mamba25 28.08.05, 18:28 Czy to możliwe, że w mercedesie klasy A napinacze pirotechniczne pasów bezpieczeństwa wybuchły, a poduszki powietrzne nie. podobno A klasa ma osobne czujniki do pasów, a osobne do poduszek - czy to prawda? Link Zgłoś Obserwuj wątek
dr.verte Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 28.08.05, 18:35 szymiego się trza pytać jak to jest Link Zgłoś
mamba25 Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 28.08.05, 18:39 spytam, ale kto to szymi?siedzi na jakimś forum ?jakiś namiar? Link Zgłoś
typson Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 28.08.05, 18:42 pojawi sie jak skompletuje graty na przod do swojego A8, teraz lata po szrotach ;) Link Zgłoś
swoboda_t Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 28.08.05, 19:17 To jest możliwe nie tylko w A-klasie, a w każdym (albo prawie każdym) samochodzie z poduszkami. Napinacze mają niższy próg wzbudzenia, przy mniejszych kolizjach odpalają jedynie one. Link Zgłoś
typson Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 28.08.05, 23:30 przy bardzo wysokich predkosciach poduszka rowniez nie powinna sie odpalac, bo zrobi wiecej zlego niz dobrego (z glowa) Link Zgłoś
greenblack Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 09:02 Czyli np. w kraksie przy 150 km/h mam większe szanse na przeżycie bez poduszki niż z nią? Link Zgłoś
habudzik Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 09:09 greenblack napisał: > Czyli np. w kraksie przy 150 km/h mam większe szanse na przeżycie bez poduszki > niż z nią? Przy tej prędkości ważysz kilka ton i walisz buzią w nieotwartą poduche. Link Zgłoś
niki27 Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 13:26 Przy 150 km/h potrzeba boskiej interwencji (zwanej "cudem") by przeżyć. Ani poduszka ani pasy ani strefy zgniotu nie pomogą. Link Zgłoś
nie_mich Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 09:14 mamba25 napisała: Czy to możliwe, że w mercedesie klasy A napinacze pirotechniczne pasów bezpieczeństwa wybuchły, a poduszki powietrzne nie. podobno A klasa ma osobne czujniki do pasów, a osobne do poduszek - czy to prawda? Tak ma byc,pirotechniczne napinacze pasów maja zadzialac zanim poducha Ci po nosie przylozy.Skoro MB - sóper kfa lifikacya Link Zgłoś
grzek Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 09:51 W programie "5th Gear" zderzono czołowo, przy 50km/h, starego espace z nowym. Okazało się, że kierowca w starym nie ma szans na przeżycie, natomiast w nowym zadziałały napinacze pasów, poduszka nie odpaliła, nogi kierowcy nienaruszone. Też byli zdziwieni, że poduszka nie odpalia. Stwierdzil, że w momencie zderzenia nie zaistniała taka sytuacja, wynagająca odpalenia poduszek. Link Zgłoś
marlowe1 Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 10:02 też to oglądałem, najlepsze było jak zaczeli wymieniać obrażenia, jakie odnióśł by kierowca starego espace-szczególnie zapadło mi w pamięć stwierdzenie, że kości udowe przebiły by mu pośladki, masakra... :| Link Zgłoś
literka_m Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 12:31 > Też byli zdziwieni, że poduszka nie odpalia. gdyby byly nie zapiete pasy, poduszka by odpalila. To takie asekuracyjne dzialanie w wiekszosci aut. Link Zgłoś
swoboda_t Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 16:54 Raczej odwronie. Z wyjątkiem aut z wielkimi amerykańskimi poduszkami(wiadomo, grubasy się nie zapinają)niezapięte pasy powodują dezaktywację poduszki-inaczej byłaby śmiertelnym zagrożeniem. Nie jestem pewien, czy w każdym aucie, ale chyba tak. Link Zgłoś
raver1 Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 16:22 Ja znam przypadek z A-klasse ale z poduszka boczna,byla nieduza kolizja i poduszka boczna wystrzelila ale napinacz nie.Wystarczyla wymiana samej poduszki i wykasowanie bledu w komputerze bo swieci sie wtedy kontrolka SRS.Z tego co wiem to przy wystrzale poduszki czolowej napinacze zawsze powinny zadzialac. Link Zgłoś