Dodaj do ulubionych

OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem

23.10.25, 09:07
No i przygotowano, że Blikiem można też płacić zbliżeniowo, również za granicą :)
Visa i Mastercard tego nienawidzą :D
Ciekawe czy banki zaczną wypuszczać karty płatnicze Blik zamiast w/w 2 firm?

"Odblokuj, zbliż i zapłacone!

Płacąc BLIKIEM w sklepie stacjonarnym, stawiasz na wygodę i bezpieczeństwo – bez podpinania karty, bez wpisywania kodu BLIK, szybko i bezpiecznie.

Pamiętaj jedynie o włączeniu w swoim telefonie funkcji NFC oraz ustawieniu blokady ekranu (biometria lub PIN). W ten sposób Twoje transakcje będą bezpieczne, a płatność sprowadzi się do dwóch prostych kroków – odblokuj i zbliż.

Co ważne, ta funkcjonalność działa nawet bez zasięgu i dostępu do sieci, zatem zapłacisz zbliżeniowo BLIKIEM w naprawdę wielu miejscach - również za granicą!

Będąc w sklepie:

nie musisz mówić sprzedawcy, że chce się zapłacić kodem BLIK – wystarczy powiedzieć, że chcesz zapłacić zbliżeniowo,
w przypadku wyboru formy płatności w kasach samoobsługowych właściwą będzie „płatność kartą” – w przypadku wybrania opcji z logo BLIK będziesz musiał zapłacić kodem BLIK.

Pamiętaj, że za granicą:

nie potrzebujesz żadnej karty walutowej,
nie musisz wymieniać złotówek na walutę kraju, do którego lecisz,
płacisz bezpiecznie, ponieważ przed każdą płatnością musisz odblokować telefon odciskiem palca lub PIN-em,
do realizacji płatności wystarczy Ci jedynie telefon z aktywowaną usługą płatności zbliżeniowych BLIK."

www.blik.com/zblizeniowo
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 09:21
      I podobno PayPal umożliwia płatność Blikiem:
      developer.paypal.com/docs/checkout/apm/blik/
      • engine8t Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 19:06
        bywalec.hoteli napisał:

> I podobno PayPal umożliwia płatność Blikiem:
        > developer.paypal.com/docs/checkout/apm/blik/

A wiec upraszczaja tego suoer prostego Blika aby byl jak normalna debetowka? LOL
        To w koncu czym sie ten blik bedzie roznil od normalnej karty debetowej? Tym ze debetowka jest podlaczona bezposredbio do tojego konta a blik jest podlaczony do debetowki a to do twojego konta?
        • vogon.jeltz Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 19:58
          LOL, czytasz, co się w ogóle do ciebie pisze? Blik jest podłączony bezpośrednio do konta i to JEST taka jakby debetówka, tylko o większej funkcjonalności - bo odbiorca nie musi mieć terminala ani płatności online.
    • loyezoo Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 09:31
      Ja tam zawsze mam gotówkę, a jak już naprawdę muszę, karta-zbliżeniowo, fizyczną.Czym to się różni od Blik-a?
      • boggi_dan Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 09:52
        loyezoo napisał:

> Ja tam zawsze mam gotówkę, a jak już naprawdę muszę, karta-zbliżeniowo, fizyczn
        > ą.Czym to się różni od Blik-a?
        >
        Kartą zbliżeniową nie zapłacisz np u dentysty lub w solarium, bo nie każdy ma terminal płatniczy.
        • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 09:56
          boggi_dan napisał:

> loyezoo napisał:
          >
          > > Ja tam zawsze mam gotówkę, a jak już naprawdę muszę, karta-zbliżeniowo, f
          > izyczn
          > > ą.Czym to się różni od Blik-a?
          > >
          > Kartą zbliżeniową nie zapłacisz np u dentysty lub w solarium, bo nie każdy ma
          > terminal płatniczy.

WOW - ale ameryke odkryles.

Mysle, ze nikt nie wiedzial, ze jak nie ma terminala to sie nie da placic inaczej niz gotowka....

Ale jak jestes ladna laska, to zawsze mozesz dentyscie zaproponowac inny system rozliczen... przy okazji bedzie jasne, czy dobrze zeby zrobil.
        • donvito52 Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 18:42
          boggi_dan napisał:

> loyezoo napisał:
          >
          > > Ja tam zawsze mam gotówkę, a jak już naprawdę muszę, karta-zbliżeniowo, f
          > izyczn
          > > ą.Czym to się różni od Blik-a?
          > >
          > Kartą zbliżeniową nie zapłacisz np u dentysty lub w solarium, bo nie każdy ma
          > terminal płatniczy.

Jak solarium to nie wiem, natomiast mój dentysta wie więcej niż Ty wiesz i przyjmuje zwykłe karty, karty w telefonie.
          Zapewne gotówkę też. Nie sprawdzałem.
          • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 24.10.25, 07:30
            A jajka i ziemniaki?

Bo u nas kowal przyjmuje.
      • qqbek Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 11:21
        loyezoo napisał:

> Ja tam zawsze mam gotówkę, a jak już naprawdę muszę, karta-zbliżeniowo, fizyczn
        > ą.Czym to się różni od Blik-a?
        >

Ja mam zawsze gotówkę "awaryjnie", jak nie mam przy sobie przynajmniej 500-600 zeta, to się czuję jakbym goły po ulicy chodził :P
        Ale płacę najczęściej telefonem (choć rzeczywiście częściej GooglePay niż Blikiem).
        • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 12:10
          Mam skitrane (od kilku lat) 20 zl przy rowerze i 20 zl w aucie (chyba czas zaczac uwzgledniac inflacje?) i jeszcze nigdy, do niczego mi sie nie przydaly.

Stary dziad jestes mentalnie i tyle 😜
          • vogon.jeltz Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 12:59
            Zofia: "Ej, masz 20 euro? Bo muszę zapłacić za przechowanie psów / oddać komuś za cośtam-cośtam / trzeba dać córce na wycieczce / etc.".

W Polsce można by obskoczyć blikiem, ale tu blika ni ma. Tak że drobna gotówka się przydaje.
            • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 13:31
              vogon.jeltz napisał:

> Zofia: "Ej, masz 20 euro? Bo muszę zapłacić za przechowanie psów / oddać komuś
              > za cośtam-cośtam / trzeba dać córce na wycieczce / etc.".
              >
              > W Polsce można by obskoczyć blikiem, ale tu blika ni ma. Tak że drobna gotówka
              > się przydaje.

No wlasnie u nas nie bardzol... woze dla czystego suminia, ale w sumie to nie wiem po co.

Inna sprawa, ze dzieki temu od dawna nie daje biznesmenom pod marketem zarobic, bo "Ma Pan Szanowny 2 zl?" - autentycznie nie mam...

Aż czekam aż zaczną pytac "A bliknie mi Pan 2 zł na bułkę?"
          • trypel Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 13:07
            galtomone napisał:

> Mam skitrane (od kilku lat) 20 zl przy rowerze i 20 zl w aucie (chyba czas zacz
            > ac uwzgledniac inflacje?) i jeszcze nigdy, do niczego mi sie nie przydaly.
            >
            > Stary dziad jestes mentalnie i tyle 😜

Nie masz zadnych rezerw w domu? Na 2-3 msc przeżycia w razie ewakuacji? Poważnie pytam.
            • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 13:31
              trypel napisał:

> galtomone napisał:
              >
              > > Mam skitrane (od kilku lat) 20 zl przy rowerze i 20 zl w aucie (chyba cza
              > s zacz
              > > ac uwzgledniac inflacje?) i jeszcze nigdy, do niczego mi sie nie przydaly
              > .
              > >
              > > Stary dziad jestes mentalnie i tyle 😜
              >
              > Nie masz zadnych rezerw w domu? Na 2-3 msc przeżycia w razie ewakuacji? Poważni
              > e pytam.

Nope.
              • trypel Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 13:32
                Nie wiedzialem ze ty aż tak wierzący jestes. Ja jednak nie.
                • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 13:46
                  W co?
                  • trypel Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 14:19
                    galtomone napisał:

> W co?

Nieważne w co. Jak człowiek potrzebuje wiary to sobie jakąś znajdzie. I ty widac potrzebujesz:)
                    • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 15:23
                      Skoro tak twierdzisz... IMHO nie wierze ale nie martwie sie na zapas.

Skoro ci pod supermarketami daja rade to ja w razie w tez dam.

A jak bede mial kase w domu to wydam na Zofie albo mnie okradna.
                • qqbek Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 13:50
                  trypel napisał:

> Nie wiedzialem ze ty aż tak wierzący jestes. Ja jednak nie.
                  >

Ja w domu muszę mieć kilka tysięcy w gotówce, inaczej też chory jestem.
                  Trochę w złotówkach, trochę w walucie.

Zofia wie, gdzie leżą, więc czasem muszę uzupełnić zapasy złotówkowe, jak akurat na coś potrzebuje gotówki (jest tak jak galtom zupełnie bezgotówkowa właściwie).

Nawet wojny nie trzeba, starczy jakiś bardziej udany atak hakerski w ramach "hybrydowej", żebyśmy się na kilka dni mogli pożegnać z płatnościami bezgotówkowymi.
                  • trypel Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 14:22
                    No wlasnie. Ja tez. Zwłaszcza w obecnych czasach. Padnięte systemy. Ataki hakerskie. Wreszcie jak w Kanadzie celowe blokowanie kont niepokornym. No i w razie jakiejkolwiek konieczności zmiany miejsca pobytu z uwagi na ruskich czy innych. Trzeba miec zapas ktory na to pozwoli
                    • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 15:26
                      trypel napisał:

> Wreszcie jak w Kanadzie celowe blokowanie kont niepokornym.

😂😂😂😂😂

Ciesze sie, ze jestes niepokornym gosciem pod kuratela sluzb.

Najwazniejsze czy to pomaga Ci czuc sie wzniejszym bo od tego lepiej staje i Zofia (i/lub Grazyna) bardziej zadowolona i mniej za c=uchem pierdoli.
                      • trypel Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 15:35
                        W sensie ze w UE to sie nigdy nie zdarzy? Mówiłem juz ze jestem pod wrażeniem twojej wiary. Szacun.
                        • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 15:55
                          Ale co sie nie zdarzy?

Nigdy to fhuj czasu - fizyka mowi, ze w tym przedziale czasowym moze sie zdarzyc sporo.
                          • trypel Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 16:04
                            Kolejny covid. Jakieś tam protesty. Tłumienie ich przez rząd. Atak hakerski na infrastrukturę. Brak dzialajacych elektrowni.
                            • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 20:21
                              No to się zdarzą... I?
                • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 14:00
                  AAaa przepraszam.

Sklamalem. Ostatnio mam jakies 600 - 1000 zl w gotowce co kilka tygodnie zasilane na nowo, bo musze w gotowce placic pani, ktora przychodzi pomoc starszej osobie - woli to niz blik.
              • marecky81 Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 13:44
                Co to jest nope?
          • loyezoo Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 14:33
            Przyjeżdżają do mnie takie "młode mentalnie" osoby coś kupić (np. auto) I tak (przykład 1) Okazało się, że nie da się blikiem takiej kwoty, miało pójść na konto kolegi (przykład 2) Przyjechali po opony. Ja nie mam blika i gibali 11km do bankomatu. A wystarczyło wcześniej zapytać telefonicznie. Kto zajmuje się jakimkolwiek handlem, to dobrze wie, jaka jest różnica między gotówką, a jakąkolwiek formą płatności elektronicznej :P
            • trypel Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 14:35
              Moj mechanik wie :D
              Kiedys zaproponowałem blika to sie popatrzył jakbym mu matkę zabił i powiedział ze chyba sie rozstaniemy:)
              • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 15:29
                Dlatego mojego mechanika lata temu dodalem w systemie bankowym i robie przelew z telefonu w 30 s.
                • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 15:29
                  Nooo.... chyba, ze sytuacja wymaga placenia gotowka.... ale to zawsze wiem wczesniej, ze to lepsza opcja i przyjezdzam z.
                • trypel Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 15:36
                  Mysle ze po takiej propozycji żebym mu przelew robil to bez dyskusji wyprosilby mnie poza bramę
                  • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 15:56
                    No coz... najwyrzniej moj jakies podatki czasem placi...
                    • trypel Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 16:00
                      Moj nie. Ale jest zajebistym mechanikiem
                      • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 24.10.25, 07:30
                        A jeszcze lepszym finansista.
            • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 15:28
              loyezoo napisał:

> A wystarczyło wcześniej zapytać telefonicznie.

Problem pllega na tym, ze te mlode juz z tej funkcji do wymiany informacji nie korzystaja.

Mlody ciagle wisi na telefonie i gada... ale zeby z kims GADAL (poza starymi) to sobie nie przypominam...

A info "Przeciez mozesz zadzwonic i zapytac" pojawia sie regularnie i zawsze jest zdziwiony pomyslem...
              • loyezoo Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 18:49
                Dlatego niech się uczą. Wycieczkę dodatkowe 11-12km sobie zrobili, lekko podcurwieni, bo po te opony, przyjechali do mnie 100km, w jedną stronę :P
                • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 24.10.25, 07:32
                  11-12km to zdecydowanie za malo by utrwalic wiedze.

Moze nastepnym razem (nastpni) niech ida z buta... to wtedy beda szanse.
    • vogon.jeltz Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 09:47
      > Visa i Mastercard tego nienawidzą :D

MasterCard to się chyba cieszy, bo Niezawodność płatności zbliżeniowych BLIK gwarantuje technologia MasterCard.
      • marecky81 Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 10:07
        :D :D :D

vogon.jeltz napisał:

> > Visa i Mastercard tego nienawidzą :D
        >
        > MasterCard to się chyba cieszy, bo Niezawodność płatności zbliżeniowych BLIK
        > gwarantuje technologia MasterCard
        .
      • engine8t Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 19:04
        vogon.jeltz napisał:

> > Visa i Mastercard tego nienawidzą :D
        >
        > MasterCard to się chyba cieszy, bo Niezawodność płatności zbliżeniowych BLIK
        > gwarantuje technologia MasterCard
        .

A MC nie robi nic za darmo wiec tylko patrzec jak Blik zacznie sobie liczyc aby sie odkuc.
        • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 08:42
          Przeciez od samego poczatku Blik pobiera prowizje - ty serio myslales, ze to za darmo dziala?

Za stworzeniem BLIK stoi PKO SA i kilka innych bankow a sam system wyrosl z aplikacji IKO.

• engine8t Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 20:46
            galtomone napisał:

> Przeciez od samego poczatku Blik pobiera prowizje - ty serio myslales, ze to za
            > darmo dziala?
            >
            > Za stworzeniem BLIK stoi PKO SA i kilka innych bankow a sam system wyrosl z apl
            > ikacji IKO.
            >

Bywalec mowil ze to wszystko za darmo ? :)
            • qqbek Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 21:19
              engine8t napisał:

> Bywalec mowil ze to wszystko za darmo ? :)

Zależy od banku.
              U mnie (ING, BNP Paribas) mam wszystko za darmo.
              Jak ktoś jeleń i trzyma konto w dymającym go banku, to niech sobie wiaderko wazeliny kupi, mniej boleć będzie ;-)

Prowizję przy płatności blikiem pobierają w PoS, jak za coś Blikiem płacisz - niższą, niż w wypadku płatności kartą (dlatego też sprzedawcom bardziej opłaca się Blik, niż płatność kartą).
              Przelewy na telefon pomiędzy poszczególnymi użytkownikami (jakieś 10 milionów) są darmowe.
              • qqbek Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 21:20
                Zapomniałem dodać, bo nie jest to oczywiste z mojego wpisu - prowizję w PoS pokrywa sprzedawca, tak jak ma to miejsce w wypadku płatnością kartą, a nie kupujący.
    • galtomone Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 09:51
      bywalec.hoteli napisał:

> No i przygotowano, że Blikiem można też płacić zbliżeniowo, również za granicą
      > :)
      > Visa i Mastercard tego nienawidzą :D

Blik to bardziej konkurencja dla Google Pay i podobnych. Dla Mastercard/Visa tez, ale nie az tak bardzo.
      Niby Blik omija system kartowy, ale REALNIE! do takich platnosci i tak wikszosc z nas doda karte jednego z ww systemow do platnosci - choc teoretycznie Blik bazuje na koncie.

A do tego biorac pod uwage skale... to strachu dla nich nie ma.

Bo platnosc bedzie Blikiem, ale dalej karta...

Musialaby sie to jakas reqolucja prowizyjna wydarzyc jak dawno temu w zakresie AmEx'a.

mialem te karte ale , AmEx strasznie zdzieral (po przez PeKaO SA - osbluga systemu platnosci/teminale w skepach - nie wiem czy nadal to robia) ze sprzedawcow za transakcje, wiec nie oplacalo im sioe sprzedawac z uzyciem tych karte i ich nie akceptowali.

A karta, ktora nie da sie zplacic jest bez sensu...
    • galtomone Ale jednak do dupy... 23.10.25, 09:55
      Nawet pomyslalem, ze wspre (troche jednak lokalna) inicjatywe i skoro i tak place telefonm, to moge wspierac Blik'a zmiast Google, ale nie da rady...

Mam kilka kart w telefonie (w tym karte Żóny - ciiiii.... 😂) i dwie osobne aplikacje bankowe.

W Google Pay/Garmin Pay (bo to jednak protfele) mam dodane wszystkie i latwo moge wybrac czym chce zaplacic.

Blik (jako system platnosci/portfel) sie nie pojawia w ustawieniach NFC, moge (by korzystac z blik) wybrac tylko jedna z aplikacji banowych... wiec placenie raz tym, raz tym odpada.

Ergo... blik zblizeniowy sie u mnie nie wydarzy.
      • jackk3 Re: Ale jednak do dupy... 24.10.25, 01:46
        galtomone napisał:

> Nawet pomyslalem, ze wspre (troche jednak lokalna) inicjatywe i skoro i tak pla
        > ce telefonm, to moge wspierac Blik'a zmiast Google, ale nie da rady...
        >
        > Mam kilka kart w telefonie (w tym karte Żóny - ciiiii.... 😂) i dwie osobne apl
        > ikacje bankowe.
        >
        > W Google Pay/Garmin Pay (bo to jednak protfele) mam dodane wszystkie i latwo mo
        > ge wybrac czym chce zaplacic.
        >
        > Blik (jako system platnosci/portfel) sie nie pojawia w ustawieniach NFC, moge (
        > by korzystac z blik) wybrac tylko jedna z aplikacji banowych... wiec placenie r
        > az tym, raz tym odpada.
        >
        > Ergo... blik zblizeniowy sie u mnie nie wydarzy.

Ok nigdy nie mialem i nie płaciłem Blikiem…
        Czy ktos to moze zweryfikować czy tak sie tym płaci jak na załączonym video?
        m.youtube.com/watch?v=JrTCxznN8I4
        Przecież to jest strasznie prymitywne z tym kodem. Właściwie czym to się różni od wkładania karty w terminal? Chyba tylko tym że karty można zapomnieć…
        Do Apple Pay to nawet porównania nie ma…
        • jackk3 Re: Ale jednak do dupy... 24.10.25, 02:53
          Ok doczytałem że można płacić zbliżeniowio i też bez internetu ale jak dokładnie tego nie wiem…
          • jackk3 Re: Ale jednak do dupy... 24.10.25, 03:00
            jackk3 napisał:

> Ok doczytałem że można płacić zbliżeniowio i też bez internetu ale jak dokładni
            > e tego nie wiem…
            Dobra już wiem.
          • galtomone Re: Ale jednak do dupy... 24.10.25, 07:42
            jackk3 napisał:

> Ok doczytałem że można płacić zbliżeniowio i też bez internetu ale jak dokładni
            > e tego nie wiem…

Na numer telefonu- bo ten jest zintegorwany z kontem bankowym
            • trypel Re: Ale jednak do dupy... 24.10.25, 19:12
              Dzieki temu moja mama, prowadząca fundacje pomocy zwierzętom, odkryła jak to ułatwia zbieranie datków. Odkąd zbiera przez blika to ludzie duzo łatwiej i częściej przekazują
        • galtomone Re: Ale jednak do dupy... 24.10.25, 07:41
          jackk3 napisał:

> Ok nigdy nie mialem i nie płaciłem Blikiem…
          > Czy ktos to moze zweryfikować czy tak sie tym płaci jak na załączonym video?
          > m.youtube.com/watch?v=JrTCxznN8I4
          > Przecież to jest strasznie prymitywne z tym kodem.

Bo to tylko jedna z mozliwosci.

1. Istalujesz aolikacje banku a jedna z funkcji aplikacji jest obsluga blik. Od teraz mozesz:

- placic w teminalach j.w. kodem - bardzo bezpieczne (transakcje potwierdzasz w appce), ale upierdliwe
          - robic zakupy w necie j.w. kodem - bardzo bezpieczne (transakcje potwierdzasz w appce), zdecydowanie najlepsze do jednorazowych transakcji w necie (nie da sie sklonować blika)
          - placić zbliżeniowo (zamiast apple pay/google pay jako modul platnosci zblizeniowych - jednorazowo - ustawiasz aplikacje banku a w niej wyrazasz zgode na takie plantosci (obsluguje je blik) - dziala 1:1 tak samo ak kazda karta zblizeniowa
          - mozesz latwo wysylac kase do znajomych, jesli (a u nas wiekszosc) obsluguje blik - idzie na numer telefonu, bo ten kazdy z nas ma zintegorwany z kontem/aplikacja bankowa do potwierdzania rzeczy.
          - mozesz latwo otrzymywac kase od znajomych
          - latwo podzielic wspolny rachunek np. w restauracji (przynajmniej w mojej apce tak jest) - wpisuje np. 100 zl calosc ranunku (tyle place) i dodaje kolejne 9 osob do listy. Kazda z nich dostanie prosbe o przelanie (oddanie) mi "telefonem" po 10 zl.

To chyba tyle z funkcjonalnosci...
          • jackk3 Re: Ale jednak do dupy... 24.10.25, 16:53

> To chyba tyle z funkcjonalnosci...

Raczej nigdy nie będę używał bo w PL zawsze płaciłem Apple Pay i nigdy nie miałem problemu. Chociaż konto w Polsce mam więc mógłbym założyć…choćby po to żeby spróbować.
            Dzieki za wyjaśnienie.
            • galtomone Re: Ale jednak do dupy... 25.10.25, 08:44
              Jesli tylko placisz w skelach... to w sumie nie ma znaczenia. Ale jak w PL chcesz komus wyslac kase albo dostac kase to jest to bardzo wygodne.

A do placenia w necie 100% bezpieczniejsze i mniej upierdliwe niz karta.
              • galtomone Re: Ale jednak do dupy... 25.10.25, 08:46
                Aaaa, jeszcze jedna wygoda sprawa.
                Wyciagam kase z bankomatu bez karty, nawet gdy nie ma modulu NFC (a nie w kazdym jest).

Po przez ten sam kod, ktorego uzywam do platnosci w sklepie.
              • vogon.jeltz Re: Ale jednak do dupy... 25.10.25, 08:47
                > Jesli tylko placisz w skelach

Szeklach? ;-)
                • galtomone Re: Ale jednak do dupy... 25.10.25, 10:06
                  Tak taniej, ale sporo waza i nie kazdy moze nosic.
    • boggi_dan Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 09:56
      Jedna karta do do złotówek i walutowa. Więc nie ma problemu. Zagranicą Blikiem kombinować nie za bardzo.

Pamiętaj, że za granicą:

nie potrzebujesz żadnej karty walutowej,
      nie musisz wymieniać złotówek na walutę kraju, do którego lecisz,
      płacisz bezpiecznie, ponieważ przed każdą płatnością musisz odblokować telefon odciskiem palca lub PIN-em,
      do realizacji płatności wystarczy Ci jedynie telefon z aktywowaną usługą płatności zbliżeniowych BLIK."
      • jackk3 Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 24.10.25, 02:59
        > płacisz bezpiecznie, ponieważ przed każdą płatnością musisz odblokować telefon
        > odciskiem palca lub PIN-em,
        > do realizacji płatności wystarczy Ci jedynie telefon z aktywowaną usługą płatno
        > ści zbliżeniowych BLIK."

A limit na blik zbliżeniowy jest?
        • qqbek Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 24.10.25, 21:47
          jackk3 napisał:

> > płacisz bezpiecznie, ponieważ przed każdą płatnością musisz odblokować te
          > lefon
          > > odciskiem palca lub PIN-em,
          > > do realizacji płatności wystarczy Ci jedynie telefon z aktywowaną usługą
          > płatno
          > > ści zbliżeniowych BLIK."
          >
          > A limit na blik zbliżeniowy jest?

Jest limit wypłat z bankomatów "spoza twojej sieci" - marny, chyba do 800 złotych.
          No i przy zakupach powyżej kwoty ustalonej przez twój bank nie jest już "bezboleśnie", bo trzeba wklepać w telefon PIN, pokazać buzię, albo przytknąć palec, celem weryfikacji.
          W "moim" banku chyba 600 zeta bez żadnej weryfikacji (tylko telefon przykładasz), powyżej muszę paluchem dotknąć czytnika.
          • tesla3 Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 12:26
            Limit wypłat z bankomatów jest po to, by jeden klient nie wypłacił na raz całej zawartości gotówki z bankomatu i by kolejny klient też miał szansę coś wypłacić 🙂
            • qqbek Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 14:02
              tesla3 napisał(a):

> Limit wypłat z bankomatów jest po to, by jeden klient nie wypłacił na raz całej
              > zawartości gotówki z bankomatu i by kolejny klient też miał szansę coś wypłaci
              > ć 🙂

Nie, jest po to, żebyś płacił cyfrowo, bo tak łatwiej ciebie kontrolować.
              Zauważyłeś misiu, że nawet banki polikwidowały oddziały kasowe i nie tak łatwo już jest wpłacić lub wypłacić gotówkę w banku?
              Są oddziały (dużo mniej niż kiedyś - mi w ING, odkąd u nich konto naście lat temu otworzyłem po pożegnaniu się z Aliorem, zlikwidowali 3 oddziały w pobliżu pracy i jak bym coś musiał "na miejscu" załatwić, to musiałbym pod lubelski zamek jechać do oddziału), ale kas w nich nie ma.

Dlatego tak lubię gotówkę - nie karmię banków przesadnie dużą ilością danych na temat tego co, komu i za ile.
              • tesla3 Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 14:29
                Tak, to prawda.
                Zauważyłem też, w Polsce wynosi 15 000 zł i dotyczy transakcji, w których stronami są przedsiębiorcy.
                Unia Europejska wprowadziła limit 10 000 euro dla płatności gotówkowych. Dodatkowo, w przypadku płatności wynoszących 3 000 euro lub więcej, konieczne będzie okazanie dowodu tożsamości.

Na szczęście jeszcze nie ma tego co w Chinach. Tam jest system kontroli zaufania społecznego.
                Na ulicach miast kamery mają system identyfikacji twarzy i za przejście na czerwonym świetle odejmują punkty. Zbyt mała liczba punktów = niski poziom zaufania społecznego, problem z otrzymaniem kredytu itd. System przyznaje każdemu obywatelowi ustaloną odgórnie liczbę punktów. Obywatel może stracić lub zyskać punkty w zależności od podejmowanych przez niego aktywności.
                Zgodnie z założeniami programu punkty przyznaje się między innymi za segregowanie śmieci, płacenie rachunków w terminie, działalność charytatywną. Odejmuje za: wykroczenia, przestępstwa, mandaty, nadmierne używanie gier komputerowych i posiadanie znajomych z niskim rankingiem. Algorytmy systemu SCS decydują o przyznaniu lub odebraniu punktów oraz umożliwieniu obywatelowi korzystania (lu z kredytów, zakupu nieruchomości, wynajmu mieszkań i samochodów, latania samolotem, rezerwacji pokoi w prestiżowych hotelach lub kształcenia w prestiżowych szkołach.
    • wislok1 Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 23.10.25, 20:59
      Wystarczy, ze ktos zapomni doladowac telefon i jest w ciemnej d...

A plastikowa karta nie potrzebuje ladowania.....
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 24.10.25, 07:22
      Blik ma zalety, jest natychmiastowy (w przeciwieństwie do przelewu), i można go prywatnie odbierać (w przeciwieństwie do karty), szybciej i bezpieczniej płaci się nim w necie. Płatność zbliżeniowa to nic specjalnego. A za granicą? Kwestia przelicznika jest tu kluczowa.
      • tesla3 Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 12:02
        Blik jest wygodny i co ciekawe to polska firma.
        Trzymanie gotówki w małych ilościach ma sens, ale 2 dużych jest bez sensu z kilku powodów.
        Po pierwsze traci na wartości przez infację, jeszcze niedawno wynosiła ona aż 18%, na szczęście spadła do 3%. Po po drugie gotówkę łatwiej ukraść, zgubić lub zniszczyć niż aktywa. Po trzecie jak będzie wojna to gotówka nic nie da, bo jej kurs spadnie i co z tego że będę miał w portfelu milion, skoro chcąc z tymi zlotówkami wyjechać na zachód i tam żyć trzeba je wymienić na euro albo dolary a kurs w stosunku do dolara będzie połowę niższy? To już lepiej euro trzymać albo dolary albo złoto bo to trzyma wartosć gdyby w razie wojny, no ale tak w ogóle to wojny nie będzie i by to wiedzieć nieskromnie mówiąc trzeba być genialnym strategiem jak Napoleon albo miś 🙂
        • vogon.jeltz Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 13:54
          > infację, jeszcze niedawno wynosiła ona aż 18%, na szczęście spadła do 3%

Pytanie, misiu: kto rządził, jak wynosiła 18%, a który rząd zbił ją do 3%?
          • trypel Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 14:17
            Jak aktualny nierząd przejmował wladze to wynosiła juz ok 6% i schodziła od kwietnia 2023 , bo tzw zbijanie inflacji to proces min 6 msc do jakichkolwiek pierwszych efektow do 2 lat (oczekiwany skutek) więc wyrażenie "zbił ją" jest rownie nieprawdziwe co malo wiarygodne. Mozna ewentualnie powiedziec ze kontynuował politykę pisu zeby utrzymać dobry trend
            • qqbek Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 14:22
              trypel napisał:

> Jak aktualny nierząd przejmował wladze to wynosiła juz ok 6% i schodziła od kwi
              > etnia 2023 , bo tzw zbijanie inflacji to proces min 6 msc do jakichkolwiek pier
              > wszych efektow do 2 lat (oczekiwany skutek) więc wyrażenie "zbił ją" jest rowni
              > e nieprawdziwe co malo wiarygodne. Mozna ewentualnie powiedziec ze kontynuował
              > politykę pisu zeby utrzymać dobry trend
              >

Możesz mi podać też dane dotyczące tego, jaka była inflacja, gdy PiS przejmowało władzę w 2015 roku?
              Nie dasz rady.
              W 2015 mieliśmy deflację, a nie inflację.
              Inna sprawa, że deflacja to jeszcze gorzej dla gospodarki, niż niewielka inflacja.
              • trypel Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 14:32
                Ale ja z tym nie dyskutuje. Tylko pisanie że inflację zbiło po jest rownie sensowne jak wczorajsza wypowiedź dziada z Żoliborza
            • vogon.jeltz Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 17:27
              > Jak aktualny nierząd przejmował wladze to
              > wynosiła juz ok 6% i schodziła od kwietnia
              > bo tzw zbijanie inflacji to proces min 6 msc
              > do jakichkolwiek pierwszych efektow do 2 lat

Ty to wiesz i ja to wiem, dodatkowo wiem też, że polityka jednego i drugiego rządu nie miała wielkiego wpływu na zbicie inflacji (co innego jej pierwotne nakręcenie). Ale to było pytanie do misia, dla którego rząd jest dobry lub zły w zależności od tego, co się dzieje na bieżąco.
          • tesla3 Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 15:42
            vogon.jeltz napisał:

> > infację, jeszcze niedawno wynosiła ona aż 18%, na szczęście spadła do 3%
            >
            > Pytanie, misiu: kto rządził, jak wynosiła 18%, a który rząd zbił ją do 3%?

W twoim pytaniu jest teza zawierająca błąd.
            Inflację zbiła polityka NBP czyli niskie stopy i wolny rynek w postaci stabilizacji cen paliw i kursu złotego a nie rząd
            • vogon.jeltz Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 17:28
              > Inflację zbiła polityka NBP czyli niskie stopy

LOL, inflację zbijają wysokie stopy procentowe, nie niskie, głąbie.

• tesla3 Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 18:20
                vogon.jeltz napisał:

> > Inflację zbiła polityka NBP czyli niskie stopy
                >
                > LOL, inflację zbijają wysokie stopy procentowe, nie niskie, głąbie.
                >

aaa racja.
                Inflacje zbijają wysokie stopy a nie żaden rząd jak pisałeś
                • tesla3 Re: OT - Płatność zbliżeniowo Blikiem 25.10.25, 18:21
                  to było przejęzyczenie
                  Głąba tu nie ma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka