Dodaj do ulubionych

Automatyczne ssanie

22.12.04, 01:08
Mam 10letnie auto nie ma tam czegoś takiego jak ssanie. Czy możecie napisać na czym polega automatyczne ssanie? Na początku jazdy, gdy silnik jest zimny pracuje jakoś inaczej - nieco turkocze, dopiero po 15min przestaje tak dziwnie warczeć, czy to ma związek?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Henio Re: Automatyczne ssanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 01:28
      A wiec tak,jest prawa noga,lewa noga a po srodku automatyczne ssanie.Na
      poczatku jazdy trzeba dosc dobrze sie przyssac.
      • Gość: TO JA Re: Automatyczne ssanie IP: *.lax1-4.28.143.27.lax1.dsl-verizon.net 22.12.04, 03:34
        Gość portalu: Henio napisał(a):

> A wiec tak,jest prawa noga,lewa noga a po srodku automatyczne ssanie.

W niektorych modelach tam posrodku jest nawiew. On czasami terkocze.
    • Gość: Gosc Re: Automatyczne ssanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 01:32
      olga.55 napisała:

> Mam 10letnie auto nie ma tam czegoś takiego jak ssanie. Czy możecie napisać
      na
      > czym polega automatyczne ssanie? Na początku jazdy, gdy silnik jest zimny
      pracu
      > je jakoś inaczej - nieco turkocze, dopiero po 15min przestaje tak dziwnie
      warcz
      > eć, czy to ma związek?
      > pozdrawiam

Jedynym zauwazalnym efektem tego ze samochod pracuje na ssaniu sa nieco wyzsze
      obroty silnika ktore spadaja do standartowych ok 1100 w miare jak silnik
      uzyskuje odpowiednia temperature.Moze turkocza ci jakies rolki albo paski sie
      slizgaja,jak silnik sie nagrzeje to wszystko cichnie.
      • olga.55 Re: Automatyczne ssanie 22.12.04, 01:41
        > Moze turkocza ci jakies rolki albo paski sie
        > slizgaja,jak silnik sie nagrzeje to wszystko cichnie.

to jest taki turkot prawie jak w traktorze tylko bardzo cichutko, to raczej nie są paski, tak jakby pracowały dwa cylindry i słychać ich każdy wybuch - w przenośni oczywiście
    • Gość: TO JA Kobita ma dieselka IP: *.lax1-4.28.143.27.lax1.dsl-verizon.net 22.12.04, 03:31
      I dlatego jej turkocze na zimno.
    • edek40 Re: Automatyczne ssanie 22.12.04, 11:28
      Ssanie to raczej nie turkocze. Mozliwe, ze silnik ma hydrauliczne popychacze zaworow, ktore moga terkotac. Szczegolnie na zimno. Jednak 15 minut to dosc dlugo jak na uciszenie, wiec zapewne elementy te powinny byc wymienione lub musisz sie przyzwyczaic, choc niestety na niezbyt dlugi okres. Uszkodzone popychacze moga przyspieszac zuzywanie sie pewnych podzespolow w silniku. Najlepiej zostaw auto na noc u mechanika. Niech on oceni. Ze sluchu lepiej wyjdzie niz z opisu.
    • Gość: KARLLL Re: Automatyczne ssanie IP: 83.136.224.* 22.12.04, 11:34
      W niektorych autkach przed wlaczniem silnika nalezy nacisnac na gaz, własnie by
      włączyc automatyczne ssanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka