Dodaj do ulubionych

Focus na gaz?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.01.05, 23:17
Witam,
Właśnie rozważam zakup Forda Focusa. Jednakże, aby ograniczyć koszty
późniejszej eksploatacji chciałbym go przerobić na gaz. Spotkałem się z
opinią, że np w silniku 1.6 to niemożliwe (np. wypowiedź dilera forda w nr
świątecznym Auto Świata). Macie jakieś informacje na ten temat? Interesuje
mnie najbardziej silnik 2.0. Jaki kolektor ma ten silnik? Czy ewentualnie
można do niego zamontować instalację III generacji czy z wtryskiem
sekwencyjnym dopiero?
Za wszelkie opinie będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: bab Re: Focus na gaz? IP: *.mikrolan.pl / *.crowley.pl 08.01.05, 09:55
      Nie wiem czy to prawda, ale słyszałem, że w focusach nie można montować gazu
      ponieważ te auta mają gniazda zaworów z dodatkiem porcelany, krzemu czy jeszcze
      tam czegoś.
      Niszczą się one podczas używania gazu - wyższa temperatura spalania.

• Gość: Albercik Re: Focus na gaz? IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 17:07
        witam, z tego co sie dowiedzialem byl motor 1.8 z zakazem instalacji gazowej no i ten nieszczesny 1.6 . ja mam wprawdzie 1.4 no i jezdze bez problemu . w motorkach 1.8 wypalaly sie gniazda zaworow , co do motoru 1.6 to sa opinie podzielone ale nie bardzo wiem czemu nie wolno montowac ins. co do 2.0 to radze zapytac w dobrym warsztacie mon. ins. gaz. moge podac numer do dobrego fachowca ktory nie sciemnia ze do wszystkiego mozna . w moim motorku mam sek. wtrysk gazu firmy BRC, jak narazie jest oki, przejechalem 20 tys. pozdrawiam gazownikow . ps dowiedzialem sie tez ze ford montowal dwa rodzaje glowic tak zwana miekka i twarda , chodzi o gniazda zaworow.
        • Gość: fin Re: Focus na gaz? IP: *.pro-internet.pl 08.01.05, 17:40
          mój kolega ma 1,6 i ma gaz od 6 miesiecy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka