Dodaj do ulubionych

co to jest?

19.05.05, 09:24
Witam szanowne Forum,
Mam pytanko do ekspertow w kwestii budowy silnikow. Pod podanym linkiem jest
rys. nr 3:
www.autozone.com/servlet/UiBroker?ForwardPage=az/cds/en_us/0900823d/80/08/be/cb/0900823d8008becb.jsp

Moje pytanie brzmi: co on przedstawia?

Bardzo dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
MK
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: co to jest? 19.05.05, 09:30
      Na pewno jest na to jakas madra nazwa, ale jej nie znam. Boje sie zagladac do silnika bo tam wybucha.

Przy pomocy tych czesci mocuje sie korbowod do walu. Wsadzajac w srodek panewki :-)
      • malkowa Re: co to jest? 19.05.05, 09:36
        W zamierzchlych czasach hobbistycznie robilam remonty silnikow pod okiem ojca,
        wiec wiem jak to dziala. Natomiast nie mam pojecia, jak sie nazywa ta czesc, a
        bardzo tego potrzebuje. Ech...

• tiges_wiz Re: co to jest? 19.05.05, 09:36
      mowisz o tych podpisanych 1.2.3.4.5?

Polpierscien oporowy. Trzyma wal korbowy. w srodku sa panewki walu korbowego.
      • malkowa Re: co to jest? 19.05.05, 09:37
        Uaaaauu!
        Dzieki jak nie wiem co!
    • malkowa Re: co to jest? 19.05.05, 10:50
      I jeszcze jedno: ile tego moze byc maksymalnie w silniku? Czy moze byc 10???
      • edek40 Re: co to jest? 19.05.05, 11:38
        To sa obejmy mocujace glowne panewki walu korbowego do bloku silnika. We wspolczesnych czterocylindrowcach jest ich piec. Wczesniej konstruktorzy zadowalali sie trzema, ale wraz ze wzrostem mocy uzyskiwanej z litra pojemnosci konstrukcje silnika trzeba bylo wzmacniac. Do tych 5 elementow dolicz jeszcze 4 podobne elementy montowane na korbowody i sluzace do montazu panewek korbowodowych. Panewki sa pokazane na rys. 4, a sa to slizgowe lozyska (lozyskuja wal korbowy z silnikiem i korbowody z walem korbowym), smarowne pod cisnieniem olejem silnikowym, co pokazane jest na rys. 5.

10 sztuk moze byc np. w V8.

Tylu tu znawcow od fabii htp, a nikt nie wiedzial????
        • tiges_wiz Re: co to jest? 19.05.05, 12:38
          Edek? Wiecej wyrazow nie bylo? "obejmy mocujace glowne panewki walu korbowego do
          bloku silnika"

polpierscien oporowy .. tak to sie nazywa.

w korbowodzie to nazywa sie stopa korbowodu i jest dzielone na dwie czesci.
          • edek40 Re: co to jest? 19.05.05, 14:39
            A co bede sciemnial. Wiec co to jest, ale nie wiem jak sie nazywa. Ale, w odroznieniu od znawcow fabii htp, wiem chociaz co to i do czego sluzy.

A i tak uznaje, ze moj wklad w dyskusje jest znaczny, bo polpierscien oporowy bez dodatkowego wyjasnienia nic by mi nie powiedzial. A moje dlugasne wyjasnienie laikowi rozjasni w glowie.
            • tiges_wiz Re: co to jest? 19.05.05, 14:46
              Edziu? A to fragnent tekstu pani co sie pytala jak to sie nazywa:

"W zamierzchlych czasach hobbistycznie robilam remonty silnikow pod okiem ojca,
              wiec wiem jak to dziala."

Naprodukowales sie niepotrzebnie.
    • malkowa Re: co to jest? 19.05.05, 12:19
      Och wybaczcie Panowie blondynce ;)
      Doszlam w koncu w tekscie (ok, przyznam sie, ze robie tlumaczenie - zdania
      wyrwane z kontekstu - uchhh), ze chodzi o to samo, tylko na walku rozrzadu a
      nie na korbowym.
      Ktos wie...?
      No i dzieki wielkie za poprzednie - tez sie przyda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka