frida2 13.12.04, 07:22 Miałam wtedy ponad miesiąc, darłam się w niebogłosy i miałam 40 stopni gorączki. Tak zaczynali zawsze opowieść o tym dniu moi rodzice. Jak pamiętacie ten dzień? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muraszka1 Re: 23 rocznica stanu wojennego 13.12.04, 08:07 Duzo tych wspomnien, jeszcze zbyt duzo Odpowiedz Link
eulalija Re: 23 rocznica stanu wojennego 13.12.04, 08:45 Dorosła już byłam, akurat pełnoletnia. Teleranek to ja miałam w nosie, gorzej, że wisiała nade mną rychła matura. I tak zdałam wojenną maturę '82 i jestem komabatantką . Dzień był mroźny i słoneczny. Odpowiedz Link
f.l.y Re: 23 rocznica stanu wojennego 13.12.04, 11:49 nie pamiętam tego dnia dokładnie...wtedy miałam 14 lat i ciemnowłosego Darka z klasy w głowie...oczywiście nie zwracał na mnie uwagi i byłam zatopiona w swoim nieszczęściu a okres stanu kojarzy mi się z żołnierzami przy 'ogniskach' w kociołkach, z legitymowaniem przez nich /zabawa chyba raczej, niż bezpieczeństwo/, z czołgiem przy mojej szkole....z godziną policyjną, kiedy trzeba było kończyć randkowanie na ławce i leciec do domu...no i z brakiem słodyczy...a potem i wszystkiego... eech... Odpowiedz Link
g0p0s Re: 23 rocznica stanu wojennego 13.12.04, 13:55 >I tak zdałam wojenną maturę '82 i jestem >komabatantką . A ja mam ostatnią przedwojenną maturę ('81) Trochę po północy przestało nadawać radio, w 2 była akurat nadawana płyta Mannamu i trochę mnie wkurzyło to przerwanie. Chcąc nie chcąc położyłem się spać. Wtedy przez ścianę (nie, nie, żadnej szklanki - typowy blok) zacczęły dochodzić dzwięki. Wzburzony sąsiad wykrzykiwał, gdzie komuna może go pocałować itp, w antraktach słuchać było SKRZYPIENIE butów gości, którzy go odwiedzili. Chyba wtedy wiedziałem już wszystko, co się stało i stanie. Rano w radiu zamiast 60-tki był Jaruzel, koksowniki + skoty na skrzyżowaniu itp. itd. Odpowiedz Link
impostor Re: 23 rocznica stanu wojennego 13.12.04, 18:46 ja jeszcze kopalem mame w brzuch, wiec zamiast swoich przytocze wspomnienia Janka Grudzinskiego z Kultu, ktory 12.12.81 po raz pierwszy w zyciu najaral sie ziolem, a jak sie rano obudzil, to mielismy stan wojenny. od tego momentu nigdy juz nie tknal marihuany Odpowiedz Link
darekk2 Re: 23 rocznica stanu wojennego 15.12.04, 01:12 Wiem że te wspomnienia nie są miłe , lecz dziwię się dlaczego tak mało się mówi o tym że sowieckie wojska ( w ogromnej ilości ) czekały na rozkaz wkroczenia do naszego kraju. Weszły i tak , ale tylko na postrach. Co by było gdyby nie było stanu wojennego ? Nikt tego nie wie bo tak nie było , ale może to rozwiązanie pomogło Polsce uniknąć ataku ZSRR ? Jaruzelski to nie głupi człowiek / moim zdaniem wybrał mniejsze zło. Odbiegając od tematu ... zerknijmy na obecny cyrk , na ogromne afery finansowe nie tylko obozu przy żłobie , brak pracy , wyzysk pracowników , biedę rencistów i emerytów , oddawanie majątku w obce ręce za przysłowiową złotówkę , a obok nas coraz więcej nowobogackich , samochody jak z hollywood pałace z basenami ... Jaką perspektywę ma młody człowiek , kiedy jego rodzice ledwo wiążą koniec z końcem ? ( praca w biedronce za 600,- ) Jak mają wykołować kasę na studia ? Bo na te bezpłatne dostaną się tylko znajoni znajomych, hę o ile jeszcze takie są ... Jakt ktoś ciekawy to niech zerknie na forum gazety zdrowie / depresja . Od 89 roku liczba samobójstw wzrosła 10-krotnie i stale wzrasta , natomiast poniżej tego roku była stała i częściej wynikała z alkoholizmu i patologii niż tak jak teraz z biedy i bezrobocia. Niedawno był na ten temat program w tvn ,,Rozmowy w toku,, Mi się wydaje że stan wojenny to małe miki w porównaniu z tym co dzieje się obecnie. pozdrawiam. Odpowiedz Link
impostor Re: 23 rocznica stanu wojennego 15.12.04, 14:59 > Jak mają wykołować kasę na studia ? > Bo na te bezpłatne dostaną się tylko znajoni znajomych, hę o ile jeszcze > takie > są ... co Ty tu za bzdury piszesz? zly, ze Cie nigdzie nie przyjeli? Odpowiedz Link