Dodaj do ulubionych

Prośba o doradę

14.10.25, 11:29
Mam prośbę do Panów o doradę jaki samochód aktualnie kupić ponieważ znowu coś mi zaczyna furczeć z przodu w Daczi po przerwie. Pomimo, ,że jest to samochód dobrze wyglądający i niezawodny, to jednak wolałbym samochód bez furgotania. Jestem aktualnie przy pieniądzach ponieważ podjąłem ostatnio pracę fizyczną w Niemczech przez okres roku i zarobiłem na czysto 40 tysięcy złotych, przy czym 20 tys. oddałem Krystynie, ponieważ tak było elegancko i wypadało. Chciałem podkreślić, że żyłem na obczyźnie godnie ale skromnie zwłaszcza w wyżywieniu stąd takie duże rezerwy przywiozłem.
Proszę o dorady w sprawie samochodu, tak żeby było widać, że u mnie jest teraz dość bogato po zagranicy, ale żeby też był nie gorszy niż Daczia i żeby Krystyna była zadowolona jak z Daczi, ponieważ ona mówi żeby naprawić Daczię ale ja bym jednak wolał jeszcze bogatszy samochód po zagranicy niepsujący się.
Kolega proponował mi żeby kupić jego wolswagena używanego ale świecą mu się kontrolki w czasie jazdy więc się trochę boję awari choć on mówi że to nic poważnego te kontrolki i że można z nimi jeździć śmiało.
Obserwuj wątek
    • gyatt Re: Prośba o doradę 14.10.25, 11:41
      youtu.be/pJfytQEqJ9Q?si=i964gfWU7lNgBMxF
      Czesc, Piekny! ❤️
      • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 14.10.25, 11:50
        gyatt napisał(a):

> youtu.be/pJfytQEqJ9Q?si=i964gfWU7lNgBMxF
        > Czesc, Piekny! ❤️

Dzień dobry,
        jaki ja tam piękny Panie Gyatt.
        • boggi_dan Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:15
          mientkibolek69 napisał:

> gyatt napisał(a):
          >
          > > youtu.be/pJfytQEqJ9Q?si=i964gfWU7lNgBMxF
          > > Czesc, Piekny! ❤️
          >
          > Dzień dobry,
          > jaki ja tam piękny Panie Gyatt.
          Cześć piękna. Nie mylmy płci. Na tych forach. Chłopy udają baby, a baby chłopów. Tak zwane jajko niespodzianka.
          • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:31
            boggi_dan napisał:

> mientkibolek69 napisał:
            >
            > > gyatt napisał(a):
            > >
            > > > youtu.be/pJfytQEqJ9Q?si=i964gfWU7lNgBMxF
            > > > Czesc, Piekny! ❤️
            > >
            > > Dzień dobry,
            > > jaki ja tam piękny Panie Gyatt.
            > Cześć piękna. Nie mylmy płci. Na tych forach. Chłopy udają baby, a baby chłopów
            > . Tak zwane jajko niespodzianka.

Ja jestem chłop z jajkami bez niespodzianek.
            • e-zybi Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:40
              A Boguś nie ma nabiału ;)
              • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:54
                e-zybi napisał:

> A Boguś nie ma nabiału ;)
                >
                Wierzę na słowo bo sam nie sprawdzałem.
    • only_the_godfather Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:07
      Kup FSO polonez ale nie żadne caro plus tylko prawilnie borewicza lub akwarium, chyba że chcesz trochę luksusu np klimatyzacja czy elektryczne szyby to wtedy caro najlepiej w pakiecie orciari. Jakbyś jeszcze trafił z silnikiem Rovera 1.4 to już jesteś gość. Auto które już tylko będzie zyskiwać na wartości, wszyscy w koło będą zazdrościć, że stać cie na takiego klasyka. Pokażesz naokoło, że nie jesteś byle kto, tylko ktoś kto się zna, ceni klasyczną motoryzację i gardzi plastikowymi współczesnymi samochodami.
      • boggi_dan Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:21
        Tylko taki dla niej.
        • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:28
          boggi_dan napisał:

> Tylko taki dla niej.

Potrzebuje całorocznego z dachem bo w zimie do Kościoła jeździmy na Sumę.
          • gyatt Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:31
            mientkibolek69 napisał:
            > Potrzebuje całorocznego z dachem bo w zimie do Kościoła jeździmy na Sumę.
            Na Sume tylko summitem!
            • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:35
              gyatt napisał(a):

> > Potrzebuje całorocznego z dachem bo w zimie do Kościoła jeździmy na Sumę.
              > Na Sume tylko summitem!

Nie znam takiego samochodu poproszę o zdjęcie.
              • gyatt Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:40
                mientkibolek69 napisał:

> Nie znam takiego samochodu poproszę o zdjęcie.
                Ja tu mam zakaz wrzucania zdjec. Przykro mi, nie pomoge. Ale zycze milego dzionka i smacznej kawusi 🥰😍🤩😘💋❤️🩷🧡💛💚💙💙🩵💜🤎❤️🩷🧡🤸‍♂️⛷️🏂🏌‍♂️🏌🏊‍♂️🏊‍♀️🏊🏊
                • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:53
                  gyatt napisał(a):

>
                  > > Nie znam takiego samochodu poproszę o zdjęcie.
                  > Ja tu mam zakaz wrzucania zdjec. Przykro mi, nie pomoge. Ale zycze milego dzion
                  > ka i smacznej kawusi 🥰😍🤩😘💋❤️🩷🧡💛💚💙💙🩵💜🤎❤️🩷🧡🤸‍♂️⛷️🏂🏌‍♂️🏌🏊‍♂️?
                  > ?‍♀️🏊🏊

Dziękuję ale kawy nie piję tylko Inkę z mlekiem do chleba z dżemem w Piątek.
                  • gyatt Re: Prośba o doradę 14.10.25, 13:44
                    mientkibolek69 napisał:

> Dziękuję ale kawy nie piję tylko Inkę z mlekiem do chleba z dżemem w Piątek.
                    Dzis Wtorek, nie Piatek, mozna do chleba kalbase zamiast Dzemu. A herbate z Citroenem nawet mozna dzis.
      • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:27
        only_the_godfather napisał:

> Kup FSO polonez ale nie żadne caro plus tylko prawilnie borewicza lub akwarium,
        > chyba że chcesz trochę luksusu np klimatyzacja czy elektryczne szyby to wtedy
        > caro najlepiej w pakiecie orciari. Jakbyś jeszcze trafił z silnikiem Rovera 1.4
        > to już jesteś gość. Auto które już tylko będzie zyskiwać na wartości, wszyscy
        > w koło będą zazdrościć, że stać cie na takiego klasyka. Pokażesz naokoło, że ni
        > e jesteś byle kto, tylko ktoś kto się zna, ceni klasyczną motoryzację i gardzi
        > plastikowymi współczesnymi samochodami.
        >
        Polonez nie miał poduszek a u nas na wsi szybko jeżdżą zwłaszcza po alkoholu to bym się bal jeździć a zwłaszcza z Krysytną.
        Widzę, że miał Pan Daczię i ją sprzedał i kupił Niro.
        Też jej coś furgotało z przodu?
    • skitenis Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:39
      Poradzę coś klasycznego i zyskującego na wartości czyli:
      CZINKŁACZENTO w holenderski gazie.
      Jeśli braknie pieniążków na tego furacza to ewentualnie
      Audi w elpedżi, ale to nie ten fejm.
      • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 14.10.25, 12:47
        skitenis napisał:

> Poradzę coś klasycznego i zyskującego na wartości czyli:
        > CZINKŁACZENTO w holenderski gazie.
        > Jeśli braknie pieniążków na tego furacza to ewentualnie
        > Audi w elpedżi, ale to nie ten fejm.

Czinkułeczento za niski, nie zmieści się fryzura Krystyny trwała.
        Audi niestety za wysokie nogi na moje progi.
    • vogon.jeltz Re: Prośba o doradę 14.10.25, 13:05
      Dorada (Sparus aurata) to gatunek jadalnej ryby. Prosisz o rybę, czy co - bo nie rozumiem?
      • hukers Re: Prośba o doradę 14.10.25, 13:11
        vogon.jeltz napisał:

> Dorada (Sparus aurata) to gatunek jadalnej ryby. Prosisz o rybę, czy co
        > - bo nie rozumiem?

Ryby mam, bo łowię z Januszem w stawie za lasem żeby na piątek były na obiad a chodzi mi o doradę samochodową w sprawie Daczi.

• vogon.jeltz Re: Prośba o doradę 14.10.25, 13:52
          Hukerski, zapomniałeś się przelogować ;-)
          • wybitniemondry Re: Prośba o doradę 14.10.25, 14:05
            vogon.jeltz napisał:
            > Hukerski, zapomniałeś się przelogować ;-)

I tak dobrze, że płci nie zmienił jak waga.
          • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 14.10.25, 14:19
            vogon.jeltz napisał:

> Hukerski, zapomniałeś się przelogować ;-)

Podszywają się jakieś dziady pode mnie żeby się ogrzać w moim chwale sławy.
      • ta Re: Prośba o doradę 14.10.25, 13:18
        „Dorada” jako „porada” była używana kilka miesięcy temu na e-matce jako bardzo, bardzo śmieszny dowcipek.
        Jak to z dowcipkami, broda urosła mu szybko. Widać, że założyciel wątku ma sentymentalnie, konserwatywne przywiązanie do wartości, ale dla „dorady” zrobił wyjątek, lubi dowcipki.
        • hukers Re: Prośba o doradę 14.10.25, 13:26
          ta napisała:

> „Dorada” jako „porada” była używana kilka miesięcy temu na e-matce jako bardzo,
          > bardzo śmieszny dowcipek.
          > Jak to z dowcipkami, broda urosła mu szybko. Widać, że założyciel wątku ma sent
          > ymentalnie, konserwatywne przywiązanie do wartości, ale dla „dorady” zrobił wyj
          > ątek, lubi dowcipki.

Oj to już chyba ze dwa lata minęły a nie parę miesięcy jak prosiłem o dorady w związku z zaczęciem związku z Krystyną. na ematce. Dorady były bardzo dobre zwłaszcza te ze schabowym i kwiatami i pozwoliły mi osiągnąć pełny sukces matrymonialny z Krystyną do dzisiaj.
          • boggi_dan Re: Prośba o doradę 14.10.25, 15:19
            hukers napisał:

> ta napisała:
            >
            > > „Dorada” jako „porada” była używana kilka miesięcy temu na e-matce jako b
            > ardzo,
            > > bardzo śmieszny dowcipek.
            > > Jak to z dowcipkami, broda urosła mu szybko. Widać, że założyciel wątku m
            > a sent
            > > ymentalnie, konserwatywne przywiązanie do wartości, ale dla „dorady” zrob
            > ił wyj
            > > ątek, lubi dowcipki.
            >
            > Oj to już chyba ze dwa lata minęły a nie parę miesięcy jak prosiłem o dorady w
            > związku z zaczęciem związku z Krystyną. na ematce. Dorady były bardzo dobre zwł
            > aszcza te ze schabowym i kwiatami i pozwoliły mi osiągnąć pełny sukces matrymon
            > ialny z Krystyną do dzisiaj.
            Miekkibolo to baba z ematki. Nawet była dodana na prywatne forum. Niewiadomo, czy nie zrobiła zadymy z wyciągnięciem rozmów z tego zamkniętego forum. Ale to było dawno. I nie było śmieszne. Tu też minęło ponad dwa lata.
    • qqbek Re: Prośba o doradę 14.10.25, 13:23
      Ja tu widzę Passerati B5 w wersji "po dziadku z Wehrmachtu".
      I prestyż i niezawodność i wygoda (wielowahaczowe zawieszenie).
      W takim budżecie kupisz niezmęczony egzemplarz od Helmuta, a nie od Abdula. Egzemplarz, który Równik opasał dopiero 7-8 razy (a więc ledwie dotarty).
      Tylko kupuj bezpośrednio od Helmuta, a nie od Mirka, bo Mirki kupują od Abdula, Radko czy innego Dragana i gubią się w takich autach bezpowrotnie przejechane kilometry.
      • hukers Re: Prośba o doradę 14.10.25, 13:33
        qqbek napisał:

> Ja tu widzę Passerati B5 w wersji "po dziadku z Wehrmachtu".
        > I prestyż i niezawodność i wygoda (wielowahaczowe zawieszenie).
        > W takim budżecie kupisz niezmęczony egzemplarz od Helmuta, a nie od Abdula. Egz
        > emplarz, który Równik opasał dopiero 7-8 razy (a więc ledwie dotarty).
        > Tylko kupuj bezpośrednio od Helmuta, a nie od Mirka, bo Mirki kupują od Abdula,
        > Radko czy innego Dragana i gubią się w takich autach bezpowrotnie przejechane
        > kilometry.
        >

Ale Pan nie miał Paserati a mi doradza. Czemu Pan sobie nie kupił jaki taki prestiżowy, wygodny i niezawodny tylko inne modele? Coś mi tu jest podejrzanego w tej doradzie.
        • qqbek Re: Prośba o doradę 14.10.25, 21:25
          Ale jechałem kilka razy - prestiż aż "kipi" z tej limuzyny.
          A tak bardziej serio - jak bym chciał szukać czegoś niezawodnego za 20k, to bym sobie właśnie B5 od jakiegoś dziadka z Niemiec poszukał - z jakimś śmiesznym przebiegiem i najlepiej 1.9 diesel, albo 2.0 benzyna. Prowadzi się toto dobrze, może Anżeja nie urywa, ale jest "takie jak lubię" (tj. dość twardo zestrojone zawieszenie, które daje sporo kontroli w zakrętach), a jak komuś brakuje nowoczesnych "ekraników" to bez problemu da się kupić ekran na 8 czy 9 cali, razem ze stacją multimedialną do tego.
          Youngtimerem raczej długo jeszcze nie będzie, ale... można też spróbować potrzymać "pod kocem" kilka lat.
          • vogon.jeltz Re: Prośba o doradę 14.10.25, 21:30
            Pastuch B5 za 20k?! Dwudziestokilkuletni wóz? WTF? Rząd wielkości ci się nie pomylił?
            • qqbek Re: Prośba o doradę 14.10.25, 21:49
              vogon.jeltz napisał:

> Pastuch B5 za 20k?! Dwudziestokilkuletni wóz? WTF? Rząd wielkości ci się nie po
              > mylił?

Proszę bardzo, pierwszy z brzegu:
              www.autoscout24.de/angebote/volkswagen-passat-2-0-automatik-family-klimaautomatik-benzin-silber-59de2d97-94a5-4e53-96a4-cebe003e6e5d
              Spełnia "moje" wymogi - klima (a nie schładzacz), 2.0, automat, niski przebieg.

Tu masz 130-konnego Diesla, za podobna kwotę:
              www.autoscout24.de/angebote/volkswagen-passat-1-9-tdi-diesel-grau-af3a8c93-79b5-448c-b36b-aadbe63bb773
              • trypel Re: Prośba o doradę 14.10.25, 22:02
                Ten drugi ma nawet ogrzewanie postojowe. Fajny wozek
                • qqbek Re: Prośba o doradę 14.10.25, 22:15
                  trypel napisał:

> Ten drugi ma nawet ogrzewanie postojowe. Fajny wozek
                  >

Obydwa ze znikomym, "dziadkowym" przebiegiem.
                  Pewnie za 3,5k jewro da się wyszukać taki z dwa razy takim, czyli nadal "na dotarciu".
                  Polskich internetów nie przeszukiwałem, bo VW ma bardzo trwałą tapicerkę i "cudotwórców" od cofania przebiegu tu masa.

Obydwa podlinkowane serwisowane do końca, z ważnymi niemieckimi badaniami technicznymi (a więc bardziej sprawne technicznie bardziej, niż 80-85% tego, co jeździ po polskich drogach).

Vogon pytał (w sposób zawoalowany, ale zawsze), czy się ze swoim "jarkiem" na głowy nie pozamieniałem, otóż nie - tyle jest warte 20+ letnie auto w stanie "prawie nówka".

Zalety Pastucha B5 wytłuszczyłem już powyżej.
                  • trypel Re: Prośba o doradę 14.10.25, 22:20
                    Dlatego ja szukając aut w niemczech w ogóle nie filtruje po wieku tylko po przebiegu, max 2 właścicielu i aktualnym przeglądzie. I nas dziala magia wieku a tam nieraz to samo auto 5 lat starsze potrafi byc droższe z uwagi na stan i pierwszego właściciela.
                    • qqbek Re: Prośba o doradę 14.10.25, 22:29
                      trypel napisał:

> Dlatego ja szukając aut w niemczech w ogóle nie filtruje po wieku tylko po prze
                      > biegu, max 2 właścicielu i aktualnym przeglądzie. I nas dziala magia wieku a ta
                      > m nieraz to samo auto 5 lat starsze potrafi byc droższe z uwagi na stan i pierw
                      > szego właściciela.

Gdzieś pomiędzy komisem Abdula gdzieś pod Poczdamem, a komisem Mirka, gdzieś we Wrześni dzieją się w Polsce rzeczy niezbadane i niewyjaśnione.
                      W Polsce nikt, no może poza jakimiś klubowiczami, nie zaśpiewałby za "zwykłe 2.0" czy "turbognojówkę 1.9" 20 tysięcy, bo nikt by ich nie dał. W Niemczech - norma.

A co do tych B5 - pewnie sam bym miał ochotę takie kupić, gdybym "tylko taki" budżet miał.
                      Przy kosztach serwisowania tych starszych modeli, taki samochód to prawdziwe "auto na lata"... a egzemplarz o rząd wielkości tańszy można wziąć "na dorżnięcie"... na rok (przy założeniu, że dwukrotność ceny zakupu jeszcze "dołoży" się na "bieżące").
                      • qqbek Re: Prośba o doradę 14.10.25, 22:42
                        Tak przy okazji - jechałem ostatnio przedliftową E87, z silnikiem 2.0.
                        Też "ten budżet" - sporo poniżej 20k (bo to Polska, salon, w Niemczech śmiało za ten egzemplarz można by było krzyczeć więcej), 160k przebiegu (rocznik 2007, drugi właściciel w jednej rodzinie, jeszcze z tym mniej kłopotliwym silnikiem N46) - ale ręczny schładzacz zniechęcił.
                        A tak bym wziął, na pierwsze/drugie, za Zafirę.
                        Bo zacne auto i zupełnie nie zmęczone.
                        • boggi_dan Re: Prośba o doradę 14.10.25, 22:58
                          qqbek napisał:

> Tak przy okazji - jechałem ostatnio przedliftową E87, z silnikiem 2.0.
                          > Też "ten budżet" - sporo poniżej 20k (bo to Polska, salon, w Niemczech śmiało z
                          > a ten egzemplarz można by było krzyczeć więcej), 160k przebiegu (rocznik 2007,
                          > drugi właściciel w jednej rodzinie, jeszcze z tym mniej kłopotliwym silnikiem N
                          > 46) - ale ręczny schładzacz zniechęcił.
                          > A tak bym wziął, na pierwsze/drugie, za Zafirę.
                          > Bo zacne auto i zupełnie nie zmęczone.
                          >
                          Zafira to już chyba wspomnienie. A dalej sentymenty jak do konia. To by było idealne auto dla bola.
                    • boggi_dan Re: Prośba o doradę 14.10.25, 23:02
                      trypel napisał:

> Dlatego ja szukając aut w niemczech w ogóle nie filtruje po wieku tylko po prze
                      > biegu, max 2 właścicielu i aktualnym przeglądzie. I nas dziala magia wieku a ta
                      > m nieraz to samo auto 5 lat starsze potrafi byc droższe z uwagi na stan i pierw
                      > szego właściciela.
                      >
                      Ty to jest naiwny jak dziecko. Niemcy nie kręcą liczników i babcia z dziadkiem Helmuta jeździła 5 km do kościoła. Lol.
              • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 15.10.25, 10:34
                qqbek napisał:

> Proszę bardzo, pierwszy z brzegu:
                > www.autoscout24.de/angebote/volkswagen-passat-2-0-automatik-family-klimaautomatik-benzin-silber-59de2d97-94a5-4e53-96a4-cebe003e6e5d
                > Spełnia "moje" wymogi - klima (a nie schładzacz), 2.0, automat, niski przebieg.
                >
                > Tu masz 130-konnego Diesla, za podobna kwotę:
                > www.autoscout24.de/angebote/volkswagen-passat-1-9-tdi-diesel-grau-af3a8c93-79b5-448c-b36b-aadbe63bb773
                >

Piękne okazy ale trzeba kupować u Niemca a ja po Niemiecku tylko umie guten morgen, danke i hande ho i będę miał problemy z porozumiewaniem.
                • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 15.10.25, 12:36
                  mientkibolek69 napisał:

> Piękne okazy ale trzeba kupować u Niemca a ja po Niemiecku tylko umie guten mor
                  > gen, danke i hande ho i będę miał problemy z porozumiewaniem.

Przypomniałem sobie że umie jeszcze po niemiecku jagud.
                • skitenis Re: Prośba o doradę 15.10.25, 13:58
                  mientkibolek69 napisał:

>
                  > Piękne okazy ale trzeba kupować u Niemca a ja po Niemiecku tylko umie guten mor
                  > gen, danke i hande ho i będę miał problemy z porozumiewaniem.

Po niemiecku proszę się jeszcze nauczyć: nicht schiessen.
                  Osobiście 13 razy oglądałem 4 pancernych i to zaklęcie ratuje życie.
    • skitenis Re: Prośba o doradę 14.10.25, 14:15
      Z dużym żalem, czy wręcz niezadowoleniem, przyjąłem tłumaczenie, zgodnie z którym zaproponowane przeze mnie pojazdy nie znalazły uznania w Pana oczach.
      Mając na uwadze powyższe, przedstawię jeszcze jeden pojazd.
      Proszę przyjąć moją propozycję jako ostateczną, ponieważ poza nią nie ma nic, co byłoby godne uznania w szeroko rozumianym świecie motoryzacji.
      Jest to pojazd , który posiada wszelakie cechy pojazdu ( teraz uwaga będzie trudne słowo ) ULTYMATYWNEGO.
      Maszyna ta jest przedmiotem pożądania krajowych celebrytów.
      Że zacytuję wieszcza: on odzwierciedla Twoje wnętrze,, jest to samochód którym zaimponujesz, możesz nim się pokazać, a jednocześnie jest użytkowy.
      Ale ad rem, niemalże przechodząc do rzeczy , jest to oczywiście: Golf trójka.
      Ode mnie dodam, że polecam pojazd w dwóch furtkach, po jednej dla Pana i dla Pani Krystyny.
      Jako napęd wybrałbym wysokoefektywny silnik 1 koma 4 litra.
      Jako wartość dodaną auta należy przyjąć, iż znakomicie nadaje się on do uprawiania lansu podczas Sylwestra w Zakopanem, gdzie można w nim uprawiać miłość w Zakopanem i można również oblewać go szampanem.
      Mam nadzieję, że powyżej przytoczone argumenty pozwolą dokonać Panu jedynego możliwego wyboru i podjąć w właściwą decyzję.
      • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 14.10.25, 14:22
        skitenis napisał:

> Z dużym żalem, czy wręcz niezadowoleniem, przyjąłem tłumaczenie, zgodnie z któ
        > rym zaproponowane przeze mnie pojazdy nie znalazły uznania w Pana oczach.
        > Jest to pojazd , który posiada wszelakie cechy pojazdu ( teraz uwaga będzie tru
        > dne słowo ) ULTYMATYWNEGO.
        > Maszyna ta jest przedmiotem pożądania krajowych celebrytów.
        > Że zacytuję wieszcza: on odzwierciedla Twoje wnętrze,, jest to samochód którym
        > zaimponujesz, możesz nim się pokazać, a jednocześnie jest użytkowy.
        > Ale ad rem, niemalże przechodząc do rzeczy , jest to oczywiście: Golf trójka.
        > Ode mnie dodam, że polecam pojazd w dwóch furtkach, po jednej dla Pana i dla Pa
        > ni Krystyny.
        > Jako napęd wybrałbym wysokoefektywny silnik 1 koma 4 litra.
        > Jako wartość dodaną auta należy przyjąć, iż znakomicie nadaje się on do uprawia
        > nia lansu podczas Sylwestra w Zakopanem, gdzie można w nim uprawiać miłość w Za
        > kopanem i można również oblewać go szampanem.
        > Mam nadzieję, że powyżej przytoczone argumenty pozwolą dokonać Panu jedynego mo
        > żliwego wyboru i podjąć w właściwą decyzję.

Potrzebuję chwile czasu, żeby przeczytać tą trylogię ponieważ wolno czytam od małego.
        • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 15.10.25, 10:46

> skitenis napisał:
          >
          > > Jest to pojazd , który posiada wszelakie cechy pojazdu ( teraz uwaga będz
          > ie tru
          > > dne słowo ) ULTYMATYWNEGO.
          > > Maszyna ta jest przedmiotem pożądania krajowych celebrytów.
          > > Że zacytuję wieszcza: on odzwierciedla Twoje wnętrze,, jest to samochód k
          > tórym
          > > zaimponujesz, możesz nim się pokazać, a jednocześnie jest użytkowy.
          > > Ale ad rem, niemalże przechodząc do rzeczy , jest to oczywiście: Golf tr
          > ójka.
          > > Mam nadzieję, że powyżej przytoczone argumenty pozwolą dokonać Panu jedyn
          > ego mo
          > > żliwego wyboru i podjąć w właściwą decyzję.

Przeczytałem.
          Golf bardzo fajny pojazd, ale u nas na wsi dużo takich jeździ i bym sie nie wyróżnił po zagranicy na czym mi najbardziej zależy a po za tym Pan Bolo2020 napisał, że żadne Wolswageny tylko Koreanczyk Hiundaj albo Kija i troche m tym zabił kołka w Głowę.
          • gyatt Re: Prośba o doradę 15.10.25, 10:50
            mientkibolek69
            Pan Bolo2020 napis
            > ał, że żadne Wolswageny tylko Koreanczyk Hiundaj albo Kija i troche m tym zabił kołka w Głowę.
            Lepiej miec kolka w Glowie, nizli kija w Dupie, powiadam Ci! ;*
          • ta Re: Prośba o doradę 15.10.25, 12:15
            mientkibolek69 napisał:

> […] bym sie nie wyróżnił po zagranicy na czym mi najbardziej zależy.

I ja to rozumie, bo mój Kazek też tak ma, dlatego mnie brał. Wyróżnił się jak nie wiem co.

To może kup ty co ci radzo i oblep czemś dla wyróżnienia, będzie ładnie i po taniości.
            Sreberkiem po cukierku i w podobie. Tylko musisz paznokciem jego wyślizgać i pamiętaj, na ślinę nie wieźmie.
            Moźe być też jelonek albo żapka z dekturki, jak rozmięknie łatwo odliftujesz. Karoska będzie piękna i orginalna.
            Mój Kazek wyróżnia tym, co mu podejdzie, więc wiem i dobrze ci radzę.
            • gyatt Re: Prośba o doradę 15.10.25, 12:21
              ta napisała:

> I ja to rozumie, bo mój Kazek też tak ma, dlatego mnie brał. Wyróżnił się jak nie wiem co.
              >
              > To może kup ty co ci radzo i oblep czemś dla wyróżnienia, będzie ładnie i po taniości.
              > Sreberkiem po cukierku i w podobie. Tylko musisz paznokciem jego wyślizgać i pa
              > miętaj, na ślinę nie wieźmie.
              > Moźe być też jelonek albo żapka z dekturki,
              🤣🤣🤣❤️❤️❤️!
              Oj, macie wy fantazje, Panie i Panowie ;*
              • ta Re: Prośba o doradę 15.10.25, 12:43
                Kazden jeden ma prawo się wyróżnić, po zagranicy to już bynajmniej.
                Kazek tego pilnuje. Jak wracał na ten przykład z baszenu w Beszenowej
                to był wyróżniająco wymoknięty, bladziuchny i na nogach kiwajacy się był.

Ale, ale, ja jeszcze w sprawie Kołka Krystyny, żeby mu ona jego jemu nie wbiła w cobądź.
                Więc niech się stara i ozdobi jak radzę. Teraz jeszcze mi przyszło, że Krystynie może się spodobać różowy puszek na zderzaku. Niech o tym pomyśli. Lepszy puszek jak kołek, także.
                • gyatt Re: Prośba o doradę 15.10.25, 13:03
                  ta napisała:

> Teraz jeszcze mi przyszło, że Krystyni
                  > e może się spodobać różowy puszek na zderzaku. Niech o tym pomyśli. Lepszy pusz
                  > ek jak kołek, także.
                  Puszek na zderzaku swietnie amortyzuje, polecam! A kolek zly nie jest, na wampiry i wiedzmy warto miec. Ale- pod reka, nie w... cudzyslowie ;)
                • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 15.10.25, 13:09
                  ta napisała:

> Więc niech się stara i ozdobi jak radzę. Teraz jeszcze mi przyszło, że Krystyni
                  > e może się spodobać różowy puszek na zderzaku. Niech o tym pomyśli.

Krystynowe zderzaki i bez Puszka ładne, nie trzeba przyozdabiać, ale dziękuję za dorady choć wydaje mi się że one były bardziej do śmiechu humorystyczne a nie praktyczne w Życiu.
                  • ta Re: Prośba o doradę 15.10.25, 14:40
                    mientkibolek69 napisał:

> Krystynowe zderzaki i bez Puszka ładne, nie trzeba przyozdabiać, ale dziękuję z
                    > a dorady choć wydaje mi się że one były bardziej do śmiechu humorystyczne a nie
                    > praktyczne w Życiu.

Bardzo ładnie napisałeś o swojej Krystynie, to jest miłe i wogule.

Moje dorady są od serca szczere, bo we mnie dużo pasji jest doradczej przede wszystkim. Zwłaszcza.
                    To ci jeszcze powiem, że jelonka z dekturki można zawiesić na haczku z druta.
                    Kazek na Haczkach z Druta wiesza wszystko i mu trzyma tylko dziurkę musisz mieć.
                    Ale uważaj że nie możesz być Miętki, bo nici z jelonka. No to już wiesz.

Miło się radzi, jak kto wysłucha. Pozdrowienia dla Krystyny i dziękuję w Pas.
            • mientkibolek69 Re: Prośba o doradę 15.10.25, 12:42
              ta napisała:

>
              > > […] bym sie nie wyróżnił po zagranicy na czym mi najbardziej zależy.
              >
              > I ja to rozumie, bo mój Kazek też tak ma, dlatego mnie brał. Wyróżnił się jak n
              > ie wiem co.
              >
              > To może kup ty co ci radzo i oblep czemś dla wyróżnienia, będzie ładnie i po ta
              > niości.
              > Sreberkiem po cukierku i w podobie. Tylko musisz paznokciem jego wyślizgać i pa
              > miętaj, na ślinę nie wieźmie.
              > Moźe być też jelonek albo żapka z dekturki, jak rozmięknie łatwo odliftujesz. K
              > aroska będzie piękna i orginalna.

TA dorada to jest chyba bardziej jako humorystyczna, bo jak Sreberko po Cukierku albo Tekturkę na samochód przyklejać?
              Albo Jelonka?
    • loyezoo Re: Prośba o doradę 14.10.25, 19:30
      Proszę
    • bolo2002 Re: Prośba o doradę 15.10.25, 09:16
      Prośba o doradę-napisałeś. Dorada to dobra śródziemnomorska ryba --chyba nie o rybę Ci chodzi. Może o poradę. Żadna Dacia- żadne VW, żaden Peugeot czy Seat , Fiat czy Renault. Tego nie wolno kupować.. Koreański samochód tylko - Kia lub Hyundai w kompakcie z silnikiem benzynowym T-GDI lub diesla, jak dużo jeżdzisz ,. Tak doradza mój genialny mechanik-który naprawia wózki z całego swiata . Jemu wierzę i jeszcze sie nie pomylił. Kia Ceed , Hyundai i30.
      • vogon.jeltz Re: Prośba o doradę 15.10.25, 12:27
        > w kompakcie

Kompakt - najbardziej bezsensowny format samochodu. Do miasta za duży, na trasę za mały. Dla singla lub pary za duży, dla rodziny za mały. Kupują go tylko biedaki, które muszą mieć jeden tani samochód do wszystkiego - czyli do niczego.
      • skitenis Re: Prośba o doradę 15.10.25, 13:32
        bolo2002 napisał:

T-GDI lub diesla, jak dużo jeżdzisz
        > ,. Tak doradza mój genialny mechanik-który naprawia wózki z całego swiata . Je
        > mu wierzę i jeszcze sie nie pomylił. Kia Ceed , Hyundai i30.

Zmień mechanika
        1. Wspólne śledztwo koncernu i Amerykańskiego urzędu ds. bezpieczeństwa ruchu drogowego (NHTSA) doprowadziło do wezwania do serwisu dokładnie 3 372 743 samochodów! Łącznie jest to 25 modeli Hyundaia i Kii. Problem w zależności od modelu ma inne objawy, lecz te same konsekwencje — wycieki płynów z układu hamulcowego doprowadzają do zwarć w systemach elektronicznych i mogą być przyczynami pożarów
        2. Zacierające się silniki Problemy z katalizatorem w Kia i Hyundai z silnikami 1.6 GDI, 1.8 GDI, 2.0 GDI
        Problem wynika z zastosowania niskociśnieniowego układu recyrkulacji spalin (EGR), który może zasysać fragmenty kruszącego się katalizatora bezpośrednio do silnika. W praktyce oznacza to, że:

Ceramiczny wkład katalizatora ulega degradacji, a jego drobiny przedostają się do komory spalania.
        Pył katalizatora osadza się na tłokach, co może prowadzić do zatarcia silnika.
        Uszkodzenia silnika powodują spadek kompresji, a w konsekwencji spadek mocy, nierówną pracę jednostki napędowej i szarpanie.
        Kawałek ceramicznego wkładu katalizatora może dostać się między ściankę cylindra a tłok, co prowadzi do uszkodzenia cylindra, a w skrajnych przypadkach może wymagać kosztownej naprawy całego silnika.
        3.Liczne awarie wielosprżęgłówek 7DCT. U znajomego we flocie wycofano kilkadziesiąt Kii . Pierwsze problemy przed 50 tys. kilometrów.
        Więcej nie chce mi się szukać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka