mike68 19.06.05, 21:29 oj,teraz to ma ciąg ,czy ktoś jeszcze ma takiego moda ?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
madame.chauchat Re: schipowałem sobie autko wczoraj 19.06.05, 21:32 Jakie auto? Możesz napisać cos więcej? Link Zgłoś
mike68 Re: faktycznie , zapomniałem :) 19.06.05, 21:35 A4 avant 1.8 T - teraz meganem choć młodszy i ma Lpg nie chce mi sie jeżdzić i po prostu stoi w garażu Link Zgłoś
madame.chauchat Re: faktycznie , zapomniałem :) 19.06.05, 21:39 A gdzie to zrobiłeś i ile kosztowało, i co się poprawiło? (pytam, bo chciałabym cos zrobić ze swoim) Link Zgłoś
szymizalogowany Re: duzo sie poprawiło , po prostu inne auto 19.06.05, 21:43 mike68 napisał: > w firmie v-tech Może vtec - Niknejm chyba tą firmę prowadzi bo zawsze się nia podnieca. Link Zgłoś
madame.chauchat Re: duzo sie poprawiło , po prostu inne auto 19.06.05, 21:44 Ależ wszystko trzeba z Ciebie wyciągać... Gdzie jest ta firma? Jak długo to trwało? Ile kosztowało? I co to znaczy inne auto - do tego wystarczy przemalować i rajdowe naklejki ponalepiać (jak mi tu już doradzali w sprawie tuningu ;). Link Zgłoś
mike68 Re: duzo sie poprawiło , po prostu inne auto 19.06.05, 21:50 v-tech w Krakowie , ile kosztowało ? nie brałem faktury miałem zniżkę to wyszło takio - inaczej bym nie jechał ale teraz wiem że warto było , jak stałem na hamowni to wjechały / zostały przywiezione / daw subaru oklejone i cholernie ryczace jak wjeżdzały do warsztatu oba miały nazwiska kierowców na szybach tylnych i naplejki PL - znajome nazwiska ale nie pamietam - chyba jakis rajd sie szykował www.vtech.pl/in_kontakt.html Link Zgłoś
madame.chauchat Re: duzo sie poprawiło , po prostu inne auto 19.06.05, 22:10 Chłopie, przecież nie pytam, ile zarabiasz, po co te sekrety! Z ich strony wyczytałam, że to koszt ok. dwóch tysięcy, możesz powiedzieć przynajmniej, czy dałeś mniej czy więcej czy własnie tyle? I czy zrobili Ci to na miejscu, wszystko w jeden dzień? Link Zgłoś
mike68 Re: juz pisze 19.06.05, 22:26 musiałem się umawiac na termin z szefem i z nim cenę ustalałem zapłaciłem 1250 zł ale jak juz pisalem miałem znizkę , nie wiem jaką ale była bo kolega mi to załatwił i pojechałem bo cene miałem stałą / 1250 / i ani zł wiecej mimo ze przeczyszczali mi przepływomierz bo cos przerywało im na wysokich obrotach po chipie ale ja wcześniej tego nie zauważałem Link Zgłoś
mike68 Re: kilka godzin bo sie spózniłem 19.06.05, 22:27 i hamownia była zajeta - tak ze cos od 2 do 4 godzin trzeba liczyć Link Zgłoś
madame.chauchat Re: kilka godzin bo sie spózniłem 19.06.05, 23:03 Dzięki! :)) No to naprawdę nie wygląda źle, dodałeś mi otuchy. Bałam się strasznych kosztów, no i że trzeba auto w takiej firmie zostawić na nie wiadomo ile dni, a musiałabym do tego Krakowa dojechać. Jeszcze raz dzięki za info. Link Zgłoś
szymizalogowany Re: schipowałem sobie autko wczoraj 19.06.05, 21:35 > oj,teraz to ma ciąg ,czy ktoś jeszcze ma takiego moda ?? Pewnie Skoda TDI hehe. Dzisija w Nieporęcie widziałem jak się taki Superb zesrał, koleś z dwoma bladziami stali na poboczu, po jakimś czasie przyjechał kolega chyba tamtego Passatem też w wersji traktor i razem próbowali coś zrobić. Ale za każdym razem jak odpalali Superb to z tyłu szedł taki dym jakby sie las palił hehe. Ciekawe co się stało. Link Zgłoś
mike68 Re: no to ładnie 19.06.05, 21:38 ale ja mam Pb i delikatnego moda tak tylko dla siebie a nie na wyscigi spod świateł bo tak to ja raczej nie startuję Link Zgłoś
szymizalogowany Re: no to ładnie 19.06.05, 21:39 > ale ja mam Pb i delikatnego moda tak tylko dla siebie > a nie na wyscigi spod świateł bo tak to ja raczej nie startuję A jak benzyna to co innego. Link Zgłoś
hubort Re: no to ładnie 19.06.05, 23:28 > > ale ja mam Pb i delikatnego moda tak tylko dla siebie > > a nie na wyscigi spod świateł bo tak to ja raczej nie startuję > > A jak benzyna to co innego. Buahaha... Ty na prawdę masz jakiś uraz do diesli. To tak od dzieciństwa? Link Zgłoś
vqr_via_jonci Re: no to ładnie 20.06.05, 11:51 szymizalogowany napisał: > > ale ja mam Pb i delikatnego moda tak tylko dla siebie > > a nie na wyscigi spod świateł bo tak to ja raczej nie startuję > > A jak benzyna to co innego. Dlaczego? Link Zgłoś
mobile5 Re: no to ładnie 19.06.05, 21:41 mike68 napisał: > ale ja mam Pb i delikatnego moda tak tylko dla siebie > a nie na wyscigi spod świateł bo tak to ja raczej nie startuję To ten chip-rezystor z Allegro? Link Zgłoś
mike68 Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 19.06.05, 21:43 spędziłem w v-tech pół dnia,auto przeszło 5 razy hamownie przyznam szczerze że żal mi było auta jak je katowali na hamowni Link Zgłoś
mobile5 Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 19.06.05, 21:44 Ile procent dołożyli na mocy i mom.? Link Zgłoś
mike68 Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 19.06.05, 21:53 dokładnie podaje z wykresu Fabryczne dane z hamowni przed chipem - 153 KM oraz 212 Nm po chipie w ostatniej piatej próbie są - 192 Km oraz 274 Nm a ciśnienie w turbinie jest 0,98 bara - wiecej ta turbinka nie wydoli musiała by być wieksza od audi TT ale jak dla mnie to osiagi jak na avanta sa rewelka Link Zgłoś
mobile5 Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 19.06.05, 21:57 To trochę dołożyli. Wspominali coś o trwałości silnika? Link Zgłoś
mike68 Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 19.06.05, 22:02 ja się na tuningu kompletnie nie znam ale sam szef powiedział mi ze jest to bezpieczny przyrost mocy bo silniki wytrzymuja duzo wieksze moce / maja kute tłoki czy cos takiego / ale może myslał że ja chce wiecej a ja chciałem tylko na 180 KM oraz to ze mozna bez problemu dołozyc mocy ale w gre wchodzi wtedy wymiana turbiny na K04 oraz całego wydechu ale po co mi aż taka moc z takiego silnika ?? i tak ma teraz ponizej 7 s do 100 i jak na kombi i dla mnie to bdb bo fabrycznie miał 8,4 s Link Zgłoś
mike68 Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 19.06.05, 22:04 zapomniałem dodać że max moment dosteopny jest juz od 2000 obr. a nie jak w typowych benzyniakach bez turbo od 3500-4000 obr czyli jest elastyczny jak dieselek Link Zgłoś
cocolinko Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 19.06.05, 23:50 Gratuluję Ci!!! Też bym chciał tak chipować mojego Peugeota 307SW 2.0 HDi! Znalazłem w netcie taką stronkę firmy Godula Tuning z Krakowa i tam podają wiele informacji do konkretnych modeli aut i silników oraz cenniki. Link Zgłoś
mike68 Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 20.06.05, 05:25 jeżeli już chcesz to ja bym jednak odradził Godule i jechał do v-tech , znam kilka osób co mimo wszystko nie polecają Kuzaja, wogóle mają nienajlepsza opinie o nim. Link Zgłoś
robox Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 20.06.05, 08:24 Dla wszystkich którzy szukaja dobrze i bezpiecznie kręcących tunerów jest forum tdi-tuning.pl.Tam jest wszystko. Link Zgłoś
niknejm Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 20.06.05, 12:32 mike68 napisał: > dokładnie podaje z wykresu > Fabryczne dane z hamowni przed chipem - 153 KM oraz 212 Nm > po chipie w ostatniej piatej próbie są - 192 Km oraz 274 Nm Na seryjnych bebechach (zwł. tłoki, korbowody, turbo)? Nie prognozuję silnikowi zbyt długiego życia. Ale kilkadziesiąt tysięcy km pewnie pociągnie. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
kominiara Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 20.06.05, 14:13 30% przyrostu mocy to sporo. Bez wymiany dolotu, wydechu, tlokow itd raczej dlugo nie pozyje ten silniczek. Na seryjnych 'bebechach' bezpiecznie jest nie przekraczac 25%, z reguly daje sie 20. No ale klyent nasz pan ;P Link Zgłoś
skyddad Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 20.06.05, 15:03 W tym silniku za jakis czas poleca tzn zostana totalnie zuzyte panewki korbowodowe.Praktycznie silnik do wyrzucenia.Takze uwazaj. Tutaj w Szwecji syna kolega w Toyocie Suprze podkrecil tylko turbo.Nigdy na hamowni nie byl tyle ze nikt na zryw nie mnogl dac rady,zadne BMW zaden Jaguar.Az pewnego razu po zawodach (na 1/4 mili) (prawdziwych)dzwonia do mnie i przystawiaja telefon do silnika i gazuja a ja slysze du dududud.Panewkami walil .Niestey naprawa niebyla oplacalna i kupil za grosze byly zawodnik.Po zrobieniu bedzie mial auto na tor. Silnik orginal 3l i tylko 300KM. Wyciagal 250km/h po podkreceniu turba szedl 260km/h. Pzdr.Sky. P.S. Moja Camra tez ma zwiekszona moc,ale to zrobila Toyota w Japoni.Byla taka zamowiona ,Jedyny mankament ze niemoge dac gazu ostro do czworki przy ostrym dawaniu gazu potrafia kola zabuksowac.Problem zdzieraja sie szybklo opony.Dzisiaj jezdze spokojnie to za to mam niesamowicie ekonomiczny samochod.Np. w Niemczech przy stalej 160km/h przy 4000 obr/min pali 6.8 litra benzyny 95 oktan. Link Zgłoś
mess220 Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 20.06.05, 16:34 >> W tym silniku za jakis czas poleca tzn zostana totalnie zuzyte panewki >> korbowodowe Wróżbita?? Ja sie tam nie znam ale sprawdz sobie to: 420KM z 1.8T na seryjnym wale i panewkach: www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=15580 Link Zgłoś
mess220 Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 20.06.05, 16:34 >> Na seryjnych bebechach (zwł. tłoki, korbowody, turbo)? Nie prognozuję >> silnikowi zbyt długiego życia. Ale kilkadziesiąt tysięcy km pewnie pociągnie. Chyba nie zdajesz sobie sprawy z potencjalu tego silnika. 1.8T by VAG to naprawde baardzo udany i podatny na tuning silnik. Jesli tylko wlasciciel bedzie o niego dbal to powinien mu dlugo sluzyc. Link Zgłoś
niknejm Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 20.06.05, 17:23 mess220 napisał: > >> Na seryjnych bebechach (zwł. tłoki, korbowody, turbo)? Nie prognozuj > >> ę silnikowi zbyt długiego życia. Ale kilkadziesiąt tysięcy km pewnie p > >> ociągnie. > > Chyba nie zdajesz sobie sprawy z potencjalu tego silnika. 1.8T by VAG to > naprawde baardzo udany i podatny na tuning silnik. Jesli tylko wlasciciel > bedzie o niego dbal to powinien mu dlugo sluzyc. 1. W przykładzie podanym wyżej przez Ciebie korbowody nie były seryjne, turbo też nie. A tu pełna seria i wzrost mocy o 30%. 2. Podejrzewam, że elementy seryjne z przykładu podanego przez Ciebie wyżej nie pochodziły z wersji 150KM, a z wersji wyższej (gdzie, jak podejrzewam, są mocniejsze niż w wersji 150KM). Ale tego pewien nie jestem. 3. Jaki przebieg zrobił silnik po wzmocnieniu do ponad 400KM? O tym kroniki milczą. Krótko - czas pokaże co i jak. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
mess220 Re: no cos Ty !! z allegro ??? hehe 20.06.05, 18:39 Ad.1 Powyzszy przyklad byl dosc ekstremalny, ale wiesc gminna niesie, ze na seryjnym "dole silnika" 1.8T da sie przekroczyc 300KM pod warunkiem ograniczenia momentu przy niskich obrotach (patrz wykres z wczesniejszego linka). Ad.2.Szczegolow nie znam, natomiast roznice w wersjach 1.8T nie byly chyba az tak znaczace (szczegolow nie znam) Ad.3 Przebiegu nie znam, wiem ze auto ma juz bogata historie tuningu, a 420KM uzyskane ponad rok temu jezdzi do dzis (miedzy innymi na 1/4mili) > Krótko - czas pokaże co i jak. Ryzyko awarii zawsze istnieje, a w przydku tuningu zawsze sie zwieksza. Link Zgłoś
fru.fru Re: schipowałem sobie autko wczoraj 20.06.05, 16:49 szymizalogowany napisał: > > oj,teraz to ma ciąg ,czy ktoś jeszcze ma takiego moda ?? > > Pewnie Skoda TDI hehe. > > Dzisija w Nieporęcie widziałem jak się taki Superb zesrał, koleś z dwoma > bladziami stali na poboczu, po jakimś czasie przyjechał kolega chyba tamtego > Passatem też w wersji traktor i razem próbowali coś zrobić. > > Ale za każdym razem jak odpalali Superb to z tyłu szedł taki dym jakby sie las > palił hehe. > > Ciekawe co się stało. pewnie sie tjujbo wysralo po czipsie...sie pałuje sie płaci ;-) Link Zgłoś
niknejm Re: schipowałem sobie autko wczoraj 20.06.05, 17:25 fru.fru napisał: > pewnie sie tjujbo wysralo po czipsie...sie pałuje sie płaci ;-) Kumpel jeździ BMW 320D. Turbo padło po kilkudziesięciu tysiącach KM, mimo dbania. Silnik był (zgadliście) chipowany. Ostrożnie z tym. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
niknejm Re: schipowałem sobie autko wczoraj 20.06.05, 17:26 niknejm napisał: > Kumpel jeździ BMW 320D. Turbo padło po kilkudziesięciu tysiącach KM, ...km nie KM oczywiście ;-)) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
fru.fru Re: schipowałem sobie autko wczoraj 20.06.05, 19:48 niknejm napisał: > Kumpel jeździ BMW 320D. Turbo padło po kilkudziesięciu tysiącach KM, mimo > dbania. Silnik był (zgadliście) chipowany. Mister D.P..kieddys sporo pisal na innym, rozsadniejszym forum..ale to bylo hmm z 5 lat temu :) > Ostrożnie z tym. wszystko dla ludzi..byle z glowa..i dbac..o tjujbo koniecznie dbac... > Pzdr > Niknejm Pzdr /me :) Link Zgłoś
sopocianin Re: schipowałem sobie autko wczoraj 20.06.05, 16:33 zamiast chipowania, prostsze jest kupno softloader'a, co pozwala na zmiane fabrycznego programu kontrolujacego prace silnika, na podrasowany. Kupilem cos takiego od firmy BSR, za $795, i dziala. Samochod Volvo S60R, moc 300KM fabrycznie, po zchipowaniu podobno 356KM. Woz chodzi zdecydowanie bardziej dynamicznie, i co najciekawsze, mniej pali (roznic okolo 7.5%). Zmiana tego programu nie powoduje utraty gwarancji, i jest w kazdej chwili odwracalna. Link Zgłoś
skyddad Re: schipowałem sobie autko wczoraj 20.06.05, 18:15 mess220, Samochody typu streetracing,nie sa autami uzytkowymi. Tam bylo wyszczegolnione co zrobione, miedzy innymi; Korbowody Pauter. Od tego miedzyinnymni zalezy cale powodzenie operacji.To sa kortbowody wzmacniane ktore moga przenosic olbrzymie mómenty i urztymuja w rownowadze nacisk na panewke i prowadza jak trzeba tlok.Z takim czynms pojezdzi jakis czas. Baza silnika juz o wyzszej mocy jest dopasowana do takich przerobek. Calosc nie zrobi wiecej jak 10kkm i bedzie sie nadawalo do remontu.Jezeli wlasciciel nie bedzie startowal nigdzie i uzytkowal mnormalnie to zrobi bez problemu 250kkm i wlasnie bedzie mial bardzo niskie zuzycie paliwa. To samo zaobserwowalem w swoim aucie na dlugich trasach nawet jak jest obciazone.Zreszta dowodem jest ze ma dzisiaj prawie 400kkm i nawet oleju nie bierze,orginalny wydech itp. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
skyddad Re: schipowałem sobie autko wczoraj 20.06.05, 18:22 Panowie , BMW nie trzeba rasowac aby padlo.Taki kwiatek jestem w piatek w firmie z wizyta. Stoi kombi 2005 BMW z silnikiem 6cylindrowym .Pytam co sie stalo.Padla uszczelka pod glowica.Dlaczego? Znalezli przyczyne puscily sruby w bloku mocujace glowice.Blok aluminiowy. Okazalo sie ze przy jezdzie autobahnowej normalnie gwint aluminiowy nmie utzrymal sruby.Oczywiscie zreperowano wpuszczajac gwint t ew dziure to jest taki specjalna spirala stalowa.Jak dlugo wytrzyma? On odpowiedzial wiesz dlatego nigdy nie kupie BMW to jest gowniana konstrukcjha na raz.Wysiadzie i juz po naprawie nioemasz noigdy 100% pewnosci ze bedzie chodzic. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
mess220 Re: schipowałem sobie autko wczoraj 20.06.05, 18:48 > Samochody typu streetracing,nie sa autami uzytkowymi. Wrecz przeciwnie, jak "street" to chyba wszystko jasne, mocne auto na ulice i jak w tym przypadku takze na zawody. > miedzy innymi; Korbowody Pauter. No bez korbowodow taka moc oczywiscie jest nierealna, ale wczesniej wspominales o panewkach a tutaj pozostaly one seryjne. > Calosc nie zrobi wiecej jak 10kkm i bedzie sie nadawalo do remontu. Mysle ze jak to auto jezdzi tak od ponad roku to ma juz wiecej niz 10tys. przebiegu. >> Jezeli wlasciciel nie bedzie startowal nigdzie i uzytkowal mnormalnie to >> zrobi bez problemu 250kkm. Chyba po to ten silnik byl przerabiany zeby wykorzystywac jego moc (oczywiscie nie caly czas). Przebieg jest kwestia jakosci wykonania i dbalosci uzytkownika (oczywiscie w takiej specyfikacji raczej nie przejedzie 500tys.km) Link Zgłoś
mike68 Re: trochę zbladłem po niektórych odpowiedziach 20.06.05, 22:09 ale jestem normalnym człowiekiem a auto traktuje jako rodzinne tak że myslę że jakos to będzie a zapas mocy i momentu zawsze moze sie przydac. Po wyjeżdzie z v-tech spalanie srednie w/g komputera zresetowanego po wyjeżdzie z grodu Kraka i na odcinku / były korki / 60 km z kilkoma 'zrywami' wyszło mi 7,6 litra/100 km , wiem że ktos inny na moim miejscu dał by mu delikatnie w pi**ę bo to normalne ze trzeba zobaczyc co potrafi autko po czipsie - ale nie ja :) Link Zgłoś
niknejm Re: trochę zbladłem po niektórych odpowiedziach 21.06.05, 11:05 Dbaj o turbo (rozgrzewaj przed jazdą, chłodź po jeździe), zmieniaj olej częściej niż instrukcja wskazuje (np. co 10kkm albo co rok - co częściej wypada) i jest szansa, że silnik dość długo pociągnie. Nic nie wykańcza silnika z turbo bardziej niż: - katowanie na zimno - nie chłodzenie turbiny po jeździe - stary olej. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
mike68 Re: Niknejm 21.06.05, 13:09 dokładnie robiłem i robie tak jak piszesz , olej oczywiscie co 10 tyś km nie deptam na simnym silniku i nie gaszę go zaraz po jeżdzie - czy tak sie nazywa dbanie o turbo ?? bo ja myslałem że to czyszczenie obudowy spryskiwanie jakimś odświeżaczem no tak żeby ładnie wygladało :) Link Zgłoś
fru.fru Re: Niknejm 21.06.05, 13:12 mike, taki chips jest bezpieczny, afair, 1,8T o mocy 180 koni, rozni sie od wersji 150 konnej tylko i wylacznie programem, dopiero 225 z audi tt ma dlubane w silniku. Tak wiec luz, przy zachowaniu oczywiscie zdrowego rozsadku i spraw o ktorych pisal niknejm pozatym, tjujbo do 1,8T dostaniesz na kazdym "szrocie" ;-)) Link Zgłoś
mike68 Re: Dzieki :) 21.06.05, 19:17 polubiłem to auto dlatego nie chciał bym żeby coś mu się stało chociaz dzisiaj jeżdziłem meganem grand / moje drugie / bo ma lpg a musiałem dalej jechac - koszty nieporównywalnie nizsze Link Zgłoś
niknejm Re: Niknejm 21.06.05, 15:17 mike68 napisał: > dokładnie robiłem i robie tak jak piszesz , olej oczywiscie co 10 tyś km > nie deptam na simnym silniku i nie gaszę go zaraz po jeżdzie - czy tak > sie nazywa dbanie o turbo ?? Tak > bo ja myslałem że to czyszczenie obudowy > spryskiwanie jakimś odświeżaczem no tak żeby ładnie wygladało :) Jasne. I jeszcze pomaluj obudowę w kwiatki, ale koniecznie lakierem żaroodpoornym ;-)) Poczytałem trochę na i-necie o tych silnikach. Rzeczywiście upgrade 150KM na 180KM jest raczej spoko. Najwyżej turbina szybciej padnie, ale wtedy możesz założyć lepszą (K04), do tego wrzucić kute tłoki, korbowody itp. I zrobić potwora ;-)) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
mike68 Re: Niknejm 21.06.05, 19:19 tak , turbinka nie jest droga - w tej chwili jest K03 ale jak by cos kiedys to co najmniej K03s lub K04 - chyba z TT Link Zgłoś
kominiara Re: Niknejm 27.06.05, 10:02 Tak apropo jeszcze tej mocy i momentu z wykresu... Hamowania V-Tech ma troche slaba 'renome', sluchy chodza ze troszke zawyza ;) Proponowalbym pojechac na inna i dopiero zobaczyc co wyjdzie. Mysle ze z tych ponad 190 koni troszke ubedzie. Link Zgłoś
01boryna Czipowanie - opium dla mas 27.06.05, 10:30 jaki jest sens chipowania w miare nowego samochodu, uzywanego do celow "cywilnych" i majacego w zalozeniu sluzyc wiecej niz dwa lata? Bo albo ma sie auto stare z ktorym chcialoby sie "cos zrobic", albo potrzeba cos wyscigow, albo zamawiajac nowe auto zada sie odpowiednio mocnego sielnika bo w razie awarii ma sie gwarancje albo kulanz. Link Zgłoś