07.02.26, 19:17
Od początku roku w Toronto i okolicach są spore mrozy. Dzisiaj jest -15, z temperaturą odczuwalną -25 (bo jest silny wiatr północny). Jakąś godzinę temu byłem w lokalnej piekarni i w kolejce do kasy zobaczyłem coś takiego jak na zdjęciu. Pomimo tego, że sam jestem "zimnego chowu" i w młodym wieku nie specjalnie się przejmowałem ciepłym ubraniem, to jednak w krótkich spodniach zimą nie chodziłem.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: OT - Zima 07.02.26, 19:32
      Brytyjska Szkoła:)
      Ja ostatnio Zofii wysyłałem zdjecie z autobusu na lotnisku. Gosc wracal z Monachium do Birmingham. W Monachium bylo minus 6. A ten tak przylazl
      • qqbek Re: OT - Zima 07.02.26, 19:52
        To samo miałem napisać (tj. "brytyjska szkoła").
        I to dosłownie brytyjska szkoła.
        Pamiętam, że jak jeszcze zbiorkomem do pracy w UK jeździłem, to to był normalny widok.
        Na zewnątrz pizga złem, temperatura 0, a odczuwalna mocno na minusie (jednak prawie nad morzem 0, to nie to samo, gdzie gdzieś indziej okrągłe ziobro), sam nie jestem zmarźluchem, ale jak widziałem dzieci jadące do szkoły w podkolanówkach, krótkich spodenkach/krótkich spódnicach i tylko z marynareczkami od mundurków, bez kurtek, to mi się zimno robiło.
        • trypel Re: OT - Zima 07.02.26, 19:57
          Moja pracownica z okolic Manchester wlacza ogrzewanie w domu jak temperatura spada poniżej 15. Czyli rzadko. I jak sama mowi to stara szkola- jak ci zimno to sie bardziej ruszaj.
          • qqbek Re: OT - Zima 07.02.26, 20:14
            trypel napisał:

> Moja pracownica z okolic Manchester wlacza ogrzewanie w domu jak temperatura sp
            > ada poniżej 15. Czyli rzadko. I jak sama mowi to stara szkola- jak ci zimno to
            > sie bardziej ruszaj.
            >

To też kwestia budownictwa i elektrycznego ogrzewania wielu domów.
            Jak jeszcze wynajmowałem mieszkanie przy Rocky Lane, w starym szeregowcu, to ściany były tak cienkie, że bałbym się dłuższego gwoździa wbić, żeby z tynkiem po drugiej stronie nie wyszedł.
            Dopiero po pół roku właściciel stwierdził, że wymieni nam okna na dwuszybowe (bo były jednoszybowe).
            Ogrzewanie rzecz jasna tylko elektryczne (ale i tak znośne, bo były grzejniki Econ7, które ciągnęły z sieci masę energii od północy do siódmej, a potem oddawały zmagazynowaną energię).
            • trypel Re: OT - Zima 07.02.26, 20:56
              Okna jednoszybowe to dalej standard w starych domach. Nie do pomyślenia u nas. I te łazienki bez ogrzewania
              • jackk3 Re: OT - Zima 07.02.26, 20:59
                Żadna brytyjska tylko kanadyjska - u mnie na zachodzie normalna sprawa. A propos dzisiaj 14C (na plusie oczywiście) także zamiast nart na rower zaraz idę. Jeepster powinien się przeprowadzić do Calgary che che …
                • bywalec.hoteli Re: OT - Zima 08.02.26, 10:28
                  jackk3 napisał:

> Żadna brytyjska tylko kanadyjska - u mnie na zachodzie normalna sprawa. A propo
                  > s dzisiaj 14C (na plusie oczywiście) także zamiast nart na rower zaraz idę. Jee
                  > pster powinien się przeprowadzić do Calgary che che …

38 lat temu mieliście olimpiadę zimową a dziś plus 14?
                  • tbernard Re: OT - Zima 08.02.26, 11:06
                    Nie wiem lub nie pamiętam czy jackk3 pisał w jakich rejonach mieszka ale jeśli tym zachodem są okolice Wan Kuwer to może być spora różnica w temperaturze porównując do Kal Gary.
                  • jackk3 Re: OT - Zima 08.02.26, 15:36
                    Też tak było nie tylko ciepło ale i wietrznie. Taki mamy klimat. W zeszłym tygodniu pojechałem na narty i dałem ostro czadu przez 3 godz wróciłem do Calgary a ponieważ było kilkanaście stopni pojechałem na rower na godz. Jeszcze się zastanawiałem czy na basen nie wyskoczyć ale piwo i wino wygrało…
                • boggi_dan Re: OT - Zima 08.02.26, 11:50
                  jackk3 napisał:

> Żadna brytyjska tylko kanadyjska - u mnie na zachodzie normalna sprawa. A propo
                  > s dzisiaj 14C (na plusie oczywiście) także zamiast nart na rower zaraz idę. Jee
                  > pster powinien się przeprowadzić do Calgary che che …
                  Jak w Calgary to pogoda i temperatura taka jak u mnie w Śląskim. Trochę śniegu dzisiaj, deszcz wczoraj i na plusie.
    • boggi_dan Re: OT - Zima 07.02.26, 21:23
      W Islandii jak budowałem tamę wodną. To w Reykjavíku spotkałem gościa co wracałem z przetwórni ryb w czymś takim. A śniegu po pas.
    • jeepster Re: OT - Zima 07.02.26, 21:37
      Żeby powrócić na chwilę do tematu motoryzacyjnego, to dodam, że dzisiaj rano USB pendrive, który mam na stałe wpięty do radia nagle odmówił posłuszeństwa. Mam tam muzykę w formacie MP3 i po przełączeniu radia na USB otrzymałem komunikat, że na dysku nie ma żadnych plików. Jakieś 15 minut później wszystko zaczęło działać jak należy. Nie myślałem, że -25 stopni (tyle było w nocy) może wpłynąć na tego typu elektronikę. Zobaczę czy jutro to się powtórzy, bo znowu w nocy ma być -25. Dysk twardy wbudowany do radia działał bez zarzutu jak również napęd DVD.
      • vogon.jeltz Re: OT - Zima 07.02.26, 22:07
        Jak byłem kiedyś w lutym w Laponii za kołem polarnym, to przy -40°C telefon wyjęty z kieszeni natychmiast umierał.
        • tbernard Re: OT - Zima 08.02.26, 03:08
          Kiedyś pisałeś, że byłeś w Japonii o ile dobrze pamiętam. A teraz, że jednak w Laponii.
          • vogon.jeltz Re: OT - Zima 08.02.26, 07:31
            Byłem i w Japonii, i w Laponii. Co śmieszniejsze, w tym samym roku.
            • galtomone Re: OT - Zima 09.02.26, 10:44
              vogon.jeltz napisał:

> Byłem i w Japonii, i w Laponii. Co śmieszniejsze, w tym samym roku.

A w Świonach byłeś?
              • trypel Re: OT - Zima 09.02.26, 21:05
                galtomone napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                >
                > > Byłem i w Japonii, i w Laponii. Co śmieszniejsze, w tym samym roku.
                >
                >
                > A w Świonach byłeś?

Raczej Kenia by pasowała w pomiędzu
                • vogon.jeltz Re: OT - Zima 09.02.26, 21:19
                  Pomiędzy to by pasowała Patagonia.
                  • trypel Re: OT - Zima 09.02.26, 21:34
                    To w jakimś dziwnym alfabecie
                    • vogon.jeltz Re: OT - Zima 09.02.26, 21:40
                      A, chyba że alfabetycznie. Moje miało być rymowane, choć raper ze mnie jak z Batryra prezydent.. Krakowskim targiem stańmy zatem na Kolonii.
                      • trypel Re: OT - Zima 09.02.26, 21:55
                        Kolonia pasuje aczkolwiek musiałem chwile pogłówkować zeby znaleźć pasujące państwo (tak wiem ze Laponia..)
              • vogon.jeltz Re: OT - Zima 09.02.26, 22:02
                Co to są "Świony"?! Świńskie priony?
    • bywalec.hoteli Re: OT - Zima 08.02.26, 00:59
      no nieźle
      zahartowany chłopak
    • humorysta Re: OT - Zima 08.02.26, 08:17
      Rośnie nowe pokolenie Morsów! Bo.... takie zimy jak w tym roku maja sie powtarzać.
    • humorysta Re: OT - Zima 08.02.26, 08:25
      Mnie aktualnie bulwersuje to, że władza najpierw kazała wymienic piece na wegiel na piece na pellet w Polsce i tysiace rodaków tak zrobiło- a nastepnie -majac w pewnej częsci ciała obywatela- zapomniała tego pelletu zabezpieczyć w odpowiedniej ilosci. W efekcie-ceny skoczyły do 2500 zł za tone i na dodatek go nie kupisz-niektórzy z koniecznosci pala przenicą !!!! A półgłówki Tuska w takie j sytuacji na posiedzeniu rzadu zajmuja sie amerykanskim pedałem, co to z bogctwa gwałcił juz chyba hipopotamy! To sie nazywa debilizm władzy!
      • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - Zima 08.02.26, 09:13
        humorysta napisał(a):

> Mnie aktualnie bulwersuje to, że władza najpierw kazała wymienic piece na wegi
        > el na piece na pellet w Polsce i tysiace rodaków tak zrobiło- a nastepnie -maja
        > c w pewnej częsci ciała obywatela- zapomniała tego pelletu zabezpieczyć w odpow
        > iedniej ilosci. W efekcie-ceny skoczyły do 2500 zł za tone i na dodatek go nie
        > kupisz-niektórzy z koniecznosci pala przenicą !!!! A półgłówki Tuska w takie j
        > sytuacji na posiedzeniu rzadu zajmuja sie amerykanskim pedałem, co to z bogctwa
        > gwałcił juz chyba hipopotamy! To sie nazywa debilizm władzy!

Biada nam, jak już nawet taki zaradny senior jak ty, zwala zapewnienie opału na zimę na rząd.
        • humorysta Re: OT - Zima 09.02.26, 10:29
          A na kogo? Zasada jest prosta i znana od lat- dobry gospodarz ma wszystko-co jest potrzebne- a w przypadku środków do ogrzewania-to władza ma zapewnić takie na rynku i w odpowiednim wymiarze. Ja nie mam problemów z ogrzewaniem- bo mam kominek i jak zawsze szykuje 12-13 mp drewna to w tym roku miałem 18 mp ! I dlatego nie mam problemów i nie po 2500zł za tonę - tylko po 300 zł/mp !!!! Zużycie oczywiscie tej zimy o ca 50 % wyższe niż normalnie. Wniosek? Takie zimy będą sie powtarzać- czyli jako dobry gospodarz- masz mieć ca 30-50 % zapasu. I spokój.
          • trypel Re: OT - Zima 09.02.26, 10:40
            Dlaczego 50% wyższe niz normalne?
            U mnie max 10% roznicy. Na razie rekordowy styczeń wyszedł ok 900 pln na gazie.
      • kokosowy15 Re: OT - Zima 08.02.26, 11:52
        Wladza jest od zabezpieczania pelletu? Moze jeszcze od temperatury, naslonecznienia i blletow autobusowych?
        • boggi_dan Re: OT - Zima 08.02.26, 12:02
          kokosowy15 napisał(a):

> Wladza jest od zabezpieczania pelletu? Moze jeszcze od temperatury, nasloneczni
          > enia i blletow autobusowych?
          Wina Kosygina. Ludzie się dali nabrać na to ogrzewanie. I teraz klops. Dodają zboże do palenia: owies, pszenicę i kukurydzę.
          • boggi_dan Re: OT - Zima 08.02.26, 12:08
            Motyka się obudził i być może będzie interwencja. To samo co pompą ciepła. Głupich nie sieją. W Lidlu zniżka na wiatraki. Nie bądź śmakiem, chodź z wiatrakiem. A planeta wciąż płonie.
          • vogon.jeltz Re: OT - Zima 08.02.26, 15:49
            > Dodają zboże do palenia: owies, pszenicę i kukurydzę

Jeśli ma korzystną cenę i odpowiednią wartość opałową, to dlaczego nie? I tak mamy nadprodukcję żarcia.
      • qqbek Re: OT - Zima 08.02.26, 12:46
        Władza nikogo nie zachęcała do wymiany kotłów na te na pellet.
        To ludzie, przyzwyczajeni do "tradycyjnego syfienia", zamiast pójść w rozwiązania bezobsługowe, albo prawie bezobsługowe (gaz, olej opałowy) na upartego zakładali te kotły na pellet.

Kuzyn żony ma dom na wsi, gdzie nie dochodzi gazociąg i na początku (5 lat temu) walnął sobie kocioł na pellet. Po przeliczeniu wszystkiego wymienił go na taki na olej opałowy rok temu.
        Raz na sezon przyjeżdża zamówiona cysterna, przepompowuje olej do zbiornika i tyle obsługi.

Czy jest drożej?
        Jest, nieznacznie (dom nowy, bardzo dobrze ocieplony, w całym podłogówka).
        Za to jest zupełnie bezobsługowo, nie trzeba latać, dosypywać do podajnika, trzymać kilku ton pelletu w ciepłym i suchym miejscu (więc w końcu im oba samochody do garażu wchodzą), sprawdzać "dlaczego znów nie zapalił?"

Co to jest "przenica" i dlaczego rząd ma się zajmować cenami pelletu na koniec sezonu grzewczego?
        Już jeden rząd, co to sprowadzał węgiel z Kolumbii mieliśmy. Tamtego rządu już nie ma, sprowadzony miał węglowy nadal gdzieniegdzie leży po składach, a przy okazji wykończyli PKP Cargo, każąc jej ten miał wozić po Polsce, kosztem zerwania wieloletnich kontraktów (przypomnę tylko, że przed wyborami 2023 skończyło się to tym, że PKP Cargo, zarządzana przez nominata PiS, sprzedała lokomotywy, żeby tylko tuż przed wyborami pracownikom premie wypłacić).
        • bywalec.hoteli Re: OT - Zima 08.02.26, 15:20
          A pellet to ponoć Niemcy produkują 🙂
    • humorysta Re: OT - Zima 08.02.26, 08:39
      W czasie ostatniej fali mrozów-kiedy u mnie nad Bugiem było -28 st. C a przygruncie -30 st C- syn zadzwonił do mnie - że nie ruszył, bo mu paliwo zamarzło-wniosek? Takie paliwo sprzedają, ze podobno zimowe. No i chciał w stolicy kupic depresator- na swojej dzielnicy nie kupił. Nie ma tez akumulatorów-jakby ktoś musiał wymienić-a takich tez jest wielu. to samo jest z płynem do spryskiwaczy-juz przy -15 st C zamarza. Pamietałem o tym zamarzajacym paliwie- i kilka lat wczesniej-jak mi autentycznie w filtrze paliwa przy -19 st C zamarzło- kupiłem sobie kanadyjski srodek- do - 40 st. C i wlałem i nie było problemów. Taki depresator należy wlać z paliwem -jeśli zapowiadają spadek temp. do - 18 st C i niższej .Należy o tym pamiętać.
    • galtomone Re: OT - Zima 09.02.26, 10:32
      OOO, jakbym moje dziecko widzial.

Czasem sie upieral na takie stroje.

Jak byl jeszcze mlodszy i bylo parcie na krotkie spodnie przy -15 (a wyjscie z domu na dluzej) to byl nprmlanie ubrany (cieplo) a krtkie spodnie byly zakladane na gore na koncu i choc wyglada "dziwnie" byl bardzo z siebie zadowolony.... a my unikalismy "awantury/tlumaczenia".

A jak wyjście było na chwilę… to najwyżej marzł – od tego się nie umiera…
    • galtomone A my twardziele... 09.02.26, 10:35
      Ni by wielke mrozy nam nie straszene a nie dalej jak 1,5 tyg temu wielkoe dyskusje, nawet w radio czy moze szkol nie zamykac, bo mróz (ale nie ze w szkle tylko poza budynkiem!)... i biedne dzieci musza isc albo stac na przystanku i jakto tak...

No to niech sie cieplej ubiora... w czym klopot?
      • dodekanezowiec Re: A my twardziele... 09.02.26, 10:57
        Kiedyś mówiono - Słuchaj XYZ to będziesz zimą w trampkach chodził - w celu osądu rozumowania i logiki tegoż XYZ
      • qqbek Re: A my twardziele... 09.02.26, 21:13
        galtomone napisał:

> Ni by wielke mrozy nam nie straszene a nie dalej jak 1,5 tyg temu wielkoe dysku
        > sje, nawet w radio czy moze szkol nie zamykac, bo mróz (ale nie ze w szkle tylk
        > o poza budynkiem!)... i biedne dzieci musza isc albo stac na przystanku i jakto
        > tak...
        >
        > No to niech sie cieplej ubiora... w czym klopot?

Jak byłem mały, to szkoły zamykali przy -25 w dzień, albo jak znów był dwudziesty stopień zasilania i nie dawali rady z ogrzewaniem (kto jeszcze pamięta podawanie stopni zasilania w zimie - w radiu i telewizji? - przyznać się dziadersy ;)
        U mnie na wsi dwa razy było w okolicach -23 w środku dnia tej zimy, ale wszystko działało (tylko młody nie poszedł pieszo na wycieczkę do Domu Kultury, bo wychowawczyni stwierdziła, że trochę za zimno na spory spacer z dziećmi w tą pogodę).
        Próbne egzaminy ósmoklasisty młodej przełożyli o dwie godziny, żeby dojeżdżający z okolicznych wiosek byli w stanie odkopać podjazdy, ale to nie przy mrozach, a przy sporych opadach śniegu miało miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka