Dodaj do ulubionych

LPG w nowych mobilach

10.04.05, 18:21
no wlasnie ,wracam znow do Lipska ,wzrasta zainteresowanie LPG i CNG w
niemczech.BMW 745 ,MB 500 .O signum itd takie fury sa przerabiane na LPG
wzrasta takze liczba stacji LPG CNG niemcy zaczynaja liczyc kase .zreszta
duzo by mozna bylo pisac jak zobaczylem jakie fury oni przerabiaja to szczeka
opadla .Audi A6 A8 o innych juz nie wspomne a i Honda tez
byla .pozdrawiam.szymek fajne mazdeczki byly
Obserwuj wątek
    • miloszpm Re: LPG w nowych mobilach 10.04.05, 23:31
      Czyli w Niemczech też zdarza się, ze eksploatacja beznzynowego Audi A6,
      Mercedese, BMW okazuje się za droga dla ich właścicieli.

Mniejszy bagażnik, mniejszy zasięg...

Generalnie uważam, że nowy samochód powinien mieć silnik benzynowy lub diesla
      ewentualnie fabryczną instalację LPG/CNG, aby zagwarantować rozsądny zasięg.
      Instalacje LPG todobre rozwiązanie dla starszych samochodów, jeśli ich
      eksploatacja okazuje się zbyt droga a właściciele są mało wymagający...
      • albercik7 Re: LPG w nowych mobilach 10.04.05, 23:34
        mysle ze to jest kwestia kilku lat i LPG CNG bedzie tak samo popularny jak PB
        ON pamietam czasy jak niemcy a mam tam rodzinke mowili tylko PB a teraz na 10
        sprzedanych sam 7 jest napedzana ON
        • miloszpm Re: LPG w nowych mobilach 10.04.05, 23:47
          Być może, ale najpierw muszą się upowszechnić fabryczne instalacje. Duża butla z
          gazem, kosztem mniejszego zbiornika paliwa, wskaźnik na desce pokazujący poziom
          gazu etc. Co za tym idzie, rozsądny zasięg itd. Gdybym miał możliwość kupienie
          samochodu z fabryczną instalacją gazową to brałbym taką wersję pod uwagę.

Jeśli chodzi o samochody starsze, to kupno samochodu z silnikiem benzynowym i
          potem przerobienie na LPG wydaje mi się rozsądne, bowiem diesle maja przeważnie
          większy przebieg... Jeśli ktoś ma jednak jeździć b.mało to chyba najlepiej
          pozostać przy benzynie, bowiem różnica może się nigdy nie zwrócić...
          • swoboda_t Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 00:10
            Fabryczne instalacje są dostępne. Kiedyś nawet wybór był większy (min.BMW) Tyle
            tylko, że były i są bardzo drogie, 2-3 k euro, co np. w Niemczech czy Francji
            przy dosć wysokiej cenie gazu nie sprzyja ich popularności. Taniej jest
            przerobić auto już u dealera lub później w trakcie eksploatacji, chociaż i tak
            ceny konwersji na zachodzie są zawrotne.
            • x_1000 Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 01:19
              swoboda_t napisał

co np. w Niemczech czy Francji
              > przy dosć wysokiej cenie gazu nie sprzyja ich popularności.

Bzdura,relacja ceny benzyny i gazu w Niemczech wyglada mniej wiecej tak samo
              jak w Polsce,benzyna okolo 1,25-1,30 a gaz okolo 0,60eur.Fakt,odstraszaja
              tamtejsze ceny instalacji,okolo 3.000 euro,mysle ze gdyby mogli wybrac bardzo
              dobra instalacje w cenie ok 1000 euro tak jak w Polsce to znacznie wiecej
              byloby tam zagazowanych samochodow.
              • swoboda_t Czy ja wspomniałem coś o relacjach?? 11.04.05, 10:06
                Napisałem, że cena jest dośc wysoka, bo jest i przy równie wysokich cenach
                instalacji czyni to całą zabawę umiarkowanie opłacalną. Ponoć na zachodzie
                Polski znaczną część klientów zakładów montujących gaz stanowią Niemcy właśnie.
      • x_1000 Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 01:13
        miloszpm napisał:
        > Mniejszy bagażnik, mniejszy zasięg...

Obecne przepisy zezwalaja chyba tylko na montaz butli toroidalnych w miejscu
        kola zapasowego,ale dzisiaj praktycznie coraz mniej samochodow posiada kolo
        zapasowe a jedynie prost zestaw naprawczy,wiec pisanie o mniejszym bagazniku to
        bzdura.Co do zasiegu to jaki widzisz problem w tym ze muisz zatankowac samochod
        co 350-400km skoro stacji LPG jest jak grzybow po deszczu,nawet tych
        markowych.Jadac za granice np. do Niemiec tez mozna przejechac cale niemcy na
        LPG co prawda stacji jest malo,ale powstaje ich coraz wiecej.
        • piemeltje Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 09:12
          x_1000 napisał:

> Obecne przepisy zezwalaja chyba tylko na montaz butli toroidalnych w miejscu
          > kola zapasowego,ale dzisiaj praktycznie coraz mniej samochodow posiada kolo
          > zapasowe a jedynie prost zestaw naprawczy,wiec pisanie o mniejszym bagazniku to
          > bzdura.

Przeczytaj jeszcze raz, jaka glupote napisales. Przeciez skoro w nowych
          samochodach nie ma kola zapasowego w bagazniku, wiec nie mozna tam zamontowac
          butli w miejsce kola zapasowego. Zatem trzeba butle zamontowac gdzie indziej,
          czyli- zmniejszyc bagaznik.
          • x_1000 Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 09:24
            piemeltje napisała:

> x_1000 napisał:
            >
            > > Obecne przepisy zezwalaja chyba tylko na montaz butli toroidalnych w miej
            > scu
            > > kola zapasowego,ale dzisiaj praktycznie coraz mniej samochodow posiada ko
            > lo
            > > zapasowe a jedynie prost zestaw naprawczy,wiec pisanie o mniejszym bagazn
            > iku to
            > > bzdura.
            >
            > Przeczytaj jeszcze raz, jaka glupote napisales. Przeciez skoro w nowych
            > samochodach nie ma kola zapasowego w bagazniku, wiec nie mozna tam zamontowac
            > butli w miejsce kola zapasowego. Zatem trzeba butle zamontowac gdzie indziej,
            > czyli- zmniejszyc bagaznik.

Nie wiem czy widziales kiedys nowy samochod:)))to ze coraz mniej nowych
            samochodow posiada kolo zapasowe nie oznacza wcale ze nie ma w nich wneki w
            podlodze bagaznika na to kolo.Prosty przyklad Audi A4 od 2002 roku,ma otwor na
            zapas ale w standardzie takiego zapasu nie ma.Czytaj ze zrozumieniem a nie
            podniecasz sie zes Ameryke odkryl :)))swoja droga pokaz mi jakis samochod w
            ktorym nie daja zapasu i nie ma tez tradycyjnej "dziury" na kolo zapasowe w
            bagazniku.
            • piemeltje Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 09:30
              swoja droga pokaz mi jakis samochod w
              > ktorym nie daja zapasu i nie ma tez tradycyjnej "dziury" na kolo zapasowe w
              > bagazniku.

Zaden problem. Chocby moj. :-) I inne auta, ktore maja zapas pod podloga bagaznika.
              • x_1000 Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 09:43
                > Zaden problem. Chocby moj. :-) I inne auta, ktore maja zapas pod podloga
                bagazn
                > ika.

Ja pisze o samochodach a nie franuskich zabaweczkach :)))
                • piemeltje Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 09:50
                  > Ja pisze o samochodach a nie franuskich zabaweczkach :)))

Nie wiem o co Ci chodzi, moj samochod wyprodukowano w Japonii. Mozesz sobie na
                  francuskie samochody wolac "zabaweczki", co nie zmienia faktu, ze zabaweczkami
                  nie sa i ze jest ich sporo.
            • piemeltje Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 09:37
              x_1000 napisał:

> Nie wiem czy widziales kiedys nowy samochod:)))to ze coraz mniej nowych
              > samochodow posiada kolo zapasowe nie oznacza wcale ze nie ma w nich wneki w
              > podlodze bagaznika na to kolo.Prosty przyklad Audi A4 od 2002 roku,ma otwor na
              > zapas ale w standardzie takiego zapasu nie ma.

Dobra. Ile mozna zatankowac do butli toroidalnej w miejsce kola zapasowego w
              Audi A4 i na ile km to wystarcza, zakladajac typowe predkosci rozwijane na
              niemieckich autostradach? 300? "Mozna przejechac Niemcy"- szukajac stacji z LPG
              co 300 km? Piekne dzieki.

Masz racje, powinienem sam sie domyslic, ze nie zmieniono konsrukcji plyty
              podlogowej- jeszcze. Nastepna generacja aut juz raczej nie bedzie miec tej
              niepotrzebnej, pustej wneki.
              • x_1000 Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 09:47
                Nie mowimy o rynku niemieckim ale polskim a tu stacji lpg jest co pare
                km,zreszta w Niemczech tez powstaje ich coraz wiecej,jednak ich ilosc jezt
                znikoma w stosunku do Polski gdzie nawet w Pierdziszewie Dolnym jest takich
                stacji kilka.
                • piemeltje Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 09:52
                  x_1000 napisał:

> Nie mowimy o rynku niemieckim ale polskim

O, jaka zmiana! To dlaczego pare godzin temu napisales:

> Jadac za granice np. do Niemiec tez mozna przejechac cale niemcy na
                  > LPG co prawda stacji jest malo,ale powstaje ich coraz wiecej.

A jesli mowimy o rynku polskim to cala dyskusja staje sie jalowa: w Polsce LPG
                  jest bardziej popularny, bo POlacy maja mniej kasy do wydania na samochod.
                  • x_1000 Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 10:01
                    Osobiscie jezdze Passatem 1.8 T z instalacja gazowa i nie widze zadnych
                    problemow z tym zwiazanych.Spalanie w trasie na poziomie 11/100,tankuje sie
                    srednio co 350km co tez nie jest problemem,w ciagu roku robie kilka wypadow do
                    Niemiec i znalezienie tam LPG dla chcacego tez nie jest problemem i gdybym mial
                    wybierac klekoczacego i i wibrujacego TDI a moim 1.8T zagazowanym,wybor jest
                    oczywisty.
                    • swoboda_t I masz rację i nie masz. 11.04.05, 10:12
                      Żadne przepisy nie nakazują stosowania zbirników toroidalnych. Natomiest co do
                      zasięgu, to masz rację-tankowanie nie jest wcale tak istotnym problemem. Ale
                      nie o to mi chodzi. Przecież samochód z instalacją gazową ma większy zasięg niż
                      na samej tylko benzynie i nawet jak nie można zatankować(co w Europie jest
                      jednak rzadkie)to zawsze można jechać na benzynie. I tak taniej wyjdzie
                      przejechać np. Niemcy pół na pół benzyna z gazem niż na samej benzynie, stąd
                      argument o małym zasięgu jest tylko pozornie logiczny, a i to tylko w przypadku
                      podróży zagranicznych. A tak z ciekawości-jaką masz instalkę w Passacie i jak
                      się sprawuje??
                      • x_1000 Re: I masz rację i nie masz. 11.04.05, 10:16
                        swoboda_t napisał:

> Żadne przepisy nie nakazują stosowania zbirników toroidalnych.

Mylisz sie,przepisy sie zmienily i napewno nie zamontujesz juz tradycyjnej
                        butli gazowej w Vanie lub kombi,chodzi o to ze butla gazowa nie moze sie
                        znajdowac bezposrednio w przedziale pasazerskim tak przynajmniej tlumaczyl mi
                        facio z firmy montujacej instalacje.
                      • x_1000 Re: I masz rację i nie masz. 11.04.05, 10:19
                        > podróży zagranicznych. A tak z ciekawości-jaką masz instalkę w Passacie i jak
                        > się sprawuje??

Wtrysk Prins a sprawuje sie super od samego poczatku,natrzaskane juz mam
                        60.000km na niej i nic,tankowac i jezdzic z grosze;)
                    • piemeltje Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 10:30
                      > tankuje sie srednio co 350km co tez nie jest problemem

Moze dla Ciebie. Ja nie lubie tracic czasu na tankowanie. teraz przejezdzam na
                      zbiorniku 450-500 km i uwazam, ze to malo. Podstawowa zaleta diesla jest dla
                      mnie zasieg.

> w ciagu roku robie kilka wypadow do
                      > Niemiec i znalezienie tam LPG dla chcacego tez nie jest problemem

Na mojej stalej trasie (autostrada A2) jest, o ile pamietam, tylko jedna stacja
                      z LPG: Zweidorfer Holz. Do innych trzeba zjezdzac z autostrady- kolejna strata
                      czasu.

> i gdybym mial
                      > wybierac klekoczacego i i wibrujacego TDI a moim 1.8T zagazowanym,wybor jest
                      > oczywisty.

No wiesz, generalnie masz racje, choc 2.5 nie jest juz taki tragiczny, ale
                      zawsze mozna kupic tanszy samochod.
                      • x_1000 Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 10:33
                        piemeltje napisała:

Do innych trzeba zjezdzac z autostrady- kolejna strata
                        > czasu.

Skoro dla ciebie strata czasu jest zjechac z autostrady na kilka-kilkanascie
                        minut to chyba powinienes latac samolotem a nie jezdzic samochodem,jeszcze
                        mniejsza strata czasu:)))
                        • piemeltje Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 19:22
                          > Skoro dla ciebie strata czasu jest zjechac z autostrady na kilka-kilkanascie
                          > minut to chyba powinienes latac samolotem a nie jezdzic samochodem,jeszcze
                          > mniejsza strata czasu:)))

Niestety, mylisz sie. Na mojej zwyklej trasie Antwerpia-Szczecin podroz
                          samochodem trwa krocej niz samolotem (liczac od startu do mety).
                    • miloszpm Re: LPG w nowych mobilach 12.04.05, 20:55
                      A ja tankuje średnio co 900km i nie musze ciągle przerywać podróży z powodu
                      zapalającej się kontrolki.
                      Jeśli chodzi o bagażnik, to tak czy inaczej się zmniejszy. Zakładając, że
                      zamontuje butle we wnęce na koło zapasowe, to przecież to koło zapasowe będę
                      musiał wozić w bagażniku i też będzie ono zajmować miejsce...

Jeśli zaś chodzi o "francuskie" zabaweczki to z ulgą sprzedałem swojego Passata
                      1,8T. Równie awaryjnego samochodu nigdy nie miałem. A Laguna na którą się
                      przesiadłem jest nie tylko bardziej wygodna i dopracowana (spróbuj np. wymienić
                      bezpiecznik w Passacie) ale o zgrozo, jest BEZAWARYJNA czego o Passacie
                      powiedzieć nie można. Ten samochód regularnie się psuł. Ze wszystkim były
                      problemy. Klimatyzacja, wycieraczki, sprzęgło, amortyzatory, turbosprężarka,
                      wycieknąjący płyn chłodzący, źle ustawiona geometria, idiotyczny alarm (który
                      kilka razy zamknął mnie w środku)....
                      • wonnan29 Re: LPG w nowych mobilach 12.04.05, 21:30
                        miloszpm napisał:
                        > Jeśli zaś chodzi o "francuskie" zabaweczki to z ulgą sprzedałem swojego
                        Passata
                        > 1,8T. Równie awaryjnego samochodu nigdy nie miałem. A Laguna na którą się
                        > przesiadłem jest nie tylko bardziej wygodna i dopracowana (spróbuj np.
                        wymienić
                        > bezpiecznik w Passacie) ale o zgrozo, jest BEZAWARYJNA

Nie rozsmieszaj mnie z ta Laguna,sa u nas w firmie 4 sztuki z 2003r wszystkie
                        1.9 dci i jedna 2,2 i takiego zlomu to dawno nie widzialem,lista usterek jest
                        dluzsza niz karta formatu A4 i wiem ze napewno kolejne samochody w firmie to
                        nie beda Laguny.
                        • miloszpm Re: LPG w nowych mobilach 12.04.05, 21:52
                          Służbowe samochody;)
                          Cóż, sam jeżdżę Laguną 1,9dCi, żona 2,0T i nie mamy problemów. Z
                          Passatem-mieliśmy. Ja piszę o swoich doświadczeniach. To, że psują się Laguny w
                          Twojej firmie, nie znaczy, ze muszę się psuć moje;)

Obie mają 4letnią gwarancje+assistance, jedyny moje zastrzeżenie to skrócony do
                          15000km okres międzyprzeglądowy przy korzystaniu z tej gwarancji. Odrębna
                          kwestia to limit 100 000km-prawdopodobnie wcześniej przekroczę limit przebiegu
                          niż samochó skończy 4lata. Dealer ostatnio powiedział mi, ze sam jest zaskoczony
                          in plus poprawą jakosci Lagun, w przypadku tamtego ASO ilość usterek w Lagunach
                          spadła trzykrotnie (równie dobrze moze to oznaczać, że Lagubny psuły się tak
                          sama a były naprawiane w innych ASO)...

Podusmowując:
                          MAM I JESTEM ZADOWOLONY. Z PASSATA TEŻ BYŁEM, ALE NIE TAK BARDZO.

• swoboda_t Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 00:03
    • syrenabosto Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 17:21
      jaki gaz panowie tylko laguna i tylko 2.2 DCI i to kombi .
      • swoboda_t Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 17:27
        Podobno delikatny i awaryjny silnik. Czy to prawda??
        • syrenabosto Re: LPG w nowych mobilach 11.04.05, 17:37
          kolego to moja trzecia lejca 1 1.9 dti,2 nowa buda 1.9 dci ,3 a teraz 2.2 dci
          po delikatnym podkreceni jakies ok180/190 KM fele 18 przejechane ok 65 tys
          tylko lejca i tylko kombi nigdy gaz.e silniku 1.9 dti zerwany pasek koszt
          naprawy ok 5 tys zl
          • marlon_kozaky lejca ??? 11.04.05, 19:52
            co to ta lejca

Laguna czy jeszcze co innego ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka