IP: *.pwr.jgora.pl 26.03.01, 10:38
NA BOKU OPONY FIRMY FIRESTONE WYSTEPUJA DWA WYBRZUSZENIA KOLO SIEBIE. W
SERWISIE TWIERDZA, ZE TO JEST OK (NA LACZENIU KORDU). CZY POWIERZCHNIA BOCZNA
OPONY NIE POWINNA BYC GLADKA BEZ ZADNYCH WYBRZUSZEN, CZY TO PRZYPADKIEM NIE
JEST WADA?. CZY KTOS SIE SPOTKAL Z TAKIM PRZYPADKIEM. SA TO NOWE OPONY PO
PRZEBIEGO 4900 KM, W NOWYM SAMOCHODZIE.
PROSZE O OPINIE.
POZDROWIENIA
TADEUSZ
Obserwuj wątek
    • Gość: muma Re: OPONY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.01, 22:22
      Cześć! Oczywiście, że nie powinno być żadnych wybrzuszeń! Kiedy samochód stoi
      na równej nawierzchni i ciśnienie powietrza jest prawidłowe, wtedy opona przy
      samej ziemi może się odrobinę wybrzuszyć pod ciężarem samochodu. Z tym, że jest
      to wybrzuszenie takie równomierne na odcinku powiedzmy 5 cm. I ważne: jeśli
      przetoczysz samochód o np. pół obrotu koła, to wybrzuszenie znowu będzie przy
      ziemi, a więc w innym miejscu opony! Jeśli u Ciebie wybrzuszenia znajdują się w
      jednym miejscu i obracają się wraz z kołem, to jest to absolutnie
      niedopuszczalne a ponadto niebezpieczne!!! Na takiej oponie nie wolno jeździć,
      szczególnie szybko, bo się można zabić! Najlepiej pojechać do niezależnego
      warsztatu oponiarskiego i zapytać o to. Nie lekceważ problemu, bo z oponami,
      ikładem hamulcowym i kierowniczym nie ma żartów. Pozdrawiam, Piotr.
    • Gość: Filip Re: OPONY IP: *.mdacc.tmc.edu 27.03.01, 03:38
      A zartow nie ma szczegolnie z oponami firmy Firestone Bridgestone. Nie wiem
      jakim samochodem jezdzisz ale w Stanach glosna byla afera z tymi oponami
      zamontowanymi w Fordach Explorerach, po prostu pekaly przy duzej szybkosci, a
      jazda konczyla sie dachowaniem-ponad 100 osob stracilo w ten sposob zycie. Ja
      bym na Twoim miejscu twardo zadal wymiany, wybrzuszenia i zaokraglenia sa ladne
      w innych sytuacjach, ale nigdy na oponie. Pozdrawiam
      • Gość: tatko Re: OPONY IP: 195.41.66.* 27.03.01, 09:10
        Ktos tu sie poslizgnal. Firestone to firma amerykanska a Bridgestone to
        japonska, czy sie myle?
        • fox Re: OPONY 27.03.01, 09:26
          Mają jakieś powiązania kapitałowe. Wiesz tatko, ta wielka finansjera nie zna
          granic.
          A jeśli chodzi o Firestony, to muszę sprawdzić jak się trzymają, bo mam takie w
          swoim autku jako letnie, więc pewnie za kilka dni je znów założę (mam nadzieję,
          że to już koniec tej p... zimy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka