Dodaj do ulubionych

97% ludzi oblewa egzamin na PJ

02.03.26, 19:54
www.youtube.com/watch?v=fHdYJJjNfko
Nic sie nie zmienilo od lat 70-tych i wtedy mi w urzedzie powiedzieli ze jakby wszyscy zdawali to osrodek skolenia by zbankrutowal.
I chyba nie tylko tutaj
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 02.03.26, 19:56
      engine8t napisał:

> www.youtube.com/watch?v=fHdYJJjNfko
      > Nic sie nie zmienilo od lat 70-tych i wtedy mi w urzedzie powiedzieli ze jakby
      > wszyscy zdawali to osrodek skolenia by zbankrutowal.
      > I chyba nie tylko tutaj

Dla porownania

"The average pass rate for driving license candidates in the U.S. is about 65.2%, "
    • boggi_dan Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 02.03.26, 20:23
      Moja najstarsza idzie teraz na prawo jazdy. I zaczynam się martwić. W Piotrkowie Trybunalskim (woj. łódzkie) kursanci podchodzący do egzaminu na prawo jazdy w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego mogą natrafić na egzaminatora, u którego zdaje jedynie trzy procent osób rocznie, a pozostałe 97 procent - oblewa. Zdaniem Łukasza Zboralskiego, eksperta ds. ruchu drogowego, część kursantów celowo oblewa się, aby ponownie zapłacili za egzamin. Ten egzaminator powinien być wywalony na zbity pysk. Ale się nie da. Jak opisywał Zboralski na antenie Polsat News, próbował uzyskać wyjaśnienia co do sytuacji w Piotrkowie Trybunalskim, ale też w sprawie niskiej zdawalności w Łodzi z marszałek województwa Joanną Skrzydlewską (WORD-y podlegają pod władze regionalne). Ta jednak przekazała publicyście, iż wszystko odbywa się zgodnie z prawem. www.polsatnews.pl/wiadomosc/2026-02-24/slynny-egzaminator-z-word-oblewa-niemal-wszystkich-jankowski-zapraszam-do-studia/.
      • e-zybi Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 03.03.26, 09:14
        boggi_dan napisał:

> Moja najstarsza idzie teraz na prawo jazdy. I zaczynam się martwić. W Piotrkowie Trybunalskim (woj. łódzkie) kursanci podchodzący do egzaminu na prawo jazdy w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego mogą natrafić na egzaminatora, u którego zdaje jedynie trzy procent osób rocznie, a pozostałe 97 procent - oblewa. Zdaniem Łukasza Zboralskiego, eksperta ds. ruchu drogowego, część kursantów celowo oblewa się, aby ponownie zapłacili za egzamin. Ten egzaminator powinien być wywalony na zbity pysk. Ale się nie da. Jak opisywał Zboralski na antenie Polsat News, próbował uzyskać wyjaśnienia co do sytuacji w Piotrkowie Trybunalskim, ale też w sprawie niskiej zdawalności w Łodzi z marszałek województwa Joanną Skrzydlewską (WORD-y podlegają pod władze regionalne). Ta jednak przekazała publicyście, iż wszystko odbywa się zgodnie z prawem. www.polsatnews.pl/wiadomosc/2026-02-24/slynny-egzaminator-z-word-oblewa-niemal-wszystkich-jankowski-zapraszam-do-studia/.

Zasada jest prosta, nie każdy kogo stać na samochód musi zostać kierowcą, bo nie każdy nadaje się na kierowcę. Dalszy komentarz jest zbyteczny. Zauważyłem ciekawą rzecz, dotyczy to szczególnie kobiet, często nie ustępują pierwszeństwa pieszemu na pasach. Tak jakby nie znały przepisów o ruchu drogowym, jadą dosłownie po butach. Prawoskręt z zieloną strzałką też pozostawia wiele do życzenia, a pieszym radzę uważać, mając zielone na przejściu można też paść ofiarą nieuka ;)
    • tbernard Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 02.03.26, 20:47
      Egzaminatorzy, instruktorzy i cała branża z tym związana są skorumpowani.
      • qqbek Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 02.03.26, 21:01
        tbernard napisał:

> Egzaminatorzy, instruktorzy i cała branża z tym związana są skorumpowani.

Może nie tak, jak w latach 90-tych, ale nadal.
        Dlatego kamery wprowadzili w pojazdach egzaminacyjnych, żeby nie było ewidentnych wałków.
        Szwagier jak zdawał, to za pierwszym razem uwalił za przekroczenie linii ciągłej na pasie rozbiegowym... startej, pod śniegiem schowanej, ale egzaminator pamiętał, że tam była i gdzie się kończyła. Teraz by nie przeszło, bo by było nagranie.

Ale cały system szkolenia i egzaminowania mamy do niczego.

W Stanach zdaje każdy, kto ma dwie ręce i niczego nie odwali, bo bez prawa jazdy tam jak bez ręki.
        To nie jest dobry system.
        W Niemczech zdać trudno, ale na egzamin składa się też jazda po autostradzie (i jazda po mieście, a nie ma tego durnego placu, który jest w Polsce - jest tylko parkowanie) - tego w Polsce brakuje.
        Czy to jest dobry system?
        Nie wiem, IMHO lepszy niż w Polsce.

No i w Niemczech zdawalność mają na poziomie 70%, bo w szkołach nauki jazdy uczą, a nie tresują.
        • qqbek Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 02.03.26, 21:04
          Tak dla ilustracji:
          rozbiegówka, na której uwalił szwagier
          Chyba na zdjęciu z gugli lepsza, niż wtedy gdy on zdawał (choć trudno w to uwierzyć).
        • engine8t Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 02.03.26, 21:41
          qqbek napisał:

> W Stanach zdaje każdy, kto ma dwie ręce i niczego nie odwali, bo bez prawa jazd
          > y tam jak bez ręki.
          > To nie jest dobry system.

Tzn nalezy jeszcze brac od uwage ze w czasie egzaminu ludzie nie maja jeszcze jazdy we krwi, sa spieci i wiele trudniej jest im wszystko na raz kontrolowac. Egzamin to w zasadzie prawo do rozpoczecia prawdziwej nauki jazdy.
          Tu jest latwiej bo po pierwsze zdaje sie na aucie swoim, po drugie w wieku 15.5 roku mozna isc i zdzc test teoretyczny z przepisow i uczyc sie jezdzic z koms kto ma PJ i min 25 lat tak dlugo jak sie chce. W czasie egzaminu praktycznego tez nie daja PJ tym co nie potrafia panowac i kontrolowac auta oraz przestrzegac przepisow ale nikt nie mierzy miarka czy sie ztrzymales 25 czy 28 cm od chodnika bo e sumie ni eo to przeciz chodzi.
          No i mileismy tu kilka osob ktre w Polsce dostaly PJ i przyjechlay krotko po tym.... oj 2 tygodnier spedzalem aby spokojni e mozna ich puscic samych na droge.. A tu jezdzi duzo latwiej
          • qqbek Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 02.03.26, 21:49
            Jak napisałem - u was bez samochodu, jak bez ręki.
            Wszystko pod samochody, a nie pieszych czy innych "miękkich" (wyjątki są - przykładowo NY, ale nie są reprezentatywne), to i jeździ się łatwiej.
            Gdyby tylko samochody nie rosły wam w tym tempie, co tyłki Amerykanom, to nawet z parkowaniem byście problemu nie mieli.

Nawet Tigesowi (naszemu "społecznemu") wysłałem zdjęcie mojego odkurzacza, zaparkowanego koło starszego X5 (F15) znajomego pod moją pracą ostatnio. Różnica skali poraża, ale moim odkurzaczem jeździ codziennie 3 do 4 osób, a tym X5 tylko jedna. Tylko u nas to X5 jest już spore, u was to "kompakt".
            • qqbek Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 02.03.26, 21:58
              Masz, dla porównania 😂
              Tyłkami stoimy równo, przy krawężniku.
            • engine8t Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 03.03.26, 00:22
              qqbek napisał:

> Jak napisałem - u was bez samochodu, jak bez ręki.

> Wszystko pod samochody, a nie pieszych czy innych "miękkich" (wyjątki są - przy
              > kładowo NY, ale nie są reprezentatywne), to i jeździ się łatwiej.
              > Gdyby tylko samochody nie rosły wam w tym tempie, co tyłki Amerykanom, to nawet
              > z parkowaniem byście problemu nie mieli.

Tu gdzie mieszkam z parkowaniem nie ma zadnego problemu z wyjatkiem lata i Laguna Beach w lecie gdzie trudno znalezc nawet platne. Bo niby wiedza i mowia ze zyja w polowie z turystyki to poograniczali parkowanie bo lokalni nie chca duzego ruchu i parkowania przed ich domami. A wiec nie wiem czy oni chca tych turystow czy nie?

> Nawet Tigesowi (naszemu "społecznemu") wysłałem zdjęcie mojego odkurzacza, zapa
              > rkowanego koło starszego X5 (F15) znajomego pod moją pracą ostatnio. Różnica sk
              > ali poraża, ale moim odkurzaczem jeździ codziennie 3 do 4 osób, a tym X5 tylko
              > jedna. Tylko u nas to X5 jest już spore, u was to "kompakt".

A E53 x5 jest mniej wiecej tych rozmiarow co obecne X3 bo nowe X5 jest wyraznie wieksze bo ma 3 rzedy siedzen.
              • marekggg co do wielkosci samochodow 03.03.26, 10:33
                engine8t napisał:

> A E53 x5 jest mniej wiecej tych rozmiarow co obecne X3 bo nowe X5 jest wyraznie
                > wieksze bo ma 3 rzedy siedzen.

w wieelkiej czesci europ (nawet zachodniej) sa miejsca do parkowani szczegolnie w garazach publicznych projektowane na normalne samochody wielkosci sprzed 25 lat

nawet moje x60 ktore nie jest az takie duze, to w niektorych garazach to byla masakra.w tych nowszych jest troche lepiej, ale naprzyklad wjazd do windy samochodowej jak nie ma miejsca do manewrowania to juz takim X5 to bym to widzial czarno.
                • boggi_dan Re: co do wielkosci samochodow 03.03.26, 21:51
                  marekggg napisał:

> engine8t napisał:
                  >
                  > > A E53 x5 jest mniej wiecej tych rozmiarow co obecne X3 bo nowe X5 jest wy
                  > raznie
                  > > wieksze bo ma 3 rzedy siedzen.
                  >
                  > w wieelkiej czesci europ (nawet zachodniej) sa miejsca do parkowani szczegolnie
                  > w garazach publicznych projektowane na normalne samochody wielkosci sprzed 25
                  > lat
                  >
                  > nawet moje x60 ktore nie jest az takie duze, to w niektorych garazach to byla m
                  > asakra.w tych nowszych jest troche lepiej, ale naprzyklad wjazd do windy samoch
                  > odowej jak nie ma miejsca do manewrowania to juz takim X5 to bym to widzial cza
                  > rno.
                  Niektórzy w tych WORDch nie złe posadki sobie umościły. Jak Łukasz Banaś został zatrzymany przez funkcjonariuszy Centralnego Biura Antykorupcyjnego (CBA. Dyrektor ośrodka częstochowskiego WORD. Zresztą nie zła zrobiła się zadyma w moim mieście. Bo prezydent miasta też ma zarzuty i zakaz pracy w urzędzie miasta. Jedynie ma farta, że się sąd nie zgodził na aresztowanie. 18 osób. Czerwono- Peowska ośmiornica. Nepotyzm władzy.
                  • e-zybi Re: co do wielkosci samochodow 04.03.26, 01:48
                    Że też Matka Boska Częstochowska na to wszystko patrzyła i nie grzmiała? Widać cieniasów z opozycji nie wspierała, taka już jest boska sprawiedliwość 😉
                    • boggi_dan Re: co do wielkosci samochodow 04.03.26, 04:08
                      e-zybi napisał:

> Że też Matka Boska Częstochowska na to wszystko patrzyła i nie grzmiała? Widać
                      > cieniasów z opozycji nie wspierała, taka już jest boska sprawiedliwość 😉
                      >
                      Większego idioty na tym forum nie ma człowieku. Aleś się przykleił do mnie..
                      • e-zybi Re: co do wielkosci samochodow 04.03.26, 05:26
                        Ciągle mierzysz wszystkich swoja miarą, poszukaj bliższych w rodzinie ;)
                        • boggi_dan Re: co do wielkosci samochodow 04.03.26, 05:48
                          e-zybi napisał:

> Ciągle mierzysz wszystkich swoja miarą, poszukaj bliższych w rodzinie ;)
                          >
                          Naucz się buźkę wklejać. I przyklej się do kogoś innego pajacyku. Bo stalkujesz. Nie masz co robić to se zapałki rozsyp i w bierki zagraj.
                          • e-zybi Re: co do wielkosci samochodow 04.03.26, 06:00
                            Boli? Bo boleć ma...;)
        • wislok1 Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 03.03.26, 18:48
          W DE nauka prawa jazdy kosztuje wiecej niz w PL zdecydowanie...

Ale jak juz ucza, to dobrze i takie numery z uwalaniem ludzi, zeby przyszli na dodatkowy egzamin sa wykluczone..

Moj syn zdal za 1 razem, twierdzil, ze egzaminatorka go WIELOKROTNIE PROWOKOWALA do lamania przepisow zadajac, zeby pojechal tak i tak...
          On jej odpowiadal, ze tego nie zrobi, bo to jest zabronione...

To byly jakies jaja.
          Po 10 minutach odpuscila..
          Egzaminator nakazujacy lamania prawa...

W koncu mu zaliczyla egzamin...
          W
          Jastrzebiu-Zdroju i tak byl luz, bo tam zdaje jakies 30 procent za pierwszym razem, w Bielsku 20 procent

Z tym, ze oblewa za pierwszym razem 97 procent to sa bajki
          • qqbek Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 03.03.26, 19:07
            Przecież to od lat norma.
            U nas zawsze się jeździło na egzaminie jedną z ulic, która zaczynała się jako dwukierunkowa, ale potem był nakaz skrętu, bo końcowy odcinek był jednokierunkowy (ja, te 30 lat temu, trafiłem akurat na ulicę Chopina, ale jest w Lublinie jeszcze kilka takich). Wbiłem kierunek w prawo, w Sztajna i jadę w stronę Lipowej. Egzaminator tylko "dlaczego pan skręcił bez polecenia?" - mówię, że tak nakazywał mi znak nakazu. Tylko się uśmiechnął i męczył mnie dalej.
            Chyba byś nie chciał, żeby prawo jazdy dostał ktoś, kto pojechałby pod prąd prosto, nie patrząc przy tym na znaki?
            • engine8t Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 03.03.26, 19:41
              U nas koszty wydania prawa jazdy to $41.

The $41 driver's license fee in California covers your permit, three attempts at the written test, and one attempt at the driving test. If you fail the driving test, each additional attempt costs $7.

Mlodzi jak chca w wieku 15.5 dostac "Learners permit" - tzn zdac test moc sie uczyc z doroslym kieroica to $39
              Dla ludzi po 18-ce nie ma wymagania unkonczenia nauki jazdy z profesjonalnym instruktorem. Musza zdac test z przepisow i egzamin z jazdy.
              40 lat temu to bylo $32... chyba w 3 dni po przyjezdzie poszedlem do urzedu, wypelnilem test, oddalem i zaliczylem , Pani zapytala czy mam auto i jestem gotow an jade bo instruktor ma wolny czas.. mowie ze tak i po pol godzini ejazdy dostalem PJ.. smieszne ze nuie pyatli jak sie ten moj samochd znalazl na parkingu. No ale ja mialem Polskie PJ wiec mialem dupokryjke.

Przed 18-ka nastolatki musza unkonczyc min 6 godzin jazdu z instruktorem a to kosztuje zwykle ok $500.. Szkoly srednie to organizuja. Najcvzesciej rodzice sa w jkontakcie z instruktorem i palca za wiecej lekcji jesli student potrzebuje Syn ma licencje instruktora i czasami sobie pojezdzi no a instruktorow oczywiscie oceniaja pod wzgledem tego ilu ich studentow zdaje za pierwszym razem wiec jak ktorys ma mala "zdawalnosc" to nikt cie nie zatrudni.

I tyle kosztow oraz prcedur.
              • qqbek Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 03.03.26, 21:29
                engine8t napisał:

> I tyle kosztow oraz prcedur.

W Europie da się żyć bez prawa jazdy, w Stanach (z nielicznymi wyjątkami) nie.
                Taka różnica.

Mam kolegę, który zaraz po maturze (lata 90-te) pojechał "turystycznie" do USA i trochę mu się ten pobyt turystyczny tam przedłużył.
                Zalegalizował pobyt dopiero na początku ubiegłej dekady (ożenił się z Amerykanką) i przyleciał odwiedzić rodziców do Polski.
                W dwa tygodnie rozbił ojcu 3 samochody, jak tam przez 20 lat nie miał nawet stłuczki.

Dobrze, że rodzina dziana, to za bardzo nie odczuli wyczynów synka.
                • engine8t Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 01:15
                  qqbek napisał:

> W Europie da się żyć bez prawa jazdy, w Stanach (z nielicznymi wyjątkami) nie.
                  > Taka różnica.
                  >

Jak spojrzysz na ilosc auto namieszkanca to Stany az tak znow swiata czy eripy nie wyprzedzaja. Newet chyba w Polsce jest statystycznie moze 25% mniej aut na mieszkanca.
                  A to ze nie mozna zyc o bez auta o czym swiadczy ? Ze tu daja a ile sie da w Polsce ograniiczja ile sie da PJ?

No ale czy od kosztow zrobienia PJ i ilosci oblanych egzaminow zalezy to jak bezpiecznie jezdzi kierowca ?
                  Kierowca musi znac znaki i przepisy a najwazniejsze panowac na samochodem. A tego sie na kursie w 100% nie nauczy bo na to potrzeba czasu i jazdy w sposob automatyczny i bezstresowy a nie "wyuczony".
                  Bo jak slysze ot w PL oblewaj nie za niebezpieczne manewry ale za dyperele niewiele zwiazane z realnym bezpieczenstwem.
                  Moj 19 letni syn wsiadl w Warszawie w wynajmowne auto i jedzil zupelnie jak lokalani taksowkarze. Tylko ze tu jezdzil juz ponad 3 lata.

> Mam kolegę, który zaraz po maturze (lata 90-te) pojechał "turystycznie" do USA
                  > i trochę mu się ten pobyt turystyczny tam przedłużył.
                  > Zalegalizował pobyt dopiero na początku ubiegłej dekady (ożenił się z Amerykank
                  > ą) i przyleciał odwiedzić rodziców do Polski.
                  > W dwa tygodnie rozbił ojcu 3 samochody, jak tam przez 20 lat nie miał nawet stł
                  > uczki.
                  >
                  > Dobrze, że rodzina dziana, to za bardzo nie odczuli wyczynów synka.

I uwazasz ze to wina tego ze egzamin z jazdy zdl 20 lat wczesniej za pierwszym razem?

W USA ludzi na siebie bardziej uwazaja i zachowuja sie bezpiecznie a nie "bo maja prawo", drogi sa szersze etc i dlatego jezdzi sie latwiej.
                  Ale to nie ma nic do koszto prawa jazdy i tego ze ludzi tak oblewaj z jazdy. ?

• tbernard Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 09:04
                  qqbek napisał:

>
                  > W Europie da się żyć bez prawa jazdy, w Stanach (z nielicznymi wyjątkami) nie.
                  > Taka różnica.

Do tych wyjątków pewnie można zaliczyć gościa co pewnego razu powiedział:

That day, for no particular reason, I decided to go for a little run.

:)
            • wislok1 Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 03.03.26, 19:55
              Ale ten egzaminator nie nakazywal lamania przepisow...
              Tylko sie przygladal...
              • tbernard Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 09:13
                wislok1 napisał:

> Ale ten egzaminator nie nakazywal lamania przepisow...
                > Tylko sie przygladal...

Ale innym razem za wykonanie czegoś co nie było jego poleceniem to obleje. Na przykład jak ktoś jedzie prawym pasem i w pewnym momencie jego przeznaczenie jest do skrętu w prawo a domyślnie jak nie pada polecenie, to nalezy przyjąć, że jedzie się prosto gdy jest taka możliwość. Ale jak ktoś zawczasu by pas zmienił, to się przyczepi, że "w Polsce mamy ruch prawostronny" i dlaczego nie jedziesz prawym pasem?
                • wislok1 Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 18:07
                  Jak zdawala corka, to szlo jej swietnie i pod sam koniec egzaminator wydal polecenie zaparkowania i ona go zaraz wykonala..
                  A to byla pulapka...
                  Tam byl zakaz zatrzymywania, kilkaset metrow wczesniej.

No to pani nie zdala, stwierdzil..

Kanalia w ten sposob uwalil zapewne bardzo duzo ludzi...

Kuzynka corka zdawala 7 razy...

Corka zdala za 2 razem i miala juz jasna zasade na egzaminie, nigdy nie wierzyc w dobre intencje egzaminatora i ZAWSZE podejrzewac podstep...
                  • wislok1 Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 18:08
                    Zreszta przekazala swoje uwagi bratu i ten tak na egzaminie robil..
                    I zdal za pierwszym razem...
                  • engine8t Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 18:35
                    wislok1 napisał:

> Jak zdawala corka, to szlo jej swietnie i pod sam koniec egzaminator wydal pole
                    > cenie zaparkowania i ona go zaraz wykonala..
                    > A to byla pulapka...
                    > Tam byl zakaz zatrzymywania, kilkaset metrow wczesniej.
                    >
                    > No to pani nie zdala, stwierdzil..
                    >
                    > Kanalia w ten sposob uwalil zapewne bardzo duzo ludzi...
                    >
                    > Kuzynka corka zdawala 7 razy...
                    >
                    > Corka zdala za 2 razem i miala juz jasna zasade na egzaminie, nigdy nie wierzyc
                    > w dobre intencje egzaminatora i ZAWSZE podejrzewac podstep...

Jesli zdaje egazmin tylko maly procent to przeciez oczywoste ze albo osrodki szkolenia nie ucza - i nalezy je pozamykac albo egzaminator sie wyglupia i nalezy go wywalic z pracy?

Wyobrazmy sobie teraz ze zdwalnosc matury jest tez tylko 3%?

• wislok1 Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 19:02
                      Matura nie podlega egzaminatorom na prawo jazdy, na szczescie..

Zdawalnosc matury to przegiecie w druga strone, bo robi sie wszystko, zeby naciagac wyniki, jak komus brakuje kilku punktow do 30 procent...

Taki jest warunek zdania egzaminu na poziomie podstawowym..

Chodzi o to, zeby OGROMNA wiekszosc zdala...

Wyniki musza byc takie jak rok temu, inaczej bedzie afera, ze w tym roku maturzysci byli slabi i ze to wina ministerstwa, ze jest bu.del w szkolach...

• engine8t Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 20:18
                        wislok1 napisał:

> Matura nie podlega egzaminatorom na prawo jazdy, na szczescie..
                        >
                        > Zdawalnosc matury to przegiecie w druga strone, bo robi sie wszystko, zeby naci
                        > agac wyniki, jak komus brakuje kilku punktow do 30 procent...
                        >
                        > Taki jest warunek zdania egzaminu na poziomie podstawowym..
                        >
                        > Chodzi o to, zeby OGROMNA wiekszosc zdala...
                        >
                        > Wyniki musza byc takie jak rok temu, inaczej bedzie afera, ze w tym roku maturz
                        > ysci byli slabi i ze to wina ministerstwa, ze jest bu.del w szkolach...
                        >

A wiec da sie?
                        Dlaczego nie stosowac takich samych wymagan co do PJ?
                        Instruktor ktory ma "zdawalnosc" mniejsza nic powiedzmy 85% powinien stracic prace.
                        • wislok1 Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 05.03.26, 18:32
                          Bez przesady, czesc kursantow to debile ...
                          Albo ojciec zaplacil za kurs, a syn czy corka mieli to w d... i sie do nauki nie przykladali...
                          To drugie czesciej...

Ale w Niemczech jest zdawalnosc nba poziomie 70 procent i potem nie ma narzekan, ze po zdaniu PJ powoduja wypadki ...

Czyli system funkcjonuje prawidlowo...

Choc drogo to kosztuje...
                          • engine8t Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 05.03.26, 18:43
                            wislok1 napisał:

> Bez przesady, czesc kursantow to debile ...
                            > Albo ojciec zaplacil za kurs, a syn czy corka mieli to w d... i sie do nauki ni
                            > e przykladali...
                            > To drugie czesciej...
                            >
                            > Ale w Niemczech jest zdawalnosc nba poziomie 70 procent i potem nie ma narzekan
                            > , ze po zdaniu PJ powoduja wypadki ...
                            >
                            > Czyli system funkcjonuje prawidlowo...
                            >
                            > Choc drogo to kosztuje...

Tzn "szkola jazdy" czy instruktor chyba wydaje certyfikat ze kandydat potrafi jezdzic ?
                            U nas przynajmnije nikt ni ema pretensji poniewaz koszty nie sa duze i sam kandydat decyduje czy jest gotowy na egzamin.
                            Np jak moj syn zaliczyl te 6 godzin z instruktorem majac nicale 16 lat to ja go uczylem i przed i po przez nastpeny miesiac - i to czesto pod stresem - celowo.. i zdal za pierwszym podejsciem na prawie 100% jako ze uwazalem ze kontrola nad autem to czesto kwestia zycia..
                            • wislok1 Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 05.03.26, 19:47
                              Instruktor ma z kursantem w DE zrobic wszystkie przewidziane godziny, teorie i praktyke...

W tym jest OBOWIAZKOWA jazda na autostradzie, co podraza koszt nauki, bo czasem do najbliszej autostrady jest kilkadziesiat kilometrow...

Na egzaminie praktycznym tez jest jazda na autostradzie..

Poza tym kursant ma pokazac, ze umie tez jezdzic na zwyklej drodze, w terenie zabudowanym i poza nim, umie zaparkowac w roznych miejscach....
                              No i teorie tez musi zaliczyc, ze zna przepisy.

Tu olewajacy nauke maja przes.ane...

Generalnie uczciwy egzamin i nikt sie nie czepia w Niemczech jego przebiegu...
                              Tylko oczywiscie to sporo kosztuje
                              • wislok1 Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 05.03.26, 19:50
                                hr-xp.com/pl/jak-zrobic-prawo-jazdy-w-niemczech/
          • boggi_dan Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 03.03.26, 21:40
            wislok1 napisał:

> W DE nauka prawa jazdy kosztuje wiecej niz w PL zdecydowanie...
            >
            > Ale jak juz ucza, to dobrze i takie numery z uwalaniem ludzi, zeby przyszli na
            > dodatkowy egzamin sa wykluczone..
            >
            > Moj syn zdal za 1 razem, twierdzil, ze egzaminatorka go WIELOKROTNIE PROWOKOWAL
            > A do lamania przepisow zadajac, zeby pojechal tak i tak...
            > On jej odpowiadal, ze tego nie zrobi, bo to jest zabronione...
            >
            > To byly jakies jaja.
            > Po 10 minutach odpuscila..
            > Egzaminator nakazujacy lamania prawa...
            >

>
            > Z tym, ze oblewa za pierwszym razem 97 procent to sa bajki
            W DE jest najlepiej, najdoskonalej. Jak zwykle Wislok w ekstazie. Nie wiem czy teraz dziadki słomiane, jakby stracili prawo jazdy. Czy by nie polecieli na testach. Przecież są statystyki i wkleiłem linka jak postępuje pewien egzaminator.
            • e-zybi Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 01:43
              Bo w DE tak jest i nie rozumiem czego to negujesz? Myślę, że wśród tych słomianych dziadków Ty na pewno byś nie zdał, więc miej to na uwadze, byś nie musiał kiedyś turlać z buta 🤣🤣🤣
              • boggi_dan Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 04:13
                Przecież ty nie masz samochodu cyklisto to czym ty bredzisz. A ze swojej wiochy nawet nosa nie wyvhylileś..
                • e-zybi Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 05:42
                  Tego co mam ja Ty nigdy nie będziesz miał, nawet w marzeniach Cię to przerasta. Możesz jedynie ujadać by poprawić sobie nastrój, ale mnie to LOTTO ;)
            • wislok1 Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 18:10
              Nie rozumiem twojego idiotycznego czepiania sie..

Napisalem wyraznie, ze kurs na prawo jazdy w DE jest ZNACZNIE drozszy niz w PL, ale jednoczesnie egzamin jest psrpawiedliwy i uwalaja tylko tych, co zje jezdza, nie robia pulapek i nie czepiaja sie pie.dol
              • e-zybi Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 18:21
                Ten typ tak ma, zryte pod beretem i upie*dliwe czepianie się wszystkiego i wszystkich co nie pisie we krwi ;)
              • boggi_dan Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 18:52
                wislok1 napisał:

> Nie rozumiem twojego idiotycznego czepiania sie..
                >
                > Napisalem wyraznie, ze kurs na prawo jazdy w DE jest ZNACZNIE drozszy niz w PL,
                > ale jednoczesnie egzamin jest psrpawiedliwy i uwalaja tylko tych, co zje jezdz
                > a, nie robia pulapek i nie czepiaja sie pie.dol
                Znam zasady człowieku. Bo 25 lat tam mieszkałem. W różnych częściach Niemiec. Pracowałem w dawnym RFNie i byłem w Berlinie jak pękał mur berliński..W Polsce jest inaczej.Uwalają dla kasy. Córka zdała za drugim razem, z małą pomocą moją, a syn już miał ciężej. Ci sami egzaminatorzy co byli tam od lat. Pisałem wyżej, wywalili dziada z WORDu częstochowskiego bo ma zarzuty prokuratorskie i CBA go przemknęło. A długo tam był dyrektorem.
    • humorysta Re: 97% ludzi oblewa egzamin na PJ 04.03.26, 10:31
      tzw. Wordy-celowo oblewaja kursantów. Chodzi i dodatkowe dochody-bo w Polsce niektórzy zdaja po . 30 razy , zeby zdać. To jest biznes i tyle. I nikt z tego nie kontroluje. Robia -co chcą. Dlatego kursanci musza dawac łapówki- zeby zdac w ogóle. Na dodatek kursanci oblewani sa na egzaminach - na zupełnie nie waznych przepisach czy zupełnie magrinalnych manwrach. Sprawdziłem to- Wordy nie uczą bezpiecznej jazdy- a jedynie - jak zdawac egzamin na prawgo. Genialne- a gdzie jest władza ? Władza ma to w du.. e!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka