Dodaj do ulubionych

Czy kupić C4?

IP: *.acn.waw.pl 12.12.04, 11:05
Witam,

Noszę się z zamiarem kupna nowego auta - i zastanawiam się właśnie nad C4.
Jestem bardzo początkującym kierowcą (dopiero co zdałem egzamin) więc szukam
auta przede wszystkim bezpiecznego :). C4 ma dość dobre noty jeśli o to
chodzi. Dodatkowe wymagania jakie mam - to takie żeby:

* auto było wystarczająco duże dla 4-ro osobowej rodziny (dwoje małych dzieci),
* miało dość dobry silnik - ale bez przesady - chodzi tylko o to żebym z moimi
umiejętnościami nie miał problemu z wyprzedzaniem :) (110km C4 chyba starczy),
* miało spory bagażnik (tutaj nie ma szłau w C4 ale jest lepiej niż u konkurencji)
* było bezpieczne: kurtyny, ABS, dobry wynik w NCAP - idealnie ESP,
* było komfotrowe (klimatyzacja konieczna, sporo schowków itp.)
* było w miarę bezawaryjne.

Wszystkie punkty poza ostatnim C4 zdaje się spełniać (chcę kupić SX Berline
Pack 1.6/110KM). Jedyny problem to ostatni punkt. Niestety moi znajomi którzy
mają francuskie auta raczej mają z nimi problemy. Co prawda nikt nie ma
Citroena - ale jakoś nie jestem przekonany czy jest to auto *naprawdę*
bezawaryjne.

Może jeszcze napiszę nad jakimi innymi autami się zastanawiam:

* Corolla 1.6 (mniejsza, mały bagażnik, dużo mniej komfortowa, słabiej
wyposażona) - fama niesie, że bezawaryjna - ale w sumie to też chyba PSA?
* Primera 1.6 - duża, dobrze wyposażona - słaby silnik jak na taki samochód...

Może macie jakieś przemyślenia co powinienem zrobić?

Artur
Obserwuj wątek
    • Gość: hakatoma Re: Czy kupić C4? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 11:31
      zrob jak uwazasz. I nie męcz nas swoimi zyciowymi dylematami.
      • Gość: artur Re: Czy kupić C4? IP: *.acn.waw.pl 12.12.04, 17:38
        A kto Ci każe czytać moje posty? To publiczne forum. Jeśli Cię męczą to
        najprościej ich nie czytać - ew. załóż własne, prywatne i moderowane forum. Poza
        tym jeśli nie masz nic do powiedzenia to najprościej będzie jeśli nie będziesz
        zabierał głosu. Proste?

Artur
    • Gość: C4 Znowu prowokacja IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 12.12.04, 13:12
      Ktoś kto chce kupić japoński samochód nie zastanawia się nad francuskimi, a
      jeśli chce kupic francuski, to nie interesują go tabelki i statystyki
      awaryjności. Najlepiej nie kupuj żadnego. Nie bedziesz miał problemu.
      • Gość: artur Re: Znowu prowokacja IP: *.acn.waw.pl 12.12.04, 17:35
        Słuchaj - tak się składa, że mnie jest wszystko jedno skąd pochodzi samochód. O
        ile wiem to Corolle nie są produkowane w Japonii i Citroen oraz Toyota są w tej
        samej grupie. Dlaczego niby mam się nie zastanawiać jednocześnie nad corollą i
        C4 - to samochody tej samej klasy i kosztują mniej więcej tyle samo. Nie zam
        nikogo kto ma/miał citroena - stąd moje pytanie. Jeśli nie masz nic do
        powiedzenia to nie oblekaj tego w słowa - wszystkim będzie łatwiej a i traffic w
        sieci mniejszy.

Artur
        • Gość: -_- Re: Znowu prowokacja IP: *.dyn.optonline.net 12.12.04, 17:39
          C4 ma bardzo fajny wyglad
          ladny samochod
    • greenblack Re: Czy kupić C4? 12.12.04, 17:51
      > Wszystkie punkty poza ostatnim C4 zdaje się spełniać

Miszczu, znasz już raporty warayjności C4? 90% obecnie sprzedawanych samochodów
      spełnia twoje wymagania.
      • Gość: artur Re: Czy kupić C4? IP: *.acn.waw.pl 12.12.04, 18:41
        Nie znam dlatego pytam. Sporo widuje Picasso - liczę na odpowiedź jakiegoś
        właściciela dowolnego Citroena wyprodukowanego 1-2 lata temu.

Artur
        • zubr_zalogowany Re: Czy kupić C4? 12.12.04, 20:23
          od prawie 2 lat bezawaryjny C3, sprawdzony i w miescie i trasach po 1500 km

ja bym sie nie bal citroena, a c4 mi sie podoba

na twoim miejscu poczekalbym jeszcze przynajmniej rok, moze wiecej - zwykle po
          takim czasie zaczynaja poprawiac w nowych modelach rozne niedociągniecia

c3 na przyklad kilka miesiecy po tym jak go kupilem dostal komputer pokladowy w
          standardzie, wczesniej niedostepny nawet w opcji... i podrozal o bodaj 10%
          • Gość: Kris Kelvin Re: Czy kupić C4? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 20:33
            Ja bym sie nie bal Citroena. Wszytskie auta obecnie sa bardzo podobne. Jesli Ci
            sie podoba to kupuj jesli nie to nie. Awaryjnosc nie powinna byc jakas
            szokujaco odstajaca od konkurencji.
          • radioaktywny Re: Czy kupić C4? 12.12.04, 20:38
            Samochody francuskie i japonskie dzieli od siebie wszechswiat. Te pierwsze sa
            smiale stylistycznie, wysmakowane, potrafia zadowolic gusta bardziej
            wysublimowane. Toyota czy Nissan to przede wszystkim auta praktyczne, solidne,
            przewidywalne, projektowane bez fajerwerkow i przeznaczone dla osob ceniacych
            sobie ponad wszystko niezawodnosc.
            Nowe C4 to cacuszko, zbyt nowe aby cokolwiek wiedziec jak bedzie sie sprawowac
            lecz moim zdaniem zycie jest zbyt krotkie aby pozbywac sie przyjemnosci - ja
            nabylbym samochod francuski :-)
            Pozdrawiam
        • remo29 Re: Czy kupić C4? 13.12.04, 10:00
          Mam xsarę z ostatniego miesiąca 2001 r, 60kkm przebiegu. Wk...wiające są drobne duperele, które mnie spotykają: a to uszczeleczka pod tym, a to pod tamtym, a to drzwi trzaskają, a to się nie domykają, a to podsufitka trzeszczy, a to roleta hałasuje, a to uszczelka w drzwiach się podwija i świszcze mi wiatr, a to wypadł jakiś plastikowy kołeczek itp. pierdoły. Ale mimo wszystko lubię to auto i jakbym miał za tą cenę kupić samochód jeszcze raz, to na 90% podjąłbym tą samą decyzję. C4 oglądałem - auto ładne, ciekawe, ale kompletnie nieznane. Boję się elektroniki (bez względu na markę samochodu zawsze jest to pięta achillesowa); jakość montażu i materiałów wewnątrz wydaje się o niebo lepszy niż w xsarze. Z jakieś dwa lata okaże się dopiero co ten samochód jest wart. Spotykanie się z ASO citroena jest bardzo bolesne finansowo, a kwota na fakturze jest odwrotnie proporcjonalna do jakości.
          Osobiście uważam, że C4 5d jest bardzo ciekawym autem, ale aż boli brak w ofercie kombi właśnie z myślą o rodzinach z małymi (zmotoryzowanymi inaczej) dziećmi.
    • Gość: MAXX Re: Czy kupić C4? IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.12.04, 21:14
      Jak Ci się podoba to kupuj, niezawodności do przebiegu 100-150 tys.km. to bym
      się nie bał - teraz wszystkie auta pod tym wzgledem sa podobne - nawet
      japończyki i niemcy mają różne opinie -nie zawsze pozytywne .Mam doswiadczenie
      z SAXO ( 7 lat-i 125 tys.km) i żadnych strasznych problemów z awariami nie
      miałem....Mnie C4 się podoba ........ ( oczywiście w swojej klasie i za te
      pieniadze)
      • Gość: jacek67 Re: Czy kupić C4? IP: *.ppp.tiscali.fr 12.12.04, 22:12
        mam zx-a 1996 114000km.kupilem nowego.nigdy mi sie nie rozkraczyl na
        drodze.mial kilka awarii typu pompa wodna 60000km,sonda lambda 80000km.poza tym
        wymienilem tlumik,wszystkie opony(przednie trzymaly 45000km,michelin,tylne
        90000km).nie uwazam zeby citroeny byly wyjatkowo awaryjne.poczekaj jednak
        jeszcze co najmniej pol roku zanim usuna wszystkie usterki mlodych
        samochodow,chociaz nie powinno byc ich wiele,poniewaz wiekszosc czesci pochodzi
        z 307-ki,a te juz sa sprawdzone(oprocz rocznika 2001).sa zreszta produkowane na
        tej samej linii.
    • stawek5 Re: Czy kupić C4? 12.12.04, 22:28
      Ja francuza już nie kupię mam peugeota 307(silnik taki sam jak wymieniłeś) i
      sporo kłopotów ostatnio padło coś i nie chodzi na wszystkie cylindry ponieważ
      mieszkam 60 km. od serwisu to czeka mnie laweta. Lącznie przez trzy lata
      zaliczyłem ok.10 nieplanowanych wizyt w aso to stanowczo za dużo, ato co zrobił
      ostatnio osłabiło mnie całkowicie.Jak zależy Ci na mniejszej awaryjności to
      kupuj japońca.Choć z drugiej strony podopno i francuzy trafiają się bazawaryjne.
      Niestety ja na takiego nie trafiłem i jestem zrażony do tej marki
    • Gość: Eug Re: Czy kupić C4? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:23
      Mnie to auto nie powaliło. W obecnej chwili kiedy prawie każdy kolejny model
      jest większy od poprzedniego Citroen zaprojektował cos co może jest nowoczesne
      ale miejsca w nim mało oj mało. Z tyłu ciasnota dla osób powyzej 170 cm a
      bagażnik dosyć skąpy w porównaniu do Stilo, 307-ki, Astry czy chocby
      wcześniejszej Xsary. I te ceny! ok. 66 tys za ten model to chyba nie najtaniej
      w porównaniu do konkurencji. Ale jeśli kogoś urzeka design i różne bajery oraz
      nowość i liczy kasy to dlaczego nie. Ja z praktycznego punktu widzenia
      stwierdzam że mojej ocenie nie spełnia zbyt dobrze wymogów samochodu rodzinnego.
      • Gość: artur Re: Czy kupić C4? IP: *.ctlm.pl / 81.210.38.* 13.12.04, 08:13
        Mnie wydaje się, że jednak C4 jest lekko większa z tyłu od Astry III i podobna
        do 307 (Stilo jest chyba trochę większy - ma regulowaną tylną kanapę).
        Rzeczywiście bagażnik mógłby być większy...
        • Gość: Jarek Ja bym poczekał pół roku. IP: 217.17.46.* 13.12.04, 08:47
          Jeśli chodzi o tą konkretną ofertę, to ja bym... poczekał. Nowy model, sporo
          elektroniki - wszystko to może złożyć się na choroby wieku dziecięcego. Jeśli
          już Citroen to zdecydował bym się na nową... Xsarę. Chłopakom z CP zostało
          jeszcze kilka sztuk "na magazynie". Mechanicy oswojeni są już z tym autem od...
          1998r., a poza tym cena może być na prawdę interesująca (na wejściu możesz
          zdyskontować przewidywaną utratę wartości przy odsprzedaży). Silnik ten sam,
          hamulce po faceliftingu poprawione (wszędzie tarcze), stylistyka bardziej
          konserwatywna z nieco gorszymi materiałami wykończeniowymi (to fakt).

Od 1998r. dosiadam głównie Citroenów (krótkie przerwy na pojazdy z Hetz'a -
          Ople, VW, AR, Nissany się nie liczą) i jeździłem Xsarami (1,6i oraz 1,9D),
          Xantiami (2,0i oraz 2,0 HDi) i C5 (2,0i oraz 2,2 HDi). Wcześniej korzystałem
          także z wyrobów PSA - P405 Break a także P306.
          Usterkowość??? Znajomi częściej zaglądają do serwisu ze swoimi Passatami i
          Golfami.
          • druhroman Re: Ja bym poczekał pół roku. 13.12.04, 09:44
            a możesz cos powiedzieć o p306? jak Ci się nim jeździło ? jakieś awarje
            poważniejsze miał? w ogóle coś o Twoich doświadczeniach z tym carem?
            • Gość: Jarek Re: Ja bym poczekał pół roku. IP: 217.17.46.* 13.12.04, 10:18
              Akurat 306 jeździłem krótko - 4 m-ce - auto firmowe. Z silniczkiem 1,4 8V 75 KM
              (?) było niezawodne, choć mułowate. Zapewnie brak przesadnej elektroniki (np.
              szybki na korbkę) i wszechobecnego aktualnie multipleksu (elektroniczna sieć
              multipleksowa wraz z modułem BSI) sprzyjały niskiej awaryjności. W trakcie
              mojego użytkowanie nie stało się nic co wymagałoby wizyty w ASO. Jazdy głównie
              po mieście ze spalaniem mieszczącym się w 10l./100 km. Na trasie można było
              zejść poniżej... 6l./100 km (!). Odnosiłem wrażenie, że jednak P405 było lepiej
              wykonane. Zawieszenie komfortowe, bo miękkie (jak na zawieszenie mechaniczne) -
              wolę takie od zawieszenia Golfa, czy Corolli. Tylna belka skrętna pomaga przy
              krętych drogach.
              Przyznam jednak, że zdecydowanie więcej sentymentu mam do siostrzanego
              rozwiązania PSA, czyli Xsary I, które dla mnie było bardziej "cywilizowane".
              • druhroman Re: Ja bym poczekał pół roku. 13.12.04, 10:38
                dzięki za wyczerpujące info;
                pzdr
    • Gość: Macabricus Re: Czy kupić C4? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 10:48
      Witam,
      ja bym sobie odpuscil...niee, nie dlatego, ze to auto francuskie, ale dlatego,
      ze bycie beta testerem nie jest dobrym pomyslem..
    • Gość: Ed C4 - kolejny sukces IP: *.opa / *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 23:32
      Anglicy zagłosowali na C4, może fakrycznie to niezły samochód?

www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=6479
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka