Gość: Olek IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 26.07.02, 12:10 Dziwi mnie ocena za wyposazenie. Trzecie miejsce dla Xsary jest niesprawiedliwe ponieważ współczynnik ceny do wyposażenia jest u niej najlepszy , a ponadto ma niskie koszty utrzymania. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: figo Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.02, 16:35 Dokladnie, tez mi sie tak wydaje!!!!! Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO IP: *.aries.com.pl 26.07.02, 16:51 Cały test jest szalenie tendencyjny.Skoro samochody dzieli 1 czy 2 punkty proponuje dla Xsary 1 punkt za najbardziej kulturalny silnik,kolejne dwa za dużo większy bagażnik od konkurentów (550 l) oraz po jednym za cene i za zużycie paliwa. pozdr Link Zgłoś
Gość: tQ Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO IP: *.pbk.pl / 10.0.126.* 31.07.02, 13:29 w świetle trwającej promocji Picassa w wersji exclusive porównanie mocno nieadekwatne - chyba jednak kupię! BTW : jeśli ktoś z użytkowników mógłby skomentować swój nabytek, koszty eksploatacji, awaryjność, spalanie, komfort, etc. interesuje mnie szczególnie 18i16v Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO IP: *.aries.com.pl 31.07.02, 20:14 Gość portalu: tQ napisał(a): Służe ;-) (1.8 16V 117 KM) 2 lata -40 000 km zero awarii (zero czyli nic,wszystko gra nawet żarówki ;-) Ostatnio jeżdząc po Małopolsce (teren górzysty) spaliłem średnio 5,1 l/na 100 km (wg.komputera) co i mnie zdziwiło choć rezultaty na poziomie 5,4 l/100 km osiągam bez problemu,a największe średnie zużycie paliwa chyba nigdy nie przekroczyło 7 litrów. Przegląd 500-600 zł ASO. Bardzo dobre właściwości jezdne,wygodne przednie fotele i cisza we wnętrzu. Olbrzymi i ustawny bagażnik. Licznikowa V-max 200 km/h. Przy tej cenie dobre wyposażenie. Bardzo wygodna w obsłudze dźwignia zmiany biegów. 2 lata temu wyszarpałem w dilerni 4% upustu,alarm i dywaniki ;-) Na dzień dzisiejszy jestem z autka bardzo zadowolony głównie z uwagi na brak awarii,komfort,stosunkowo dobre osiągi oraz niewiarygodnie niskie jak na benzyne 1.8 (w aucie o dużej powierzchni czołowej) zuzycie paliwa. pozdrawiam > w świetle trwającej promocji Picassa w wersji exclusive porównanie mocno > nieadekwatne - chyba jednak kupię! > > BTW : jeśli ktoś z użytkowników mógłby skomentować swój nabytek, koszty > eksploatacji, awaryjność, spalanie, komfort, etc. > interesuje mnie szczególnie 18i16v Link Zgłoś
Gość: 300M Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 31.07.02, 21:12 Ale jaki samochód opisujesz ?? Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: CITROËN XSARA PICASSO IP: *.aries.com.pl 31.07.02, 21:53 Gość portalu: 300M napisał(a): Citroen Xsara Picasso 1.8 16V >w świetle trwającej promocji Picassa w wersji exclusive porównanie mocno >nieadekwatne - chyba jednak kupię! >BTW : jeśli ktoś z użytkowników mógłby skomentować swój nabytek, koszty >eksploatacji, awaryjność, spalanie, komfort, etc. >interesuje mnie szczególnie 18i16v > Ale jaki samochód opisujesz ?? pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: rej Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO IP: 217.153.114.* 05.08.02, 16:14 Picasso 2.0HDI Mam od połowy listopada i zrobiłem ponad 23 tys. km. Jestem bardzo zadowolony. Komfortowo się jeździ, żadnych awarii, jak na razie. Ekonomiczny 5,5l ropy na trasie i 7-8 w mieście (zależy głownie do klimy i upału, ew. ukształtowania terenu i obciążenia). Wczoraj wracając z Krakowa jechałem na Katowickiej do 184 km/h - 360 km w 3 godziny (nie było dużego ruchu). Duży w środku, bardzo dobrze zaprojektowany i przemyślany. Mamy w firmie 4 sztuki (2 diesle) i wszystkie są bezawaryjne. Jedno zastrzeżenie to jazda szybko na zakrętach - ze względu na wysoką budę i środek cieżkości lepsze jest wtedy jakieś niskie kombi. Na autostradzie we Włoszech lub Austrii pozwoli to na o 20-30 km/h większą prędkość przelotową. Artykuł uważam za mocno nieobiektywny, pisany z tezą, że Picasso jest gorsze (nie znam Toyoty ale widziałem z bliska Zafirę - znacznie gorszy silnik, mała, źle zaprojektwana w środku, usterkowa i ponura.) Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO IP: *.aries.com.pl 05.08.02, 17:35 Gość portalu: rej napisał(a): Powiększyłem rozstaw kół o 32 mm z przodu i z tyłu.Jest rewelacyjnie choć i tak ja nie narzekałem. pozdrawiam > Jedno zastrzeżenie to jazda szybko na zakrętach - ze względu na wysoką budę i > środek cieżkości lepsze jest wtedy jakieś niskie kombi. Na autostradzie we > Włoszech lub Austrii pozwoli to na o 20-30 km/h większą prędkość przelotową. Link Zgłoś
Gość: Chopin Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO IP: *.dialo.tiscali.de 31.07.02, 22:13 A mnie troche dziwi porownywanie akurat tych trzech modeli. Dwa z nich Corolla i Xara) sa 5-cio osobowe, a Zafira 7-mio. Wydaje mi sie, ze zamiast zafiry nalezaloby do dwoch pozostalych dolaczyc np. Renault Scenic (rowniez 5-cio osobowy). Natomiast zafire porownywac z Toyota Avensis Verso (7-mio osobowa)i jeszcze innym 7-mio osobowym minivanem (z tych mniejszych) np. Peugotem 307 SW lub Mercedesem Vaneo (choc ten z kolei nie ma adekwatnego silnika). W kazdym razie zupelnie inne mozliwosci konfiguracji wnetrz, a co za tym idzie rowniez nieco inna docelowa grupa klientow. PZDR PS. Mam wrazenie, ze wiekszosci kierowcow (nie majacych z tymi autami doswiadczenia) minivany specjalnie sie nie podobaja. Link Zgłoś
vwdoka Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO 05.08.02, 18:18 Wielkościowo do siebie pasują, Avensis Verso jest już zdecydowanie większa. Poza tym te 7 osób w Zafirze.... cóż to prawie jak w maluchu.... vwdoka Link Zgłoś
greenblack Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO 22.09.02, 17:31 Gość portalu: Chopin napisał(a): > A mnie troche dziwi porownywanie akurat tych trzech modeli. Dwa z nich Corolla > i Xara) sa 5-cio osobowe, a Zafira 7-mio. > Wydaje mi sie, ze zamiast zafiry nalezaloby do dwoch pozostalych dolaczyc np. > Renault Scenic (rowniez 5-cio osobowy). > Natomiast zafire porownywac z Toyota Avensis Verso (7-mio osobowa)i jeszcze > innym 7-mio osobowym minivanem (z tych mniejszych) np. Peugotem 307 SW lub > Mercedesem Vaneo (choc ten z kolei nie ma adekwatnego silnika). > W kazdym razie zupelnie inne mozliwosci konfiguracji wnetrz, a co za tym idzie > rowniez nieco inna docelowa grupa klientow. > > PZDR > > PS. Mam wrazenie, ze wiekszosci kierowcow (nie majacych z tymi autami > doswiadczenia) minivany specjalnie sie nie podobaja. Te 7 osób a Zafirze i 307SW to raczej 4 normalnej budowy, 1 chudzielec i 2 dzieci do 10 lat. Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO IP: proxy / 212.160.204.* 23.10.02, 19:24 Trochę dziwią mnie dane umieszczone w artykule dotyczące przyspieszenia do 100km/h osiąganego przez xsarę picasso. Moje doświadczenia, ale także informacje z innych artykułów i testów producenta wykazują znacznie lepsze osiągi niż przytaczane. Zresztą jak wynika z dyskusji wokół tego artykułu wielbicieli PIKUSIOM (czyli Xsarom) nie brakuje. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Janek Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO IP: *.olvia.com / 192.168.10.* 19.03.03, 11:00 Szanowni Państwo. Przejechałem Picasso 1.8 ok. 30.000km. Średio pali na 100km lekko poniżej 7l. W największe mrozy i śnieżyce nie więcej niż 8.5 litra. Awarie na gwarancji się zdarzały, ale mam nadzieję, że limit został wykorzystany. Najważniejsze, że samochód odpowiada pod każdym względem całej/5 osób/rodzinie! Polecam ten wybór. Link Zgłoś
Gość: Sebastian Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO IP: *.zetosa.com.pl 22.06.03, 12:01 przepraszam ale Zafira i picasso to auta nieporównywalne. Wiem bo mam zafirę 1,8 elegance i przy decyzji zakupu picasso odpadło w przedbiegach!! Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 22.06.03, 22:51 A możesz powiedzieć dlaczego? Chyba tylko za sprawą 7 miejsc bo inne powody sa nieracjonalne.W przypadku "ciężarówki" Zafira równiez jest 5 osobowa. Picasso jest znacznie tańsze,ma lepsze wyposażenie (exclusive,prestige),a pomimo mniejszej o 8 KM mocy (silnik 1.8) jest dynamiczniejsze (jest lzejsze az o około 200 kg) oraz mniej spala. W EuroNCAP Picasso uzyskało 4 gwiazdki,a Zafira tylko 3. Picasso ma równiez większy rozstaw osi oraz klimatyzacje aut. (praktycznie w każdej wersji), w Zafirze nieosiągalną nawet za dopłatą. Szczerze mówiąc gdyby Zafira nie posiadała nowatorskiego systemu flex7 stała by się chyba rynkowa klapą (mułowate silniki 1.6 i 1.8,olejożerne silniki diesla,kiepskie bezpieczeństwo,smutne wnętrze z kokpitem przypominającym Vectre A) A czy wiesz co to Opel Sintra? Z uwagi na rekordowo niski poziom bezpieczeństwa oraz marne wykonanie został wycofany ze sprzedaży po bardzo krótkim czasie. Pisze o tym dlatego,że Opel do producentów vanów z doświadczeniem nie należy w przeciwieństwie do producentów francuskich (Citroen Evasion produkowany od lat 9,czy inne Berlinga,Jumpy oraz dostawcze Jumpery) pozdr > przepraszam ale Zafira i picasso to auta nieporównywalne. Wiem > bo mam zafirę 1,8 elegance i przy decyzji zakupu picasso odpadło > w przedbiegach!! Link Zgłoś
greenblack Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO 22.06.03, 23:09 Gość portalu: Sławek napisał(a): > A czy wiesz co to Opel Sintra? > Z uwagi na rekordowo niski poziom bezpieczeństwa oraz marne wykonanie został > wycofany ze sprzedaży po bardzo krótkim czasie. Sintra była niezłym samochodem, ale właśnie... Z silnikiem 3.0 był to jeden z najszybszych vanów na świecie, a nawet dzisiaj jest jednym z najmocniejszych w historii. Miła przeciwwaga dla europejskich i japońskich puszek z mikrosilniczkami. Pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: CITROËN XSARA PICASSO/OPEL ZAFIRA/TOYOTA CORO 22.06.03, 23:00 Gość portalu: Sebastian napisał(a): > przepraszam ale Zafira i picasso to auta nieporównywalne. Rzeczywiście, Xsara jest w każdym aspekcie lepsza. Lepsze bezpieczeństwo 4* kontra 3*, silniki diesle CR kontra technika z końca lat '80, cena, wyposażenie. Nie powiesz mi chyba, że rząd straceńców, czyli 2 foteliki w strefie zgniotu są jakimś atutem? Pozdrawiam Link Zgłoś