Dodaj do ulubionych

Po co jest koło zamachowe?

IP: 192.139.221.* 03.02.05, 23:03
No czy ktoś wie? I jeszcze, do czego są w tarczy sprzęgła takie sprężynki?
Według mnie to koło i te sprężynki robią tą samą robote. Czy ktoś sie
orientuje? I prosze o odpowiedzi na wysokim technicznie poziomie bo szkoda mi
czasu na czytanie bredni.
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrew Che Pper Re: Po co jest koło zamachowe? IP: *.chello.pl 03.02.05, 23:09
      Mi też szkoda, więc nawet nie czytam pytań :D
    • Gość: zgryzliwy Re: Po co jest koło zamachowe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 23:12
      Gość portalu: Jenzor napisał(a):

> ...I prosze o odpowiedzi na wysokim technicznie poziomie bo szkoda mi
      > czasu na czytanie bredni.

a zrozumiesz odp. " na wysokim technicznie poziomie " ,skoro nie wiesz po co
      jest to kolo i sprezynki ????
      • Gość: Jenzor Re: Po co jest koło zamachowe? IP: 192.139.221.* 03.02.05, 23:22
        Ja wiem po co one są ale mam pewne wątpliwości i dlatego pytam aby nabrać 100%
        pewności. Jak jesteś na wysokim poziomie to wal śmiało a ja już postaram sie
        zrozumieć.
        • Gość: zgryzliwy chyba wysoki poz.techniczny ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 00:11
          Koło zamachowe należy do grupy podzespołów znajdujących się poza blokiem
          silnika. I tu bez wątpienia na samo czoło listy wysuwa się koło zamachowe. W
          gruncie rzeczy chodzi tu o żelazny talerz, przymocowany śrubami do kołnierza
          zdawczego, czyli wychodzącego na zewnątrz silnika końca wału korbowego. Koło
          zamachowe ma jednak kilka zadań, różnych i ważnych. Podstawowym jest tzw.
          gromadzenie zapasu energii kinetycznej, niezbędnej do wykonania suwów
          pomocniczych silnika.
          Bez koła zamachowego silnik nie mógły pracować, co wynika jasno z opisu zasady
          pracy jednostki czterosuwowej: spośród jej czterech suwów tylko jeden dostarcza
          silnikowi energii - suw pracy. Takty ssania, sprężania i wydechu wymagają
          dostarczenia 2z zewnątrz siły - i właśnie tej siły dostarcza koło zamachowe w
          postaci energii kinetycznej zgromadzonej podczas suwu pracy.

Obejrzyjmy sobie to wszystko z bliska i powoli. Otóż wał korbowy (czyli
          najoględniej mówiąc: silnik) niegdy nie pracuje z absolutnie stałą prędkością
          obrotową. Po zapłonie, podczas suwu pracy, wał korbowy otrzymuje od tłoka pracy
          potężne pchnięcie. Ponieważ suw wydechu nie wymaga przyłożenia wielkiej siły,
          nie hamuje on specjalnie obrotu wału korbowego, podobnie zresztą jak suw
          ssania. Natomiast inaczej jest ze sprężaniem: ponieważ tłok musi odpowiednio
          ścisnąć mieszankę paliwowo-powietrzną (lub samo powietrze), więc wał korbowy
          traci przy tej czynności wiele energii - czytaj prędkości obrotowej. Jak wiele,
          decyduje właśnie koło zamachowe. Im jest ono cięższe, tym mniej traci na
          szybkości wirowania i tym równiejsza jest praca silnika. Wadą stosowania
          cięższego koła zamachowego jest ociężałość silnika, powolne reagowanie na
          dodawanie gazu, bo podczas każdorazowego przyśpieszanie trzeba też rozpędzić
          ciężkie koło zamachowe. A to oznacza straty mierzone nie tylko czasem, ale i
          zużyciem paliwa. Dlatego koła zamachowe są w nowych samochodach wciaż lżejsze.
          Jeszcze w latach pięćdziesiątych koło zamachowe 2-litrowego silnika
          czterocylindrowego miało masę 22 kg, dziś musi się zadowolić tarczą o masie 8-
          10 kg. Co z kolei wiąże się z wyraźnie nierówną pracą silnika.

Reszta tu :
          zssio.bielsko.ids.pl/dyplomy/2001/silniki/kolzama.html
          • Gość: el dupa Re: chyba wysoki poz.techniczny ?? IP: *.client.comcast.net 04.02.05, 04:04
            ciekawa strona, dzieki za link.
            ale gdy czyta sie takie teksty bardzo razi

W
            > gruncie rzeczy chodzi tu o żelazny talerz, przymocowany śrubami do kołnierza
            > zdawczego, czyli wychodzącego na zewnątrz silnika końca wału korbowego

zelazny talerz ???
            z tego co wiem to w przemysle nie uzywa sie zelaza. moze to byc zeliwo (tak
            jest chyba najczesciej) albo stal (ktorej gatunkow sa setki jesli nie tysiace).

pzdr.

p.s. z zelaznych przedmiotow znam tylko jeden - wieza aifla. z punktu widzenia
            zlomiarza jest bezwartosciowa.
          • Gość: pawlos Re: chyba wysoki poz.techniczny ?? IP: 195.47.201.* 04.02.05, 15:36
            ale wadą lżejszego koła zamachowego jest nie tylko nierówna praca silnika na
            biegu jałowym lecz także mogące się pojawić trudności z ruszaniem z miejsca
    • Gość: TO JA Re: Po co jest koło zamachowe? IP: *.honeywell.com 04.02.05, 00:13
      Jakby kolo i sprezynki robily ta sama robote to albo jedno albo drugie byloby
      niepotrzebne. Zeby to zrozumiec, zastanow sie nad sensem noszenia paska i
      szelek jednoczesnie.
      • wujaszek_joe Re: Po co jest koło zamachowe? 04.02.05, 14:51
        super:)
    • Gość: Jenzor Re: Po co jest koło zamachowe? IP: *.tor.primus.ca 04.02.05, 03:29
      zgryzliwy - dzięki za link, troche to wyjaśnia ale nie wszystko. A ty TO JA
      chłopie masz kolosalną wiedze na ten temat - szelki i pasek a może jeszcze
      podwiązki?
    • mess220 Re: Po co jest koło zamachowe? 04.02.05, 04:20
      Dzialanie kola zamachowego juz zostalo wyzej wyjasnione, teraz czas na
      sprezynki w tarczy sprzegla:
      sprezynki te sluza do wytlumienia drgan i przede wszystkim do plynnego
      wlaczania napedu (w sportowych tarczach nie ma sprezynek zeby
      sprzeglo "chwytalo" bez opoznienia).
      • niknejm Re: Po co jest koło zamachowe? 04.02.05, 12:02
        mess220 napisał:

> Dzialanie kola zamachowego juz zostalo wyzej wyjasnione, teraz czas na
        > sprezynki w tarczy sprzegla:
        > sprezynki te sluza do wytlumienia drgan i przede wszystkim do plynnego
        > wlaczania napedu (w sportowych tarczach nie ma sprezynek zeby
        > sprzeglo "chwytalo" bez opoznienia).

Dokłądnie. Dlatego sprzęgło w rajdówkach jest niemal 'zerojedynkowe',
        praktycznie bez stanów pośrednich. Jak nie masz wyczucia, to albo silnik Ci
        gaśnie, albo koła buksują ;-))

Pzdr
        Niknejm
    • Gość: zgryzliwy sprezyny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 12:54
      216.239.59.104/search?
      q=cache:E9UafXpIvgAJ:prema.sprz egla.com.pl/pressetexte/pt20_PL .pdf+sprz%C4%99g%
      C5%82o+%22drgania+skr%C4%99tne% 22&hl=pl&lr=lang_pl

• pendragon_pl Re: Po co jest koło zamachowe? 04.02.05, 15:38
      Jeśli chciałbyś kiedyś przeprowadzic jakiś zamach to możesz go dokonać właśnie
      tym kołem ;-)
      • Gość: TO JA Re: Po co jest koło zamachowe? IP: *.honeywell.com 04.02.05, 16:16
        Do Kola Zamachowego naleza spiskowcy planujacy zamachy. Tak jak kolo
        fotograficzne skupia entuzjastow fotografowania. Albo Kolo Gospodyn Wiejskich.
        • Gość: joe Re: Po co jest koło zamachowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 12:01
          czy ja też moge do takiego koła?
          • Gość: TO JA > czy ja też moge do takiego koła? IP: *.lax1-4.28.143.27.lax1.dsl-verizon.net 05.02.05, 15:41
            Mozesz pod warunkiem ze odpowiesz na zagadke. Co to jest: Jest okragle, spiewa,
            tanczy, recytuje, daje dupy i gotuje.
            • Gość: joe Re: > czy ja też moge do takiego koła? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 09:26
              hmm, w pracy mam coś takiego. ale sie nie zbliżam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka