porucznik-borewicz 11.04.05, 11:30 ponizej link do zestawienia autogazu na swiecie bi.gazeta.pl/im/6/2589/m2589446.jpg Link Zgłoś Obserwuj wątek
wilk.uszatek Re: Autogaz na swiecie - zestawienie 11.04.05, 13:49 Ciekawe zestawienie. Z jednej strony dobrze, ze tyle mamy stacji, bo konkurują ceną, jednak z drugiej pewnie ich nieco za duzo, bo jesli tylu sie musi utrzymac, to pewnie lekko niektorzy oszukuja, co niestety juz nieraz na walsnej skorze odczulem. Link Zgłoś
szymizalogowany Re: Autogaz na swiecie - zestawienie 11.04.05, 14:10 Tak więc widać jak na dłoni dużą popularność LPG nie tylko w Polsce ale też w innych krajach :) Weźmy takie USA tylko 10 razy mniej samochodów na gaz niż u nas i jednocześnie tylko 40 razy więcej samochodów wogle niz u nas. Albo taka australia tylko 3 razy mniej niż u nas i tylko 10 razy więcej samochodów. Japonia to samo. Holandia jest wyjątkiem bo tam jest tylko 5 razy mniej tych zagazowanaych sztrucli niż u nas ale samochodów jest tyle samo. A my jako Polska jesteśmy w towarzystie innych bogatych krajów takich jak Turcja, Meksyk czy Rosja których mieszkańcy słyna z zamożności. Włochy maja więcej pojazdów niż Polska lecz tylko trochę mniej stacji - więc nawet we Włoszech popularność LPG jest tylko jakieś 2 do 3 razy mniejsza niż w Polsce. Jak widać cały świat się na ans wzoruje ale i tak jesteśmy liderem! (wreszcie w czymś) ps. Ktoś wie ile jest pojazdów w Koeri Płd.? Link Zgłoś
mobile5 Re: Autogaz na swiecie - zestawienie 11.04.05, 14:41 szymizalogowany napisał: > Albo taka australia tylko 3 razy mniej niż u nas i tylko 10 razy więcej > samochodów W Australii jest 6 samochodów na mieszkańca? Link Zgłoś
swoboda_t Re: Ponad 14 mln 11.04.05, 15:09 I poszukaj sobie jeszcze ilość samochodów w Turcji, Meksyku i Rosji. I wtedy sobie dopiero policz procentowe udziały samochodów na LPG. Link Zgłoś
szymizalogowany Re: Ponad 14 mln 11.04.05, 15:23 > I poszukaj sobie jeszcze ilość samochodów w Turcji, Meksyku i Rosji. I wtedy > sobie dopiero policz procentowe udziały samochodów na LPG. 14 mln było ich w 2000 roku i było to o 4 mln więcej niż w 1995 store.eiu.com/index.asp?layout=show_sample&product_id=30000203&country_id=KR Czyli teraz może być 19-20 mln A samochodów na LPG jest 1723 tys czyli około 10%. Przyznam że to dużo - tak więc jest jeden kraj na świecie który udowadnia twoja tezę chociaż i tak jest to znacznie mniej niż w Polsce. W tych krajach o których mówiłeś na początku (USA, Francaj, Holandia, Australia itd) LPG stanowi drobny margines. Turcja, Rosja czy Meksyk jako biedne kraje potwierdzają moją tezę. Nie ma co ukrywać, że Polska jest zdeydowanym liderem jeśli chodzi o używanie LPG - jest Polska, długa nic, Korea Płd. potem jakieś bogate Rosja, Turcja i Meksyk a potem dlug dlugo nic i dopiero z ilością procentową pojazdów na LPG o rząd wielkości niższą niż "czołówka" pierwszy kraj rozwnięty. Brawo Polska, wreszcie w czymś najlepsi. Link Zgłoś
zgred-j Re: Ponad 14 mln 11.04.05, 15:37 > niż "czołówka" pierwszy kraj rozwnięty. > > Brawo Polska, wreszcie w czymś najlepsi. Rozwój kraju zależy od rozwoju jego obywateli, a patrząc na Ciebie, a w zasadzie rozwój Twojego infantylizmu, nikłe szanse. Najlepsi - chyba nie w jeździe na sedesie? Najlepsi jesteśmy w naszym narodowym sporcie. Link Zgłoś
szymizalogowany Re: Ponad 14 mln 11.04.05, 15:41 zgred-j napisał: > > niż "czołówka" pierwszy kraj rozwnięty. > > > > Brawo Polska, wreszcie w czymś najlepsi. > > Rozwój kraju zależy od rozwoju jego obywateli, a patrząc na Ciebie, a w > zasadzie rozwój Twojego infantylizmu, nikłe szanse. Najlepsi - chyba nie w > jeździe na sedesie? Najlepsi jesteśmy w naszym narodowym sporcie. Ludzie o moich poglądach stanowią zdecydowaną mniejszość w Polsce. Natomaist rozwój kraju zależy od większości - wyniki widać jak na dłoni, nawet na tym głupim przykładzie że nie stać nas na benzynę jako narodu. Co to meritum to oczywiście nie odniosleś się tylko zabełgotałeś coś z wyższością. Zero argumentacji. Link Zgłoś
zgred-j Re: Ponad 14 mln 11.04.05, 15:57 szymizalogowany napisał: > Ludzie o moich poglądach stanowią zdecydowaną mniejszość w Polsce. Natomaist > rozwój kraju zależy od większości - wyniki widać jak na dłoni, nawet na tym > głupim przykładzie że nie stać nas na benzynę jako narodu. > > > Co to meritum to oczywiście nie odniosleś się tylko zabełgotałeś coś z > wyższością. Zero argumentacji. Skąd ta skromność w Tobie? Sądząc po wieku aut jest Was więcej. Co do siły Twojej tak zwanej argumentacji to oceniam ją tak samo tak Ty moją, z tymże ja jestem wytłumaczony, bo "ja ją leję w mordę, a ona mnie o ziemię" :) Na szczęście stać nas na wódkę. Pić musi każdy, a posiadać samochód z benzyną nie. I tym miłym akcentem ZDRÓWKO. Link Zgłoś
szymizalogowany Re: Ponad 14 mln 11.04.05, 16:11 > Skąd ta skromność w Tobie? Sądząc po wieku aut jest Was więcej. Co do siły > Twojej tak zwanej argumentacji to oceniam ją tak samo tak Ty moją, z tymże ja > jestem wytłumaczony, bo "ja ją leję w mordę, a ona mnie o ziemię" :) > > Na szczęście stać nas na wódkę. Pić musi każdy, a posiadać samochód z benzyną > nie. I tym miłym akcentem ZDRÓWKO. Nie byłbym pewny czy wiek posiadanego samochodu jest zależny w jakikolwiek sposób od poglądów. Skromośc mam wrodzoną, a alkoholu nie piję, szczególnie wódki gdyż odrzuca mnie sam zapach. Więc toast wznoszę mlekiem. Zdrówko. Link Zgłoś
zgred-j Re: Ponad 14 mln 11.04.05, 16:18 Sam nie wiesz, ile trzeba wypić, aby tak nielubiani przez Ciebie Rosjanie wpuścili nas znowu do siebie, np. z mlekiem. Wystarczy spytać Sapińskiego z Wysokie Mazowieckie. ZDRÓWKO Link Zgłoś
szymizalogowany Re: Ponad 14 mln 11.04.05, 16:27 zgred-j napisał: > Sam nie wiesz, ile trzeba wypić, aby tak nielubiani przez Ciebie Rosjanie > wpuścili nas znowu do siebie, np. z mlekiem. Wystarczy spytać Sapińskiego z > Wysokie Mazowieckie. > > ZDRÓWKO Polskie mleko i żywność robia furrorę na zachodzie Europy i tam można sprzedawać. Co do Rosji to jasne, sprzedawać im też, ale nie dopuszczać do tego żeby mieli tu jakiekolwiek wpływy. Rosja nie jest taka ważna skoro jej import w liczbach bezwzględnych jest o około 10% wyższy niz nasz. A jak się srzedaje do Rosji to trzeba się liczyć, że a to nie zapłacą, a to ciężarówkę z towarem ukradną a kierowcę zabiją etc. Link Zgłoś
zgred-j Re: Ponad 14 mln 11.04.05, 16:38 Na zachód? Furora? Zapomniałeś o aktualnym kursie EUR. Chyba, że żyjesz mżonkami o optymalnym obszarze walutowym. Wszystkie duże zakłady mięsne i mleczarskie mają stratę na eksporcie (odrębną kwestią jest, czy potrafią te straty minimalizować za pomocą forwardów). Nie jesteśmy konkurencją dla zachodu, bo oni produkując "tanie gó.." do żarcia mają niższe niż my koszty produkcji. Możemy z nimi rywalizować przez "psucie" naszej jakości, co potrafi już robić np. szczeciński Agryf. "Uczciwy" kapitalista z zachodu potrafi Twoje surowe mięso na Twoim TIRze potrzymać kilka dni pod swoim magazynem, żebyś odpuścił z ceny kolejne 30-40%. W innym przypadku ten towar możesz tylko zutylizować (też za to płacąc). W przeciwieństwie do zachodu ludzie ze wschodu nie obrażają się na pomysł rozliczeń akredytywą. Poza tym "przepity" interes potrafi znaczyć więcej niż sterta papierów. Za młodyś, więc pewnie nie uwierzysz. ZDRÓWKO Link Zgłoś
swoboda_t Re: Ponad 14 mln 11.04.05, 16:32 Z danych zebranych w sieci wynika, że największy procent samochodów na gaz jest w Turcji-ponad 20%. Dalej biedne Litwa i Polska i bogata Korea(14,8mln samochodów w 2004,zakaz montowania LPG do aut osobowych)-wskaźniki ok. 12%. Dalej: w biednym Meksyku auta na gaz stanowią ok. 6% ogółu, podobnie jak w bogatej Australii. W biednej Rosji wskaźnik wynosi ok. 2,5%, a więc mniej więcej tyle co w bogatej Belgi(jeśli dobrze pamiętam Belgijski wskaźnik). Ty stanowczo stwierdziłeś, że gaz jest popularny "tylko w biednych krajach", ja wykazałem, że w podobnych proporcjhach napędza auta w krajach bogatych. Twoje twierdzenie jest równie prawdziwe, jak to, że z każdego auta na gaz śmierdzi. Link Zgłoś
swoboda_t Halooo, halo Szymi! 13.04.05, 14:00 Wiem, że pewnei już Ci "się nie chce prowadzić tej dyskusji". Nie pierwszy to raz zresztą. Mimo wszystko chciałbym, żebyś jakoś MERYTORYCZNIE się ustosunkował do tego, co napisałem :) Bo co "ty uważasz" lub raczej co Tobie się wydaje już było. Link Zgłoś
kompressor Re: Ponad 14 mln 13.04.05, 17:50 "Brawo Polska, wreszcie w czymś najlepsi." Nie kumam tej zniewagi. Czy najlepsi w ekologicznym paliwie to cos zlego ? Czy szukanie oszczednosci przy takich cenach za benzyne to cos zlego ? Twoim zdaniem w dobrym guscie jest odpalanie papierosa banknotem stuzlotowym ? Wczoraj we wiadomosciach CNN byl reportaz o podwyzkach cen benzyny i pokazywali wypowiedzi oburzonych Amerykanow, ze takie ceny to skandal, jakas babka mowi ze wczesniej placila 25$ za pelny bak a teraz juz 30$!... Link Zgłoś
freebaby Re: Autogaz na swiecie - zestawienie 13.04.05, 23:29 a biorac pod uwage ze galon benzyny kosztuje mniej co u nas litr (USA) .... Link Zgłoś
bambus_us Re: Autogaz na swiecie - zestawienie 11.04.05, 14:25 Duzo gazu plynie z Rosji,ropy na pewno tez .Chyba lepiej nie podskakiwac Putinowi ,bo sie moze w@@@wic i ociac rure . Link Zgłoś
llukiz Re: Autogaz na swiecie - zestawienie 11.04.05, 14:40 popularnosc gazu wynika z idotycznej polityki fiskalnej polskich rzadow. Link Zgłoś
bocian4 Re: Autogaz na swiecie - zestawienie 11.04.05, 15:05 AJk zwykle szymi pojechał... DLa mnei to zestawienie potwierdza iz sporo kupujemy. Potwierdza iż w polsce przypada 246 samochody na 1 stacje benzynową, w Korei 1387 samochody/stacje a w USA tylko 44 sam/stacje benzynową. Bez zestawienia cen gazu i benzyny w poszczególnych krajach to niewiele warte zobrazowanie wartości bezwzglednych. PZodro Link Zgłoś