Dodaj do ulubionych

S40, Laguna, C5... co jeszcze?

10.08.05, 21:19
Witam,

Zastanawiam się nad wyborem następujących samochodów

Volvo S40 2.0D Summum
Citroen C5 2.O HDI
Laguna 2,2cDi Luxe

Który z tych trzech samochodów jest najlepszym wyborem?

Jakieś inne propozycje?

Samochód z założenia ma służyć jednej-dwum osobom, chce, żeby był to sedan z
silnikiem diesla...
Obserwuj wątek
    • tencoszukawsieci Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 10.08.05, 21:24
      skoro ma slużyć tylko 1-2 osobom to weź jakiegoś kompakta w wersji 3-drzwiowej. Wiekszy wybór :-))).
      • rldriver Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 10.08.05, 21:27
        Za około rok-dwa zamierzam kupić samochód sportowy, w tej chwili chce kupić sedana.
        • tencoszukawsieci Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 10.08.05, 21:40
          hmmm...to właściwie trudno coś racjonalnie doradzić w tej sytuacji.

Kup używanego kompakta ( albo nawet coś niżej) a tego porszaka sobie kupisz nieco wcześniej - bedą pewne oszczędności na mniejszej utracie wartosci ;-)))
          • rldriver Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 10.08.05, 21:45
            Prowadzę firmę, dużo jeżdżę, dlatego potrzebuje względnie wygodnego,
            przestronnego (z przodu) samochodu z silnikiem diesla. Żadna z wymienionych
            marek nie jest może prestiżowa, ale prowadzenie tych samochodów ujmy nie
            przynosi. W warunkach polskich można nawet mówić w przypadku tych samochodów o
            prestiżu. Mercedes/BMW mnie nie interesuje.
            • tencoszukawsieci Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 10.08.05, 21:59
              Co do prestiżu to ciekawszym partnerem będzie osobnik ktory podjedzie starym ale zadbanym np W123 niż jakąś nową śmigaczką :-)))
              A wracając do tematu... kompakty są wystarczajaco przestronne z przodu. Ba, nawet samochody segmentu B są wystarczająco przestronne i wygodne.Ale jeśli chcesz coś koniecznie średnia/wyzsza ( choć Volvo S40 to kompakt naprawdę) to może jeszcze Peugeot 407, Vectra. I ja bym wybierał pomiędzy C5 a Vectrą. Ale to kwestia co sie komu podoba :-)))
              A może po prostu kup Octavię. Całkiem fajne i zgrabne autko.
              • miloszpm Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 10.08.05, 22:01
                407 jest ciekawą propozycją, Vectra jest bardzo fajnym samochodem, ale mi
                przeszkadza jej ciężkie wzornictwo...
                • miloszpm a tak w ogóle to polecam Lagunę 10.08.05, 22:02
                  Mam dwie i jestem zadowolony...
            • niki27 Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 11.08.05, 09:53
              Prowadzisz WŁASNĄfirmę i szukasz informacji na tym forum?
              Buhahahahahahaha
              • rldriver Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 11.08.05, 10:12
                niki27 napisał:
                > Prowadzisz WŁASNĄfirmę i szukasz informacji na tym forum?

Moje pytanie dotyczyło samochodu, nie prowadzenia firmy.

Nie mam pojęcia o samochodach. Nigdy nie interesowałem się motoryzacją. Dlatego
                chciałbym zapytać, co sądzicie o wymienionych pojazdach.

Zastanawiałem się też nad BMW320d i Mercedesie 2,1 diesel ale są to samochody
                trochę droższe od wymienionych, popularne wśród złodziei. Spotkałem się też z
                taką opinią odnośnie tych modeli: "Marka prestiżowa, ale modele to z tych
                tańszych". Stwierdziłem więc, że zrezygnuje z tej dopłaty.

Jak wspominałem-osiągi nie są bardzo ważne, za jakiś czas będę chciał kupić
                samochód sportowy, tylko dla przyjemności.
                • jarek-44 Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 11.08.05, 11:00
                  Jeżdżę kolejną "cEpIąTką" i uważam to auto za wystarczająco wygodne do
                  przemieszczania się naszymi drogami, szczególnie gdy nie jesteś przeciwnikiem
                  tempomatu i szóstego biegu. Zawieszenie (niestety) twardsze niż w starszych
                  modelach, np. Xantia, czy XM, ale mówią, że "pewniejsze" (cokolwiek to znaczy).
                  Silnik 2,0 HDi 138 KM daje spore możliwości szczególnie w trakcie manewru
                  wyprzedzania. Przy czym nie wydaje się zbyt żarłoczny, np.:
                  - 5,4 l / 100 km na trasie W-wa - Szczecin - W-wa przy średniej prędkości 93 km/h,
                  - 6,3 l / 100 km na trasie W-wa - Darłówko - W-wa z wakacyjnym bagażem,
                  bagaznikiem dachowym i dwoma rowerami na haku przy średniej prędkości 84 km/h,
                  - 7,5-8,0 l /100 km w warszawskich korkach.

W porównaniu do pierwszej wersji - moim zdaniem - "popsuli" design wnętrza przez
                  panel środkowy z P407 i zmianę podświetlenia deski z tradycyjnego zielonego na
                  bladożółty. Także zniknęła wygodna podwójna osłona przeciwsłoneczna - jest
                  pojedyńcza tradycyjna. Dla moich uszu wymienione zostały głośniki i zastanawiam
                  się co z fabrycznym, wbudowanym radiem. Od początku roku przejechałem niewiele i
                  dopiero pod koniec tego miesiąca pojadę na pierwszą wymianę oleju (co 30 tys.),
                  więc ciężko mówić o tzw. awaryjności. Wcześniej jeździłem C5 I, ale przez ca.
                  100 tys. km w dwa lata nie działo nic szczególnego, oprócz wymiany przegnitego
                  tłumika i wymiany uszczelki przedniej szyby (bo trzeszczała).

Muszę Cię zmartwić, ale Citronem nie oferuje sedanów. Wersja, o której zapewnie
                  myślisz, to pięciodrzwiowa berlina. Ale do firmy najlepsza zapewnie będzie
                  wersja break - z możliwością odliczenia podatku od towarów i usług. Poza tym
                  przyzwoita wersja pewnie kosztuje ca. 80-90 tys. PLN.

O pozostałych propozycjach się nie wypowiadam, bo nie będę przekazywał
                  wiadomości zasłyszanych u "krewnych i znajomych królika".

Auto - w mojej ocenie - przede wszystkim wygodne.
                  • rldriver Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 11.08.05, 11:08
                    C5 prawde mówiąc podoba mi się najbardziej. Jest też największy.

Osobiście bardziej podobała mi się poprzednia wersja...

Jeśli zaś chodzi o nadwozie, to Laguna też sedanem nie jest. Mam na myśli
                    ogólnie ten typ nadwozia.

Spotkałem się też z opinią, że S40 jest troche przepłacone-czy ktoś mógłby to
                    wyjaśnić??
                    • jarek-44 Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 11.08.05, 11:15
                      rldriver napisał:

> C5 prawde mówiąc podoba mi się najbardziej. Jest też największy.

Szczerze? Mi wygląd zewnętrzny się w ogóle nie podoba, gdzie mu tam do smukłości
                      Xantii? Ale ja kierowałem się wygodą, szczególnie w zakresie "wychowanego" serwisu.

> Osobiście bardziej podobała mi się poprzednia wersja...

W środku nie jest już tak ładnie. :-(

> Jeśli zaś chodzi o nadwozie, to Laguna też sedanem nie jest. Mam na myśli
                      > ogólnie ten typ nadwozia.

;-)

> Spotkałem się też z opinią, że S40 jest troche przepłacone-czy ktoś mógłby to
                      > wyjaśnić??

Auto na płycie podłogowej nowego Focusa. Po prostu "nadmuchany" kompakt za cenę
                      klasy średniej. Jako ciekawostka - silnik diesla ten sam co w C5 II.
    • gal_ja Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 10.08.05, 22:32
      To zależy czego od tego samochodu oczekujesz:
      C5 - najobszerniejsze wnętrze, najbardziej komfortowe zawieszenie
      Laguna - również dość duża, komfortowa, ale mniejsza od C5
      S40 - inaczej "ubrany" Focus, ale marka uważana powszechnie za najbardziej
      prestiżową z tych trzech

A 407 i (szczególnie) Vectra są wartą rozważenia alternatywą. Ja bym wziął
      Vectrę (z AT).

Pzdr.
      Gal
      • gal_ja Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 10.08.05, 22:36
        PS. A jeszcze są do rozważenia japończyki - Mazda 6 i Avensis.
        To tak, żeby Ci było łatwiej... :D
        Pzdr.
    • szymizalogowany Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 10.08.05, 22:39
      rldriver napisał:

> Witam,
      >
      > Zastanawiam się nad wyborem następujących samochodów
      >
      > Volvo S40 2.0D Summum
      > Citroen C5 2.O HDI
      > Laguna 2,2cDi Luxe
      >
      > Który z tych trzech samochodów jest najlepszym wyborem?
      >
      > Jakieś inne propozycje?
      >
      > Samochód z założenia ma służyć jednej-dwum osobom, chce, żeby był to sedan z
      > silnikiem diesla...

Zadnym z nich nie jechalem hihihi ale i tak wzialbym Acocrd bo najladniejszy

A propos S40, ten samochod jakos mi tu nie pasuje - przechodze zawsze rano kolo
      takiego i to nowe S40 wydaje sie jakies strasznie male, to juz nie jest to samo
      co to stare S40. Ten nowy to naprawde jakas taka mala pokraka z maska dlugosci
      30 cm (takie wrazenie robi).

Predzej sie nadaje do staniecia w szranki z jakas astra czy golfem. a i tak
      chyba golf sie wiekszy wydaje.
    • dicort Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 11.08.05, 11:21
      Skoro kilka postow dalej napisales ze nie chcesz kompaktu to wykresl ze swojej
      listy S40.
    • dr.dildo Re: Audi? 11.08.05, 12:19
      A4 a jak masz więcej kasiory to A6. Ładne auta a i sprzedać je później łatwiej i
      bez takiej straty jak te które wymieniłeś...
      • rldriver Re: Audi? 12.08.05, 09:47
        Audi A4 i A6 są bardzo ładne.

Jednak A4 wyposażone jak ww wymienione będzie kosztować ponad 150 000PLN czyli
        znacznie więcej.

Tak jak wspomniałem-za jakiś czas będę chciał kupić samochód sportowy, ale
        sedana zachowam na długie trasy.

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły??
        • frequentflyer Re: Nissan 12.08.05, 10:18
          a primera? mi się z tych wszystkich podoba, nie tyle najbardziej co jako jedyna
          z nich autentycznie się podoba. ale jestem w mniejszości. niestety, na rynek RP
          nie oferują z silnikiem 2.2 dCi tylko 1.9 dCi więc trzeba by ciągnąć skądś tam
          i płacić wyższy polski VAT i akcyzę za litraż. albo przejechać się 1.9 i
          zobaczyć jak dobrze idzie i czy do centralnych zegarów gotów jesteś się
          przyzwyczaić (dobrze że przynajmniej sa analogowe).
    • heniumaczuga Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 11.08.05, 13:13
      Ja również doradzam absolutnie C5. Jest to najbezpieczniejsze auto w klasie a
      komfort podróżowania - a na tym ci zależy - nieporównywalny w tej klasie.
      Ja jeździlem wiele lat poprzedniczką - xantią - od nowości. Auto bezawaryjne
      pod warunkiem, że zainteresujesz się trochę faktem, że jednak cytryny to bardzo
      inna technologia od "powszechnie" w PL znanych (czyt. opel czy mercedes).
      Czyli: skoro zawieszenie hydropneumatyczne jest wygodniejsze, znaczy, że jest
      dość skomplikowaną konstrukcją i trzeba pilnować by wszystko bylo na czas
      serwisowane, zgodnie z najrzadziej czytanym dokumentem świata - instr. obsl.

Ale mam pytanko: cena 2.0 HDi jest sporo wyższa od 2.0 16V nawet w wersji
      exclusive i w automacie. A w październiku/listopadzie cena ropy ma być wyższa
      niż benzyny. 6l ropy na trasie i 8l benzyny przy cenie zakupu wyższej chyba o
      ponad 10kpln może się okazać nieoplacalne. Nawet bez LPG...
    • tajneprzezpoufne1 Re: S40, Laguna, C5... co jeszcze? 11.08.05, 20:03
      ja bym brał S40 ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka