oktob 07.08.05, 13:50 Jakie rozwiązanie ma więcej wad, a które więcej zalet i dlaczego ??? - passat 1.6 FSI tiptronic comfortline - primera 1.8 automat acenta Inne modele / marki z różnych względów nie wchodzą w grę. Link Zgłoś Obserwuj wątek
hippolin Re: passat vs. primera 08.08.05, 00:14 Passat ma więcej wad bo mniejsza pojemność to gorsza trwałość i kultura pracy. Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: passat vs. primera 08.08.05, 00:23 > Passat ma więcej wad bo mniejsza pojemność to gorsza trwałość To chyba zależy ile z tej pojemności wyciśnięto, co? Link Zgłoś
dark13 Re: passat vs. primera 08.08.05, 13:38 oktob napisał: > Jakie rozwiązanie ma więcej wad, a które więcej zalet i dlaczego ??? > > - passat 1.6 FSI tiptronic comfortline > > - primera 1.8 automat acenta > > Inne modele / marki z różnych względów nie wchodzą w grę. primera to raz ze juz dosc stary model to jeszcze niespecjalnie udany, passat jest zdecydowanie lepsza opcja jesli porownac te dwa samochody Link Zgłoś
oktob Re: passat vs. primera 09.08.05, 19:00 Rozumiem, że nie ma takich, którzy jeździli i jednym i drugim. Ale może choć kilka opinii użytkowników primery p12 z silnikiem 1.8 i automatem oraz nowego passata 1.6 fsi z automatem... Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: passat vs. primera 11.08.05, 11:57 > kilka opinii użytkowników primery p12 z silnikiem 1.8 i automatem 1,8 primerą jeździłem na jazdach próbnych i ten silnik jest ciutkę dla tego auta za słaby. Powinno być co najmniej 125-130 koni. Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: passat vs. primera 11.08.05, 11:56 > primera to raz ze juz dosc stary model to jeszcze niespecjalnie udany, passat Bardzo mnie ciekawi, kto koledze naopowiadał takich bzdurek. Stary model? Ostatni facelift był rok temu. A nieudany? Hehe... może napisz, jaki ty chciałbyś kupić samochód, a my napiszemy, że jest nieudany. I będziemy kwita ;) Link Zgłoś
max321 Re: passat vs. primera 09.08.05, 20:29 Wszystko tylko nie passat!! Ja mam passata kombi V6, automat, tiptronic z napedem na cztery i ciagle sie cos psuje. Serwisy to tez pozal sie boze, po prostu dno. VW kiedys byl dobry, dlatego go kupilem, ale tearz z tej dobroci juz nic nie zostalo. Ja sie w kazdym razie z VW i Audi do konca zycia wyleczylem. Link Zgłoś
neuken Re: passat vs. primera 11.08.05, 12:11 Passat : - marne wnętrze (na mój gust) - dużo miejsca z tyłu i z przodu - duży bagażnik i bak paliwa - dobre wyciszenie wnętrza ,ale zawieszenie słychać - dobry automat i silnik - droższy od Primery - jak dla mnie zawiasy drzwi i kokpit to tandeta na siłę Primera : - nie jeździłem - za słaby silnik do automatu - zegary nie tam gdzie powinny być Między tymi dwoma to brałbym Passata ,ale tylko między tymi dwoma . Link Zgłoś
oktob Re: passat vs. primera 11.08.05, 19:41 Dziękuję za odpowiedzi - podpowiedzi :-) Czekam na dalsze... Neuken - dlaczego uważasz, że 116 koni w primerze to za mało do automatu, a chwalisz silnik i przekładnię w passacie, choć ma "tylko" 115 koni ? Link Zgłoś
neuken Re: passat vs. primera 11.08.05, 22:12 Tiptronic jest dobry ,ale pisząc o silniku w Passacie myślałem o 150 konnym FSI . Mój błąd . Link Zgłoś
oktob Re: passat vs. primera 12.08.05, 09:38 O silniku 150 KM w VW nie myślałem, bo ok. 60 - 70 % "poróży" odbywam po mieście. Wydaje mi się, że automat ok. 115 KM będzie dla miasta opymalny i niezbyt paliwożerny. Obawiam się nieco o wyprzedzanie - przyspieszanie. I tak przyjdzie mi to wypróbować podczas jazdy próbnej. Wyposażenie nissana "bije" VW na głowę - właściwie jest komplet. Czy ktoś jeździ na codzień takim bądź o podobnej mocy automatem i może podzielić się wrażeniami z trasy. Bo w mieście to musi być przyjemność :-))) Link Zgłoś
korby Re: passat vs. primera 11.08.05, 21:08 Mam 1.8 manual. Nie sadze, zeby to byl dobry pomysl kupowac to auto z automatem, wyprzedanie to bedzie katorga. Polecam 2.0, najmniej 1.9dci (bardzo fajny silniczek - nie sluchaj, ze od renault itd.). VW nie jezdzilem, ale sadzac z ogladu auta sasiada jest on jeszcze wiekszy niz primera. 1.6 i tiptronic to jeszcze wieksza porazka krowa. Umow sie na jazdy i zobacz co ci sie bardziej podoba. Zagladnajac w cennik widze, ze 1.6 FSI tiptronic comfortline kosztuje wiecej niz 2.0 accenta... Nad czym sie tutaj zastanawiac. Comfortline nie ma nawet automatycznej klimy. Accenta prawie wszystko (Telefon, komputer z kolorowym wyswietlaczem, kamera, ESP, tempomat, telefon, autoklima) i o niebo lepszy silnik. Artur Link Zgłoś
red_qublik Re: passat vs. primera 11.08.05, 22:05 korby napisał: > Mam 1.8 manual. Nie sadze, zeby to byl dobry pomysl kupowac to auto z > automatem, wyprzedanie to bedzie katorga. poza delikatnie gorszymi osiagami automatu, nie widze powodow dla ktorych "wyprzedzanie to katorga". wciskasz pedal w podloge, bieg (biegi) sa redukowane i auto przespiesza z max przyspieszeniem, ktore jak wspomnialem jest minimalnie gorsze niz w wersji manual. Link Zgłoś
korby Re: passat vs. primera 12.08.05, 16:14 W przypadku primery czas 0-100 różni się o 2sek auto/manual. To jest bardzo dużo. Już 1.8 z manualem ciężko nazwać dynamicznym co dopiero z automatem... Artur Link Zgłoś