Dodaj do ulubionych

Rozrząd w Felicji - kiedy ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 23:01
Witam. Mam Felicję 1.3 MPI z 1998 roku. Auto ma przejechane prawie 54 tys.km.
Czy ten przebieg kwalifikuje już to auto do wymiany rozrządu ? Czy ktoś ma w tym względzie doświadczenia ? Czeka mnie dłuższa podróż - mogę jeszcze jeździc czy raczej wymienić ? Dzięki za rady
Obserwuj wątek
    • Gość: ŻbiQ Re: Rozrząd w Felicji - kiedy ? IP: *.rwe.com 17.06.05, 07:37
      Wprawiony mechanik ocenia "na ucho"

Ja wymieniłem przy 70000 ale tylko dlatego że uszczelke wywaliło i ciekła oliwa.

Najczęściej około 100000.

Jeżeli moge być bardiej pomocny to wyślij mail.

Moge polecić warsztacik w Wawie

Pozdro

gruby250@op.pl
    • Gość: tencoszukawsieci Re: Rozrząd w Felicji - kiedy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 09:16
      Zawyczaj mechanik znający ten model na słuch potrafi rozpoznać czy już pora na wymianę. Bardzo często wymienia się w przedziale 45-55 tys. bo zaczyna powoli być słychać. nie słyszałem o przypadku aby z wymianą czekać aż do 100 tys. 70 tys niekiedy wytrzymuje. Tak więc znajdź dobrego mechanika i słuchaj jego rad ( ale z rozsądkiem).
      • Gość: jedrek Re: Rozrząd w Felicji - kiedy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 16:16
        W tym modelu /1.3 mpi/nie ma żadnych podstaw by wumieniać rozrząd po
        iluś tam tysiącach, bo ten silnik ma łańcuch a nie pasek.Nie spotkałem
        się jeszcze z przypadkiem żeby łańcuch pękł lub coś w tym stylu się z nim
        stało.I nie ma na niego jakiegoś limitu przejechanych kilometrów.Jeśli
        przy prędkości 100k/h zdejmiesz raptownie nogę z gazu i usłyszysz taki
        charakterystyczny dźwięk/brzęk/to wymieniaj,jeśli nie to śmigaj dalej
        i nie przejmuj się,nie pęknie.
        Ja swój wymieniłem przy 150tys, choć mechanior stwierdził potem że jeszcze
        mogłem spoko zrobić ze 20 tys.
    • rapid130 Re: Rozrząd w Felicji - kiedy ? 18.06.05, 11:14
      Tak jak napisano powyżej, jeżeli silnik pracuje cicho, bez szeleszcząco-
      brzęcząco-grzechoczących dźwięków, to łańcuch jest OK.

Jego żywotność zależy przede wszystkim od stylu jazdy. Felicia 1.3 jeżdżona po
      mieście gaz-hamulec-gaz-hamulec może wymagać wymiany łańcucha już po 50 tys.
      km. Z kolei egzemplarze dużo "latające" w trasach, jeżdżone płynnie i z
      wyczuciem (niekoniecznie wolno) mają oryginalne łańcuchy nawet po przebiegach
      powyżej 200 tys. km.

Nie warto jeździć ze zużytym łańcuchem. Duże luzy w napędzie wała rozrządu
      skutkują niestabilnymi fazami otwarcia / zamknięcia zaworów i "rozlatanym"
      punktem zapłonu, zwłaszcza w starszych Skodach, gdzie aparat zapłonowy
      (rozdzielacz i przerywacz) jest napędzany pośrednio od wałka rozrządu. A to
      wszystko przekłada się na kłopoty z odpalaniem, wyższe zużycie paliwa, gorszą
      charakterystykę silnika, poważne kłopoty z ustawieniem zapłonu, itp.
      • Gość: Maras Skoda Felicia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 19:56
        Według książki co 70 tys

www.bigbook.pl/towar/7/148713
    • Gość: Łukasz Re: Rozrząd w Felicji - kiedy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 21:41
      Mam felicje 1,3 z 1997. Mam przejechane 108 000 i musiałem już wymienić. Mój
      mechanik stwierdził też na słuch i miał rację. Dlatego udaj się do dobrego
      mechanika i niech on to oceni.Jeszcze jedno, jeździłem nią spokojnie bez
      szaleństw 90-100 km/h po mieście i na trasie, więc nie ma określonego limitu
      kilometrów na wymiane.
      • koni70 Re: Rozrząd w Felicji - kiedy ? 15.07.05, 13:01
        Ksiązkowo jest wymiana po ok 60 tyś ja swój wymieniłem po 70 tys a to tylko
        dlatego ze nie ufam mechanikom...ale był jak najbardziej jeszcze ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka