Dodaj do ulubionych

Hamowanie - drgania

IP: *.univ.szczecin.pl 11.05.02, 08:45
Mam Swift`a. Przy gwalkownym hamowaniu z duzych predkosci 80 - 100 km/h (no co,
to maly samochod)kierowni zaczyna podskakiwac. Co moze byc przyczyna?
- klocki hamulcowe na wykonczeniu?
- amortyzatory do wymiany?

Samochod ma na liczniku prawie 30 000. Od nowosci, nic poze filtrami nie bylo
wymieniane, W kazdej innej sytuacji zachowuje sie jak przy zakupie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Hamowanie - drgania IP: 195.13.24.* 11.05.02, 09:19
      Obawiam sie, ze czas na nowe tarcze...
      • Gość: ARAFAT Re: Hamowanie - drgania IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 11.05.02, 10:12
        Przehamowane tarcze hamulce czyt. rozhartowane. Niestety auta hamują lepiej ale
        tarcze są robione z miękich materiałów co wymuszają bezazbestowe klocki
        hamulcowe. Jest to przypadłość wszytkich tarcz wentylowanych (od Fiata po
        Mercedesa) kiedy dasz czadu tzn. rozgrzejesz tarcze i wjedziesz w kałużę. Ja
        wymieniałem tarcze juz ze dwa razy. Żaden producent raczej nie uzna Tego Tobie
        na gwarancji. Można je spróbować przetoczyc ale nie ma gwarancji że będą
        proste. Aha i pamiętaj przy wymianie tarcz tylko nowe klocki hamulcowe.
        Pozdrawiam ARAFAT
        • Gość: Michal Re: Hamowanie - drgania IP: *.telia.com 11.05.02, 10:57
          Tak Arafacio dobrze poowiedzial,ja sobie pozwole dorzucic ze byc moze powstal
          owal na tylnich bebnach hamulcowych.Zobacz i wrazie czego przetocz oile takowe
          masz.Sprawdzic mozesz tylko na maszynie do przetaczania.Pzdr.Michal
          • Gość: grogreg Re: Hamowanie - drgania IP: *.univ.szczecin.pl 11.05.02, 11:49
            Rozmawialem z pracownikiem mojego serwisu Suzuki.
            Powiedzial, ze bardzo by sie zdziwil, gdyby to byly tarcze. Powinny wytrzymac
            min 60 000km. Wskazal na wywazenie/niewywazenie kol.
            Dzieki za odpowiedzi.
            • Gość: Lennon Re: Hamowanie - drgania IP: *.toya.net.pl 11.05.02, 11:54
              Gdyby to bylo niewywazenie to czulbys to bez hamowania.
    • Gość: Artur Re: Hamowanie - drgania IP: *.Astral.Lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 11.05.02, 14:38
      To tarcze hamulcowe ,mialem to samo po przejechaniu 30.000 km.Prawdopodobna
      przyczyna byla gwaltowna zmiana temperatury.Pozdr.
    • Gość: s Re: Hamowanie - drgania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 14:09
      muisz przeczyściscić/oszlifować tarcze i klocki w warsztacie - myslę że wymiana
      nie jest konieczna
      • Gość: Michal Re: Hamowanie - drgania IP: *.telia.com 12.05.02, 15:38
        Tarcze sie przetacza,przy zwichrowaniu wystarczy bardzo malym wiorkiem
        przeleciec po obu stronach i wtedy koniecznie zalozyc nowe klocki hamulcowe.
        • Gość: Marek Re: Hamowanie - drgania IP: *.atlanta-41-42rs.ga.dial-access.att.net 13.05.02, 03:29
          Chyba ze juz nie zostalo na tyle duzo tarczy by sie dalo je przetoczyc.
          Wiekszosc samochodow GM ma klocki wytrzymujace 40-60 tys. mil, ale zmienia sie
          zwykle i klocki i tarcze jednoczesnie. Poza tym sa tez tarcze ze specjalnych
          materialow, ktorych nie mozna/nie da sie przetaczac (np. te w moim GTP).

A swoja droga to wlasnie staje przed tym samym dylematem - przejechalem 40
          tys. mil i czas na nowe klocki i prawdopodobnie tarcze. Mysle o takich
          tarczach:
          www.grandprixstore.com/Merchant2/graphics/00000001/powerslot.jpg
          • Gość: is300 Re: Hamowanie - drgania IP: *.dyn.optonline.net 13.05.02, 03:46
            grogreg ten szpec tego serwisu to widac ze gowno wie, 60tys ok.
            Dasie tylke przekrecic ale nie w warunkach normalnych i jezdzie po miescie.
            Ja w swojej Camry zjebalem tarcze po 5tys mil, powod tylne slabo braly i przod
            byl przeciazony.
            Tarcze sie deformuja w momecie kiedy sa bardzo nagrzane i w tym momecie musisz
            mocno hamowac, a nie pod wplywem kaluzy jak tu ktosc wczesiniej powiedzial.
            Przetoczenie ci powinno starczyc poniewasz masz jeszcze malo kilosow, i nowe
            klocki.
            Mialem wymienic na te, ale pomyslalem ze to strata kasy. Na rajdach nie bede
            jezdzil.
            secure15.dellhost.com/~d30022975/images/cross_drilled/cross_drilled.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka