Dodaj do ulubionych

OT - Wegry wybory

13.04.26, 07:47
bylem wczoraj wieczorem z sasiadem na wiecu wyborczym.

zajebista atmosfera
Wegierskie wybory z perspektywy TiSZY - Bruksela

specjalnie dla kolegi z Czestochowy
Obserwuj wątek
    • e-zybi Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 08:12
      Hmm...Kolega smutny, mina przybita, nos na kwintę, oblicze wyblakłe.
      Nockę zarwał jeszcze się łudząc, a tu mu Orbana odsunęli od koryta.
      Co na to wszystko prezes despota? Nie spodziewał się takiego wyniku.
      Ten sam błąd popełnił i przepadł, bo mądrość zawsze górą, nie głupota.
    • qqbek Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 11:46
      marekggg napisał:

> bylem wczoraj wieczorem z sasiadem na wiecu wyborczym.
      >
      > zajebista atmosfera
      > Wegierskie wybo
      > ry z perspektywy TiSZY - Bruksela

A tak właściwie, bo teraz wypada o to zapytać, to jak wymawiać TISZA?
      Bo na Węgrzech, to z tego co pamiętam "s" wymawia się jak "sz", za to "sz" jak "s" (mają przykładowo buszpas zamiast buspasa), więc chyba poprawnie to będzie "Tisa"?

> specjalnie dla kolegi z Czestochowy

Kolega z Częstochowy wczoraj przedawkował paski w Republice i obwieścił zwycięstwo Orbana po zliczeniu głosów z 2% najmniejszych, a więc głównie wiejskich, obwodów (w Republice takiego babola walnęli - całkiem serio).
      A śmiał się z "dwugodzinnego prezydenta Trzaskowskiego" 🤣
      Orban "wygrywał" przez kilkanaście minut.
      • vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 11:57
        > Kolega z Częstochowy wczoraj przedawkował paski w Republice

Nie oglądam oczywiście TV ZaRublika, ale ciekawi mnie swoją drogą, jak oni tam przeżyli takie twarde zderzenie z rzeczywistością.
        • qqbek Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 12:39
          vogon.jeltz napisał:

> Nie oglądam oczywiście TV ZaRublika, ale ciekawi mnie swoją drogą, jak oni tam
          > przeżyli takie twarde zderzenie z rzeczywistością.

Mam takie przekonanie, graniczące z pewnością, że rzeczywistość jest ostatnim, co do nich dociera.
          • e-zybi Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 13:25
            Przed rzeczywistością się nie ucieknie. Choć takiemu boggi głos odebrało ;)
            • qqbek Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 13:34
              e-zybi napisał:

> Przed rzeczywistością się nie ucieknie. Choć takiemu boggi głos odebrało ;)
              >

Ja mam nadzieję, że Za Rublika nie ucieknie przed opłatami koncesyjnymi.
              Z drugiej strony Świrskie i pozostałe z KRRiT nie będą przecież "swoich" ganiać.
        • boggi_dan Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 18:21
          vogon.jeltz napisał:

> > Kolega z Częstochowy wczoraj przedawkował paski w Republice
          >
          > Nie oglądam oczywiście TV ZaRublika, ale ciekawi mnie swoją drogą, jak oni tam
          Nie oglądałem, a wiem 🤣
          • vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 19:49
            Oficer prowadzący wam doniósł, tawariszcz?
        • only_the_godfather Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 08:22
          vogon.jeltz napisał:

> > Kolega z Częstochowy wczoraj przedawkował paski w Republice
          >

Orban już nie jest ich przyjacielem, teraz ich przyjacielem jest Magyar, a Orban to przyjaciel Tuska
      • marekggg Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 17:42
        wymawiac - TYSA
        • boggi_dan Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 18:24
          marekggg napisał:

> wymawiac - TYSA
          Cisza nad tą Tiszą. Węgrzy się zachłysnięli tą radością jak 23 października 1956 roku w Budapeszcie. Trochę lepiej mieli w sklepach.
      • boggi_dan Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 22:28
        qqbek napisał:

> marekggg napisał:
        >
        >
        > A tak właściwie, bo teraz wypada o to zapytać, to jak wymawiać TISZA?
        > Bo na Węgrzech, to z tego co pamiętam "s" wymawia się jak "sz", za to "sz" jak
        > "s" (mają przykładowo buszpas zamiast buspasa), więc chyba poprawnie to będzie
        > "Tisa"?
        >
        > > specjalnie dla kolegi z Czestochowy
        >

>
        > Kolega miał wczoraj inne problemy niż czytanie pierdół na auto moto. Trzeba być wyjątkowym dyletantem by nie wiedzieć kim jest Magyar. Orban rządził 16 lat, a Magyara (była już) żona była ministrem spraw zagranicznych w rządzie Orbana, a on sam zasiadł w zarządach państwowych spółek.
        Ktoś pasował go na Europejczyka, później na niego postawił. A teraz rożnie może być. Anyway. Może być i tak, że kanclerz Merz będzie w Brukseli krzyczał: To nie mój agent, to nie mój agent", to agent prezydenta Macrona. Albo na odwrót. Nie ma czym się podniecać. Tak jak ty to mówisz, dalej jest onucą Putina.

• vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 22:38
          > Magyara (była już) żona była ministrem spraw zagranicznych w rządzie Orbana,

Chyba wam oficer prowadzący jakieś lewe materiały podrzucił. Była żona Magyara była, owszem, ministrą u Orbana - ale sprawiedliwości.

> a on sam zasiadł w zarządach państwowych spółek.

No i co w związku z tym? Sikorski był ministrem u Kaczyńskiego, a dziś jest największym wrogiem pisiorów.
          • nousecomplaining Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 19:09
            > No i co w związku z tym?
            Tata, a pan Kaczyński powiedział... że on ten Magyar upiekł szczeniaka w mikroweli i bił swoją żonę, czyli wiadomo co to za zły człowiek jest.
            • boggi_dan Re: OT - Wegry wybory 15.04.26, 17:33
              nousecomplaining napisał:

> > No i co w związku z tym?
              > Tata, a pan Kaczyński powiedział... że on ten Magyar upiekł szczeniaka w mikrow
              > eli i bił swoją żonę, czyli wiadomo co to za zły człowiek jest.
              No i ? To tylko cztery lata. I co się zmieni poza tym? Nic. Od Ruskich się nie uwolnią. Od ropy i gazu.
    • nousecomplaining Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 17:34
      Ogólnie to brawo Węgrzy, nie spodziewałem się takiej mobilizacji i rozsądku wyborczego, ale najwyraźniej wszystkim się już "przelało" po tych kilkunastu latach niszczenia wszystkiego przez chamskie złodziejstwo uprawiane przez władzę kosztem gospodarki swojego kraju i "dobrostanu" ludzi, chyba bezprecedensowe w UE. Nie trawię Orbana, ale przyznać mu trzeba, że po przegranej zachował się z klasą, na którą raczej nie stać zdecydowanej większości naszych polityków.
      • vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 17:58
        > Nie trawię Orbana, ale przyznać mu trzeba, że po przegranej zachował się z klasą

To się jeszcze okaże.
        • nousecomplaining Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 18:11
          > To się jeszcze okaże.
          Wiem, to cwaniak. Mnie tylko chodziło o zachowanie "przed publiką", przyznanie się do przegranej i nieatakowanie od razu wygranego. A co zrobi teraz, to zobaczymy. Głodować nie będzie : )
          • qqbek Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 22:56

> Wiem, to cwaniak. Mnie tylko chodziło o zachowanie "przed publiką", przyznanie
            > się do przegranej i nieatakowanie od razu wygranego. A co zrobi teraz, to zobac
            > zymy. Głodować nie będzie : )

No nijak nie wygląda na takiego, co to by głodował.
            Ale gratulacje złożone w momencie, gdy było już oczywiste, że przerżnął w kretesie pokazują jakąś tam klasę (której przykładowo zupełnie brak Kaczyńskiemu). Nawet jak to było wyrachowane zachowanie, to jednak musiało go w dupkę zapiec (przynajmniej ambicjonalnie) takie ukorzenie się przed wygranym.

Kaczor tak nie potrafi (że już o pomarańczowej małpie z brzytwą nie wspomnę, po tym jak z Bidenem przerżnęła).
            Tusk ledwie to potrafi.
            A Orban "umi".

Może i kacap, ale za to jeden z niewielu kulturalnych.
        • wislok1 Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 18:54
          Trudno mu kopac sie z koniem...

Znajac zycie jego ludzie na waznych stanowiskach, juz go zdradzili..
          I zeby ratowac swoje d...., beda teraz kablowac na Orbana nowej wladzy

Za tydzien sie okaze, ze w sumie to nikt Orbana nie popieral poza Orbanem, a Wegry sa pelne Konradow Wallenrodow

Jedynie trampek, kaczor i fiutin pozastana mu wierni
          • vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 19:52
            Córka i zięć już się ponoć zwinęli z kraju razem z częścią majątku. Tylko patrzeć jak sam spaślak podąży w ich ślady.
            • nousecomplaining Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 20:36
              Zera i jego kolegi raczej do walizek nie weźmie, są granice przyjaźni.
              • boggi_dan Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 22:19

> Zera i jego kolegi raczej do walizek nie weźmie, są granice przyjaźni.
                Tobie jedynie chodzi by złapali Ziobro i Romanowskiego. Co tam bredził Madziar to nie ma większego znaczenia. Bo wyroku sądu też nie ma i ENA także. Premier Węgier ma od pilnowania technicznych szczegółów całe ministerstwa i sztaby urzędników – właśnie po to, żeby sam mógł zajmować się sprawami o znaczeniu politycznym, także w relacjach z Polską. Sprowadzenie tego do żenady pokazuje raczej kompletny brak zrozumienia, na czym polega rola szefa rządu w polityce międzynarodowej, niż jakikolwiek realny argument. O tym decydują tamtejsze sądy. Czyżby węgierski Europejczyk zamierzał naciskać na niezawisłe węgierskie sądy, albo zamierza je upolitycznić?
                • vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 22:25
                  Oj boli dupka, boli, co taniuszyn?
                  • qqbek Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 22:51
                    vogon.jeltz napisał:

> Oj boli dupka, boli, co taniuszyn?

Dupka to będzie Ziobro bolała na Białołęce, jak sobie jakiegoś kanału przerzutowego nie załatwił zawczasu.
                    Ten od wciągania kresek (o sorry, snusów) nie pomoże na tymczasowe aresztowanie.
                    A minister od "twardego kursu wobec przestępców (tylko nie "naszych")" będzie się cieszył w areszcie niemałą atencją.

Choć wierzę, że już się ewakuował, gdzieś bezpiecznie... do USA, ZEA, albo Zimbabwe.
                    Ma chłopak kasy jak lodu, pewnie z samych "odpałów" Covidowych w dziesiątkach melonów liczone, gorzej jak u kolegów Snusa w Zondacrypto trzymał, wtedy ma przechlapane.
                • marekggg Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 01:05
                  boggi_dan napisał:

> Tobie jedynie chodzi by złapali Ziobro i Romanowskiego. Co tam bredził Madziar
                  > to nie ma większego znaczenia. Bo wyroku sądu też nie ma i ENA także. Premier W
                  > ęgier ma od pilnowania technicznych szczegółów całe ministerstwa i sztaby urzęd
                  > ników – właśnie po to, żeby sam mógł zajmować się sprawami o znaczeniu politycz
                  > nym, także w relacjach z Polską.

a to mi mowi gosciu ktory jezdzi zagranice zeby na budowach machac lopata.
                  • boggi_dan Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 15:55
                    marekggg napisał:

> boggi_dan napisał:
                    >
                    > > Tobie jedynie chodzi by złapali Ziobro i Romanowskiego. Co tam bredził Ma
                    > dziar
                    > > to nie ma większego znaczenia. Bo wyroku sądu też nie ma i ENA także. Pre
                    > mier W
                    > > ęgier ma od pilnowania technicznych szczegółów całe ministerstwa i sztaby
                    > urzęd
                    > > ników – właśnie po to, żeby sam mógł zajmować się sprawami o znaczeniu po
                    > litycz
                    > > nym, także w relacjach z Polską.
                    >
                    > a to mi mowi gosciu ktory jezdzi zagranice zeby na budowach machac lopata.
                    Jesteś tak obrzydliwy, że szok. Chocbym machał co w tym złego. Żadna praca nie hańbi. Żałosne to twoje stwierdzenie. Nikt mi nic nie dał. Sam zarobiłem na wszystko. Węgrzy w euforii. Przez cztery lata się przekonają jaki to miód dostaną. Orban pogratulował koledze. U nas do tej pory nie mogą się pogodzić z wygraną Nawrockiego. Nikt nie powiedział, że władza trwa wiecznie. Żenada.
              • only_the_godfather Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 08:26

> Zera i jego kolegi raczej do walizek nie weźmie, są granice przyjaźni.

Dla zera i jego kolegów to słyszałem, że w Moskwie dają kasę i mieszkanie do końca życia.
                • qqbek Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 09:43
                  only_the_godfather napisał:

> Dla zera i jego kolegów to słyszałem, że w Moskwie dają kasę i mieszkanie do ko
                  > ńca życia.

Tylko trzeba te na parterze wybierać i na przeciągi uważać, to można nawet z rok pociągnąć "na pańśtwowym" ;-)

"Towarzyszu Sierow, dlaczego ten denat ma tak zmasakrowaną twarz i klatkę?"
                  "Doktorze, wypadł z okna na 6 piętrze na trotuar"
                  "No dobrze, ale dlaczego ma takie posiniaczone plecy?"
                  "Bo się mocno w tym oknie zapierał".
                • wislok1 Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 20:18
                  Jakby uciekli do Moskwy, to by ich fiutin wyslal w ramach azylu politycznego na Kamczatke..

Chyba zeby podpisali papiery i zaraz zaczeli wystepy w ruskiej TV
                  Opowiadaliby o zlym Zachodzie i dobrej Rosji
          • boggi_dan Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 22:43
            wislok1 napisał:

> Trudno mu kopac sie z koniem...
            >
            > Znajac zycie jego ludzie na waznych stanowiskach, juz go zdradzili..
            > I zeby ratowac swoje d...., beda teraz kablowac na Orbana nowej wladzy
            >
            > Za tydzien sie okaze, ze w sumie to nikt Orbana nie popieral poza Orbanem, a We
            > gry sa pelne Konradow Wallenrodow
            >
            > Jedynie trampek, kaczor i fiutin pozastana mu wierni
            Ile ty masz lat dziecko drogie. Żadnych argumentów tylko ta sama płyta.Ԝęɡrᴢу mu‍‍ѕᴢą t‌‌о рrᴢе‌r‍оb‍іć nа ԝł‍‌а‍‌‍ѕ‍ո‌‌еј ԁu‍‍р‍і‍е.
            Ζ‌‌а‌rᴢu‌‌с‍‍а‌l‌‍і Ο‍‍r‌b‍а‍ո‍оԝі р‌‌r‍о‍‍r‍‍о‌‌ѕ‌у‌ј‌ѕ‌k‍о‍ś‌ć, а t‌‌е‍ո ո‍оԝу ј‌‍u‌ż ᴢа‍‌‌р‌‍оԝі‌еԁᴢіа‌‌ł, ż‌‌‌е t‌‌еż R‌u‌ѕ‌k‍і‍сһ ո‍і‌е о‍‍рuś‌‍с‌‍‍і.
            D‍о t‍‌еɡо роᴢԝоl‍‌і t‌‍‍у‌‌m о‍ѕᴢо‍‍ł‍‌оm‍о‌m ᴢ U‌Ε ԝр‌r‍‌оԝаԁᴢа‌ć ո‌а Ԝęɡr‍у ԝѕᴢу‌ѕ‌‍t‍k‌і‌‍‌е іԁі‌о‍‌с‍tԝа, k‍t‍‌‌ó‌r‌е ԝу‍m‍у‍‍‌ś‌l‍і‍‌‍l‍і.
            Ν‍і‌е żа‌‍ł‍u‍‍ј‌‍ę tу‌сһ l‍uԁᴢі. Będą m‍‍і‌‌‍е‍l‍і t‌o с‍‍‌о ᴢа‍ѕ‌ł‌u‌‌‍ż‌‍‌у‌‌l‍‌і.

• vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 22:58
              Aleś się posrał, kacapie. Aż miło popatrzeć.
              • qqbek Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 23:07
                vogon.jeltz napisał:

> Aleś się posrał, kacapie. Aż miło popatrzeć.

Nie?
                Prawie dobę dochodził do siebie - ale chyba jeszcze nie wrócił 🤣

A Magyar nie ma na razie alternatywy dla ruskiej ropy i gazu, bo już Orban przez prawie dwie dekady o to zadbał, więc musi puścić oczko do Fiutina, żebyśmy zaraz wszyscy w UE nie musieli ratować Węgier.
                Zresztą Fiutin też nie będzie fochów strzelał, bo gdzieś to musi upchnąć, a porty przeładunkowe mu ostatnio coś cienko funkcjonują - ponad 30 tysięcy "dwusetek" i "trzysetek" miesięcznie to realne koszty dla budżetu, który, gdyby nie pomarańczowa małpa z brzytwą, już by mu się w tej chwili posypał.
    • boggi_dan Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 18:17
      marekggg napisał:

> bylem wczoraj wieczorem z sasiadem na wiecu wyborczym.
      >
      > zajebista atmosfera
      > Wegierskie wybo
      > ry z perspektywy TiSZY - Bruksela

>
      > specjalnie dla kolegi z Czestochowy
      Dzięki. No i ? Pięć lat spędziłem w Budapeszcie. Najlepszy mój kontrakt. Węgrzy są spontaniczni. "Magyar od młodości był zwolennikiem Fideszu, ale w 2024 stał się największym jego krytykiem. Węgrzy się cieszą, że do UE. Ale od paliw i od Rosji się szybko nie uwolnią. Im głębiej wchodzę w to ględzenie, tym wyraźniej widać, że powód zmiany władzy jest tylko jeden, ten znany od dawna. Węgrzy nie chcą, aby ich władca tak bezwstydnie służył Rosji. Madziarom teraz będzie służył Madziar - to wygląda lepiej. I Unii Europejskiej . Zaznają tego miodu niedługo. A najlepiej jakby im wprowadził euro. Nie oglądałem długo bo zawiozłem rano siostrzeńca na zabieg do Katowic. Jutro będzie miał. Dzisiaj porobili mu badania.
      • vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 13.04.26, 18:21
        > Pięć lat spędziłem w Budapeszcie.

Jako rezydent KGB?
      • marekggg Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 16:16
        ja mam 55 lat i 1/4 mojej rodziny to wegrzy. Chyba ich znam. i orbana mieli dosyc. wzbogacil siebie i swoja rodzine, reszta wegrow sie nie liczyla. cos jak putlerek, albo lukazenka, lub pisiory.
        • trypel Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 18:53
          Lub pełowcy. Bo twarde dane nie pokazują zeby podczas rzadow pis cos szło gorzej niz podczas rzadow po. A z faktami nie ma co dyskutwac
          Ma wegrzech fakty pokazują cos innego
          • e-zybi Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 19:02
            trypel napisał:

> Lub pełowcy. Bo twarde dane nie pokazują zeby podczas rzadow pis cos szło gorze
            > j niz podczas rzadow po. A z faktami nie ma co dyskutwac
            > Ma wegrzech fakty pokazują cos innego
            >
            Fakty są takie, że pisiory kradły i kombinowały dla siebie. Tego ukryć się nie da!
          • vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 19:20
            > twarde dane nie pokazują zeby podczas rzadow pis cos szło gorzej niz podczas rzadow po

Jak się patrzy tylko na wybrane wskaźniki ekonomiczne, to się może tak wydawać. Ale czy to nie ty przypadkiem mówiłeś, że Maroko ma przewagę nad Europą w postaci wyższego wskaźnika dzietności? No więc w Polsce jest on jeszcze sporo niższy niż unijna średnia i to za rządów pisiorów spadł w okolice 1,1 - bodaj drugi najgorszy wynik w Unii.
            • trypel Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 19:23
              Sprawdz przewidywania sprzed ich rzadow. 500plus nie zatrzymało trendu ale opóźniło o pare lat. I tak nas to czeka bo pare lat niczego nie zmieniło ale przynajmniej spowolnli spadek
              • nousecomplaining Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 19:31
                > 500plus nie zatrzymało trendu ale opóźniło o pare lat
                Zesrało nie opóźniło. Sorry, ale pierdzielisz. Ani 500 ani 800 plus w żaden sposób nie poprawiło tzw. dzietności. Poprawiało/poprawia tylko słupki wyborcze i wzrost sprzedaży małpek plus nieróbstwo.
                • trypel Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 22:52
                  Poszukam jutro z hotelu bo bede miał luz. Gdzieś specjalnie zapisałem badania przed pisowe dotyczące przywodywania dzietności
              • vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 19:49
                > Sprawdz przewidywania sprzed ich rzadow. 500plus nie zatrzymało trendu ale opóźniło o pare lat.

Czyli przyznajesz, że za rządów pisiorów ten wskaźnik, wolniej bo wolniej (rzekomo), ale jednak się pogorszył?

Za poprzednich rządów platfusów był on na już owszem niskim, ale stabilnym poziomie 1,3-1,4. Liczba dzieci wprawdzie spadała, ale to dlatego, że spadała liczba kobiet w wieku rozrodczym. Pod koniec rządów PiS runął on całkowicie na dno. Wielki sukces "polityki prorodzinnej".

Jak to było? "Z faktami nie ma co dyskutować"?
                • trypel Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 22:51
                  Znow masz racje. Czyli standard zycia za pisorow tak wzrósł ze spadla znow dzietność. Jasna korelacja jak na swiecie całym
                  • qqbek Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 23:00
                    trypel napisał:

> Znow masz racje. Czyli standard zycia za pisorow tak wzrósł ze spadla znow dzie
                    > tność. Jasna korelacja jak na swiecie całym
                    >

Patrz pan, a Duńczycy czy Norwegowie nadal są w stanie te 1,4-1,5 utrzymywać.
                    Paczki dla PCK dla nich szykuj, bo im się najwyraźniej mocno standard życia musiał obniżyć, że tak się mnożą jak króliki (w porównaniu z majętną Polską).
                    Luksemburg, czy Lichtenstein też gdzieś 1,5... biedacy, nie to co Polska z 1,05.
                    • trypel Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 23:03
                      A im wzrasta? Czy spada ale wolniej?
                      • trypel Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 23:05
                        Sprawdziłem. Ups im tez spada. CBDU
                        • qqbek Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 23:09
                          trypel napisał:

> Sprawdziłem. Ups im tez spada. CBDU
                          >

Sprawdź też Czechy (1,5), Słowację (1,54), Węgry (1,45) i Rumunię (1,6), w których jeszcze 15 ten wskaźnik był porównywalny z Polską i napisz raz jeszcze, że 500/800+ coś spowolniło.
                          Tak czekałem na taki komentarz.
                          CBDU
                          • qqbek Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 23:09
                            15 lat temu*
                          • trypel Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 23:12
                            Jeszcze raz. Spróbuję jutro odszukać badania na ktore kiedys trafiłem chyba z roku 2014 czy 2015 przewidujące spadek dzietności. 500+ opóźniło przewidywania o 2 czy 3 lata. W sumie nic nie zmieniło długofalowo ale warto zobaczyc ze nie dzieje się nic co by nie bylo wczesniej przewidziane
                  • vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 15.04.26, 18:02
                    > Znow masz racje.

Znów stosujesz korwinistyczne modele rzeczywistości. Jest korelacja, ale nie ma funkcji odwzorowującej wzrost zamożności społeczeństwa na poziom dzietności. O czym świadczy choćby fakt, że wiele krajów mających wyższy standard życia niż w Polsce ma też wyższy TFR.

A jak się dobrze przyjrzeć danym, to współczynnik dzietności jebnął na ryj po wyroku "Trybunału Konstytucyjnego" zakazującego "zabijania niepełnosprawnych dzieci nienarodzonych" czyli zmuszającego kobiety do rodzenia potworków. Wielki sukces zygotarian "obrońców życia".
                    • trypel Re: OT - Wegry wybory 15.04.26, 18:32
                      Bulszit
                      Stabilne okolice 1.3 byly do 2015, potem 3 lata górki z uwagi na 500+ i powolny zjazd, dopiero w 2022 spadło do najniższego poziomu sprzed 500 plus czyli do 1.26 i od tamtej pory juz leci na leb na szyję.
                      • vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 15.04.26, 22:52
                        > dopiero w 2022 spadło do najniższego poziomu sprzed 500 plus czyli do 1.26 i od tamtej pory juz leci na leb na szyję.

Czyli dokładnie tak jak mówię: jebło na pysk po "wyroku" kuchary & co. Podjęcie decyzji prokreacyjnej i ciąża chwilę trwają, wiesz?
                        • qqbek Re: OT - Wegry wybory 15.04.26, 22:59
                          vogon.jeltz napisał:

> Czyli dokładnie tak jak mówię: jebło na pysk po "wyroku" kuchary & co. Podjęci
                          > e decyzji prokreacyjnej i ciąża chwilę trwają, wiesz?

Dalej będzie reklamował 500/800+.
                          Ponad 60 miliardów rocznie... jak krew w piach.
                          Magia socjalu, której nie potrafi ukrócić podobno rozsądny rząd.
                          64 miliardy za jeden z najniższych wskaźników dzietności w okolicy.
                          Ale żadnej refleksji na temat tego, że to "jednak nie o to chodzi".
                          Ani w PiS, ani w KO... dawać, to będą głosować.
                        • trypel Re: OT - Wegry wybory 16.04.26, 06:27
                          Czyli dokladnie jak mówiłem 500+ na krótko podwyższyło parametr. A potem przestało dzialac i poszło dalej w dol. Ciekawe swoją drogą dlaczego ówczesna opozycja tal sie wtedy odgrażała i teraz nic nie robi z tematem aborcyjnym
      • marekggg Re: OT - Wegry wybory 14.04.26, 16:17
        trzymam kciuki za twojego siostrzenca.
        • boggi_dan Re: OT - Wegry wybory 15.04.26, 22:33
          marekggg napisał:

> trzymam kciuki za twojego siostrzenca.
          Dzieki Marek. Wczoraj miał zabieg. Dzisiaj go odebrałem. Oko spuchnięte i sine. Ale coś już widzi. Mówił że bolało. Ale dzielny był. Zjadł wykąpałem go i śpi. Kontrola 27 kwietnia. Na początku maja drugie oko. Pozałatwialem mu wszystkie świadczenia. Na wsparcie poczeka rok. Ale z Zusu dostanie trochę. Ma rentę i dodatek do niepełnosprawności. Mam już kartę na kopertę parkingowa i jutro legitymację znacznej niesprawności. Jeszcze dwa zęby do usunięcia przy samej kości. I USC 20 kwietnia i na tarczycę. Trafił na dobrą lekarkę z Ukrainy. Tak jak ja w swoim. ośrodku, bo bym już nie żył. Tak, że trochę optymizmu jest.
          • vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 15.04.26, 22:55
            Weź nam tu oszczędź bajeczek o dolegliwościach twojego wyimaginowanego soostrzeńca, który został wymyślony tylko po to, żebyś mógł zyskać tutaj choć odrobinę sympatii i współczucia.
    • trypel Re: OT - Wegry wybory 17.04.26, 14:21
      Mamy pierwsze efekty wyborow
      Ukraincy naprawia zniszczony przez siebie ruski rurociąg zeby ruscy mogli wysyłać dalej ropę do Europy.
      Rozumiecie cos z tego?
      Ciekawe ile ruscy zapłacą ukraincom za naprawę
      businessinsider.com.pl/gospodarka/koniec-przerwy-w-dostawach-rosyjskiej-ropy-peter-magyar-zapowiada/mbkjw5r
      • qqbek Re: OT - Wegry wybory 17.04.26, 14:33
        Jak już pisałem wyżej (albo w sąsiednim wątku) - Magyar się będzie musiał nagimnastykować, albo cała UE się będzie musiała gimnastykować, żeby Węgrom ropę i gaz zapewnić.
        Ale to rok, może trochę więcej, zanim coś z tym będą mogli zrobić.
        • trypel Re: OT - Wegry wybory 17.04.26, 14:49
          Czyli to moze on zaplaci zelenskiemu za remont :)
          Moze pokryje koszt straconych dronow czy innych rakiet.

Zeby nie było to co ja pisałem wcześniej
      • boggi_dan Re: OT - Wegry wybory 17.04.26, 16:36
        Dalej frajerzy się cieszą, że Orban przegrał???Magyar powiedział, że Węgry w dalszym ciągu będą kupować ropę i gaz wyłącznie od putinowskiej Rosji. Powiedział też, że Ukraina nie wejdzie do UE w ciągu najbliższych 10 lat. Identycznie jak Viktor Orban.
        I co na to Tusek ? Z pierwszą wizytą Magyar jedzie do Tuska.
        Więc skoro Magyar będzie handlował z Rosją, a Tusek będzie się z nim spotykał, to czy aby nie oznacza że Tusek popiera finansowanie Rosji czyli jest proputinowski.
        • vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 17.04.26, 18:30
          > Powiedział też, że Ukraina nie wejdzie do UE w ciągu najbliższych 10 lat. Identycznie jak Viktor Orban.

On to mówił już w czasie kampanii, sowiecka wszo, więc żadna niespodzianka. Tak czy owak, Ukraina i tak nie ma najmniejszych szans wejścia do UE w ciągu najbliższych 10 lat że względu na proces dostosowawczy. Nam to zajęło 15 lat od upadku komuny, 13 od układu stowarzyszeniowego i 10 od formalnego złożenia wniosku, a byliśmy lepiej rozwinięci gospodarczo i nie mieliśmy wojny.
      • vogon.jeltz Re: OT - Wegry wybory 17.04.26, 18:31
        > Rozumiecie cos z tego?

Ja przyznaję, że nic z tego nie rozumiem. Ale świat już dawno przestał być logiczny, o ile kiedykolwiek był.
        • wislok1 Re: OT - Wegry wybory 18.04.26, 20:09
          Dokladnie, zgoda na 100 procent

Swiat jest niezle popier.olony, naprawde niezle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka