Dodaj do ulubionych

któredy z Wawy do Szczecina?

09.05.05, 11:09
wybieram się z Warszawy do Szczecina (w dzień roboczy) i z powrotem (w
weekend). Nigdy tej trasy nie robiłem. Bardzo proszę bywalców o porównanie
dwu możliwych tras, jakie znalazłem na mapie:

1. Wwa - Poznań - Gorzów - Szczecin
2. Wwa - Bydgoszcz - Wałcz - Szczecin

dzięki.
Obserwuj wątek
    • jarek-44 Re: któredy z Wawy do Szczecina? 09.05.05, 11:21
      Szczerze? Obie są do d... :-(
      Ja osobiście preferuję "dziesiątkę", tylko i wyłącznie ze względu na moją miłość
      do Torunia - starówka i pierniczki. ;-)))
    • radi79 Re: któredy z Wawy do Szczecina? 09.05.05, 12:27
      Ja osobiście preferuję trasę przez Bydgoszcz. Zdecydowanie lepszy wyjazd z
      Warszawy, po ubiegłorocznych remontach stosunkowo niewiele odcinków z dziurami
      i umiarkowny ruch.
      Przez Poznań jest niby kawałek autostrady, ale to dość droga zabawa. No i ja
      osobiście zawsze jakoś wyjazd z Warszawy miałem strasznie dłuuuugi.

pozdrawiam,
      rr
    • franek-b Re: któredy z Wawy do Szczecina? 09.05.05, 12:52

> 2. Wwa - Bydgoszcz - Wałcz - Szczecin

Zdecydowanie ta opcja (jest rowniez krotsza), E30 do Poznania to dla tych
      lubiacych sporty ekstremalne.
    • gburnik bydgoska 09.05.05, 13:18
      Polecam trasę bydgoską. Wymaga może więcej czasu (7-8 godzin) niż poznańska (6-
      7 godzin), ale jest znacznie bezpieczniejsza, spokojniejsza i ładniejsza.

Trasa bydgoska: najpierw wygodna wylotówka na Płońsk, potem kiepska ale mało
      zatłoczona trasa toruńsko-bydgoska. Trochę nerwowego stania w Toruniu, potem
      tłok na obwodnicy Bydgoszczy (najgorszy odcinek). Dalej droga bardzo dobra, ale
      kręta i nadspodziewanie dużo TIRów (ruch osobowy minimalny). Od Stargardu w
      kolumnie.

Trasa poznańska: nic nie przebije trzygodzinnego koszmaru jazdy do Konina (no
      może za wyjątkiem niektórych odcinków trasy Kraków – Rzeszów), po którym jesteś
      jak przepuszczony przez wyżymaczkę. Nie zrekompensują go nawet późniejsze
      luksusy autostrady, możliwa trasa z Poznania do Gorzowa i bardzo już wygodna
      droga z Gorzowa do Szczecina.
      • konrad.boryczko Re: bydgoska 09.05.05, 13:45
        Zgadzam sie, ze z Wawy do Szczecina nalezy jechac przez Bydgoszcz. Ale z tym:
        "Trasa poznańska: nic nie przebije trzygodzinnego koszmaru jazdy do Konina , po
        którym > jesteś > jak przepuszczony przez wyżymaczkę"
        to sie nie zgodze.
        Trase te pokonuje kilkanascie razy w roku, o roznych porach dnia i nocy, czesto
        w dni powszednie. 3 godziny to jade do Wrzesni z pominieciem autostrady. Chyba,
        ze wyjazd z Warszawy do Ozarowa zajmie godzine.
        Generalnie na trase poznanska trzeba miec mocniejszy samochod, ktory latwo
        wyprzedzi kolumne tirow. Jak mialem poloneza, to np. do takiego Gniezna wolalem
        smigac przez Gostynin-Brzesc-Kruszwice.
        pzdr.
        • skyddad Re: bydgoska 09.05.05, 14:42
          Jezdzilem tak w latach 60-tych i 2001 i 2002.Uwazam te trase za spokojna i
          jazde bez postojow;
          W-wa-----Sochaczew--Janow--Sanniki -Gabin--Lack--Gostynin--Kowal-Brzesc
          Kujawski--Radziejow--Kruszwica--Tupadly i wjazd do INy--z Iny czyli Inowroclawia
          Zlotniki Kujawskie--Labiszyn--Szubin--Naklo nd Notecia pozniej w >Lewo na
          Wyrzysk
    • dgr Re: któredy z Wawy do Szczecina? 09.05.05, 13:31
      Przez ostatnie 4-5 lat jeżdżę ( do Stargardu Szczc.) przez Bydgoszcz, ale nie
      przez Płońsk (jak niektórzy tutaj piszą), ale przez Sochaczew, Płock, Włocławek
      (fajna droga nad samą Wisłą) i Toruń. Powodów jest kilka: krótsza, ładniejsza
      oraz dobra knajpka w której zawsze zatrzymujemy się na wszystkie posiłki, a
      pozatym chyba już przyzwyczajenie ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka