Dodaj do ulubionych

pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 206?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 23:00
Mam zamiar kupić swój pierwszy samochód, chodzi o nowe auto ok. 40 tys.
Większość chwali Toyotę, Hyundai jest atrakcyjny cenowo, C3 dość oryginalny,
podobno Corsy są awaryjne, a 206 ma zastąpić wkrótce 207. Co tu wybrać? Podoba
mi się C3 ale czy wart jest swojej ceny? Toyota podobno bije wszystkich
bezawaryjnością i oszczędnością. Dzięki za ewentulane opinie, które pomogą mi
w wyborze.
Obserwuj wątek
    • Gość: długopisem Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: 81.190.171.* 28.12.04, 23:22
      -C3 i 206 jako pojazdy francuskie często się psują
      -Hyundai Getz spala przeciętnie o 1l/100km więcej od pozostałych

Pozostaje Corsa i Yaris, sprawa gustu, choć Yaris chyba bardziej niezawodny, za to Corsę mniej kradną.

Dlatego lepiej kup za 30tys Fiata Pandę - ma najlepsze zawieszenie w klasie, może nie dorównuje Yarisowi ale warty swojej ceny, przeglądy są dużo tańsze.
      Na początku było troche problemów wieku młodizeńczego, ale już sporo zrobili w tym temacie.
      • Gość: TakMaByc? Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 23:25
        Gość portalu: długopisem napisał(a):

> może nie dorównuje Yarisowi ale warty swojej ceny, przeglądy są dużo tańsze.

mozesz podac ceny przegladow Pandy ?
        • Gość: długopisem Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: 81.190.171.* 28.12.04, 23:46
          nie pamiętam dokładnie, ale przegląd po 20tys km albo roku wynosił coś ok. 350zł ale głowy nie dam, bo nie jeżdzę tym autem
          najlepiej spytaj się na autokacik.pl/postlist.php?Cat=&Board=panda
          • Gość: wojtek Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 08:00
            cena serwisu nie jest wysoka ale zato czesc i robocizna strasznie a fiat to
            jedne z najczesciej psujacych sie aut zwlaszcza silniki w ktorych sa przecieki
            w firmowym seicento 1.1 aso fiata nie daje rady z przeciekami juz z tego powodu
            w ciagu ostatniego polrocza byl 7 razy w serwisie a wymiana dwoch uszczelek
            kosztowala 450zł czy to normalne i tanie bo wogole niepasuje do tanich
            samochodow.
      • Gość: dolphin Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 00:48
        proponuje przed następną twoją wypowiedzią najpierw odrobić lekcję a w chwili
        wolnego poczytać trochę o motoryzacji !!! (C3 i 206 jako pojazdy francuskie
        często się psują-czyż to nie piękna wypowiedź???) psują się tak samo często jak
        i inne. Jak dbasz o auto to szansa że się zepsuje maleje. przepraszam za ironię
        ale takie generalizowanie i wrzucanie wszystkich do jednego wora jest co
        najmniej śmieszne. Niemieckie się nie psują??? Włoskie się nie psują??? to
        chyba włoskie a tym bardziej fiaty słyną z kiepskiej jakości i awaryjności a
        pandę to już stanowczo odradzam, tak trzeszczącego i niewygodnego autka to już
        dawno nie widziałem. W środku jak jedziesz pandą to zupełnie jak na drewnianym
        rollercosterze. Trzęsie się a przy 110 km/h to już loteria czy auto utrzyma się
        na drodze...
        pozdrawiam

• Gość: ziggi Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: *.net-serwis.pl 29.12.04, 02:19
          Te wszystkie tu wymienione auta to PAPIEROWE, ALE NOWE. Nie kupuj żadnego z
          nich, poza tym ile stracisz jak tylko wyjedziesz z salonu-liczyłes?
    • Gość: Ian_Curtis Re:a może Honda Jazz IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 29.12.04, 07:41
      polecam i pozdrawiam
      • qqryq77 do IANA CURTISA 29.12.04, 08:00
        jazz moze i fajny samochod ale cene ma z kosmosu. a jak bym mial juz kupowac za
        taka cene to polecalbym bardziej nowego MITSUBISHI COLTA.
        • Gość: Ian_Curtis Re: do IANA CURTISA IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 29.12.04, 08:54
          Chmmm różnica wynosi chyba 1 tyś zł więc nie przesadzał bym że Jazz ma jakąś astronomiczną cenę, w Colcie są natomiast boczne airbagi w standarcie (chyba?) niestety w Jazie nie ma. Reszta kwestia gustu i tyle. Aaaaaale, ale jeżeli chodzi o możliwości adaptacji wnętrza to Colt jest daleko,daleko,daleko w tyle...
    • Gość: OGI Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: *.devs.futuro.pl 29.12.04, 08:31
      Z pełną odpowiedzialnością mogę polecić Opla Corse. Sam jeżdzę corsiarką 1,2 z
      2002 roku. Auto nie jest awaryjne i świetnie trzyma się drogi.
      Jeżeli lubisz dynamiczną jazdę polecam silnik 1,4 (ale cena przektoczy 40 tys).
      WAŻNE - nie kupuj samochodu z silnikiem 1,0

Zapraszam do OCFC - www.corsa.ja.pl
      • Gość: TakMaByc? Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:03
        Gość portalu: OGI napisał(a):

> WAŻNE - nie kupuj samochodu z silnikiem 1,0

chyba ze w Yarisie !
    • wojtek33 Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 29.12.04, 09:53
      Ta dyskusja już była. Wygrał jazz przed fiestą, tyle że to trochę ponad 40 tys.
      • Gość: Tomek F. Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 29.12.04, 10:02
        Moim zdaniem z tych propozycji wszystkie auta poza Corsa sa OK. Corsa jak sam
        mowiles jest mocno awaryjna. Yaris najmniej sie psuje reszta sredni poziom.
        Pomysl o Getzu ma oszczedne silniki.
        • qqryq77 Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 29.12.04, 11:44
          getz jest najtanszy przez co mozna kupic dobrze wyposazona wersje za duzo
          ponizej 40 tys. i ma 3 letnia gwarancje.
    • Gość: długopisem Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: 81.190.171.* 29.12.04, 12:17
      Nie kupuj Getza bo:
      1.paliwożernym smokiem, będziesz takiej decyzji żałował jak benzyna pójdzie w górę.
      2.Jeżdzą nimi idioci np. ta włochata małpa z mop-men
      3.Hyundai ma Polaków w d...pie co udowodnił budując fabrykę na Słowacji.
      Kupując Hundaia, Citroena, Peżo, Suzuki udowadniacie, że chcecie być nie szanowani, a dodatkowo utwierdzacie słuszność że Polacy lubią kupować zagraniczne dlatego nie warto u nas fabryk stawiać.

W ostateczności niech już będzie Toyota
      • Gość: Tomek F. Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 29.12.04, 12:46
        To co trzeba kupowac Opla ktory moze korodowac (ople czesto tak maja), z
        rachitycznym 3 cyl silnikiem podczas gdy konkurencja ma co najmniej 4 cyl,
        tylko dlatego ze opel inwestuje w Polsce a Hunday nie?
        cZYLI kupowac gorsze bo polskie? Na tej zasadzie kupujmy poloneza (juz go nie
        ma niestety).
        Na marginesie. Getz ma osczedne silniki tak wnika z przeprowadzonych testow.
        • Gość: OGI Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: *.devs.futuro.pl 29.12.04, 13:00
          Corsa ma 2 lata gw. mchanicznej i 12 lat gw. na blachy.

Faktem jest że silnik 1,0 to totalna katastrofa.
          • wojtek_blankietowy Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 29.12.04, 13:10
            Jak komus zalezy na kupnie jak najtaniej zdecydowanie trzeba odrzucic Corse
            ktora ma kosiarke a nie silnik, gdyz w jej wypadku trzeba doplacic dodatkowo za
            wiekszy silnik
      • Gość: Włochata małpa długopisem to debil moze mial nerwowe dziecinstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:31
        chlopie chyba nie lałes rano

jestes kmiotem jakich malo

Hyundai akurat z wszystkich wymienionych w watku aut jest zdecydowanie
        najlepsza propozycja
        ponadto ma 4* w NCAP
        wcale duzo nie pali chyba ze ktos go katuje ale wtedy kazde z tych aut lyknie
        10 l /100 bez mrugniecia

forum kmiotami stoi
        • pirat_sasza Re: długopisem to debil moze mial nerwowe dziecin 30.12.04, 08:27
          Gość portalu: Włochata małpa napisał(a):

> chlopie chyba nie lałes rano
          >
          > jestes kmiotem jakich malo
          >
          > Hyundai akurat z wszystkich wymienionych w watku aut jest zdecydowanie
          > najlepsza propozycja
          > ponadto ma 4* w NCAP
          > wcale duzo nie pali chyba ze ktos go katuje ale wtedy kazde z tych aut lyknie
          > 10 l /100 bez mrugniecia
          >
          > forum kmiotami stoi

A ty sie dobrze czujesz???
    • mielech Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 29.12.04, 13:58
      Od kilku miesięcy mamy w rodzinie Getza i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni.
      Atuty:
      - przestronny
      - łatwy w prowadzeniu
      - estetyczny w środku
      - duży bagażnik
      - dobre zawieszenie

Jeśli czegoś jeszcze Ci trzeba to poszukaj, ale jeśli chodzi Ci o to co wyżej
      napisałem to brak konkurencji. Poza tym porównaj ceny!!!

Pozdrawiam!

Mielech
      • qqryq77 do OGI 29.12.04, 19:32
        napisales ze CORSA ma 2 lata gwarancji niestety GETZ znowu ja przebija oferujac
        3 letnia gwarancje. pozatym jest kolosalna roznica w cenie. HYUNDAI GETZ pod
        wzgledem ceny nie ma konkurencji.
        • Gość: OGI Do qqryq77 IP: *.devs.futuro.pl 30.12.04, 07:02
          No i OK.
          Ja nie staram się przekonać że Corsa to najlepszy wybor, od tego są sprzedawcy.

Pozdrawiam
    • Gość: asp Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: *.chello.pl 29.12.04, 19:38
      za 4 dychy taki sprzęt możesz kupić że szok. głupota kupować nowe auto.

pzdr
    • Gość: TakMaByc poczytaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 22:13
      www.toyotaclub.hg.pl/2003-Yaris.htm
      autosukces.redakcja.pl/archiwum/dodatek.asp?Artykul=7
      www.motofakty.pl/artykul/toyota_yaris_13.html
      autosukces.redakcja.pl/archiwum/dodatek.asp?Artykul=6
      www.panoramafirm.com.pl/acms/automoto/testy/article,424908.html
      auto.gazeta.pl/auto/1,50180,1230533.html
      autosukces.redakcja.pl/archiwum/dodatek.asp?Artykul=18
      free.polbox.pl/l/liberus/testy.html
      www.motofakty.pl/artykul/peugeot_206_4.html
      www.motofakty.pl/artykul/citroen_c3_3.html
    • fionna Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 29.12.04, 23:43
      Mam C3 od ponad roku i:
      - jak na razie (tfu tfu) się nie psuje, jedynie coś tam wypadło (wahacz???) z
      powodu naszych wspaniałych dróg
      - niestety, zaczyna skrzypieć (chyba hamulce)
      - mało pali, niestety - silnik od kosiarki (1,1) i na światłach jestem
      ostatnia :((, niższe biegi są strasznie wolne, jak już się rozpędzi jest ok.,
      nawet tico było dynamiczniejsze (choć silniczek tylko 700cc)
      - przeszkadza mi słupek (szczególnie przy skręcaniu w lewo nic nie widać)
      - w środku bardzo przestronne jak na tą klasę (z tyłu też dużo miejsca, o wiele
      więcej niż w yarisie), duży bagażnik
      - do jazdy po mieście ok, gorzej w dłuższe trasy (trochę brakuje mocy przy
      wyprzedzaniu paru tirów itd)
      - fajny wygląd (dla kobiety to ważne) i jak obserwuję, to głównie "babski"
      samochód
      • Gość: aras Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: *.icpnet.pl 30.12.04, 07:01
        Jezeli auto o mocy 82 koni z silnikiem 1.3 4-cylindrowym, wazacym tone i
        spalajacy 6.5l/100 srednio to duze spalanie to ja dziekuje. (mowa o Getzie) Moj
        cinquacento po miescie (mowa o 700-tce) palil 7 litrow, a ten pali mi 7,5.
        Fakt, wiecej ale tez jest mala roznica - Mocy silnika. Kiedy konkurencja wola -
        mocy przybywaj!!!! to ten zgrabny maluszek tego robic nie musi. CO do Corsy to
        te auto to jedne wielkie nieporozumienie, koroduje juz po kilku latach. Panda
        to nie ten segment i wogole nie samochod. Jest jeszcze Aveo ale podobno od
        momentu kiedy amerykanscy inzynierowie wtrynili nosa do koreanskich daewoo-
        kowcow to juz widac pierwsze bledy w produkcji. Yaris owszem dobry ale to tez
        nieporozumienie. Wysoka cena a z tylu sie siedzi jakby mieli mnie zamknac w
        konserwie.
        • gruman Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 30.12.04, 11:11
          Mam Yarisa i nie sądzę aby w tej klasie z tyłu siedziało się komfortowo, to miejsce raczej dla dzieci, a te mają swoje foteliki :). Plusem tego wozu jest silnik - mały (niskie OC) i zapewniający według uznania oszczędną jazde ( u mnie 5,6 miasto,lekka zima) lub pseudo sportowe atrakcje (głośny, wysoko trzeba kręcić ). Wadą jest niskie zawieszenie, skrzypiące plastiki, moim zdaniem miekki lakier. Ceny przeglądów u mnie: 15000 - 500, 30000 - 700, 4500 - 500.
          Pozdr
          • fionna Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 30.12.04, 23:33
            Ale dziecko+fotelik zajmuje więcej miejsca niż osoba dorosła :)) No fakt, nad
            głową ma więcej luzu.
        • Gość: tidexus Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: *.rzeczpospolita.pl 30.12.04, 13:30
          Getz srednio 6.5l/100 - to chyba tylko w katalogu.
          Srednio to on pali 9l niekatowany
    • Gość: tommybo Re: pierwszy samochód: Yaris, Getz, C3, Corsa, 20 IP: *.bielanski.med.pl 30.12.04, 07:26
      A co myślicie o nowej fieście?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka