Dodaj do ulubionych

wyjący alarm

02.06.05, 22:33
mam nowego nissana almerę. od pewnego czsu w nocy wyje bez powodu alarm (nowy
zakladany przez dealera ). 2-krotnie bylem w serwisie bez rezultatu. dealer
twierdzi ze ok. co mam robic? gdzie jest przyczyna? pomozcie!
Obserwuj wątek
    • typson Re: wyjący alarm 03.06.05, 01:54
      jesli masz drugiego dilera to pojedz do niego, powiedz, ze cie tamten zlewa i
      chetnie bys sie u nich serwisowal. Na pewno cos wymysla.

A co do samego alarmu to zalezy jakie ma czujki do niego podlaczone. Moze bys
      czujnik wstrzasowy, ruchu na ultradzwieki i pewnie jakies inne jeszcze. Kazdy z
      nich lubi zawodzic w specyficznych warunkach. Wstrzasowe wzbudzaja sie gdy obok
      przejedzie ciezarowka, te ruchowe moze obudzic mucha. Poza tym alarmy lubia
      wariowac na jesien, gdy sa wilgotne dni i przymroski. Jest tez mozliwe, ze
      ktorys z czujnikow otwarcia drzwi/klap jest mokry (wilgoc, myjnia, deszcz) lub
      jakos sie sam zwiera.

To co moglbys zrobic we wlasnym zakresie to odlaczac na probe od centralki
      alarmu poszczegolne czujki i sprawdzic, czy sie poprawilo.

Ale jesli masz gwarancje to jedz do aso i ich opie..albo zmien aso
    • amic Re: wyjący alarm 03.06.05, 10:45
      Miałem parę lat temu podobny problem. Przyczyną był wg. mnie czujnik różnicy
      napięcia (powodujący m.in. uruchomienie alarmu po odłączeniu akumulatora). Z
      jakichś przyczyn po kilku godzinach od unieruchomienia samochodu prawdopodobnie
      następowało wahnięcie napięcia i wzbudzenie czujnika. Wystarczyło odłączyć tę
      funkcję alarmu i zjawisko ustało. I tak już zostało - o problemie zapomniałem i
      do końca nie wyjaśniłem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka