Dodaj do ulubionych

yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 23:20
zastanawiam sie nad kupnem małego dieselka. Jak na razie mój wybór zawęził
się do tych trzech marek i silników. Odrzuciłem volkswagenowskie TDI z uwagi
na ich wygórowana cenę. Mam też wątpliwości co corsy - chodzi o jej jakość i
jakość tego polskiego silnika. Micra troszke mnie zniechęca francuskim
silnikiem, więc pozostaje chyba yaris gdyby nie ta jego cena i troszkę
przestarzała konstrukcja. Użytkowników ww proszę o za i przeciw. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.240.81.adsl.skynet.be 13.12.04, 23:41
      Jako nieuzytkownik prosze, zastanow sie jeszcze raz, po co uparles sie na diesla?
      Oszczednosc zadna.

A gdybym mial wybierad z tych trzech, to jednak Micra. Francuski silnik
      zdecydowanie najlepszy z tych trzech, a i wnetrze najfajniejsze. Nie mowiac juz
      o stylistyce.
      • Gość: klient Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 17:58
        co do oszczędności, to zakładam, że będę nim robił ok 40 tys km rocznie jako
        dojazd do pracy. po 5 latach będę miał 200 tys.km, więc chyba jednak jakaś
        oszczędność będzie...
        • Gość: Doki Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 14.12.04, 20:36
          Gość portalu: klient napisał(a):

> co do oszczędności, to zakładam, że będę nim robił ok 40 tys km rocznie jako
          > dojazd do pracy. po 5 latach będę miał 200 tys.km, więc chyba jednak jakaś
          > oszczędność będzie...

Nie bylbym taki pewien. Powiedzmy, ze benzyniak spali o 2 l/100 km drozszego o
          0.5 zl/l paliwa. To juz zreszta dosc niekorzystne dla benzyniaka zalozenie.
          Wtedy przy przebiegu 40000 km rocznie wydasz na benzyne 400 zl wiecej niz na
          olej napedowy, a przez 5 lat- 2000 zl. Warto?
          • Gość: pidżej Re: Doki bój się Boga IP: *.acn.waw.pl 14.12.04, 21:08
            jeżeli (dla uproszczenia) ów benzyniak spali tylko 2,5 litra więcej (co jest
            nader optymistycznym dla średniej wielkości benzyniaka założeniem) i jeśli
            nawet ceny ON i 95 będą identyczne (co znów jest naciągane na korzyść
            benzyniaka), to przy cenie 4.00 za litr masz 10 PLN na 100, 100 PLN na 1000 i
            4,000 PLN na 40 tysięcy km, a przez 5 lat - 20.000 PLN. jak doszedłeś do tych
            400, bo mnie ciekawość zżera?
            • Gość: Doki Re: Doki bój się Boga IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 15.12.04, 05:55
              Masz racje, z rozpedu namieszalem, biorac pod uwage roznice ceny paliwa, a nie
              cene. Tak mozna bylo zrobic, przeliczajac w druga strone (tzn gdyby liczyc, ze
              diesel spali MNIEJ i TANSZEGO paliwa), ale tak, jak to policzylem, to nie da
              sie, bo za duze uproszczenie.
              Ze benzyniakk spali az tyle wiecej, to dyskusyjne. male diesle nie sa tak
              ekonomiczne jak duze. Micra benzyniak spokojnie opedzi sie 6 l/100 km, diesel,
              jesli nie wezmie 4.5 l/100 km, to znaczy, ze sie czolgasz, nie jezdzisz. Tak czy
              owak, nie ma co dyskutowac, oszczednosc jakas bedzie, ale moim zdaniem niewarta
              wzmianki przy ogolnych kosztach, ledwie kilkuprocentowa. Diesle sa dobre, jesli
              chcesz oszczedzac przy duzych spalaniach, im wieksze tym lepiej. Dlatego jesli
              diesel, to w duzym luksusowym aucie, jak Superb. ;-)
          • Gość: klient Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 23:06
            >Nie bylbym taki pewien. Powiedzmy, ze benzyniak spali o 2 l/100 km drozszego o
            >0.5 zl/l paliwa. To juz zreszta dosc niekorzystne dla benzyniaka zalozenie.
            >Wtedy przy przebiegu 40000 km rocznie wydasz na benzyne 400 zl wiecej niz na
            >olej napedowy, a przez 5 lat- 2000 zl. Warto?

według twojego wyliczenia oczywiście, że nie warto, tyle, że zjadłeś jedno zero
            w swoich wyliczeniach. W ten sposób 20.000zł po 5 latach wygląda zupełnie
            inaczej niż 2.000zł
            Ja założyłem bardziej korzystne dla benzyniaka proporcje tzn. 4l/100 diesel i
            5l/100 benzyna. Różnica roczna wychodzi ponad 2300 zł. Czyli po 5 latach mam w
            kieszeni 11.500zł. A różnica ceny z początkowych ok.8.000 zejdzie do ok.3.000
            na korzyść diesla.
            • Gość: Doki Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 15.12.04, 05:56
              > Ja założyłem bardziej korzystne dla benzyniaka proporcje tzn. 4l/100 diesel i
              > 5l/100 benzyna. Różnica roczna wychodzi ponad 2300 zł.

No, czyli grosze przy calkowitej kwocie wydanej na paliwo. Ja bym sobie nie
              zawracal glowy.
              • Gość: TakMaByc? Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: 82.160.63.* 15.12.04, 14:33
                Gość portalu: Doki napisał(a):

> Różnica roczna wychodzi ponad 2300 zł.
                > No, czyli grosze przy calkowitej kwocie wydanej na paliwo. Ja bym sobie nie
                > zawracal glowy.

Okolo 1/3 mniej ,prawie 200zl mniej na miesiac - to rzeczywiscie GROSZE !!!!
                • Gość: Doki Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.210-200-80.adsl.skynet.be 15.12.04, 20:03
                  > Okolo 1/3 mniej ,prawie 200zl mniej na miesiac - to rzeczywiscie GROSZE !!!!

Moja pozycja jest, wydawaloby sie, nie do obrony, ale jeszcze wierzgne.
                  Powiedzmy, ze uda sie taka Micre kupic za 45000 zl. To znaczy, ze w 5- letnim
                  okresie eksploatacji wypada 750 zl miesiecznie kosztow, nie liczac odsetek od
                  kapitalu, kosztow obslugi, ubezpieczen i podatku. W koncu po 5 latach i 200000
                  km na liczniku ten samochod bedzie wart ZERO. W tej sytuacji te 200 zl to
                  naprawde nie tak duzo.
                  Wiadomo, ze dieslem bedzie taniej. Pytanie tylko, czy warto sobie zawracac glowe.
                  • Gość: klient Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 20:52
                    >W koncu po 5 latach i 200000
                    > km na liczniku ten samochod bedzie wart ZERO.

gdyby ktos miał na zbyciu za friko takiego nic nie wartego rupiecia to biore
                    każdą ilość...
                    • Gość: Doki Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.210-200-80.adsl.skynet.be 15.12.04, 20:54
                      > gdyby ktos miał na zbyciu za friko takiego nic nie wartego rupiecia to biore
                      > każdą ilość...

Coz, to jest ta roznica. Ja bym wzial, ale tylko za doplata.
            • Gość: Poll Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 00:14
              Sprzedając Diesla wezmiesz wiecej niż za benzyniaka no i łatwiej o klienta.
    • Gość: paździerz Francuskie diesle są najlepsze na świecie IP: *.chello.pl 13.12.04, 23:55
      barani łbie, z twpją wiedzą polecałbym raczej skode fabię. No w ostateczności
      tego yarisa, tylko koniecznie srebrnego!
    • Gość: pidżej Fiesta 1.6 tdci IP: *.acn.waw.pl 13.12.04, 23:56
      akurat francuskie diesle są w tej klasie pojemności najlepsze więc rozważ
      fiestę z peżotowskim silnikiem 1.4 tdci, albo poczekaj chwilę na 1.6 tdci 90
      KM, silnik w polsce na razie oferowany w C4 i może jakimś 207/307 ale w
      niemczech jest już we fieście/fusionie. jeździłem taką 1.4 fiestą od hertza
      dobry tydzień po sardynii i była OK, przestronna w środku i pewnie się
      prowadząca. nie polecam corsy 13cdti, wprawdzie miałem tylko dłuższą jazdę
      próbną ale nie umywa się do fiesty, właśnie przez ten silnik: głośny, wymaga
      wysokich obrotów, choć to diesel (no ale szesnastozaworowiec). o jakość bym się
      nie bał, tylko po prostu nie chciałbym tym jeździć. ten sam co we fieście
      silnik w c3 jest cichszy i przynajmniej subiektywnie trochę żwawszy, ale te
      zegary...
      nie znam 15dci 65 KM montowanego w micrze ale 15dci 82KM w clio ktorym zrobiłem
      36000 km i dalej jeżdżę jest bardzo dynamiczny i dość oszczędny, a gdyby się
      powstrzymać od wykorzystywania tej dynamiki byłby superoszczędny. yarisa nie
      znam, dealerzy nie mają nigdy egzemplarza do jazd próbnych, więc niech się itd.
      • Gość: Sławek Re: Fiesta 1.6 tdci IP: *.aries.com.pl / 195.136.186.* 15.12.04, 17:53
        Corsa 1.3 cdti to wyjatkowo cichy silnik tak w środku jak i na zewnatrz.

pozdr
        w nie polecam corsy 13cdti, wprawdzie miałem tylko dłuższą jazdę
        > próbną ale nie umywa się do fiesty, właśnie przez ten silnik: głośny, wymaga
        > wysokich obrotów, choć to diesel (no ale szesnastozaworowiec). o jakość bym
        się
        >
        > nie bał, tylko po prostu nie chciałbym tym jeździć.
        • Gość: frequent flyer Re: Fiesta 1.6 tdci IP: 80.241.130.* 15.12.04, 18:01
          cichy jest na biegu jałowym. czasem jednak światło się zmieni, trzeba pojechać,
          i wtedy jest gorzej.
          tę fiestę 1.6 poproszę. znająć ford motor polska, nigdy się tu nie pojawi. :-(
    • nadal-jestem Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? 14.12.04, 02:12
      Z tych to zdecydowanie yarisa.........
      • Gość: Geo Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 22:47
        Polecam 1,4 ford fiesta.Dobre osiągi i zdecydowanie najcichszy
        • rzeznia_nr_5 Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? 15.12.04, 02:28
          Ciekawe kiedy dieselki zejdą do jeszcze mniejszych pojemności?Np.1,0 i
          powiedzmy 75 koni conajmniej się prosi.W sumie popieram.Ale autorze
          wątku,kliencie 40 tysięcy chcesz jeździć rocznie.Takim małym i powolnym
          gównem to będzie męka taki przebieg.Przemyśl coś używanego.
    • gzielony Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? 15.12.04, 11:45
      Mam corse 1.3 cdti. Ogolne spalanie wychodzi okolo 4,6 i wcale sie nie
      czolgam!! Nie chcialem silnika 1.4 ze stajni VW bo on ma trzy cylindry i to mi
      jakos nie odpowiadalo. Francuza nie chcialem, bo jakos nie mam przekonania do
      tych aut, natomiast yaris wydawal mi sie za maly.. poza tym chyba nie bylo go
      jeszcze w ofercie. Wybor oczywiscie nalezy do Ciebie, ale chetnie odpowiem na
      Twoje pytania odnosnie corsy.
      • x-darekk-x Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? 15.12.04, 12:42
        nie miales przekonania do francuzow, wiec wziales wloski silnik. :)
        • x-darekk-x Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? 15.12.04, 12:42
          oczywiscie wlosko-polski, bo produkowany przez fiata w naszym pieknym kraju
          • Gość: TakMaByc? Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: 82.160.63.* 15.12.04, 14:38
            x-darekk-x napisał:

> oczywiscie wlosko-polski, bo produkowany przez fiata w naszym pieknym kraju

akurat to jeden z lepszych silnikow , no i co z tego ,ze wlosko-polski ?
            ostatecznie to wlosi pierwsi mieli CR
            • x-darekk-x Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? 15.12.04, 16:13
              ja nic nie mam do wloskich silnikow. ba, nawet bardzo lubie fiaty i uwazam, ze
              dobrze wspierac lokalny przemysl. ale nie w tym rzecz.

widze, kierowal sie kryterium pochodzenia, ze bierze woz niemiecki. stad moje
              male wtracenie, ze niemiecki to on jest tylko w nazwie. silnik polsko-wloski,
              montaz w hiszpanii itp...
              • Gość: gzielony Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.acn.waw.pl 17.12.04, 20:20
                Moja corsa nie byla montowana w hiszpanii, wiem to na 100 % i wiem skad
                pochodzi silnik...
    • Gość: Kugel 1.9 SDI IP: 195.117.157.* 15.12.04, 13:16
      Rozwazylbym jeszcze Skode fabie 1,9 SDI, bardzo ekonomiczny i jednoczesnie
      elastyczny silnik.
    • bocian4 Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? 15.12.04, 13:48
      z tych 3 wybrał bym któregoś z japońców.
      Za micrą jest silnik (jeżlei 82 KM) - zrobiłem nim w clio 80 000 km i
      absolutnie rewelka - potrafi zejsć do 3 litrów na 100 a tak maksymalnie przy
      160 km/h na trasie pali koło 7 litrów. średnie spalanie pryz ostrej jeździe po
      mieście było koło 6,5 litra/100 km.
      Benzyną o podpobnych osiągach spalał byś średnio o około 40% wiecej droższego
      paliwa.
      Za yarisem przemawia w moim mniemaniu:
      - powszechnie znana niezawodnosć,
      - uroda w moim mniemaniu znaczna w porownaniu z micrą,
      - przestrzeń w środku,

Ale to wszystko kwestia gustu i zapotrzebowań.
      Pzodro
      • Gość: gość Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.grohe.de / 213.31.191.* 15.12.04, 14:22
        Zona jezdzi od 2 lat Clio dci 82 KM, zużycie paliwa w lecie 4,5, w innych
        porach roku 4,2 (klimatyzacją odpada), zrobiła przez 2 lata 70 tys km w czasie
        dojazdów do pracy - 40 km w jedną stronę z tego 20 po Katowickiej a 20 w
        mieście, kilka razy wybrałem się w Clio w trasę i wtedy przy pedale w podłodze
        potrafi wziąć 6,5/100 ale przy prędkościach rzędu 170/godz.
        BTW w tym czasie jak kupiłem zonie clio jezdziłem poprzednią Vectrą 1.8 (2001
        rok) samochodem fatalnym ale jakby nie patrzeć wyższej od clio klasy - i teraz
        kilka uwag: hamulce - clio ma bez porównania lepsze, a ABS nie jest w clio
        nadopiekunczy, prowadzenie się - większy komfort i lepsze prowadzenie na
        zakrętach w clio, z uwagi na większy moment przy normalnej eksploatacj clio
        jest dynamiczniejsze, oczywiście vectra była szybsza ale na autostradzie przy
        200/godz brała koło 18l/100,
        Poza fatalnym serwisem (kiljanczyk) do clio 1.5 dci nie moge mieć żadnych uwag.
        • Gość: mew Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.csk.pl 15.12.04, 21:18
          oczywiście vectra była szybsza ale na autostradzie przy
          > 200/godz brała koło 18l/100,

Ja w duzo rzeczy jestem w stanie uwierzyc ale nie w to, ze Vectra 1,8 brala tyle samo co moja vectra 2,5 V6...
          • Gość: gość Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? IP: *.grohe.de / 213.31.191.* 16.12.04, 08:09
            Mew uwierz! Teraz jezdzę omegą właśnie z silnikiem 2,5 l i pali mi tyle samo co
            vectra 1.8 - fakt jakbym vectrą jezdził spokojnie tak do 120 i nie przekraczał
            powiedzmy 4000 obr (raz zrobiłem w ten sposób trasę) to by wyszło 8/100 ale
            przy mojej eksploatacji vectra 1.8 i omega 2.5 wychodzą na średnią 11-12 l/100
            po prostu dla osiągniecia tych samych przyśpieszeń i prędkości w vectrze
            musiałem dociągac do czerwonej kreski a w omedze rzadko przekraczam 3500 obr
            stąd pewnie różnica.
            Poza tym vectry cierpiały na przypadłość znaną właścicielom fiatów tzn nierówną
            jakość - mieliśmy w firmie 5 vectr z tym samym silnikiem i np na autostradzie 2
            z nich nie były w stanie przekroczyć 200 a 3 dochodziły do 220 (licznikowo)
            podobnie nawet przy tym samym kierowcy różnice w zużyciu paliwa sięgały 2 l.
            Teraz czekam na nowego diesla 1.9 150 KM i mam nadzieję że pozbędę się wreszcie
            Omegi
      • x-darekk-x Re: yaris 1,4D, corsa 1,3CDTI czy micra 1,5dCi? 15.12.04, 16:15
        i yaris i micra maja silniki francuskie (dodatkowo yaris tam wlasnie jest
        montowany) wiec dlaczego uwazacie, ze w tych autach te silniki beda mniej
        awaryjne niz w renault lub peugeotcie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka