alonzo-kaloryfer 22.04.05, 17:32 slyszalem ze sie da przerobic dyzla na gaz. jestem ciekawy czy w polsce jest ktos kto tego by sie podjal a jesli tak to ile to kosztuje. swoja droga jeszcze nie widzialem takiego samochodu. Link Zgłoś Obserwuj wątek
bejrutek Re: diesel LPG 22.04.05, 17:33 skoro nie ma wysokoprężnej benzyny, to LPG raczej tez odpada... Link Zgłoś
alonzo-kaloryfer Re: diesel LPG 22.04.05, 17:38 nie no bo te przerobki sa bardzo daleko idace i to nie jest tak ze po prostu zakladasz normalna instalacje LPG jak w benzynie tylko ingerujesz dosc znaczaco w konstrukcje silnika. nie wiem na czym to dokladnie polega Link Zgłoś
marlon_kozaky Re: diesel LPG 22.04.05, 17:46 sa przeciez autobusy miejskie na LPG i CNG auta osobowe tez sie da przerobic ale nikt tego na masowa skale nie robi bo jest to baardzo drogie diesel tez bedzie chodzil na LPG bo da sie wtrysnac propan butan w fazie cieklej w sposob taki ze nastapi samozaplon ale instalka jest dosyc skomplikowana i zajmuje troche miejsca Link Zgłoś
hondziarz Re: diesel LPG 22.04.05, 18:16 w przypadku diesli można to oczywiście zrobić, ale po co? Raz, że kosztuje to gigantyczną kasę bo trzeba zrobić nie sam wtrysk, ale taką instalację w której nastąpi samozapłon. A to naprawdę kosztuje masę pieniędzy i roboty. Po drugie przerabianie diesla na gaz jest sensu, bo diesle palą zdecydowanie mniej. Jak wpakujesz kasę w diesla (myślę, że co najmniej 8-9 tysięcy) i policzysz niewielkie w sumie oszczędności, to byś musiał jeździć ze 100 tysięcy rocznie by ci się zwróciło. Link Zgłoś
zencol Re: diesel LPG 22.04.05, 21:43 Żeby to działało, to diesla trzeba by zamienić na wolnossący, zmienić osprzęt, obniżyć stopień sprężania. Totalna paranoja! Link Zgłoś
dr.verte Re: diesel LPG 22.04.05, 21:57 Widziałem diesla z inst.gazową.Była to pierwsza astra czerwona 1,7 D(takie przynajmniej miała oznaczenie) kombi i miała zawór gazowy i na pewno nie pomyliło mi się z hakiem holowniczym czy czym innym.Auto widziałem już trzykrotnie,stoi w Krakowie przy pl.Serkowskiego. Link Zgłoś
alonzo-kaloryfer Re: diesel LPG 22.04.05, 22:31 nie chodzilo mi o ekonomiczna strone dizla LPG ale bardziej o samo zagadnienie jako ciekawostke Link Zgłoś
kierowiec1 Re: diesel z gazem 22.04.05, 22:47 Bylo juz kilka razy na tym forum. Szukaj "micro pilot injection". Jednakoz odnosilo sie to do gazu ziemnego. Sama przerobka nie jest az tak dramatyczna, jak powyzej napisane. Ogranicza sie do lekkiej przerobki ukladu wtryskowego i dobudowania mieszalnika. Niemniej nie jest oplacalna. Szczegolnie, ze silnik dalej potrzebuje oleju napedowego w ilosciach ok. 10 % zuzycia bez gazu. Pozdr. K. Link Zgłoś
caesar_pl Re: diesel z gazem 23.04.05, 00:00 Na napedzie gazem ziemnym mozna zaoszczedzic. erdgasfahrzeuge.01kunden.net/cgi-bin/WebObjects/Erdgas2004.woa/1/wa/DirectoryWithId/1000138.html?wosid=okpsh02u22T00rsDv47sLw Link Zgłoś
xvqqvx Nie polecam www.facebook.com/lukygaraz/inf - dno 29.10.14, 00:00 Nie polecam www.facebook.com/lukygaraz/inf - dno, skoro kretyńsko spamuje wyciągając wątki sprzed lat. Link Zgłoś