Dodaj do ulubionych

GPS -Peugeot

IP: 195.47.201.* 08.02.05, 13:39
Witam
Sprowadziłem ostatnio Peugeota 406 r. 2002 z fabryczną nawigacją GPS.
Niestety nie posiadam do niej żadnej instrukcji, ani oprogramowania.
Słyszałem, że ten sam system jest montowany w 407 i C5 citroena sprzedawanych
w Polsce w salonach. Jeśli ktoś posiada coś takiego i chciałby się podzielić
proszę o kontakt.
Pzdr. Grzegorz
Obserwuj wątek
    • inna-bajka Re: GPS -Peugeot 08.02.05, 15:16
      Jest system Philipsa (Carmin), który już nie istnieje od 2 lat.
      Jeśli chcesz z niej korzystać wystarczy wymienić tylko komp. navi.
      I najlepiej wybrać Siemens VDO, który Philipsa wykupił.
      • Gość: jocek Re: GPS -Peugeot IP: 195.116.5.* 08.02.05, 15:51
        inna-bajko,

Ty jednak handlujesz tym Siemensem ;-P
        • inna-bajka Re: GPS -Peugeot 08.02.05, 15:58
          Pudło. Duzo czytam.
          • Gość: jocek Re: GPS -Peugeot IP: 195.116.5.* 09.02.05, 08:49
            > Pudło. Duzo czytam.
            Tylko dlaczego tylko jednego autora?
            • inna-bajka Re: GPS -Peugeot 09.02.05, 09:35
              Bo nie piszecie o raszcie moich zainteresowań ;)
              To forum ogranicza sie tylko do osobowych samoch. i osobistych uprzedzeń ;)
              • Gość: jocek Re: GPS -Peugeot IP: 195.116.5.* 09.02.05, 10:54
                > To forum ogranicza sie tylko do osobowych samoch. i osobistych uprzedzeń ;)
                bo tutaj piszą w większości uzytkownicy samochodów osobowych, dla których
                ciężarówki to (wybacz) "inna bajka". BTW - kto montuje w ciężarówkach navi?
                • Gość: geogreg Re: GPS -Peugeot IP: 195.47.201.* 09.02.05, 11:43
                  No cóż temat potoczył się w trochę inną stronę niż chciałem, ale mam jeszcze
                  jedno pytanko.
                  Dzwoniłem na infolinię Peugeota i dowiedziałem się,że polska wersja
                  opragramowania będzie dostępna na jesieni tylko nikt nie był wstanie powiedzieć
                  mi ile to będzie kosztowało. Uzyskałem odpowiedz, że cena powinna być
                  porównywalna z oprogramowaniem innych firm.
                  Może ktoś się orientuje jaka to może być kwota?
                  • Gość: jocek Re: GPS -Peugeot IP: 195.116.5.* 09.02.05, 12:17
                    www.navshop.com/directsales/catalog/product_info.php?cPath=3_314_411_565_105&products_id=787

to może być ciekawsza opcja niż zakup u dealera, który zechce podpisać kontrakt
                    na update'y
                  • inna-bajka Re: GPS -Peugeot 09.02.05, 12:36
                    Wydaje mi się, że zostałeś wprowadzony w błąd z tą mapą na Polskę. Podobne
                    problemy mają użytkownicy Mercedesów z Beckerem, Opli, Renault. Audi np. ma
                    mapę dla Polski, ale tylko taką dla Niemców "przjazdową".
                    Jeśli chodzi o ceny map, to są dwie opcje. Użytkownicy VDO Dayton otrzymują
                    mapę Polski w cenie nawigacji, w Blaupunkcie kosztuje to ok.500 zł netto, ale
                    pewności nie mam.
                    • Gość: jocek Re: GPS -Peugeot IP: 195.116.5.* 09.02.05, 12:53
                      Użytkownicy VDO Dayton otrzymują
                      > mapę Polski w cenie nawigacji,

a nie ma tam jakiegoś haczyka w postaci "kontraktu"? Poza tym facet ma juz
                      nawigację, potrzebuje jedynie mapy a nie chce "rozbebeszać" auta

geogreg:

>Dzwoniłem na infolinię Peugeota i dowiedziałem się,że polska wersja
                      >opragramowania będzie dostępna na jesieni tylko nikt nie był wstanie
                      >powiedzieć mi ile to będzie kosztowało.

na co inna-bajka:
                      > Wydaje mi się, że zostałeś wprowadzony w błąd z tą mapą na Polskę.

inna-bajko, powiedzieli Mu, że mapa będzie na jesieni, więc może chodzi o tę
                      samą mapę, o której wcześniej mówiłaś. Na stronie Tele Atlasa, do której link
                      dałem wyżej, jest właśnie ta "zaczęta" mapa Polski, która ma być ulepszona.

• inna-bajka Re: GPS -Peugeot 09.02.05, 13:12
                        Mapa Polski przez polskie koncerny samochodowe jest już obiecywana od 4 lat i
                        jakoś nic w tym kierunku się nie robi.
                        Zasadą sprzedawców jest sprzedawać, a potem będziemy się martwić, jak nic z
                        tego nie wyjdzie. Bardzo wielu kupujących szmochody wydało ciężką kasę na
                        nawigacje, która kiedyś kosztowała kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tys. zł.
                        Teraz są one z roku na rok tańsze, więc wydaje mi się, że albo warto poczekać z
                        zamawianiem fabrycznej, lub zdecudować się na sprzęt, który tą mapę posiada.
                        Wracając do wprowadzania w błąd przez sprzedawców. W salonach samochodowych
                        jest istny wyścig szczurów, sprzedawać, sprzedawać. I sprzedawcy nie są
                        przeszkoleni z wiedzy merytowrycznej i sami niestety tej wiedzy też nie chcą
                        pogłębiać, no chyba że o swoim produkcie.
                        Ostatnio też jest moda na "Barbi" w salonach, nie mam nic przeciw temu, ale
                        niech ona sobie poczyta coś o samochodach, a potem opowiada głupoty.
                        • Gość: geogreg Re: GPS -Peugeot IP: 195.47.201.* 09.02.05, 13:26
                          Pani w Peugeocie powiedziała mi, że sprawy mają się już ku końcowi, wszystkie
                          papierki są podpisane. Wyglądała na zorientowaną, zresztą mówiła, że osobiście
                          się tą sprawą zajmuje, więc należy mieć nadzieję, że termin "jesień" może
                          wypalić.
                          • Gość: jocek Re: GPS -Peugeot IP: 195.116.5.* 09.02.05, 13:33
                            >Wyglądała na zorientowaną, zresztą mówiła, że osobiście
                            się tą sprawą zajmuje, więc należy mieć nadzieję, że termin "jesień" może
                            wypalić.

inna-bajka miała to mieć wcześniej - w maju, bo chodzi chyba o ten sam produkt.

A może dowiedz się w PPWK, bo oni nawiązali ściślejszą współpracę z TeleAtlasem
                            chyba pod tym właśnie kątem ;-))
                        • Gość: jocek Re: GPS -Peugeot IP: 195.116.5.* 09.02.05, 13:30
                          > Zasadą sprzedawców jest sprzedawać, a potem będziemy się martwić, jak nic z
                          > tego nie wyjdzie.
                          trochę podobnie się zachowałaś, proponując facetowi zamianę na Siemensa. Facet
                          ma nawigację - szuka tylko mapy. Dałem mu namiar na tę samą mapę, którą
                          dostałby w VDO (tak faworyzowanej przez Ciebie firmy Tele Atlas). Facet chciał
                          kupić bochenek chleba a zaproponowałaś mu młyn, PGR i piekarnię. Bochenek
                          chleba zaproponowano mu też w salonie, z tym, że musi poczekać na świeży, bo
                          ten, który mają nie nadaje się do jedzenia. I wcale nie musi mieć CARiNa,
                          jeżeli system jest montowany w dostępnych w Polsce 407.
                          • Gość: geogreg Re: GPS -Peugeot IP: 195.47.201.* 09.02.05, 14:15
                            Wykonałem jeszcze jeden telefon do Peugeot i sprawa wygląda tak:
                            Producentem systemu może być:
                            1. Magneti Marelli (niewiem, czy tak to się pisze)lub
                            2. Siemens VDO
                            Żeby sprawdzić producenta muszę podjechać do serwisu

A producentem map może być tylko Nastec
                            • Gość: jocek Re: GPS -Peugeot IP: 195.116.5.* 09.02.05, 14:22
                              a na tym odbiorniku nie ma po prostu jakiegoś symbolu? IMHO po tym dojdziesz,
                              kto wkłada "środek"
                              • Gość: geogreg Re: GPS -Peugeot IP: 195.47.201.* 09.02.05, 14:24
                                Wszystko jest zintegrowane komp,radio, klima i oryginalnie zabudowane
                                • inna-bajka Re: GPS -Peugeot 09.02.05, 14:33
                                  Jezu, już z wami nie mogę.
                                  Ja Ci mówię, że Siemens u importera Ci mówią, że Siemens, a Ty swoje.
                            • inna-bajka Re: GPS -Peugeot 09.02.05, 14:31
                              Więc sprawa wygląda tak jak pisałam.
                              Ale oczywiście Pani pokręciła.
                              1. Może mówiła o Michelin Selection lub o Merian autoscout, a to są tylko
                              dodatkowe informacje ,do nawigacji - travel info
                              2. Siemens VDO tylko robi navi dla Peugota, ale nie firmuje go swoim logo, więc
                              Peugeot nie ma obowiązku brać od niego map.
                              3. Navtech nie ma mapy na Polskę, tylko Tele Atlas
                              4. Ale Siemens VDO chodzi w tych dwóch systemach.
                              • Gość: geogreg Re: GPS -Peugeot IP: 195.47.201.* 09.02.05, 14:38
                                Czyli pozostaje albo poczekać na Nawtech, albo kupić mapę TeleAtlasa.
                                A może jest możliwość przegrania takiej płytki?, albo jakieś pirackie wersje?
                          • inna-bajka Re: GPS -Peugeot 09.02.05, 14:23
                            Tłumaczę Ci to już chyba z 20 raz.
                            Jego nawi nie czyta tej mapy. Bo jest zakodowana. Blaupunkta nie odtworzysz w
                            VDO, a VDO w Blaupunkie, bo tylo te dwie firmy wykupiły prawa autorskie do Mapy
                            Polski, którą TeleAtlas robi. Natomiast jeśli chodzi o nawigację w Peugeocie,
                            to jest to system Philipsa, od 2 lat robi navi dla Peugota VDO, ale to jest
                            navi firmowane ich znakiem, więc sami muszą wykupić prawa do tej mapy. A nie
                            sądzę aby w najbliższym czasie, tak się stało, bo inwestycja w mapy przez jeden
                            koncern samochodowy, nie ma przłożenia finansowego na POlskę, tzn. zbyt mało
                            się tego sprzdaje.
                            • Gość: jocek Re: GPS -Peugeot IP: 195.116.5.* 09.02.05, 14:45
                              > Jego nawi nie czyta tej mapy. Bo jest zakodowana. Blaupunkta nie odtworzysz w
                              > VDO, a VDO w Blaupunkie, bo tylo te dwie firmy wykupiły prawa autorskie do
                              Mapy
                              >
                              > Polski, którą TeleAtlas robi.

na stronie Tele Atlasa jest taki konfigurator, do którego wprowadza się model
                              urządzenia i pokazywane są dostępne dlań mapy. Na samym dole wyszczególnione są
                              też modele samochodów, z którymi to powinno działać i nie ma tam żadnej uwagi,
                              że jeżeli masz system peugeota to nie zadziała w mercedesie jeżeli w obu jest
                              ten sam model urządzenia. Więc albo ja nie potrafię zrozumić informacji
                              podanych na cytowanej wcześniej stronie, albo te informacje są niekompletne ;-((

Nie zagłębiałam się w urzadzenia innych producentów, wrzuciłem: peugeot i
                              wyskoczył mi model. a, że akurat blaupunkta, to inna sprawa. Dla tego modelu
                              była mapa Polski. Mapy Polski były też dla VDO.

Natomiast jeśli chodzi o nawigację w Peugeocie,
                              > to jest to system Philipsa, od 2 lat robi navi dla Peugota VDO, ale to jest
                              > navi firmowane ich znakiem, więc sami muszą wykupić prawa do tej mapy

Myślę, że nie do końca. IMHO na 99% mapa Polski nominowana dla VDO powinna
                              pójść w navi zamontowanym w peugeocie jako "brand name", jeżeli, tak jak
                              piszesz, jest duże prawdopodobieństwo, że tak jest. Co także potwierdzają słowa
                              użytkownika.
                              • Gość: geogreg Re: GPS -Peugeot IP: 195.47.201.* 09.02.05, 14:56
                                Jeszcze jedno
                                Wiecie może jaki system montuje BMW? (bo jeśli jest to też siemens VDO to nie
                                powinienem mieć problemu ze zdobyciem płytek)
                                • inna-bajka Re: GPS -Peugeot 09.02.05, 15:11
                                  Blaupunkt.
                            • Gość: jocek Re: GPS -Peugeot IP: 195.116.5.* 09.02.05, 15:51
                              na pewno wiedziałaś, że Tele Atlas robi też mapy na palmtopy. Kto by
                              pomyślał ... ;-P
                              • inna-bajka Re: GPS -Peugeot 09.02.05, 15:58
                                Wystarczy poczytać ich stronę, więc nie zadawaj takich pytań.
                                • Gość: jocek Re: GPS -Peugeot IP: 195.116.5.* 09.02.05, 16:15
                                  w kontekście wszystkich Twoich wypowiedzi na temat "jedynie słusznych" marek
                                  sprzętu nawigacyjnego i quasi-nawigacyjnych PDA przyznasz, że należało mi się
                                  to ;-P
                                  • inna-bajka Re: GPS -Peugeot 09.02.05, 17:41
                                    Nigdy nie napisałam, która nawigacja jest słuszna, więc sobie daj spokój z tymi
                                    uszczypliwościami, Każda z tych opcji ma swoje plusy i minusy.
                                    Ograniczenie w tej materii sprawi, że przestaniemy sie rozwijać. Dobra
                                    konkurencja jest najlepszą motywacją .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka