Dodaj do ulubionych

radiowozy w USA ( głównie do Marka )

IP: 2.4.STABLE* / 10.1.114.* 14.05.02, 08:32
jakiś czas temu oglądałem w telewizorni program o drogówce w USA . Padło tam ,
że samochody policyjne przystosowane do udziału w pościgach ( te z "kłami"
przed zderzakiem ) mają rasowane silniki , i że wyciągają 180/190 Mph .
Ciekawe , bo to prędkość niebagatelna jak na taaką brykę ( auto które
pokazywali to był ford , chyba crown victoria ). Czy faktycznie większość aut
policyjnych ma takie silniki , czy to tylko był jakiś specyficzny model ?? A
może ktoś się przejęzyczył ???
Obserwuj wątek
    • Gość: Sven Re: radiowozy w USA ( głównie do Marka ) IP: 217.153.10.* 14.05.02, 09:38
      Mnie tez zawsze grzaly amerykanskie radiowozy. Moze jakies
      foty, Marek?
      • Gość: Viper Re: radiowozy w USA ( głównie do Marka ) IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 14.05.02, 09:53
        Gość portalu: Sven napisał(a):

> Mnie tez zawsze grzaly amerykanskie radiowozy. Moze jakies
        > foty, Marek?

wiekszosc amerykanskich radiowozow ma standartowe silniki wzglednie wersje LTZ lub
        te od Impali/Corvette/Ford
        Moc to przecietnie od 200-264HP i duzy moment obrotowy ponad 400Nm!
        Nie sa to az tak mocne pojazdy! wyciagaja miedzy 184 a 245kph!
        Daleko im jeszcze do predkosci opisywanych powyzej!
        Moj Viper wyciaga ledwo ponad 200mph przy mocy 830HP!
        Nawet po podrasowaniu tego nie sa w stanie rozwijac predkosci o ktorych slyszales,
        niemniej jednak sa to ponad przecietnie szybkie i silne samochody:)
    • Gość: Marek Re: radiowozy w USA ( głównie do Marka ) IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 14.05.02, 12:58
      Wiekszosc samochodow policyjnych to standardowe modele. Jedyne zmiany jakie sa
      to:
      - lepsze opony
      - brak alufelg
      - winyl zamiast skory
      - tynie dzwi bez klamek + kratka
      - sprzet komputerowy na przednim siedzeniu pasazera
      - ...

Policja preferuje samochody z napedem na tyl. Dlatego znikniecie starej Impali
      odbilo sie praktyczna dominacja Ford'a Crown Victoria na rynku samochodow
      policyjnych. Ale od pewnego czasu widze nowe Chevrolety Lumina jako samochody
      policyjne. No i najwazniejsze - policja w Duluth jezdzi Pontiac'ami Grand Prix,
      ale model GT (200 KM) a nie GTP (240 KM):

www.grandprix.net/multimedia/dpd1.jpg
      www.grandprix.net/multimedia/dpd2.jpg
      www.grandprix.net/multimedia/dpd3.jpg
      www.grandprix.net/multimedia/dpd4.jpg
      www.grandprix.net/multimedia/dpd5.jpg

Poza tym widuje najdziwniejsze samochody policyjne:
      - Ford Expedition
      - Chevrolet Camaro (do poscigow)
      - ...

W dobie helikopterow policji nie sa potrzebne jakies superszybkie samochody. A
      szkoda...
      • Gość: Robo Re: radiowozy w USA ( głównie do Marka ) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 11:14
        W holandii do pościgów chłopaki mają porsche o ile pamiętam 911 ale podstawowe
        modele i z tego co wiem przeznacone do pościgów na autostradach. No ale 280 KM
        wystarczy, a swoją drogą widziałem w Poznaniu na wylotówce do Świecka CAMRY V6
        jako policję .

Pzdr
        Robo
        • Gość: darekk Re: radiowozy w USA ( głównie do Marka ) IP: 217.153.117.* 15.05.02, 11:18
          po w-wie jezdza mondeo v6 i vectry v6 (bez malowania). tzw. filmowcy. :) kiedys
          byl tez starszy MB E.
        • Gość: Lukasz re: Holandia IP: *.wp.mil.pl 16.05.02, 10:31
          maja tez np. Subaru Impreza . Wiem bo mnie raz zlapali:((. A co do camry na
          autostradzie na Poznan tez pare razy widzialem
    • Gość: Icefall Re: radiowozy w USA ( głównie do Marka ) IP: *.acn.waw.pl 15.05.02, 11:53
      Jak mieszkałem w Cincinnati, to Ohio State Police jeździła głównie Chevroletami Caprice. Już się ich nie spotyka,
      Marku? To był kawał pięknej maszyny...
      • Gość: Sven Re: radiowozy w USA ( głównie do Marka ) IP: 217.153.10.* 15.05.02, 12:16
        Gość portalu: Icefall napisał(a):

> To był kawał pięknej maszyny...

O tak, to prawdziwy krazownik z klasa.
      • Gość: Marek Re: radiowozy w USA ( głównie do Marka ) IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 15.05.02, 12:49
        Caprice Classic nie jest juz niestety produkowany... Policji w takowych nie
        widuje. A swoja droga, to zobacz moj watek o Mercury Marauder'rze - moim
        zdaniem godny nastepca.
    • Gość: młody Policja w USA ma automaty czy manuale? IP: *.pl 15.05.02, 12:01
      • Gość: Marek Re: Policja w USA ma automaty czy manuale? IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 15.05.02, 12:50
        Z tego co wiem to glownie autmaty, choc samochody poscigowe sa czesto manualne.
        Policjant tez czlowiek = wychowal sie w USA = nie umie uzywac manuala.
        • Gość: acura Re: Policja w USA ma automaty czy manuale? IP: *.sympatico.ca 15.05.02, 18:14
          Gość portalu: Marek napisał(a):

> Z tego co wiem to glownie autmaty, choc samochody poscigowe sa czesto manualne.
          >
          > Policjant tez czlowiek = wychowal sie w USA = nie umie uzywac manuala.

Mam nadzieje, ze ten stereotyp zawdzieczamy tylko twemu poczuciu humoru?
          A swoja droga gdy siegne pamiecia do okresu fascynacji autami amerykanskimi, to
          mile wspominam i Caprice`a i Town Cara - modele z lat 80-tych (prawie juz
          klasyki)

• vwdoka Re: radiowozy w USA ( głównie do Marka ) 15.05.02, 12:12
      Cóż, ja pamiętam, jak pokazywali filmik o Kalifornijskiej policji, to mieli
      Countache na autostradach. Przynajmniej 2 - bo tyle ich pokazali na raz.
      Pozdrawiam,
      vwdoka
      • Gość: Marek Re: radiowozy w USA ( głównie do Marka ) IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 15.05.02, 12:53
        Bo w Kaliforni jest specjalne prawo pozwalajace Policji na uzywanie samochodow
        odebranych gangom narkotykowym. I policja ma tam pare dobrych zabawek. U nas
        taki samochod idzie na aukcje a Policja kupuje sobie za to 10 zwyklych
        samochodow...
    • Gość: Marek Najnowsze wiadomosci IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 15.05.02, 13:26
      www.thecarconnection.com/index.asp?article=4908

Podobno policja z NJ podala do sadu Forda - twierdza ze CrownVictoria sie
      zapala przy wyadkach.
      • Gość: darekk Re: Najnowsze wiadomosci IP: 217.153.117.* 15.05.02, 15:32
        na tej samej stronie jest informacja, ze daewoo-usa bankrutuje, bo gm nie
        wlaczyl go do kupna daewoo. czy to samoch czeka polske?
        • Gość: Marek Re: Najnowsze wiadomosci IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 15.05.02, 15:38
          Tak/nie. Daewoo koeranskie przestalo honorowac wlasne gwarancje a nowe Daewoo-
          GM ich tez nie honoruje. Nie wiem kto jest w Polsce gwarantem (Daewoo-Polska?),
          ale nie wyglada to dobrze. Z drugiej strony GM zobowiazal sie do dostarczana
          czesci polskim fabrykom przez 2 lata oraz zezwolil(?) na produkcje samochodow
          ze znaczkiem Daewoo. Wiec moze to Polski nie doyczy?
      • Gość: Marcel Re: Najnowsze wiadomosci IP: *.reshall.umich.edu 16.05.02, 05:33
        Tez mi nowosc! Prawie w kazdym filmie amerykanskim, w ktorym pokazuja poscigi
        policyjne, radiowozy zapalaja sie i wybuchaja z byle powodu. Myslalem, ze to
        celowo coby bylo widowiskowo ;-)
    • Gość: Robo DO MARKA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 09:34
      Podobno też jeżdzą na glinach auta o nazwie AURORA nie pamiętam chyba oldsmobil
      i chyba było autem startowym na wyścigach indy a swoją droga byłeś na takowych?

Pzdr
      Robo
      • Gość: darekk Re: DO MARKA IP: 217.153.117.* 16.05.02, 09:45
        widzialem aurore z kogutem, ale troche za drogie auto jak na ten cel.

a propos maraudera - wiecie, ze bedzie prawdopodobnie wersja cabrio? normalnie
        lata 60-te wracaja i chwala im za to.
        • Gość: Marek Re: DO MARKA IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 16.05.02, 12:53
          Choczi wam zapewne o Oldsmobile Aurora. Bardzo fajny samochod - dwa siliniki do
          wyboru - 3.5L V6 i 4.0L V8, bardzo ladne wnetrze, ciekawa sylwetka. Nie jest
          taki drogi, szczegolnie teraz kiedy sa to jego ostatnie dni produkcji - za
          $27000 mozna go miec z 4.0L.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka