Dodaj do ulubionych

drga kierownica

23.06.05, 10:19
Wiem, że ten temat był juz poruszany, przeczytałam wszytkie wypowiedzi, lecz
proszę o radę i czy powinnam się zacząć martwić. Kierownica zaczyna drgać
przy 120 km/h. Nawet już chciałam pojechać do wyważenia kół lecz zauważyłam,
że nie na każdej drodze tak się dzieje. Czy może to być przyczyną naszych
nierównych dróg czy jednak wyważyć koła. Chcę zaznaczyć, że po zmianie opon z
zimowych na letnie (było to w marcu) było wszystko w porządku.
Obserwuj wątek
    • fru.fru Re: drga kierownica 23.06.05, 11:29
      agnieszkair napisała:
      <cut>
      przyczyn moze byc wiele, od banalnych, jak np. niewywazone kola, to tych
      bardziej bolesnych jak silenblocki wahaczy czy same wahacze.. lub opony/felgi.
      Sprobuj na poczatek porzadnie wywazyc kola, jesli masz taka mozliwosc, to
      wywaz kola NA samochodzie.
      • kompletny_idiota Re: drga kierownica 23.06.05, 20:16
        Na samochodzie to kola mozna zwazyc ale nie wywazyc.
        Drgania kierownicy sa spowodowane niewywazeniem dynamicznym ktorego nie usunie
        tak zwane dowazanie, ktore jezeli cos daje to najwyzej korekcje wywazenia
        statycznego. Najczesciej kosztem pogorszenia wywazwnia dynamicznego.
    • fru.fru Re: drga kierownica 23.06.05, 11:30
      zapomnialem dodac, ze jesli masz poprzedni model avensisa, to ten typ tak ma
      • skyddad Re: drga kierownica 23.06.05, 21:01
        Drgania kierownicy sa powodowane luzami w zawieszeniu przednim.
        Najczestrza przyczyna jest zly balans kol spowodowany obtarciem kolem o
        kraweznik i przesunieciem lub zgubieniem ciezarka.
        Moze byc rowniez wjechanie w pryzmn epiachu lub blota ktora pozniej zaschlöa w
        feldze i dostaels po prostu ciezarek z masy naturalnej w miejscu niewlasciwym.
        Jezeli po wyzwazeniu dalej wystepuja drgania to sa powodem zuzycia tulejek
        gumowych trzymajacyh stabilizator w przednim zawieszeniu.
        Moze byc rowniez na wykonczeniu wystarczy jeden amortyzator przedni.Rowniez
        bedzie dawal takie zjawisko.
        Robisz tak;
        1-myjesz auto i dokladnie felgi od wewnatrz.
        Dokonujesz probnej jazdy,jezeli zjawisko sie powtarza jedziesz na kontrole
        zawieszenia przedniego.Wszystkie luzy,sprawdzic te tuleje gumowe i amortyzatory
        i wywazyc kola.
        Toyota jest bardzo czula na luzy na tulejach gumowych ktore trzymja
        stabilizator.Operacja naprawy groszowa.
        Pzdr.Skyddad.
        • siwy-55 Re: drga kierownica 24.06.05, 08:18
          kompletny_idiota 23.06.2005 20:16

Na samochodzie to kola mozna zwazyc ale nie wywazyc.
          Drgania kierownicy sa spowodowane niewywazeniem dynamicznym ktorego nie usunie
          tak zwane dowazanie, ktore jezeli cos daje to najwyzej korekcje wywazenia
          statycznego. Najczesciej kosztem pogorszenia wywazwnia dynamicznego.
          --------------------------------------------------------------------------------
          .. problem z przednim zawieszeniem auta Agnieszki powinno sie jednak sprawdzic
          gdy kola sa na samochodzie,
          bylo wiele przypadkow ze wywazone kola po zalozeniu "bily" przy pewnych
          szybkosciach , zeby nie dac zarobic "fachurom" najlepiej by bylo zaczac od
          w/wsp wywazenie by puzniej ,jezeli wywazenie nie pomoze -szukac bledu w
          tarczach,amorkach, tulejach i drazkach skretu .
          ________________________________________________________________________________
          • kompletny_idiota Re: drga kierownica 24.06.05, 17:26
            "Drga" kierownica to jest dosyc nieprecyzyjne sformulowanie. Wszystkie tulejki,
            amortyzatory itd. powoduja drganie kola, ktore niekoniecznie przenosi sie na
            kierownice. Widze czasami goscia ktoremu przednie kolo lata do gory i do dolu
            odbijajac sie od drogi jak pilka (amortyzator poszedl) a on jedzie jakby nigdy
            nic bo tych drgan nie czuje na kierownicy.
            Moje zrozumienie "drgan" jest takie ze kierownica drga skretnie, w lewo i
            prawo, zaczyna sie to przy pewnej okreslonej predkosci i znika ponizej a takze
            powyzej tej predkosci. Takie drgania sa spowodowane tylko i wylacznie jedna
            przyczyna, niewywazeniem dynamicznym kol. I czym mniej luzow w zawieszeniu tym
            wyrazniejsze sa te drgania, bo nie gubia sie nigdzie na trasie kolo-kierownica.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka