Dodaj do ulubionych

Średnia prędkość przejazdu 61km/h

17.08.05, 12:52
jest to średnia prędkośc przejadu z Rzeszowa do Świnoujścia. Czy na długiej
trasie w Polsce udaje się wam osiągać lepsze wyniki. Na trochę krótszych
odcinkach dochodzę do 70-80, ale trzeba wtedy pruć setką i więcej.
Obserwuj wątek
    • histe Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 17.08.05, 12:58
      Średnia prędkość w równym stopniu zależy odsamochodu, kierowcy, wybranej drogi
      jak i pory przejazdu...i tak w nocy na trasie Poznań-Cieszyn osiagam ponad 70
      km/h sredniej a w dzień bywa ze tylko nieco ponad 60
      • kierowiec1 Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 17.08.05, 13:08
        histe napisał:

> Średnia prędkość w równym stopniu zależy odsamochodu, kierowcy, wybranej
        > drogi jak i pory przejazdu...

Wybrana droga i czas przejazdu, a takze losowe zdarzenia na drodze (roboty
        drogowe, korki, wypadki) maja decydujacy wplyw na srednia.
        Natomiast po osiagnieciu pewnej (dosc nisko lezacej) granicy sredniej predkosci
        zarowno starania kierowcy, jak i osiagi samochodu dla polepszania onej sredniej
        sa trzecio i czwartorzedne.

Pozdr.

K.
      • trypel Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 17.08.05, 13:14
        W Polsce mało prawdopodobne zwłaszcza na długiej trasie ale np w zeszłym
        tygodniu w 14 godzin przejechałem z Brasova w Rumunii do Warszawy (1250 km)
        mijając 3 granice i robiac 2 godzinne przerwy na posiłki... tylko że jechałem
        motocyklem :):):)
        Samochodem rekord to 460 km od domu do Zgorzelca zrobione w nocy w 5 godzin,
        standardowo ta trasa to dla mnie 7-7,5 godz
    • grzek Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 17.08.05, 14:37
      forumowicz007 napisał:

> jest to średnia prędkośc przejadu z Rzeszowa do Świnoujścia. Czy na długiej
      > trasie w Polsce udaje się wam osiągać lepsze wyniki. Na trochę krótszych
      > odcinkach dochodzę do 70-80, ale trzeba wtedy pruć setką i więcej.

Jadąc zgodnie z przepisami to 61km/h to bardzo dobry wynik. Znam człowieka,
      który trasę Gdańsk-Warszawa-Lublin przejechał ze średnią ponad 100km/h i był
      bardzo zawiedziony że nie mógł wycisnąć 120km/h. Wszystko zależy od
      podejmowanego ryzyka na trasie, ale wtedy albo sie uda, albo już się nie
      dojedzie.
      • maruda.r Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 20.08.05, 13:35
        grzek napisał:

> Jadąc zgodnie z przepisami to 61km/h to bardzo dobry wynik. Znam człowieka,
        > który trasę Gdańsk-Warszawa-Lublin przejechał ze średnią ponad 100km/h i był
        > bardzo zawiedziony że nie mógł wycisnąć 120km/h.

Tę trasę udało mi się pokonać ponizej pięciu godzin. Droga była prawie pusta.
        Mało tego, zdarzył się kierowca, który najpierw ścigał mnie, a później ja jego.
        Na długich odcinkach trzeba był jechać po ok. 150, zeby taka średnią uzyskac.

Przy normalnym zagęszczeniu ruchu ryzyko staje sie zbyt duże.

• konrad.boryczko Re: Średnia prędkość przejazdu 17.08.05, 14:52
      Czesto jezdze na trasie Warszawa-okolice Gniezna. Zajmuje mi to minimum 3,15 do
      3,5 godziny. W zaleznosci od trasy, pory itp. Daje to srednia 80-85km/h przy
      jezdzie dosc szalenczej, niestety. Kosmiczna srednia zaiste. Budujcie te
      autostrady, bo naprawde wieje groza.
    • mac.card Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 17.08.05, 20:16
      Był na forum gość, o "amerykańskim" nicku, który próbował przekonać do dwóch rzeczy:

1. jego zegarek jest wart więcej niż nowa Skoda

2. na polskich drogach stale osiąga średnią prędkość rzędu 180 km/h.

Szkoda, że już nie pisuje. Zawsze miło było się pośmiać.
      • fazi_ze_sztazi Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 17.08.05, 20:59
        CO DO PIERWSZEGO TO BYM SIE NIE ZDZIWIL. NIE PROBLEM KUPIC ZEGAREK ZA 20 KOLA
        PAPIERA, A TAKA MICRO SKODA JEST WARTA MOZE Z 10 KOLA.
        • mac.card Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 17.08.05, 22:07
          Oczywiście, że to nie problem kupić zegarek za dwadzieścia tysięcy zł. A nawet
          za czterdzieści... A co będę se żałował, można kupić nawet za sto tysięcy...

Tylko ilu znasz ludzi co noszą zegarki za 20 tys. i osiągają średnią prędkość
          180 km/h?
          • kierowiec1 Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 17.08.05, 22:32
            mac.card napisał:

> Tylko ilu znasz ludzi co noszą zegarki za 20 tys. i osiągają średnią prędkość
            > 180 km/h?

Ludzie noszacy zegarki za 20000 euro nie osiagaja srednich, bo maja kierowce. A
            czasem nawet w kontrakcie zakaz samodzielnej jazdy w celach sluzbowych.

Pozdr.

K.
            • mac.card Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 17.08.05, 23:14
              kierowiec1 napisał:

> mac.card napisał:
              >
              > > Tylko ilu znasz ludzi co noszą zegarki za 20 tys. i osiągają średnią pręd
              > kość
              > > 180 km/h?
              >
              > Ludzie noszacy zegarki za 20000 euro nie osiagaja srednich, bo maja kierowce. A
              > czasem nawet w kontrakcie zakaz samodzielnej jazdy w celach sluzbowych.
              >

Wspominany przeze mnie "amerykanin" prowadził sam. Oczywiście na drodze był
              zawsze najlepszy. Nie znosił korków przed skrzyżowaniami, bo jego zdaniem,
              powodowali je wyłącznie nieumiętni kierowcy. Dlatego zawsze korki "objeżdżał"
              poboczem, albo przez obszar zamalowany. Że jego zachowanie wpływało na
              powiększenie się korka, oczywiście już nie dostrzegał.
              • fazi_ze_sztazi Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 17.08.05, 23:33
                ciekawa czy ten "amerykanin" mieszkal w USA. bo w co niektorych stanach
                nielegalnym jest np. skret w prawo przez narazna stacje benzynowa (albo jakis
                Mc Donald), aby nie stac na swiatlach.
        • marcinc3 rolex daytona zloty 32000 euro 20.08.05, 16:29
          • mac.card Pewnie są i droższe... 21.08.05, 20:48
            Tylko, że to niczego nie zmienia.
    • schovinista Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 17.08.05, 20:57
      ja mam srednią z eksploatacji samochodu 66 kmh
      ok. 5% miasto i 25 procent po Polsce.

w kraju na trasie w nocy, przy ryzykownej jeździe średnia może być powyżej 100,
      ale w dzień wszystko co powyżej 70 na długich dystansach uważam za wyczyn.

Sasza.
    • loyezoo Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 17.08.05, 21:12
      Jak ktoś wspomniał zależy od wielu czynników średnia.Mój rekord (może
      niechlubny) Olsztyn-Warszawa (zaznaczam że pusto na drodze) trasa E-7 132km/h i
      nie była to szaleńcza jazda bo nie było prawie wogóle(dosłownie kilka sztuk na
      trasie wyprzedziłem) aut na drodze,ale żeby uzyskac tą średnią miałem bardzo
      często w okolicach 200 na "zegarze".Dawno to było i teraz uważam że optymalnie
      jest jechać w granicach 110-120km/h i daje mi to czesto średnią blisko
      90km/h.Ale zależy to od trasy,ruchu,pory dnia ale również auta.Jeżeli auto
      bardzo szybko przyspiesza i szybko wracamy do prędkości podróżnej to i średnia
      ciut się podnosi.Pzdr.
      • krawiasty Poznan-Konin 17.08.05, 21:16
        Z Poznania do Konina (100 kilometrów) w 40 minut, no ale to jest autostrada A2,
        więc wynik nie powinien szczególnie dziwić. Ruszasz w Poznaniu i do Konina
        nigdzie się nie zatrzymujesz, właściwie nawet nie zwalniasz.
        • krawiasty Jeszcze jedno... 17.08.05, 21:19
          Zapomniałem dodać, że w ogóle dość często jeżdzę z Warszawy do Poznania i
          odcinek z W-wy do Konina (droga krajowa numer 2, odcinek liczący 200
          kilometrów) zdarza mi się pokonać w dwie godziny. Jest jedno ale: staram się
          podróżówać nocą, kiedy ruch jest minimalny.
    • mejson.e Dobry wynik! 17.08.05, 21:33
      forumowicz007 napisał:

> jest to średnia prędkośc przejadu z Rzeszowa do Świnoujścia. Czy na długiej
      > trasie w Polsce udaje się wam osiągać lepsze wyniki. Na trochę krótszych
      > odcinkach dochodzę do 70-80, ale trzeba wtedy pruć setką i więcej.

W dzień, poprzez korki, roboty drogowe i dość długie pod koniec przerwy na
      odpoczynek - to bardzo dobry wynik.

W nocy udaje mi się osiągnąć siedemdziesiąt parę, ale na kilkugodzinnej trasie,
      nie dłużej (nie tylko dlatego, że noc jest krótsza). Nocą oczy męczą sie szybciej.

Doczekamy się na powszechne autostrady, to zaczniemy dochodzić do szybszej
      średniej...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • zupper Wa-wa-Kołobrzeg 11 h - horror 17.08.05, 23:29
      aż się boje średniej liczyć
      • glupi_antos Jastrzębia Góra - Warszawa - 12 godz :) 18.08.05, 10:55

• mejson.e Warszawa - Szczawnica 6 godzin 18.08.05, 17:24
          I to zgodnie z przepisami!

Tyle że wyjazd o 3:00 a dojazd o 9:00 w niedzielę...

Pozdrawiam,
          Mejson
          --
          Automobil
          Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • fazi_ze_sztazi Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 18.08.05, 17:28
      znam jednego co potrafil przejechac z chicago do miami (1400 mil ) w 20 godzin.
      przestal tak jeszdzic jak mu policja chciala zabrac prawko.
      • misiek4111 Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 18.08.05, 19:26
        Trasa w lipcu Chrzanów-Frombork, ok. 590 km, 8 h.( 7.00-15.00), z ominięciem W-
        wy, średnia troszkę powyżej 70, jeden postój ok. 40 min. wliczony, nigdy
        szybciej niż +10 ponad przepisy, żadnyh robót drogowych.
        Powrót Troki-Kraków, ok 800 km, 15 h, dwa postoje po ok. 1 h, w Budzisku bez
        kolejki, sporo robót drogowych i na Litwie i w Polsce. Średnia 53. Prędkość jw.
        Oba przejazdy w dzień powszedni.
        Pzdr.
    • lewarek5 Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 19.08.05, 13:38
      forumowicz007 napisał:

jest to średnia prędkośc przejadu z Rzeszowa do Świnoujścia.

To by sie zgadzalo,podobna srednia mam z S-ujscia do Jel-Góry , ale
      gdy jade tranzytem przez BRD to srednia na trasie Sassnitz - Forst - Jel-Góra
      wynosi prawie 90 km/h , gdyby nie postuj na granicy Forst-Olszyna to srednia
      byla by wyzsza .
    • marcinc3 Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 20.08.05, 16:27
      ze slubic do elblaga 83 km z utrechtu do slubic 131 km
      • lewarek5 Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 20.08.05, 16:30
        marcinc3 napisał:

ze slubic do elblaga 83 km z utrechtu do slubic 131 km

.. no widzisz sam,jak nas "Fritz"e nie lubia - robia co moga by sie nas z swego
        terytorium jak najszybciej pozbyc . Pzdr.
    • szczurwa Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 20.08.05, 17:14
      Warszawa-Białystok 1h 54 min, 180 km, w nocy, jechałem cały czas za miejscowym,
      znającym dobrze trasę. Jastarnia - Warszawa 4 h, nocą.
      • voltolyk Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 20.08.05, 19:17
        Z Sulphur Springs do Dallas - 106 mil (ok 170 km) 2 godziny. Srednia sami
        wyliczcie. Chevy Monte Carllo z 78 roku.
      • mariakasia Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 20.08.05, 19:19
        Monachium _Warszawa, w dzień, ostatni piątek tego lipca, przez Zgorzelec, 1102
        km, zmiennik - mama, tylko dwa razy Mac Donald i razem tankowanie i WC; 12
        godzin i 50 minut - 85,9 km/h
        Pzdr.
        MK
        • mariakasia Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 20.08.05, 19:22
          mariakasia napisała:

> Monachium _Warszawa, w dzień, ostatni piątek tego lipca, przez Zgorzelec,
          1102
          > km, zmiennik - mama, tylko dwa razy Mac Donald i razem tankowanie i WC; 12
          > godzin i 50 minut - 85,9 km/h
          > Pzdr.
          > MK

Zdążyłyśmy tuż przed burzą!!
          • sebog6 Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 20.08.05, 19:57
            Kilka lat temu przelecialem trase Kielce-Krakow (od znaku do znaku ze stoperem)
            W 46 min. Nadmieniam iz bylo to ok godz. 14 takze mialem co wyprzedzac. Bylem
            mlody i glupi...
      • derduch Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 29.08.05, 00:25
        Białystok(Konopnickiej) - Warszawa(Żoliborz) ponizej 1.45, pewnego sobotniego
        popołudnia, dodam że nie było jeszcze wtedy obwodnicy Radzymina... :-)
    • rapid130 Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 20.08.05, 20:57
      Rzadko kiedy udaje się wykręcić średnią >75 km/h. Przy dużej liczbie tirów,
      braku obwodnic i robotach drogach typowy wynik wynosi 65-75 km/h. W głębokiej
      nocy da się czasem polecieć średnio 90 km/h, bez jazdy na złamanie karku.

Ale parę dni temu wystartowałem spod stacji benzynowej w Białymstoku o 4.07
      rano i zatrzymałem się pod domem, 587 km dalej, o 10.17. W tym czasie
      zaliczyłem 3 postoje, łącznie około 25 minut.

Wcale nie leciałem ze stoperem. Po prostu trasa była dobra jakościowo, choć na
      DK nr 8 tradycyjnie spory ruch tirów. W dyspozycji był samochód zdolny
      wyprzedzać bez wysiłku, z dużym zapasem mocy. Jechałem w porywach do 140-150
      km/h na dobrych krajówkach, na autostradzie Konin - Poznań 180 km/h (3/4
      prędkości maksymalnej), ale przez obszary zabudowane po bożemu.

Cały czas delikatnie, bez szarpania, płynnie, żadnego gaz - hamulec - gaz -
      hamulec (czego u innych nie znoszę). Przypuszczam, że gdybym miał pasażerów,
      spaliłby w najlepsze. Spalanie to potwierdza - V6 2.8 193 KM, połączony z
      automatem, nigdy nie schodzący poniżej 8 l/100 km, wciągnął ledwie 9,3 l/100 km.
      • leslaw_m Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 22.08.05, 11:01
        trase z orzysza do zgierza 360 km zrobiłem w 4 godziny.
        było to z 6 lat temu,noc a poruszałem się...polonezem 1,6 z 87 roku:)
        znałem kazdy trudny zakręt na trasie i nie bałem się w niego wchodzic z
        największa mozliwie dla trakcji poloneza prędkoscią

od jakiegos czasu przestałem"bawic się"w rekordy trasy i podobne duperele,
        gdyz wpada się w pułapkę coraz szybszej jazdy,a to moze się zle skonczyc.
        aby zwalczyc tą głupią pokusę bicia rekordów,celowo robię sobie długie i częste
        odpoczynki,często zwiedzam cos po drodze jak mam czas.
        życie jest wiecej warte niz jakis durny "rekord"
        • lewarek5 Re: Średnia prędkość przejazdu 61km/h 22.08.05, 11:25
          leslaw_m napisał:

> trase z orzysza do zgierza 360 km zrobiłem w 4 godziny.
          > było to z 6 lat temu,noc a poruszałem się...polonezem 1,6 z 87 roku:)
          > znałem kazdy trudny zakręt na trasie i nie bałem się w niego wchodzic z
          > największa mozliwie dla trakcji poloneza prędkoscią

.. a nie obawiales sie ,ze zza znanego Ci zakretu na jezdnie wyjdzie Zwierz ?,
          albo jakis unieruchomiony pojazd "zaparkowano" ?.
          No ale teraz jestes starszy,i rozsadniejszy ?.

Trase która podajesz,ja nawet znajac trase na pamiec,w nocy przejechalbym
          min.½godziny dluzej,-duzo dzikiej zwierzyny u nas-w nocy sie przemieszczaja.

Moje credo za kierownica : "spiesz sie powoli-dotrzesz do celu w calosci".Pzdr.
    • myfirstalfa Bydgoszcz - Bialystok 22.08.05, 13:13

3 godziny i 56 minut (wraz z krotkim tankowaniem)
      -> srednia 101 km/h (wyjazd z Bydgoszczy o trzeciej w nocy)

na niemieckich autostradach czesto mam srednia powyzej 160km/h na odcinkach 200-
      500km (osiagalne niestety tylko noca, za dnia spada srednia do 140km/h)

pozdrawiam
      myfirstalfa
      • proszek01 Katowice - Warszawa 22.08.05, 15:47
        Do tej pory sie wstydzę....
        Tankowałem o 1:50 (w nocy) na stacji BP w centum Katowic (ta obok hotelu
        Warszawa). Następne tankowanie miałem o godzinie 3:48 na stacji BP w Warszawie
        na Ochocie (ta przed Halą Banacha). Do tej pory trzymam potwierdzenie tankowań.
        Nic mnie nie usprawiedliwia, juz nigdy tak nie będę jeżdził...
        Dla ciekawości: jechałem Astrą II 1.4 i w Warszawie zatankowałem równo 29,5
        litra po przejechaniu 295 km, normalnie samochód nie pali więcej niz 7
        litrów/100 km, tutaj równa dycha - nie opłaca się szybko jeżdzić.
        Pozdry
        P.S. Wczoraj wyjechałem z Sopotu (obok molo) o 16.35, w domu byłem o 21.15
        minus pół godziny na tankowanie samochodu i żołądków w Płońsku. Srednia
        wychodzi równo 84 km/h - specjalnie sie nie spieszyłem....
        • lewarek5 Re: Katowice - Warszawa 22.08.05, 20:01
          proszek01 22.08.2005 15:47 + odpowiedz

Do tej pory sie wstydzę....
          Tankowałem o 1:50 (w nocy) na stacji BP w centum Katowic (ta obok hotelu
          Warszawa). Następne tankowanie miałem o godzinie 3:48 na stacji BP w Warszawie
          na Ochocie (ta przed Halą Banacha). Do tej pory trzymam potwierdzenie tankowań.
          Nic mnie nie usprawiedliwia, juz nigdy tak nie będę jeżdził...

Rozsadny z Ciebie Gosc,-masz wszelkie szanse osiagniecia conajmniej 100-ch
          urodzin ,-tak trzymac . Pzdr.
          • terazpolska2 Re: Katowice - Warszawa 22.08.05, 21:07
            Poniedziałkowa średnia
            Gliwice (dzielnica Trynek dla ciekawych od stacji Shella) do Janek 2:35 czyli
            około 110 średnia tyle, że dwa ale do Katowic z Gliwic A$ a później dwoma
            pasami do Warszawy.
            PS.
            Od Janek (nie chciało mi się jechać osiedlowymi uliczkami na Mokotów 45:( minut.
            • leopold1 Re: Cieszyn - Łódź 23.08.05, 21:56
              To raczej niechlubny rekord, ale kilka miesięcy temu trasę Cieszyn - Łódź
              pokonałem ze średnią prędkością 104 km/h - wskazanie komputerka pokładowego.
              Szaleńcza jazda bez trzymanki, momentami i 215 km/h było na szafie:)
              • strzala32 Re: Cieszyn - Łódź 29.08.05, 00:13
                Witam!
                Uwzględniając stan naszych dróg, praktycznie brak autostrad, dość duże
                natężenie ruchu w dzień i oczywiście zdrowy rozsądek, naprawdę dobrym
                rezultatem jest osiągnięcie średniej ok. 80 km/h., czyli podróż z Wawy do
                Gdańska powinna zająć jakieś 4 godziny z małym "hakiem". A wykręcenie średniej
                powyżej 100 w dzień wiąże się z niezłym deptaniem, więc lepiej tego unikać, no
                ale... mnie też się zdaża. Tego lata wracałem do Wawy z Krynicy Morskiej - 350
                km. - 3,5h, wyjechałem ok 14 i do Nowego Dworu GD. było dość ciasno. Najlepszą
                średnią pokazał komputer 112 km/h z Wawy do Sierpca na trasie na Bydgoszcz, ale
                połowa trasy to droga na Płońsk, którą można zasuwać aż miło, a poza tym to
                krótka trasa - jakieś 145 km.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka