Dodaj do ulubionych

Focus II czy Corolla?

01.04.05, 17:56
No właśnie. Co radzicie, moi drodzy? Kupuję nowy kompakt kombi, z silnikiem
1,6 benzyna. Cena jest praktycznie ta sama (Focus II - 62500, Corolla -
62400 :)), jeden i drugi diler na razie mało ustępliwy (alarm za friko i nic
więcej). Focus jest większy (np. bagażnik 485 vs 402 - trochę śmiech jak na
kombi), Corolla ma lepszy silnik (110 KM, a nie 100, i zmienne fazy
rozrządu), no i 3 lata gwarancji. Poza tym róznią się duperelami (np. w
Focusie podgrzewana przednia szyba, w Corolli radio bez dopłaty i komputer
pokładowy).

Dodam, że dotychczas jeździłem Focusem I i nie miałem powodów do narzekań, z
kolei ojciec i brat mają Corolle i... też nie narzekają ;)

Dzięki za wszelkie podpowiedzi, zwłaszcza z uzasadnieniem.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • b12 Re: Focus II czy Corolla? 01.04.05, 18:25
      obii napisał:

> jeden i drugi diler na razie mało ustępliwy (alarm za friko i nic więcej).

Na Focusie raczej nic nie stargujesz, w końcu to nowość

Focus jest większy (np. bagażnik 485 vs 402 - trochę śmiech jak na
      > kombi), Corolla ma lepszy silnik (110 KM, a nie 100, i zmienne fazy
      > rozrządu), no i 3 lata gwarancji. Poza tym róznią się duperelami (np. w
      > Focusie podgrzewana przednia szyba, w Corolli radio bez dopłaty i komputer
      > pokładowy).

To jest dla mnie niezrozumiałe : dlaczego w Focusie w każdej wersji trzeba
      dopłacać nawet do głupiego kaseciaka, centralnego zamka czy koła zapasowego?? I
      to całkiem sporo sobie liczą (prawie 2000 za radio nie mówiąc o takich
      hiperluksusowych bajerach jak zmieniarka)

> Dodam, że dotychczas jeździłem Focusem I i nie miałem powodów do narzekań, z
      > kolei ojciec i brat mają Corolle i... też nie narzekają ;)

To bierz jego! Do tej pory widziałem w Gdańsku dwie dwójki i jestem pod
      wrażeniem. Ten samochód jak dla mnie nie ma w tej chwili konkurencji w tej
      klasie..
      • polokokt Re: Focus II czy Corolla? 01.04.05, 23:19
        b12 napisał:
        > To jest dla mnie niezrozumiałe : dlaczego w Focusie w każdej wersji trzeba
        > dopłacać nawet do głupiego kaseciaka, centralnego zamka czy koła zapasowego??

Moze dlatego aby wystawic podstawowy model za 50 tys PLN ale za to totalnie
        goly, a jak doposazymy Go jak konkurencje to moze sie okazac (moze, bo nie
        sprawdzalem) ze wyjdzie nam tyle co u konkurencji)
        Pozdrawiam
        PS A i tak podoba mi sie Focus....
        • liberia29 Re: Focus II czy Corolla? 01.04.05, 23:28
          polokokt napisał:

> b12 napisał:
          > > To jest dla mnie niezrozumiałe : dlaczego w Focusie w każdej wersji trzeb
          > a
          > > dopłacać nawet do głupiego kaseciaka, centralnego zamka czy koła zapasowe
          > go??
          >
          > Moze dlatego aby wystawic podstawowy model za 50 tys PLN ale za to totalnie
          > goly, a jak doposazymy Go jak konkurencje to moze sie okazac (moze, bo nie
          > sprawdzalem) ze wyjdzie nam tyle co u konkurencji)

Bzdura,Focus ma w standardzie to samo co konkurencja,a zreszta jaka konkurencja
          da za niecale 50.000 pelna elektryke i klime?
          • polokokt Re: Focus II czy Corolla? 02.04.05, 00:47
            Zadalem sobie trud i policzylem
            zalozenia sa takie, samochod 3D z silnikiem okolo 100KM, 4 poduszki powietrzne,
            ABS, wspomaganie hamowania, klimatyzacja (najtansza jaka jest, czyli manual),
            elektryczne szyby, radyjko firmowe, centralny zamek
            Wyszlo mi tak
            Ford Focus Ambiente 1.6 cena podstawowa 52900
            Dodatkowo musimy dokupic:
            boczne poduszki + 1100 PLN
            wspomaganie hamulcy + 200 PLN
            klimatyzacja manula + 4500 PLN (choc jest jakas adnotacja ze to podobno
            standard jednek, troche to niejasne)
            najprostrze radyjko + 1700 PLN
            centralny zamek (bez alarmu) + 300 PLN
            Razem taki Focus wychodzi : 60700 PLN

TEraz Toyota Corolla 1.6 VVTi 3D:
            Cena wersji podstawowej to: 58400 PLN (koloro bialy w obydwu przypadkach)
            Wszystko za co w Focusie trzeba bylo doplacic tu mamy w standardzie. Wiec chyba
            Toyota wyszla taniej...

Ale, cena za klimatyzacje 4500 w focusie powiedzmy ze odejmiemy bo podobno jest
            w standardzie. Ale zeby dorownac toyocie z gwarancja powinnismy dokupic
            gwarancje na 4 lata oferowana przez Forda za 2500 PLN i jeszcze brak w Focusie
            komputera pokladowego (niestety dla tej wersji niedostepny), ktory w toyocie
            jest w standardzie.

Wiec jak nie liczyl, po doposazeniu Focusa do poziomu Toyoty wyszlo ze cena
            jest bardzo zblizona.
            Oczywiscie ja rozumie poliyke Forda, ze sprzedajemy poprostu samochod za 50 tys
            PLN zupelnie goly, bo jednak najtansza toyota kosztuje 10 tys PLN wiecej (co
            sie odbia na wyposazeniu). A to jest kwota ktorej czesto brak potencjalnemu
            kupcowi i moze to byc argument przy wyborze Forda.
            Pozdrawiam
            • obii Re: Focus II czy Corolla? 02.04.05, 01:16
              polokokt napisał:

> Zadalem sobie trud i policzylem
              > Ford Focus Ambiente 1.6 cena podstawowa 52900

Polokokt, dzięki, że zadałeś sobie trud :) Ale w tej chwili wersja Ambiente
              właściwie nie występuje w salonach Forda. Są wersje promocyjne z klimą w
              standardzie: FX, FX Siliver i FX Gold. FX w wersji, o jakiej piszesz, kosztuje
              bodaj 55 lub 56 tys. Ale ja, jak pisałem wcześniej, chcę mieć: 1. kombi, 2.
              elektryczne lusterka (w Toyocie standard od najbiedniejszej wersji, w Fordzie
              trzeba brać FX Silver). ABS, klima, centralny i elektryczne szyby są w obu. W
              Fordzie radio za dopłatą. Tak czy owak, cena wychodzi zbliżona - Ford droższy,
              bo radio, ale z drugiej strony mogę zaoszczędzić na metaliku - podoba mi się
              fordowski granatowy lakier bez dopłaty (w Toyocie bez dopłaty tylko biały albo
              czerwony, dla mnie odpadają).

Pozdro
            • minior71 Re: Focus II czy Corolla? 03.04.05, 12:47
              Focus nie jest sprzedawany w regularnych wersjach tj. ambiente, trend, sport i
              ghia tylko w wersjach promocyjnych fx ( bazuje na ambiente ma dodatkowo
              klimatyzację, boczne poduszki), fx silver ( bazuje na trend ma dodatkowo
              klimatyzację, kurtyny powietrzne, podgrzewaną przednią szybę) i fx gold (
              bazuje na wersji sport dodatkowo posiada kurtyny powietrzne, podgrzewaną
              przednią szybę, automatyczną klimatyzację, alufelgi 16", pakiet dla palących).
              Każdy focus ma centralny zamek tyle, że w wersji fx nie jest on sterowany z
              kluczyka.
              • polokokt Re: Focus II czy Corolla? 03.04.05, 13:09
                OK, wiec teraz dla FX, nadal roznice nie wychodza jakies powalajace na kolana:
                Ford Focus FX 1.6 cena podstawowa 55900
                Dodatkowo musimy dokupic:
                wspomaganie hamulcy + 200 PLN
                najprostrze radyjko + 1700 PLN
                centralny zamek (bez alarmu) + 300 PLN
                Razem taki Focus wychodzi : 57800 PLN
                A jeszcze jakbysmy chcieli dogonic Toyote z gwarancja to przedluzenie gwarancji
                u Forda kosztuje dodatkowo 2500 PLN (przynajmniej tak mi wychodzi z pierwszego
                cennika)

Teraz Toyota Corolla 1.6 VVTi 3D:
                Cena wersji podstawowej to: 58400 PLN (koloro bialy w obydwu przypadkach)
                Wszystko za co w Focusie trzeba bylo doplacic tu mamy w standardzie.

Wiec nadal wychodzi ze doposazajac Forda tak jak jest wyposazona konkurencja
                (pomijam VW, bo tu ceny sa w ogole z kosmosu) roznice w cenie sa raczej
                symboliczne.
                pozdrawiam
                • minior71 Re: Focus II czy Corolla? 03.04.05, 13:41
                  Gdyby Focus był zamówiony w okresie od 17 lutego do premiery to kosztowałby
                  55100 zł ( jeśli w czasie zamawiania było sie właścicielem Focusa I).

PS.
                  Do ceny Focusa ( 57800) nie dodałeś 300 zł (centralny zamek z pilotem).

pozdrawiam
    • x_1000 Re: Focus II czy Corolla? 01.04.05, 19:40
      Corolla to nudny stylistycznie gniot.co do ceny to Focus II Kombi w dosc
      bogatej wersji z klima FX kosztuje 60.400 natomiast za dodatkowe 2.500
      dostaniesz gwarancje na 4 lata lub 150.000km.Nie ma sie nad czym
      zastanawiac,tylko Focus.
      www.ford.pl/ie/nowy_focus/-/foc_c307_promo_int/#
      • fru.fru Re: Focus II czy Corolla? 01.04.05, 21:08
        focus... to chyba oczywiste..
      • obii Re: Focus II czy Corolla? 02.04.05, 00:30
        > Corolla to nudny stylistycznie gniot.co do ceny to Focus II Kombi w dosc
        > bogatej wersji z klima FX kosztuje 60.400

Hmm, FX odpada, ja potrzebuję elektryczne lusterka (dosyć mam przechylania się
        przez żonę i wice wersa, albo żmudnego tłumaczenia pasażerowi, jak ustawić
        prawe lusterko - a korzystamy z samochodu na zmianę z żoną, więc taka sytuacja
        zdarza się codziennie). Elektrycznych lusterek nie mogę zamówić do FX, więc
        muszę brać bogatszą wersję FX Siliver za 62500.

Pozdro

PS Jeśli chodzi o Corollę: "nudny stylistycznie" - zgoda! "gniot" - hmm...
    • tomeeeek A ja bym polecał przejechać się lancerem kombi 01.04.05, 21:33
      Bardzo fajne auto, składany w europie, ale silnik w 100% japoński. No i czujesz
      się trochę lepiej niż w fordzie czy toyocie, których jeżdżą setki...
      • dokto Re: A ja bym polecał przejechać się lancerem komb 01.04.05, 21:41
        Łuny lancer jest ładny i rzadko spotykany to fakt.
        Ale jak na kombi mało praktyczny - mały bagażnik, i dlaczego nie montują w nim
        relingów?

P
      • obii Re: A ja bym polecał przejechać się lancerem komb 02.04.05, 00:26
        Widzisz, Lancera też rozważałem. Do czasu, kiedy zobaczyłem bagażnik - mniejszy
        niż w Focusie hatchback. Niestety, jakieś 400 litrów to dla mnie minimum. Inna
        sprawa, że dobiła mnie deska Lancera, która wygląda jak sprzed 10 lat. Może to
        i mało ważne, ale w końcu ta deska jest czymś, na co potem musisz codziennie
        patrzeć :)

Na razie dzięki wszystkim za odpowiedzi, czekam na więcej :)

Pozdro
    • insert-coin Re: Focus II czy Corolla? 01.04.05, 21:47
      jak mozesz porwnywac prehistoryczna wizualnie i podwoziowo Toyote do
      najnowszego Focusa ktory ledwo co pokazal sie na rynku

Ford to cenowo najlepsza oferta w tej chwili
      a toyota to dramat wizualny i jezdny
    • cactus Re: Focus II czy Corolla? 02.04.05, 13:45
      Wiesz, poza wyposazeniem i róznicą kilkuset pln w cenie, warto by się oboma
      autkami przejechac.
      I to nie pięc minut wokół salonu, ale troszke po dziurach, wyskoczyc na jakąś
      droge za miasto, zobaczyc jak samochód trzyma się w zakretach, amortyzuje, jak
      przyspiesza, czy jest głośny itp.
      Bo jeśli samochód ma słuzyć do jeżdżenia, a nie chwalenia się przed sasiadami,
      to taki taki test powinien byc podstawą.
      I cos mi mówi, że po takiej próbie juz się nie bedziesz zastanawiał...
      • obii Re: Focus II czy Corolla? 02.04.05, 21:19
        cactus napisał:

> Wiesz, poza wyposazeniem i róznicą kilkuset pln w cenie, warto by się oboma
        > autkami przejechac.
        **
        Słusznie. Wcale nie zaniedbuję tego aspektu :)

> I to nie pięc minut wokół salonu, ale troszke po dziurach, wyskoczyc na jakąś
        > droge za miasto, zobaczyc jak samochód trzyma się w zakretach, amortyzuje,
        jak
        > przyspiesza, czy jest głośny itp.
        **
        Nowym Focusem nie bardzo mam możliwość (poza 5 min. wokół salonu), ale jeżdżę
        pierwszą generacją i nie sądzę, żeby nowy był gorszy. Corollą mogę na szczęście
        pojeździć bez problemu. I co? Hmm. Tutaj także oba auta mają wady i zalety. W
        skrócie: jeśli chodzi o prowadzenie, Focus jest nr 1. Z kolei zaletą Toyoty
        jest silnik: ma wyraźnie większą dynamikę, zwłaszcza na niskich obrotach, i
        jest bardziej elastyczny.

> Bo jeśli samochód ma słuzyć do jeżdżenia, a nie chwalenia się przed
        sasiadami,
        > to taki taki test powinien byc podstawą.
        **
        Hmm. Większość sąsiadów ma lepsze auta :) Bardziej "reprezentacyjny" wydaje mi
        się Focus, ale nie ma to dla mnie większego znaczenia.

> I cos mi mówi, że po takiej próbie juz się nie bedziesz zastanawiał...
        **
        Ja w zasadzie od początku skłaniam się ku Focusowi. Ale Corolla też jest jakąś
        opcją. Zapytałem na forum, bo zawsze dobrze jest zebrać opinie.

Pozdro
    • derwisz911 Re: Focus II czy Corolla? 02.04.05, 13:56
      Ja bym się przejechał obydwoma. Jeszcze raz policzył kasę.
      Corolla nieco ma ładniejszą mordkę po face-lifcie, ale fakt... focus wygląda
      ładniej.

Inna sprawa to to, że silnik toyoty będzie chyba trwalszy.No i serwis jest
      porządny i rzetelny - przynajmniej w Krakowie.

Ja bym się przejechał i jeśli nic by nie przemawiało silnie za jednym lub
      drugim, to wziąłbym... TO, KTÓRE MA DŁUŻSZY OKRES GWARANCYJNY I LEPSZE WARUNKI
      RZECZONEJ GWARANCJI.

pozdrawiam
      • szymiburaczany derwisz911 02.04.05, 14:09
        Szerlok wyrzucil cie z Autodebil czy jak ze znowu zaczale sie tu udzielac?
        • derwisz911 Re: derwisz911 02.04.05, 14:16
          Wolno mi udzielac sie i tu i tu.
          Nie wiem, czemu cię to tak interesuje.
          • szymiburaczany Re: derwisz911 02.04.05, 14:19
            Pewnie ze wolno sie udzielac.Interesuje tylko z jednego powodu bo rzuciles m i
            sie w oczy,odkad poszedles do szerloka to cie tu nie bylo chyba ponad rok albo
            z 1.5 roku.
            • derwisz911 Re: derwisz911 02.04.05, 15:23
              Poszukaj dokładnie w archiwum.
              Udzielam się sporadycznie na obu tych forach. Jak jest coś ciekawego tam, to
              pisze tam. W tym mommencie postów na autombilu przybywa w tempie 1/dobę, więc
              sobie czytam a-m.
    • minior71 Re: Focus II czy Corolla? 03.04.05, 12:11
      Powinieneś wziąć Focusa, ale półtora miesiąca wcześniej kiedy była
      przedoficjalna premiera i załapać się na zniżkę dla lojalnych klientów. Ja tak
      zrobilem, wynegocjowałem alarm za 1500 zł, fartuchy, dywaniki. Miałem szczęście
      podczas przedpremiery wylosowałem focusa 1. 6 tdci fx gold na weekend. Mam
      zdjęcia jak ktoś chce zobaczyć niech poda maila.
      • derwisz911 Re: Focus II czy Corolla? 03.04.05, 12:15
        Hmmm...
        Z całym szacunkiem...
        Jak on miałby to zrobić, żeby kupic tego focusa 1,5 miesiąca temu?
        Nijak nie jestem w stanie wykoncypować.

Jeśli masz jakies namiary, to bardzo chętnie się piszę. Bardzo chciałbym kupić
        Toyotę Suprę, ale w tej promocji co była w 1994.
        pozdrawiam ;-)))))))
        • wonnan29 Re: Focus II czy Corolla? 03.04.05, 12:21
          derwisz911 napisał:

> Hmmm...
          > Z całym szacunkiem...
          > Jak on miałby to zrobić, żeby kupic tego focusa 1,5 miesiąca temu?
          > Nijak nie jestem w stanie wykoncypować.
          >
          > Jeśli masz jakies namiary, to bardzo chętnie się piszę. Bardzo chciałbym
          kupić
          > Toyotę Suprę, ale w tej promocji co była w 1994.
          > pozdrawiam ;-)))))))

Nie smiej sie bo nie ma z czego,koles ma racje,przed ogolna premiera dla
          wszystkich byla specjalna oferta z prezentacja na nowego Focusa dla posiadaczy
          poprzedniej wersji czyli Focusa1,moze ta promocja jeszcze
          obowiazuje,niewiem,ale napewno miala miejsce.
          • derwisz911 Re: Focus II czy Corolla? 04.04.05, 17:03
            N onie ma z czego się śmiać, bo skoro miesiąc temu był miesiąc temu, to już
            nie kupi tego auta w promocji.
            Śmieszne było tylko to, że ktoś radzi kupić auto miesiąc temu, co jest
            nierealne.

Kumasz?
            • minior71 Re: Focus II czy Corolla? 04.04.05, 17:22
              Jakbyś nie zauważył napisałem " Powinieneś wziąć Focusa, ale półtora miesiąca
              wcześniej kiedy była przedoficjalna premiera... " to nie jest rada tylko
              wskazanie błedu jaki zrobił nie kupując Focus wtedy. Czytaj uważniej.
              • derwisz911 Re: Focus II czy Corolla? 04.04.05, 17:25
                Jest różnica między "powinieneś" a "powinieneś był".
                Zresztą nei ma o czym mówić, bo sprawa naprawdę błaha i nie warto...
        • minior71 Re: Focus II czy Corolla? 03.04.05, 12:23
          Ja też byłem właścicielem focusa I. Przysłali mi z salonu zaproszenie na
          przedpremierę, która miała miejsce 17 lutego. Przy zamawianiu nowego focusa
          musiało się okazać dowód rejestracyjny starego focusa i wtedy otrzymywało się
          zniżkę. Z tej promocji można było korzystać od dnia przedremiery do dnia
          oficjalnej premiery.
    • odin-2 Re: Focus II czy Corolla? 03.04.05, 13:40
      obii napisał:

> No właśnie. Co radzicie, moi drodzy? Kupuję nowy kompakt kombi, z silnikiem
      > 1,6 benzyna. Cena jest praktycznie ta sama (Focus II - 62500, Corolla -
      > 62400 :)), jeden i drugi diler na razie mało ustępliwy (alarm za friko i nic
      > więcej). Focus jest większy (np. bagażnik 485 vs 402 - trochę śmiech jak na
      > kombi), Corolla ma lepszy silnik (110 KM, a nie 100, i zmienne fazy
      > rozrządu), no i 3 lata gwarancji. Poza tym róznią się duperelami (np. w
      > Focusie podgrzewana przednia szyba, w Corolli radio bez dopłaty i komputer
      > pokładowy).
      >
      > Dodam, że dotychczas jeździłem Focusem I i nie miałem powodów do narzekań, z
      > kolei ojciec i brat mają Corolle i... też nie narzekają ;)
      >
      > Dzięki za wszelkie podpowiedzi, zwłaszcza z uzasadnieniem.
      >
      > Pozdrawiam!

Sprawdz skad Corrola do Polski przyszla,jezeli z Malezji ,-kup Fokusa !
      • 6nine9 Re: Focus II czy Corolla? 04.04.05, 15:40
        Prawie wszystko przemawia za Focusem (oprocz silnika 1.6, Logan ma chyba
        podobnie nowoczesny). Jabym wziął Focusa 1,6/115.. ale... nigdy nie nalezy
        kupowac najnowszych modeli - zawsze sa choroby wieku dziecięcego! moga Cie
        spotkac drobne albo grubsze upierdliwe usterki, czasem wychodzące od razu,
        czasem nieco pozniej. Niech porobią dany model co najmniej pół roku (im dluzej
        tym lepiej), wtedy mozna brac; nowy model - PEWNE KŁOPOTY. Niska awaryjnosc
        Focusa I nie dotyczyla pierwszych lat produkcji - to zasługa dopracowania
        modelu, ktory sprzedal sie w ogromnej liczbie egzemplarzy i usunięto z niego po
        drodze wiele usterek.
        Poniewaz Coyoty tez bym nie bral (nudna do obrzydliwosci, bezawaryjnosc -
        fikcja), proponowalbym albo poszukac czegoś innego, albo poczekac z pol roku i
        wtedy brac Focusa.
        • obii Re: Focus II czy Corolla? 04.04.05, 16:37
          6nine9 napisał:

> Niska awaryjnosc
          > Focusa I nie dotyczyla pierwszych lat produkcji - to zasługa dopracowania
          > modelu, ktory sprzedal sie w ogromnej liczbie egzemplarzy

Generalnie co do ryzyka związanego z nowym modelem zgadzam się z Tobą. Ale w
          kwestii Focusa I się mylisz. Focus zajął pierwsze miejsce wśród najmniej
          awaryjnych trzylatków w roku 2001 - czyli uwzględniono egzemplarze z 1998, z
          samego początku produkcji. Potem też był wysoko, ale już nigdy pierwszy.

Pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka