Dodaj do ulubionych

Niebieski "kogut"

IP: *.mancafe2.mancomplex.pl 09.07.02, 12:50
Mam pytanka do stałych bywalców tego forum.Dostałem od znajomego
niebieskiego "koguta" taki policyjny, czy moge coś takiego wozić w samochodzie?
co na to stróże prawa? Na dach go raczej nie postawie :) (chyba)
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar Re: Niebieski IP: *.skorosze.2a.pl 09.07.02, 14:12
      Gość portalu: Marian88 napisał(a):

> Mam pytanka do stałych bywalców tego forum.Dostałem od znajomego
      > niebieskiego "koguta" taki policyjny, czy moge coś takiego wozić w samochodzie?
      > co na to stróże prawa? Na dach go raczej nie postawie :) (chyba)
      > Pozdrawiam.

Myślę, że możesz go postawić w widocznym nmiejscu np. na tylnej pólce... albo
      nawet i na dachu - bylebyś nie właczał. Wrażenie i tak zrobi, zwłaszxcza, jesli
      jeździsz ciemnym sedanem...
    • Gość: Nb Re: Niebieski IP: *.acn.waw.pl 09.07.02, 14:22
      Lepiej go schowaj, jak nie chcesz mieć kłopotów
      • Gość: verte Re: Raczej nie radzę..... IP: *.intech.pl 09.07.02, 14:41
        Z Kdeksu Wykroczeń:
        art.96a.
        1.Kto,nie będąc do tego uprawnionym,posiada w pojezdzie urządzenia stanowiące
        obowiązkowe wyposazenie pojazdu uprzywilejowanego w ruchu,wysyłające sygnały
        świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych światel błyskowych albo sygnał
        dzwiekowy o zmiennym tonie,a także elementy oznakowania w postaci napisów,

- podlega karze grzywny

2.Kto nie będąc do tego uprawnionym uzywa w pojezdzie sygnałow świetlnych w
        w postaci niebieskich lub czerwonych śiateł błyskowych albo sygnału dzwiękowego
        o zmiennym tonie,

- podlega karze aresztu do 14 dni albo grzywny

3.Urządzenia lub elementy oznakowania,októrych mowa w par.1.i 2.,podlegają
        przepadkowi,chocby nie stanowiły własnosci sprawcy
        • Gość: p. a moze jednak... IP: *.arcor-ip.de 09.07.02, 15:37
          moze sie jakis prawnik wypowie... jezeli jest tu taki :-)

"... uprzywilejowanego w ruchu,wysyłające sygnały świetlne w postaci niebieskich
          lub czerwonych".

przeciez WYLACZONY kogut nie wysyla takowych...? Gdyby bylo napisane "...
          uprzywilejowanego w ruchu,MOGĄCE wysyłać sygnały świetlne w postaci niebieskich
          lub czerwonych..." - to chyba co innego?

Ale ja sie nie znam, tak tylko kombinuje ;-)

P.

• vwdoka Re: a moze jednak...NA PEWNO NIE 09.07.02, 16:44
            Gość portalu: p. napisał(a):

> moze sie jakis prawnik wypowie... jezeli jest tu taki :-)
            >
            > "... uprzywilejowanego w ruchu,wysyłające sygnały świetlne w postaci niebieskic
            > h
            > lub czerwonych".
            >
            > przeciez WYLACZONY kogut nie wysyla takowych...? Gdyby bylo napisane "...
            > uprzywilejowanego w ruchu,MOGĄCE wysyłać sygnały świetlne w postaci niebieskich
            >
            > lub czerwonych..." - to chyba co innego?
            >
            > Ale ja sie nie znam, tak tylko kombinuje ;-)
            >
            > P.
            >
            Kluczowym słowem jest "posiada"! I moim zdaniem urządzenie to nie musi być
            włączone. Nie jestem prawnikiem, ale z prawem w życiu miałem dużo do czynienia.
            Albo inaczej, jak będzie włączone to nie ma w ogóle o czym mówić, jeżeli nie to
            policjant może się tego czepnąć.
            Pozdrawiam,
            vwdoka

• Gość: Michal Z zycia wziete w Reichu..... IP: *.telia.com 09.07.02, 21:07
            Wyjezdzamy z promu w Sasnitz,za mna mlodzi chlopcy w jakims BMW i zwrocily moja
            uwage dwa swiatla z soczewkami koloru niebieskiego umiejscowione tuz nad przednim
            panelem kolo szyby.Te dwie lampeczki swiecily sie rownomiernym niebieski
            prawdziwym policyjnym swiatlem.Wyglad miel bardzo dresowy.Mowie do zony ciekawe
            ile z ta iluminacja beda w stanie ujechac.Na terminalu zadnej kontroli poniewaz
            jestesmy w EU jedziemy.Za Bergen skrzyzowanie z swiatlami,stoimy na czerwonym za
            mna te dwie niebieskie lampeczki w odleglosci 3 aut.Po chwili pedzi policyjny
            samochod na swiatlach niebieskich w pada na skrzyzowanie i nam sie robi zielone
            ruszammy,patrze w lusterko a tu cap naszych dresikow zlapano.Normalnie dwoch
            policjantow jeden z bronia i wyciagneli chlopakow,dalej nie wiem co sie
            stalo.Musial ktos z usluznie zadzwonic z uzytkownikow drogi ,albo Zoll dal znac
            na granicy.Mimo wolnosci ,ale obserwuja przez okienka.Pzdr.Michal
    • Gość: robert A po co chcesz to wozić jak nie używasz? Wiesz? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 09.07.02, 16:58
      • Gość: verte Re: A właściwie czemu nie? IP: *.intech.pl 09.07.02, 17:14
        Z zacytowanego przeze mnie kodeksu wykroczeń wynika,że chodzi tylko o niebieskie i
        czerwone sygnały błyskowe i sygnał dzwiękowy o zmiennym tonie.Czyli ja masz
        zielonego koguta wyjącego tonem jednostajnym(ewentualnie przerywanym ciszą) to
        wszystko w porządku.Możesz zapieprzać.Tylko gdzie skombinować coś takiego?
        • Gość: Marian88 Fantazja :) IP: *.mancafe2.mancomplex.pl 10.07.02, 11:33
          No to ja wam powiem, że kologa od którego go pozyczyłem , twierdzi że bardzo mu
          sie on przydaje, do parkowanai w dziwnych miejscach czy jak twierdzi do
          straszenia złodzieji .No zobaczymy jak długo
          Ludzie to maja pomysly
          • Gość: Hiszpan Re: Fantazja :) IP: 213.25.43.* 10.07.02, 12:21
            Hmmm na złodziei faktycznie ciekawa metoda bo raczej zniechęca do włamu (chyba
            że ktoś podejdzie do tego tak: ma koguta to jakiś tajniak wiec na pewno go nie
            zatrzymują wiec jak pociągnę to i mnie nie zatrzymają... w końcu kto wie co się
            zrodzi w łysej główce dresa...
            a co do parkowania to obawiam się że metoda mocno zwodnicza bo pierwszy patrol
            pieszy może sprawdzić czy auto należy do "tych uprawnionych" i oczywiście potem
            patrz wcześniejsze wpisy...

PZDR!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka