Dodaj do ulubionych

OT brawo Dania - koniec poczty

30.12.25, 07:44
businessinsider.com.pl/gospodarka/rewolucja-w-danii-bedzie-ostatni-list/t6152sz
Mozna by pomarzyć ze u nas stanie sie to samo ale w tak zepsutej i chorej organizacji nie ma na to szansy. 60 tys w zdecydowanej większości nierobow skupionych na utrzymaniu sie na stołku
A jaki piekny hotel mozna by zrobic we wroclawiu :)
pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Poczta_G%C5%82%C3%B3wna_-_fot_BMaliszewska.jpg
Obserwuj wątek
    • tbernard Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 09:46
      Ja nie lubię poczty z powodu kolejek. Gdy zdarzy mi się konieczność odebrania czegoś na poczcie, to PRL mi się przypomina w którym towarzysze z PZPR byli czerwoną szlachtą, którzy na polowania sobie jeździli i dla nich organizowano wszystko tak aby nie musieli przechodzić upodlenia w kolejkach jak reszt narodu.
      • dodekanezowiec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 13:13
        tbernard napisał:

> Ja nie lubię poczty z powodu kolejek. Gdy zdarzy mi się konieczność odebrania c
        > zegoś na poczcie, to PRL mi się przypomina w którym towarzysze z PZPR byli czer
        > woną szlachtą, którzy na polowania sobie jeździli i dla nich organizowano wszys
        > tko tak aby nie musieli przechodzić upodlenia w kolejkach jak reszt narodu.

Mińska 5 - skansen PRL.
        • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 13:54
          Zobacz na opinie mojej poczty
          maps.app.goo.gl/cXTu4VTMXHjXRHUn7
          Spalić. Zburzyć budynek. Baby na pysk.
          • dodekanezowiec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 14:53
            @trypel
            Na pierwszym miejscu opinia 5 dotycząca... zabytkowego budynku, freskow itp. :)
            Z innej beczki - nie OT -
            w pobliżu na mapie zauważyłem Stara Garbarnie.
            Tam sa fajne stare amerykańskie auta.
            • dodekanezowiec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 15:00
              Bareja w czystej postaci..
              • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 15:05
                Rozumiem ze czytasz opinie? Jako mieszkaniec podlegajacy pod ową placówkę potwierdzam każda
            • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 15:04
              Tam sa tez teraz 2 fajne knajpy, fajniejsza włoska ale jak nie masz siły stać w kolejce to obok akceptowalna gruzińska. A samochody sie ogląda przy parkowaniu.
              A na pocztę sie nie zagląda bo szkoda zdrowia
              • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 15:38
                Co zamiast poczty?
                • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 17:16
                  To samo co zamiast magla.
                  Ewentualnie to samo co zamiast zapalacza latarni ulicznych.
                  • boggi_dan Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 17:35
                    trypel napisał:

> To samo co zamiast magla.
                    > Ewentualnie to samo co zamiast zapalacza latarni ulicznych.
                    >
                    Pierniczysz. Jednak dla wielu ludzi niezbędna. Najbardziej dla starszych osób.
                    • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 20:26
                      boggi_dan napisał:

> trypel napisał:
                      >
                      > > To samo co zamiast magla.
                      > > Ewentualnie to samo co zamiast zapalacza latarni ulicznych.
                      > >
                      > Pierniczysz. Jednak dla wielu ludzi niezbędna. Najbardziej dla starszych osób.
                      >
                      >

A dlaczego uwazasz ze opcje prywatne nie zastapia poczty?
                      Co ta poczta takiego robi ze jest niezastapiona?
                      U nas jest podobnie - pozeracz kasy z kiepskimi serwisami.
                      • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 20:40
                        Nie robi nic specjalnego poza marnowaniem kasy i tłumaczeniem ze jest niezbędna
                  • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 18:01
                    Braku magla żałuję, nie używam pościeli jednorazowej. Zapłacze latarni ulicznych istnieją dotychczas, tyle że zdalni, ale swoją rolę spełniają. Myślisz, że internet mają wszyscy?
                    • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 18:10
                      Moj dziadek jak zmarła babcia wciaz mówił ze musi miec kuchnie węglowa bo inaczej mu jedzenie nie smakuje.
                      Jak moja mama zajęła sie nim w wakacje to pierwszego dnia powiedziala- albo sie przekonasz do nowoczesnych technologii albo umrzesz z głodu. Bo ja gotować na starej kuchni nie będę. I nagle sie okazało ze dal rade.

Utrzymywanie dla 3.8% gospodarstw domowych 70 tys pracowników? Jest lekko bez sensu. 10x taniej wyjdzie wysłanie do tych najstarszych dedykowanego pracownika socjalnego ktory poświęci więcej czasu, ogarnie sprawy do których poczta jest niezbędna (czyli jakie?) I jeszcze zabawi rozmową.
                      • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 18:34
                        Oczywiście, przecież nie musi być listonosz w mundurze, ale poczta to nie tylko listonosz. Ktoś musi te korespondencję przyjąć, wysłać,przewieźć, odebrać, dostarczyc. I nie może to być tekst lub przedmiot dostępny dla wszystkich.
                        • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 18:41
                          Albo ktos kto nauczy tego nieumiejacego jak skorzystać z internetu zeby to wszystko ogarnąć samodzielnie.
                          Jeden pracownik socjalny spokojnie zajmie sie 200 osobami zakładając 1 wizyte w miesiącu.
                          Zreszta za 10 lat juz takich "nie umiejących" nie bedzid albo zostanie ich promil.
                          A poczta sie nie zmieni ani teraz ani za 10 lat. To kultura organizacyjna wykluczająca zmianę i działanie dla dobra klienta
                          • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 19:58
                            Nie umiejących, nie posiadających, niedowidzących. A dlaczego czekać te 10 lat? Nie można odciąć ich już teraz, przecież oni są nieprzydatni spoleczenstwu, tylko kłopot robią i kosztują.
                            • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 20:42
                              Mam od 6 lat niewidomego pracownika. Pracuje z komputerem. Od lat sa programy ktore to umożliwiają. Pracuje wolniej ale jest bardzo dokladna.
                              Nauczyć sie może kazdy. Tylko musi chcieć. A jak nie chce to mozna napisać kartkę ze najbliższą czynna poczta jest w Goerlitz
                              • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:11
                                Porównujesz swojego pracownika do mojego osiemdziesiecioletniego sąsiada, któremu emeryturę przynosi listonosz bo człowiek z domu nie wychodzi? Chcesz go wyposażyć w komputer, specjalny program i nauczyć go obsługi?
                                • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:22
                                  Przeciez napisalem ze tych obłożnie chorych albo upośledzonych w jakis sposób byłoby lepiej i skuteczniej obsługiwać przez parę tys pracowników socjalnych przychodzących do domu.
                                  Ty użyłeś slowa niedowidzący- ja tylko informuje ze niedowidzenie albo całkowite niewidzenie nie uniemożliwiają korzystania z internetu
                                  • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 09:24
                                    trypel napisał:

> Przeciez napisalem ze tych obłożnie chorych albo upośledzonych w jakis sposób b
                                    > yłoby lepiej i skuteczniej obsługiwać przez parę tys pracowników socjalnych prz
                                    > ychodzących do domu.

Akle moze zarzadzaj soba, co kto ma robic...

Nie sadze by pracownicy socjalni mieli ochote na dodatkowe obowiazki i odpowiedzialnosc.

Jakby chcieli byc listonoszami to by pracowali na poczcie... albo jako kurierzy.
                                • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:30
                                  kokosowy15 napisał(a):

> Porównujesz swojego pracownika do mojego osiemdziesiecioletniego sąsiada, które
                                  > mu emeryturę przynosi listonosz bo człowiek z domu nie wychodzi? Chcesz go wypo
                                  > sażyć w komputer, specjalny program i nauczyć go obsługi?

A co in z ta emrytura robi? Listonosz mu placi rachunki i robi zakupy?.
                                  U nas emryt dostaje karte platnicza zz ankiem Visy i emerutura jest tam dosypywana on ta katra moze wszedzie kupowac i wycigac kazzse z bankomarty jaa chce. Ni emusi zakladc zadnego konta - urzad mu to zrobil. Ba, jak zgubi ta karte to mu wydadza nastepna.
                                  • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:43
                                    Nie wiem, co robią wszyscy w takiej sytuacji, mojemu sąsiadowi ja opłacam rachunki(które przynosi listonosz) i robię zakupy, a on oddaje mi gotówkę. Podobnie płacą i kupują sąsiadce z SM, która nie wychodzi z domu. Jakby gotówki nie mieli, jakby mogli oddać pieniądze za zakupy?
                                    • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:46
                                      kokosowy15 napisał(a):

> Nie wiem, co robią wszyscy w takiej sytuacji, mojemu sąsiadowi ja opłacam rachu
                                      > nki(które przynosi listonosz) i robię zakupy, a on oddaje mi gotówkę. Podobnie
                                      > płacą i kupują sąsiadce z SM, która nie wychodzi z domu. Jakby gotówki nie miel
                                      > i, jakby mogli oddać pieniądze za zakupy?

Dal by ci karte abys nia zaplacil, pozwolil ci przelac kase z jego karty na twoje konto - ty wiesz jak to zrobic i na pewno bys sobie poradzil . W najgorszym wypadku moglbys wybrac kase z baankomatu ?
                                      • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 22:38
                                        W Polsce nie wolno posługiwać się cudzą karta, nawet za zgodą właściciela.
                                        • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 02:27
                                          kokosowy15 napisał(a):

> W Polsce nie wolno posługiwać się cudzą karta, nawet za zgodą właściciela.

Nie opwiadja bzdur... jak sie nie che czegos robic to sie znajdzie powod.
                                          Jak by wpowadzili ten system to bylby na to legalny sposob.. abo "opowaznic" kogos.

Zaloze sie ze gdyby nagle znikneli listonosze to ani emeryci by nie poumierlali z glodu ani kraj nie upadl.
                                          • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 09:24
                                            Na razie legalnego sposobu brak. Wiem, są ludzie którzy wybierają, które prawo jest dla nich dobre a które mozna pominąć.
                                      • galtomone FYI 02.01.26, 09:27
                                        engine8t napisał:

> Dal by ci karte abys nia zaplacil,

"W Polsce płacenie kartą płatniczą wystawioną na cudze nazwisko jest co do zasady przestępstwem, jeśli nie masz wyraźnej zgody właściciela. Nawet przy zgodzie banki uznają to za naruszenie regulaminu, a bez zgody może to być kwalifikowane jako kradzież, oszustwo lub tzw. „posłużenie się cudzym instrumentem płatniczym”. Poniżej masz precyzyjne wyjaśnienie oparte na aktualnych źródłach."

Teraz to mniejszy klopot, bo sprzedawca nie bierze karty do reki, ale lat temu kilka, zdarzylo mi sie chciec zaplacic karta Zony i sprzedwaca powiedziel "NOPE".
                                        • engine8t Re: FYI 02.01.26, 20:45
                                          galtomone napisał:

> Teraz to mniejszy klopot, bo sprzedawca nie bierze karty do reki, ale lat temu
                                          > kilka, zdarzylo mi sie chciec zaplacic karta Zony i sprzedwaca powiedziel "NOPE
                                          > ".

E to u nas jak zwykle inaczej.
                                          Przeciez masz chyba opcje kupowania rzeczy karta przez telefon cy internet? Podjesz im dane karty - numery, daate waznosci i pin i zakup zriobiony. Przeciez to nie wiedo o kto podaje te dane?
                                          A wiec sklep zawsze moze to tak potaktowac.ajko zakup "zdalny" A zwlaszcza jak to samo nazwisko i zona..

Dzwoni zona i mowi "sluchj jestem w Nordstrom i maja super przeceny na kiecki ale tylko dla posiadaczy kart - a ty masz" A ja mam ale to niby ich karta ale z logo Visy wic mozna jej uzywac wszedzie.
                                          No wiec mowie - zapytaj czy jak im dam numery mojej karty to beda ok? Mowi ze tak.
                                          Podalem numery karty prze telefon i kupila.
                                          W innym sklpei to nawet znalezli po moim numerze telefonu ze mam karte i jej na ta karte sprzedali bo w koncu zona.
                                          A z bankomatu to zona ciagle uzywa mojej. W koncu mowie - no wez ty sobie zamow swoja i ne zawracaj gitary.
                                          Zeby jej bylo latwwiej paamietac pin to uzwa tego samego co na mojej..
                                          Mozna sobie tez zycie utrudniac - kwestia kultury
                        • tbernard Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 19:06
                          kokosowy15 napisał(a):

> Oczywiście, przecież nie musi być listonosz w mundurze, ale poczta to nie tylko
                          > listonosz. Ktoś musi te korespondencję przyjąć, wysłać,przewieźć, odebrać, dos
                          > tarczyc. I nie może to być tekst lub przedmiot dostępny dla wszystkich.

Zapomniałeś o najważniejszym. Ktoś musi walić głośno tymi pieczątkami aby wszystko było jak należy.
                        • j_malec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 19:12
                          kokosowy15 napisał(a):

> Ktoś musi te korespondencję przyjąć, wysłać,przewieźć, odebrać, dos
                          > tarczyc.
                          Ale robi to każda dowolna firma kurierska. I robi to szybciej, dokładniej i taniej. Poczta tylko dzięki temu, że otrzymuje regularne dotacje oraz narzucany odgórnie wymóg korzystania z ich usług, jako tako 'utrzymuje się' na powierzchni.
                          • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 19:55
                            Tylko te firmę trzeba będzie doposazyc w skrzynki nadawcze. Taniej? Oczywiście, bo kurierzy to wynajęci "przedsiębiorcy", pracujący na smieciowkach na chwale np brzoski. Czy szybciej? To się okaże.
                            • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 20:22
                              Takiej patologii jak w PL nie ma na Zachodzie...

Tam kurierzy sa na etatach, dostaja niezla pensje i do tego maja placone pelne ubezpieczenie zdrowotne, emerytalne, itd...
                              • boggi_dan Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:26
                                wislok1 napisał:

> Takiej patologii jak w PL nie ma na Zachodzie...
                                >
                                > Tam kurierzy sa na etatach, dostaja niezla pensje i do tego maja placone pelne
                                > ubezpieczenie zdrowotne, emerytalne, itd...
                                Jaka patologia człowieku. Polska to raj na ziemi. Dla mnie teraz szczególnie, gdy rządzi Nawrocki. Jak masz kasę to na co narzekać. Niemcy to nie to co wcześniej było. Tu musisz nieco zakombinować i żyjesz człowieku. Bez inicjatywy własnej nie masz co szukać.
                            • j_malec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 22:04
                              kokosowy15 napisał(a):

> Tylko te firmę trzeba będzie doposazyc w skrzynki nadawcze.
                              Jak do tej pory, Poczta to przede wszystkim likwiduje skrzynki nadawcze, umożliwiając nadawanie zwykłych listów, praktycznie tylko w urzędzie. Wystarczy że nadawanie byłoby możliwe np. w paczkomatach, czy innych punktach które obecnie oferują odbiór paczek od nadających. Uprzedzę twoje fobie. Nie tylko InPost oferuje takie punkty.

> Taniej? Oczywiście,
                              > bo kurierzy to wynajęci "przedsiębiorcy", pracujący na smieciowkach na chwale
                              > np brzoski.
                              Wiesz jakie są stawki za które pracują listonosze? Bo po tym co napisałeś, można by sądzić, że listonosze pracujący na poczcie są krezusami. Może ty się zatrudnisz?
                              A co złego jest w tym że pracujący w InPoście, przyczyniają się do zysku Brzoski? Przynajmniej InPost płaci podatki, z których można dotować Pocztę (w 2025 r. prawie 1 mld złotych).

> Czy szybciej? To się okaże.
                              Dopóki nie umożliwi się, to się nie okaże.
                              • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 22:24
                                Ja bym zaryzykował stwierdzenie ze kurier u Brzoski ma duuuuużo więcej niz listonosz ktory leci na minimalnej albo niewiele wyżej.
                                Mamy 20 tys listonoszy
                                Ok 7000 placówek. I w 2024 r 380 mln tzw usług powszechnych czyli głównej listów.
                                Inpost 8000 osob +10000 kurierow w europie i ponad miliard przesyłek w 2024 r. Czyli 2 x mniej listonoszy robi 3 x wieksza robotę. Mozna?
                                • j_malec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 22:33
                                  trypel napisał:

> Ja bym zaryzykował stwierdzenie ze kurier u Brzoski ma duuuuużo więcej niz list
                                  > onosz ktory leci na minimalnej albo niewiele wyżej.
                                  Moja Zofia kiedyś rozmawiała z listonoszem, który 'obsługuje' mój rejon. Poczta, nawet nie jest w stanie zaoferować żadnego pojazdu i zatrudnia na B2B lub na zlecenie za możliwie najniższą stawką. I teraz jeździ 'dziadek' 20 letnim oplem, który zgodził się wyłącznie dlatego, że dorabia sobie do emerytury. I to jest ta wyższość Poczty, nad wyzyskiwaczem jakim w oczach @kokosowego jest Brzoska.
                          • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 20:21
                            Bzdura

Firmy kurierskie NIE sa zainteresowane dostarczaniem listow

Bo to jest malo zyskowne

No, mozna nan tym zarobic, ale musialyby zatrudnic ludzi na etat, a przeciez caly sens dzialania kurierow w PL to czysty ich wyzysk, chamski, ordynarny wyzysk, no oficjalnie sami sie zatrudniaja

Przesylki listowe, zwykle i polecone, trzeba sortowac, przygotowac do dostarczenia, a to by obnizylo zyski
                            • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 20:43
                              Ale po co komu listy? Kto ostatnio z forumowiczów napisał i wysłał papierowy list?
                              • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 20:50
                                trypel napisał:

> Ale po co komu listy? Kto ostatnio z forumowiczów napisał i wysłał papierowy li
                                > st?
                                >

Na swieta wyslalismy ok 40 kartek swiatecznych i otrzmalismy ok 20. :)
                                Te z Polski (5 wyslanych dwie otrzymane) szly 2 tygodnie. Te lokalne ok tygodnia.
                                Kurier by lokalne doreczyl w dwa dni..
                                • tbernard Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:21
                                  engine8t napisał:

> trypel napisał:
                                  >
                                  > > Ale po co komu listy? Kto ostatnio z forumowiczów napisał i wysłał papier
                                  > owy li
                                  > > st?
                                  > >
                                  >
                                  > Na swieta wyslalismy ok 40 kartek swiatecznych i otrzmalismy ok 20. :)
                                  > Te z Polski (5 wyslanych dwie otrzymane) szly 2 tygodnie.

Trzeba było nadać telegram, to by dotarło szybciej :)
                                  • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:27
                                    tbernard napisał:

> engine8t napisał:
                                    >
                                    > > trypel napisał:
                                    > >
                                    > > > Ale po co komu listy? Kto ostatnio z forumowiczów napisał i wysłał
                                    > papier
                                    > > owy li
                                    > > > st?
                                    > > >
                                    > >
                                    > > Na swieta wyslalismy ok 40 kartek swiatecznych i otrzmalismy ok 20. :)
                                    > > Te z Polski (5 wyslanych dwie otrzymane) szly 2 tygodnie.
                                    >
                                    > Trzeba było nadać telegram, to by dotarło szybciej :)

Tu akurat chyba nie o szybkosc chodzi? Niektre karki siwateczne dochida w 2 czy 3 tygodnie po Swietach i sa rownie milo przyjmowane.
                              • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:13
                                Ja. I co z tego? Pisze i otrzymuje kilka listów miesięcznie. I nie jestem wyjątkiem tu, gdzie mieszkam.
                                • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:18
                                  To z tego ze to jak z telegramami. Na pewno do samego konca ktos gdzies wysyłał telegramy. Co nie znaczy ze trzeba było tracić na takie głupoty nasze pieniądze. I slusznie ten biznes został zamknięty
                                  • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:26
                                    trypel napisał:

> To z tego ze to jak z telegramami. Na pewno do samego konca ktos gdzies wysyłał
                                    > telegramy. Co nie znaczy ze trzeba było tracić na takie głupoty nasze pieniądz
                                    > e. I slusznie ten biznes został zamknięty
                                    >

Jedno nie wyklucza drugiego.
                                    Chyba potrafisz ocenic roznice pomiedzy telegramem a osobistym -recznie napisanym listem czy kartka swiateczna albo z jakiejs okazji a przesylaniem krotkich, zwiezlych i nie cierpiacych zwloki "suchych" inforamcji
                                    Podejrzerwam ze mlode pokolenie zatracily ta roznice a wiec i zatracily pewne wartoscu i relacje z tym zwiazane.
                                    Nawet nie podejrzewam bo rzadkoscia staly sie rozmwy telefoniczne - mlode pokolnie preferuje text.
                                    A roznica pomiedzy jednym a drugim mniej wiecej taka jak pomiedzy seksem on-line i w realu.
                                    • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:33
                                      Ostatnia kartkę wysłałem ok 2000 roku.
                                      Potem juz nie widziałem potrzeby i sensu.
                                      • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:44
                                        trypel napisał:

> Ostatnia kartkę wysłałem ok 2000 roku.
                                        > Potem juz nie widziałem potrzeby i sensu.
                                        >
                                        >

A wiec tu jest pies pogrzebany... Bo jaka role i cel ma wyslaanie kartki wlansorecznie napisanej?
                                        Nalezy sie do tego prygotowac.
                                        Nalezy poswiecic czas
                                        Nalezy do kazdego napisac cos osobistego

A jako odbiorca - wieszaamy te krtki w jakims taam miejscu i wisza sobi eprzez okres Swiat. A w tym czsie czesto do nich wracamy, ogdamy, wspominamy danycch ludzi i po raz ktorys czytamy uwaznie co nam nie tylko napisali ale tez chcieli przekazac.

A mozna to olac. Szkda mi czas na to aby Tobie torawic przyjmenosc pokazujac ze cos dla mnie znaczysz
                                        Mozna tez wyslac "z rozdzilnika" jakis obrazek czy formulke ktora nwet nie jest wydmuszka.. Pprostu to ma o wile mniej sensu niz wogole ni ewysylanie.
                                        KArtki i listy niosaa ze soba osobista wiadomosc i o wile bardzij glebsze przeslaanie niz "Pismo" z informacja.

A wiec trudno sie dziwic ze bezposrednie relacje miedzyludzkie znikaaja i 99% ich "zalatwiamy" czy odwallamy na mediach spolecznosciowych i widzimy co sie z ludzmi i relacjami dzieje.
                                        Ale kazdy do tego podchodzi tak jak mu to serce dyktuje
                                        • bywalec.hoteli Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 02:02
                                          engine8t napisał:

> A wiec tu jest pies pogrzebany... Bo jaka role i cel ma wyslaanie kartki wlans
                                          > orecznie napisanej?
                                          > Nalezy sie do tego prygotowac.
                                          > Nalezy poswiecic czas
                                          > Nalezy do kazdego napisac cos osobistego
                                          > A jako odbiorca - wieszaamy te krtki w jakims taam miejscu i wisza sobi eprzez
                                          > okres Swiat. A w tym czsie czesto do nich wracamy, ogdamy, wspominamy danycch l
                                          > udzi i po raz ktorys czytamy uwaznie co nam nie tylko napisali ale tez chcieli
                                          > przekazac.

> A wiec trudno sie dziwic ze bezposrednie relacje miedzyludzkie znikaaja i 99% i
                                          > ch "zalatwiamy" czy odwallamy na mediach spolecznosciowych i widzimy co sie z
                                          > ludzmi i relacjami dzieje.
                                          > Ale kazdy do tego podchodzi tak jak mu to serce dyktuje

Co się dzieje! Zgadzam się z Enginem. Engin przy okazji świąt przemówił bardzo ludzkim językiem 🙂
                                          • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 02:27
                                            bywalec.hoteli napisał:

>
                                            > Co się dzieje! Zgadzam się z Enginem. Engin przy okazji świąt przemówił bardzo
                                            > ludzkim językiem 🙂

Happy New Year!
                                      • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:46
                                        Dopuszczasz, że różni ludzie mogą mieć różne potrzeby i nie każdy jest tak blyskotliwy, jak ty?
                                        • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:49
                                          kokosowy15 napisał(a):

> Dopuszczasz, że różni ludzie mogą mieć różne potrzeby i nie każdy jest tak blys
                                          > kotliwy, jak ty?

Gdzide tu blyskotluwsc?

A to ze ludzie ma rozne potrzeby to przwda i wiekszsc z nich te potrzeb ma ale "zaschly" i stracili z nimi kontakt.
                                          A teraz biadolimy ze uklady miedzyludzki znikaja. To my to robilmy bo za "potrzeby" i=uwazamy tylko te ktre wiaza sie z kasa a co z checia zrobinei komus przyjmenosci? Pokazania ze nam na nich zalezy ? Eh komu to potrzebne?
                                          • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:56
                                            engine8t napisał:

> kokosowy15 napisał(a):
                                            >
                                            > > Dopuszczasz, że różni ludzie mogą mieć różne potrzeby i nie każdy jest ta
                                            > k blys
                                            > > kotliwy, jak ty?
                                            >
                                            > Gdzide tu blyskotluwsc?
                                            >
                                            > A to ze ludzie ma rozne potrzeby to przwda i wiekszsc z nich te potrzeb ma ale
                                            > "zaschly" i stracili z nimi kontakt.
                                            > A teraz biadolimy ze uklady miedzyludzki znikaja. To my to robilmy bo za "potr
                                            > zeby" i=uwazamy tylko te ktre wiaza sie z kasa a co z checia zrobinei komus prz
                                            > yjmenosci? Pokazania ze nam na nich zalezy ? Eh komu to potrzebne?

Wysłanie kartki na swieta pokazuje ze bardziej nam zalezy niz zadzwonienie do tej osoby?
                                            My np do Włoch sąsiadom wozimy ciasta i kabanosy z Polski. Uważasz ze napisane kartki jest "bardziej"? Ze napisanie maila poza tym ze szybciej odbiorca go dostanie, jest gorsze od napisania listu? W czym?
                                            • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 02:33
                                              trypel napisał:

>
                                              > Wysłanie kartki na swieta pokazuje ze bardziej nam zalezy niz zadzwonienie do t
                                              > ej osoby?

A czy jedno wyklucza drugie? Myslisz ze jak do kogos wyslaismy kartke to juz sprzwa zalatwiona i nie wolno dwonic? O to wlasnie chdzi aby i wysylac kartki i dzwonic

> My np do Włoch sąsiadom wozimy ciasta i kabanosy z Polski. Uważasz ze napisane
                                              > kartki jest "bardziej"? Ze napisanie maila poza tym ze szybciej odbiorca go d
                                              > ostanie, jest gorsze od napisania listu? W czym?

My sasiadom jak daajmey prezenty to dolaczamy kartke. Nie protestuja ani sie nie obrazja. Oni robi tak samo.

Problem ie w tym ze nie chodzi o kartki ale osobisty kontakt. Jesli ludzi dzwinia to super. Gorzej jak nie dzwonia.

• kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 22:43
                                            To było do Trypla, który stosunki międzyludzkie traktuje inaczej, a jeśli jemu list jest zbędny to znaczy, że wszystkim także.
                                            • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 07:22
                                              Nie wiem czy starasz sie specjalnie nie rozumieć tego co piszesz czy tylko tak ci wychodzi.
                                              Listonosz chodzi wszędzie. Podczas gdy jego uslugi sa niezbędne moze dla 5% ludzi. Reszta moze skorzystać z innych rozwiązań majac je pod ręką. Jesli tak to ten listonosz mógłby byc pracownikiem socjalnym który by obsługiwał tylko te 5% ale za to duzo lepiej, w wielu sprawach i tematach. A reszta jesli chcialaby wysłać list to powinna zaplacic stawkę rynkowa w firmie ktora ma tak skalkulowane koszty ze nie musi byc dotowana a zapewnia dobry serwis.
                                              • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 07:27
                                                I jeszcze taki rysuneczek zeby bardziej dobitnie
                                                Wszyscy chcemy zeby było inaczej i lepiej. Als jednoczesnie nikt nie chce zmienić siebie.
                                              • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 12:45
                                                Nie interesuje mnie, kto będzie mi dostarczał przesyłki, jak będzie się nazywała ta firma, choć tradycja zobowiązuje i dlatego obecne państwo to Rzeczpospolita, choć mało ma wspólnego ze znaczeniem tego słowa. Ale państwo ma w obowiązkach zapewnić wysyłanie i dostarczanie korespondencji w formie dostępnej dla WSZYSTKICH, zorganizować i utrzymywać komunikację publiczna również dla WSZYSTKICH, opiekować się WSZYSTKIMI obywatelami państwa. A że to państwo dopuszcza istnienie kilku milionów ludzi poniżej granicy ubóstwa, połowy obywateli żyjących poniżej granicy ubóstwa socjalnego, grupy bezdomnych i zbiórki na leczenie i rehabilitację, w tym dzieci? Jaka to Rzeczpospolita? To państwo będące własnością grupy najbogatszych, którzy mają na usługach swoich dozorcow, nadzorcow, karbowych którzy za większe ochłapy z pańskiego stołu utrzymują taki system.
                                                • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 13:05
                                                  To jaki masz problem zeby to robiła prywatna firma? Po cholere utrzymywać stado nierobow w 7000 placówek ktore z łaską poświęcają 10% swojego czasu miedzy pogaduszkami a zakupami na obsługę klienta? Ja bym wolał zeby listonosz zarabiał 2 x więcej ale zeby wykonywał swoją pracę jak nalezy dla klienta. A baba na poczcie zeby miala taki bat nad soba zeby wychodziła ze skóry zeby ludzie opuszczali pocztę uśmiechnięci. Bo na jej miejsce (dobrze oplacane) czekali by chetni.
                                                  Jakby bylo tak jak w Niemczech (prywatyzacja i prosty rachunek) to prosze bardzo. Tylko kto ubnas podejmie taka decyzje
                                                  • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 16:44
                                                    Bezrobocie - marzenie każdego biznesmena. Bat nad głową pracownika - również. I najlepiej, żeby to był samozatrudniony, a firma zarejestrowana w Gibraltarze. A ceny uslog zapewniał przyzwoity zysk, bo przecież państwo nie może ponosić kosztów obsługi obywateli.
                                                  • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 20:31
                                                    Państwo nie ma wlasnych pieniędzy.
                                                  • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 21:35
                                                    Jednym z zadań państwa jest redystrybucji dochodów, dlatego podatki powinny być jednakowe dla wszystkich, zależne od osiągniętego dochodu w roku podatkowym i progresywne. Powinny być m in przeznaczone na spożycie zbiorowe, w tym komunikację, pocztę, naukę i ochronę zdrowia.
                                                  • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 01:39
                                                    kokosowy15 napisał(a):

> Jednym z zadań państwa jest redystrybucji dochodów, dlatego podatki powinny być
                                                    > jednakowe dla wszystkich, zależne od osiągniętego dochodu w roku podatkowym i
                                                    > progresywne. Powinny być m in przeznaczone na spożycie zbiorowe, w tym komunika
                                                    > cję, pocztę, naukę i ochronę zdrowia.

Ale zauważasz ze przeczysz samemu sobie w jednym zdaniu?
                                                  • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 09:29
                                                    Pewnie zrozumiałeś, że "jednakowe" to każdy płaci tyle samo. A "jednakowe" to znaczy, że te same zasady obowiązują wszystkich, etatowców, przedsiębiorców, emerytów i rentierow, niezależnie od źródła i sposobu osiągania dochodów.
                                                  • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 09:30
                                                    No bo jednakowe podatki to uczciwe podatki. Takie same jakie obowiązują wszystkich. Wszystkie niejednakowe to złodziejstwo w majestacie prawa.
                                                  • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 13:59
                                                    Dlatego właśnie chciałbym jednakowych, progresywnych podatkow. A nie dla wybranych liniowy, dla przebranych ryczałt, dla zwykłych - skala.
                                                  • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 15:08
                                                    Czyli nie jednakowych.
                                                    Tylko progresywnych.

Ja jestem zwolennikiem jednakowych podatków dla wszystkich wyrażonych w % od dochodu bez zadnych ulg. Uczciwe i proste i na dodatek umożliwiłoby zwolnienie połowy aparatu skarbowego
                                                  • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 15:37
                                                    Gdzie by była wtedy redystrybucja? Kolejne ulgi, zwolnienia, dopłaty? Ciekawe, że w cywilizacji jest podatek progresywny, w bogatszych krajach - bardziej, a np w Rosji, Albanii, Rumunii czyli krajach niezbyt bogatych - liniowy.
                                                  • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 15:47
                                                    Żadnych ulg. Żadnych zwolnien. Żadnych doplat. Najprostszy system nie do obejścia. Masz dochód- płacisz %.

W ramach negocjacji mógłbym sie zgodzić z kwota wolna od podatku i rozliczaniem pod kątem ilości osob w rodzinie, czyli 5 dzieci i rodzice = kwota wolna x7.

Taki ideal juz istnieje w estonii, stawka liniowa 22%, kwota wolna ok 8000 wuro, zero ulg, zero zwolnien, rozliczenie w 2 minuty online i zwrot podatku nadpłaconego kolejnego dnia na koncie, brak tysięcy urzędników bo wszystko liczone automatycznie. Ale widać estonii to nie cywilizacja.
                                                  • donvito52 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 18:22
                                                    trypel napisał:

> Czyli nie jednakowych.
                                                    > Tylko progresywnych.
                                                    >
                                                    > Ja jestem zwolennikiem jednakowych podatków dla wszystkich wyrażonych w % od do
                                                    > chodu bez zadnych ulg. Uczciwe i proste i na dodatek umożliwiłoby zwolnienie po
                                                    > łowy aparatu skarbowego
                                                    >

To już przerabialiśmy ( na Forum ).
                                                    Bogaci mają cały majątki na firmy więc faktycznie VATu nie płacą.
                                                    Samolot, samochody, jachty, domy.
                                                    Całe życie, do emerytury pomijając pierwsze trzy lata pracy, byłem prywaciarzem. Więc od zawsze byłem za niskimi, prostymi podatkami. Ale sprawiedliwymi.
                                                    Nie może być, że miliarderzy płacą procentowo niższe podatki, bo jak wyżej ... cały majątek na firmę.
                                                    Co prawda na przykładzie Solorza widzimy, że optymalizacja może bokiem wyjść. Jakoś pana nie żałuję.
                                                  • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 18:50
                                                    Chcesz powiedziec ze oni teraz uczciwie placa podatki w swojej skali i nie korzystają z zadnych ulg i przy uproszczeniu podatków nagle przestana?
                                                    Ile ich jest 1% czy 1promil? I wszyscy robią jak mówisz?
                                                  • marecky81 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 19:58
                                                    Jednakowe podatki nigdzie się nie sprawdziły. Przykład Estonii, kraiku z 1,5 mln ludności jest humorystyczne.

Okres powojenny w USA, kiedy bogaciło się całe społeczeństwo i była to złota era klasy sredniej to opodatkowanie sięgające 90% w przypadku najbogatszych.

trypel napisał:

> Czyli nie jednakowych.
                                                    > Tylko progresywnych.
                                                    >
                                                    > Ja jestem zwolennikiem jednakowych podatków dla wszystkich wyrażonych w % od do
                                                    > chodu bez zadnych ulg. Uczciwe i proste i na dodatek umożliwiłoby zwolnienie po
                                                    > łowy aparatu skarbowego
                                                    >
                                                  • bunkum Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 21:42
                                                    "Jednym z zadań państwa jest redystrybucji dochodów,"
                                                    Nie od tego jest panstwo.
                                                  • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 21:53
                                                    Od czego jest? To organizacja, powołana do ochrony WSZYSTKICH swoich obywateli. Co to znaczy "ochrona" - pomysl.
                                                  • donvito52 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 21:55
                                                    bunkum napisała:

> "Jednym z zadań państwa jest redystrybucji dochodów,"
                                                    > Nie od tego jest panstwo.

Kościół ???? Janosik ????
                                                  • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 22:10
                                                    Robin Hood.
                                                  • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 01:46
                                                    kokosowy15 napisał(a):

> Bezrobocie - marzenie każdego biznesmena. Bat nad głową pracownika - również. I
                                                    > najlepiej, żeby to był samozatrudniony, a firma zarejestrowana w Gibraltarze.
                                                    > A ceny uslog zapewniał przyzwoity zysk, bo przecież państwo nie może ponosić ko
                                                    > sztów obsługi obywateli.

Ja wiem ze tobie sie marzy "czy sie stoi czy sie lezy..." ale możesz tylko pomarzyć.
                                                    Praca to umowa miedzy pracodawca a pracownikiem- jesli jedna ze stron sie z czegoś nie wywiazuje to druga powinna miec możliwość zerwania umowy natychmiast bez żadnych konsekwencji
                                        • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 21:52
                                          Oczywiście. Ale dlaczego wszyscy maja płacić za to ze pare % ludzi ma inne potrzeby? Jeśli ktos bardzo chce wysyłać listy to niech to robi przez prywatna firme. Ale utrzymywanie molocha zatrudniającego 70 tys ludzi jest marnowaniem kasy.
                                          I co ma blyskotliwosc do czego?
                                          • j_malec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 22:16
                                            trypel napisał:

> Jeśli ktos bardzo chce wysyłać listy
                                            Ujmę to tak. Gdybym miał pewność że wysyłając list/dokumenty/cokolwiek przez Pocztę, będę miał 'gwarancję' terminu dostarczenia, czy w ogóle dostarczenia przesyłki to niech sobie istnieje. Ale qźwa, w tej chwili nie masz żadnej gwarancji, czy dotrze, a jeżeli nawet dotrze to kiedy. Do nas na wieś listonosz ( a tak naprawdę to osoba zatrudniona na zlecenie przez Pocztę Polską), dociera raz, a najwyżej dwa razy w miesiącu. Jak ktoś upiera się, żeby wysłać do nas jakąś przesyłkę listową, to podajemy adres rodziców mojej Zofii. To po członek taka firma?
                                            • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 22:28
                                              U mnie to samo. Zamowiona kartę kredytową dostałem po 5 msc. Polecone nigdy. Awiza co msc - wizyta na poczcie jest takim traumatycznym doświadczeniem przez te biurwy ze przestałem tam chodzić i olewam listy. Ważne urzędy kontaktują sie przez epuap a reszte mam w pompie.
                                              Żadna prywatyzacja nie pomoże bo związki nie pozwolą na zmiany.
                                              • j_malec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 22:42
                                                trypel napisał:

> Ważne urzędy kontaktują sie przez epuap a reszte mam w pompie.
                                                Taka ciekawostka. Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie przesyłka polecona np. z US wprawia mnie w lekką nerwowość. Zanim człowiek odebrał list na poczcie, to sporo się 'napocił', zwłaszcza jak okazywało się, że właśnie minął termin na odpowiedź. Ostatnio dostałem powiadomienie na mail'a, że w mojej elektronicznej skrzynce w US jest list do odebrania. Stres trwał nie dłużej niż 2 min :)

> Żadna prywatyzacja nie pomoże bo związki nie pozwolą na zmiany.
                                                >
                                                Nie tylko związki. Jest to armia ludzi, która ma znaczenie dla polityków i jest po prostu kapitałem przy każdych wyborach.
        • tbernard Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 15:04
          dodekanezowiec napisał:

> Mińska 5 - skansen PRL.

Tak przy przychodni Remedis.
    • wislok1 Ciekawe 30.12.25, 20:15
      W Danii poczta sie kasuje, w DE ma duze ZYSKI i zatrudnia dzikie tlumy pracownikow, zadnych nierobow, zyski rosna...
      A dostarcza wiekszosc paczek na rynku i do tego ogromne ilosci listow oraz reklam..
      ( w zasadzie wiekszosc listow to reklamy )
      A w PL poczta plajtuje i przynosi tylko straty
      • trypel Re: Ciekawe 30.12.25, 20:48
        Ale w Niemczech jest to prywatna spolka notowana na giełdzie i to wyjasnia wszystko.
        DHL operuje wszędzie. I jak to sprawna logistyka przynosi zyski. Dział listów jest niedochodowy i wlasnie planuje zwolnić 8000 osob. Tylko ze moze to zrobic bo jest prywatna firma. A u nas od razu związki odstawiają histerie
        • wislok1 Re: Ciekawe 30.12.25, 21:10
          Nikogo nie zwolnia, chyba, ze odejda na emeryture lub sami zrezygnuja...

Caly czas szukaja pracownikow..

Dzial listow JEST DOCHODOWY, bo wiekszosc listow to listy z reklamami...
          I firmy placa za jje dostarczenie...

BARDZO duzo Niemcow to emeryci i oni glownie dostaja te reklamy w listach, to sa MILIONY klientow, dostaja katalogi wysylkowe i w 3 d.py innych rzeczy, tez same reklamy...

Moze to sa ludzie malo ogarnieci, bo z internetu nie korzystaja non stop...
          ALe klient to klient, a ci emeryci zamawiaja w 3 d.py roznych rzeczy i poczta razem z tymi firmami wysylkowymi do nich dociera i zarabia..
          Liczy sie koncowy efekt, czyli zysk poczty i tych firm wysylkowych...
          • trypel Re: Ciekawe 30.12.25, 21:16
            reporting-hub.group.dhl.com/2025-q3/en/business-performance/#headline-42552

Ale dzial listów idzie w dół. Rok do roku. Spada tez zysk. Całość ciagnie w górę dzial paczek i cały DHL bo to potęga.
            Moze prywatyzacja pomogłaby poczcie polskiej chociaż ja uważam ze na tak skostniala strukturę to juz za pozno
            • wislok1 Re: Ciekawe 30.12.25, 21:22
              No, ale oni musza dostarczac listy zwykle, nie tylko reklamowe, bo udzialowcami Deutsche Post-DHL sa tez wladze panstwowe, oficjalnie panstwowy bank

pl.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Post

Sa do tego zobowiazani

• trypel Re: Ciekawe 30.12.25, 21:31
                Ale dalej firma jest zarządzana jak normalna firma w normalnym środowisku biznesowym. Nie licza na dotacje i pożyczki żeby przetrwać.
                DHL jest naprawde swietna firma i dziala wszędzie. I nikt jej nie traktuej jak państwowej nawet w części, tym bardziej ze państwo przez bank ma tylko kilkanaście % udziałów.
                to zupełnie inny model niż Poczta Polska — to sprywatyzowany, globalny, logistyczny gigant.
                • wislok1 Re: Ciekawe 30.12.25, 21:45
                  Fakt, to zupelnie inny model....

• trypel Re: Ciekawe 30.12.25, 22:00
                    I może jakby 30 lat temu jakis Balcerowicz zrobil to samo z pocztą polska co Kohl z Deutche Post to te wszystkie stukające pieczątkami biurwy dawno albo by się zmieniły albo wylądowały na bruku i mielibyśmy tez sprawną operacyjnie i nastawiona na klienta pocztę. Szkoda
                    • marekggg Re: Ciekawe 30.12.25, 22:54
                      w polsce nalezy zmienic wszystko od podstaw. bo polska to dziala non-stop jak ruska gubernija - jedyna rzecz ktora sie liczy - to bumazka z pieczatka. i to jest tak od la '90 kiedy do polski przyjechalem. naprawde sie czulem jak w u ruskich.
                      • trypel Re: Ciekawe 31.12.25, 07:03
                        Niestety kultura organizacyjna w takich miejscach jest mocniejszą od systemu panstwa, od systemu zarzadzania. Przy kilkudziesięciu tysiącach pracowników to nawet zmiana pokoleniowa nie pomaga bo kazdy nowy jest uczony chorych zachowań i po paru latach traktuje je jako normalne. Tylko krwawa rewolucja moze cos zmienić.
          • wislok1 Re: Ciekawe 30.12.25, 21:17
            Z punktu widzenia poczty w PL to jest inny swiat, ale tak to wlasnie wyglada...

Gdyby sie nie oplacalo, to by poczta w DE tego nie robila...
        • marekggg Re: Ciekawe 30.12.25, 22:50
          no to jest taka prywatna spolka ze szok.... wislok troche pomarzyl, poczta w DE to dosyc duzy problem dla niemiec.
    • marekggg Re: OT brawo Dania - koniec poczty 30.12.25, 23:09
      w Unii (i nie tylko) istnieje cos co sie nazywa "universal service". Czyli kazdy mieszkaniec powinine miec mozliwosc do niektorych uslug. Jedna z nich jest serwis pocztowy, oraz np. telefon.
      wiem ze dzisiaj brzmi to dziwnie, ale taka jest prawda. pisalem o tym ze 25-30 lat temu prace dyplomowa, ale nie sadze zeby sie cokolwiek zmienilo. USA, Kanada, Australia oraz inne normalne kraje nie wykluczajac, CCCP i afryke nie biore pod uwage jako normalne kraje.
    • bywalec.hoteli Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 02:20
      Na pewno coś się będzie musiało zmienić w sytuacji kiedy PP nie jest wiodąca w dochodowych przesyłkach paczkowych a z listami - tak jak mówicie niedochodowymi sobie nie radzi pod względem terminowości, mając dziesiątki tysięcy pracowników.

Mam nadzieję, że listy tradycyjne i pocztowki ktoś będzie nadal dostarczal. Listy polecone mogą być dostarczane przez e-skrzynke a podpisane papierowe dokumenty kurierem.

Dlatego skrzynek pocztowych bym się nie pozbywał jak Duńczycy - one wciąż mogą dostarczać nam listy i pocztowki
    • bunkum Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 11:40
      Nie tyko w Danii idiotow nie brakuje.
    • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 12:55
      Tobie się wydaje, ze wystarczy podjąć jedną decyzję - że zamykamy przedsiebiorstwo poczta i już?

Policzył pan koszty posrednie z tym zwiazane na ten przyład i ilość pracy - choćby durnych posłów - do tego potrzebnych.

Poza tym wiesz co by się w tym kraju działo gdyby władza podjeła taką decyzję? Chcesz Kaczyńskiego Króla?

Poczta niestety nie jest zwykłą firmą państwową, którą można "upaść".
      • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 13:08
        To jak Dania mogla to zrobić?
        • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 13:48
          Żartujesz?
          • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 14:02
            Błagam, poiwedz, że rozumiesz złożoność problemu tylko lubisz manipulować i sta∂ te pie...ty o duńskiej poczcie i pisanie o pilekiej bez znadnego tła, które ma dość poważny wpływ na sytuacje i to jak taka likwidacja u nas mogłaby wygladac i z czym by sie wiązała.

Bo chyba nie masz 11 lat i rozumiesz Dania to nie Polska a Polska to nie Somalia.

I to co jest latwie gdzies, nie musi byc u nas .

Przyklady:

Jednolity, centralny system rejestrów państwowych (PESEL → CEPiK → ePUAP → mObywatel)

PESEL jest u nas centralnym rejestrem od dekad.
            Ustawy pozwalają na łączenie danych między rejestrami (CEIDG, CEPIK, ZUS, NFZ, podatki).
            Administracja jest silnie scentralizowana. (ma to i plusy i minusy - jak wszystko w zyciu)

Zrobienie takich systemow (latwych jak u nas dla obywatela - wszedzie wystarcza pesel) nie zadziala np. W Niemczech/Francji/Danii to wymagałoby lat reform:

Niemcy: konstytucyjny zakaz tworzenia jednego centralnego identyfikatora obywatela. Każdy sektor ma własny numer.
            → Aby zrobić „polski model”, trzeba by zmienić konstytucję, ustawy o ochronie danych, ustawy sektorowe i przebudować dziesiątki systemów.

Francja: numer INSEE istnieje, ale prawo zabrania używania go jako klucza do wszystkich baz.
            → Wymagałoby to zmian w ustawach o danych osobowych i reorganizacji administracji.

Dania: CPR istnieje, ale dane są rozproszone i nie mogą być centralnie łączone w takim zakresie jak w PL.

+/- 10 lat zeby zrobic np takiego mobywatela

eRecepty - fajne??? A w takiej Francji, Danii czy niemczech bez 10 lat zmian i przygotowan nie do zrobienia

Nawet durnego Blika ww krajach latwo nie stworzysz bo musialbyc poemizniac fhuj prawa.

I podobnie jest w PL z poczta - to nie jest zwykla firma z udzialem skarbu panstwa jak np. kopalnia.
            • marekggg Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 20:18
              galtomone napisał:

> Bo chyba nie masz 11 lat i rozumiesz Dania to nie Polska a Polska to nie Somali
              > a.
              >
              > I to co jest latwie gdzies, nie musi byc u nas .

wlasnie...

>
              >
              > eRecepty - fajne??? A w takiej Francji, Danii czy niemczech bez 10 lat zmian i
              > przygotowan nie do zrobienia

e-recepta dziala nawet w takim zadupiu jak slowacja

> Nawet durnego Blika ww krajach latwo nie stworzysz bo musialbyc poemizniac fhuj
              > prawa

BLIK wcale nie jest bezpieczny i nawet w niektorych urzedach w polsce pracownicy maja zalecenie zeby go nie uzywac.

> I podobnie jest w PL z poczta - to nie jest zwykla firma z udzialem skarbu pans
              > twa jak np. kopalnia.

niestety.
              • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 21:01
                W DE dziala E-recepta
              • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 21:38
                Stety, Stety. Poczta ma za zadanie zaspokojenie potrzeby korespondencji dla WSZYSTKICH obywateli, bez wyjątków.
          • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 14:03
            No nie zamknąć sie całkiem ale zmienić profil działalności tak zeby pozbyć sie bezsensownej działalności. I co sie z tym wiąże zdredukowac mocno zasoby, placówki itd
            • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 14:36
              trypel napisał:

> No nie zamknąć sie całkiem ale zmienić profil działalności tak zeby pozbyć sie
              > bezsensownej działalności. I co sie z tym wiąże zdredukowac mocno zasoby, placó
              > wki itd
              >

Serio?????

Przeciez ta NIEDOCHODOWA dzialanosc jest wymagana ustawa. KU... Trypel nie rob z siebie idioty, BLAGAM Cie.

Takie oczywostosci rozumie moj 16 letni syn.

Najpierw trzeba zmienic ustawy, a potem mozesz zmieniec poczte.
              • tbernard Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 16:23
                W dzisiejszych czasach bardziej modna jest poczta elektronowa, którą przekazuje się przez internet.
                • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 19:31
                  Pewne przesylki nie da sie przesylac przez internet ze wzgledow bezpieczenstwa....

Np. polecone, inne super wazne rzeczy...

Musza trafiac bezposrednio i w formie papierowej...

Elektronicznie to mozna potem pokwitowac ich odbior, ale to juz w wewnetrznej sieci firmy, nie na stronie internetowej...

I od tego jest m.in. poczta....

Niestety ogranicza to zyski poczty, ale panstwo tez musi dbac o BEZPIECZENSTWO waznych rzesylek...

Poza tym ludzie maja prawo wysylac tradycyjne listy czy pocztowki z wakacji, zabranie im tego prawa to bylby TOTALNY absurd...
                  • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 19:32
                    W Danii po kikwidacji poczty jej zadania przejmie prywatna firma, o tym pisza w artykule....
                  • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 20:32
                    Przecież jest ePUAP i tam polecone trafiają tak jal trzeba
                    • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 21:03
                      Moje doswiadczenia z tym czyms sa SKRAJNIE NEGATYWNE

TO nie dziala

Ludzie wybieraja sprawdzone rozwiazania
                      • dodekanezowiec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 21:23
                        Ale trypel nie zabrania pocztowek itp. Jemu chodzi bardziej o niewydolność tego państwowego molocha. Niech inne podmioty doręczaja pocztówki i emerytury
                        • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 31.12.25, 21:43
                          Cieszy go upadek jednej firmy i powstanie innej, wypełniając ej dokładnie to samo zadanie za podobna opłata? Bo przecież ta nowa poczta także będzie musiała być dotowana z budżetu, podobnie jak kultura, komunikacja, szkolnictwo i inne, niezbędne do funkcjonowania społeczeństwa i dla tego społeczeństwa dostępne, również cenowo.
                          • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 01:41
                            Bo nowa moze byc zbudowana na innej kulturze organizacyjnej ktora np wyżej stawia dobro klienta. A w starej jest juz na to za pozno.
                            • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 08:04
                              trypel napisał:

> Bo nowa moze byc zbudowana na innej kulturze organizacyjnej ktora np wyżej staw
                              > ia dobro klienta. A w starej jest juz na to za pozno.

Zadan forma ktora dostaje kase publiczna z nic nie bedzie jej szanowac. Pieniadze nie zarobione a dostane sie latwo wydaje.

Taka (chyba dobra) analogia...

I to sie tyczy calego swiata.

Zobacz dowolna duza prywatna firme z usa (ja pracowalem w kilku duzych startupach wiec znam to z bliska). JAk jest kupka kasy inwestorow to na szystko jest...

Od nowych laptopow co rok, przez zajebiste integracje, 1000 roznych projektow, ktore moze wypala...

Jak trzeba zaczac zarabiac i wydawac tylko to co sie ma, to nagle przestaje byc rozowo.
                        • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 22:23
                          Jak nie zamierza, jak zamierza ?

Do tego KOMPLETNIE ignoruje fakt, ze poczta w DE funkcjonuje dobrze i przynosi spore zyski

Problemem nie jest poczta, tylko jej fatalne dzialanie w PL
                      • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 01:42
                        wislok1 napisał:

> Moje doswiadczenia z tym czyms sa SKRAJNIE NEGATYWNE
                        >
                        > TO nie dziala
                        >
                        > Ludzie wybieraja sprawdzone rozwiazania

To działa swietnie dlatego coraz wiecej ludzi korzysta z tego rozwiązania jako wygodniejszego i szybszego
                    • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 08:00
                      trypel napisał:

> Przecież jest ePUAP i tam polecone trafiają tak jal trzeba
                      >

ePUPAP - pomijajac jak zajebisci wygodny jest ten system - nie gwarantuje powszechnosci dostepu, a ten o ile wiem gwarantuje ustawa.

To po stronie panstwa jest postac sie dac znac obywatelowie a nie po twojej... codziennie urzedy obdzwaniac czy zaden do Cibie nie ma sprawy jakiejs...
                  • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 07:58
                    wislok1 napisał:

> Pewne przesylki nie da sie przesylac przez internet ze wzgledow bezpieczenstwa.
                    > ...
                    >
                    > Np. polecone, inne super wazne rzeczy...
                    >
                    > Musza trafiac bezposrednio i w formie papierowej...

Da sie i zdaje sie, ze od tego roku to bedzie mozliwe.

ALE!!!!

Wyamaga to przygotowania calego nowego systemu (to nie trwa 3 dni i 5 zl nie kosztuje), potem zmkian w prawie, by na to pozwalalo.

Pozostaje kwestia POWSZECHNOSCI - polecozny z AWIZO dochodzi (lepiej/gorzej) do kazdego o ile zadbasz o aktualizacje adresu.

Nowy system tez musi to gwarantowac, a to nie jest takie proste.... jak wyslac zawiadomienie 90 latenie babci, ze ja 25 letni sasiad skarzy o cos?

Ma przegrac tylko datego, ze nie wiedziala, ze ma sprawe?

> Poza tym ludzie maja prawo wysylac tradycyjne listy czy pocztowki z wakacji, za
                    > branie im tego prawa to bylby TOTALNY absurd...

O jakim zabrananiu mowisz. Nikt niczego nikomu likwidacja poczty nie zabrania.

Sa ine uslugi pocztowe gdzie wyslanie listu kosztuje wiecej - BO REALNIE USLUGA KOSZTUJE WIECEJ.
                    • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 21:55
                      Realni poczta w Danii bedzie dalje dzialac, tylko jej zadania przejmie prywatna firma...

Nadzieje trypla na upadek poczty i jego skrajna NIENAWISC wobec tej instytucji budza lekkie przerazenie
                      • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 08:14
                        Trypel ma poglady mocno liberalne - i spotko, to rozumiem, szanuje, mozna dyskutowac.

Ale jednoczesniej - jak wiekszosc ultra liberalow - stoduje do tego kosmicznie wielkie uproszeczenia. I z tym sie juz nie zgadzam.

Bo takie opisywanie swiata i rozwiazywanie pornlemow dziala tylko na papierze... O czym wlasnie dobitnie przekonuje sie Trump.

A tak wszystko mialo byc proste...
                        • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 16:50
                          Uproszczenia sa najważniejsze bo pokazują cel. A potem mozemy to rozbić na etapy, na zadania i dowiedzieć sie co potrzeba zeby do celu dojść. To moze byc i proces rozbity na 5 lat jak w Danii albo i 10. Ale poki nie zdefiniujemy co jest celem i jak do niego dojść to wszelkie zabiegi poprawy aktualnej sytuacji beda perfumowaniem goowna
                          • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 18:34
                            Masz fobie na punkcie poczty i nie tylko
                            • dodekanezowiec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 18:47
                              wislok1 napisał:

> Masz fobie na punkcie poczty i nie tylko

Problemy poczty u trypla (tej tam w okolicach Stablowic/ Maslic/ Lesnicy) upatrywalbym, podobnie jak na Muchoborze Wielkim, w tym ze dynamicznie wzrosła liczba mieszkańców a Urząd Pocztowy jest dostosowany do liczebności sprzed 25 lat. Pocztuchny malutkie.
                              Ale w ogóle zamiast muzeum PRL - z placówek pocztowych zrobić jakąś bekę w internecie, ze to faktycznie ostatni relikt i bastion komuny.
                              Tak, że - wislok - a ja sie nie dziwię się tryplowi.
                              Rzuć okiem na jeden z najstarszych postów co ludzie piszą w google o placówce trypla.
                              Widziałeś kiedyś cokolwiek na google z oceną średnia 1,5. Cokolwiek w innym świecie niz filmy Bareji z taką ocena by padło na pysk.
                              • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 18:58
                                Wine ponosi nie poczta jako taka..
                                Tylko poczta w PL jest fatalnie zorganizowana...

Akurat w DE poczta ma sie dobrze, przynosi spore zyski, jest na gieldzie i rzecz jasna tez sa opinie krytyczne wielu klientow, bo nie zawsze wszystko dociera do nich na czas...
                                Przy takiej ilosci roznych przesylek, szczegolnie przed Bozym Narodzeniem, jest to niemozliwe...

Problemem nie jest instytucja jako taka, tylko jej fatalne dzialanie w PL
                                • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 19:03
                                  Poza tym nie zawsze za pomylki odpowiada poczta...
                                  Np. zamowilem paczke w Amazon i pracownik pomylil etykiety...
                                  Zamienil je

Moje zamowienie poszlo do Bonn, a jakiegos kolesia z Bonn do mnie, do Gornej Bawarii

Skutek pomylki jest taki, ze Amazon musi teraz to jakos odkrecic, pozostaje zwrot kasy...
                                  Ale tu wine ponosi pracownik Amazon, nie poczta..

• kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 20:37
                                    W moim mieście kilka ulic jest remontowanych po kilka razy, bo PRYWATNA firma nie potrafi tego zrobić tak, żeby po kilku miesiącach jezdnia nadawała się do użytku. Dziura w ziemi zwana tunelem kolejowym blokuje miasto, bo PRYWATNA firma nie wykonała na etapie projektowania koniecznych pomiarow. Każdy remont trwa dwa razy dłużej niż zakładane, bo PRYWATNE firmy nie mogą tego zrobić w terminie. Czy wypływa z tego wniosek, że należy zlikwidować prywatne firmy remontowe?
                                    • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 20:53
                                      kokosowy15 napisał(a):

> W moim mieście kilka ulic jest remontowanych po kilka razy, bo PRYWATNA firma n
                                      > ie potrafi tego zrobić tak, żeby po kilku miesiącach jezdnia nadawała się do uż
                                      > ytku. Dziura w ziemi zwana tunelem kolejowym blokuje miasto, bo PRYWATNA firma
                                      > nie wykonała na etapie projektowania koniecznych pomiarow. Każdy remont trwa dw
                                      > a razy dłużej niż zakładane, bo PRYWATNE firmy nie mogą tego zrobić w terminie.
                                      > Czy wypływa z tego wniosek, że należy zlikwidować prywatne firmy remontowe?

Z takim mysleniem to ty daleko nie zajdziesz.
                                      • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 21:17
                                        Pomysl. Jeśli poczta źle pracuje, trzeba ją zlikwidować. Jeśli firma Jagez nie potrafi wyremontować jezdni, to co z nią zrobić?
                                        • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 21:23
                                          kokosowy15 napisał(a):

> Pomysl. Jeśli poczta źle pracuje, trzeba ją zlikwidować. Jeśli firma Jagez nie
                                          > potrafi wyremontować jezdni, to co z nią zrobić?

Z jednaa i druga nalezy robic to samo - wymienic na taka ktora to bedzie robic lepiej.
                                          Przeciez ciagle ci mowia ze tu nie chodzi o likwidacje funkcji ale wyminae tej organizacji czy serwisu co ma ja wypelniac i sobie nie radzi.
                                          Najproscie byloby po prostu Poczte sprywatyzowac..
                                          • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 22:15
                                            A firmę od remontów ulic upanstwowic? Trypel proponował, żeby pracownicy socjalni, zapewniali dostawę korespondencji. Przecież listonosz to nie jedyny pracownik poczty, nie wiedziałeś?
                                            • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 22:31
                                              kokosowy15 napisał(a):

> A firmę od remontów ulic upanstwowic? Trypel proponował, żeby pracownicy socjal
                                              > ni, zapewniali dostawę korespondencji. Przecież listonosz to nie jedyny pracown
                                              > ik poczty, nie wiedziałeś?

Z mojego punktu widzenia to jedyny ktory cokolwiek robi.
                                              No i ja obecnie dostaje moze raz na 2 miesiace jedna koresppndncje warta otwarcia. Polowa to z Polskiego ZUS bo tam wszytko musi byc na papierku - a ze zwsze po czasie a wiec nieaktualne to niewazne - papier byl :)
                                              A listonosz przychodzi - znaczy sie przyjedza autem codzienie i codzieenie wrzuca mi do skrzynki mase reklam ktore natychmiast laduja w koszu. Prosilem aby tego nie robil ale mowi ze jak nie bedzie to prace straci bo to glowne zrodlo dochodow.
                                              A wiec listonsz traci moze 10% swojego czasu na to jest jego funkja a 90% na dorabianie rozniszeiem reklm i paszek ktore dostrczaja im firmu kurierskie zeby mogli jako sie utrzymac.
                                              A narod za to placi bo oni zyja z naszy ch podatkow.

• kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 04.01.26, 08:07
                                                Jeżeli naprawdę tak myślisz, nie przyznawaj się do tego publicznie, bo nie najlepiej to o twoi sposobie widzenia ekonomii świadczy. Za te reklamę płacisz o wiele więcej, niż za pocztę. Dla ułatwienia - płacisz, kupując te reklamowane produkty, w tym drwalowi który wyciął drzewo na papier aż po grafika i drukarza który ja wydrukował, kupując reklamowany produkt.
                                    • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 04.01.26, 06:57
                                      Wniosek mocno z d*py.
                                      Takiej firmy w normalnym uczciwym środowisku nikt nie powinien brać do kolejnej roboty i sama by padla na pysk. Ale skoro ktos ja wybiera to jego trzeba na pysk
                                    • galtomone Regulacje sa do dupy! 05.01.26, 08:59
                                      kokosowy15 napisał(a):

> Dziura w ziemi zwana tunelem kolejowym blokuje miasto, bo PRYWATNA firma
                                      > nie wykonała na etapie projektowania koniecznych pomiarow.

I wg ultraliberałów przecież to rynek by sobie wyregulowal sam.... Po co przpisy, nakazy, czy jakis "know-how" jak takie inwestycje prowadzic... Jedna firma skasowala kase ale nie daje rady.. to sie bierze kolejna.. i tak mozna tunel 100 lat budowac.

Ale to nie wina takich firm, ze im nie idzie. To przez to, ze to nie prywatne a publiczne pieniadze.
                                      Jakby tunelu za publiczne nie bylo to i problemu by nie bylo...

Publiczne inwestycje sa do dupy... kazdy sa znam kawalek drogi poniwnien zrobic jak potrzebuje i juz... a innych za przejazd kasowac.

> Każdy remont trwa dw
                                      > a razy dłużej niż zakładane, bo PRYWATNE firmy nie mogą tego zrobić w terminie.
                                      > Czy wypływa z tego wniosek, że należy zlikwidować prywatne firmy remontowe?

Wg Trypli tego swiata? Nie, zlkiwidowac publiczne inwestycje.
                                • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 04.01.26, 07:12
                                  Dlaczego takich problemów nie ma z inpostem a jak sie zdarza to załatwienie reklamacji trwa chwile? Razem z przeprosinami.
                                  • galtomone PP vs Inpost 05.01.26, 09:09
                                    trypel napisał:

> Dlaczego takich problemów nie ma z inpostem a jak sie zdarza to załatwienie rek
                                    > lamacji trwa chwile? Razem z przeprosinami.
                                    >

Inpost - ponad miliard paczek rocznie.

Poczta - samych listów prawie 800 mln + cala reszta

Skala dzialania jest jednak rozna.... Do tego wydaje sie, ze nie tyle zarzadzenie, co procesy w inpost sa lepsze...

Ale dodajmy jeszcze inne roznice...

"Na koniec 2024 roku spółka (PP) zatrudniała około 56 900 osób w przeliczeniu na pełne etaty."

"Grupa zatrudnia bezpośrednio ponad 8 000 pracowników [...] Szacuje się, że w całej sieci (włączając kurierów podwykonawców i obsługę techniczną) dla marki InPost w Polsce pracuje kilkudziesiat tysięcy osób"

Ciekawe co by bylo jakby te kilkadzisiad tys osob co sa "fikcyjnymi" firmami bo nasze prawo w tym zakresie jest martwe jednak musialoby przez inspost zatrudnione na etat.

Opieranie modelu biznesowego na oszystkie (czy to podakowym czy w zakresie prawa pracowniczego) to ch...owy model biznesowy.

Jak sie nie placi ludziom/panstwo tego co sie nalezy to latwo miec konkurencyjne ceny....

Tylko to JEST DOKLADNIE TO SAMO co zrobi,ismy prznoszac proodukcje wszystkiego do Azji, bo tam za dolara napie...ja 8h.

Przedzej czy pozniej, przyjdzie zaplacic za takie "oszczednosci"
                          • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 08:54
                            trypel napisał:

> Uproszczenia sa najważniejsze bo pokazują cel.

Przez uproszczenia cel jest bez znaczenia.

Lećmy do innej galaktyki.

Zbudujemy dozy statek kosmiczny na orbicie MArsa i polecimy.

Proste? No BA!

> A potem mozemy to rozbić na etap
                            > y

Do tego etapu, rozbijania czegos na etapy jakos nigdy nie dochodzisz tylko od razu piszesz, ze - nie lecimy do innej galatyki jutro. wiec wszystko ch....

> Ale poki nie zdefiniujemy co jest
                            > celem i jak do niego dojść to wszelkie zabiegi poprawy aktualnej sytuacji beda
                            > perfumowaniem goowna

A skad ta smiala tez, ze nie wiemy, ze PP jest problemem. Zmiana obslugi JDG z pocztowej na elektroniczna to czysty przypadek czy moze wlsnie jeden z ETAPOW???
                            • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 10:19
                              Zupełnie sie nie zgadzam z twoimi teoriami. I moje doświadczenia mowia zupełnie cos innego. Bez postawionego prostego i max uproszczenego celu nikt nie zrozumie poszczególnych etapów po wuj one sa
                              • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 11:36
                                Nikt, to bardzo duzy kwantyfikator.

A poza tym jak popatrzysz na reszte lokalsow...

To ten przekaz Twoj jest jesszcze za skomplikowany - dzia np. "polska w ruinie" - "dostaniesz 500 zl"

• trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 13:07
                                  A jaki cel postawiłeś w swoim przekazie?
                                  Moj moze wyglądać tak- Pelne zadowolenie 90% klientów z usług pocztowych.
                                  • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 14:24
                                    Trzeba odppowiednio wyybrac 100% i to juz dzis sie da w cyferkach pokazac!

Np. 90% klintow powyzej 75 roku zycia jest poczta zachwyconych, bo kochaja swojego Pana Listonosza na wiesi...

A ty chcesz mi zajebista uluge zabrac.... a przeciez podatki placa jak Ty.
                                    • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 16:06
                                      Ty sie zaczynasz bawić w oszukiwanie. A ja postawiłem jasny i ambitny cel. I teraz trzeba sie zastanowić jak można go osiągnąć. I jakie wykonać kroki po drodze. Czy istniejąca PP, czy nowa organizacja? Co zmienić, jaki sobie dać na to czas?
                                      Jak będziesz robil wszystko dalej tak jak dotychczas i tymi zasobami co dotychczas to pewne jest tylko to ze nic sie nie zmieni.
                                      • dodekanezowiec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 16:31
                                        @ trypel
                                        "Mnie sie wydaje ze kraj dobrze rządzony" - towarzysz general Wojciech Jaruzelski, wizyta w terenie, w sklepie, rozmowa z ludem; lata 80. XX w.
                        • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 18:34
                          Dokladnie wlasnie tak
              • qqbek Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 02:43
                galtomone napisał:

> Najpierw trzeba zmienic ustawy, a potem mozesz zmieniec poczte.

To już się dzieje.
                Od października wszystkie JDG przechodzą na doręczenia elektroniczne.

A poczty zmienić się nie da.
                Moja teściowa była kierowniczką na lubelskiej "jedynce" i zanim przeszła na emeryturę (jeszcze za poprzedniej władzy) tak ją zgnoili (żeby było śmieszniej, głównie za działalność w związku zawodowym na "S" - z którym poprzednia władza [ale już nie zarząd Poczty Polskiej] była zblatowana), że na emeryturę poszła pierwszego dnia, w którym jej przysługiwała (a chcieli ją wypchnąć mocno już wcześniej na "pomostówkę", wysyłając ją do obsługi w okienku na różnych peryferyjnych punktach w Lublinie, choć doskonale wiedzieli, że musi tam dojechać MPK, bo nie ma prawa jazdy, ani samochodu).
                Zapytaj się o zdanie mojej teściowej, która 40 lat przepracowała na poczcie (z czego ponad połowę na stanowisku kierowniczym) - ona sama twierdzi, że trzeba to zaorać i zacząć od nowa. Jak u niej, na sali obsługi, cięto etaty, to kolejni "krewni i znajomi królika" byli zatrudniani piętro wyżej (wg. zdecydowanie wyższych stawek zaszeregowania), w "administracji" - i ten cyrk nie zaczął się za PiS - za ich poprzedników (ale też i poprzedniego kierownictwa) było tak samo.

Mieliśmy w rejonie biura listonosza.
                Świetny gość, można było pogadać, czegoś "więcej" się dowiedzieć z "njusów".
                Od kilku lat przydzielano mu po dwa rejony, facet po 60-tce, nie wyrabiał.
                Wywalili go z pracy w 62. urodziny.
                Z dnia na dzień.
                Rejon dostał "młody gniewny", który chciał mi doręczyć ostatnio polecony do pani notariusz... która jest "zaraz obok", bo "tutaj miał adres" (choć szyldy pani notariusz wiszą przy ulicy). No powodzenia.
                • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 09:05
                  Wlasnie o to chodzi. W umysłach ludzi, nawet tak nowoczesnych jak Galto, poczta jawi sie jakos organizacja stworzona przez bogów na początku swiata, niezaleznie jaka jest to jest i juz. I musi widac taka byc.
                  I zamiast pomyśleć co zrobic zamiast i jak inaczej załatwić niezbędna komunikacja to godzą sie z istnieniem chorej organizacji.
                  I to pisza ludzie którzy wydaje sie ze sa otwarci na zmiany.
                  I na takich ludziach opiera sie wcisz istnienie tego burdelu
                  • qqbek Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 15:32
                    trypel napisał:

> Wlasnie o to chodzi. W umysłach ludzi, nawet tak nowoczesnych jak Galto, poczta
                    > jawi sie jakos organizacja stworzona przez bogów na początku swiata, niezalezn
                    > ie jaka jest to jest i juz. I musi widac taka byc.
                    > I zamiast pomyśleć co zrobic zamiast i jak inaczej załatwić niezbędna komunikac
                    > ja to godzą sie z istnieniem chorej organizacji.
                    > I to pisza ludzie którzy wydaje sie ze sa otwarci na zmiany.
                    > I na takich ludziach opiera sie wcisz istnienie tego burdelu

Otóż to.
                    Poczta była instytucją, która była niezbędna dla rozwoju XIX i XX-wiecznego kapitalizmu, ułatwiając obrót (w tym obrót prawny i doręczenia z nim związane), a ludziom "zwykłym" umożliwiając porozumiewanie się na odległość, ale zaczynamy właśnie drugą ćwiartkę XXI wieku i prawie nikt już listów "zwykłych" nie wysyła.

Odbieram dużo poleconych i jak mam iść na pocztę to mi się coś wewnątrz kotłuje i przewraca.
                    To już nie Urząd Pocztowy, a okienko kasowe dla niegramotnych, niepotrafiących zapłacić rachunku z konta (jeszcze osoby 70+ rozumiem, ale często widzę osoby młodsze ode mnie, które w ten sposób płacą rachunki!) i (ale to się właśnie skończyło) miejsce wyżywania się różnych kancelarii, których aplikanci stoją pod okienkiem z teczkami i książkami nadawczymi. Godła państwowego już dawno nie widać, bo przesłonięte jest "Przepisami kuchennymi siostry Hemoroidy", "Zielnikiem brata Alzheimera", zabawkami, kalendarzami, sezonowymi gadżetami "Made in China", słodyczami i napojami (których na poczcie i tak nikt prawie nie kupuje, bo obok są przynajmniej 3 Żabki, w których jest drogo, ale i tak taniej niż na poczcie).

XIX-wieczny skansen przemieszany z XX-wiecznym turbokapitalizmem.

Pamiętam, że raz chciałem u siebie na poczcie Franklina sprzedać (bo akurat miałem przy sobie, a musiałem mieć gotówkę w PLN, a w pobliżu nie miałem bankomatu "mojej" sieci) - w kantorze bym załatwił w minutę, na poczcie (moja ma też akurat i kantor) pani tą biedną studolarówkę (nówka sztuka, nie to, że stary wzór, czy uszkodzona) z 5 minut w palcach obracała, próbowała w system wprowadzić, w końcu zawołała z drugiego okienka koleżankę, która po kolejnych 5 minutach też się poddała. No nie wymieniłem kasy w kantorze, bo kantor choć był (i nawet cena skupu znośna), to nikt nie przeszkolił pracowników z obsługi. Wychodziłem stamtąd ze spuszczonym wzrokiem, żeby dodatkowo nie wkurzać tych, którzy przez ten czas stali w kolejce do obydwu okienek.
                    • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 15:42
                      Przyznałeś, dla "niegramotnych" których jest całkiem sporo, a także tych, którzy nie mają smartfonów, internetu, nie są w stanie tego obsługiwać. Co więc z nimi? Nie dość, że mamy miliony wykluczonych komunikacyjne, to chcesz dołożyć im jeszcze wykluczenie korespondencyjne?
                      • qqbek Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 15:49
                        Rachunek można opłacić w punkcie kasowym w większości sklepów sieciowych (Żabka, Biedra, Lewiatan, Stokrotka) i idzie to sprawniej niż na Poczcie.
                        Jakie "wykluczenie korespondencyjne"?
                        Poczta ma monopol na doręczanie korespondencji listownej, zakładam, że inni operatorzy zrobiliby to taniej (i szybciej - spróbuj kiedyś nadać coś listem ekonomicznym do większego miasta - polecam Warszawę, Gdańsk albo Wrocław - do części "podmiejskiej" Warszawy od lat w 48 godzin nie dochodzą już "gwarantowane w 48 godzin" przesyłki priorytetowe).
                      • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 15:55
                        Ilu nie jest w stanie? A ilu nie chce sie nauczyć?
                        Bo to duza różnica.
                        96% gospodarstw domowych ma dostęp do internetu w Polsce. Czyli mówimy o 4% gospodarstw bez dostępu (dokładnie 3.8%)
                        To biorąc pod uwage ze to ok 0.8-1 mln ludzi to oznacza ze jeden pracownik poczty przypada na 15 osob nie mogących załatwiać spraw przez internet. Czyli teoretyzując ich cały etat to może 2 h potrzebnej pracy w miesiącu. Reszta to marnotrawstwo
                        • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 17:13
                          Jeżeli nie chce, to jest właśnie powód niemożności. Ludzie posiadają bardzo różny poziom zdolności intelektualnych, nie wiedziałeś? Posługujesz się statystyka, żeby udowodnić ze tylko 3,8% "nie może (to zresztą także pokaźna grupa ludzi). Nie komentujesz że ludzi skrajnie ubogich jest 5,2%, a poniżej granicy ubóstwa socjalnego prawie połowa społeczeństwa. Ty zaś proponujesz im kupienie komputerów, smartfonów do korespondencji, samochodów do poruszania się, mieszkań żeby mieć dach nad głową.
                          • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 18:01
                            Jesli nie chce a moze to nie jest absolutnie powod zeby mu na życzenie dostarczać taka usługę za jaką muszą płacić inni.

97% ludzi w Polsce ma smartfony. Nie dorosłych ale ogólnie 97% spoleczenstwa (badanie z 2024 r). Nawet ci najubożsi bo bo nie jest to koszt w jakikolwiek sposób widoczny w budżecie.
                            Mam parę sprawnych telefonow, chciałem oddać. Zero chętnych.
                            Szukasz usprawiedliwienia dla "nie chce mi sie" i "mam to w d*pie bo one muszą mi to dac"
                            • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 19:51
                              Nawet, gdy koszt miesięczny korzystania z telefonu to 15 zł, dla kilku milionów ludzi oznacza to kilka śniadań lub dwa obiady.
                              • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 20:04
                                No to widać wybieraja jednak telefon. I przechodza na diete. Nawet bezdomni na dworcu maja smartfony.

A wiesz ze pójście na pocztę to zdzieranie butów, tracenie energii i śniadanie psu na bude.
                            • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 08:36
                              trypel napisał:

> Jesli nie chce a moze

- to niech idzie do wojska
                              - to niech sam sobie placi za leczenie
                              - to niech sam sobie placi za edukacje
                              - to niech sam sie zajmie soba

Twoje pierolenie jest teraz jak Korwina - skrajnie liberalne i zuplnie oderwane od reala.
                              • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 09:11
                                A jakbym powiedział ze moge czytać ale mi się nie chce wiec w ramach ustawy niech ktos mi czyta listy bo mi sie nalezy dostęp do takich usług? To dokładnie to samo.

Ty tego nie czujesz moze ale z zewnatrz widac ze zamiast szukać innego rozwiązania to bronisz patologii poczty polskiej
                                • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 10:22
                                  Idziemy w absurd znaczy argumenty sie skonczyly...
                                  • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 06:51
                                    Absurdem jest obrona instytucji ktora jest do zaorania, z której kazdy jest niezadowolony ale kazdy chce zeby dalej trwała
                                    • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 08:15
                                      Ale tylkow Twjej glowie ktos broni poczty. Zaczynasz juz dyskutowac sam ze soba.

Brawo !
                                      • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 16:47
                                        No przeciez jak po raz kolejny pisze ze trzeba znaleźć sposób zeby dostarczyć wymagane usługi ale zrobic to efektywnie i skutecznie to podnosi sie histeria (moj ulubiony kawałek o chęci zabijania ludzi)
                                        To co to jest jak niechęć do zmiany i obrona istniejącego burdelu?
                                        • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 04.01.26, 08:30
                                          Histeteria? Znów masz omamy albo lubisz wymyslac rzeczy, ktore potem mozesz obalic...

W sumie jak Trump 😁 😉

Za to wskazanie ci uproszczeń i populizmu w Twopch twierdzeniach jakos cie omija....
                                          • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 04.01.26, 11:32
                                            A teksty o tym ze chce zabijać starych ludzi to nie histeria? Myślisz ze po prostu debilizm?
                                            • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 09:10
                                              A gdzie ja pisze, ze chcesz zabijac starych ludzi???????????????
                                              • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 10:00
                                                A gdzie ja napisalem ze TY to napisales?
                                                • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 12:35
                                                  No to dyskutujesz ze mna i z moja argumentacja czy z kims innym?
                    • galtomone Inny przyklad 02.01.26, 08:33
                      qqbek napisał:

> To już nie Urząd Pocztowy, a okienko kasowe dla niegramotnych, niepotrafiących
                      > zapłacić rachunku z konta (jeszcze osoby 70+ rozumiem, ale często widzę osoby m
                      > łodsze ode mnie, które w ten sposób płacą rachunki!)

Na szczescie nie chodze, ale byl czas, ze w jednej fiormie liste obecnosci musialem poleconym wysylac bo potrzebowali kopie z podpisem dla ZUS. - nic fajnego, ale...

Panstwo musi gwaratnowac powszechosc dostepu do pewnych uslug - przynajmniej teoretycznie.

Wspo,minasz o ludziech 70+... jak taki ktos ma wiedziec, ze zostal pozwany bo mi sie nie podoba kolor jego okien czy cokowiek innego?

Gdzie ma mu sad / i jak pozew dostarczyc? DHL, Fedex? Kazdy sa ma miec inna umowe z kurierami?

Przeciez Taurony i inne nie bez powodu [rzeszly na efakture - bo ewentualne info o zaleganiu tez moga wyslac mailowo a nie dokladac do istniejacego dlugu koszt.

O ile pamietam, ustawa o PP gwaratuje obywatelom pewne rzeczy i dopiero gdy (sam wspomniales o JDG) bedzie system, ktory PP w tym zakresie zastapi , bedzie mozna PP likwoidowac, zmieniac itd.

A to nie jest takie proste jak sadze....

Pomijam przy tym koniecznosc nowelizacji wszysktich innych ustaw, ktore gdzies/jakos sie do ustawy o poczcie i takich uslugach odwoluja.

Przypomnie prosta rzecz - likwidacja obowizku meldunkowego, ktora PO chcialo daaaawno temu zrobic

I co? I nic...

A dlaczego???

Ano dlatego, ze zeby zlikwidowac (martwy realnie i nikomu nie przeszkadzajacy - ale majacy zwiazk np. z awizo) obowiazek meldunkowy trzeba by zmienic zdaje sie ze jakies 3000 innych ustaw.

No i mozna powiedziec... no to niech parlament zmienia... tylko czy to jest faktycznie dla nas najwazeniszje, by (przeciez nie tylko polsow) ale tez skonczone zasoby prawne parlamentu zagonic do pracy tylko nad tym.

Ilosc ludzi i godzin ktory nad takimi rzeczami pracuja jest SKONCZONA. Jak robia projekt A, to nie moga robic projektu B.

Sam wiesz, ze mozliwosci przerobowe klientow i zlecen masz skonczone. Tu podobnie... czy jak w przypadku np zespolow developerakisch.

Jak masz 2 - to dwa projekty moga byc robione na raz +jakies dobiazgi. Jak 3 to 3. A im wiekszy projekt tym wiecej zasob bedzie potrzebowac...

No to z p. widzenia firmy/panstwa - lepiej sie zakopac na rok w likwidacji obowiazku meldunkowego czy zajmowac rzeczami ktore przyniosa lepszy skute/zysk dla firmy?

Stad duze zmiany strukturalne tak dluga czasem trwaja.
                      • nousecomplaining Re: Inny przyklad 02.01.26, 20:20
                        > dla niegramotnych, niepotrafiących
                        Qrwa następny po Tryplu. No i ch. Może ja z chwilę też się stanę niegramotny i niepotrafiący. Trypel powie, że takich jest promil, więc nie ma problemu. No to jak jest promil, to może zostawić im możliwość funkcjonowania bez cyfrowych ch...ów-mójow, bo koszt dla państwa żaden? I dla tych, co je mają w dupie (te cyfrowe wszystkie rzeczy)? Mam kumpla, który NIE MA TELEFONU KOMÓRKOWEGO i żyje, a mądrzejszy jest ode mnie znacznie i od wszystkich tutaj piszących.
                        Qrwa, ludzie, dajcie żyć innym.
                        • kokosowy15 Re: Inny przyklad 02.01.26, 20:53
                          No co ty! Ludzie mają być jednakowi, ogarnięci, sprawni i nie mieć żadnych fochów, bo to zakłóca obraz nowoczesności (technicznej, bo jeśli chodzi o nowoczesność społeczna, to najlepszy był wiek XIX i ziemia obiecana).
                          • wislok1 Re: Inny przyklad 02.01.26, 22:01
                            Mam takie sam eodczucia...

Najlepiej emerytow bez dostaepu do internetu wystrzelac, utylizowac...

Zakopac w ziemi i po klopocie...

Nie wiem, slkad taka NIENAWISC do tych, co w cyfrowym swiecie nie funkcjonuja i wola tradycyjne matody komunikacji....

Pozabijac sie ich nie da wbrew nadziejom trypla
                            • trypel Re: Inny przyklad 03.01.26, 06:45
                              Nienawiść?
                              Rozumiesz znaczenie tego słowa? Chyba raczej nie. Zabijanie tych co myślą inaczej bylo specjalnością akurat twojej nowej ojczyzny.
                              • wislok1 Re: Inny przyklad 03.01.26, 18:33
                                NIe moja wina, ze masz takie nienawistne poglady

A insymuacje sobie daruj
                                • trypel Re: Inny przyklad 04.01.26, 07:23
                                  Skoro ty zarzucasz mi wole wymordowania ludzi? To ewidentny wpływ kraju w jakim mieszkasz i jego historii.
                                  • kokosowy15 Re: Inny przyklad 04.01.26, 08:17
                                    Oczywiście, wislok się myli. Wystarczy pozostawić ich własnemu losowi, odciąć od wszystkiego, co niedostępne, sami wyzdychaja.
                                  • wislok1 Re: Inny przyklad 04.01.26, 18:21
                                    Wiesz co to jest sarkazm,ironia ?
                                    Nie wiesz, bo nienawisc ci mozg uszkodila..
                                    • trypel Re: Inny przyklad 04.01.26, 23:32
                                      Lepszy polski uszkodzony niz volksdojcza sprawny.
                                      • kokosowy15 Re: Inny przyklad 05.01.26, 12:28
                                        Czyżby argumentów zabrakło? Napisz jeszcze, że "rudy, zezowaty i ma dziadka z Wehrmachtu".
                                        • wislok1 Re: Inny przyklad 06.01.26, 16:56
                                          Argumentow zabraklo. juz dawno temu, ale to tylko pokazuje fobie trypla...

U mnie w pracy jest Niemiec o podobnych pogladach, ultraliberalnych i jednoczesnie szowinistycznych, nacjonalistycznych i pelnych fobii, w tym wypadku tez antypolskiej...

ALe on generalnie nienawidzi kazdego-Nie Niemca, najbardziej tych o innym kolorze skory
                                          • trypel Re: Inny przyklad 06.01.26, 18:15
                                            Argumentów na co? Na gadki o uszkodzonym mózgu czy na gadki o zabijaniu dziadków?
                  • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 08:21
                    trypel napisał:

> Wlasnie o to chodzi. W umysłach ludzi, nawet tak nowoczesnych jak Galto, poczta
                    > jawi sie jakos organizacja stworzona przez bogów na początku swiata, niezalezn
                    > ie jaka jest to jest i juz. I musi widac taka byc.

Pierdolisz tak, ze az d_pa boli.

DAJ JEDEN CYTAT - JEDEN KU...!!!! Gdzie bronie/chwale poczte jako firme czy organizacje!

A jak nie to przepros ze wsadzasz mi w usta cos, czego nie mowie i nie mysle!

Mowie Ci tylko, ze zmiana to nie jest cos tak prostego jak opisujesz.
                    Ze wsytaczy zamknac, zaorac i juz - wszystkie problemy rozwiazane
                • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 09:16
                  Endzin, my wciaz mamy kontakt z poprzednim wlascicielem naszej chalupy we wloszech. Gosc ma 93 lata. Piszemy do siebie życzenia parę razy w roku. MAILEM. Odpowiada w max parę h. Tak jak ja. Kartki przyjścia moze by juz nie dożył. :)
                  Ja nie widze plusów kartki. Jak nie bylo maili a telefony byly drogie za granicę to mialo sens. Dzisiaj moi rodzice dostają zdjęcia z urlopu w czasie rz3czywisyym. Kartkę by dostali po naszym powrocie
                  • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 20:31
                    trypel napisał:

> Endzin, my wciaz mamy kontakt z poprzednim wlascicielem naszej chalupy we wlosz
                    > ech. Gosc ma 93 lata. Piszemy do siebie życzenia parę razy w roku. MAILEM. Odpo
                    > wiada w max parę h. Tak jak ja. Kartki przyjścia moze by juz nie dożył. :)
                    > Ja nie widze plusów kartki. Jak nie bylo maili a telefony byly drogie za granic
                    > ę to mialo sens. Dzisiaj moi rodzice dostają zdjęcia z urlopu w czasie rz3czywi
                    > syym. Kartkę by dostali po naszym powrocie
                    >

Przeciez tu nie chodzi ani o proces ani sens ale tradycje.. Jak narod straci tradycje to to juz nie ten sam narod - jesli wogole to ciagle narod?
                    program-bell.edu.pl/co-tradycja-narodowa-znaczy-dla-wspolczesnego-spoleczenstwa/
                    My tu np przez ponad 40 lat otrzymywalismy co rok kartke swiateczna od pani ktora pomimoze byla w bardzo podeszlym wieku a my sie wyprowadzilismy to nigdy tego nie zaniechala... Jak przekroczyla 100 lat to pisala w jej imieniu corka.. W koncy pani zmarla w wieku 103 lat
                    A tak to co rok piszemy i otrzymujemy kartki, coraz mniej ale ciagle to mila tradycja. Przyklejamy te kartki do gorej "futryny"(?) i bocznych duzego okna i sluzy to jak dekoracja swiateczna zafundowana przez bliskich.
                    A tego sie nie da zrobic ani w ostatniej chwili ani z rozdzielnika - to trzeba planowac kilka tygodni przed.
                    I jesli ktoregs roku to okno byloby puste to czulibysmy pustke i poczucie ze juz nikt o nas nie pamieta pomimo zedzwonimy to jednak kartka ma swoja magiczna role w okresie swiat - dodaj jestra wymiar. I szkoda bedzie jak to zaniknie a wiedzimy ze Polsce zanika - a szkoda
                    • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 21:00
                      Ok to wy macie taka tradycje. My nie.
                      Dalej wole zadzwonić albo podjechać jak mi na kimś zalezy a jak nie zalezy to mam wywalone.
                      A tradycja ważna rzecz- tradycja jedzenia karpia wywodzi sie np sprzed ponad 2000 lat, od miny Józefa- jak sie dowiedział ze będzie mial syna a jeszcze wędki nie zdążył zamoczyć to zrobil właśnie takiego karpika
                      • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 21:19
                        MY? Uważasz się za jedynego przedstawiciela wszystkich Polaków? Cóż za megalomania! Fakt, że niektórzy mają zarejestrowanych kilka telefonów nie świadczy, że wszyscy je maja, a jeśli mają to korzystają z nich do innych czynności niż telefonowanie.
                        • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 21:29
                          Eeeee odpowiadam endzinowi ze u nas w domu nie ma tradycji wieszania kartek pocztowych. A ty chyba o czyms innym :D
                          • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 22:01
                            I dlatego że w twoim domu nie ma takiej tradycji, należy zlikwidować pocztę? Znam wiele osób, które otrzymują rachunki, listy, kartki pocztowe. Ale ty nie dostajesz, więc trzeba zlikwidować pocztę.
                            • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 22:03
                              To przypomina mi rozmowę z pewnym człowiekiem, który domaga się likwidacji tramwajów w moim mieście, bo on nimi nie jeździ, a blokują skrzyżowania.
                            • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 22:09
                              Ale niech dostają i placa za to uczciwa cenę wymagając dobrego serwisu. O tym ten cały wątek. Ze instytucja Poczta Polska to burdel do wypalenia żywym ogniem i do zbudowania nowej struktury ktora zapewni tym którym jest to niezbędne właściwy serwis. A skoro dla ludzi bez kasy 15 PLN na abonament to dużo to na pewno beda woleli zeby ich podatki byly wydawane w sposób racjonalny i efektywny a nie marnowane w studni bez dna. To logiczne ze jak sie nie ma pieniedzy to sie nie chce ich marnowac.
                              • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 22:55
                                Cena usług pocztowych nie ma być "uczciwa", czyli przynosząca zysk, lecz dostępna dla wszystkich. Podobnie jak cena szkoły, komunikacji miejskiej itp. Podobnie zresztą, jak cena za używanie jezdni, chodników i parków miejskich.
                            • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 00:36
                              kokosowy15 napisał(a):

> I dlatego że w twoim domu nie ma takiej tradycji, należy zlikwidować pocztę? Zn
                              > am wiele osób, które otrzymują rachunki, listy, kartki pocztowe. Ale ty nie dos
                              > tajesz, więc trzeba zlikwidować pocztę.

Jedno nie wyklucza drugiego. Nasza poczta jest podobna a moze gorsza bo ciagnie wiecej kasy.
                              Poczte moga zlikwidowac a listy dalej bed dostarczane przez kogos innego tylko pywatna firme ktora bedzie to robic sprawnie. Np amazon..
                              Dziwne ze wszelka komunikacj nam sie ostatnio poprawila co do casu i jakosc a Poczta poszla w druga strone.
                              Nie ma konkurencji wiec sobie robi co chca i co im zrobisz?
                      • qqbek Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 23:21
                        trypel napisał:

> Ok to wy macie taka tradycje. My nie.
                        > Dalej wole zadzwonić albo podjechać jak mi na kimś zalezy a jak nie zalezy to m
                        > am wywalone.

Otóż to.
                        Zresztą pogoogluj sobie na temat "typowego pracownika US Mail", uśmiejesz się.

> A tradycja ważna rzecz- tradycja jedzenia karpia wywodzi sie np sprzed ponad 20
                        > 00 lat, od miny Józefa- jak sie dowiedział ze będzie mial syna a jeszcze wędki
                        > nie zdążył zamoczyć to zrobil właśnie takiego karpika

Wczoraj mi się nawet taki dowcip rysunkowy na mordoksiążce wyświetlił:
                        - wychodzi przypakowany gołąbek i pyta Jamesa, czy ma wodę bo "it gets steamy inside".
                        - James daje mu dzban wody i protestuje, że on jest Joseph, a nie James,
                        - gołąbek wraca za zasłonkę, gdzie będzie "zwiastował".

We wszystkich religiach, o których mogę pomyśleć, to zawsze bozia przyjmowała jakieś zwierzęce "emploi".
                        Zeus, żeby zaliczyć Europę, zrobił się za byka, a żeby zaliczyć Ledę zmienił się w Łabędzia.
                        Nie mogą się, tak zwyczajnie po ludzku, po prostu chramolić?
                        Trzeba jakieś zoofilne akcenty wprowadzać w te bajki, żeby było "bardziej znośnie"?
                        • dodekanezowiec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 01.01.26, 23:31
                          Najlepsi krzewiciele moralności seksualnej:
                          - "kawaler" z Żoliborza,
                          - protektor Misiewiczów itp.,
                          - kilkumężna bratanica tego z Żoliborza,
                          - mąż celebrytki Marianny co to trzecia zone juz ma.
                          A z grubszej rury Marcelek Delgolado, kolega Kremówki.
                        • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 00:39
                          qqbek napisał:

> Otóż to.
                          > Zresztą pogoogluj sobie na temat "typowego pracownika US Mail", uśmiejesz się.
                          >
                          > > A tradycja ważna rzecz- tradycja jedzenia karpia wywodzi sie np sprzed po
                          > nad 20
                          > > 00 lat, od miny Józefa- jak sie dowiedział ze będzie mial syna a jeszcze
                          > wędki
                          > > nie zdążył zamoczyć to zrobil właśnie takiego karpika
                          >

>

Czasami lepiej abys sobie darowal komentarze i nie robil z siebie pajaca - w czerwonej czapce z sierpem
                          • qqbek Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 22:36
                            engine8t napisał:

> Czasami lepiej abys sobie darowal komentarze i nie robil z siebie pajaca - w cz
                            > erwonej czapce z sierpem

O sobie piszesz?
                            Poczytaj o Hilarym Mincu, który sprawił, że "Karp na Każdym Wigilijnym Stole".
                            Żyd, komunista, bezsprzeczny autor "katolickiej tradycji żarcia karpia w Wigilię".
                            • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 22:55
                              qqbek napisał:

> engine8t napisał:
                              >
                              > > Czasami lepiej abys sobie darowal komentarze i nie robil z siebie pajaca
                              > - w cz
                              > > erwonej czapce z sierpem
                              >
                              > O sobie piszesz?
                              > Poczytaj o Hilarym Mincu, który sprawił, że "Karp na Każdym Wigilijnym Stole".
                              > Żyd, komunista, bezsprzeczny autor "katolickiej tradycji żarcia karpia w Wigili
                              > ę".
                              >

A co ty tak ciagle tego swojego kuzyna wspominasz? WFC
                              Co ciekawe ze nawiecej do powiedzenia na temat religi i na kazdym kroku ja wyszydzaja sa ci ktorzy nie sa religijni?
                              A to bylo typowe dla komuny bo nie wiem dalczego ta religia tak bardzo przeszkadzala?
                              • qqbek Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 23:08
                                engine8t napisał:

> A co ty tak ciagle tego swojego kuzyna wspominasz? WFC
                                > Co ciekawe ze nawiecej do powiedzenia na temat religi i na kazdym kroku ja wysz
                                > ydzaja sa ci ktorzy nie sa religijni?
                                > A to bylo typowe dla komuny bo nie wiem dalczego ta religia tak bardzo przeszka
                                > dzala?

Typowe dla komuny było zblatowanie się z kościołem katolickim (ponad 1/3 księży była współpracownikami SB).
                                Mój ojciec był "szycha" w Solidarności (tej pierwszej, z lat 1980-81) i trochę to środowisko miał okazję poznać.
                                Owszem, byli w kościele księża odważni, robiący władzy "pod górkę", ale cała niemalże wierchuszka miała albo oficera prowadzącego, albo miały go osoby z ich otoczenia.

Robisz ze mnie na siłę komucha, jak ja miałem niecałe 12 lat, jak się PRL skończyła, a w najbliższej rodzinie miałem "styropianowego" solidarucha i jednego z dziadków, który w latach 50-tych swoje odsiedział za próbę wiania z Kołobrzegu do Szwecji, a sam jesteś komuch, wywieziony z "Gierkowego raju".
                      • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 00:29
                        trypel napisał:

> Ok to wy macie taka tradycje. My nie.

Wy tzn?
                        I mieliscie jeszcze do niedawna ale sie tego wyzbyliscie.
                        Wladza komunistyczna probowala to wykorzenic ale sie im nie udalo a wytarczyla fascynacja zachodem i juz zalatwione.
                        Nie wazne skad sie tradycja wzilela - wazne ze sie przyjela i stal tradycja.
                        Ale wystarczy.

Happy New Year!
                        • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 06:00
                          Mieliśmy tez tradycje stania nocami w kolejkach po meble i telewizory.
                          Mieliśmy tradycje łapówek za wszystko i każdemu.
                          Mieliśmy tradycje pochodów pierwszomajowych.
                          Myślisz ze warto bylo to kultywować dalej? Tzn kokosowy pewnie teskni ale jakos reszcie to nie pasowało
                          • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 20:48
                            trypel napisał:

> Mieliśmy tez tradycje stania nocami w kolejkach po meble i telewizory.
                            > Mieliśmy tradycje łapówek za wszystko i każdemu.
                            > Mieliśmy tradycje pochodów pierwszomajowych.
                            > Myślisz ze warto bylo to kultywować dalej? Tzn kokosowy pewnie teskni ale jakos
                            > reszcie to nie pasowało
                            >

Tradycja – przekazywane z pokolenia na pokolenie obyczaje, poglądy, wierzenia, sposoby myślenia i zachowania, normy społeczne, uznane przez daną zbiorowość za społecznie ważne dla jej współczesności i przyszłości.
                            • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 06:42
                              engine8t napisał:

> trypel napisał:
                              >
                              > > Mieliśmy tez tradycje stania nocami w kolejkach po meble i telewizory.
                              > > Mieliśmy tradycje łapówek za wszystko i każdemu.
                              > > Mieliśmy tradycje pochodów pierwszomajowych.
                              > > Myślisz ze warto bylo to kultywować dalej? Tzn kokosowy pewnie teskni ale
                              > jakos
                              > > reszcie to nie pasowało
                              > >
                              >
                              > Tradycja – przekazywane z pokolenia na pokolenie obyczaje, poglądy, wierzenia,
                              > sposoby myślenia i zachowania, normy społeczne, uznane przez daną zbiorowość za
                              > społecznie ważne dla jej współczesności i przyszłości.

Czyli sie zgadza.
                          • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 20:56
                            Ty to nazywasz tradycja? Chyba zacznę wątpić w twoje wybitne wykształcenie i talenty wszelkie.
                            • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 06:50
                              Mam ch...owe wykształcenie. Jak qqbek. Ale nie szukam usprawiedliwienie dlaczego sie nie da tylko zapieprzam całe zycie (w tym na stada nierobow)
                              • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 22:19
                                trypel napisał:

> Mam ch...owe wykształcenie. Jak qqbek. Ale nie szukam usprawiedliwienie dlaczeg
                                > o sie nie da tylko zapieprzam całe zycie (w tym na stada nierobow)
                                >

No bo sukces to 10% inspiration i 90% perspiration... o i jeszcze wlasciwy wybor zony - ale to juz sie zapisuje jako nadrobki :)
                              • qqbek Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 22:31
                                trypel napisał:

> Mam ch...owe wykształcenie. Jak qqbek.

O to, to.
                                Jak się z ludźmi z roku spotykam, to próbuję zaniżać dochody, zamiast puszyć się jak paw.
                                Żeby nie wku...ać tych, co to "usiedli na laurach, bo oni magistry socjologii" i poszli pracować w urzędach - z zerową odpowiedzialnością, ale też i zerowymi perspektywami.

> Ale nie szukam usprawiedliwienie dlaczeg
                                > o sie nie da tylko zapieprzam całe zycie (w tym na stada nierobow)

No mi oszczędzono zapierniczania na stada nierobów przynajmniej, bom sam sobie "sterem, żeglarzem i okrętem". Nie wyobrażam sobie pracy na etat... po prostu nie pasuję do hierarchicznych organizacji, którymi zarządza jakiś bogaty bałwan.

Kapitalistą nie jestem, bo pracuję sam na siebie.
                                A, że mi jako-tako to wychodzi, to chyba wyznacznik tego, że dobrą drogę obrałem.

A - z socjologii bym się tak trypel nie nabijał - dobre studia "odchamiające" dla większości to były, przynajmniej w latach 90-tych jeszcze. Trochę antropologii, spora dawka psychologii, sporo filozofii, a więc duża dawka rozważań nad tym "kim jesteśmy i gdzie zdążamy?", do tego ekonomia, marketing i psychologia społeczna... a do tego to wszystko mocno podparte matematyką (nie wiem jak u ciebie, ale u nas statystyka to był przedmiot na 3 semestry) i logiką.
                                Jak to miało być przygotowanie pod pracę urzędnika w MOPS, to rzeczywiście marnotrawienie zasobów.
                                Ale do pracy w zmieniającym się środowisku, w różnych otoczeniach, w ciekawych okolicznościach - przygotowywało lepiej niż studia prawnicze, które po trzecim roku po prostu olałem.
                                • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 04.01.26, 07:13
                                  Ja sie nie nabijam z socjologii tylko obiektywnie to wujowe wykształcenie które jak sobie nie pomożesz nie daje ci nic.
                                  W sensie bycie socjologiem nie sprawia ze ktos ci da prace i jakąś akceptwoalna kasę
                      • tbernard Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 20:17
                        trypel napisał:

> A tradycja ważna rzecz- tradycja jedzenia karpia wywodzi sie np sprzed ponad 20
                        > 00 lat, od miny Józefa- jak sie dowiedział ze będzie mial syna a jeszcze wędki
                        > nie zdążył zamoczyć to zrobil właśnie takiego karpika

To karp po żydowsku.
                • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 08:19
                  qqbek napisał:

> galtomone napisał:
                  >
                  > > Najpierw trzeba zmienic ustawy, a potem mozesz zmieniec poczte.
                  >
                  > To już się dzieje.
                  > Od października wszystkie JDG przechodzą na doręczenia elektroniczne.

Wiem , pisalem wyzej.

ALe wprowadzenie tego to nie kwestia podpisu i 3 dni pracy.

>
                  > A poczty zmienić się nie da.
                  > Moja teściowa była kierowniczką na lubelskiej "jedynce" i zanim przeszła na eme
                  > ryturę (jeszcze za poprzedniej władzy) tak ją zgnoili (żeby było śmieszniej, gł
                  > ównie za działalność w związku zawodowym na "S" - z którym poprzednia władza

Ja nigdzie nie bronie poczty.

Tylko wku...a mnie pisanie/stawianie sprawy tak jak Trype - wystarczy zmaknac jak w Danii i juz tylko jestesmy durni.

Swiat nie jest taki prosty...

A tu jakby Trumpa sluchal - wojne w 24h zakoncze - czy Marie A. - nie maja chcleba? "Niech jedzą ciastka" - i po klopocie.
                  • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 09:17
                    Bo im dłużej nad tym sie zastanawiamy tym mniejszą szansa ze kiedyś sie to poprawi albo zmieni.

Zastanów sie o ile taniej i skuteczniej byłoby każdemu obywatelowi wraz z dowodem osobistym wręczyć smartfona tylko do kontaktu z urzędami. Z duza czcionka dla sasiadow Kokosowego, z obsługą glosowa, z możliwością kontaktu telefonicznego. Jedyne zadanie to ładowanie (nawet kazdy urząd mógłby miec obowiązek doładowania obywatelowi) - bajki? Tak wiem, ale poki nie wymuslimy czegoś innego to bedzismy skazani na biurwe z okienka i listonosza podrzucającego listy do cudzych skrzynek zeby sie mniej nachodzić
                    • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 09:39
                      trypel napisał:

> Bo im dłużej nad tym sie zastanawiamy tym mniejszą szansa ze kiedyś sie to popr
                      > awi albo zmieni.

ALE PIERDOLISZ!!!! Ku..., stary,.. ty naprawde nie masz wiedzy co sie w okolo Ciebie dzieje?

Przeciez sie nie zastanawiamy, tylko zmieniamy. W tym roku (Kubek tez ci napisal) juz JODG przechodzi pod inne doreczenia. Zmiany nastepuja, tylko to nie jest cos co w 3 dni ogarniasz.

Jak długo trwała likwidacja państwowej poczty listowej w Danii?

"1. Początek procesu: ok. 2020–2021 (analizy i decyzje strategiczne)
                      Już wtedy PostNord notował ogromne spadki liczby listów (–90% od 2000 r.) i wielomilionowe straty.

W tym okresie zaczęto przygotowywać scenariusze odejścia od tradycyjnej korespondencji.

2. Formalne przygotowania i planowanie zmian: 2022–2024
                      W 2024 r. PostNord odnotował stratę 248 mln koron i oficjalnie potwierdzono, że model listowy jest nie do utrzymania.

To właśnie w latach 2022–2024 trwały kluczowe prace: analizy, konsultacje, planowanie demontażu skrzynek, reorganizacja usług.

3. Wdrożenie zmian: 2025
                      1 czerwca 2025 r. rozpoczęto fizyczne usuwanie ponad 1500 skrzynek pocztowych w całym kraju.

W drugiej połowie 2025 r. trwało wygaszanie doręczeń listów i kampania informacyjna „Ostatni list”.

4. Zakończenie procesu: 30 grudnia 2025
                      Tego dnia dostarczono ostatni list po 400 latach działania duńskiej poczty listowej.

Od 1 stycznia 2026 r. PostNord zajmuje się wyłącznie paczkami"

> Zastanów sie o ile taniej i skuteczniej byłoby każdemu obywatelowi wraz z dowod
                      > em osobistym wręczyć smartfona tylko do kontaktu z urzędami.

????? What ????

Ale ok... Dla jasnosci (gdyby do Ciebie nie docieralo_ wku...a mnie PP tak samo jak wku...ala mnie Royal Mail w UK do ktorej tez trzeba doplacac fury pieniedzy.

Po pierwsze - w Danii OBOWIAZKOWY dla obywateli stal sie eBOKS - ty sie tu co chwile brzuysz nad obowiazkowymi uslugami cyfrowymi, nad tym co panstwo Ci kaze, itd... ale to widac Ci pasuje?

Po drugie - smartfon / teminal - to mniejszy problem niz system ktory w ramach tego ma dzialac i to obslugiwac.

Nie boisz sie, ze cie TUSK z Kaczynskim sledzic beda??? Bo jak chodzi o kase cyfrowa to cos o tym pisales. Moze zdecyduj sie w zakresie swojego stosunku do panstwa.

Po trzecie - edukacja - pamietasz jaka byla jazda z przesiadka z TV analogowej na cyfrowa.... A to jakby chyba dozo prostsza zmiana.
                      Jak panstwo sie upewni, ze wszyscy maja dostep - w rozumieniu umiejetnosci korzystania??? (BO MUSZA MIEC!!!! a do TV nie koniecznie)

Poczte zmieniac trzeba, bez dwoch zdan, ale ty poslugujiesz sie czystym populizem w tym zakresie. Dajemy ludziom smatfrony i po klopcie...

Papier jst cieepliwy i wszystko przyjmnie, nawet takie bzdury.
                      • kokosowy15 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 10:08
                        Widziałem w jakimś filmie - każdy ma w domu pudełko z mikrofonem, kamera i ekranem, władza widzi co robisz, słyszy co mówisz i poleca ci wykonanie odpowiednich czynności, dla ślepych głosowo, dla gluchych napisem na ekranie. Tylko jeszcze trzeba by zlikwidować bezdomnych, bo gdzie im to założyć?
                        • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 10:24
                          Mydło ekologiczne skądś się musi brać...
                        • dodekanezowiec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 13:36
                          Jak tak wszystko ma byc cyfrowe i elektroniczne to niech chociaż wprowadza możliwość ładowania telefonów powietrzem.
                          • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 17:46
                            Tak mi się w aucie ładuje... 😜
                            • dodekanezowiec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 19:31
                              galtomone napisał:

> Tak mi się w aucie ładuje... 😜

Ładowarka indukcyjna, owszem, ale to z 10-15% w godzine i pozniej wylacza sie zeby nie przegrzać.
                              Jednakowoż nie zawsze jestes w aucie. A niech wrócą do baterii wymiennych ze zdejmujesz klapkę i wkładasz nowa.
                              Czasem technika idzie do tyłu.
                              Przed smartfonami budzik działał przy wyłączonym telefonie.
                              • galtomone Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 08:21
                                dodekanezowiec napisał:

> galtomone napisał:
                                >
                                > > Tak mi się w aucie ładuje... 😜
                                >
                                > Ładowarka indukcyjna, owszem, ale to z 10-15% w godzine i pozniej wylacza sie z
                                > eby nie przegrzać.

Nie wiem... obceny tel ma niska moc ladowania wiec sie nie grzeje za bardzo i nic sie nie wylacza... ale pradu w nim przybywa woooooooolno.

> Jednakowoż nie zawsze jestes w aucie. A niech wrócą do baterii wymiennych ze zd
                                > ejmujesz klapkę i wkładasz nowa.

FUJ! Nie chce!!!

Mam ladowarke 68W (a sa znacznie szybsze) i tel laduje sie do uzywalnego poziomu blyskawicznie.
                                Zapasowej, naladowanej baterii i tak bym ze soba nie nosi, baaa! nigdy nie mialem bo po co?

> Czasem technika idzie do tyłu.

Pierdolisz ciut, ciut... Wole wodoszczelny telefon niz wymienna baterie. W zadneym telefonie wczesnije nigdy z tego nie skorzystalem, a z wodoszczelnosci i owszem...

> Przed smartfonami budzik działał przy wyłączonym telefonie.

Ale z nigo nie zzadzwonisz w srosku lasu po pomoc... no i smartfona nie tzeba nakrecac (i w nocy przy uchu nie tyka).
                          • tbernard Re: OT brawo Dania - koniec poczty 02.01.26, 20:29
                            dodekanezowiec napisał:

> Jak tak wszystko ma byc cyfrowe i elektroniczne to niech chociaż wprowadza możliwość ładowania telefonów powietrzem.

Masz na myśli przenośny generator na sprężone powietrze?
                        • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 06:53
                          Bezdomni maja smartfony. Trudno uwierzyć ale zdecydowana większość.
                          • tbernard Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 21:51
                            trypel napisał:

> Bezdomni maja smartfony. Trudno uwierzyć ale zdecydowana większość.

Gdyby te smartfony miały aplikacje realizującą przenoszenie w czasie, to by zobaczyli co jutro wypadnie w totolotka i za chwilę by nie byli bezdomni.
                            • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 03.01.26, 22:09
                              tbernard napisał:

> trypel napisał:
                              >
                              > > Bezdomni maja smartfony. Trudno uwierzyć ale zdecydowana większość.
                              >
                              > Gdyby te smartfony miały aplikacje realizującą przenoszenie w czasie, to by zob
                              > aczyli co jutro wypadnie w totolotka i za chwilę by nie byli bezdomni.

Oj biedak jestes.... Wtedy totolotek pracowalby na innych zasadach.
                              Co sie z tymi ludzmi dzieje ze kazdy marzy o wgranej w totolotka tzn chce duzo, na raz i przy tym nic z siebie nie dajac?
                              • tbernard Re: OT brawo Dania - koniec poczty 04.01.26, 21:41
                                engine8t napisał:

> Oj biedak jestes.... Wtedy totolotek pracowalby na innych zasadach.
                                > Co sie z tymi ludzmi dzieje ze kazdy marzy o wgranej w totolotka tzn chce duzo,
                                > na raz i przy tym nic z siebie nie dajac?

Pisze to ten którego kacapy zwerbowały i pasły kasą tak jak Trumpa aby cokolwiek się stanie to mieli zagwarantowane, że nie zbankrutują.
                                • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 00:53
                                  tbernard napisał:

> engine8t napisał:
                                  >
                                  > > Oj biedak jestes.... Wtedy totolotek pracowalby na innych zasadach.
                                  > > Co sie z tymi ludzmi dzieje ze kazdy marzy o wgranej w totolotka tzn chce
                                  > duzo,
                                  > > na raz i przy tym nic z siebie nie dajac?
                                  >
                                  > Pisze to ten którego kacapy zwerbowały i pasły kasą tak jak Trumpa aby cokolwie
                                  > k się stanie to mieli zagwarantowane, że nie zbankrutują.

LOL mozg zbutwialy to juz twoja wina czy to geny?
                                  Skad ty to skopiowales, bo nie wierze ze sam bys cos takiego wymyslil?
    • vogon.jeltz Re: OT brawo Dania - koniec poczty 04.01.26, 11:16
      Z zainteresowaniem przeczytałem cały wątek. Bez niespodzianek, kto jakie stanowisko zajmuje - no, może trochę zdziwił mnie tym razem engine.

O ile zgadzam się z grubsza z tryplem, że Poczta Polska w obecnej postaci jest do zaorania, to zauważyłem, że nikt nie poruszył paru kluczowych kwestii, albo potraktowano je ledwie po łebkach. No to lecimy:

1. Smartfonizacja.

To może być prawda, że 97% ludzi ma smarkfony, tylko to nie znaczy, że potrafią z nich korzystać. Ogromna liczba to cyfrowi analfabeci, którzy potrafią może cyknąć fotkę, ale mają już problem, żeby ją komuś przesłać. Aplikacje z zaawansowanymi systemami bezpieczeństwa - które byłyby wymagane przy cyfrowej korespondencji urzędowej - mogą stanowić barierę nie do przeskoczenia.

Szczególnie dotyczy to osób starszych. Mój ojciec - lat 85 - ma smartfona i używa komputera, ale do banku na przykład woli udać się osobiście, nawet jeśli ma mu to zająć pół dnia (ma czas, jest emerytem, to dla niego w sumie rozrywka), bo tych wszystkich apek po prostu nie ogarnia. Moja Zofia regularnie tłumaczy szczegółowo swoim rodzicom 70+, jak wykonać na komputerze czy telefonie jakąś operację, którą dla nas jest no-brainer.

Dodatkowo, cykl życia smarkfona to pewnie ze 2-3 lata, potem wymiana na nowy i za każdym razem trzeba odtwarzać wszystkie dostępy, bo tego w kopii zapasowej w chmurze nie ma. Sam ostatnio konfigurowałem nowe göwno i chociaż jestem oblatany, to zajęło mi to cały dzień. A to dlatego, że jedna apka wymagała, żeby przesłać zdjęcie mojego ryja, z innego banku dzwonił do mnie bot i podawał jakieś kody, jeszcze inny chciał, żebym potwierdził, że chcę dodać nowe urządzenie zaufane w już zaufanej apce na starym telefonie (co było o tyle tragikomiczne, że poprzedni telefon uległ był całkowitej destrukcji), itd. itp. Nie można zmuszać ludzi w kwestii usług powszechnych, od których może zależeć nawet ich życie, do używania takiej popiërdolonej techniki. Musi istnieć jakaś analogowa alternatywa, nawet jeśli trzeba do niej dopłacać.

Last but not least: wciąż wszyscy zapominają, że smartfony to nie jest usługą powszechna i publiczna, tylko jest to prywatny biznes zależny od widzimisię dwóch amerykańskich korporacji. Jak komuś Google czy Japco zablokują konto, to nagle straci dostęp do wszystkiego, w tym całej urzędowej komunikacji. A to się jak najbardziej może zdarzyć, bo albo korpo se uzna, że naruszyłeś jakiś ich regulamin, którego nikt nie czyta (i co im zrobisz?), albo USA nałożą na kogoś sankcje (tak jak ostatnio na tych ludzi, którzy chcieli uregulować big techy) i wtedy korpo nie ma nawet możliwości legalnego (wg prawa USA) świadczenia usługi takiej osobie. Dopóki w kwestii platform jesteśmy w pełni zależni od jankeskich cyberkorpòw, dopóty o żadnej pełnej digitalizacji usług (bez pozostawienia papierowej alternatywy) nie może w ogóle być mowy.

2. Prywatyzacja.

Teoretycznie jest to do zrobienia, ale w praktyce prywatyzacja tego typu usług, które są naturalnym monopolem, wcale niekoniecznie zwiększa efektywność, a jedynie winduje koszty dla końcowych użytkowników. Prywatne firmy też potrafią spiërdolić dokumentnie, tylko o ile prywatny zleceniodawca w takim przypadku se zmieni dostawcę usługi jedną decyzją dyrektora, o tyle państwo tak nie działa. Zresztą InPost już zdaje się próbował przejąć segment korespondencji urzędowej - i poległ.

Dalej, oczywiście wciąż trzeba będzie dopłacać do takich usługi bo będą one deficytowe. Ale jak państwo za to płaci, to powinno wymagać też jakichś minimalnych standardów typu zatrudnienie na umowie o pracę. Żeby nie było sytuacji jak 20 lat temu, że w sądzie ochroniarzem był cieć zatrudniony przez zewnętrzną firmę bez ubezpieczenia na umowie o dzieło za 5 zł/h. Tylko że żaden Brzoska na to nie pójdzie, bo by mu się "model biznesowy" rozsypał.

Sama prywatyzacja nie gwarantuje też jakości i szybkości usług, o czym dobitnie przekonują się klienci rozmaitych Luxmedów mający pakiet medyczny zapewniany przez pracodawcę. Abonamencik? Najbliższy termin za 2 tygodnie. Wizyta płatna prywatnie? Zapraszamy, lekarz dostępny jest za pół godziny. Firma będzie najpierw robić to, co jej się opłaca, a potem ewentualnie realizować usługi zlecane przez państwo.

Podsumowując: poczta powinna zostać gruntowanie zreformowana, chociaż pewnie nie da się tego z jej obecną formą zrobić, więc trzeba ją zlikwidować i stworzyć nową instytucję publiczną, maksymalnie odchudzoną, której jedynym zadaniem będzie dostarczanie przesyłek w ramach usługi publicznej. Państwo niech do tego dopłaca, to nie będzie astronomiczny koszt, ale żadnej akwizycji i sprzedaży dewocjonaliów.
      • trypel Re: OT brawo Dania - koniec poczty 04.01.26, 11:35
        Rzadko sie zgadzam z Vogonem wiec tym bardziej powod do świętowania i wypicia za Twoje zdrowie czegoś smacznego na stoku ;)
        A co myślisz o wlasnie jakimś dedykowanym (mowie nie o jutrze ale o projekcie na parę lat) urządzeniu służącym tylko do komunikacji z urzędami? Pracującym z własnym systemem. Realne czy nie? Pytam bo nie wiem.
        • vogon.jeltz Re: OT brawo Dania - koniec poczty 04.01.26, 18:34
          > A co myślisz o wlasnie jakimś dedykowanym (mowie nie o jutrze ale o projekcie na parę lat)
          > urządzeniu służącym tylko do komunikacji z urzędami?

Takie coś absolutnie nie ma szans powodzenia. Natomiast nie ma co tak kombinować. Android core jest open source, istnieją także otwartoźrodłowe alternatywy dla Google Services. Można - i powinno się - zbudować coś europejskiego na tej bazie. Oczywiście trzeba by stworzyć backend, ale to nie jest niemożliwe ani nawet ekstremalnie trudne, europejscy informatycy tworzą systemy o porównywalnym stopniu skomplikowania.

Huawei sobie poradziło po odcięciu od infrastruktury Gugla, choć to oczywiście tez system zamknięty. Nasz oczywiście powinien być otwarty. Stać nas jako Europejczyków było na stworzenie sieci satelitów Galileo alternatywnej dla GPS, stać nas na Europejską Agencję Kosmiczną i CERN, to tym bardziej stać nas, żeby posklejać platformę mobilną z już istniejących częściowo klocków.
          • marecky81 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 14:15
            Klasycznym przykładem absurdalności prywatyzacji usług użyteczności publicznej, bo "firma prywatna zrobi to lepiej, taniej, sprawniej" są brytyjskie koleje które po liberalnej miotle M. Thatcher i przejęciu przez prywatnych operatorów stanęły w obliczu zapaści.

Czeskie prywatne koleje mające zrewolucjonizować Polskę, też się jakoś nie popisały. Ostatnio Regio Jet zostawił na lodzie tysiące ludzi z wykupionymi biletami.

Tanio? 9 zł za KRK-WAW z czasem Pendolino? "Model biznesowy" Ryanaira z miejscami wyłącznie stojącymi i dozwolonym bagażem wielkości torebki na waciki?
            • vogon.jeltz Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 14:52
              > Tanio? 9 zł za KRK-WAW z czasem Pendolino? "Model biznesowy" Ryanaira z miejscami
              > wyłącznie stojącymi i dozwolonym bagażem wielkości torebki na waciki?

Ryanaira to bym się nie czepiał. To dokładna odwrotność wspomnianych przez ciebie wcześniej brytyjskich kolei - tu faktycznie prywatny robi to "lepiej, taniej, sprawniej". Owszem, stosują szemrane praktyki, zarówno wobec klientów, jak i dostawców infrastruktury (i tu trzeba ich pilnować i regulować), a O'Leary to chüj złamany i Brzoska na sterydach, ale jednak dowożą - w sensie dosłownym i przenośnym.
              • marecky81 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 20:00
                Może robili. Teraz podróż Ryanairem to kabaret, a "tanio już było", nio chyba że się leci na jakieś zadupie w martwym sezonie.

I dlatego wybieram np. Lufę albo LOT, gdzie bilety są niewiele droższe, za +6 kg bagażu rejestrowanego nikt się nie czepia, a kabinówkę +2 kg ponad limit mogę wziąć bez mierzenia w kretyńskich klatkach. W dodatku lecę na jednym bilecie praktycznie na każdy kontynent.
                • vogon.jeltz Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 20:20
                  Bzdety opowiadasz. Jako "zagraniczniak" latam Ryanem do i z Polski regularnie, moja rodzina też. Bilety kupowane odpowiednio wcześnie na odpowiednie dni kosztują wciąż fistaszki. Rzym - czyli nie żadne zadupie, tylko mocno oblegana turystyczno-pielgrzymkowa miejscówka. A kabaret (perfumy, zdrapki etc.) to był zawsze. Taki koloryt.

Zarzut, że Ryanem nie polecisz na każdy kontynent, a Lufą tak, też jest bez sensu. Ryanair to jest PKS do wożenia ludzi po Europie, tak został stworzony i w tej roli sprawdza się doskonale. Można by rzec: aż za dobrze, bo efektem jest ogromna ilość turystycznej stonki.

Klatki na bagaż są, owszem, kretyńskie i chamskie, ale tak samo chamskie było to, co się działo wcześniej, kiedy ferajna wchodziła z bagażem czasem dwukrotnie przekraczającym wykupiony limit.
                  • qqbek Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 20:53
                    Na lokalnych trasach Ryan bije na łeb nie tylko samochód, ale i PKP.
                    Latałem do trójmiasta od siebie.
                    Jak się odpowiednio wcześniej zakręcisz, to bilety w obie strony masz taniej, niż najtańszy przewoźnik.
                    A - na lotach krajowych Ryanair nie ma sprzedaży żarcia i napojów, więc połowa tego marketingowego "cyrku" odpada - 40 minut lotu wytrzymasz chyba bez kawy i z nachalną reklamą perfum.
                    • dodekanezowiec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 23:17
                      www.itaka.pl/wczasy/tunezja/djerba/hotel-royal-karthago-djerba,DJEKART/?id=CgVJdGFrYRIEVklUWBoDUExOIgdESkVLQVJUKAQ6BEwwMDVCBgiA5%2FvKBkoGCIDcoMsGUAJiBQoDS1RXagUKA0RKRXIDCgExegUKA0RKRYIBBQoDS1RXigEDCgExkgEGCIDn%2B8oGmgEGCIDcoMsGogEFCgNGQTSqAQMKAUHiAQkKB1Jlc2FiZWXqAQkKB1Jlc2FiZWXyAQkKB1Jlc2FiZWU%3D&participants%5B0%5D%5Badults%5D=2&participants%5B0%5D%5Bchildren%5D%5B0%5D=01.01.2011&participants%5B0%5D%5Bchildren%5D%5B1%5D=01.01.2018
                      A to Waść widziałeś?
                      • dodekanezowiec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 05.01.26, 23:22
                        Szczegóły ceny
                        dorosły 1 348 zł
                        dorosły 1 348 zł
                        dziecko (15 lat) 1 348 zł
                        dziecko (8 lat) 1 348 zł
                        Turystyczny Fundusz Pomocowy x4 60 zł
                        Turystyczny Fundusz Gwarancyjny x4 60 zł
                        Łącznie 5 512 zł
                        Przeca szkoła!
                        Po co do tej szkoły?
                        Wincyj się czasem dzieci nałóczom podróżując.
                        17-18 stopni i 2/3 czasu świeci słońce, a ryzyko deszczu małe.
                        W Trójmieście tak ciepło to w maju bądź wrześniu i tylko 1/2 słońca i może lać.
                        Nie koledze qqbkowi coby się czepiać piszę tylko tak o.
                        Przy 2 osobach 2.300 jakieś razem, bo pokój tańszy, przy 2 + 1 jakieś 3.300;
                        plus paliwo do Katowic i parking. Cały koszt na tydzień z all incl. w dobrym hotelu.
                        A w Polsce qrła herbata 15, a zupa 25 zł.
                        • qqbek Re: OT brawo Dania - koniec poczty 06.01.26, 00:28
                          dodekanezowiec napisał:

> Nie koledze qqbkowi coby się czepiać piszę tylko tak o.

Ale co mi zrobisz, jak ja lubię Polskę i chcę ją pokazywać dzieciom?
                          Stać mnie, a niech biedniejsi jeżdżą po świecie ;)

Mamy warmińsko-mazurskie, zachodniopomorskie i (jeżeli chodzi o młodego) też dolnośląskie do zwiedzania w tym roku. Jak wyjdzie, to to pierwsze na jachcie znajomego, a resztę się jakoś załatwi.
                          Co złego w tym, że "bawi mnie Polska"?
                          W przeciwieństwie do większości polskich turystów nie czuję się obco za granicą (no dobra, w Budapeszcie bywało dziwnie w tym roku, bo ani po angielsku, ani po niemiecku nie szło się miejscami dogadać, ale to jeszcze daleko od "obco"), ani też nie muszę mieć schabowego z kapustą i ziemniakami, żeby się najeść - wprost uwielbiam "testować" smaki lokalnych kuchni, ale dlaczego mam nie jeździć po Polsce, jak tu tyle świetnych miejsc do odwiedzenia jest, że dech zapiera?
                          Byłeś w Górach Sowich? Byłeś w Wieliczce? Byłeś we wrocławskim oceanarium? Byłeś na rynku w Toruniu/Gdańsku/Lublinie/Rzeszowie/Opolu/Białymstoku/Olsztynie i w innych "mniej oczywistych" lokalizacjach? Ja wiem, że greckie miasteczka mają swój urok, którego im się odmówić po prostu nie da... ale ja lubię Polskę, po prostu lubię. Nie wiem, może jakaś wada genetyczna związana z pochodzeniem, bo widoki "nie te" i pogoda "nie ta", ale po prostu lubię jeździć po Polsce. Najlepsze było, jak w Novotelu w Łodzi zarezerwowałem noclegi i się do tego na mordoksiążce przyznałem - od razu komentarze od znajomych w stylu "a co tam jest do oglądania?", "totalna padaka"... a ja po tych kilku dniach żałowałem, że 2-3 nocy więcej nie byliśmy, bo było dość do oglądania.
                          • dodekanezowiec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 06.01.26, 00:39
                            @qqbek
                            Mimo wszystko to zem wlasnie byl np. w Łodzi, Opolu, Gdańsku i Trójmieście wlasnie, czasem nad Bałtykiem, Bydgoszcz i Torun, tam bliżej Ciebie Sandomierz akurat, parę razy Kraków, Poznań, Lubuskie, swoje klimaty lokalne czyli Sudety i Karkonosze po stronie polskiej i czeskiej czesto odwiedzamy.
                            GPF wypalać trzeba :)
                            Ale wiesz Pan co, jak rok temu założyłem jakis watek ze jest bardzo tanio to mi nie wierzono. Najwiwcej do krytyki mial wislok z Niemiec :)
                            Stąd tero tak szczegółowo wyliczenia zem dal.
                            • dodekanezowiec Re: OT brawo Dania - koniec poczty 06.01.26, 00:44
                              Po Polsce trochu tez jezdzac, zauwazylem, tu taka ciekawostka ze czasem warto wybrać miejsce mniej znane, mniej oczywiste bo nocleg ze 2 razy tańszy i traktować to jako bazę wypadowa.
                              Badz termin odgrywa rolę.
                              Raz sie trafił w Harrachovie tani nocleg w dobrym hotelu nawet w weekend majowy bo maj to ni zima ni lato i z samego Harrachova ktore samo jest bardzo ładne- polskie, czeskie i niemieckie klimaty sie pozaliczalo.
                            • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 06.01.26, 17:10
                              Kompletnie nie pamietam
                • wislok1 Czasami tanie loty sa tanie 06.01.26, 17:06
                  Ale trzeba to odpowiednio dlugo wczesniej wyczaic i zarezerwowac..
                  Wtedy to dziala

Poza tym to nie funkcjonuje..

W NAGLYCH SYTUACJACH sie samolot nie oplaca, chba, ze nie ma mozliwosci jazdy autem...

Bylem w poniedzialek na pogrzebie w Pl

Wyjazd z Bawarii w niedziele, powrot dzisiaj, w poniedzialek pogrzeb

Ceny lotow masakryczne w Ryan Air
                  Licza na to, ze w ostatniej chwili ludzie kazda cene zaplaca...

Pomijajc zaporowa cene, to jeszcze koszt dojazdu na lotnisko, koszt przyjazdu z lotniska na miejsce w jedna strone...
                  I potem koszty w druga strone...
                  No i trzeba byc dlugo przed odlotem na lotnisku..

A autem 8 godzin w jedna strone, wliczajac takze przerwy, a koszt kilka razy mniejszy...

A mozna zabrac ze soba bagaznik wypelniony po brzegi..
                  • wislok1 Re: Czasami tanie loty sa tanie 06.01.26, 17:08
                    W Ryan Air loty z przesiadkami, to tlumaczy wyoskie koszty..
                    Lufthansa czy LOT jest drogo i bez przesiadek..
                  • vogon.jeltz Re: Czasami tanie loty sa tanie 06.01.26, 17:43
                    > No i trzeba byc dlugo przed odlotem na lotnisku

Zależy na jakim lotnisku. U mnie na Ciampino zdarzało mi się już być pół godziny przed odlotem. Zero problemu.

> A autem 8 godzin w jedna strone, wliczajac takze przerwy, a koszt kilka razy mniejsz

Z Bawarii to luzik. Spróbuj z Palermo, Lizbony albo Dublina.
                    • wislok1 Re: Czasami tanie loty sa tanie 06.01.26, 17:59
                      Z tych miejsc sie nie da
                      • vogon.jeltz Re: Czasami tanie loty sa tanie 07.01.26, 11:27
                        > Z tych miejsc sie nie da

Dać to się da. Tylko się zupełnie nie opłaca.
                  • nousecomplaining Re: Czasami tanie loty sa tanie 06.01.26, 17:53
                    > A autem 8 godzin w jedna strone, wliczajac takze przerwy, a koszt kilka razy mniejszy... A mozna zabrac ze soba bagaznik wypelniony po brzegi.
                    Sorry, ale w takim razie po ch. w ogóle rozpatrywać podróż samolotem? Wiadomo, że w żadnej linii nie jest tak, żeby zawsze każdy kierunek można budżetowo nomen omen oblecieć. Są też kierunki zawsze drogie i są też takie zawsze tanie. Jest jak jest. A przy "twojej" trasie to w ogóle bym nie myślał o samolocie.
                    • wislok1 Re: Czasami tanie loty sa tanie 06.01.26, 18:00
                      Dlatego ja nie mysle zwykle....

Akurat w ostatnim przypadku porownalem ceny i teraz juz nie bede myslal....
                    • trypel Re: Czasami tanie loty sa tanie 06.01.26, 18:05
                      Wlasnie próbujemy raz na próbę poleciec w sobotę do treviso, wziąć auto na lotnisku, do domu 1.5 h, next day narty i w poniedziałek powrót.
                      No i bez sensu, Ryanair wylatuje w sobotę ok 12.00, jesteśmy na 14. Czyli na 16 w domu.
                      Powrót podobnie w połowie dnia. Czyli ani nart ani dni. Ale bezpośrednio i tanio.
                      Lepiej lufthansa, z przesiadka jak zwykle ale lot rano i powrót wieczorem wiec 2 dni nartowania. Różnica w cenie jakies 2x Czyli 450 vs 900.
                      No i samochód- wyjazd w piątek po pracy i nad ranem na miejscu, sobota, niedziela i poniedziałek rano na nartach i powrót tak jak lufthansa na 23.00 w domu.
                      No niestety do 1000 km samolot dla mnie nie ma sensu.
                      • vogon.jeltz Re: Czasami tanie loty sa tanie 06.01.26, 19:13
                        > No niestety do 1000 km samolot dla mnie nie ma sensu.

No weź, trypel, tam do ciebie to się jedzie z 8 godzin. Samolotem z dojazdem na obu końcach, odprawą etc. będzie pewnie ze 6.
                        • trypel Re: Czasami tanie loty sa tanie 06.01.26, 19:29
                          Dzisiaj sie wracało od 5 rano do 14.15. Ale to rekord z uwagi na swieto.
                          Normalnie 10.
                          Samolotem zakładając ze wroclaw jak Twoje to wystarczy byc na lotnisku 45 min przed wylotem i 15 przed boardingiem, i 15 min jade na lotnisko to wyjście o 11.30, lot 12.35, treviso 14.15, wyjście i auto 15.00, 1.5h jazdy i 16.30 na miejscu. Scenariusz idealny 5 h.
                          Jakby tak Villach albo klagenfurt mialy połączenia..
                          Ale gdyby bylo lotnisko bliżej to byłaby jakas opcja. Nawet na odesłanie Zofii (bo ja moge zdalnie a ona nie) ale to raczej tez tylko Ryanair bo lufthansa czy lot to jak doliczysz przesiadki to czas sie rozciąga do samochodowego.
                          Ale to wlasnie ten dystans. W piatek lecę do Salonik, dwie przesiadki po drodze (frankfurt i ateny) a i tak laduje po ok 8h od startu. Samochodem 18h. Bo juz 1700 km.
                          • dodekanezowiec Re: Czasami tanie loty sa tanie 06.01.26, 19:38
                            @trypel
                            Na lotniskach sa saloniki prasowe
                            • trypel Re: Czasami tanie loty sa tanie 06.01.26, 20:07
                              Mówisz ze do Saloników?
                              Prasowych?
                              :)
                          • vogon.jeltz Re: Czasami tanie loty sa tanie 07.01.26, 11:04
                            > Dzisiaj sie wracało od 5 rano do 14.15. Ale to rekord z uwagi na swieto.
                            > Normalnie 10.

A sorry. Bo ja do granicy AT/IT jadę jakieś 7,5h, ale to z Katowic. Z Wrocławia masz jednak tę godzinę dłużej.
                            • trypel Re: Czasami tanie loty sa tanie 07.01.26, 11:26
                              Min 1.5 wiecej. I sie wszystko zgadza bo z granicy IT/AT mam dokladnie godzine do domu.
                              I jest 10.
                              Ale zawsze sobie rozbijam na 4 kawałki i mija błyskawicznie
                              • vogon.jeltz Re: Czasami tanie loty sa tanie 07.01.26, 11:28
                                > Ale zawsze sobie rozbijam na 4 kawałki i mija błyskawicznie

Na 4 kawałki? Ale to jest poniżej 1000 km, ja bym nawet z samochodu nie wysiadał na siku.
                                • trypel Re: Czasami tanie loty sa tanie 07.01.26, 11:50
                                  To nie jest zatrzymywanie sie:) to rozbijanie dalekosiężnego celu na kamienie milowe.
                                  Z jednym stopem na tankowanie (maly bak) i drugim na odcedzenie kartofelków.
                                  • vogon.jeltz Re: Czasami tanie loty sa tanie 07.01.26, 12:13
                                    > To nie jest zatrzymywanie sie:) to rozbijanie dalekosiężnego celu na kamienie milowe.

Kamienie milowe to ja se robie wirtualne. Patrzę na znak "X - tyle i tyle km" i sobie zakładam "ok, to będę tam o tej i o tej". I jestem 5 minut wcześniej.
                                    • trypel Re: Czasami tanie loty sa tanie 07.01.26, 12:17
                                      O to to
                                      Startuje i zakladam- Neumarkt za 2 h, i jestem po 1.55, to tankowanie nie rozbija mi czasu, potem za 3 h mam byc poza wiedniem. I super jak cos urwę. Kolejny, w mniej niz 3 h do Zabreha. I tam wc na shellu. A potem juz winkle w górach, cervena woda i jak w domu.
                                      Nigdy nie ustawiam miejsca docelowego tylko zawsze etapy
                                      • dodekanezowiec Re: Czasami tanie loty sa tanie 07.01.26, 17:04
                                        Czy podczas tych jazd macie np. sekretarza?
                                        Sekretarzu, napiszmy proszę na Auto Moto Forum:
                                        W odpowiedzi na post Kolegi Vogona, uprzejmie wyjaśniam co następuje.
                                        Zgadzam sie z postulatem Kolegi iż..
                                        Natomiast w aspekcie ... wyrazilbym inny pogląd..
                                        • trypel Re: Czasami tanie loty sa tanie 07.01.26, 17:29
                                          W sensie osobę sekretarzącą? Niestety nie I dlatego od piątku do wczoraj wieczor byłem z Tobą tylko myślami:)
        • tbernard Re: OT brawo Dania - koniec poczty 04.01.26, 21:53
          trypel napisał:

> A co myślisz o wlasnie jakimś dedykowanym (mowie nie o jutrze ale o projekcie n
          > a parę lat) urządzeniu służącym tylko do komunikacji z urzędami? Pracującym z w
          > łasnym systemem. Realne czy nie? Pytam bo nie wiem.

W przyszłości może będą ludziom wszczepiać chipy i nikt nie będzie musiał sobie zawracać głowy komunikacją z urzędami, bo zrobi to za niego chip. A jak urząd będzie chciał na żywo spotkać się z obywatelem, to wyśle chipowi sygnał aby w mózgu obywatela wygenerował spontaniczną chęć przejścia się do urzędu.
          ;)
          • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 04.01.26, 22:17
            tbernard napisał:

> W przyszłości może będą ludziom wszczepiać chipy i nikt nie będzie musiał sobie
            > zawracać głowy komunikacją z urzędami, bo zrobi to za niego chip. A jak urząd
            > będzie chciał na żywo spotkać się z obywatelem, to wyśle chipowi sygnał aby w m
            > ózgu obywatela wygenerował spontaniczną chęć przejścia się do urzędu.
            > ;)

Tak ze zaiwestuj w programowanie i hacking zebys mogl zhakowac tego wlasnego i przejac kontrole nad soba :)
    • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 07.01.26, 18:25
      Wyglada ze jak dobrze pojdzie to Dania nie tylko Poczty sie pozbedzie :)
      Najbardziej mnie ciekawi czy NATO zastosuje art#5 i wysle F35 a EU na Trumpa sankcje nalozy? :)
      • vogon.jeltz Re: OT brawo Dania - koniec poczty 07.01.26, 18:37
        Ty się nie ciesz, bo Meksyk ma uzasadnione historycznie roszczenia do terenów, które zamieszkujesz. Co się odwlecze, to nie uciecze.
        • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 07.01.26, 18:48
          vogon.jeltz napisał:

> Ty się nie ciesz, bo Meksyk ma uzasadnione historycznie roszczenia do terenów,
          > które zamieszkujesz. Co się odwlecze, to nie uciecze.

No ma to co kiedys moglo bc strachem to teraz nadzieja bo w sumie to moze sie nam tu polepszyc bo tam chyba tyle lewactwa nie ma i bedzie mozna sobie obnizyc koszty zycie bez ruszenie D. W Meksyku ludz zarabiaja tyle na dzien co tu ci nieleglalni na godzine..
          Przekroj spoleczny niewiele by sie zmienil. Narod katolicki i mily w obcowaniu.
          • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 07.01.26, 21:30
            Szczegolnie mili sa handlarze narkotykow i ich klienci, czyli spora czesc ludnosci Meksyku
            • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 07.01.26, 22:17
              wislok1 napisał:

> Szczegolnie mili sa handlarze narkotykow i ich klienci, czyli spora czesc ludno
              > sci Meksyku

Wszystko to przed wami. Wystarczy ze mur ma granicy sie utrzyma to kierunki sie zmienia
      • wislok1 Re: OT brawo Dania - koniec poczty 07.01.26, 21:33
        Juz widza jak trampek atakuje Grenlandie....

To skonczony kretyn, narcyz i bufon, ale az tak bezdennie glupi nie jest, zeby dokonac inwazji na panstwo NATO , swojego sojusznika...

W ostatecznosci go powstrzymaja jego ministowie i to by sie skonczylo impeachmentem...
        • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 07.01.26, 21:54
          wislok1 napisał:

> Juz widza jak trampek atakuje Grenlandie....
          >
          > To skonczony kretyn, narcyz i bufon, ale az tak bezdennie glupi nie jest, zeby
          > dokonac inwazji na panstwo NATO , swojego sojusznika...
          >
          > W ostatecznosci go powstrzymaja jego ministowie i to by sie skonczylo impeachme
          > ntem...

Nie bedie zadnej inwazji... On sobie ja po prostu wezmie - tzn wystarczy ze oglosi..
          To praktycznie jsy zalatwione jakw Wenzeuel.. Ilez razy moze powtarzac?
          Powiedzila ze ameryki sa amerykanskie od biegune PN do poludniwego.
          I co zrobi NATO i EU i Dania?

wiesz jak pracuje imeachment? Mial juz 2 i co sie stalo?
          Kiedy wy sie ockniecie i zauwazycie na czym sie opiera polityk swiatowa?
          • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 07.01.26, 22:23
            engine8t napisał:

Ciekawe dlaczego USA czekli z przyjeciem ruskiego tankowca az sie znalazl gdzies tam na pn Atlantyku...kolo Islandii.
            A wiec tam juz troche oreza maja - przypadkiem oczywiscie. :)
        • engine8t Re: OT brawo Dania - koniec poczty 07.01.26, 22:39
          A tam narada Paryska EU - juz w zalozeniach byllo ze natent Ukrainy o niczym nie zdecyduja ale moze wydadz wspolne oswiadczenie ? I jeszcze maja sie naradzic co to z ta Grenlandia.. lae juz Tusk ostrzegal ze ni ebeda robic nic co mogldby podraznic USA. Bo wtedy nalezalby nie tylko oddac Ukraine.

I czy tym sie powinniscie teraz przejmowac i walczyc z Trumpem o Grenlandie?
          youtu.be/iNRF1BP0Q6c

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka