeniowa Elixir legalności transakcji czy środków finansowych. Do tego mają banki inne narzędzia w tym do wykrywania oszustw, wyłudzeń i prania. Wolne przelewy chyba wynikają z organizacji tych sesji rozliczeniowych między bankami które były wymyslone lata temu
                • qqbek Re: OT polskie wynalazki 30.08.25, 23:39
                  bywalec.hoteli napisał:

> Z przelewami Elixir raczej nie są w czołówce nawet światowej?

Zleć przelew w UK, a potem poczekaj 2-3 dni.
                  W USA jeden do dwóch dni roboczych.
                  A ty się śmiejesz z Elixir-u (ale to nie jest jedyna opcja w PL), co jak przed wczesnym popołudniem przelejesz, to odbiorca będzie miał tego samego dnia.

> Trochę slabe że jak wpłacisz kase wczesnym popołudniem to odbiorca dostaje ja k
                  > oło południa następnego dnia.

Jak masz konto w Banku Spółdzielczym, albo w innym PKO, to może tak być.
                  Jak masz konto w komercyjnym, to będzie tą kasę (o ile nie BS czy PKO) miał tego samego dnia, albo najpóźniej przed 11 kolejnego.

> Przelew do odbiorcy w innym banku powinien przy d
                  > zisiejszej technice it iść góra godzinę.

Powiedz to Amerykanom i Brytyjczykom 🤣
                  O przelewach SEPA w UE słyszał?
                  Bo nie sądzę.

> Nie zawsze możesz czy chcesz płacić blikiem czy

Czy co?

> W czołówce to są nasze banki w strzyżeniu klienta i wymyślaniu najdziwniejszych
                  > sposobów, żeby kasę trzymał w banku a nie zarobił nawet tych marnych 5 procent
                  > minus podatek, dają takie coś na 90 dni na nowe środki a potem marne gówno

Mam chyba 20 zeta odsetek na oszczędnościowym "technicznym", jak nie rozumiesz tego, jak sektor bankowy działa, to po co się wkurzać na te "promocje", które są tylko po to, żeby przyciągnąć "jeleni".
                  Inflacja to 3%, a ty się mazgaisz o 5%.

> Za to w kredytach są "świetni" - kredyty hipoteczne najdroższe w Europie

No skoro Glapiński z NBP stwierdził, że przy 3% inflacji potrzebujemy stopy referencyjnej w wysokości 5%, to chyba nie dziwne, że nikt nie chce pożyczać poniżej tego (+marża)?
                  • engine8t Re: OT polskie wynalazki 30.08.25, 23:53
                    qqbek napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                    >
                    > > Z przelewami Elixir raczej nie są w czołówce nawet światowej?
                    >
                    > Zleć przelew w UK, a potem poczekaj 2-3 dni.
                    > W USA jeden do dwóch dni roboczych.

U nas wUSA std to 2-3 dni robocze ale mam 3 banki - tzn "swoj", Schwab i Amex ktore chyba sie zgraly bo kiedys trwalo dluzej ale ostatnio tu zwykle zajmuje jeden biznes day tzn dzis zlecam przelew on-line - nawet po poludniu, a rano mam informacje ze kasa juz "dotarla".
                    Ale jest ale.. I to jest tak ze przy wiekszych kwotach ( kilka czy kilkanascie tys $ ) to bank zglasza ze kasa dotarla ale jak sie przyjrzysz to bank potrzebuje 2-3 dni na zweryfikowanie a wiec jest w tym czasie zablokowana do wyplay.

• bywalec.hoteli Re: OT polskie wynalazki 01.09.25, 09:59
                      engine8t napisał:

> U nas wUSA std to 2-3 dni robocze ale mam 3 banki - tzn "swoj", Schwab i Amex

To cholernie wolno. Myślałem, że od lat 90-tych to jednak ruszyliście trochę w rozwoju banków
                      • engine8t Re: OT polskie wynalazki 01.09.25, 18:13
                        bywalec.hoteli napisał:

> engine8t napisał:
                        >
                        > > U nas wUSA std to 2-3 dni robocze ale mam 3 banki - tzn "swoj", Schwab
                        > i Amex
                        >
                        > To cholernie wolno. Myślałem, że od lat 90-tych to jednak ruszyliście trochę w
                        > rozwoju banków

No banki sie rozwinely i przelwy moga byc realizowane w ciagu paru godzin - jak sie chce ale bo jak sie placi.
                        Problem jest w tym ze bankom wysylalacym sie nie spieszy i taniej jest dla nich nie wysylac kazdej tranzakcji do ACH ale robic to w "batches" bo to ponoc taniej. A najlepiej wysylac w nocy. Ale niektore formy za oplata wykupuja sobie opcje i kasa jest w pare godzin u odbiorcy.
                        A Jak ACH przesle do odbiorycy to ten moglby od razu to "zwolnic ale tym sie tez nie spieszy i musz sie upewnic ze tranzakcja "nie smierdzi" i nie ma przekretow.
                        Dlaczego to robia? Bo moga. TAk ze to nie technologia to zasady bankowe.
                        Ale ja nigdy w zycieu nie mialem nigdy z tym problemu. Ilez to razy potrzeb przesylac kase pomiedzy banakami "juz teraz"? Jak sie spieszy to robisz "Wire Transfer" i masz kase w drugim banku za pare godzin - tylko ze to kosztuje.
                        • engine8t Re: OT polskie wynalazki 01.09.25, 18:23
                          A wiesz dlacczego kilkudniowyokres przelwu to nie problem?

A m in dlatego ze jak nie masz dzis kasy na koncie ale musisz zaplaci rchunek i musisz przelaac kase z innego konta?
                          Mozesz
                          - z tego konta wystawic "elektorniczny czek"
                          - mozesz zaryzykowac i wypisac czek ktory dzis jes bez pokrycia ale proces weryfikacji czeku tez trwa ok 3 dnia wiec masz 95% szans ze kasa bedzie zanim sie czek pojawi. Zreszta nie jest nic niezwykledo ze powiesz odbirocy aby sieni espieszyl z realzacja czeku bo mu sisz przelac kase. JA np tak zrobilem kupuja ostatnie auto. Poniewaz na kupno zdecydowalismy sie wieczorem poprzedniego dnia wiec na drugi dzien dalem dilerowi czek i poprosilem aby poczekal z realizacja pare dni bo musze do banku "dosypc" ako ze nikt na konie czzekowym nie trzyma takich kwot. I bylo NO Problem...zrealizwali go chyba za tydzien. A dlaczegoni emaj problemu? AA dlatego ze pre klikow i maj Twoja historie kredytowa i Twwoj numer mowi o tym ak solidnym platnikiem jestes
                          - mozesz zaplacic kart kredytowa, albo dwoma czy 3- ma? Bo na kartach mam co najmnije $20k na kazdej a na jednej $50k.
            • tbernard Re: OT polskie wynalazki 27.08.25, 00:15
              jackk3 napisał:

>
              > > Pytasz czemu u was nie wchodzi blik? W kraju, gdzie wciąż posługujecie si
              > ę czek
              > > ami?
              > A w jakim kraju funkcjonuje ten super duper blik? Dla kolegi sie pytam? I nie u
              > dawał głupa bo ten cały blik srik powstał z wiadomych powodów o których doskona
              > le wiesz. Zresztą co to za wynalazek? Aplikacja za którą zapłaciło kilka banków
              > bo nie mieli dostępu do najnowszych systemów płatności wtedy. I tak już zostało…

:)))
              A nie prościej po prostu napisać, że nie używałeś BLIK-a?
              Pamiętam jak wiele lat temu kolega zachwalał mi to a ja się opierałem, bo z powodu wieku jakoś do nowinek mnie nie ciągnie już i męczy mnie poznawanie czegoś nowego. Ale w końcu wszędzie słyszę o BLIKU i wszędzie widzę tę opcję płatności, więc przełamałem się i już każde zakupy w necie opłacam BLIK-iem, no i jak tylko jest opcja, to do najbliższego paczkomatu wskazuję jako cel, bo mogę odebrać kiedy mi wygodnie a nie na kuriera czekać.
              • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 27.08.25, 00:43
                więc przełamałem się i już każde zakupy w necie opłacam BLIK-iem,

Zakupy w necie oplaca sie karta kredytowa, jak cos nie wyjdzie, dostaniesz cegle, to pieniadze traci operator karty a nie ty
              • engine8t Re: OT polskie wynalazki 27.08.25, 00:46
                tbernard napisał:

> jackk3 napisał:
                >
                > >
                > > > Pytasz czemu u was nie wchodzi blik? W kraju, gdzie wciąż posługuje
                > cie si
                > > ę czek
                > > > ami?
                > > A w jakim kraju funkcjonuje ten super duper blik? Dla kolegi sie pytam? I
                > nie u
                > > dawał głupa bo ten cały blik srik powstał z wiadomych powodów o których d
                > oskona
                > > le wiesz. Zresztą co to za wynalazek? Aplikacja za którą zapłaciło kilka
                > banków
                > > bo nie mieli dostępu do najnowszych systemów płatności wtedy. I tak już
                > zostało…
                >
                > :)))
                > A nie prościej po prostu napisać, że nie używałeś BLIK-a?
                > Pamiętam jak wiele lat temu kolega zachwalał mi to a ja się opierałem, bo z pow
                > odu wieku jakoś do nowinek mnie nie ciągnie już i męczy mnie poznawanie czegoś
                > nowego. Ale w końcu wszędzie słyszę o BLIKU i wszędzie widzę tę opcję płatności
                > , więc przełamałem się i już każde zakupy w necie opłacam BLIK-iem, no i jak ty
                > lko jest opcja, to do najbliższego paczkomatu wskazuję jako cel, bo mogę odebr
                > ać kiedy mi wygodnie a nie na kuriera czekać.

A wiedzsz, Ty uzywasz tego nie dlatego ze tak bys chcial zle dlatego ze system ulomny ci do tego zmusza.
                Kto kiedykolwek slyszal o cekaniu na kuriera? Przeciez on przejdzie kiedy mu sie tam chce i zostawi ci paczke na progu domu?

A dlaczego ja mialbym gdziekowiek placic czyms innym niz karta kredytowa?
                Zwlaszcza on line gdzie jest zawsze jakies ryzyko i zamiast sam brac to na siebie ryzyko to bank to robi za mnie i bierze na siebie. W razie czego to jego kasa i jego prawnicy sie tym zajmuja.
                On nie dosc ze ryzykuje za darmo to mi jeszcze placi devidendy (kazda moja karta placi min 1% a max 6%) - a wiec zawsze ma upust :) i czeka prawie miesiac az ja mu za te zakupy zwroce a w tym czasie kasa w moim banku wrosla o iles tam oprocentowania..
                Na portalach gdzie czesto kupuje mam tam zarejestrowane karty i jednym kliknieciem kupuje.
                Nikt mi jeszcze nie wyjasnil jaka BLIK ma przewage ?
    • jeepster Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 21:15
      Wracam na chwilę do tematu....

Dla mnie Kudelski to kwintesencja inżyniera, który nie uznawał kompromisów. Może nie był wynalazcą, bo w tamtych czasach większość rzeczy związanych z zapisem dźwięku na taśmach magnetycznych była już dobrze znana, ale wiedział, jak projektować urządzenia, które do dziś są uznawane za niemalże dzieła sztuki. Dla nieznających tematu polecam magnetofon Nagra SN.
      • trypel Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 21:41
        W sumie chyba też Oscary to wlasnie za to. A nie wiem ilu inżynierów dorobiło sie Oscara za inzynierowanie
        • jeepster Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 21:53
          trypel napisał:

> W sumie chyba też Oscary to wlasnie za to. A nie wiem ilu inżynierów dorobiło s
          > ie Oscara za inzynierowanie
          >

Magnetofony Nagra zaprojektowane i produkowane przez Kudelskiego dzięki swojej jakości i możliwości synchronizacji z kamerami filmowymi były przez wiele lat praktycznie jedynymi używanymi przy produkcji filmów z dala od studiów filmowych. Zapewniały 100% synchronizacje dźwięku z obrazem. Stąd też Oskary w kategorii “Scientific or Technical Award”.
        • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 25.08.25, 22:17
          > A nie wiem ilu inżynierów dorobiło sie Oscara za inzynierowania

Przecież on nie dostał Oscara filmowego, tylko przyznawaną nieregularnie Scientific and Technical Award. I tak, masz tam na liście laureatów sporo inżynierów, którzy dostali nagrodę za inżynierowanie.
          • tesla3 Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 12:57
            Najciekawszym wynalazcą o którym nie wspomnieliście jest Jan Gulak.
            Wymyślił auto na wodę....konkretnie na deszczówkę.
            Napisał list nawet do premiera Donalda Tuska. Jak na razie odzew z państwowych instytucji jest znikomy. Mercedes pana Jana spala 3 litry ropy i 4 litry wody.

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/wymyslilem-auto-na-wode/ekj75rt
            • tesla3 Re: OT polskie wynalazki 26.08.25, 12:58
              motofakty.pl/auto-na-wode-po-polsce-jezdzi-juz-40-pojazdow-z-taka-instalacja/ar/c4-16236007
    • trypel Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 10:54
      Wklejam jeszcze jeden polski wynalazek którego próżno szukać w całym swiecie :)
      Koszerna wieprzowina.
      • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 11:52
        Gdzie tam masz napisane "koszerna"?
        • trypel Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 13:00
          Na świńskiej dupie
          • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 13:19
            Świńska Dupa jest "tradycyjna". A "po żydowsku" jest schab, który ani nie jest świńską dupą, ani też "po żydowsku" nie równa się "koszernie".
            • trypel Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 13:30
              Dobra jak nie widzisz paradoksu w określeniu "wieprzowina po zydowsku" to moge tylko westchnąć ze smutkiem nad lewackim poczuciem humoru
              • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 13:43
                > Dobra jak nie widzisz paradoksu w określeniu "wieprzowina po zydowsku"

Nie widzę. Może być wieprzowina przygotowana i przyprawiona w sposób, który Żydzi tradycyjnie wykorzystują do innych mięs. Nikt przecież nie napisał, że to jest koszerne.

W chińskiej budzie też możesz mieć wołowinę, wieprzowinę, kurczaka i krewetki po syczuańsku: w każdej masz to samo, różnią się tylko mięsem.
                • trypel Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 14:01
                  A chińczycy nie jedzą wieprzowiny, kurczaka i krewetek?
                  • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 14:23
                    > A chińczycy nie jedzą wieprzowiny, kurczaka i krewetek?

To bez znaczenia. Jeśli zamiast wołowiny użyjesz mięsa X, którego Chińczycy nie jedzą (teoretycznie, bo wiadomo, że oni jedzą wszystko), ale sposób przygotowania i pozostałe składniki pozostaną te same, to nadal będzie to "X po syczuańsku".
            • qqbek Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 14:10
              vogon.jeltz napisał:

> Świńska Dupa jest "tradycyjna". A "po żydowsku" jest schab, który ani nie jest
              > świńską dupą, ani też "po żydowsku" nie równa się "koszernie".

Nie no, tu zgodzę się z tryplem.
              Schab po żydowsku brzmi jak "poligamia po katolicku", albo "golonka wielkopostna".

Inna sprawa, że wśród marketingowego bełkotu trucicieli (a, pardon - przemysłowych wytwórców wędlin) to i tak trochę lepiej, niż "szynka dziadunia".
              • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 14:24
                > Nie no, tu zgodzę się z tryplem.
                Schab po żydowsku brzmi jak "poligamia po katolicku", albo "golonka wielkopostna".

Raczej jak "kotlet wegetariański". Który, jak wiadomo, nie istnieje. A jie, czekaj...
                • gyatt Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 14:30
                  Dodam, ze sa zydzi i Zydzi- czyli wyznawcy judaizmu i po prostu ludzie narodowosci zydowskiej. A z racji narodowosci zadne ograniczenia zywieniowe nie sa nakladane. Mozna byc Zydem ateista, tak jak i Polakiem ateista ;) Tak wiec kuchnia zydowska nie musi byc z definicji koszerna?
                  • trypel Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 14:33
                    Prawdopodobnie wlasnie dlatego w sklepie w Izraelu wieprzowiny nie znajdziesz. Pewnie dlatego ze wykupili ja i zjedli ci lokalni ateiści
                    • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 14:44
                      > Prawdopodobnie wlasnie dlatego w sklepie w Izraelu wieprzowiny nie znajdziesz.

Oh, rly?
                      share.google/7k6DxxfSE1Y9Oc9ZA

albo:
                      en.wikipedia.org/wiki/Tiv_Ta%27am
                      Tiv Ta'am (Hebrew: טִיב טַעַם, lit. "Quality Taste") is an Israeli supermarket chain, notable for being the country's most prominent purveyor of pork
                      • trypel Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 15:08
                        Nie z Google tylko z wlasnych doświadczeń.
                        Tak- jest tam tyle wieprzowiny ile alkoholu w UAE, czyli tez mozna kupić jak człowiek bardzo bardzo potrzebuje
                        • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 16:34
                          > Tak- jest tam tyle wieprzowiny ile alkoholu w UAE

Sieć 40 supermarketów jak na taki mały kraik, gdzie teoretycznie nie je się wieprzowiny, to jednak sporo. Plus to są tylko wyniki 30 sekund guglania, na pewno znalazłoby się tego więcej. Podejrzewam, że nie znalazłeś, bo nie szukałeś.
                          • trypel Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 16:36
                            W ogóle nie szukałem. Wystarczyło ze lazilem tam po sklepach i robiłem zakupy.
                        • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 20:57
                          Tak- jest tam tyle wieprzowiny ile alkoholu w UAE

Nie wiem jak w calych emiratach ale w dubaju mozesz chlac do woli, byle nie rzucac sie w oczy i sie nie szwedac najebanym po miescie
                          • trypel Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:05
                            Podobnie wszędzie. Każdy taksówkarz wie gdzie jest sklep z alko. Ale wciąż nie jest to (tak jak wieprzowina w izraelu) towar dla każdego. I raczej nie ma wódki "po arabsku".
                            A to ze nie ma najebanych na ulicy to duza zaleta, znajomy z dwiema nastoletnimi córkami bardzo sobie chwali to ze córki sa duzo bezpieczniejsze same wieczorami tam niz w hiszpanii skąd pochodzi.
                            • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:25
                              Podobnie wszędzie. Każdy taksówkarz wie gdzie jest sklep z alko

Obcokrajowcy moga na legalu garowac w hotelach i klubach , wielkie sklepy z alko z czym chcesz tez sa tyle ,ze nie na kazdym kroku, to nie tak ze to jest zakazane, mozna ale oni nie sa zjebani jak europejczycy i swojej kultury deptac nie pozwola wiec mozna sie napic byle nie robic chlewu bo sie nie patyczkuja a humanitarne prawa czlowieka i inne lewackie pierdolenie maja mocno gdzies
                • nousecomplaining Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 15:08
                  > Raczej jak "kotlet wegetariański". Który, jak wiadomo, nie istnieje.

AI napisała tak:
                  Słowo "kotlet" pochodzi z języka francuskiego od wyrazu "côtelette", co oznacza "żeberek". Samo słowo "côtelette" wywodzi się z kolei od "côte" oznaczającego "żeberko", odwołując się do pierwotnego dania przygotowywanego z fragmentu mięsa z kostką, zwłaszcza żeberek.

• nousecomplaining Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 15:12
                > trochę lepiej, niż "szynka dziadunia".
                Dobrze że nie "szynka z dziadziusia". Fajne są też "parówki z szynki". Albo "kiełbasa taka jak za PRL-u".
                • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 16:32
                  > Dobrze że nie "szynka z dziadziusia". Fajne są też "parówki z szynki". Albo "kiełbasa taka jak za PRL-u".

Mój ulubiony numer to "Pasztet Zająca". Bez "z", ale tego na puszce nie było na pierwszy rzut oka wikać. Jak się przyczepiła jakaś inspekcja handlowa, że w pasztecie nie ma ani grama zajęczego mięsa, to producent spokojnie odpowiedział: tak ma być, to jest pasztet wg receptury naszego technologa, który ma na nazwisko Zając.
                  • qqbek Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 16:51
                    Przypomniał mi się przepis na "pasztet zajęczy" 😜
      • waga170 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 16:59
        Ja tam na tej wystawie dopatrzylem sie jeszcze innego wynalazku, "boczek surowy wedzony". Jak uwedzony to chyba juz nie surowy? Albo boczek surowy albo boczek wedzony. Tak, Vogon, wiem.
        Moj dziadek dlugo opowiadal jak przed wojna Zydziak w czyms mu pomagal i babcia zrobila Zydziakowi kanapke. Zydziak pozniej zapytal co to bylo. Szynka. Ajwaj, jake to dobhe ale nie mow pan nikomu ze ja to jat, powiedzial Zydziak.
        • nousecomplaining Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 17:20
          > Jak uwedzony to chyba juz nie surowy? Albo boczek surowy albo boczek wedzony.
          Ale może to taki skrót myślowy. Najpierw był surowy, potem go uwędzono. Chociaż fakt, lepsza by była forma dokonana "boczek surowy uwędzony".
          • waga170 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 18:03
            Cala ta wystawa najpierw byla surowa a jeszcze przedtem zywa. Boczek z zywej swini uwedzony.
            • nousecomplaining Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 18:45
              > Boczek z zywej swini uwedzony.
              O, i to jest merytoryczny opis produktu.
              • engine8t Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 19:24
                nousecomplaining napisał(a):

> > Boczek z zywej swini uwedzony.
                > O, i to jest merytoryczny opis produktu.

Widziales kiedys aby ktos wedzil boczek pozyskany z zywej swini? To wtedy chyba nie tylko swinia ale i boczek by kwiczal?

Ja zas moge powiedziec ze jadlem zywego homara.. Bo przyniesli go na stol zupelnie zywego, Kelner mu mieso z ogona wydlubal, wymieszal z jakims przyprawami i wsadzil do tego ogona - tz do jego dolenej polowy .. I my sobie tak ten jego ogon jedlismy a on na nas patrzyl swoimi wytrzeszczonymi oczami.. Chyba sobie sprzwy nie zdzawal bo ani jednej lezki nie uronil... I zywego jeszcz zabrali ... aby reszte podac - juz z chyba nie bardzo zywego..
                • waga170 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 20:44
                  A tam homar. Je sie jeszcze zywe ostrygi.
                  • waga170 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 20:55
                    waga170 napisała:

> A tam homar. Je sie jeszcze zywe ostrygi.

Je sie ostrygi zywe jeszcze, powinienem byl napisac. Widzialem kiedys na wycieczce wedkarskiej typu deep sea fishing, jak tak zwany deck hand nie wrzucal do zbiornika z zywymi przynetami malych makreli jak taka sie komus nawinela tylko je... lykal jak pelikan, lebkiem w dol, zywe, machajace ogonkami. On mial tak z osiemnascie lat a moja corka ze szesnascie i podejrzewam ze to byla jego forma zalotow, popatrz co ja potrafie.
                    • engine8t Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:18
                      waga170 napisała:

> waga170 napisała:
                      >
                      > > A tam homar. Je sie jeszcze zywe ostrygi.
                      >
                      > Je sie ostrygi zywe jeszcze, powinienem byl napisac. Widzialem kiedys na wyciec
                      > zce wedkarskiej typu deep sea fishing, jak tak zwany deck hand nie wrzucal do z
                      > biornika z zywymi przynetami malych makreli jak taka sie komus nawinela tylko j
                      > e... lykal jak pelikan, lebkiem w dol, zywe, machajace ogonkami. On mial tak z
                      > osiemnascie lat a moja corka ze szesnascie i podejrzewam ze to byla jego forma
                      > zalotow, popatrz co ja potrafie.

Juz pisalem ze w Japoni serwowali zywe rybki.. "dancing fish"
                      Hard core ..trzeb bylo byc zeby sie za to brac.
                      www.youtube.com/shorts/kfHYJFRqh2s?feature=share
                  • engine8t Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:08
                    waga170 napisała:

> A tam homar. Je sie jeszcze zywe ostrygi.

Ostryg to zjadalem wiecej niz powinienem. I kto wie jakie tam one zywe czy nie?
                    Ale na pewno te na ciebie nie patrza jak im "robisz kolo ogona"
                    Taki homar jakby go nie zwiazali to by uciekl ze stolu.

• gyatt Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:16
                      Koreanczycy jedza zywe osmiorniczki. Taki "sport ekstremalny" bo tym sie mozna zadlawic na smierc przez to, ze sie macki ruszaja...
                      • engine8t Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:18
                        gyatt napisał(a):

> Koreanczycy jedza zywe osmiorniczki. Taki "sport ekstremalny" bo tym sie mozna
                        > zadlawic na smierc przez to, ze sie macki ruszaja...

to pobij
                        www.youtube.com/shorts/kfHYJFRqh2s?feature=share
                        • gyatt Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:22
                          Leeee! Co to kurwa jest? Larwy komarow xxl? Bleeee
                          • waga170 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:27
                            Male wegorze. Daleko szukac, chuje w Holandiach i Belgiach lapali male wegorzyki, ktore calymi stadami plynely az z Karaibow do Europy, w tym wschodniej, tylko ze oni je lapali i zjadali, co prawda nie zywe a usmazone w oleju. Jakby kurwa nie znali wedzonego surowego boczku.
                            • gyatt Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:29
                              Wedzony surowy (z)boczek to ja, kiedy palę. Fujjjj
                              • waga170 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:39
                                gyatt napisał(a):

> Wedzony surowy (z)boczek to ja, kiedy palę. Fujjjj

Jak ja sie kiedys napalilem to osiemdziesiecioletni uwedzony boczek wydal mi sie calkiem calkiem swiezy, ale na drugi dzien rano zrezygnowalem z palenia. Od tamtej pory tylko pije:)
                          • engine8t Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:43
                            gyatt napisał(a):

> Leeee! Co to kurwa jest? Larwy komarow xxl? Bleeee

Tanczace rybki..

A przysmakiem innym byly "Pijane krewetki" popularne tez w Singapurze. Tu mniej wrazen bo tu po prostu krewetki zywcem wrzucano na kilka minut do miski z alkoholem. Jak sie juz napily do syta to szly na patelnie aby sie troszke ze wstudy zarumienic i byly wysmienite.. Ostatnio ponoc jakied NGOsy protestowaly i oficjlanie zabroniono ze to niby cruelty? Jak cruelty?
                            • gyatt Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:46
                              engine8t
                              Ostatnio ponoc jakied NGOsy protestowaly i ofi
                              > cjlanie zabroniono ze to niby cruelty? Jak cruelty?
                              Srak. Akurat smierc poprzez utopienie w alkoholu uwazam za humanitarna ;)
                              • engine8t Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 22:01
                                gyatt napisał(a):

> engine8t
                                > Ostatnio ponoc jakied NGOsy protestowaly i ofi
                                > > cjlanie zabroniono ze to niby cruelty? Jak cruelty?
                                > Srak. Akurat smierc poprzez utopienie w alkoholu uwazam za humanitarna ;)
                                Zgadzam sie, ale
                                Lewakom to powiedz.
                                • gyatt Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 22:07
                                  engine8t napisał:
                                  > Zgadzam sie, ale
                                  > Lewakom to powiedz.
                                  Odjebaj sie od lewakow!!!
                    • waga170 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:21
                      Ostryge czy zywa poznaje sie od razu bo jak jest zdechla to jest niezamknieta. Ale z tych zamknietych po "oszakowaniu" nalezy nabrac pewnosci, dotknac czyms jak na przyklad czubkiem noza tam gdzie brzeg ostrygi sie konczy na dotyku z muszla. Zywa troche cofnie ten punkt znaczy ze jeszcze zywa.
                      Jak homarowi robisz kolo ogona a on zdecyduje sie uciekac, to naskoczy na Ciebie, albowiem one uciekaja do tylu.
                      • engine8t Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:38
                        waga170 napisała:

> Ostryge czy zywa poznaje sie od razu bo jak jest zdechla to jest niezamknieta.
                        > Ale z tych zamknietych po "oszakowaniu" nalezy nabrac pewnosci, dotknac czyms j
                        > ak na przyklad czubkiem noza tam gdzie brzeg ostrygi sie konczy na dotyku z mus
                        > zla. Zywa troche cofnie ten punkt znaczy ze jeszcze zywa.
                        > Jak homarowi robisz kolo ogona a on zdecyduje sie uciekac, to naskoczy na Ciebi
                        > e, albowiem one uciekaja do tylu.

W jednym z Singapurskich hotlei odbywali sie pare razy w roku zawody Szaklerow i jak praktykowali to sie usadzaliasmy przy barze i jedlismy za friko ile chcielismy (bo tak szef hotleu nakazywal szaklerom zeby nas karmic bo gwarantowalo ze holet pozostawal "hotelem firmowym")
                        A na ostryga dawali si epare kropli Tabasco.

A zdarzaly sie i takie co chcialy uciekac ale obslugujacy kelner szybko ten bunt zalatwial przy nas na stole - jednym ruchem tasaka przecinal go wzdluz i wrzucal na grila.
                        • waga170 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:45
                          A na ostryga dawali si epare kropli Tabasco.

No bo oni lubia smak zabijac skala Scoville. Ja daje moj wynalazek, troszke soli, troszke soku z cytryny, najwyzej pol kropli Tabasco i jest przyprawiona ale dalej ma smak oceanu.
                          • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 21:53
                            ale dalej ma smak oceanu.

Jadlem wiele razy, popularne i dostepne u mnie , ale sie nie moge do tego gluta przekonac , a smak ocenu mieszkajac nad morzem tez nie jest jakos porywajacy, kojazy mi sie ze zgnilymi glonami
                          • engine8t Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 22:01
                            waga170 napisała:

> A na ostryga dawali si epare kropli Tabasco.
                            >
                            > No bo oni lubia smak zabijac skala Scoville. Ja daje moj wynalazek, troszke sol
                            > i, troszke soku z cytryny, najwyzej pol kropli Tabasco i jest przyprawiona ale
                            > dalej ma smak oceanu.

A ze ocean generalnie smierdzi to "There is always Tabasco" LOL
                            • gyatt Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 22:09
                              engine8t napisał:

> A ze ocean generalnie smierdzi to "There is always Tabasco" LOL
                              Podobno serce kobiety jest jak ocean: pelne tajemnic/smieci. A teraz sie jeszcze dowiedzialam, ze smierdzi. No ladnie!
                              • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 22:25
                                Podobno serce kobiety jest jak ocean: pelne tajemnic/smieci

Kobiety nie maja serca ,sa full of shit zadufanymi w sobie egocentrycznymi malpami szukajacymi jedynie kolejnego lepszego frajera do uwieszenia sie, odpad
                                • gyatt Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 22:28
                                  Ja pierdole, jeszcze tego zapomnialam wygasic. Dzieki za przypomnienie, bigi-osrancu :) do niezobaczenia
                                  • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 22:31
                                    Siebie wygas lampucero, typowa reakcja jak sie przejzy te obsrane lajzy ze sklepem rybnym w koroczu, tylko zgadni, huj mni twoj obraza intereduje
                                    • gyatt Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 22:37
                                      bigimax4 napisał:

> Siebie wygas lampucero
                                      A nie, jednak cie nie wygasze. Lampucera mnie jeszcze nikt nie nazwal, a to bardzo piekne slowo jest. Prawie jak lamparcica :)
                                      • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 22:44
                                        A teraz sie juz łasisz, zenujace, odbij , nie chce mi sie z toba gadac
                                        • gyatt Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 22:45
                                          Ty nie gadasz cwelu, ty jeczysz, jak dudaaaa po fasoli. Zalosnie i smierdzaco.
                                          • qqbek Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 23:11
                                            gyatt napisał(a):

> Ty nie gadasz cwelu, ty jeczysz, jak dudaaaa po fasoli. Zalosnie i smierdzaco.

On tego nie rozumie po prostu, bo intelektualnie jest tak gdzieś w niższej części tego wykresu IQ, który przedstawił dla krajów afrykańskich, bez sprawdzenia chociażby, jaki jest w nich odsetek analfabetyzmu pierwotnego (dla Zimbabwe, które zrobił sobie przykładem, to będzie kilkanaście procent dorosłej populacji), który nie pozwoli takiemu rozwiązać testu na IQ (choć bez wątpienia jakąś inteligencją będzie się wykazywał, nawet ponadprzeciętną). A to wskazuje na jego analfabetyzm wtórny (zresztą nie tylko to).

Nie ma co go obrażać, bo on jest w grupie tych, których powinniśmy wspierać, pomimo widocznej niepełnosprawności. W klasie mojego juniora (poszedł właśnie do szkoły), jest chłopak ze spektrum autyzmu, pogadałem sobie rano z jego mamą i ją podziwiam, musiała przejść dużo, wiele więcej niż my tu na forum, żeby osobę niedostosowaną społecznie w publicznej szkole umieścić. Skoro tak skrzywiony osobnik jak bigi chce się tutaj produkować, to wystarczy punktować jego śmieszność, nie trzeba go przezywać... on ośmieszy się sam (co też aktywnie od lat czyni).

A ty dziewucho fajna i frywolna zarobisz sobie tym bana, bo inne incele (w tym tani) od razu zgłoszą takie posty - po co tak walić, skoro można przysolić rzeczowo, spokojnie i tak, że im i tak w pięty pójdzie?

Szanuj się dziewucho, bo warto!
                                            • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 23:17
                                              Jestes zenujacym simpem, sikasz na siedzaco jak galtus?
                                              Mandziny to rak dzisiejszego spoleczenstwa
                                              • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 23:22
                                                więcej niż my tu na forum, żeby osobę niedostosowaną społecznie w publicznej szkole umieścić.

Typowe lewackie spierdolenie i virtue signalling, to ze reszta klasy bedzie sie meczyc z przychlastem ktory bedzie zanizal jakos edukacji wszystkich to sie nie liczy, pomagamy ucisnionym i marginalizowanym , ja pierdole , z takimi przychlastami jak ty cywilizacja musi upasc ,
                                                • qqbek Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 23:44
                                                  bigimax4 napisał:

> Typowe lewackie spierdolenie i virtue signalling, to ze reszta klasy bedzie sie
                                                  > meczyc z przychlastem ktory bedzie zanizal jakos edukacji wszystkich to sie ni
                                                  > e liczy, pomagamy ucisnionym i marginalizowanym , ja pierdole , z takimi przych
                                                  > lastami jak ty cywilizacja musi upasc ,

Już ci proponowałem - wyiwaniaj tam, gdzie cywilizacja kwitnie.
                                                  Białoruś czeka, Rosja czeka.
                                                  Poczuj wolność w przerzedzonych włosach, poczuj jak wiatr nad Donbasem, zmącony szumem dronów, wypełnia twoje kacapskie żagle. Poczuj się w końcu Rosjaninem! (bo europejczykiem nigdy nie byłeś i nigdy nie będziesz).
                                                  • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 06.09.25, 02:50
                                                    Sie qurwa europejczyk znalazl, ale to nie ty bedziesz siedzial pol dnia z niedostosowabym spolecznie zjebem w klasie, moze se wez do tego swojego biura jakiegos niedistosowanego spolecznie obszczanego zula i z nim qurwa siedz caly dzien, nie wezmiesz , nie jestes europejczykiem?
                                              • qqbek Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 23:48
                                                bigimax4 napisał:

> Jestes zenujacym simpem, sikasz na siedzaco jak galtus?

Nie, nie sikam na siedząco.
                                                Jedno z najważniejszych dla mnie osiągnięć tego roku - nauczyłem syna korzystać bez krępacji z publicznych pisuarów.

> Mandziny to rak dzisiejszego spoleczenstwa

To ty jesteś rakiem dzisiejszego społeczeństwa. Żyjący w otwartym społeczeństwie, ale żądny narzucania mu swoich "jedynie słusznych" zasad.
                                                • waga170 Re: OT polskie wynalazki 06.09.25, 02:11
                                                  qqbek napisał:

> bigimax4 napisał:
                                                  >
                                                  > > Jestes zenujacym simpem, sikasz na siedzaco jak galtus?
                                                  >
                                                  > Nie, nie sikam na siedząco.

Ale nie powiedziales ze nie jestes zenujacym simpem. Tez mam pytanie do Ciebie. Myslisz ze szczekajacego psa da sie nauczyc miauczec i bez konca probujesz?
                                                • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 06.09.25, 03:04
                                                  To ty jesteś rakiem dzisiejszego społeczeństwa. Żyjący w otwartym społeczeństwie, ale żądny narzucania mu swoich "jedynie słusznych" zasad

otwarte na co , na dominacje obcych wrogich kultur, na zachowania autodestrukcyjne na brak moralnosci religii i zasad,
                                                  w dupe se wsadz to swoje otwarte spoleczenstwo,
                                • vogon.jeltz Re: OT polskie wynalazki 06.09.25, 08:14
                                  > odpad

Już wiem! Jakaś baba zostawiła cię dla Ukraińca. W sumie to się nawet nie dziwię.
                                  • waga170 Re: OT polskie wynalazki 06.09.25, 15:13
                                    vogon.jeltz napisał:

> Już wiem! Jakaś baba zostawiła cię dla Ukraińca. W sumie to się nawet nie dziwię.

Od dawna mialem takie podejrzenie. Ale teraz mysle ze on siedzial w jednej celi z Ukraincem ktory byl duzy, silny i wymagajacy a zaganiacza mial okazalego.
                            • waga170 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 22:22
                              engine8t napisał:

> A ze ocean generalnie smierdzi to "There is always Tabasco" LOL

Mowilem o smaku a nie zapachu. Nastepnym razem jak sie zabierzesz za wiesz co, w tych Tajlandiach, to wez ze soba spinacz do bielizny na nos i butelke Tabasco do lykniecia przed ruszeniem do akcji.
                              • bigimax4 Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 22:27
                                Nie unos sie waga, jest slony smak morza, jak bys sie wody z baltyku napil
            • wybitniemondry Re: OT polskie wynalazki 05.09.25, 19:07
              waga170 napisała:
              > Cala ta wystawa najpierw byla surowa a jeszcze przedtem zywa. Boczek z zywej sw
              > ini uwedzony.

Wszystko jest możliwe.
              Miałem książkę kucharską za czasów PRL i tam był rozdział "Ożywianie konserw mięsnych".
              • gyatt Re: OT polskie wynalazki 07.09.25, 10:35
                wybitniemondry napisał:

> Wszystko jest możliwe.
                > Miałem książkę kucharską za czasów PRL i tam był rozdział "Ożywianie konserw mięsnych".
                To nie ksiazka kucharska, to biografia Rodowicz :P
                OT- januszku, dzis zacmienie ksiezyca, najwazniejsze wydarzenie astronomiczne tego roku. Ogladaj!
                • wybitniemondry Re: OT polskie wynalazki 07.09.25, 12:19
                  gyatt napisał(a):
                  > OT- januszku, dzis zacmienie ksiezyca, najwazniejsze wydarzenie astronomiczne t
                  > ego roku. Ogladaj!

A po co mam oglądać? Jeszcze mi coś do oka wpadnie.
                • waga170 Re: OT polskie wynalazki 07.09.25, 12:26
                  gyatt napisał(a):

> > Miałem książkę kucharską za czasów PRL i tam był rozdział "Ożywianie kons
                  > erw mięsnych".
                  > To nie ksiazka kucharska, to biografia Rodowicz :P

Hehe, dobre!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka