Dodaj do ulubionych

PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN.???

28.08.05, 18:28
Czy to możliwe, że w mercedesie klasy A napinacze pirotechniczne pasów
bezpieczeństwa wybuchły, a poduszki powietrzne nie. podobno A klasa ma osobne
czujniki do pasów, a osobne do poduszek - czy to prawda?

Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 28.08.05, 18:35
      szymiego się trza pytać jak to jest
      • mamba25 Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 28.08.05, 18:39
        spytam, ale kto to szymi?siedzi na jakimś forum ?jakiś namiar?
        • typson Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 28.08.05, 18:42
          pojawi sie jak skompletuje graty na przod do swojego A8, teraz lata po szrotach ;)
          • mamba25 Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 28.08.05, 18:46
            no to czekam:)
            • swoboda_t Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 28.08.05, 19:17
              To jest możliwe nie tylko w A-klasie, a w każdym (albo prawie każdym)
              samochodzie z poduszkami. Napinacze mają niższy próg wzbudzenia, przy
              mniejszych kolizjach odpalają jedynie one.
              • typson Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 28.08.05, 23:30
                przy bardzo wysokich predkosciach poduszka rowniez nie powinna sie odpalac, bo
                zrobi wiecej zlego niz dobrego (z glowa)
                • greenblack Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 09:02
                  Czyli np. w kraksie przy 150 km/h mam większe szanse na przeżycie bez poduszki
                  niż z nią?
                  • habudzik Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 09:09
                    greenblack napisał:

> Czyli np. w kraksie przy 150 km/h mam większe szanse na przeżycie bez poduszki
                    > niż z nią?

Przy tej prędkości ważysz kilka ton i walisz buzią w nieotwartą poduche.

• niki27 Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 13:26
                      Przy 150 km/h potrzeba boskiej interwencji (zwanej "cudem") by przeżyć. Ani
                      poduszka ani pasy ani strefy zgniotu nie pomogą.
    • nie_mich Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 09:14
      mamba25 napisała:

Czy to możliwe, że w mercedesie klasy A napinacze pirotechniczne pasów
      bezpieczeństwa wybuchły, a poduszki powietrzne nie. podobno A klasa ma osobne
      czujniki do pasów, a osobne do poduszek - czy to prawda?

Tak ma byc,pirotechniczne napinacze pasów maja zadzialac zanim poducha Ci po
      nosie przylozy.Skoro MB - sóper kfa lifikacya
    • grzek Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 09:51
      W programie "5th Gear" zderzono czołowo, przy 50km/h, starego espace z nowym.
      Okazało się, że kierowca w starym nie ma szans na przeżycie, natomiast w nowym
      zadziałały napinacze pasów, poduszka nie odpaliła, nogi kierowcy nienaruszone.
      Też byli zdziwieni, że poduszka nie odpalia. Stwierdzil, że w momencie
      zderzenia nie zaistniała taka sytuacja, wynagająca odpalenia poduszek.
      • marlowe1 Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 10:02
        też to oglądałem, najlepsze było jak zaczeli wymieniać obrażenia, jakie odnióśł
        by kierowca starego espace-szczególnie zapadło mi w pamięć stwierdzenie, że
        kości udowe przebiły by mu pośladki, masakra... :|
      • literka_m Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 12:31
        > Też byli zdziwieni, że poduszka nie odpalia.

gdyby byly nie zapiete pasy, poduszka by odpalila. To takie asekuracyjne
        dzialanie w wiekszosci aut.
        • swoboda_t Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 16:54
          Raczej odwronie. Z wyjątkiem aut z wielkimi amerykańskimi poduszkami(wiadomo,
          grubasy się nie zapinają)niezapięte pasy powodują dezaktywację poduszki-inaczej
          byłaby śmiertelnym zagrożeniem. Nie jestem pewien, czy w każdym aucie, ale
          chyba tak.
    • raver1 Re: PODUSZKA WYBUCHA RAZEM Z NAPINACZEM PIROTECHN 29.08.05, 16:22
      Ja znam przypadek z A-klasse ale z poduszka boczna,byla nieduza kolizja i
      poduszka boczna wystrzelila ale napinacz nie.Wystarczyla wymiana samej poduszki
      i wykasowanie bledu w komputerze bo swieci sie wtedy kontrolka SRS.Z tego co
      wiem to przy wystrzale poduszki czolowej napinacze zawsze powinny zadzialac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka