Dodaj do ulubionych

Nowy nabytek.

16.05.26, 17:11
Żeby było 100% motoryzacyjnie. W zeszłym miesiącu odebrałem "nową karę", 2026 Honda Passport Trailsport. U nas określany jako klasa średnia. Deczko większy niż Wrangler. Silnik wolnossący V6 3.5 litra, 285 KM. Automat 10-cio biegowy. Fajnie wyposażony, lekko uterenowiony. W środku sporo miejsca, dużo więcej niż u Wranglera. Prowadzi się nieźle. Jak na razie zrobiłem dopiero 1000 km. więc jeszcze go specjalnie nie żyłowałem. W Sierpniu może uda mi się zrobić wypad na Nową Funlandię, więc wtedy będzie można go lepiej sprawdzić. Jeep poszedł na sprzedaż, bo po prawie 14 latach i ćwierć milionie kilometrów zaczynał już wymagać większego wkładu pieniężnego. Z rzeczy, które nie specjalnie mi się podobają to układ wyłączania 3 cylindrów przy równomiernej jeździe po autostradzie. Podobno w tej generacji silników Hondy jest on dużo lepszy niż wcześniejszy, ale będę musiał się rozglądnąć za możliwością jego wyłączenia na stałe. Drugą rzeczą, która też jest (dla mnie) kontrowersyjna, to bezpośredni wtrysk. Nie wiem co Honda zyskała stosując ten system. Jeep miał prawie identyczny silnik (V6, 3.5l, 285 KM) i nie używał wtrysku bezpośredniego. Na razie nie ma co się martwić, bo auto jest nowe, na gwarancji więc jak to mówił mój stary mechanik – lać benzynę i jeździć.

Obserwuj wątek
    • trypel Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 17:18
      Inny 10biegowy automat? :)
      Jaki tam jest system 4x4?
      • jeepster Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 17:25
        trypel napisał:

> Inny 10biegowy automat? :)
        > Jaki tam jest system 4x4?
        >
        >
        Automat jest od Hondy i jest na naszym rynku w modelach Pilot i Odyssey od kilku lat. Nie jest idealny, bo niektórzy narzekają, że czasami "szuka" biegów przy redukcji, ale nie jest źle. Napęd na cztery koła u Hondy nazywa się VTM-4 (Variable Torque Management 4WD). Uchodzi za całkiem niezły.

• trypel Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 18:04
          Czy to nie takim autem (tylko 20 lat starszym) jechal Gorazdowski z trojki "Przez trzy ameryki"?
          O ile mi sie europejskie Hondy i toyoty nie podobają to te Wasze i owszem.
          A ten system radzi sobie w terenie czy tylko na drodze?
          • jeepster Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 18:52
            trypel napisał:

> Czy to nie takim autem (tylko 20 lat starszym) jechal Gorazdowski z trojki "Prz
            > ez trzy ameryki"?
            > O ile mi sie europejskie Hondy i toyoty nie podobają to te Wasze i owszem.
            > A ten system radzi sobie w terenie czy tylko na drodze?
            >
            Honda Passport 20 lat temu to był w zasadzie Isuzu Rodeo, czyli body-on-frame SUV (lub po waszemu terenówka). Poprzednia generacja Hondy Passport to była w zasadzie Hond Pilot bez trzeciego rzędu siedzeń. Model 2026 to zupełnie inne auto. Zrobione pod kątem jazdy w terenie, ale z kilkoma limitacjami. Na prawdziwą terenówkę ma za mały prześwit. Chociaż ma niezłe zabezpieczenie od spodu. Napęd VTM-4 ma kilka opcji, które działają całkiem dobrze. Gdzieś na YouTube jest wideo jak postawili auto na rolkach i po kolei sprawdzali jak zachowuje się napęd gdy kolejne koła traciły przyczepność. Nawet przy trzech kołach bez przyczepności samochód poradził sobie całkiem nieźle. Oczywiście w Moab bym czymś takim nie pojeździł, ale tam nawet Wrangler Rubikon bez modyfikacji nie da rady.

Przymierzałem się do nowej Toyoty 4Runner, ale Toyota zrezygnowała z silnika V6 i wsadziła tam L4 z turbo. Nie mam nic przeciwko silnikom turbo, ale wolę V6.

• trypel Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 19:03
              Czyli udalo mi sie pojeździć ostatnim z V6. I cały czas 4runnera dobrze wspominamy. To niech się honda spisuje.
            • trypel Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 19:36
              Sprawdziłem, jechali te 30 tys km pilotem pierwszej generacji z uwagi na dostępność do części od alaski do ziemi ognistej. A auto kupili za czapkę gruszek bo juz bylo stare i mialo pierdyliard km
              • jeepster Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 19:42
                trypel napisał:

> Sprawdziłem, jechali te 30 tys km pilotem pierwszej generacji z uwagi na dostęp
                > ność do części od alaski do ziemi ognistej. A auto kupili za czapkę gruszek bo
                > juz bylo stare i mialo pierdyliard km
                >
                Ciekawy zbieg okoliczności, bo ja przed Wranglerem miałem właśnie Pilota pierwszej generacji (model 2008). Bardzo fajne autko było. Dlatego też teraz wróciłem do Hondy.

• trypel Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 20:01
                  www.empik.com/przez-trzy-ameryki-30-tysiecy-kilometrow-z-alaski-do-ziemi-ognistej-gorazdowski-tomasz,p1106603753,ksiazka-p
                  To możesz przeczytać ;) nazwali go Smaug
    • marekggg Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 17:36
      Troche taki nijaki samochod. mechanicznie pewnie OK, no ale OK, kazdy ma inny gust.
    • bywalec.hoteli Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 18:13
      Fajny, u nas chyba nie ma takich samochodów

A jaka długość, bo nie chce mi się sprawdzać?
      • jeepster Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 18:54
        bywalec.hoteli napisał:

> Fajny, u nas chyba nie ma takich samochodów
        >
        > A jaka długość, bo nie chce mi się sprawdzać?

Długość 486 cm, szerokość 201 cm, wysokość 186 cm. Masa 2t.

• bywalec.hoteli Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 20:29
          Bardzo szeroki - dużo rowerów wejdzie 🙂
          Trochę mi to auto przypomina jakby klasycznego pickupa ktoś skrzyżował z kombi.
    • klemensiarz Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 20:56
      Jakie obroty przy 120 na najwyższym biegu? Bo zakładam, że wtedy X wrzuci.
      • jeepster Re: Nowy nabytek. 17.05.26, 00:13
        klemensiarz napisał:

> Jakie obroty przy 120 na najwyższym biegu? Bo zakładam, że wtedy X wrzuci.

Z ciekawości pojechałem sprawdzić. W trybie Normal przy 120 km/h obroty były 1750. W trybie Eco też przy 120 obroty były 1500. Nie za bardzo kumam dlaczego. Jedna możliwość to, że w trybie Eco przy stałej prędkości odłączyły się 3 cylindry i zmalały obroty (nie wiem czy to ma sens). Druga opcja to w trybie Normal nawet przy 120 nie załączył się jeszcze 10-ty bieg. Nie chciałem teraz jechać więcej niż 120, bo u nas jest długi weekend i akcja policji "uważaj i bądź przezorny na drodze". Sporo się widzi chłopców-radarowców. Zważając, że na okolicznych autostradach limit jest 100 km/h, jazda ponad 120 może być ryzykowna. Generalnie policja akceptuje 120 ale powyżej to już łapią. Jak cię złapią 50 km/h powyżej limitu, to na miejscu zabierają ci auto na 7 dni, dostajesz $2000 mandatu i całą masę innych przyjemności.

• marekggg Re: Nowy nabytek. 17.05.26, 00:54
          przy takich karach to by w polsce spadla ilosc samochodow o polowe...
          • jeepster Re: Nowy nabytek. 17.05.26, 01:04
            marekggg napisał:

> przy takich karach to by w polsce spadla ilosc samochodow o polowe...

Do tego dochodzą punkty karne, o ilości których jest informowana twoja ubezpieczalnie i bardzo szybko podnosi stawkę ubezpieczeniową. Stawka ta obowiązuje przez kilka lat, więc finansowo jesteś do tyłu dwa razy, raz przez mandat i raz przez ubezpieczenie. To drugie jest dużo bardziej "bolesne" niż mandat. Inna sprawa, że punkty karne możesz dostać tylko od policjanta. Foto-radary i inne tego typu wynalazki nie generują punktów karnych.
            • marekggg Re: Nowy nabytek. 17.05.26, 01:18
              jednak przydalo by sie. teraz unia pracuje nad tym, zeby kozakowanie w jednym kraju mialo tez konsekwencje w innym kraju UE.
        • klemensiarz Re: Nowy nabytek. 17.05.26, 11:39
          W "Normalu" nie załączył się X bieg po prostu. Jeżeli masz możliwość ręcznej, sekwencyjnej zmiany biegów, to możesz wymusić dany bieg i zobaczysz, że niezależnie od trybu obroty spadną.
          No chyba że to jeszcze nie koniec i była za mała prędkość, by X wrzucić i masz 1500 np. przy 140.
          Tak czy owak, wreszcie od jakiegoś czasu tak stopniują skrzynie, że się dobrze jeździ po autostradach. W dawnych czasach BMW 525i mialo przy 120 na najwyższym biegu 3000 rpm.
    • qqbek Re: Nowy nabytek. 16.05.26, 23:57
      Niech służy.
      • jeepster Re: Nowy nabytek. 17.05.26, 00:14
        qqbek napisał:

> Niech służy.
        >
        Dzięki. Mam nadzieję że będzie OK.
    • trypel Re: Nowy nabytek. 17.05.26, 04:20
      Sprawdzilem sobie dokladniej dane techniczne i fajnie to wyglada. Bardziej terenowe niz typowa zabawka z dołączanym automatycznie napędem ale jedniczesnie zawieszenie powinno dawać rade duzo lepiej niz w Wranglerze na trasie. Pewnie tez bedzie ciszej :)
      Prześwit tez ponad 20 cm wiec nie ma sie co bać.
      I pewnie masz cos o czym my mozemy pomarzyć- odpalanie z kluczyka :)
    • galtomone Re: Nowy nabytek. 17.05.26, 10:03
      Fajny kolor, wyglada OK.

jeepster napisał:

> Automat 10-cio biegowy.

Ciekawe, czy i gdzie jest granica absurdu dla takich skrzyń…

> Z rzeczy, które nie specjalnie mi się podobają to
      > układ wyłączania 3 cylindrów przy równomiernej jeździe po autostradzie.

Bo? Co w nim złego jak jedziesz ze stałą prędkością?

> Podobno w tej generacji silników Hondy jest on dużo lepszy niż wcześniejszy, ale będę
      > musiał się rozglądnąć za możliwością jego wyłączenia na stałe.

Celem?

> Drugą rzeczą, kt
      > óra też jest (dla mnie) kontrowersyjna, to bezpośredni wtrysk. Nie wiem co Hond
      > a zyskała stosując ten system.

Niższe spalanie – precyzyjniej dawkowane paliwo, lepiej dostosowana do wybuchu w dobrym momencie mieszanka, mniej toksyczne spaliny.

A w czym Tobie ten wtrysk przeszkadza? Nagaru się boisz?
      • klemensiarz Re: Nowy nabytek. 17.05.26, 14:31
        galtomone napisała:

> > Automat 10-cio biegowy.
        >
        > Ciekawe, czy i gdzie jest granica absurdu dla takich skrzyń…

A co w tym absurdalnego?
        Ostatnio wypożyczałem jakiś chiński wynalazek ze skrzynią 5-biegową. Miał 2000 obrotów na najwyższym biegu przy 65.
        I jeszcze podpowiadał (inna kwestia, że nie bacząc na obciążenie silnika) by wcześnie biegi zmieniać - np. z III na IV przy 30-35. Żeby obroty nie były za wysokie. A jak się wjechało na autostradę, to już za bardzo nie miał czego podpowiadać.
        To dopiero jest absurdalne.
    • jackk3 Re: Nowy nabytek. 17.05.26, 19:04
      Congrats! Japońskie NA duże szóstki są niedozarypania Ania i nie ma nic lepszego do takiego auta żadne 4-ro cylindrowe popierdowki z turbo… a z tym GDI to bym się nie martwił na zapas. Zależy jak długo chcesz trzymać auto? Trzeba lać tier1 benzynę no i dobry olej co 5-6 tys km. Nie wiem co ile Honda chce wymieniać? U mnie już 60tys km i na razie nie widzę żadnych objawów (też mam GDI i to twin turbo) choć wiem że kiedyś trzeba będzie wyczyścić…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka