Dodaj do ulubionych

OT troche dziwne

11.09.26, 13:29
Wzięły napoje i przystawkę. Poprosiła Polki o zwolnienie stolika. Jesteśmy restauracją

troche dziwne, chyba tam bylo cos wiecej. ja nie musze zjesc w restauracji polowe jagnicia (chociaz bym chcial) albo pol swiniaka (tez bym chcial).

ale jak jest goraco, to ja chetnie wezme butelke wina, wode gazowana i carpaccio, zofia jakas salatke.

do tego jakas bruscietta czy jak to sie nazywa i tyle. a kolacja - no dobra, ale nie o 21:00 jak niektore restauracje we wloszech otwieraja.
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: OT troche dziwne 11.09.26, 13:56
      Restauracje jako takie są fciul przereklamowane. Coraz rzadziej chodzę do takich przybytków. Najlepsze są tanie lokaliki i budy, gdzie zjesz szybko, smacznie, tanio, i nikt się nie będzie ciebie czepiał, że gwałcisz model biznesowy.

Chociaż raz na jakiś czas nie odmówię sobie pójścia do ulubionej restauracji ujgurskiej - ale to też w sumie taka buda trochę (za 40-50 euro w opór pysznego żarcia dla dwojga).
      • trypel Re: OT troche dziwne 11.09.26, 14:03
        O to to
        Też wole dziurki gdzie wpada sie, zje dobrze i wychodzi. Bez zadecia i ąę. Ale w przypadek z linka wierze - w sobote wpadliśmy do knajpy i pytamy o stolik, widac nie byl kelner pewny czy chcemy jesc bo jasno powiedział- na kolacje miejsce jest, na kawe i drinka miejsca nie ma.
        • hukers Re: OT troche dziwne 11.09.26, 15:10
          trypel napisał:

> O to to
          > Też wole dziurki gdzie wpada sie, zje dobrze i wychodzi. Bez zadecia i ąę. Ale
          > w przypadek z linka wierze - w sobote wpadliśmy do knajpy i pytamy o stolik, wi
          > dac nie byl kelner pewny czy chcemy jesc bo jasno powiedział- na kolacje miejsc
          > e jest, na kawe i drinka miejsca nie ma.
          >
          >
          W Krakowie na Rynku w porze obiadowej też jak się dowiedzą, że chcesz się tylko napić, to cię psami poszczują.
          • trypel Re: OT troche dziwne 11.09.26, 15:21
            Chyba gołębiami:)

Czytałem ciekawa dyskusje na temat ceny kawy na naszej szerokości geograficznej i na poludniu. U nas w cenę wlicza sie okupowanie stolika przez godzine (bo sa tacy co tyle sie modlą nad kawa) a tam 5 min od zamówienia do wyjścia
            W knajpie ta sama historia- jak jest pora na posilek to stolik ma na siebie zarobić a nie stac pusty przez godzine. Jak mowi kolega co ma włoska knajpe we wroclawiu - im mniej klient zamawia tym dluzej sie nad tym modli i dłużej siedzi
            • carnivore69x Re: OT troche dziwne 11.09.26, 17:45
              trypel napisał:

> Chyba gołębiami:)
              >
              > Czytałem ciekawa dyskusje na temat ceny kawy na naszej szerokości geograficznej
              > i na poludniu. U nas w cenę wlicza sie okupowanie stolika przez godzine (bo sa
              > tacy co tyle sie modlą nad kawa) a tam 5 min od zamówienia do wyjścia

W Grecji/na Cyprze chyba odwrotnie. Tam musi się wliczać ze dwie godziny.
        • engine8t Re: OT troche dziwne 11.09.26, 19:54
          trypel napisał:

> O to to
          > Też wole dziurki gdzie wpada sie, zje dobrze i wychodzi. Bez zadecia i ąę. Ale
          > w przypadek z linka wierze - w sobote wpadliśmy do knajpy i pytamy o stolik, wi
          > dac nie byl kelner pewny czy chcemy jesc bo jasno powiedział- na kolacje miejsc
          > e jest, na kawe i drinka miejsca nie ma.
          >
          >

Juz lece pokazac swojej frau :)
          • trypel Re: OT troche dziwne 11.09.26, 19:58
            To bylo w grecji a nie w polsce :)
            Zreszta na najlepszej jagnięcinie w zyciu. I ja to rozumiem bo byla sobota wieczor i knajpa pełna ludzi co przyszli na kolacje. Po co marnować stolik na takich co siada i jesc nie beda. Ja potrafię sie postawić po ich stronie
            • trypel Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:02
              O tu :)
              maps.app.goo.gl/ucy2MaJo5T5pNJoX8?g_st=ac
              • engine8t Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:30
                No moge zrozumiec ze tak gdzie w wiekszcci odwiedzaja ich turysci to im nie zalezy czy klient wroci bo w 90% nie wroci i tak.
                • trypel Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:37
                  Większość stanowili tubylcy. Nawet jakis pop obok siedział. Ale dlaczego mieliby nie wrocic? Przeciez dla mnie to uczciwe postawienie sprawy- restauracja, pora kolacji, jesz to zapraszamy, chcesz sie napić to idź do baru sobie
                  • engine8t Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:56
                    trypel napisał:

> Większość stanowili tubylcy. Nawet jakis pop obok siedział. Ale dlaczego mielib
                    > y nie wrocic? Przeciez dla mnie to uczciwe postawienie sprawy- restauracja, por
                    > a kolacji, jesz to zapraszamy, chcesz sie napić to idź do baru sobie
                    >

No to tu raczej by potaktowali ze jak juz masz klienta przy stoliku to tylko wywtrczy go skusic..
                    No ale jak jest laska przy drzwiach to ona juz selekcjonuje w zaleznosci od tego ile maja wolnych stolikow.
                    A ze u nas "small talk" jest norma to one sa na tyle sprytne aby sie dowiedziec bez bespredniego pytania
                    No i u nas lepszy klient co wypije kawe niz stolik ma byc pusty przez pol godziny bo a kawe tez zostawi napiwek a moze i zostanie na wiekszy possilek - bo ilez to razy my poszlissmy na kawe a zjedlismy obiad widzac innych obok jak sie zazeraja.
                • vogon.jeltz Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:39
                  > No moge zrozumiec ze tak gdzie w wiekszcci odwiedzaja ich turysci to im nie zalezy czy klient wroci bo w 90% nie wroci i tak.

Tak było kiedyś. Teraz klient też nie wróci, ale za to obsmaruie na Guglu i TripAdvisorze. A restauratorzy mają pi#rdolca na punkcie gwiazdek.
    • bywalec.hoteli Re: OT troche dziwne 11.09.26, 15:37
      spotkałem się z tym, że wpuszczali tylko tych co chcą obiad
      • dodekanezowiec Re: OT troche dziwne 11.09.26, 17:52
        Tym Italiańcom należałoby odpowiedzieć - gdyby nie m.in. wasz Mussolini to może Polacy by byli bogatsi :)
        • dodekanezowiec Re: OT troche dziwne 11.09.26, 17:55
          Mandollina italiana! Qrła, w Tunezji z 4 języki znają w turystyce, ci tylko po włosku gadają. Pewnie po włosku do Polek powiedziała ta Włoszka bo pewnie nawet nauczenie się hiszpańskiego czy francuskiego to wielki trud dla Włocha.
          • dodekanezowiec Re: OT troche dziwne 11.09.26, 17:59
            Pan Samochodzik w Wyspie Złoczyńców musiał kupić cos w restauracji minimum 30 zl na osobe bo "niestety proszę pana konsumpcja u nas o tej porze jest obowiązkowa" :)
            • vogon.jeltz Re: OT troche dziwne 11.09.26, 18:06
              "Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego. Bijemy się o Złotą Patelnię!"
              • dodekanezowiec Re: OT troche dziwne 11.09.26, 18:10
                Ale Włosi sa w większości mili. To raz. Po drugie doceniają wzrost turystow z Polski np. w Apulii. Bari i Brindisi maja loty z Polski.
            • jackk3 Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:11
              dodekanezowiec napisał:

> Pan Samochodzik w Wyspie Złoczyńców musiał kupić cos w restauracji minimum 30 z
              > l na osobe bo "niestety proszę pana konsumpcja u nas o tej porze jest obowiązko
              > wa" :)
              W PRL-u to była norma. Bez konsumpcji nie było wyszynku no chyba że w jakiejś mordowni… W Krakowie były knajpy gdzie pospólstwo piło na stojąco przy ‘barze’ a obok otwarta sala i białe obrusy. Tak że spawacz pił piwo a obok prof uniwersytetu jadł z żoną obiad. To se ne wrati…
              • dodekanezowiec Re: OT troche dziwne 11.09.26, 23:21
                @jackk3
                Tak że spawacz pił piwo a obok prof uniwers
                > ytetu jadł z żoną obiad. To se ne wrati…

Chwale "tak ze" w poprawnej pisowni :)
                Ale nierzadko robol zarabiał lepij niż inteligencja
        • bywalec.hoteli Re: OT troche dziwne 11.09.26, 19:26
          dodekanezowiec napisał:

> Tym Italiańcom należałoby odpowiedzieć - gdyby nie m.in. wasz Mussolini to może
          > Polacy by byli bogatsi :)

ale to akurat było w kraju dawnej Jugosławii a nie w Italii 🙂
          nie miałem z tym problemu bo ja chciałem właśnie zjeść obiad, ale w środku było wiele wolnych stolików, więc jakby wpuszczali tych co tylko na piwo czy wino przyszli to też by zarobili

Akurat Italiancy w gastronomii to chyba jednak z najmilszych knajpiarzy i bezproblemowych
          • bywalec.hoteli Re: OT troche dziwne 11.09.26, 19:27
            ...nawet coperto im wybaczę bo żarcie mają tanie, tańsze niż w wielu krajach i przy daniu 10-kilkunasru euro za coperto nie czuje się zobowiązany do zapłaty napiwku
            • vogon.jeltz Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:29
              Coperto to jest zalegalizowana forma skubania klientów, w czym Włosi są j#banymi specjalistami. Druga taka aberracja to ceny paliw, które nalewane przez pompiarza kosztują o ~20 centów więcej na litrze - rzecz niespotykana w żadnym innym kraju. Jest też coś w temacie forum: jak kupujesz nowe auto, to salonu, to często doliczają sobie koszt messa su strada - i nie jest to wbrew pozorom że płacisz, wsiadasz i wyjeżdżasz, bo nie obejmuje nawet rejestracji, tylko wliczają w to: transport(!), czyszczenie i przygotowanie (usunięcie folii ochronnych i takie tam), duperele typu trójkąt czy dywaniki(!!), sprawdzenie poziomu płynów(!!!). I to potrafi iść dosłownie w setki euro. I takich wałków są dziesiątki! To jest kraj pi#rdolonych oszustów.
              • engine8t Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:39
                vogon.jeltz napisał:

>jak kupujesz nowe auto, to salonu, to czę
                > sto doliczają sobie koszt messa su strada - i nie jest to wbrew pozorom
                > że płacisz, wsiadasz i wyjeżdżasz, bo nie obejmuje nawet rejestracji, tylko wli
                > czają w to: transport(!), czyszczenie i przygotowanie (usunięcie folii ochronny
                > ch i takie tam), duperele typu trójkąt czy dywaniki(!!), sprawdzenie poziomu pł
                > ynów(!!!). I to potrafi iść dosłownie w setki euro. I takich wałków są dziesiąt
                > ki! To jest kraj pi#rdolonych oszustów.

Wszedzie sobie czesto doliczja niestworzone rzeczy ale chyba mozesz o to wszytko sie targowac?
                Jak ja kupowalem to mi doliczyli za sruby na kolach z zabezpieczeniem, specjlane ceramiczn epokrycie lakieru, dodatkowe gumowe dywaniki i co tam jeszcze. A ja mowie - prosze to sruby i dywaniki sobie wyciagnac a jak tego pokrycia nie widze i nie bede placil za co sczego nie jestem w stanie sprawdzic ze jest..
                Potem probwali mi wcisnac przedluzona gwarancje i tez nic nie wyszlo.
                O malo sie deal nie rozlecial ale jak wiedzilei ze ja nie odpuszczam i zaraz wyjde to odpuscili i ekstra umyli oraz pelny bak zatankowali.
                Ale u nas proces kupna auto to chyba unikalny w swiecie bo worawdzi miezna zamwiac i czekac ale ponad 90% wwyboera z tego co jest na placu :)
                • vogon.jeltz Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:42
                  > Wszedzie sobie czesto doliczja niestworzone rzeczy ale chyba mozesz o to wszytko sie targowac?

O coperto i nalewanie paliwa to raczej nie bardzo. A najczęściej skubią właśnie na drobne sumy, jakieś ukryte prowizje itp. g#wna. Przy kupnie samochodu pewnie można im powiedzieć, żeby spadali na szczaw, ale sam fakt, że coś takiego próbują, to jest gruby wałek.
                  • trypel Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:48
                    Ale na nalewanie to sie tylko swiezi turysci łapią. A poza tym większość stacji i tak ma automaty
                    • vogon.jeltz Re: OT troche dziwne 11.09.26, 21:09
                      > Ale na nalewanie to sie tylko swiezi turysci łapią.

Nie tylko, wierz mi. To jest ten sam typ ludzi, którzy stoją na bramkach autostradowych w kolejce do płatności gotówką (i nawet se jej nie przygotują w czasie oczekiwania!), chociaż bramka obok z płatnością kartami jest wolna. Ludzie skrajnie nieelastyczni i niemyślący - działający na zasadzie odruchów: tak zostałem nauczony, to już zawsze tak będę robił. Pełno tu takich. Z tego zresztą powodu łatwo ich skubać i jest to tak powszechne.
                      • trypel Re: OT troche dziwne 11.09.26, 21:28
                        No tak, z tymi bramkami jest dokladnie jak mówisz. Kazdy woli stanac w kolejce niz zastanowić sie co oznacza komunikat nad bramka. W sumie ja sie z tego ciesze
                        • vogon.jeltz Re: OT troche dziwne 11.09.26, 21:54
                          Co więcej, oni są do tego tak przyzwyczajeni i tak przesiąknięci, że ilekroć choćby zapytam, co to za opłata z dupy i z jakiej racji mam ją płacić, to reakcja jest od zdziwienia po oburzenie, że jak ja w ogóle śmiem to kwestionować.
                          • bywalec.hoteli Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:03
                            ale jak pizza we wloszexh zaczyna się od 5 euro a w Jugosławii od 13 czy 15 i ta włoska lepsza to nawet z coperto wychodzi taniej
                            • trypel Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:06
                              Za 5 juz nie ma. Nawet na zadupiu 7
                            • vogon.jeltz Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:09
                              > ale jak pizza we wloszexh zaczyna się od 5 euro a w Jugosławii od 13 czy 15 i ta włoska lepsza to nawet z coperto wychodzi taniej

Nie wiem, gdzie widziałeś pizzę za piątaka, chyba że biancę. W moich okolicach marinara kosztuje ~7. Ale nie o to chodzi. Gdyby ktoś idąc do restauracji musiał wykupić bilet wstępu, to by pewnie powiedział, że się z xujem na łby pozamieniali. A przecież właśnie tym jest coperto.
                              • bywalec.hoteli Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:11
                                tam gdzie byłem to margarita była za ok 5-7
                                • bywalec.hoteli Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:11
                                  i kawa za 1.3 bardzo często się zdarzala
              • bywalec.hoteli Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:06
                ale faktycznie, chyba tylko w Italii spotkałem się z tym, że na kwaterze noclegowej doliczana jest opłata za sprzątanie typu kilkadziesiąt euro. Wszędzie indziej jest to wloczonef w cenę noclefu
                • trypel Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:10
                  To akurat wydaje mi sie w przypadku airbnb bardzo uczciwe.
                  Jesli sprzątanie jest tylko przy zmianie goscia to fakt czy jest 2 dni czy 7 moze zmienić mocno cenę za 1 noc. A posprzątać trzeba. Jakbym wynajmował to robiłbym tak samo
                  • bywalec.hoteli Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:13
                    jakoś w innych krajach nie doplacasz za sprzątanie niezależnie czy jesteś 1 czy 7 nocy

przecież to jest wliczone w cenę noclegu a nocleg wiele dni będzie tańszy za jedną dobę niż pojedyncza doba
                    • trypel Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:15
                      W Hiszpanii tez dopłacałem.
                      W polsce tez sie dopłacałem za sprzątanie

Załóżmy ze masz noc za 50 euro i sprzątanie za 50.
                      Oczywiście mozna podać cenę za 1 noc 100, za 2 noce 150, za 200 ale podanie ceny 50za pobyt i 50 za sprzątanie jest czytelne i uczciwe
                      • bywalec.hoteli Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:59
                        Trypel, a w restauracji doplacasz za zmywanie naczyń i garnków i sprzątanie w sali na koniec dnia?
                        • trypel Re: OT troche dziwne 12.09.26, 07:10
                          W restauracji dostaje czyste za kazdym razem, nie spotkałem sie z ofertą- zaplac po tygodniu jedzenia za jedno mycie a ptzez tydzien sobie oblizuj
                          • bywalec.hoteli Re: OT troche dziwne 12.09.26, 14:12
                            trypel napisał:

> W restauracji dostaje czyste za kazdym razem, nie spotkałem sie z ofertą- zapla
                            > c po tygodniu jedzenia za jedno mycie a ptzez tydzien sobie oblizuj
                            >

pole do popisu dla cwanych Włochów i trypli do wprowadzania oplat
                            • trypel Re: OT troche dziwne 12.09.26, 14:22
                              Naprawde nie widzisz roznicy? Nizsza cena za nocleg i jedno sprzątanie doliczone niezaleznie od długości pobytu jest duzo uczciwszym rozwiązaniem niz doliczanie tej opłaty z automatu niezależnie od długości pobytu.
                              Dlatego na airbnb tak czesto to występuje (jak sprawdziłem w wielu krajach)
                              • trypel Re: OT troche dziwne 12.09.26, 14:27
                                Wlochy mowisz?

osobna opłata za końcowe sprzątanie („final cleaning”, „Endreinigung”, „pulizia finale”) jest w Europie bardzo rozpowszechniona, ale mocno zależy od kraju i typu wynajmu. Na Airbnb jest to wręcz standardowa funkcja: gospodarz może ustawić jednorazową opłatę za sprzątanie po wyjeździe. �
                                Airbnb +1
                                Z mojego doświadczenia z ofertami wakacyjnymi podzieliłbym Europę mniej więcej tak:
                                Kraj/region
                                Osobna opłata za sprzątanie
                                🇮🇹 Włochy
                                bardzo częsta
                                🇦🇹 Austria
                                bardzo częsta, zwłaszcza apartamenty górskie
                                🇩🇪 Niemcy
                                bardzo częsta („Endreinigung”)
                                🇨🇭 Szwajcaria
                                bardzo częsta
                                🇭🇷 Chorwacja
                                częsta
                                🇨🇿 Czechy
                                częsta w apartamentach/domach
                                🇸🇮 Słowenia
                                częsta
                                🇫🇷 Francja
                                częsta, szczególnie domy/gîtes
                                🇪🇸 Hiszpania
                                dość częsta
                                🇵🇹 Portugalia
                                dość częsta
                                🇬🇷 Grecja
                                występuje, ale mniej konsekwentnie
                                🇵🇱 Polska
                                występuje, lecz często sprzątanie jest już w cenie
                    • engine8t Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:21
                      bywalec.hoteli napisał:

> jakoś w innych krajach nie doplacasz za sprzątanie niezależnie czy jesteś 1 czy
                      > 7 nocy
                      >
                      > przecież to jest wliczone w cenę noclegu a nocleg wiele dni będzie tańszy za je
                      > dną dobę niż pojedyncza doba

K jak roznica - przeciez zawsze i wszedzie placisz.... Ludzi wkurz nap ze na samolotach chca oplate za bagaz,,, Zawsze takow jest tylko ze jak placisz 500 za bilet to jej "nie ma a jak 50 to jest..
                      W kazdym hotelu tez jest tylko ze jak cos wliczone to to nie znaczy ze tego nie ma. A jak wliczone tzn ze i doliczone? Przeciez nie sadzisz e w niektrych hotelach czy airbnb s sprztaczki a winnych sie nie sprzata?
                  • vogon.jeltz Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:47
                    > To akurat wydaje mi sie w przypadku airbnb bardzo uczciwe.

Trypel, ale to są dwie różne rzeczy. Sprzątanie to jest realny koszt. Płacenie pompiarzowi ekstra za to, że wykonuje, k#wa, swoją pracę, płacenie za bilet wstępu do restauracji czy płacenie za to, że komputer wykona operację dodawania i odejmowania w dwóch miejscach - to jest jakiś totalny absurd.
                    • trypel Re: OT troche dziwne 12.09.26, 07:11
                      Ale ja sie zgadzam ze ta dopłata za tankowanie jest wyjątkowo bez sensu. Dlatego nie korzystam.
                • vogon.jeltz Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:14
                  > chyba tylko w Italii spotkałem się z tym, że na kwaterze noclegowej doliczana jest opłata za sprzątanie typu kilkadziesiąt euro.

O to, to. Nawet banki robią tak, że jak masz kredyt, to oprócz kwoty samej raty ściągają jeszcze opłatę za incasso czyli de facto za jej pobranie. Chociaż to przecież wszystko idzie automatycznie pieprzonym poleceniem zapłaty. To są jakieś grosze rzędu 50 centów do euraka, ale w skali działalności banku to idzie w miliony. Takie wałki są wszechoku...becne.
                  • engine8t Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:26
                    vogon.jeltz napisał:

> > chyba tylko w Italii spotkałem się z tym, że na kwaterze noclegowej dolic
                    > zana jest opłata za sprzątanie typu kilkadziesiąt euro.
                    >
                    > O to, to. Nawet banki robią tak, że jak masz kredyt, to oprócz kwoty samej raty
                    > ściągają jeszcze opłatę za incasso czyli de facto za jej pobranie. Chociaż to
                    > przecież wszystko idzie automatycznie pieprzonym poleceniem zapłaty. To są jaki
                    > eś grosze rzędu 50 centów do euraka, ale w skali działalności banku to idzie w
                    > miliony. Takie wałki są wszechoku...becne.

No ja mam jeden bank co oczywosci eni eliczy za obsluge konta.. Na koncie czekowym dolicz nawet 1 czy 2% odestek a do tego zwraca mi za uzywanie wszytkich bankomatow na calym swiecie.. Po powrcie z Polski dostalem chyba ponad $50 zwrotu.. Cuda? Nie.
                    Bo to bank inwestycyjny oferujacy tym co maja u nich konta inwestycyjne .Ale mozesz takowe zalozyc i miec tam np $1. bez zaadnych oplaat. A kto placi? Cala reszta ktora u nich inwestuje i placi rozne prowizje.
                    • vogon.jeltz Re: OT troche dziwne 11.09.26, 22:27
                      > No ja mam jeden bank co oczywosci eni eliczy za obsluge konta

Wujek, czytaj uważnie. Ja nie mówię o opłacie za konto. Mówię o dodatkowych drobnych za ściągnięcie raty z mojego konta i zaksięgowania jej na koncie banku, co dokonuje się automatycznie.
          • wislok1 Re: OT troche dziwne 11.09.26, 19:57
            W ogromnej wiekszosci lokali w Italii jest OK

Zdarzaja sie takie wyjatki
          • dodekanezowiec Re: OT troche dziwne 11.09.26, 23:21
            A ja czytałem o Sardynii, Cagliari
      • wislok1 Re: OT troche dziwne 11.09.26, 18:55
        Restauracje same sie pograzaja, bo klienci glosuja nogami i wybieraja miejsca, gdzie ich sie nie traktuje z buta, a zaplaca o wiele mniej...

Wygrywaja fastfoody i bary z pizza czy innym jedzeniem na szybko...
        Albo ludzie zamawiaja w internecie z dostawa lub sami odbieraja jedzenie
    • wislok1 Raczej mega bezczelna restauratorka 11.09.26, 18:51
      Szczyt chamstwa

Te 2 kobitki mogly wrocic nastepnego dnia i zamowic wiecej

A tak zrazily sie do lokalu i zrazily do niego WSZYSTKICH znajomych

Wiadomo, ze kazdy restaurator by chcial, zeby klienci zamawiali najdrozsze dania i najdrozsze picie, ale to sie nie uda....
    • engine8t Re: OT troche dziwne 11.09.26, 19:50
      Pokazlem to mojej zonie i stwierdzila ze to fejk news bo podrozowalismy po europei i mase czasue spedzilismy we Wloszech i pomimo ze serwis troche inny i np kiedys w pizzerni okazalo sie za jak przyszlo do placenia to zadne z nas nie mialo porfela to nam nie dali opcja zaplacenia jutro (bo byla juz 22:00) a wiec ja "zaresztwano" w restauracji a ja musilem isc do hotelu po kase.. A rachunek by niewielki bo jednynie za 2 pizze i jakies napoj...
      Takl ze pomimo ze serwis iinny niz nasz to ona absolutnie nie wierzy ze cos takiego moglo sie naprzwde zdarzyc i jesli to byly tez inne argumenty na "wykop".
      Ja tu sie opre na opini Trypla i Vagona ..
      • wislok1 Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:23
        Moglo tak sie zdarzyc

Czesc restauratorow jest tak pazerna na kase, ze im odbija

W Monachium jest restauracja Opatija na starym miescie
        Kuchnia chorwacka i wloska....
        Bylem tak kolo 12, zamowilem jedzenie i picie ...
        I ku mojemu zdumieniu wlascicielka lokalu PRZYMUSOWO przesiedlila do mojego stolika 2 ludzi z sasiedniego stolika...
        Po prostu im kazala sie do mnie dolaczyc

Kolesie byli bardzo mili, ale gleboki niesmak pozostal z powodu wlasciecielki...
        Ci dwaj zaleli miejsca w stoliku dla 6 osob...
        Czyli 4 miejsca wolne, ku.wa co za strata dla pazernej wlascicielki....

NIgdy wiecej tam nie bylem

Traktowanie ludzi jak bankomat nie lubie
        • trypel Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:27
          Faktycznie tez bym czuł niesmak jakby 2 osoby tak sobie siadły i zablokowały 6 osobowy stol. Popisali sie niezłym tupetem. My w dwójkę jak jest pełno to sie pytamy czy mozemy zająć 4 osobowy
          • jackk3 Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:35
            Od tego gdzie kto siada to powinna być laska przy wejściu wskazując wolne stoliki. Jak jestem w PL to to mi zawsze przeszkadza że nikogo nie interesuje gdzie siadam. Ale to się zmienia , w tych lepszych i z turystami są już laski przy drzwiach…
            • vogon.jeltz Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:38
              > w tych lepszych i z turystami są już laski przy drzwiach…

O, takie to szczególnie należy omijać.
              • trypel Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:45
                vogon.jeltz napisał:

> > w tych lepszych i z turystami są już laski przy drzwiach…
                >
                > O, takie to szczególnie należy omijać.

A jak zamiast laski jest ktos kto wyglada jak krasnolud gimli? Ma 160 wzrostu, brodę, brzuch i skórzany fartuch i prowadzi cie do stolika :) wtedy jest ok?
                To tutaj tak jest
                maps.app.goo.gl/3cmMP4fP1UegbEQj9?g_st=ac
                • vogon.jeltz Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:46
                  Jak ma jeszcze zakrwawiony tasak w ręku, to może być.
                • engine8t Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:49
                  trypel napisał:

> vogon.jeltz napisał:
                  >
                  > > > w tych lepszych i z turystami są już laski przy drzwiach…
                  > >
                  > > O, takie to szczególnie należy omijać.
                  >
                  > A jak zamiast laski jest ktos kto wyglada jak krasnolud gimli? Ma 160 wzrostu,
                  > brodę, brzuch i skórzany fartuch i prowadzi cie do stolika :) wtedy jest ok?
                  > To tutaj tak jest
                  > maps.app.goo.gl/3cmMP4fP1UegbEQj9?g_st=ac
                  >

No wtedy jak idzisz z zona to musisz to "ignorowac" i udawac ze laska i jej wyglad, osobowosc i stroj nie maja najmniejszego wplywu na Twoj wybor restauracji :)
            • trypel Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:38
              To sie zmienia. Ale mówimy tu nie tylko o polsce
            • engine8t Re: OT troche dziwne 11.09.26, 20:46
              jackk3 napisał:

> Od tego gdzie kto siada to powinna być laska przy wejściu wskazując wolne stoli
              > ki. Jak jestem w PL to to mi zawsze przeszkadza że nikogo nie interesuje gdzie
              > siadam. Ale to się zmienia , w tych lepszych i z turystami są już laski przy dr
              > zwiach…

No to zalezy jak to restauracja i jak sa zapelnieni. Czsami mowia - wybieraj sobie stolik ale zwykle laska przy drzowach tak usadza zeby koleznak kelnerka dostala kleintow i podejrzewam ze usadz gosci tam od ktorej dostani ewieksz dole napiwkow. :) No ale jak widze ze stolik ktory proponuje mi sie nie podoba (bo albo przy przejsciu, albo blisko kibli, albo blisko kuchni albo pod nawiewem AC etc a sa inne to prosze o psadzenie wlasnie tam.
              Pozytywna sprawa laski przy drzwiach jest zwykle to ze jak sobie sam znajdziesz stolik to czasami siedzisz dlugo zanim cie ktos "zauwazy" a jak laska posadzi to juz jestes czescia "maszyny" i akcja ropoczyna sie szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka