Dodaj do ulubionych

4x4 dla kobiety. Pomocy Panowie!!!

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 13:12
Witam wszystkich forumowiczów. Jak wiadomo prawdziwi mężczyźni to fachowcy od
motoryzacji, więc błagam, podpowiedzcie mi jaki samochód nadaje sie dla kobiety
spragnionej szaleństw off-road (ostatnio śliniłam się z zazdrości na zlocie
pojazdów militarnych w Darłówku)a jednocześnie jeżdżącej bardzo dużo po mieście
i w trasie (no cóż, praca...) Nie stać mnie na dwa auta - jedno małe i zgrabne
do śmigania po mieście i drugiego potwora typu nissan patrol (mniam, mniam) do
babrania się w błocie. Musi wystarczyć jeden, i to używany... Może wasze Żony
lub Dziewczyny jeżdżą czymś takim ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam W. Re: 4x4 dla kobiety. Pomocy Panowie!!! IP: *.acn.pl / 10.128.137.* 02.07.02, 13:56
      Suzuki vitara - może być używana , z instalacją gazową.
      • Gość: Lennon Re: 4x4 dla kobiety. Pomocy Panowie!!! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 02.07.02, 14:23
        A dlaczego odrazu na gaz?
        Moze byc jeszcze RAV.
      • Gość: RudyKot Re: 4x4 dla kobiety. Pomocy Panowie!!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 14:26
        Czesc Adam - masz może takie autko? Czy da sie nim przejechać np. 300
        kilometrów bez "wytrząsania flaków" ?
        • Gość: orion Re: 4x4 dla kobiety. Pomocy Panowie!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 02.07.02, 15:44
          Jeżeli masz nadzieję że auto nadające się do prawdziwej jazdy w prawdziwym
          terenie nie wytrzęsie Ci tego i owego to albo masz błędne wyobrażenia albo
          naprawdę dużo pieniędzy na autko typu Toyota Land Cruiser i to z tych młodszych
          roczników.
          Nie wiem co masz na myśli pisząc "teren" i jak bardzo ambitna jesteś w tej
          dziedzinie.
          Podejrzewam że na początek wystarczyłby Suzuki Samurai. Można go później w miarę
          wzrostu umiejetności i apetytu wzmocnić, przerobić i dostosować do dużych nawet
          szaleństw.
          Można też polecić np Hondę HR-V w wersji 4x4 (gdyż występuje też w 2x4 podobnie
          jak Samurai) czy też innego tygrysa bulwarowego czytaj pseudoterenowca z klasy
          wymienionej Hondy. Jednak tym nie polecam zapuszczać się zbyt daleko w teren.
          Wygląd mają czasem groźny ale niestety są zbyt delikatne na prawdziwy teren.
          Polecam Suzuki Samurai który jak widać na różnych zlotach i rajdach nadaje się do
          terenu chociaż szczerze przyznaję że do LR Defender jest mu daleko.
          Sam czasem jeżdżę czasem koreańską podróbką protoplasy wranglera z lat 60-70. Nie
          ma w nim czegoś takiego jak blokada mechanizmu różnicowego co psuje mi humor a
          zawieszenie składa się z resorów piórowych które potrafią wstrząsnąć mną nawet na
          durnej studzience kanalizacyjnej i poważnie naruszają stan moich plomb pracowicie
          wykonanych przez dentystę. Nie polecam więc tego auta.
          Pozdrawiam
    • Gość: Mikolaj Re: 4x4 dla kobiety. Pomocy Panowie!!! IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 02.07.02, 15:36
      Cześć,
      Jak napisałaś masz zamiar uprawiać "szaleństwa w terenie". W tej sytuacji
      unikałbym wszystkich tzw. SUV, a konkretnie aut o konstrukcji samonośnej
      (przykład: RAV4, Honda CRV, L-R Freelander itp.). Samochody te używane często w
      trudnym terenie szybko się zużywają, tzw. wichrują się karoserie, wszystko
      zaczyna skrzypieć. Poza tym z reguły mają napęd 4x4 niezbyt skuteczny w
      terenie, nie mają reduktorów itd.

Polecałbym jakąś terenówkę japońską średniej klasy. Moje typy to wspomniany już
      Suzuki Vitara, lepszy ale droższy jest Nissan Terrano II w krótkiej wersji,
      najlepiej z silnikiem diesla (w terenówkach to najlepszy napęd). Obydwa mają
      nadwozia osadzone na solidnej stalowej ramie, prosty (ale bardzo skuteczny w
      terenie dołączany) napęd na przód oraz porządny reduktor. Blokady mostów z
      reguły nie ma :-( ale to akurat można domontować w razie potrzeby. Zaletą jest
      też dość duża popularność tych modeli, stąd łatwy dostęp do serwisu i części.

Żeby precyzyjniej doradzić jakieś konkrretne auto, musiałabyś podać
      orientacyjną ilość pieniędzy jaką możesz przeznaczyć na auto.

Pozdrawiam
      Mikołaj
    • Gość: RudyKot Re: 4x4 dla kobiety. Pomocy Panowie!!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 17:25
      Dziękuje za wasze rady, choć powiem prawdę że nie ucieszyliście mnie za bardzo.
      Na "bulwarowca" mnie nie stać (a poza tym nie zamierzam szpanować na
      promenadzie w Juracie i z otwartego okna gwizdać na co przystojniejszych
      chłopaków:))) Pieniędzy mam niewiele więcej niż 30 tys. (i tu się pewnie
      uśmiejecie) Jeśli chodzi o ambicje terenowe - no cóż rajdy są pare razy do
      roku, a po asfalcie trzeba się tłuc codziennie... A jeśli chodzi o Vitarę - czy
      one mają wspomaganie kierownicy?
      • Gość: cc Re: 4x4 dla kobiety do 30 tys. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 21:27
        Witaj.
        Sprawa pierwsza: Vitara ma wspomaganie ukł. kierowniczego, nawet 6-letnie
        modele (ma też el. szyby, lusterka i centralny zamek). Nie mają tego starsze
        Samuraie.
        Sprawa druga:
        oto co możesz kupić za 30 tys. i trochę poszaleć po bezdrożach (ale bez
        przesady):
        1996 Suzuki Vitara 5d (z ABS) 2.0 silnik V6 (wysoka kultura i niestety
        spalanie) - 30 tys.
        1995 Suzuki Sidekick 5d (ABS, klima) 1.8 16V - 28 tys.
        1995 Suzuki Vitara Cabrio 3d 1.6 16V - 24 tys.
        1996 Suzuki X-90 2d (ABS, klima, poduszka) 1.6 16V - 29 tys. Bardzo "kobiecy",
        ale niezbyt terenowy, choć 4WD (mały prześwit).
        1996 Suzuki Vitara Cabrio 3d 2.0 TD - 27 tys.
        1999 Suzuki Samurai Cabrio 3d 1.3 (gaz) - 30 tys.
        1998 Suzuki Samurai 3d 1.3 (blaszak) - 24 tys.
        1993 Mitsubishi Pajero Cabrio 3d (ABS, poduszka) 3.0 V6 - 27 tys.
        2000 Lada Niva 3d 1.7 - 21 tys.
        1996 Daihatsu Feroza Cabrio 3d (hardtop) 1.6 - 26 tys.
        1996 Jeep Cherokee 5d 2.5 TD (ABS, klima, poduszka) - 29 tys.

Wszystko z ogłoszeń z ostatnich tygodni. Jak widać najkorzystniej cenowo wypada
        Suzuki (poza Ładą ;-) i utrzymanie też chyba najtańsze.

• Gość: Adam W. Re: 4x4 dla kobiety do 30 tys. IP: *.acn.pl / 10.128.137.* 03.07.02, 08:53
          Vitara tylko jeździłem - bardzo ciekawe , trwałe auto prawie terenowe.
          Posiadam natomiast Nivę - wbrew pozorom bardzo wygodne z przodu auto o
          prawdziwych właściwościach terenowych.
          Niewiele mnie kosztuje ( gaz) i mało się psuje , naprawy u kowala .
          Na asfalcie średnio przyjemne natomiast w terenie chowają się wszystkie SUV-y a
          nawet vitary czy terrano - spore koła , duży prześwit , krótki rozstaw osi ,
          duże kąty natarcia , blokada mech. różnicowego , stały napęd 4x4.
          Co ciekawe auto o samonośnym nadwoziu.
          • Gość: cc Re: Lada Niwa IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 20:28
            Z tego mojego pobieżnego zestawienia faktycznie tylko Niwa i Samurai są
            terenowymi autami 4x4. Solidne, tanie i tanie w eksploatacji, a do tego radzą
            sobie w terenie (jedyny minus - słaba moc i moment obrotowy). Za 30 tys. trudno
            kupić inną solidną terenówkę, ale można trochę poważniejsze SUVy jak Vitara czy
            Pajero.
            • Gość: Pawel Re: Lada Niwa IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.07.02, 20:35
              Polecam auto niezniszczalne. Za tą cenę może być 8 letni 4 runner.
              • Gość: Adam W. Re: Lada Niwa IP: *.acn.pl / 10.128.137.* 06.07.02, 21:50
                Gość portalu: Pawel napisał(a):

> Polecam auto niezniszczalne. Za tą cenę może być 8 letni 4 runner.

Zgoda , albo jeszcze hillux.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka